分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型四川省遂宁市安居区2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:449157
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOC
  • 页数:25
  • 大小:98.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    四川省 遂宁市 安居 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
    资源描述:

    1、四川省遂宁市安居区2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析)本试卷分第卷和第卷两部分, 满分150分,考试时间120分钟.注意:所有答案必须答在答题卡上,在本试卷上作答无效。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)1.Where does this conversation probably take place?A.In a bookstore. B.In a classroom. C.In a library.2.At what time will the film begin?A.7:20. B.7:15. C.7:00.3.Wha

    2、t are the two speakers mainly talking about?A.Their friend Jane. B.A weekend trip. C.A radio programme.4.What will the woman probably do?A.Catch a train. B.See the man off. C.Go shopping.5.Why did the woman apologize?A.She made a late delivery. B.She went to the wrong place.C.She couldnt take the ca

    3、ke back.第二节: (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6至7题。6.Whose CD is broken?A.Kathys. B.Mums. C.Jacks.7.What does the boy promise to do for the girl?A.Buy her a new CD. B.Do some cleaning. C.Give her 10 dollars.听第7段材料,回答第8、9题。8.What did the man think of the meal?A.Just so-so. B.Quite satisfactory. C.A b

    4、it disappointing.9.What was the 15% on the bill paid for?A.The food. B.The drinks. C.The service.听第8段材料,回答第10至12题。10.Why is the man at the shop?A.To order a camera for his wife. B.To have a camera repaired.C.To get a camera changed.11.What colour does the man want? A.Pink. B.Black. C.Orange.12.What

    5、will the man do afterwards?A.Make a phone call. B.Wait until further notice. C.Come again the next day.听第9段材料,回答第13至16题。13.What would Joe probably do during the Thanksgiving holiday?A.Go to a play. B.Stay at home. C.Visit Kingston.14.What is Ariel going to do in Toronto?A.Attend a party. B.Meet her

    6、aunt. C.See a car show.15.Why is Ariel in a hurry to leave?A.To call up Betty. B.To buy some DVDs. C.To pick up Daniel.16.What might be the relationship between the speakers?A.Classmates. B.Fellow workers. C.Guide and tourist.听第10段材料,回答第17至20题。17.Why do some people say they never have dreams accordi

    7、ng to Dr Garfield?A.They forget about their dreams. B.They dont want to tell the truth.C.They have no bad experiences.18.Why did Davis stop having dreams?A.He got a serious heart attack. B.He was too sad about his brothers death.C.He was frightened by a terrible dream.19.What is Dr Garfields opinion

    8、 about dreaming?A.It is very useful. B.It makes things worse. C.It prevents the mind from working.20.Why do some people turn off their dreams completely?A.To sleep better. B.To recover from illnesses. C.To stay away from their problems.第二部分 阅读理解(共两节,满分40)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)AFansida DineOur menu c

    9、onsists of classic European dishes made from the freshest ingredients with great care paid to every little detail. That is why our dishes can be considered as food art that impresses both vision and taste. Located at Fansida Building, it is near Aljunied MRT.Come and join us here at Fansida Dine for

    10、 a true blue European fine dining experience like no other.Pillars RestaurantPillars is equipped with a good team with vast experiences in catering. Creativity is what our team of chefs are equipped with to create surprises for customers. Our traditional dishes have also received good and positive c

    11、omments from our group of customers. With a strong and organized team, we deliver timely and quality services to customers at all times. You say it; we do it.Char-Grill BarChar-Grill Bar has won “Asias No.1 Brand Western Cuisine (西餐) Bar”. With its large central kitchen as a support, Char-Grill Bars

    12、 long term goal is to sincerely invite those who wish to own their business in western cuisine to join the chain and set up a shop to progress and grow together.Irelands PotatoOriginating from Taiwan, Irelands Potato was inspired by the Irishs passion for potatoes.As theres an Irish saying, “There a

    13、re two things in the world that cannot be joked about: 1 is Marriage, 2 is Potato.” Irelands Potato firmly support this belief to serve customers.1. Why can the dishes in Fansida Dine be considered as food art?A. They have special food design.B. They are made at Fansida Building.C. They have many di

    14、fferent traditional tastes.D. They are made from freshest ingredients with great care.2. Which one is your best choice if you are hungry at 1:00 am?A. Fansida DineB. Pillars Restaurant.C. Char-Grill Bar.D. Irelands Potato.3. Who will pay special attention to Char-Grill Bar?A. Tom who lives near Alju

    15、nied MRT.B. Sara who wants to become a teacher.C. Jake who wants to have a western cuisine bar.D. Lucy who likes eating potatoes very much.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四家餐厅以及它们各自具有的特色。1题详解】细节理解题。根据第一段中“Our menu consists of classic European dishes made from the freshest ingredients with great

    16、 care paid to every little detail. That is why our dishes can be considered as food art that impresses both vision and taste. (我们的菜单包括经典的欧洲菜肴,由新鲜的食材制成,每一个细节都非常认真。这就是为什么我们的菜肴可以被认为是视觉和味道都令人印象深刻的食物艺术的原因)”可知,Fansida Dine里的菜肴被认为是食物艺术,是因为它们是用最新鲜的原料精心制成的。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第二段中“With a strong and organized t

    17、eam, we deliver timely and quality services to customers at all times. You say it; we do it. (我们拥有一支强大而有组织的团队,随时为顾客提供及时和优质的服务。你点餐,我们就做)”可知,如果你在凌晨1点饿了,你的最佳选择是Pillars Restaurant。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第三段中“Char-Grill Bar has won Asias No.1 Brand Western Cuisine (西餐) Bar. With its large central kitchen as a

    18、 support, Char-Grill Bars long term goal is to sincerely invite those who wish to own their business in western cuisine to join the chain and set up a shop to progress and grow together. (Char-Grill Bar荣获“亚洲第一西餐吧品牌”称号。以庞大的中央厨房为依托,Char-Grill Bar的长远目标是诚邀有志于西餐事业的人士加盟,一起开店,共同进步,共同成长。)”可知,C选项“想拥有一家西餐吧的杰克

    19、”会特别关注Char-Grill Bar。故选C。BThe sharing economy, represented by companies like Airbnb or Uber, is the latest fashion craze. But many supporters have overlooked the reality that this new business model is largely based on escaping regulations and breaking the law.Airbnb is an Internet-based service tha

    20、t allows people to rent out spare rooms to strangers for short stays. Uber is an Internet taxi service that allows thousands of people to answer ride requests with their own cars. There are hundreds of other such services.The good thing about the sharing economy is that it promotes the use of underu

    21、sed resources. Millions of people have houses or apartments with empty rooms, and Airbnb allows them to profit from these rooms while allowing guests a place to stay at prices that are often far less than those charged by hotels. Uber offers prices that are competitive with standard taxi prices and

    22、their drivers are often much quicker and more trustworthy.But the downside of the sharing economy has gotten much less attention. Most cities and states both tax and regulate hotels, and the tourists who stay in hotels are usually an important source of tax income. But many of Airbnbs customers are

    23、not paying the taxes required under the law.Airbnb can also raise issues of safety for its customers and trouble for hosts neighbors. Hotels are regularly inspected to ensure that they are not fire traps and that they dont form other risks for visitors. Airbnb hosts face no such inspections.Since Ai

    24、rbnb is allowing people to escape taxes and regulations, the company is simply promoting thefts. Others in the economy will lose by bearing an additional tax burden or being forced to live next to an apartment unit with a never-ending series of noisy visitors.The same story may apply with Uber. Uber

    25、 is currently in disputes over whether its cars meet the safety and insurance requirements imposed on standard taxis. Also, if Uber and related services flood the market, they could harm all taxi drivers ability to earn a minimum wage.This downside of the sharing needs to be taken seriously, but tha

    26、t doesnt mean the current tax and regulatory structure is perfect.4. What is the positive thing about the sharing economy?A. It is a global trend.B. It is beyond regulations.C. It draws on spare resources.D. It brings in modest profits.5. What is the problem with Airbnb customers according to the pa

    27、ssage?A. They are not regularly inspected.B. They are likely to commit thefts.C. They are allowed not to pay taxes.D. They can be noisy to hosts neighbors.6. What is the argument over Uber according to the passage?A. Whether it guarantees customers, safety.B. Whether it provides reliable services.C.

    28、 Whether it lowers customers expenses.D. Whether it can compete with standard taxis.7. What will be talked about in the following paragraphs?A. Existing regulations and laws.B. Necessary improvements of current laws.C. Further development of Airbnb and Uber.D. More downsides of Airbnb and Uber.【答案】4

    29、. C 5. D 6. A 7. B【解析】试题分析:本文是一篇说明文,文章介绍了共享经济模式的发展与利弊。【4题详解】C 细节理解题。根据第三段“The good thing about the sharing economy is that it promotes the use of underused resources. ”可知,共享经济模式的一大好处就是促进了闲置资源的利用,故选C。【5题详解】D 细节理解题。根据第五段“Airbnb can also raise issues of safety for its customers and trouble for hosts ne

    30、ighbors. ”(Airbnb还可能给客户带来安全问题,也会给主人的邻居带来麻烦)可知,Airbnb的问题就是这些顾客对于主人的邻居来说有些喧闹,故选D。【6题详解】A 细节理解题。根据第七段“Uber is currently in disputes over whether its cars meet the safety and insurance requirements imposed on standard taxis.”(优步目前正就其汽车是否符合标准出租车的安全和保险要求存在争议)可知,对于优步的争议在于它的安全性,故选A。【7题详解】B 推理判断题。根据最后一段“This

    31、 downside of the sharing needs to be taken seriously, but that doesnt mean the current tax and regulatory structure is perfect.”可知,分享经济模式的这种弊端需要认真对待,但这并不意味着目前的税收和监管结构是完美的。文章最后在谈论共享经济的缺陷在于当前法律法规的不完善,故下文会接着谈这个问题,故选B。 考点:社会类科普阅读。CHave you ever been given something you dont like or doesnt fit, but you d

    32、ont want to hurt the feelings of the person who thinks about you? Youre not alone. Everyone has received an unwanted gift at least once in his or her life. That doesnt mean the item is bad or useless. It simply means that it doesnt work for you.If you find yourself with something nice but that doesn

    33、t fit into your lifestyle, consider regifting it. Before you do that, make sure you understand the manners of this practice that is more and more common as people find it difficult to make ends meet to a great extent.There are specific things you should do to an item. Failure to do any of them may c

    34、reate an awkward situation. You never have to lie about what you are doing, but you dont want to be in the position of having to explain anything. For example, remove the original wrapping paper and rewrap it in your own; make sure the box is in good condition so the item doesnt appear used; check t

    35、he item and make sure there are no cards or names on the packaging; inspect the item and make sure it is in excellent condition.When you get ready for regifting, consider having a white elephant gift exchange for your next celebration. This removes all the embarrassment of being caught regifting bec

    36、ause thats the whole purpose of the event. In order to prevent hurting feelings, provide everyone with a guest list and ask them not to bring anything given by the people on that list.8. Why does the author begin the passage with a question?A. To share a hot phenomenon.B. To introduce the following

    37、part.C. To ask for readers answers.D. To point out a common opinion.9. What most contributes to the growing regifting?A. Peoples lack of money.B. Peoples dislike of the gifts.C. Peoples reduced desire for gifts.D. Peoples understanding of its manners.10. Whats mainly talked about in Paragraph 3?A. W

    38、hat to do before regifting.B. How to make use of unwanted gifts.C. What kind of gifts to be regifted.D. Why regifting can cause embarrassment.11. What does the underlined phrase in the last paragraph mean?A. Suitable but valueless.B. Expensive and useful.C. Packaged and invaluable.D. Nice but unsuit

    39、able.【答案】8. B 9. A 10. A 11. D【解析】本文为说明文。在日常生活中每个人都会收到自己不想要的礼物,并不是说礼物不好或没用,而是不适合你。本文告诉你利用“礼物转让”的方法来解决这个问题。【8题详解】推理判断题。根据第一段中Have you ever been given something you dont like or doesnt fit, but you dont want to hurt the feelings of the person who thinks about you? Youre not alone. Everyone has receive

    40、d an unwanted gift at least once in his or her life.可知作者用一个问题开头是为了介绍下面的内容。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段第二句Before you do that, make sure you understand the manners of this practice that is more and more common as people find it difficult to make ends meet to a great extent.可知,人们缺钱会导致“礼物转送”的增长。故选A。【10题详解】段落大意

    41、题。根据第三段第一句There are specific things you should do to an item.可知,本段讲述的是“礼物转送”前应该做什么。故选A。【11题详解】词义猜测题。根据第二段第一句If you find yourself with something nice but that doesnt fit into your lifestyle, consider regifting it.和最后一段第二句This removes all the embarrassment of being caught regifting because thats the w

    42、hole purpose of the event.可知,划线部分是你转让的“好但不适合你的礼物”。故选D。DRoller coasters are fast and exciting. But passing a painful kidney (肾) stones is not. The process is painful and can take a long time. But American researchers have found that a roller coaster ride just might help those suffering from a kidney

    43、stone. They say such rides help patients pass the stones with a 70 percent success rate.David Wartinger led the study. He found that where the person sits on the roller coaster can make a big difference. He said, “In the pilot study, sitting in the last car of the roller coaster showed about a 64 pe

    44、rcent passage rate. Sitting in the first few cars only had a 16 percent success rate.”It also mattered where the stones were located in the kidney. The researchers found that stones located in the upper part of the kidney model were passed 100 percent.When it comes to passing kidney stones, not all

    45、roller coasters are equal. The researchers used 174 kidney stones of differing shapes, sizes and weights to see if each model worked on the same ride and on two other roller coasters. They found that Big Thunder Mountain was the only one that worked. The other two roller coasters both failed the tes

    46、t. Wartinger said the other rides were too fast and too violent. The movement forced the stones against the side of the kidney. He said that the ideal roller coaster is rough and quick with some twists and turns.Wartinger thinks roller coaster rides could also be used as a preventative measure. He s

    47、aid that a yearly ride on a roller coaster could even prevent stones from developing. “You need to heed the warnings before going on a roller coaster,” he said. “If you have a kidney stone, but are otherwise healthy and meet the requirements of the ride, patients should try it.”He adds that its defi

    48、nitely a lower cost alternative to other treatments. And riding a roller coaster is definitely more fun!12. According to the text, passing kidney stone is _.A. fastB. excitingC. interestingD. painful13. Which of the following benefits people with a kidney stone most?A. Sitting in the first car of a

    49、roller coaster.B. Sitting in the middle car of a roller coaster.C. Sitting in big roller coasters with doctors care.D. Sitting in rough and fast roller coasters with twists and turns.14. Whats Wartingers attitude to riding roller coasters for people having a kidney stone?A. Worried.B. Negative.C. Su

    50、pportive.D. Skeptical.15. What would be the best title for the text?A. Some treatments of kidney stonesB. Advantages of riding roller coastersC. Roller coasters can help pass kidney stonesD. Kidney stones can be cured by riding roller coasters【答案】12. D 13. D 14. C 15. C【解析】文章通过实验和专家观点表明,乘坐过山车可以帮助肾结石

    51、病人排石。【12题详解】D细节理解题。根据第一段But passing a painful kidney (肾) stones is not. The process is painful and can take a long time.可知,排肾结石的过程是很痛苦的且需要很长时间,故选D。【13题详解】D细节理解题。根据第四段最后He said that the ideal roller coaster is rough and quick with some twists and turns.可知,对于肾结石患者来说,乘坐快速和高低不平且迂回曲折的过山车有好处,故选D。【14题详解】C推

    52、理判断题。根据第四段Wartinger said the other rides were too fast and too violent. The movement forced the stones against the side of the kidney. Wartinger thinks roller coaster rides could also be used as a preventative measure.和第五段“If you have a kidney stone, but are otherwise healthy and meet the requiremen

    53、ts of the ride, patients should try it.”可知,Wartinger对肾结石病人乘坐过山车是支持的,故选C。【15题详解】C主旨大意题。文章通过实验和专家观点表明,乘坐过山车可以帮助肾结石病人排石,C项表达了此意,适合作文章的标题,故选C。【名师点睛】做好细节理解题的几点建议:细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的题。但高考所占的比例大,应特别引起注意。事实和细节题的命题特点是:对文章或某一段落中的一些特定细节或文章重要事实的理解,一般包括直接理解题和语义转化题。直接理解题能在原文直接找到答案,而语义转化题则需要将题目信息与

    54、原文信息加工或整理后才能得出结论。做细节理解题具体方法与步骤如下:略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨;按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词。如for example, first, second等预测应该到何处寻找自己所需要的事实;将自己精力放在寻找你所需要的细节上。快速通篇跳读,全文扫视,找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。如小题1根据第一段But passing a painful kidney (肾) stones is not. The process is painful and can take a long time.可知,排

    55、肾结石的过程是很痛苦的且需要很长时间,故选D。小题2根据第四段最后He said that the ideal roller coaster is rough and quick with some twists and turns.可知,对于肾结石患者来说,乘坐快速和高低不平且迂回曲折的过山车有好处,故选D。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Technology sometimes goes wrong. And the more you use technology, the more you kno

    56、w it can go wrong. A connection drops. A printer will not print. An app crashes or a cell phone battery drains too fast._16_ First reactions may be to scream, throw the device against the wall, or cry. Instead, you may be able to solve the problem by yourself. By following these steps, you could sol

    57、ve some of the most common tech problems on your own.Search the webLearn about your tech problem on a search website, such as Google._17_ Find expert articles about solving the problem. If your issue is with recent tech, such as a software update, be sure to look for the most recent articles. Tech t

    58、ips from years ago may not work now.Check connection speedMaybe you find that streaming, downloading and updating are moving slowly._18_ You may think something is wrong with your device when, really, your network is just slow.UpdatesCheck for updates to make sure you have the most recent version of

    59、 apps and software. You might be experiencing a problem from a bug that has been fixed in an update. But if you have not yet updated to the latest version you may miss the solution._19_When your computer, phone or tablet is having issues, simply turn it off. Sometimes, software or app updates make y

    60、our device turned off and restarted to work properly.Ask the developer_20_ If they do not have the answer, they still will be glad to know the problem exists. They cannot fix what they do not know is a problem.A. RestartB. Close appsC. See what others have experienced.D. Tech troubles can discourage

    61、 users quickly.E. Contact the developer of the app or software.F. First, be sure to check your Internet connection speed.G. Read instructions to see if you can find information about your issues.【答案】16. D 17. C 18. F 19. A 20. E【解析】这是一篇说明文。技术问题时有发生,往往会很快让用户不高兴,但有时可以自己解决这些问题。文章主要就如何自己解决技术问题提出了一些步骤建议。

    62、【16题详解】根据上文“Technology sometimes goes wrong. And the more you use technology, the more you know it can go wrong. A connection drops. A printer will not print. An app crashes or a cell phone battery drains too fast.(科学技术有时会出问题。你使用技术次数越多,你就越知道它可能会出错。比如,连接失败,打印机不能打印和应用程序崩溃或手机电池耗尽过快)”以及后文“First reaction

    63、s may be to scream, throw the device against the wall, or cry.(第一反应可能是尖叫,把设备扔到墙上,或叫喊)”可知,上文提到了技术出现问题时有发生,后文则提到了第一反应是尖叫,把设备扔到墙上,可推知,本句是在说明技术问题会导致人们出现的反应。故D选项“技术问题会很快让用户不高兴”符合语境,故选D。【17题详解】根据上文“Learn about your tech problem on a search website, such as Google.(在搜索网站,如谷歌,上了解您的技术问题)”以及后文“Find expert art

    64、icles about solving the problem. (查找有关解决问题的专家文章)”可知,本句属于承上启下句,上文提到去网上了解自己的技术问题,后文提到了找解决问题的专家文章,可推知是借助别人的经验来解决自己的问题。C选项中others可对应到后文中expert。故C选项“看看别人的经历”符合语境,故选C。【18题详解】根据后文“You may think something is wrong with your device when, really, your network is just slow.(当你的网络很慢的时候,你可能会认为你的设备出了问题)”可知,后文提到了网

    65、络变慢导致设备问题,故本句是在说明要检查网速。F选项中Internet可对应到后文network。故F选项“首先,一定要检查你的网速”符合语境,故选F。【19题详解】本空为本段小标题,根据后文内容“When your computer, phone or tablet is having issues, simply turn it off. Sometimes, software or app updates make your device turned off and restarted to work properly.(当你的电脑、手机或平板电脑出现问题时,只需关掉它。有时,软件或应

    66、用程序更新会让你的设备关闭并重新启动正常工作)”可知,本句建议的方式是重启设备。后文中restarted可对应到A选项Restart。故A选项“重新启动”符合语境,故选A。【20题详解】根据小标题“Ask the developer(问开发人员)”以及后文“If they do not have the answer, they still will be glad to know the problem exists. They cannot fix what they do not know is a problem.(如果他们没有答案,他们仍然会很乐于知道问题的存在。他们无法解决他们不知

    67、道的问题)”可知,本段提出的建议是联系软件的开发人员,标题中the developer可对应到E选项中the developer。故E选项“联系应用程序或软件的开发者”符合语境,故选E。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a cold evening and my daughter and I were walking up Broadway.I didnt notice a man sitting i

    68、nside a cardboard box.But Nora did.She wasnt even four, but she _21_ at my coat and said, “That mans cold. Daddy, _22_ we take him home?”I dont remember my reply.But I do remember a sudden _23_ feeling inside me. I had always been delighted at how much my daughter noticed in her _24_, whether it was

    69、 _25_ in flight or children playing.But now she was noticing _26_ and beggary.A few days later, I saw an article in the newspaper about volunteers who picked up a food package from a nearby school on a Sunday morning and _27_ it to an elderly person.It was quick and easy. I _28_ us up. Nora was _29_

    70、 about it. She could understand the importance of food, so she could easily see how _30_ our job was. When Sunday came, she was ready, but I had to _31_ myself to leave the house.On the way to the school, I fought an urge (冲动) to turn _32_.The Sunday paper and coffee were waiting at home.Why do this

    71、? _33_, we phoned the elderly person wed been appointed (约定).She _34_ us right over.Nora ran inside. I unwillingly followed._35_ inside, I saw that the department belonged to someone poor.Our hostess showed us some photos.Nora played and when it came time to say goodbye, we three hugged.I walked hom

    72、e in _36_.Experts call such a visit “a volunteer opportunity”.They are opportunities.Ive come to see.Where else but as volunteers do you have opportunity to do something _37_ thats good for others as well as for yourself? Nora and I regularly serve to needy people and _38_ clothes for the homeless.

    73、Yet, as Ive _39_ her grow over these past four years, I still wonder which of us has _40_ more?21. A. pulledB. staredC. wavedD. aimed22. A. wouldB. canC. needD. must23. A. generalB. trueC. heavyD. curious24 A. areaB. partC. mindD. world25. A. insectsB. dogsC. animalsD. birds26. A. coldnessB. illness

    74、C. sufferingD. respect27. A. deliveredB. returnedC. devotedD. posted28. A. signedB. hurriedC. heldD. lined29. A. casualB. sorryC. worriedD. excited30. A. creativeB. valuableC. hardD. simple31. A. warnB. stopC. allowD. push32. A. backB. awayC. upD. out33. A. AgainB. ThusC. StillD. Also34. A. calledB.

    75、 promisedC. invitedD. helped35. A. AsB. OnceC. BecauseD. Though36. A. peaceB. tearsC. shockD. doubt37. A. fairB. famousC. unexpectedD. enjoyable38. A. collectB. mendC. orderD. wear39. A. letB. madeC. watchedD. noticed40. A. triedB. benefitedC. earnedD. missed【答案】21. A 22. B 23. C 24. D 25. D 26. C 2

    76、7. A 28. A 29. D 30. B 31. D 32. A 33. C 34. C 35. B 36. B 37. D 38. A 39. C 40. B【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者和女儿一起参加志愿者活动,作者从一开始的不情愿,到后来四年时间都和女儿一起去为有需要的人提供食物,为无家可归的人收集衣服。作者感觉自己和女儿都受益很多。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:她(诺拉)还不到四岁,但她拉着我的外套说:“那个人很冷,爸爸,我们能带他回家吗?”A. pulled拉;B. stared盯着看;C. waved挥手;D. armed武装。根据空后的“at my coat”可

    77、知,诺拉了拉我的外套,故A项正确。【22题详解】考查情态动词辨析。句意:她(诺拉)还不到四岁,但她拉着我的外套说:“那个人很冷,爸爸,我们能带他回家吗?”A. would愿意;B. can能;C. need需要;D. must必须。根据空后的“we take him home?”可知,诺拉请求我带那个人回家,因此此处表示“能、可以”,故B项正确。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:但我确实记得我内心突然有一种沉重的感觉。A. general一般的;B. true真的;C. heavy沉重的;D. curious好奇的。根据空后的“I had always been delighted at

    78、 how much my daughter noticed in her _4_, whether it was _5_ in flight or children playing. But now she was noticing _6_ and beggary.”可知,孩子的世界通常关注飞翔的小鸟和玩耍的孩子之类的童趣,但现在女儿却开始关注痛苦和贫困,这让我的心里感到很沉重,故C项正确。24题详解】考查名词词义辨析。句意:我一直很高兴,因为女儿在她的世界里发现了那么多(美好的)东西,无论是飞翔的小鸟还是玩耍的孩子。A. area区域;B. part部分;C. mind想法;D. world

    79、世界。根据空后的“whether it was _5_ in flight or children playing.”可知,小孩的世界通常关注飞翔的小鸟和玩耍的孩子之类的童趣,故D项正确。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:我一直很高兴,因为女儿在她的世界里发现了那么多(美好的)东西,无论是飞翔的小鸟还是玩耍的孩子。A. insects昆虫;B. dogs狗; C. animals动物; D. birds鸟儿。根据空后的“in flight”可知此处指“飞翔的小鸟”,故D项正确。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:但现在她关注的是痛苦和贫困。A. coldness寒冷;B. illness

    80、疾病;C. suffering痛苦;D. respect尊敬。根据空后的“beggary”可知此处指“痛苦”,故C项正确。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:几天后,我在报纸上看到一篇关于志愿者的文章,他们要去附近的一所学校取食物包并把它送到一位老人手中。A. delivered递送、交付;B. returned归还;C. devoted致力于;D. posted邮递。根据空前的“picked up a food package from a nearby school”可知,志愿者需要去附近的一所学校取食物包并把它送到一位老人手中,故A项正确。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我们报了

    81、名。A. signed签名;B. hurried赶紧; C. held举行;D. lined排队。signed up报名。根据空前的“I saw an article in the newspaper about volunteers”可知,我看到一篇文章招募志愿者,因此我们报了名,故A项正确。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:诺拉对此感到很高兴。A. casual随便的;B. sorry难过的;C. worried担心的;D. excited兴奋的。根据上文中的“But now she was noticing _6_ and beggary.”可知,诺拉开始关注痛苦和贫困,因此她对志

    82、愿活动感到很高兴,故D项正确。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:她能理解食物的重要性,所以她能很容易地发现我们的工作是多么有价值。A. creative创造性的;B. valuable有价值的;C. hard艰难的;D. simple简单的。根据空前的“She could understand the importance of food,”可知,诺拉能理解食物的重要性,所以她能很容易地发现我们的工作是多么有价值,故B项正确。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:星期天的时候,她已经准备好了,而我不得不强迫自己离开家去取食物包。A. warn警告;B. stop阻止;C. allow允许

    83、;D. push推动、强迫。诺拉已经为志愿活动做好了准备,空前的转折连词“but”表明此处与诺拉的积极性很高形成对比,即:我不得不强迫自己离开家去取食物包,故D项正确。【32题详解】考查副词辨析。句意:在去学校的路上,我极力想回来。A. back返回;B. away远离;C. up向上;D. out出来。turn back回来。根据空后的“The Sunday paper and coffee were waiting for me at home.”可知,我想要看当天的报纸、喝咖啡,因此我有一种强烈的想回家的念头,故A项正确。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:为什么要做这个?尽管如此,我

    84、们还是给指定的老人打了电话。A. Again再次;B. Thus因此;C. Still仍然、尽管如此;D. Also也。根据空前的“Why do this?”及空后的“we phoned the elderly person wed been appointed.”可知,尽管如此,我还是给指定的老人打了电话,故C项正确。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:她邀请我们过来。A. called呼叫;B. promised承诺;C. invited邀请;D. helped帮助。根据下文中的“She took the package and asked us to come in.”可知,她邀请我们

    85、去她家里,故C项正确。【35题详解】考查连词词义辨析。句意:一进屋,我就发现这是一个穷人的家。A. As由于;B. Once一旦;C. Because因为;D. Though尽管。根据空后的“I saw that the department belonged to someone poor.”可知,一进屋,我就发现这是一个穷人的家,故B项正确。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:我泪流满面地走回家。A. peace和平;B. tears泪水;C. shock震惊;D. doubt怀疑。这里指作者很感动,所以泪流满面。故B项正确。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:除了志愿者,你还有更好

    86、的机会做一些令人愉快的事情么?它对他人和你自己都有好处。A. fair公平的;B. famous著名的;C. unexpected意想不到的;D. enjoyable令人愉快的。根据空后的“thats good for others as well as for yourself”可知,这样的事情对他人和你自己都有好处,因此是令人愉快的事情,故D项正确。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:我和诺拉经常帮助有需要的人,为无家可归的人收集衣服。A. collect收集;B. mend补;C. order订购;D. wear穿戴。根据空前的“Nora and I regularly serve t

    87、o needy people”可知,我和诺拉经常帮助有需要的人,为无家可归的人收集衣服,故A项正确。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当我看着她在过去四年里成长起来,我仍然在想,我们俩谁受益更多?A. let让、使;B. made使;C. watched看着、注视;D. noticed注意到。根据上文讲述的我和女儿一起参加志愿活动及空后的“her grow over these past four years,”可知,通过志愿活动,我看着女儿不断成长,故C项正确。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当我看着她在过去四年里成长起来,我仍然在想,我们俩谁受益更多?A. tried

    88、努力;B. benefited获益;C. earned获得;D. missed想念。根据上文讲述的我和女儿一起参加志愿活动可知,志愿活动让我和女儿都有收获,因此此处指“谁受益更多呢?”故B项正确。第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。Everybody wants success. Some people aim for it; others just talk_41_it. We all know what it looks like when someone else_42_ (have) it.

    89、Sometimes it just seems like something too far out of reach. The truth of success is _43_ (close) than you think. Its just on the_44_side you have to want it enough, and be willing enough to get it.Fear is your biggest obstacle (障碍) when you try to get success, fear of _45_ (fail), and fear of the j

    90、udgment of others. It will trouble you every time. It will cause you to make decisions _46_may seem “right” at the time, _47_ theyre preventing you from actually_48_ (get) over that wall.Success has no excuse. The minute you find a reason not_49_ (take) another step towards success is the moment you

    91、 stop being_50_ (success). In the symphony of success, excuses are just noise.【答案】41. about 42. has 43. closer 44. other 45. failure 46. that/which 47. but 48. getting 49. to take 50. successful【解析】这是一篇议论文。主要说明了获得成功的真谛比想象的要近。成功就在彼岸,必须对成功充满渴望,心甘情愿去实现它。指出恐惧是想成功的最大障碍,成功没有借口。【41题详解】考查介词。句意:有些人以此为目标,其他人只

    92、是谈论而已。结合句意表示“谈论某事”可知短语为talk about sth.。故填about。【42题详解】考查时态和主谓一致。句意:我们都知道别人拥有它是什么样子的。根据上文know可知应用一般现在时,且主语为someone else,谓语动词应用第三人称单数。故填has。【43题详解】考查比较级。句意:成功的真谛比你想象的要近。根据后文“than you think”可知应用比较级closer。故填closer。【44题详解】考查代词。句意:成功就在彼岸,你必须对成功充满渴望,心甘情愿去实现它。此处指两者中的另一个,应用the other。故填other。【45题详解】考查名词。句意:恐惧

    93、是你想成功的最大障碍,害怕失败,害怕别人的评价。此处作介词of的宾语,应用名词failure,表示抽象概念,不可数。故填failure。【46题详解】考查定语从句。句意:它会使你做出决定,这些决定在当时看起来是“正确的”,但它们却会阻止你真正去克服那堵墙。此处为定语从句修饰先行词decisions,且先行词在从句中作主语,指物,故应用关系代词that或which引导。故填that/which。【47题详解】考查连词。句意:它会使你做出决定,这些决定在当时看起来是“正确的”,但它们却会阻止你真正去克服那堵墙。结合前后文语境可知,此处表转折关系,应用连词but。故填but。【48题详解】考查非谓语

    94、动词。句意:它会使你做出决定,这些决定在当时看起来是“正确的”,但它们却会阻止你真正去克服那堵墙。结合句意表示“阻止某人做某事”可知短语为prevent sb. from doing sth.。故填getting。【49题详解】考查非谓语动词。句意:当你找到理由不朝成功再迈进一步时,就是你停止获得成功的那一刻。结合句意表示“找到理由不做某事”可知为find a reason not to do sth,动词不定式作后置定语。故填to take。【50题详解】考查形容词。句意:当你找到理由不朝成功再迈进一步时,就是你停止获得成功的那一刻。根据上文being可知应填形容词successful,作表

    95、语。故填successful。第四部分 写作(共两节;满分35分)第一节 短文改错(共10小题; 每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。作文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号()并在其下面写出该加的词。删除:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改的词。Last week, I went to Guangzhou with my friends. We were so exciting about th

    96、e trip. It took us three hours go to Guangzhou railway station. At first, we were confused about what to get out of the railway station. Then they saw a big sign, that showed us where to take the subway. When we got to the subway station, a largely picture was shown in the front of us, and we figure

    97、d out our way quickly. When we were on the subway, we never think it ran so quickly. We just spent ten minute reaching our destination, but we found our hotel soon.【答案】1.exciting excited2.hours后加to3.what how4.they we5.that which6. largely large7.删除front前的the8.think thought 9.minute minutes10.but and

    98、【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要记叙了作者和朋友上周去广州乘坐地铁的经历。【详解】1.考查形容词。句意:我们对这次旅行感到非常兴奋。此处主语为We,应用-ed结尾形容词excited,作表语,表示“感到兴奋的”;exciting表示“令人兴奋的”用于修饰物。故exciting 改为excited。2.考查非谓语动词。句意:我们花了三个小时才到广州火车站。表示“做某事花费某人多少时间”句型为it takes/took sb. to do sth.。故hours后加to。3.考查宾语从句。句意:一开始,我们对如何走出火车站感到困惑。此处为“特殊疑问词+不定式”结构,表示“如何”应用how。故w

    99、hat 改为 how。4.考查代词。句意:然后我们看到一个大标志,告诉我们去哪里乘地铁。结合后文“showed us”可知,此处指“我们看到”应用代词we。故they 改为we。5.考查定语从句。句意:然后我们看到一个大标志,告诉我们去哪里乘地铁。此处为非限制性定语从句修饰先行词sign,且先行词在从句中作主语,指物,故应用关系代词which,that不能引导非限制性定语从句。故that改为 which。6.考查形容词。句意:当我们到达地铁站时,一幅巨大的画面展现在我们面前,我们很快就找到了路。修饰后文名词picture,应用形容词large,作定语。故largely改为 large。7.考查

    100、固定短语。句意:当我们到达地铁站时,一幅巨大的画面展现在我们面前,我们很快就找到了路。结合句意表示“在前面”应用in front of;in the front of表示“在内部空间的前部”不符合语境。故删除front前的the。8.考查动词时态。句意:当我们在地铁上的时候,我们从来没想到它跑得这么快。结合文章内容可知事情发生在过去,应用一般过去时。故think 改为thought。9.考查名词的数。句意:我们只花了十分钟到达目的地,很快就找到旅馆了。minute为可数名词,由ten修饰应用复数形式。故minute 改为minutes。10.考查连词。句意:我们只花了十分钟到达目的地,很快就找

    101、到旅馆了。结合前后文语境可知,此处为承接关系,应用连词and。故but 改为 and。第二节书面表达(满分25分)52. 假如你是李华,得知某英文报社要评选TheMost QualifiedStudent(最美中学生),请你用英语给编辑Jack写一封推荐信。要点如下:1.介绍被推荐人(林扬)的基本信息;2.说明推荐理由。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;【答案】Dear Jack,Im a senior high school student and I happened to hear that you are hosting an activity to sel

    102、ect The Most Qualified Student.It is a great honour for me to introduce to you one of my best friends, Lin Yang.First of all, he, who is among the most diligent students in our school, not only studies hard, but also behaves well.Secondly, he stands out for his diverse hobbies, including painting an

    103、d playing the violin.Last but not least, he is warm-hearted and willing to help others in need.Therefore, I here recommend him to you with all my heart and I look forward to hearing from you at the earliest possible moment.Yours sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生以李华的身份向英文报社写一封推荐信,推荐林扬为The Most

    104、 Qualified Student(最美中学生)。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 介绍推荐人(林扬)的基本信息;2. 说明推荐理由。第二步:列提纲 (重点词组)happen to; introduce to you one of my best friends; among the most diligent students; stand out for his diverse hobbies; last but not least; recommend hi

    105、m to you; at the earliest possible moment第三步:连词成句1. Im a senior high school student and I happened to hear that you are hosting an activity to select The Most Qualified Student.2. First of all, he, who is among the most diligent students in our school, not only studies hard, but also behaves well.3.

    106、 Secondly, he stands out for his diverse hobbies, including painting and playing the violin.4. Therefore, I here recommend him to you with all my heart and I look forward to hearing from you at the earliest possible moment.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Secondly,

    107、Last but not least2.表并列补充关系:not onlybut also., including3.表因果关系:Therefore连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 Im a senior high school student and I happened to hear that you are hosting an activity to select The Most Qualified Student.(含有that引导的宾语从句)高分句型2 First of all, he, who is among the most diligent students in our school, not only studies hard, but also behaves well.(含有who引导的非限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:四川省遂宁市安居区2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449157.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1