四川省绵阳南山中学2020届高三英语3月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳 南山 中学 2020 届高三 英语 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳南山中学2020届高三英语3月月考试题(含解析)答题说明1. 本试卷满分150分,考试时间120分钟;2. 本套试题听力、阅读、七选五、完形、语法填空均在问卷星答题并提交答案。其中,听力录音由监考员(家长)自行播放,答案提交在问卷星。问卷星答题时一定要注意前面的答题说明(比如为防止作弊,我们对设备和IP使用都有次数限制,对于切换页面有严格要求),准时提交;3. 短文改错和书面表达在纸质答题卡(二卷部分)上作答,在考试结束5分钟内拍照上传到科任老师布置的钉钉家校本或QQ作业本里。拍照要求:1)手机竖立拍3张答题卡照片,1张是答题卡全貌;1张是短文改错题;1张是书面表达;2)照片务必保证
2、字迹清晰;4. 二卷答题卡最好打印。如果实在无法打印,也可以用一张A4纸按格式手抄改错题(注意留空),画好书面表达横线,再规范作答。格式不正确将被扣分。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面第5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How many kilos does the man weigh now?A. 62. B. 5
3、4. C. 50.2.What does the man need to do?A.Look up a word.B.Borrow a dictionary.C.Deal with his email.3.Why does the woman need new sheets?A.The old ones were worn.B.The old ones were ugly.C.The old ones were too small.4.What are the speakers mainly talking about?A. Their futures.B. Their family.C. T
4、heir travel plans.5.What is the man mostly worried about?A.The noisy passengers.B.The safety of the airplane.C.The service of the flight attendant.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Ho
5、w many dogs do the speakers have?A. One. B. Two. C. Three.7.Why does the woman change her mind about the cat?A.She doesnt want it to die.B.She wants more animals.C.She has enough money and room for it.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who will Jenny marry?A. Tim. B. Nick. C. Mike.9.What does the woman say about the
6、 wedding?A.It will be held abroad.B.It will be in a big hotel.C.It will be decorated with red roses.听第8段材料,回答第10至12题。10. What kind of food does the man want to eat?A. Beef. B. Chicken. C. Ham sandwich.11.When will the mans son receive his food?A.In about ten minutes.B.In about two minutes.C.In about
7、 one minute.12.Where does the conversation most likely take place?A.In a restaurant.B.In a movie theater.C. On a plane.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the most important to the woman about her dream house?A. The decoration. B. The space. C. The view.14. How many bathrooms does the woman want?A. Two. B.
8、 Three. C. Four.15.What would the woman plan to do for her dream house?A.Have vases in every room.B.Keep only a few things in drawers.C.Put some pictures on the walls.16.Where will the woman put the TV?A. In the kitchen. B. In the bedroom. C. In the living room.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does Robert
9、 do?A. A golfer. B. A club organizer. C. A coach.18.Why did the woman congratulate Robert?A.She was a friend of his.BShe admired him.C.She wanted to get money from him.19.What did Robert do after hearing the womans story?A.He paid all hospital bills for her.B.He gave his own prize to the woman.C.He
10、sent the womans son to the hospital.20.How did Robert feel after knowing the truth?A Happy. B. Angry. C. Sad.第二部分 阅读理解(共两节。满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的ABCD四个选项中选出最佳选项。AOne Story is a non-profit literary organization, devoted to celebrating the art form of the short stories and supportin
11、g the writers who write them. If youre skilled at short stories and want to join us, pay attention to the following.Submission Periods: Jan. 15th May 31st / Sept. 1st Nov. 14th.What Kinds of Stories Is One Story Looking for?One Story is seeking literary fiction. Because of our format, we can only ac
12、cept stories between 3,000 and 8,000 words. They can be in any style and on any subject as long as they are good. More importantly, we are looking for stories that leave readers feeling satisfied.Does One Story Accept Published Material?No. One Story is looking for previously unpublished material. H
13、owever, if a story has been published in print outside of North America, it will be considered. Stories previously published online on blogs, personal websites, or online literary magazines will not be accepted.Does One Story Consider Translations?Yes. Please include the name of the original author
14、and language, as well as the name of the translator on the first page of your submission.How Do I Submit to One Story?We have an automated system for you to send us your work. It will securely send our editors your story and email you a confirmation that it has been received. To use the automated sy
15、stem, you need to have a One Story account. You already have one if you have subscribed to One Story or One Teen Story, joined our mailing list, or submitted a story to either magazine. When you are ready to submit, please visit our Submission Manager.1. One Story judges whether a work is good mainl
16、y based on _.A. its name.B. its originality.C. editors comments.D. readers response.2. What should you do when handing in your work?A. Include your creative inspiration.B. Register an account beforehand.C. Write a short recommendation for it.D. Attach your private information to it.3. What type of w
17、riting is this text?A. A story review.B. A magazine advertisement.C. A submission guide.D. A magazine introduction.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章作者指导人们如何在“一个故事”上提交作品。【1题详解】细节理解题。根据What Kinds of Stories Is One Story Looking for?部分More importantly, we are looking for stories that leave readers f
18、eeling satisfied.可知,更重要的是,我们正在寻找让读者感到满意的故事。由此可知,“一个故事”主要根据读者的反应来判断作品是否好。故选D。【2题详解】推理判断题。根据How Do I Submit to One Story?部分To use the automated system, you need to have a One Story account.可知,要使用自动系统,您需要有“一个故事”帐户。由此推断出,提交作品时,你应该预先注册帐户。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段If youre skilled at short stories and want to
19、join us, pay attention to the following.可知,如果你擅长写短篇小说,想加入我们,请注意以下几点。以及各个段落的标题,可知这是一篇指导人们如何在“一个故事”上提交作品的指南。故选C。【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进
20、行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第1小题,根据What Kinds of Stories Is One Story Looking for?部分More importantly, we are looking for stories that leave readers feeling satisfied.可知,更重要的是,我们正在寻找让读者感到满意的故事。由此可知,“一个故事”主要根据读者的反应来判断作品是否好。故选D。BThink you have already reached you
21、r peak in life? You might want to think again. According to a new research, were happiest at two periods in our lives not just one. Researchers at the London School of Economics and Political Science asked 23,000 German volunteers aged 17 to 85 to rate their life satisfaction. Participants predicted
22、 how happy they would feel in five years, and then, after five years time, reported back on how they actually felt.Their results? Anything but unpleasant! The study found that happiness tends to follow a U-shaped curve over an individuals lifetime, with satisfaction reaching higher levels during the
23、 extremes of the studys age range and swinging down in middle age. Plus, the researchers noted the two most important years when happiness peaks: ages 23 and 69.As is shown in our daily life, it makes a lot of sense. In our early 20s, were energetic and excited about the changes that come along with
24、 young age: new jobs, new places to travel, and new people to meet. By the time we reach our 60s and 70s, though, we have likely retired and can now find the time not to mention the money to book a flight to Hawaii at a moments notice. After all, your 40+ years are a busy time filled with raising fa
25、milies, climbing the corporate ladder, and you know, its the life in general.Of course, thats all the more reason to find easy ways to be happier without really trying, regardless of your age! Experts recommend prioritizing (优先考虑) small yet rewarding tasks like taking a walk or spending time with fa
26、mily. Just remember, now you have one more reason to look forward to getting older: an increase in happiness!4. What does the author think of the research results?A. They are predictable.B. They are annoying.C. They are satisfactory.D. They are surprising.5. What does the underlined word it refer to
27、 in Paragraph 3?A. The outcome of the research.B. The second peak in life.C. The studys age range.D. The first peak in life.6. When does peoples satisfaction reach the lowest in a lifetime?A. In ones teens.B. In ones forties.C. In ones twenties.D. In ones sixties.7. Which of the following might be t
28、he best title for the text?A. The shape of happiness.B. The older, the happier.C. How to be happy.D. The happiest ages in life.【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲了研究发现,快乐在一个人的一生中呈U形曲线,满意度在研究年龄范围的两个极端时达到较高水平,在中年时下降。【4题详解】推理判断题。根据最后一段Just remember, now you have one more reason to look forward to
29、getting older: an increase in happiness!可知,只要记住,现在你又多了一个期待变老的理由:幸福感的增加!由此推断出,作者认为研究结果是令人满意的。故选C。【5题详解】词义猜测题。上文Plus, the researchers noted the two most important years when happiness peaks: ages 23 and 69.可知,说此外,研究人员还指出了最重要的两个幸福高峰期:23岁和69岁。下文说在我们20岁出头的时候,我们精力充沛,对伴随年轻而来的变化感到兴奋:新的工作,新的旅行地点,新的朋友。然而,到了六七
30、十岁的时候,我们可能已经退休了,现在有时间了更不用说钱了可以随时预订去夏威夷的机票。由此可知,As is shown in our daily life, it makes a lot of sense.意思是“正如在我们的日常生活中所显示的,研究结果很有意义”。it指的是研究结果。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第二段The study found that happiness tends to follow a U-shaped curve over an individuals lifetime, with satisfaction reaching higher levels du
31、ring the extremes of the studys age range and swinging down in middle age.可知,研究发现,快乐在一个人的一生中呈U形曲线,满意度在研究年龄范围的两个极端时达到较高水平,在中年时下降。由此可知,在一个人四十多岁时,他的满意度会降至一生最低。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第二段The study found that happiness tends to follow a U-shaped curve over an individuals lifetime, with satisfaction reaching hi
32、gher levels during the extremes of the studys age range and swinging down in middle age. Plus, the researchers noted the two most important years when happiness peaks: ages 23 and 69.可知,研究发现,快乐在一个人的一生中呈U形曲线,满意度在研究年龄范围的两个极端时达到较高水平,在中年时下降。此外,研究人员还指出了最重要的两个幸福高峰期:23岁和69岁。这是全文的主题句,结合全文内容可知,这篇文章主要介绍了研究人员对
33、于人们生命中最快乐的时光的研究结果,所以这篇文章最好的题目是“生命中最快乐的时光”。故选D。CLarge gatherings such as weddings and conferences can be socially overwhelming. Pressure to learn peoples names only adds to the stress. A new facial-recognition app could come to the rescue, but privacy experts recommend proceeding with caution.The app
34、 called Social Recall, connects names with faces via smartphone cameras and facial recognition, potentially avoiding the need for formal introductions. “It breaks down these social barriers we all have when meeting somebody, says Barry Sandrew, whose start-up, also called Social Recall, created the
35、app and tested it at an event attended by about 1,000 people.After receiving an invitation to download Social Recall from an event organizer, the user is asked to take two selfies and sign in via social media. At the event, the app is active within a previously defined geographical area. When a user
36、 points his or her phone camera at an attendees face, the app identifies the individual, displays the persons name, and links to his or her social media profile. To protect privacy, it recognizes only those who have agreed to participate. And the apps creators say it automatically deletes users data
37、 after an event.Ann Cavoukian, a privacy expert who runs the Privacy by Design Center of Excellence praises the apps creators for these protective measures. She cautions, however, that when people choose to share their personal information with the app, they should know that “there may be unintended
38、 consequences down the road with that information being used in another context that might come back to bite you”.The start-up has also developed a version of the app for individuals who suffer from prosopagnosia, or “face blindness”, a condition that prevents people from recognizing individuals the
39、y have met. To use this app, a person first acquires an image of someones face, from either the smartphones camera or a photograph, and then tags it with a name. When the camera spots that same face in real life, the previously entered information is displayed. The collected data are stored only on
40、a users phone, according to the team behind the app.8. Social Recall is used to_.A. identify peopleB. take photosC. organize eventsD. make friends9. Paragraph 3 is mainly about_.A. what people can do with the appB. how the app was createdC. what makes the app popularD. how the app works10. Social Re
41、call helps people with prosopagnosia by _.A. giving names to the photos kept in their smartphoneB. showing the persons information when it spots a stored faceC. providing the information of a person when they first meetD. collecting information previously entered in the phone11. What can we learn ab
42、out Social Recall from the passage?A. It can cure peoples “face blindness”.B. It has caused unintended consequences.C. It may put peoples privacy at risk.D. It is praised by users for its protective measures.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲了像婚礼和会议这样的大型聚会在社交方面会让人应接不暇。记住别人名字的压力只会增加压力。一款新的面部识
43、别应用程序可能会发挥作用,但隐私专家建议谨慎行事。【8题详解】推理判断题。根据第二段The app, called Social Recall, connects names with faces via smartphone cameras and facial recognition, potentially avoiding the need for formal introductions.可知,这款名为Social Recall的应用通过智能手机摄像头和面部识别功能,将名字和面孔联系起来,从而避免了正式介绍的必要。由此推断出,Social Recall是被用于识别人的。故选A。【9题
44、详解】主旨大意题。根据第三段After receiving an invitation to download Social Recall from an event organizer, the user is asked to take two selfies and sign in via social media. At the event, the app is active within a previously defined geographical area. When a user points his or her phone camera at an attendees
45、 face, the app identifies the individual, displays the persons name, and links to his or her social media profile. To protect privacy, it recognizes only those who have agreed to participate. And the apps creators say it automatically deletes users data after an event.可知,在收到活动组织者发出的Social Recall的邀请后
46、,用户被要求拍两张自拍照,然后通过社交媒体登录。在活动中,该应用程序在之前定义的地理区域内处于活动状态。当用户将自己的手机摄像头对准出席者的脸时,该应用就会识别这个人,显示这个人的名字,并链接到他或她的社交媒体资料。为了保护隐私,它只承认那些同意参与的人。该应用程序的开发者表示,它会在事件发生后自动删除用户的数据。由此可知,第三段主要讲了这款应用程序是如何工作的。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段To use this app, a person first acquires an image of someones face, from either the smartphone
47、s camera or a photograph, and then tags it with a name. When the camera spots that same face in real life, the previously entered information is displayed.可知,要使用这款应用,用户首先要从智能手机的摄像头或照片中获取某人的面部图像,然后给它加上一个名字。当摄像机在现实生活中发现相同的人脸时,就会显示之前输入的信息。由此可知,Social Recall可以帮助面容失认症患者,当它看到一张存储的脸时,就会显示出这个人的信息。故选B。【11题详解
48、】推理判断题。根据倒数第二段She cautions, however, that when people choose to share their personal information with the app, they should know that “there may be unintended consequences down the road with that information being used in another context that might come back to bite you”.可知,然而,她警告称,当人们选择与应用程序共享个人信息时,
49、他们应该知道,“这些信息被用于另一种情况,可能会产生意想不到的后果,可能会反过来伤害你”。由此推断出,Social Recall可能会把人们的隐私置于危险之中。故选C。DRunning late after several wrong turns, I made a final, desperate attempt to locate Elliotts home. Down a dirt path, past a group of geese, there it was: the two-acre property, on which Elliott grows nearly all the
50、food she feeds her family. The Elliotts three-bedrooms house was among a chicken cage, a pigpen, a rabbit hutch, and three gardens, the sum total of which Elliott refers to as her “homestead(农)” a nod to the back-to-basics movement that inspired her lifestyle.Elliott homesteads because modern techno
51、logy “has rid people of their purpose”. In hopes of “drawing on and learning things of the past,” she has for eight years rejects an increasing number of modern conveniences. She lives a life like the 19th-century homesteaders. Unlike the pioneers, however, she enthusiastically broadcasts her life t
52、o an audience of Instagram followers, book buyers, and 100,000 monthly readers of her blog. Elliott belongs to a growing network of bloggers who have fueled the growing homesteading movement, which encourages self-reliance through the employment of traditional skills. Broadcasting on the net while t
53、rying to escape technologys uncontrolled pace may seem incongruous, but Elliott insists that social media provide advice and moral support, which are lacking in the remote areas where many homesteaders settle.Elliotts day passes in a series of chores: weeding, cleaning up after the chickens, feeding
54、 the pigs, weeding again She rejects the idea that success should involve anything more that maintaining a home. “We live in a culture where everything needs to be epic (宏大的) and awesome Living a very average life? Thats seen as you not living up to your potential. And I really fight against that. I
55、 think the everyday is the point of our life,” she said. “Its okay to be in the kitchen working with a baby on your back. That isnt a step backward; it is an intentional thing”.12. What do we know about Elliotts “homestead”?A. Noisy.B. Dirty.C. Difficult to find.D. Hard to maintain.13. What influenc
56、e does the Internet have on homesteading?A. It reduces homesteaders everything.B. It connects homesteading farms.C. It helps promote homesteading.D. It disturbs homesteaders life.14. What does the underlined word “incongruous” in paragraph 2 probably mean?A. StrangeB. AmbitiousC. NaturalD. Impossibl
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级上册英语课件-Unit 1 It's Time to Play the Violin Part B1_陕旅版.ppt
