吉林省长春市十一高中2022届高三上学期第一学程考试英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市十一高中2022届高三上学期第一学程考试英语试卷 WORD版含解析 吉林省 长春市 十一 高中 2022 届高三 上学 第一 考试 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、长春市十一高中2020-2021学年度高三上学期第一学程考试英 语 试 题第卷(共 90 分)第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5 小题,每小题1 分,满分5 分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is Joey doing now?A. Making a pudding.B. Playing a video game.C. Decorating a Christmas tre
2、e.【答案】A【解析】【原文】W: Are you playing the video game, Joey? Come on and help me decorate the Christmas tree.M: Ill be right there as soon as I finish making the pudding, Mom.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How will the speakers go to Hangzhou?A. By car.B. By plane.C. By train.【答案】A【解析】【原文】M: Take a train to Hangzh
3、ou would be exhausting. Why dont we just make a flight booking?W: But I want to enjoy the scenery along the way. I can borrow my dads car. Ill drive!M: Hmm, Im not against that.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the weather like now?A. Warm.B. Hot.C. Cold.【答案】B【解析】【原文】M: I think Im getting a cold.W: You h
4、ave stayed in this air-conditioned room for too long. Just go out and catch some fresh air.M: Are you kidding? The sun is burning everything out there.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the woman look unhappy?A. She has to work overtime.B She cant go to the movies.C. She doesnt feel well.【答案】C【解析】【原文】M:
5、Oh, why do you still have the long face? I dont want to work overtime, either. I promise Ill go to the movies with you next time, okay?W: No, its not like that. My belly Excuse me, but I have to use the toilet now.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers probably talking about?A. A scenic spot.B.
6、A painting.C. A photo.【答案】B【解析】原文】W: Oh, my. Look at the light, the cloud, and the sunflowers. They look so real. I mean, for a moment I thought it was a photo.M: Yeah. I bought it from a real good artist.第二节(共15小题,每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题
7、5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What edition of the book should the man read?A. The second edition.B. The third edition.C. The fourth edition.7. Whats the probable relationship between the speakers?A. Professor and student.B. Classmates.C. Librarian and reader.
8、【答案】6. C 7. B【解析】【原文】M: Look! Ive got a used copy of the physics book for half price at the secondhand bookstore.W: Let me see. The third edition?M: Yeah. Well, uh Isnt it the one Professor Wang said were supposed to be reading?W: Brian, Im sure what he said is the fourth edition.M: What? Oh no. My
9、mind must have been drifting when he said that.W: Hmm Why not return your book and borrow the one you really need in the library? I mean, I got mine in the City Library.M: Okay.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What injury is Mike suffering now?A. A broken leg.B. A broken arm.C. A head injury.9.
10、 Why did the accident happen to Mike probably?A. He got distracted.B. He ran a red light.C. He drove too fast.10. Where does the conversation probably take place?A In a hospital.B. In an office.C. In a police station.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: Mikes computer hasnt been turned on. Hasnt he come ye
11、t?M: I was just about to tell you that. His car crashed into the rear of a truck and hes in hospital now.W: What? Is he okay?M: Well, lucky for him, no broken arms or legs. Only a small injury to his head.W: Ive always told him not to drive so fast. He is so impatient. Did he try to run a red light
12、again this time?M: Not really. He said he was reading a text on his cellphone, and when he saw the truck, it was already too late for him to respond.W: Hell have enough time to respond to police questions. Anyway, lets just go through the sales report without him.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】1
13、1. What does the man want to do at the beginning?A. To know the class schedule.B. To have a registration form.C. To get a student discount.12. What worries the man about the classes?A. The expensive cost.B. The inconvenient time.C. The crowded classroom.13. What will the woman talk about next?A. The
14、 coaches.B. The location.C. The exercise equipment.【答案】11. A 12. C 13. C【解析】【原文】M: Hello, I understand there are fitness classes for students, and Im a little curious about the schedule.W: Sure. The school provides fitness classes weekdays from 6:00 p.m. to 7:00 p.m. Free of charge, of course.M: Goo
15、d. Do I have to register?W: No, but a student ID card is a must.M: Okay. Will there be enough room for students to move around freely? I mean, I wouldnt want to work out in a jammed place.W: Dont worry. The classes take place at the Elizabeth Hall. It can accommodate up to 500 students. But the aver
16、age turnout is only around 100. Oh, the Student Union has invited some professional coaches to provide guidance this month. You wouldnt want to miss it.M: Alright. And what about the exercise equipment there?W: Well, you can use听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Where did the woman find the bug
17、at first?A. On the wall.B. On the floor.C. On her desk.15. What does the woman think of bugs?A. Lovely.B. Scary.C. Helpful.16. What percentage of British crops depend on insect pollination (授粉)?A. 30%.B. 40%.C. 75%.【答案】14. A 15. B 16. C【解析】【原文】W: Ah! Theres a bug on the wall! Oh, no! It has jumped o
18、n the floor and is now moving toward my desk! Help me crush it!M: Oh, what a lovely little creature. Chill out. It causes no harm as long as you leave it be. Besides, insects are helpful.W: What? They are horrible! Bugs always make my hair stand on end! Helpful? How?M: Well, do you know what pollen
19、is?W: You mean the fine powder produced by flowers? Yeah. It fertilizes other flowers of the same species so that they produce seeds. But how does that have anything to do with bugs?M: Because insects play a crucial part in the transfer of pollen among flowers, and three-quarters of our crops in the
20、 UK depend on this.W: Okay, but Ahhh, it has jumped on my foot! Ahhh!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who is Bryan Lynn?A. An English teacher.B. A radio host.C. A food magazine editor.18. What do we know about the white potato?A. It came from Peru.B. It has a history of 700 years.C. Its a specia
21、l type of potato.19. What does a meat-and-potatoes kind of person prefer?A. Fancy goods.B. Simple things.C. Complex emotions.20. What can be described as a “hot potato”?A. A troublesome thing.B. An important thing.C. An attractive thing.【答案】17. B 18. A 19. B 20. A【解析】【原文】M: Hello, Im Bryan Lynn. Now
22、 youre listening to the English learning program, Words and Their Stories. Today we are going to talk about potatoes.Potatoes have been around for a very long time. In the food magazine Bon Apptit, Sam Dean writes about the beginnings of the potato. He explains that the common white potato came from
23、 Peru at least 7,000 years ago.These days, most countries use a type of potato in their cooking. For people who like meat, you have not lived until you have eaten a baked potato covered with melted cheese and crispy bacon. And speaking of meat on top of potatoes, we do have an expression related to
24、it: meat-and-potatoes. If someone is a meat-and-potatoes kind of person, they prefer simple life. They are not interested in fancy goods, complex emotions or things alike.Okay, as you know, a cooked potato can stay hot for a long time, and therefore comes the expression “hot potato”. When you descri
25、be something as a “hot potato”, youre saying its difficult to deal with and you want to get rid of it as soon as possible, because its “too hot to hold”. We also have “small potatoes”, which means unimportant people or things. But, we do not say “big potatoes” for important ones. English is funny th
26、at way! Thats todays Words and Their Stories. Have a nice day!第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15 小题,每小题 2分, 满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADONT MISS! This October IBS invites you on board and join our exclusive English Adventure Camp. The program highlights English 4 Skills, Thai l
27、anguage, Mathematics, and Science subjects. Moreover, campers will be exposed to a variety of FUN learning experiences and challenging activities that focus on improving students learning capabilities and creativity through IBS integrated learning approach. Our challenging indoors and outdoors activ
28、ities are carefully designed not only to develop personal skills and talents, but also improve TEAMWORK. What is more interesting is the adventure trip to the Dusit Zoo that will provide an authentic (真实的) leaning experience on different animal species, habitats and fantastic sightseeing just only f
29、or IBS kindergarten campers. Academic ImprovementMaximize the skills and comprehension in English 4 Skills (Listening, Speaking, Reading and Writing), Thai language, Mathematics and Science. The integrated leaning approach will prepare campers for higher education. IBS Young Genius ScientistsTrain s
30、tudents thinking and working skills through various hands-on science experiments. This will encourage learners to observe, predict outcome, collect data and effectively conclude the new knowledge. Global Awareness ActivitiesDevelop a sense of natural care and global awareness in students through the
31、 “IBS LOVE EARTH PROJECT which allows kindergarten campers to creatively design their own toys out of recycled materials. IBS Educational GamesFUN educational games that create leadership and TEAMWORK. IBS Adventure TripAuthentic leaning experiences on different animal species and habitats at the Du
32、sit Zoo. Schedule: Monday-Friday (9:00 a.m-2:00 p.m.)IBS: Tel 0-2377-5023-4INTERKIDS BLINGUAL SCHOOL21. What is unique about IBS Adventure Camp?A. It offers activities on a daily basis.B. It aims to train future group leaders.C. It focuses on campers academic performance.D. It provides learning expe
33、riences at the Dusit Zoo.22. Which programme aims to develop students research capabilities?A. Academic ImprovementB. IBS Educational GamesC. IBS Young Genius ScientistsD. Global Awareness Activities23. What is the purpose of the text?A. To advertise a school camp.B. To broaden students horizons.C.
34、To introduce an academic journey.D. To develop campers integrated skills.【答案】21. D 22. C 23. A【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍了由国际儿童双语学校组织举办的一个冒险营活动,通过富有挑战性的室内和室外活动来提高参加者的个人技能与知识,具体介绍了相关内容。【21题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“What is more interesting is the adventure trip to the Dusit Zoo that will provide an authentic (真实的)
35、 leaning experience on different animal species, habitats and fantastic sightseeing just only for IBS kindergarten campers.(更有趣的是杜西特动物园的冒险之旅,它将提供一个真实的只为IBS幼儿园露营者提供不同动物物种、栖息地和奇妙观光的学习体验)”可知,IBS冒险营活动能提供杜西特动物园的冒险之旅,且just only对应题干中的unique。故选D。【22题详解】细节理解题。根据第二个小标题 IBS Young Genius Scientists下面的“This will
36、 encourage learners to observe, predict outcome, collect data and effectively conclude the new knowledge.(这将鼓励学生观察、预测结果、收集数据并有效总结新知识)”这些技能方法都可以归结为研究能力,所以能培养研究能力的是IBS Young Genius Scientists。故选C。【23题详解】推理判断题。根据第一段“DONT MISS! This October IBS invites you on board and join our exclusive English Adventu
37、re Camp.(不容错过!这个十月IBS邀请你加入我们的英国冒险夏令营)”以及最后“Schedule: Monday-Friday (9:00 a.m-2:00 p.m.)IBS: Tel 0-2377-5023-4”给出的时间电话可以推测出文章目的是为夏令营做广告,希望学生来参加。故选A。BOne rainy afternoon, I was on a crosstown bus when a young woman jumped on.She had a child with her who must have been about 3 or 4 years old.The bus wa
38、s full, bumpy, and it soon got noisy as her kid began crying because he couldnt sit next to his mother. There were a couple of open scats. but they werent together. She was flustered and looked embarrassed.Then another woman. a little older. stood up and moved so that the mother and child could it t
39、ogether. The mom smiled as a thank-you, And then three words came out of the older womans mouth that elevated the entire energy of that bus ride: Ive been there.Simple, undramatic and honest. In that moment, it seemed to unite people. Why?Because almost all experiences arc shared human experiences.
40、We forget that. as we forge(前进) through life. we focused on our own troubles and needs- which are actually less unique than we think. How can these three words create more connection in your life? Ask yourself; Where am I holding back?One thing I know for sure is this: Healing( 治愈) others helps heal
41、 yourself. I noticed this recently with my friend, Tracy. who took a new friend who had suffered a miscarriage(流产) under her wing. Tracy had three of them before having her daughter two years ago. Our minds need a doctor to explain the medical side of things. But our souls need human connection to h
42、elp us along. No one can do that better than someone who has been exactly where you are.Can the essence(精髓) of these three words help you make a small difference right now? It can be as simple as volunteering your seat. sharing some helpful advice or even lightening the mood with a joke when you not
43、ice that someones uncomfortable-because were all in this together.24. Which word is closest in meaning to the underlined word flustered in the second paragraph?A. angryB. eagerC. scaredD. upset25. What does the woman mean by saying Ive been there in the third paragraph?A. The woman was on the bus an
44、d saw what had happened to the boy.B. The woman got to her destination and was ready to get off the bus.C. The woman once had the similar experience with that mother.D. The woman took the exact scat that the boy was on just now.26. Which of the following statements is TRUE according to the passage?A
45、. Everyone has his or her own unique problem that is difficult to solve.B. Doctors can help us get through when we have mental or physical problems.C. The authors friend Tracy felt better after she was comforted by her new friend.D. One can indeed make a difference to those in need of help by doing
46、simple things.27. The passage is intended to _.A. show a harmonious world by telling some touching storiesB. praise those who arc willing to help others in emergenciesC. appal to readers to give timely help to those in needD. illustrate some ways of helping others in detail【答案】24. D 25. C 26. D 27.
47、C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。文章由作者在公交车上看到一位老太太给一对母子让座,老太太对那位母亲说“我也经历过”而引发了对这句话的思考,并联想到自身小时候家中贫困的经历。作者认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历,这句话可以帮助安慰别人现在的痛苦,将人们联系在一起。【24题详解】词义猜测题。根据第二段“The bus was full, bumpy, and it soon got noisy as her kid began crying because he couldnt sit next to his mother. There were a couple of open sc
48、ats. but they werent together.(公共汽车上满是颠簸,很快就吵起来了,因为她的孩子因为不能坐在母亲旁边而开始哭泣。有两个空位,但他们不在一起)”可知,她很心慌,显得很尴尬。第二段中划线词“flustered”意思最接近于“upset”不安的。故选D项。【25题详解】句意猜测题。根据第三段“The mom smiled as a thank-you, And then three words came out of the older womans mouth that elevated the entire energy of that bus ride: Ive
49、been there.(这位母亲微笑着表示感谢,然后这位年长的女士嘴里说了三个字,让整个旅程充满活力:“我经历过。”)”可知,这个老太太曾经和那位母亲有过类似的经历。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Can the essence of these three words help you make a small difference right now? It can be as simple as volunteering your seat. sharing some helpful advice or even lightening the mood with a
50、 joke when you notice that someones uncomfortable-because were all in this together(这三个词的精髓现在能帮你改变一点吗?这可以很简单,就像自愿坐在你的座位上一样。当你发现有人不舒服时,分享一些有用的建议,甚至开个玩笑来缓解情绪因为我们都在一起)”可知,一个人确实可以通过做一些简单的事情来改变那些需要帮助的人。故选D项。【27题详解】推理判断题。根据最后一段“Can the essence of these three words help you make a small difference right no
51、w? It can be as simple as volunteering your seat. sharing some helpful advice or even lightening the mood with a joke when you notice that someones uncomfortable-because were all in this together.(这三个词的精髓现在能帮你改变一点吗?这可以很简单,就像自愿坐在你的座位上一样。当你发现有人不舒服时,分享一些有用的建议,甚至开个玩笑来缓解情绪因为我们都在一起)”可知,这篇文章的目的是呼吁读者及时帮助那些需
52、要帮助的人。故选C项。CMy age has always been an issue. Not for me, but for everyone else. I was nine at the time. On my first day of high school, my grandparents, and the press insisted on going along. I made them walk four paces behind me, since I didnt want to stand out.The next morning I was ashamed to lea
53、rn that the Associated Press picked up a photo of me on tippy toes trying to reach the top of my locker. The words on the photo read: “High school may not be a big stretch for nine-year-old Millicent, but her locker sure is.”In time things calmed down. I had a difficult start, though. Its embarrassi
54、ng enough being a foot shorter and five years younger than your classmates, but then to have your grandmother cemented to you makes it even worse.My grandmother, Maddie, and I made an odd couple, but at least it meant I had somebody to talk to while the other kids make it a point to ignore me. There
55、, she was expected to hand me over directly to Gaspar, my late French instructor. We were well into the first week and waiting outside Gaspars class when someone, I never did figure out who, made a remark of offence using the words “boring”, “brainiac” and “Millicent” in the same run-on sentence (连写
56、句).Believing I was being laughed at, my grandmother warned my classmates that she knew kungfu and was not afraid to use it. To show how serious she was, Maddie did a series of complicated martial arts (武术) moves.When she was done and the applause gradually stopped Maddie was still in her leg-split p
57、osition.“Get up,” I whispered, “Everyones staring.”“No,” she replied, “I appear to be stuck.”By then Gaspar had arrived. He asked several bigger boys to carry my grandmother to the school clinic as she waved goodbye to first-period French.28. Millicent felt ashamed of the picture on the newspaper be
58、cause_.A. she felt herself criticized by the reportersB. she was too young to reach the lockerC. she was closely followed by family membersD. she didnt want others to notice her difference29. When Millicent says her grandmother is “cemented to” her, she means that her grandmother _.A. stays very clo
59、seB. has a hard attitudeC. moves very slowlyD. has a solid character30. Middie became upset with some students because they _.A. were staring at MillicentB. did not know who Millicent wasC. were making comments about MillicentD. did not help Millicent open her locker31. Which words best describe Mil
60、licents grandmother?A. Energetic and protective.B. Patient and thoughtful.C. Gentle and understanding.D. Hardworking and ambitious.【答案】28. D 29. A 30. C 31. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述作者九岁上高中,比同龄人小5岁,她不想引人关注,但是结果却恰恰相反,所以作者的祖母一直在身边保护着作者还闹出了一些笑话。【28题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“I made them walk four paces behind me,
61、since I didnt want to stand out.(我让他们在我后面四步远,因为我不想太显眼)”以及第二段最后一句“The words on the photo read: “High school may not be a big stretch for nine-year-old Millicent, but her locker sure is.”(照片上写着“对于9岁的 Millicent来说,上高中也许不是什么难事,但是她的储物柜对她来说肯定是。”)”可知,Millicent感到羞愧的原因是因为她不想让别人注意到她的不同。故选D。【29题详解】词句猜测题。根据第四段第一
62、句“My grandmother, Maddie, and I made an odd couple, but at least it meant I had somebody to talk to while the other kids make it a point to ignore me. There, she was expected to hand me over directly to Gaspar, my late French instructor. (我的祖母Maddie和我是奇怪的一对,至少这意味着当其他孩子故意忽视我时,我有人可以倾诉。这里,她应该直接把我交给我的前法
63、语老师Gaspar)”可知,祖母和我的关系很好,所以当作者说her grandmother is “cemented to” her(她的祖母和她黏在一起)是指她的祖母跟她关系很好。故选A。【30题详解】细节理解题。根据第四段“We were well into the first week and waiting outside Gaspars class when someone, I never did figure out who, made a remark of offence using the words “boring”, “brainiac” and “Millicent”
64、 in the same run-on sentence(我们顺利度过了第一周,正在Gaspar的课堂外等候, 这时有人,我一直不知道是谁,用无聊,智力超群的人和Millicent这些连在一个句子中的话冒犯了我)”以及第五段第一句“Believing I was being laughed at, my grandmother warned my classmates that she knew kungfu and was not afraid to use it.(认为我被嘲笑了,我的祖母警告我的同学说她会功夫并且不介意使用它)”可知,祖母Maddie生气是因为有些学生对我进行了评价。故选
65、C。【31题详解】推理判断题。根据第五段“Believing I was being laughed at, my grandmother warned my classmates that she knew kungfu and was not afraid to use it. To show how serious she was, Maddie did a series of complicated martial arts (武术) moves.(认为我被嘲笑了,我的祖母警告我的同学说她会功夫并且不介意使用它。为了表示她是认真的,Maddie还做了一些复杂的武术动作)”可知,祖母Ma
66、ddie是一个精力充沛且充满保护欲的人。故选A。DOver the past decade, drug-resistant (抗药性) diseases have appeared as a major health threat. But where do they develop the drug resistance? One surprising theory: they may have developed the resistance on farms, and not in hospitals.The crop protection products farmers use to
67、 control many plant diseases are almost the same as the drugs doctors use to treat infections, including fungi (真菌). Fungi are continually mutating (变异), and with a life cycle measured in days or weeks, they mutate quickly. When a mutation produces resistance to a chemicalkilling fungi, fungi will j
68、ump to any host that provides a welcoming environment, such as a human body. And if the treatment for the fungal infection involves a drug similar to the fungicide (杀菌剂) met on the farm, fungi may develop quickly in the human bodyjust as they did in the field.An obvious solution is to use less fungi
69、cide in the field. Reducing fungicide use would not only slow the development of the drug resistance, but it would also help restore diversity to the fungal world. Fungicides are a must in the farming community. Plant diseases cause a major problem for farmers globallyin some crops, disease can redu
70、ce harvests by more than 70 percentand failure to deal with the problem can mean financial ruin.Just like fungior, indeed, any living thingplants continually evolve(进化). This is how natural gene editing (基因编辑) works, and without it, wed all still be single cells in a salty soup. Through natural sele
71、ction, almost any plant will eventually produce resistance to fungi. But this can take centuries, so we dont have the time to wait.On the other hand, advances in genetics have given us an understanding of natures gene editing process in plants, helping us develop resistance to a disease. Gene editin
72、g techniques can then enable us to produce disease resistancejust as nature would do, if given enough time.32. What can we infer about fungi from Paragraph 2?A. They can treat infection sometimes.B. They dont stop developing new forms.C. A human body is their favorite place.D. There are no fungi in
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449131.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
