四川省绵阳市南山中学2020-2021学年高一英语下学期3月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳市 南山 中学 2020 2021 学年 英语 下学 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳市南山中学2020-2021学年高一英语下学期3月月考试题(含解析)本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第 II 卷(非选 择题)组成,共 10页;答题卡共 2 页。满分 150 分,考试时间 120 分钟。注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用 0.5 毫米黑色签字笔填写清楚,同时用 2B 铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。2.选择题使用 2B 铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再选涂其它答案;非选择题用 0.5 毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上
2、答题无效。3.考试结束后将答题卡收回。第 I 卷(选择题,满分 100 分)第一部分 听力(共两节,满分30分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段 对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What would the woman like to help the man do?A. Rent
3、 an apartmentB. Look after the houseC. Find a roommate【答案】C【解析】【原文】M: Well, this apartment is really a must-see. Will you come with me to look at it this weekend?W: Sure. And if you rent it, maybe I can help you find a roommate too.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. A
4、 filmB. A travelC. A show【答案】A【解析】【原文】W: Do you remember the film on space travel that was on TV last week?M: Sure, we watched it together and were quite impressed.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman sound?A. Angry.B. Surprised.C. Pleased.【答案】A【解析】【原文】W: I cant stand Tom any longer. Its unbeliev
5、able. He does everything so carelessly that hes going to drive me crazy.M: My dear lady, take it easy. You should forgive a green hand like him.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man refuse to go skating?A. He cant skate.B. He has a family get-together.C. He has to clean their house.【答案】C【解析】【原文】W: W
6、ould you like to go skating with me this afternoon?M: Oh, Ive always wanted to learn it. But my family members are going to clean our house. I cant be absent.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers probably?A. At an airportB. In a schoolC. At a dance party【答案】B【解析】【原文】M: Hello, Mrs. Taylor. Im h
7、ere to pick up Diane.W: Hi, Ben. Come in. Dianes not ready yet. The dance class is over in five minutes, so youll have to wait for her.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三 个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟。 听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题
8、。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What is the man doing?A. Renting a carB. Booking a tripC. Parking a car7. How much should the man pay for a day?A. $80B. $70C. $50【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Hi, Id like to rent a car. Do you have any available now?W: Let me see. We only have a pickup truck left in our parking lot.
9、M: Perfect! Im going on a road trip to my friends camp. How much is it?W: Its $80 a day, but its $70 if you rent for three days or more.M: Great. Ill take it, and Ill need it for five days.W: Sure. I just need your drivers license.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. How does the man feel now?A. Up
10、setB. EasyC. Happy9. What do we know about the mans present job?A. It isnt challenging.B. The colleagues are nice.C. It is well-paid.10. What does the woman suggest the man do in the end?A. Try the new jobB. Discuss with his wifeC. Continue in his present job【答案】8. A 9. B 10. A【解析】【原文】W: Whats the m
11、atter, John? You seemed to be troubled today.M: You see, Ive been offered a new job. I cant decide whether to take it or not.W: Oh, thats easy. If its better than the one you are doing now, go for it.M: It isnt that easy. I hate to quit my present job. People around here are very nice and the work i
12、tself is challenging.W: Then what about the salary? Would you get more?M: Yes, they say I would get a big sum.W: Have you discussed it with your wife?M: Yes, she leaves it to me.W: As I say it, the work is well worth a try. After all you can get a higher salary.M: I have to think about it.听下面一段较长对话,
13、回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What will the weather be like tomorrow afternoon?A. SunnyB. SnowyC. Rainy12. Why would the woman give up driving to Birmingham?A. The roads will be closedB. Her car is brokenC. The roads will be icy13. What will the man do if the class is canceled?A. Visit the womanB. In
14、vite the woman to his houseC. Go to the cinema【答案】11. C 12. C 13. B【解析】原文】W: Its a lovely day out today, isnt it?M: Yeah. Enjoy it while it lasts. The weather forecast says its supposed to snow early tomorrow morning and then tomorrow afternoon theres a chance of rain.W: That doesnt sound pretty. I
15、was going to drive to Birmingham to see some friends tomorrow.M: You might want to change your plans. With the weather that were supposed to have tomorrow, the roads are going to be too icy.W: I suppose I should. I dont like driving in dangerous weather conditions. Do you have any plans for tomorrow
16、?M: I just have to go to class tomorrow afternoon.W: If youre lucky, itll get canceled and you can have a snow day!M: If that happens, then Ill invite you to my house and we can watch movies.W: That sounds like fun听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the probable relationship between the s
17、peakers?A. ClassmatesB. Brother and sisterC. Mother and son15. What does Danny say about the final exam?A. All the courses have exams.B. He spends a week preparing for it.C. Most questions are based on teachers notes.16. What does Danny think of sleeping in the classrooms?A. DifficultB. CrazyC. Nece
18、ssary【答案】14. B 15. C 16. B【解析】【原文】W: Danny, youd better put these textbooks away, or our mom will be angry.M: Oh, Im going to review all of them for the final exam.W: Oh, right! Do you have many exams at the end of each semester?M: That depends. Some semesters have many, some dont. And some courses
19、dont have exams but only ask for papers.W: And when do you prepare for your final exam?M: Well, most students prepare it one month before the exam.W: Does it work?M: Of course, its useful. And its very important to have the copies of teachers notes, because most exam questions are based on them. But
20、 we still have to stay up late.W: Do you have the classrooms open for the whole night?M: Yes, some people even sleep there. Thats a little bit crazy.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Why did Rihanna turn to sing?A To move to AmericaB. To realize her music dreamC. To escape from her family life18.
21、 Which was Rihannas first album?A. Music of the SunB. UmbrellaC. Diamond19. What did Rihanna do in 2017?A. She created a beauty brand.B. She set up an educational project.C. She built a cancer treatment center.20. How much did Rihannas foundation donate because of coronavirus?A. $2 millionB. $5 mill
22、ionC. $6 million【答案】17. C 18. A 19. A 20. B【解析】【原文】M: One of the hottest singers today is Rihanna, who, at 32, has achieved more than most stars her age. So far, she has sold over 60 million albums and won nine Grammy awards.Rihanna was born in Barbados. She had a troubled family life and turned to
23、singing as an escape. At 16, she was discovered by a music producer and moved to America.Soon she released her first album, Music of the Sun, which sold close to 2 million copies. This was followed by more hit albums and songs, including Umbrella, Diamond, and Stay.In 2017, Rihanna created Fenty Bea
24、uty, the first beauty brand to offer 40 different shades of foundation. In 2012, she started the Clara Lionel Foundation to support educational programs around the world and to help pay school fees for youth from poor countries. Through the foundation, Rihanna also built a cancer treatment center in
25、 Barbados and set up projects to help developing areas better prepare for natural disasters. This year, Rihannas foundation has given away $5 million for coronavirus relief efforts.Even with all that she has achieved, Rihanna is just getting started. Whether in the area of music, business, or charit
26、y, she continues to win the worlds love and respect.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A, B, C 和 D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASome of the best museums across China are putting their exhibitions online in VR format for free. While stuck at home due to the novel coronavirus o
27、utbreak, why not take a detailed online tour at museums that you would not otherwise have time for?The Palace MuseumThe Palace Museum is known as the Forbidden City. Although the museum is now closed due to the current epidemic prevention, its possible for visitors to take a virtual tour of parts of
28、 the museum without actually setting foot on the majestic grounds.Visitors can browse all the buildings of the Palace Museums. More than 400,000 imperial artifacts have been digitized online, which can definitely help you gain knowledge and immerse yourself in a cultural atmosphere.The websites: Sha
29、nghai MuseumShanghai Museum is a large and famous museum, which collects over 120,000 precious artistic relics from more than 5,000 years ago to the Qing Dynasty. The marvelous bronze, ceramics, paintings and calligraphies offer a visual feast for the eyes, and also provide a good chance for people
30、to learn the profound Chinese history and culture.If you are into ancient Chinese arts and crafts, then the online Shanghai Museum is definitely worth your time.The website: Mogao CavesThe Mogao Caves, also known as Thousand Buddha Grottoes, is a UNESCO World Heritage Site located near Dunhuang in n
31、orthwest Chinas Gansu Province.Now visitors can directly browse dozens of classic caves and appreciate the murals(壁画) by cave rooms through the “Digital Dunhuang”, the website of the Mogao Caves. The development of “Digital Dunhuang” not only shocks visitors in a visual sense but also “moves” the Mo
32、gan Grottoes outside.The website: https:/www.e-21. The people interested in ancient Chinese arts and crafts should visit _.A. https:/www.e-B. C. D. 22. What can the visitors see through “Digital Dunhuang”?A. Precious imperial artifacts.B. Classic caves and the murals.C. Ancient people living in the
33、caves.D. All the artistic relics of Dunhuang.23. What is the purpose of writing the passage?A. To guide what to do at home.B. To recommend an online tour.C. To support the sickness prevention.D. To invite visitors to real scenic spots.【答案】21. D 22. B 23. B【解析】【分析】这是一篇说明文。中国一些最好的博物馆正在将他们的展览,以虚拟现实的形式免
34、费放在网上。文章主要介绍了三个可以进行网上旅行的网站。【21题详解】细节理解题。根据Shanghai Museum部分中If you are into ancient Chinese arts and crafts, then the online Shanghai Museum is definitely worth your time.可知如果你对中国古代工艺品感兴趣,那么网上的上海博物馆绝对值得一去。由此可知,对中国古代工艺品感兴趣的人们可以访问网址:【22题详解】细节理解题。根据Mogao Caves部分中Now visitors can directly browse dozens
35、of classic caves and appreciate the murals by cave rooms through the “Digital Dunhuang”, the website of the Mogao Caves.可知现在,游客可以通过莫高窟网站“数字敦煌”直接浏览几十个经典洞窟,欣赏洞窟室壁画。由此可知,游客通过“数字敦煌”能看到经典的洞穴和壁画。故选B。【23题详解】推理判断题。根据第一段中While stuck at home due to the novel coronavirus outbreak, why not take a detailed onlin
36、e tour at museums that you would not otherwise have time for?可知当你因为新型冠状病毒爆发而困在家里的时候,为什么不去那些你没有时间去的博物馆进行一次详细的在线旅游呢?结合文章主要介绍了三个可以进行网上旅行的网站,由此可推知,写这篇文章的目的是推荐网上旅游。故选B。BThe writer Margaret Mitchell is best known for writing Gone with the Wind, first published in 1936. Her book and the movie based on it,
37、tell a story of love and survival during the American Civil War. Visitors to the Margaret Mitchell House in Atlanta, Georgia, can go where she lived when she started composing the story and learn more about her life.Our first stop at the Margaret Mitchell House is an exhibit area telling about the w
38、riters life. She was born in Atlanta in 1900. She started writing stories when she was a child. She started working as a reporter for the Atlanta Journal newspaper in 1922. One photograph of Ms. Mitchell, called Peggy, shows her talking to a group of young college boys. She was only about one and a
39、half meters tall. The young men tower over her, but she seems very happy and sure of herself. The tour guide explains: “Now in this picture Peggy is interviewing some boys from Georgia Tech, asking them such questions as Would you really marry a woman who works? And today itd be Would you marry one
40、who doesnt? “The Margaret Mitchell House is a building that once contained several apartments. Now we enter the first floor apartment where Ms. Mitchell lived with her husband, John Marsh. They made fun of the small apartment by calling it “The Dump”.Around 1926, Margaret Mitchell had stopped workin
41、g as a reporter and was at home healing after an injury. Her husband brought her books to read from the library. She read so many books that he bought her a typewriter and said it was time for her to write her own book. Our guide says Gone with the Wind became a huge success. Margaret Mitchell recei
42、ved the Pulitzer Prize for the book. In 1939 the film version was released. It won ten Academy Awards, including Best Picture.24. The book Gone with the Wind was _.A. first published on a newspaperB. awarded ten Academy AwardsC. written in “The Dump”D. adapted from a movie25. The underlined phrase “
43、tower over” in Paragraph 2 is closest in meaning to_.A. be very pleased withB. show great respect forC. be much taller thanD. show little interest in26. Why did Ms. Mitchell stop working as a reporter according to the passage?A. Because she was rich enough.B. Because she was injured then.C. Because
44、her husband didnt like it.D. Because she wanted to write books.27. Which is the best title for the passage?A. Gone with the Wind: A Huge Success.B. Margaret Mitchell: A Great Female Writer.C. An Introduction of the Margaret Mitchell House.D. A Trip to Know Margaret Mitchell.【答案】24. C 25. C 26. B 27.
45、 D【解析】【分析】这是一篇介绍说明类文章。本文通过作者对乱世佳人作者Margaret Mitchell故居的参观,讲述了Margaret Mitchell生前的相关事迹。【24题详解】细节理解题。由第一段中的“Visitors to the Margaret Mitchell House in Atlanta, Georgia, can go where she lived when she started composing the story and learn more about her life”(参观位于乔治亚州亚特兰大的玛格丽特米切尔之家的人,可以去她开始创作小说时居住的地方,
46、了解更多关于她的生活)和倒数第二段中的“They made fun of the small apartment by calling it The Dump”可知, Margaret Mitchell是在其故居中写的Gone with wind,而Margaret Mitchell将其戏称为The Dump,故可推知C选项正确。【25题详解】词义猜测题。由第二段中的“She was only about one and a half meters tall. The young men tower over her, but she seems very happy and sure of
47、herself”可知,Margaret Mitchell只有大约1.5米高,(照片上)的年轻人tower over她,但是她看上去非常快乐,非常自信。所以照片上)的年轻人比她高。故她该画线部分的意思为“比高”,故C选项正确。【26题详解】细节理解题。由最后一段“Around 1926, Margaret Mitchell had stopped working as a reporter and was at home healing after an injury. ”可知,大约1926年,玛格丽特米切尔停止了记者的工作,受伤后在家养伤。故B选项正确。【27题详解】主旨大意题。根据第一段“V
48、isitors to the Margaret Mitchell House in Atlanta, Georgia, can go where she lived when she started composing the story and learn more about her life.”可知,参观位于乔治亚州亚特兰大的玛格丽特米切尔之家的人,可以去她开始创作小说时居住的地方,了解更多关于她的生活。所以短文的最佳标题为“了解玛格丽特米切尔之旅”。故选D项。CA new study of 8,000 young people in the Journal of Health and
49、Social Behavior shows that although love can make adults live healthily and happily, it is a bad thing for young people. Puppy love (早恋), may bring stress for young people and can lead to depression. The study shows that girls become more depressed than boys, and younger girls are the worst of all.T
50、he possible reason for the connection between love and higher risk of depression for girls is “loss of self”. According to the study, even though boys would say “lose themselves in a romantic relationship”, this “loss of self” is much more likely to lead to depression when it happens to girls. Young
51、 girls who have romantic relationships usually like hiding their feelings and opinions. They wont tell that to their parents.Dr.Marianm Kaufman, an expert on young people problems, says 15% to 20% young people will have depression during their growing. Trying romance often causes the depression. She
52、 advises kids not to jump into romance too early. During growing up, it is important for young people to build strong friendships and a strong sense of self. She also suggests the parents should encourage their kids to keep close to their friends, attend more interesting school activities and spend
53、enough time with family.Parents should watch for signs of depression-eating or mood changes-and if they see signs from their daughters or sons, they need to give help. The good news is that the connection between romance and depression seems to become weak with age. Love will always make us feel you
54、ng, but only maturity gives us a chance to avoid its bad side effects.28. Whats the main idea of the passage?A. Romance is a two-edged sword for adults.B. Puppy love may bring young people depression.C. Parents should forbid their childrens love.D. Romance is good for young people.29. Which of the f
55、ollowing is more likely to have depression?A. Careless parents whose children are deep in love.B. Young people who have a strong sense of selfishness.C. Young boys whose parents watch for their behavior.D. Young girls who always hide their feelings and opinions.30. What can be inferred from the pass
56、age?A. Lacking love can lead young people to grow up more quickly.B. Early love makes young people keep close to their friends and parents.C. The older a woman is, the less likely she seems to lose herself in romance.D. Parents should help their children to be aware of the signs of depression.31. Wh
57、ats the authors attitude towards puppy love?A. ConfusedB. NeutralC. ScaredD. Disapproving【答案】28. B 29. D 30. C 31. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要是介绍早恋对青少年的危害。【28题详解】主旨大意题。根据Puppy love(早恋)may bring stress for young people and can lead to depression(忧郁症)及下文描述,可知本篇短文主要是介绍早恋对青少年的危害。故选B。【29题详解】细节理解题。根据短文第二段描述有恋爱
58、关系的女孩更喜欢隐藏她们的感情和想法,而这是造成丧失自我的原因,故选D。【30题详解】细节理解题。根据The good news is that the connection between romance and depression seems to become weak with age这句话可知恋爱和抑郁的关系好像随着年龄的增长而变弱。故选C(一个女人年龄越大,好像越不可能在恋爱中迷失自我)。【31题详解】理解归纳题。通过这篇短文,作者介绍了早恋的危害和对待孩子早恋的建议,可以看出作者对青少年早恋问题是不赞成的,故选D。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若
59、无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。本题第1小题,根据Puppy love(早恋)may bring stress for young people and can lead to depression(忧郁症)及下文描述,可知本篇短文主要是介绍早恋对青少年的危害。DTree planting used to be regarded as an effective means of controlling climate cha
60、nge. Perhaps its time for us to rethink this practice. Trees pull carbon dioxide or CO2 from the air. This effectively removes CO2 from the atmosphere, making trees an important part of the fight against climate change. But trees only hold onto carbon dioxide as long as theyre alive. Once they die,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-446768.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
