四川省绵阳南山中学2020届高三英语下学期第四次诊断试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳 南山 中学 2020 届高三 英语 下学 第四 诊断 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳南山中学2020届高三英语下学期第四次诊断试题(含解析)本试卷满分150分,考试时间120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将答案涂到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How old is the mans own car?A. One month old. B. One year old. C. Five years old.2.Who did the woma
2、n buy the shirt for?A Herself. B. Her daughter. C. Her son.3.What did the speakers think of the movie?A. Meaningful. B. Confusing C. Violent.4.What does the man like most about the park?A. Its clean there. B. Its relaxing there. C. Its beautiful there.5.What will the woman do tonight?A. Paint the li
3、ving room. B. Visit her friend Jason. C. Have dinner at her parents.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What is the speakers relationship?A. Friends. B. Neighbors. C. Renter and owner.7.Why does the woman com
4、plain about her neighbor?A. He is always rude to her.B. He always wakes her up in the morning.C. He always fixes things late at night.听第7段材料,回答第8至10题.8.How did Harriet know the time?A. From her iPhone. B. From her watch. C. From the sun.9.What does Don think about Harriets explanation?A. Its wrong B
5、. Its funny. C. Its too scientific.10.Where might the conversation be taking place?A. In a field. B. In a classroom. C. At a computer lab.听第8段材料,回答第11至13题。11.What does the woman say about playing basketball?A. She finds it pretty easy. B. She is good at it. C. She knows the general rules.12.Where di
6、d the woman buy the basketball?A. In a store. B. On the street. C. At school.13.What will the speakers do first?A. Buy some special shoes. B. Go home to change. C. Find a basketball court.听第9段材料,回答第14至17题14.Where did the woman first meet the man?A. In high school. B. In college. C. In a chemistry co
7、mpetition.15.What did the man do after high school?A. He went straight to university. B. He traveled around the world. C. He worked at a small school.16.What is the school in Connecticut known for?A. Its famous teachers. B. Its foreign language department. C. Its low cost.17.What does the woman mean
8、 at the end?A. It is enjoyable to study Chinese.B. It is her lifetime-goal to speak Chinese well.C. It takes a long time to master a foreign language.听第10段材料,回答第18至20题。18.What is the purpose of the staff meeting?A. To find ways to help Mrs. Smith.B. To hear how Mrs. Smith is doingC. To figure out wh
9、ats wrong with Mrs. Smith.19.Where did Mrs. Smith feel the pain?A. In her arm. B. In her lung C. In her shoulder.20.How long has Mrs. Smith worked at the company?A. Less than two weeks. B. About three months. C. Over five years.第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最
10、佳选项。ACome to the AG Societys expedition (探险) program and you will surely get unique experiences! SWIM WITH THE HUMPBACKS(座头鲸) OF TONGADarren Jew and his team are your hosts for an unforgettable AG Society adventure, filled with in- water meetings with humpback whales in the Kingdom of Tongas group o
11、f islands.WHO: Darren Jews underwater whalesDATES: 26 September-4 October 2018COST: $ 5,450 per personBOOKINGS: Call 0756679413, email reservations or visit 11-DAY KIMBERLEY COASTAL CRUISE(乘船浏览)The AG Society is partnering with APT to present an exciting voyage along the Kimberley coastline. Expedit
12、ion cruising offers the easiest way to explore the Kimberley. Guests on this 11-day voyage will go ashore explore natural wonders, meet traditional owners, see rock art and spot wildlife.WHO: APTDATES: 6 - 16 September 2018COST: $ 13,395 per personBOOKINGS: Visit . auLIGHTNING RIDGE FOSSIL(化石) DIGTh
13、e AG Society offers you a chance to hunt for fossils. Guided by experts, youll go to special locations, seeking new fossils for the collections of the Australian Opal Centre. Your discoveries will further establish these museum collections as a world-class scientific and cultural resource. There are
14、 also a series of lectures on mining history, fossils, dinosaur hunting and new dinosaurs.WHO: The Australian Opal CentreDATES: 20 -25 August 2018COST: $ 2200 per person, including all activities and lunches and dinnersBOOKINGS: Call 0427904587, email dig or visit AG DEVIL ARK EXPEDITIONCome and joi
15、n Tim Faulkner for a unique hands-on experience with this Tasmanian devil (袋獾) feeding program in the beautiful Barrington Tops of NSW. Youll get to see Tasmanian devils up close when you help with feeding individuals.In addition to working with the animals, therell be opportunities to explore the a
16、reas natural treasures and spot local wildlife. Dont miss your chance to get involved in this important conservation effort.WHO: Devil ArkDATES: 24 - 26 November 2018COST: $ 1,750 per personBOOKINGS: Call 0243408610, email info devilark.org. au or visit devilark.org. au1. If you join in LIGHTNING RI
17、DGE FOSSIL DIG, you can .A. go to seek new fossils individuallyB. learn something about mining historyC. collect the world-class scientific fossilsD. become an expert and go to special locations2. What can you do if you take part in AG DEVIL ARK EXPEDITION?A. Help protect wildlife.B. Learn about din
18、osaurs.C. Watch humpback whales.D. Enjoy an exciting voyage.3. Which program will you choose if you want to enjoy rock art?A. AG DEVIL ARK EXPEDITION.B. LIGHTNING RIDGE FOSSIL DIG.C. 11-DAY KIMBERLEY COASTAL CRUISE.D. SWIM WITH THE HUMPBACKS OF TONGA.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】这是一篇应用文,主要介绍了 the AG Societ
19、y探险项目的 相关信息。【1题详解】细节理解题。由文章的第三栏中的 Guided by experts, youll go to special locations, seeking new fossils for the collections of the Australian Opal Centre.可知是在专家的陪伴下寻找 化石,故 A 项错误;由 There are also a series of lectures on mining history, fossils, dinosaur hunting and new dinosaurs.可知有一系列关于采矿历史、化石、恐龙狩猎和
20、新恐龙的讲座。所以,如果你参加 了LIGHTNING RIDGE FOSSIL DIG,你可以了解一些关于采矿历史。故 B 项正确;由 Your discoveries will further establish these museum collections as a world-class scientific and cultural resource. 可知 C 项错误;由本段内容可知是在专家的带领下,而不是成为专家,故 D 项错误。故选 B。【2题详解】细节理解题。由最后一栏中可知这是一个亲身体验喂养袋獾的一次经历,而且最后一句 Dont miss your chance to
21、get involved in this important conservation effort.可知,号召大家”不要错过参与这项重要的保护工作的机会。”可知是帮助保护野生动物,BCD 项文章中没有提到。 故选 A。【3题详解】细节理解题。题干中的关键词是 enjoy rock art,只有文章中的第二栏中的最后一句话Guests on this 11-day voyage will go ashore, explore natural wonders, meet traditional owners, see rock art and spot wildlife.可知。在这11天的旅程中
22、,游客们将上岸,探索自然奇观,会见传统的主人,欣赏岩石艺术和野生动物。所以你如果想欣赏岩石艺术,可以选择 11-DAY KIMBERLEY COASTAL CRUISE. 故选 C。BGenealogy, or researching your family tree, is a hobby that can rapidly develop into an obsession. Before you start looking for your own ancestors, read this advice from genealogist Maria McLeod.The first que
23、stion to ask yourself is why you want to research your family tree. Genealogy is not about discovering that you are the lost prince or princess of an unknown kingdom. Its about finding more about yourself. For most people the important question is “Why am I like I am?” You might not look like other
24、members of your immediate family and you want to know where your green eyes or curly hair come from. You may be curious about why you have such a quick temper. You may even be suffering from a medical condition and want to know if something in your genetic makeup has caused it.Another common motivat
25、ion for researching your family tree is that you plan to visit the place that your ancestors came from and you secretly hope that you will find some long lost cousins with whom you can share your memories. There can be few more exciting things than meeting a distant cousin who is living on the other
26、 side of the globe and finding that she looks just like your younger sister. But you should also bear in mind that they may not necessarily want to have anything to do with you. Sometimes there are skeletons in the cupboard that you and your branch of the family are unaware of, but which are still f
27、resh in the minds of your more distant relatives.Once you are clear about your motivations, you need to take a moment to think about just how many ancestors you might have and how far back you intend to go. You have, no doubt, thought about your parents parents and your parents parents parents. But
28、go back ten generations and the picture becomes much more complicated. You can work it out for yourself. You may be descended(遗传) from no fewer than 1,024 people through ten generations. This can mean that you spend hours going through official records, either in person at the records office or on t
29、he Internet. Are you prepared for such a huge task?4. What might be Maria Mcleods first piece of advice be?A. Be prepared to accept your bad temper.B. Dont expect to find lovely relatives.C. Be prepared to find out your hidden health problems.D. Dont expect to find out you are a member of a royal fa
30、mily.5. Why are some relatives unwilling to meet you?A. You may bring back bad memories.B. They find it disturbing to entertain you.C. They suspect you of having wrong motives.D. You could remind them of their lost loved ones.6. What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?A. Wh
31、o your great grandparents are.B. When you can finish your huge task.C. Why researching a family tree is complex.D. How many people you are descended from.7. What is the best title for the text?A. Uncovering family secrets: do you dare?B. The science of genealogy: new developmentsC. Expert opinions o
32、n researching your family pastD. A step-by-step guide to researching your family tree【答案】4. D 5. A 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了系谱学家玛丽亚麦克劳德对于研究家谱的一些建议。【4题详解】细节理解题。根据第二段“Genealogy is not about discovering that you are the lost prince or princess of an unknown kingdom. Its about finding more about yo
33、urself. ”可知,家谱并不是要发现你是一个未知王国失落的王子或公主。而是为了找到更多关于你自己的东西。所以玛丽亚麦克劳德的第一条建议是D选项“别指望发现你是皇室成员。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段“But you should also bear in mind that they may not necessarily want to have anything to do with you. Sometimes there are skeletons in the cupboard that you and your branch of the family are
34、 unaware of, but which are still fresh in the minds of your more distant relatives.”可知,但你也应该记住,他们不一定想和你有任何关系。有时候,你和你的家族中有一些不为人知的不可告人的秘密,但这些秘密在你的远房亲戚们的头脑中仍然是新鲜的。所以为什么有些亲戚不愿意见你是因为你可能会带来不好的回忆。故选A项。【6题详解】词句猜测题。根据最后一段“But go back ten generations and the picture becomes much more complicated. ”但回溯十代人,情况就复
35、杂得多了。再根据“You may be descended(遗传) from no fewer than 1,024 people through ten generations. ”你可能是不少于1024人的后裔,历经十代。所以根据上下文的语境可以判断出,it指代的是“你是多少人的后裔”。故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Genealogy, or researching your family tree, is a hobby that can rapidly develop into an obsession. Before you start looking for you
36、r own ancestors, read this advice from genealogist Maria McLeod.”可知,研究族谱,或者研究你的家谱,是一种爱好,可以迅速发展成为一种痴迷的爱好。在你开始寻找你自己的祖先之前,看看系谱学家玛丽亚麦克劳德的建议以及下文对建议的具体说明。可知,短文的最佳标题为“专家关于研究家族过去的建议”。故选C项。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为: 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to,be called或thats to say,such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系
37、词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand,since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定
38、意思最接近的选项。根据最后一段“But go back ten generations and the picture becomes much more complicated. ”但回溯十代人,情况就复杂得多了。再根据“You may be descended(遗传) from no fewer than 1,024 people through ten generations. ”你可能是不少于1024人的后裔,历经十代。所以根据上下文的语境可以判断出,it指代的是“你是多少人的后裔”。故小题3选D项。CWhile many of us may have been away somewh
39、ere nice last summer, few would say that weve “summered.” “Summer” is clearly a noun, more precisely, a verbed noun.Way back in our childhood, we all learned the difference between a noun and a verb. With such a tidy definition, it was easy to spot the difference. Not so in adulthood, where we are e
40、xpected to “foot” bills, “chair” committees, and “dialogue” with political opponents. Chances are you didnt feel uncomfortable about the sight of those verbed nouns.“The verbing of nouns is as old as the English language,” says Patricia OConner, a former editor at The New York Times Book Review. Exp
41、erts estimate that 20 percent of all English verbs were originally nouns. And the phenomenon seems to be snowballing. Since 1900, about 40 percent of all new verbs have come from nouns.Even though conversion (转化) is quite universal, plenty of grammarians object to the practice. William Strunk Jr. an
42、d E.B.White, in The Elements of Style the Bible for the use of American English have this to say: “Many nouns lately have been pressed into service as verbs. Not all are bad, but all are suspect.” The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint, advising writers to use verbs with great care.“
43、Sometimes people object to a new verb because they resist what is unfamiliar to them,” says OConner. Thats why were comfortable “hosting” a party, but we might feel upset by the thought of “medaling” in sports. So are there any rules for verbing? Benjamin Dreyer, copy chief at Random House, doesnt o
44、ffer a rule, but suggests that people think twice about “verbifying” a noun if its easily replaceable by an already existing popular verb. Make sure its descriptive but not silly-sounding, he says.In the end, however, style is subjective. Easy conversion of nouns to verbs has been part of English gr
45、ammar for centuries; it is one of the processes that make English “English.” Not every coinage (新创的词语) passes into general use, but as for trying to end verbing altogether, forget it.8. What can we learn about the verbing of nouns?A. It hasnt recently been opposed by many grammarians.B. It is more c
46、ommonly accepted by children than adults.C. It hasnt been a rare phenomenon in the past century.D. It is easily replaced by existing verbs in practice9. What is most leading experts attitude towards the practice of the verbing of nouns?A. Cautious.B. Satisfied.C. Disappointed.D. Unconcerned.10. What
47、 does the author think of ending the verbing of nouns?A. Predictable.B. Practicable.C. Approaching.D. Impossible.11. What is the best title for the text?A. Are 40 Percent of all new verbs from nouns?B. Are Summering and Medaling Annoying?C. Are You Comfortable about a New Verb?D. Are There Any Rules
48、 for Verbing?【答案】8. C 9. A 10. D 11. B【解析】本文是一篇议论文。主要内容是英语语言中“名词动用”的语言现象,据专家估计20%的英语动词原本是名词,但大多数专家对“名词动用”这类名词的使用持有谨慎态度。也有人反对新动词,因为他们抗拒自己不熟悉的东西。文章就此展开了讨论。【8题详解】推理判断题。根据第三段的Since 1900, about 40 percent of all new verbs have come from nouns.(自1900年以来,大约40%的新动词来自名词)可知,我们知道在过去的一个世纪里,名词动用并不是罕见的现象。故选C。【9题详
49、解】推理判断题。根据第四段的Not all are bad, but all are suspect.(不是所有的都是坏的,但所有的都是可疑的)和The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint, advising writers to use verbs with great care.(芝加哥文体手册也持类似观点,建议作者小心使用动词)可知,对于名词动用的用法,大多数的专家持谨慎的态度。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的Not every coinage (新创的词语) passes into general use
50、, but as for trying to end verbing altogether, forget it.(并不是所有的造词都被广泛使用,但是想要完全停止动词的使用,还是算了吧)可知,作者认为结束名词动用用法的使用是不可能的,故选D。【11题详解】主旨大意题。通读全文以及文章的可知,英语语言中“名词动用”的语言现象,据专家估计20%的英语动词原本是名词,但大多数专家对“名词动用”这类名词的使用持有谨慎态度,但是完全杜绝这类词的使用又是不可能的。也有人反对新动词,因为他们抗拒自己不熟悉的东西,用正反两个观点来说明这类名词动用的语言现象是否受人欢迎,故引用文章中的名词动用的两个词Summe
51、ring和Medaling来进行概括,故B选项(Summering和Medaling很讨厌吗?)可以作为本文标题,故选B。DWork Your MindHeres something to think about the next time you ask your teacher for help: struggling with schoolwork on your own can help you learn. According to a recent study, the more you struggle while you are learning new information
52、, the better you can remember it later.This theory might surprise you. When teachers are presenting new information, they often give students lots of help. But a new study shows this may not be the best way to support learning. “Dont be too quick to get help when learning something new,” education e
53、xpert Manu Kapur told TFK. “Try to work on it yourself even if it means trying different ways.”Kapur came up with the idea that struggling can lead to better learning. Then he tested it out on students in Singapore. He separated students into two groups. In the first group, students were asked to so
54、lve math problems with the teachers help. In the second group, students were asked to solve the same problems by helping one another, instead of getting help from the teacher. With the teachers help, students in the first group were able to find the correct answers. Students in the second group did
55、not solve the problems correctly. But they did come up with a lot of good ideas. The students were then tested on what they had learned. The group without any help from a teacher scored much higher than the group who had help. Kapur said working to find the answers helped students understand the pro
56、cess, not just the solution.Kapurs advice for kids is to put a lot of effort into learning something new rather than going to your teacher for help. “Simply doing a little work or nothing at all wont work,” says Kapur. “The struggle needs to be a genuine attempt to figure out or solve a problem in a
57、s many ways as possible.”12. When you have doubt on schoolwork, youd better _.A. ask your teacher for helpB. make it clear by yourselfC. ask your classmates to help youD. ask your parents for help13. Whats Manu Kapur educational idea on learning new knowledge?A. Give students much help as soon as po
58、ssible.B. Let students learn it on themselves in one way.C. Let students learn it by themselves in the same way.D. Let students learn it for themselves in different ways.14. How did Kapur check his idea on better learning?A. By asking questions.B. By solving art problems.C. By group comparations.D.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
