吉林省长春市2020届高三英语质量监测(四模考试)试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 2020 届高三 英语 质量 监测 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市2020届高三英语质量监测(四模考试)试题(含解析)本试卷共12页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5,保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(120小题)在笔试结束后
2、进行。做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where does the conversation take place?A. On the plane. B. At the airport. C. At the
3、 bus station.2. What is the weather like at the moment?A. Cloudy. B. Sunny. C. Rainy.3. What does the woman think of the mans order?A. Unhealthy. B. Healthy. C. Expensive.4. What happened when the man called Charlie last night?A. The line was busy. B. Charlie was not at home. C. Charlie got another
4、line.5. Why is the woman going to Canada?A. To visit Wendy. B. To travel. C. To study.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What did the man think of the concert?A. It was enjoyable. B. I
5、t was very boring. C. It was just so-so.7. Why didnt Macy go to the concert?A. She was seriously sick.B. She looked after her brother.C. She preferred to go this weekend.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why doesnt the woman make the man coffee?A. She is going jogging,B. There is no more coffee.C. The man doesnt l
6、ike coffee.9. How can one lose weight efficiently according to the woman?A. Jogging in the evening.B. Doing yoga every morning.C. Exercising after drinking coffee.10. What does the man think of the woman?A. She is selfish. B. She looks healthy. C. She is kind-hearted.听第8段材料,回答第11至13题。11. What happen
7、ed to the woman this morning?A. Her boss scolded her.B. She met her friend Mark.C. She was late for a meeting.12. Which bus should the woman take to go home?A. No.21. B. No.24. C. No.25.13. When did it start to rain?A In the morning. B. At noon. C. Towards evening.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where are the
8、speakers of the conversation?A. On the stairs. B. In the elevator. C. In the apartment.15. What is the woman probably doing at 3:30 p.m.?A. Reading the paper. B. Watching a film. C. Waiting for a bus.16. Who is the woman?A. A TV hostess. B. A director. C. An actress.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does t
9、he speaker talk about at the beginning of the talk?A. The secret of the universe.B. Einsteins great influence.C. The difficulty of Einsteins ideas.18. What kind of person was Einstein according to the talk?A. A sad man. B. A funny man. C. A peaceful man.19. What was Einsteins research interrupted by
10、?A. Many teaching duties. B. Poor health. C. The wars.20. In which year did Einstein win the Nobel Prize?A. 1918. B. 1921. C. 1924.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABelmont Hotel Manila8.6 ExcellentBased on 6537 reviews.This is one of the most expensive hote
11、ls in Manila as its near the international airport. My favorite thing about our stay in the hotel was the rooftop view from the top floor of the hotel where the pool was also located. The staff were also very helpful. Theres a coffee shop Starbucks on the same building of the hotel and there are a c
12、ouple of restaurants around the Resorts World area which are easily accessible from the hotel. This hotel turned out to be better than we had expected and its a great value for your money.Hyatt Regency Manila City of Dreams8.8 ExcellentBased on 1785 reviewsOverall, we had a great stay at the Hyatt C
13、ity of Dreams. There was a minor issue with our room and the Assistant Manager handled our concerns and took care of the situation. The customer service was well deserving of five stars. The rooms are new, modern. We have been to the Philippines many times and we will for sure stay here again next t
14、ime we are in Manila. Amazing food, new rooms and the best customer service experience: TRONGLY RECOMMENDED.BSA Twin Tower Ortigas7.8 Very goodBased on 9984 reviewsWe were a group of four and we wanted to stay in any hotel in Manila for the long weekend. The suite was not that spacious but we did no
15、t really mind considering the price we paid. The room was equipped with all the basic services. Room also came with free Wi-Fi but the connection was lost at around midnight. The kitchen was also helpful as we were able to cook items we bought from the nearby supermarket. Although the room was inexp
16、ensive, the hotel charged us extra for services that I believe are free in other hotels.1. Which one is the advantage of Belmont Hotel Manila?A. The international airport is easy to reach.B. Many restaurants can be found there.C. It is the most expensive hotel in Manila.D. The customers can enjoy St
17、arbucks free.2. What can we learn about Hyatt Regency Manila City of Dreams?A. It is strongly recommended by the author.B. It offers customers a kitchen to cook food.C. Customers can enjoy a rooftop view there.D. It gets 8.8 very good based on reviews.3. Which of the following hotels is suitable if
18、you want to save money?A. Belmont Hotel Manila.B. BSA Twin Tower Ortigas.C. Hyatt Regency Manila City of Dreams.D. Starbucks.【答案】1. A 2. A 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了三个酒店的情况,包括评分、设施和入住体验等。【1题详解】细节理解题。根据第一段中This is one of the most expensive hotels in Manila as its near the international airport.可知这是马尼拉最昂
19、贵的酒店之一,因为它靠近国际机场。由此可知,Belmont Hotel Manila酒店的优势是国际机场很容易到达。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二段中Amazing food, new rooms and the best customer service experience: TRONGLY RECOMMENDED.可知美味的食物,全新的客房和最佳的客户服务体验:强烈推荐。由此可知,作者强烈推荐Hyatt Regency Manila City of Dreams酒店。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中The suite was not that spacious b
20、ut we did not really mind considering the price we paid.可知套房不是那么宽敞,但考虑到我们支付的价格,我们并不介意。以及Although the room was inexpensive, the hotel charged us extra for services that I believe are free in other hotels.可知虽然房间价格便宜,但酒店向我们收取了额外的服务费,我相信这些服务在其他酒店是免费的。由此可知,如果你想省钱,BSA Twin Tower Ortigas酒店比较合适。故选B。BLast su
21、mmer, I had to stay in the room during the period of my recovery from cancer after the operation. It was unexpected that life highlighted everything that I might tend to take for granted in the normal course.On the first morning, my children presented me a coffee pot. I liked to begin the day with a
22、 cup of coffee and was eager to try the pot.When I made coffee, it spilled out over the whole table. Fortunately, nobody was there to see my embarrassed look! I kept trying, but each morning would see me wiping up the coffee. Then I realized that if I poured very slowly there would be no spilling.Th
23、is was at first a very painful experience. My normal practice was to rush through breakfast so that I could get on with my day. But at that moment I learned not only to pour slowly but to enjoy the experience: the smell, the taste, and the stillness of a new day.It helped me to reflect upon whether
24、there were other areas of my life 1 was rushing through. Most of life, it seemed. Strangely, those we consider loved ones may go of radar(雷达)when we would expect them to enquire about our well-being. However, others we seldom keep in touch with came into our lives suddenly, full of concern, well-mea
25、ning advice and love. After the recovery period, I started to leave extra time to do even the most ordinary tasks. When shop owners would apologize for keeping me waiting, I would say, Not a problem, Im not in a hurry. Even hanging out washing became pleasurable when a couple of extra minutes of sta
26、nding still, and listening to the birds singing in the trees around me became part of my routine.Besides, one of my favorite experiences living in the inner city for many years was sitting on the front doorstep of our home spending time with strangers. We sat on the steps, each of us with a cup of c
27、offee in our hands, listening to each others stories. It was one of the warmest things about living in a busy city.4. What was the authors life like before the time of recovery from the illness?A. Awkward.B. Relaxing.C. Hurried.D. Thrilling.5. How did the author enjoy the pouring-coffee experience?A
28、. By pilling coffee over the table.B. By buying a new pot.C. By chatting with the strangers.D. By pouring coffee slowly.6. What happened when the author changed her lifestyle?A. She had more time for reflecting on her past.B. She found joy in ordinary daily activities.C. She became impatient with an
29、y shop owner.D. She liked listening to mysteries in busy cities.7. What is the main purpose of this article?A. To tell people how to make coffee tasty.B. To advocate enjoying slow-paced life.C. To show the gift from her children.D. To recommend making friends with others.【答案】4. C 5. D 6. B 7. B【解析】这
30、是一篇记叙文。文章主要讲述了女主人公在癌症康复期间,通过煮咖啡,发现了平凡生活中乐趣,将生活节奏慢下来的故事。【4题详解】推理判断题。根据第四段的My normal practice was to rush through breakfast so that I could get on with my day.(我通常的做法是匆匆吃完早饭,这样我可以继续我的一天)和第五段的It helped me to reflect upon whether there were other areas of my life 1 was rushing through.(它帮助我反思我生活中是否还有其它方
31、面也是匆匆忙忙的)可推测,作者在生病之前的生活都是匆匆忙忙的。C. Hurried.(匆忙的)符合以上说法,故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第五段的But at that moment I learned not only to pour slowly but to enjoy the experience: the smell, the taste, and the stillness of a new day.(但就在那一刻,我学会了不仅要慢慢地倒咖啡,还要享受这段经历:咖啡的香味,味道和宁静的新的一天)可知,作者通过慢慢倒咖啡来享受倒咖啡的经历。D. By pouring coff
32、ee slowly.(通过慢慢倒咖啡)符合以上说法,故选D项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段的Even hanging out washing became pleasurable when a couple of extra minutes of standing still, and listening to the birds singing in the trees around me became part of my routine.(甚至晾晒衣服时,在外面静静地多站几分钟,也变成了令人愉快的事,听周围树上鸟儿的歌唱已经成为我日常生活的一部分)可知,作者慢下来后发现了日常生
33、活中简单的乐趣。B. She found joy in ordinary daily activities.(她在普通的日常生活中发现了乐趣)符合以上说法,故选B项。【7题详解】推理判断题。根据文章的主要内容可知,文章主要讲述了女主人公在癌症康复期间,通过煮咖啡发现了平凡生活中的乐趣,并改变生活方式的故事。由此推测作者写这篇文章的目的是号召人们把生活节奏慢下来,去享受慢节奏生活中简单的、习以为常的乐趣。B. To advocate enjoying slow-paced life.(为了提倡享受慢节奏的生活)符合以上说法,故选B项。CNowadays, to work remotely, al
34、l you need are a computer and an Internet connection. According to a new study, employees who can work from anywhere else are generally happier than those who work onsite(现场的)in an office.Video conferencing company Owl Labs surveyed 1,202 full-time US workers from the ages of 22 to 65, and discovere
35、d that 62 percent of the respondents worked remotely at least some of the time and 38 percent worked onsite. Of the remote workers, 49 percent worked remotely full-time.As it turns out, working remotelyor the idea of itmakes people happy, 83 percent of the survey respondents agree that the ability t
36、o work remotely would make them happier, and 71 percent of workers who do get to work remotely said their job makes them happy, compared with 55 percent of office-only workers.In the study, full-time remote workers said theyre happy in their job, 22 percent more than people who never work remotely.
37、The reasons why respondents said they decided to work remotely were better work-life balance(91 percent), increased productivity/better focus(79 percent), less stress(78 percent), and to avoid a commute(通勤)(78 percent).One reason why remote workers might be happier is that they were more than twice
38、as likely to earn more than $100,000 per year. And the higher they were on the corporate(公司的)ladder, the more likely survey respondents were to have the privilege of working remotely: The job levels with the greatest percentages of remote workers were founder/CEO-level(55 percent)and vice president(
39、46 percent).Loyalty is another factor: Remote workers are 13 percent more likely than non-remote workers to stay with their current job for the next five yearsmaking remote work a win-win for employees and employers alike.Not only are remote employees happier, but they are prepared to work longer ho
40、urs, according to the report. Remote workers said they work over 40 hours per week, 43 percent more than on-site workers do.8. What can he learned about the respondents in the survey by Owl Labs?A. 49 percent work remotely full-time.B. 55 percent are not satisfied with their work.C. 83 percent prefe
41、r to work in an office.D. About 40 percent are office-only workers.9. Compared with remote workers, onsite workers are .A. less loyalB. more productiveC. less creativeD. more hardworking10. It is more likely for those with higher job levels to .A. live freelyB. have double incomeC. work remotelyD. w
42、ork less time11. What is the text mainly about?A. The choice of working sites.B. The benefits of working remotely.C. The tendency of future jobs.D. The qualities of offsite employees.【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了远程工作让人感觉更快乐,远程工作员工的收入更高,且对职位的忠诚度也更高。【8题详解】细节理解题。根据第二段的Video conferencing
43、company Owl Labs surveyed 1,202 full-time US workers from the ages of 22 to 65, and discovered that 62 percent of the respondents worked remotely at least some of the time and 38 percent worked onsite.(视频会议公司猫头鹰实验室调查了1202名年龄在22到65岁的全职美国员工,发现62%的受访者至少在某些时间远程工作,38%的人在办公室现场办公)可知,只在办公室工作的员工大概占受访者的40%。D.
44、 About 40 percent are office-only workers.(大约40%的员工只在办公室工作)符合以上说法,故选D项。【9题详解】推理判断题。根据倒数第二段的Loyalty is another factor: Remote workers are 13 percent more likely than non-remote workers to stay with their current job for the next five years (忠诚是另一个因素。远程员工在未来五年里留在现有工作岗位可能性比非远程员工高13%)可推测,和远程员工相比,只在办公室工作
45、的员工对工作没有那么忠诚。A. less loyal(不那么忠诚)符合以上说法,故选A项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段的And the higher they were on the corporate(公司的)ladder, the more likely survey respondents were to have the privilege of working remotely: (在公司的阶层越高,接受调查的员工越有远程工作的特权。)可知,一个员工的阶层越高,越有可能远程工作。C. work remotely(远程工作)符合以上说法,故选C项。【11题详解】主旨大意题。
46、根据文章的主要内容,尤其第一段的According to a new study, employees who can work from anywhere else are generally happier than those who work onsite(现场的)in an office.(根据一项新的研究,可以在任何地方工作的员工通常比那些只能在办公室现场办公的人更幸福),第二段的As it turns out, working remotelyor the idea of itmakes people happy(正如结果所示,远程工作让人幸福)和第五段的One reason w
47、hy remote workers might be happier is that they were more than twice as likely to earn more than $100,000 per year.(远程工作的员工更加幸福的原因之一是,他们年薪超过10万美元的可能性是非远程员工的两倍多)可知,本文主要讲述了远程工作给员工带来的好处。B. The benefits of working remotely.(远程工作的好处)符合以上说法,故选B项。DA few weeks ago, scientists at Ukraines Vernadsky Research
48、Base in Antarctica found their usually white surrounds were covered in a shocking blood-red. For such a mess, the culprits behind this horrible scene are tiny.“Our scientists have identified them under a microscope as Chlamydomonasnivalis(雪地衣藻),” said the National Antarctic Scientific Centre of Ukra
49、ine in a Facebook post.These green algae, a type of seaweed, are common in all icy and snowy regions of Earth, from the Arctic to high mountain regions. They lie still during the freezing winter, but once the sunlight warms enough to soften their world, the algae awake, making use of the melt water
50、and sunlight to rapidly bloom.“The algae need liquid water in order to bloom,” University of Leeds microbiologist Steffi Lutz told Gizmodo in 2016. “The algal blooms contribute to climate change,” the center stated.A study in 2016 showed that snow algal blooms can decrease the amount of light reflec
51、ted from the snow by up to 13 percent across one melt season in the Arctic. “This will surely result in higher melt rates,” the researchers wrote.In 2017 environmental scientists calculated that microbial communities contributed to over a sixth of the snowmelt where they were present in Alaskan ice
52、fields. Their experiments showed that areas with more melt water led to the growth of 50 percent more algae and places with more algae melted further.This Antarctic summer has certainly seen a lot more melt water than usual. Temperature records keep changing, leading to rapid melting previously only
53、 seen in the Northern Hemisphere.12. What does the underlined word “culprits” in Paragraph 1 mean?A. Risks.B. Chances.C. Effects.D. Criminals.13. What can we know about Chlamydomonasnivalis?A. They can be found anywhere.B. They are sensitive to temperature.C. They grow slower than before.D. They sur
54、vive only one melt season.14. What can be inferred from the last two paragraphs?A. Ice and snow will soon disappear in the Antarctic.B. Microbial communities bring about extreme weathers.C. The Southern Hemisphere is warmer than the other parts.D. Climate change and algae growth interact with each o
55、ther.15. Which can be a suitable title for the text?A. Why Snow Turned Blood-red.B. How Algae Began in the Arctic.C. Why Climate Changes Greatly.D. How the Snow Reflects Sunlight.【答案】12. D 13. B 14. D 15. A【解析】这是一篇说明文。文章说明了几周前,乌克兰南极洲弗纳德斯基研究基地的科学家们发现,他们平时洁白的四周被一片触目惊心的血红色所覆盖,而造成这一现象的背后原因是雪地衣藻。文章介绍了雪地衣
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
