吉林省长春市普通高中2015届高三质量检测(二)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市普通高中2015届高三质量检测二英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 普通高中 2015 届高三 质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、长春市普通高中2015届高三质量检测(二)(word版)英 语第一部分 听力(略)第二部分:阅读理解(共15小题;每小题2分, 满分30分)请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题纸上将该项涂黑。 AOn the first day of school our professor introduced himself and challenged us to get to know someone we didnt know. I looked around when a gentle hand touched my shoulder to
2、find a wrinkled,little old lady with a smile. She said“Hi, handsome! My name is Rose, Im 87 years old.Can I give you a hug?”I laughed and enthusiastically responded, “Of course you may!” and she gave me a giant squeeze.“Why are you in college at such a young age?” I asked.“I always dreamed of having
3、 a college education and now Im getting one!”she told me. After class we walked to the Student Union building and shared a chocolate mistake. We became instant friends.Everyday for the next three months we would leave class together and talk nonstop. I was always attracted listening to this “time ma
4、chine” as she shared her wisdom and experience with me. Over the course of the year,Rose became a campus icon(偶像) and she easily made friends wherever she went. She loved to dress up and she enjoyed the attention from the other students. At the end of the semester we invited Rose to speak at our foo
5、tball dinner. Ill never forget what she taught us. “We do not stop playing because we are old;we grow old because we stop playing.There is a huge difference between growing older and growing up. Anybody can grow older.That doesnt take any talent or ability. The idea is to grow up by always finding t
6、he opportunities in change.Have no regrets. The elderly usually dont have regrets for what we did,but rather for things we did not do. The only people who fear death are those with regrets.” She concluded her speech by courageously singing “The Rose.” She challenged each of us to study the lyrics(歌词
7、) and live them out in our daily lives. At the years end Rose finished the college degree she had begun all those years ago.One week after graduation Rose died peacefully in her sleep.【文章解读】本文是一篇记叙文。本文通过一个87岁的学生罗斯的在作者的足球聚会上的一段演讲告诉了我们一定要珍惜时间,人的生活中一定要有梦想。21. What happened to the author on the first da
8、y of school?. AHe got to know an old professor. BHe made the acquaintance of an old lady.CHe joined the Student Union.DHe had to share a milkshake with others.【答案】B【命题立意】考查细节辨认题。【解析】第一段前两 句:The first day of school our professor introduced himself and challenged us to get to know someone we didnt kno
9、w.I looked round to find a wrinkled,little old lady with a smile. She said,“Hi,handsome.My name is Rose. 说明作者新结识了一位新同学,故选B。22. From the underlined sentence in Paragraph 1, we can find out the authors _. Aconcern about age Brespect for the old Ccuriosity about the lady Dcomplaint about education【答案】C
10、【命题立意】考查推理判断题。【解析】在这个问句“Why are you in college at such a young age?”中作者以调侃幽默的方式询问对方为何如此高龄还来上大学。故选C。23. In the authors eyes, Rose was _.Ainnocent and generous Bwise and skilledCtalented and hard working Dcourageous and inspiring【答案】D【命题立意】考查推理判断题。【解析】老妇人高龄入学,实现人生梦想,演讲后激励学生记忆并践行歌词足以证明她勇气可嘉,且令周围的人被受影响,
11、所以成了校园偶像,结交诸多好朋友。故选D。24. Which saying might Rose possibility support?AOne is never too old to learn BA friend in need is a friend indeedCRome wasnt built in a day DIt is no use crying over split milk.【答案】A【命题立意】考查推理判断题。【解析】根据老妇人的演讲内容We do not stop playing because we are old;we grow old because we st
12、op playing.There is a huge difference between growing older and growing up. Anybody can grow older.That doesnt take any talent or ability可以看出老人对年龄的看法。她高龄入学本身就说明他追求梦想与年龄无关,年龄不是她追求梦想的障碍。可知选A。 BScientists in Argentina have created the worlds first cow with two human genes that will enable it to produce
13、 human-like milk.Genetic engineering was used to introduce the “mothers milk” genes into the animal before birth, according to the National Institute of Agribusiness Technology in Buenos Aires.As an adult the cloned cow “will produce milk that is similar to humans” in what will prove “a development
14、of great importance for the nutrition of infants(婴儿)”, said the institute.“The cloned cow, named Rosita ISA, is the first in the world that incorporates two human genes that contain the proteins present in human milk,” said the statement .The Argentine team said the Chinese only introduced one human
15、 gene, while their research involved two,meaning the milk will more closely resemble that of humans.“Our goal was to raise the nutrition value of cows milk by adding two human genes, which do good to the immune system of the infants.” said Adrian Mutto, from the National University of San Martin whi
16、ch worked with the institute.Cristina Kirchner, President of Argentina, said that the scientific institute “makes all Argentines proud.”She also rejected that she had rejected the “honour” of having the cow named after her. “They came to tell me that the name is Cristina, but what woman would like t
17、o have a cow named after her? It appeared to me to be more proper to call it Rosita.”【文章解读】这是一篇新闻报道,属记叙文题材,介绍了阿根廷通过添加人类基因的方式培育出了“类人乳”牛。25. Whats the passage mainly about?A. The importance of genetic engineering.B. Ways to improve mothers milk.C. A cloned cow to produce human-like milk.D. Advanced ag
18、ricultural technology in Argentina.【答案】C【命题立意】 考查主旨大意题。【解析】根据科技新闻报道的特点,在文章第一段就会出现文章主题句,即 Scientists in Argentina have created the worlds first cow with two human genes that will enable it to produce human-like milk.即可得出正确结论,故选C。26. Which of the following can be best replace more closely resemble in
19、Paragraph 4?A. have more varieties than B. be more similar to C. have more nutrition than D. be more different from【答案】B【命题立意】考查词义猜测题。【解析】第四段内容介绍了中国培育了加入一个人类基因的牛可以被认为 “human-like”,那么阿根廷加入两个,足见是“更接近人乳”了,故选B。27. What can be inferred from Cristina Kirchners statements?A. She was quite satisfied with th
20、e research done by the institute.B. She considered it an honor to name the special cow.C. She felt it improper to be named after the cow.D. She refused to give a name to the cow out of self-respect.【答案】A【命题立意】考查推理判断题。【解析】女总统的话the scientific institute “makes all Argentines proud” 说明A 正确。B中说她认为给牛命名是一种
21、荣耀,并未提及。最后一段,只要明确name和name after区别即可。be named after her 是以她的名字命名,而be named after the cow是以牛的名字命名;显然C是错误的,而D中give a name to the cow是给牛起名的意思,故D不对。 CLAKE MINNEWANKA BOAT TOUR Welcome AboardJust 15 minutes from Banff is Lake Minnewanka where a 90-minute cruise (乘船游览)to the Devils Gap is sure to be the h
22、ighlight of your summer adventure!For information & group reservations, phone 762-3473! GUIDED MOUNTAIN FLIGHTS of the Columbia Ice-field & Canadian RockiesLeave the Crowds BehindTour Narrated by Your HostOwner/Pilot Steve Neill (from $110/person)l Comfortable window seatsl Head sets for clients/pil
23、ot conversationl Ski plane available for glacier landings Reservations: 1-877-344-7117 THREE SISTERS MOUNTAIN VILLAGEWhich stars will you be watching tonight? When you discover the beauty that surrounds Three Sisters Mountain Village, you will be surprised at how much brighter they are in the sky th
24、an on the screen. So pop some corn, pull up a comfortable chair and settle in for a quiet night in the mountain. AH the stars will be there.Call toll-free (866)388-2877PICTURE PERFECTDiscover the Rockiest most desirable natural attractions on a Brewster Guided Excursion. As National Park Specialists
25、, we are proud to share the wonders of Canadas largest outdoor living museum. Our 111 years experience ensures a most memorable guided adventure!Wildlife ViewingNature WalksSightseeing Toll-free: 1-800-760-6934www.brewster.ca ,RAFTING & OUTDOOR ADVENTURESYouth & Group Rates available!A Spectacular A
26、dventure is waiting for you between Banff and Calgary, a short scenic drive to paradise. Join us for a fun, exciting and safe adventure in the Kananaskis and Bow Valleys. Adventures are available for all ages and skill levels.Our professional and highly qualified guides are all Wilderness First Aid
27、and River Rescue certified.Toll-free: 1-877-999-7238 【文章解读】本文属应用文,是宣传几个旅游景点的广告。28. The Smiths, a retired couple, would probably call for several quiet starry nights.A. 762-3473 B. 1-877-344-7117C. (866)388-2877 D. 1-800-760-6934【答案】C【命题立意】考查细节理解题。【解析】题干中关键提示词quiet starry nights,对应第二个地点中的介绍:Which sta
28、rs will you be watching tonight? When you discover the beauty that surrounds Three Sisters Mountain Village, you will be surprised at how much brighter they are in the sky than on the screen.故选C。29. The Johnsons (aged 9-68), adventure lovers are more likely to check _ for more information.A. B. C. w
29、ww.brewster.ca D. 【答案】D【命题立意】考查细节理解题。【解析】题干中关键提示词the Johnsons (aged9-68)(一家人,各年龄段都有),adventure lovers(喜欢冒险),就可以推测他们除了旅游爱好外,还需要考虑满足各年龄段家人的需求、团体价格和旅游安全问题, 呼应最后一段广告中的:Youth & Group Rates available! 以及Adventures are available for all agesOur professional and highly qualified guides 故选D。30. What kind of
30、activities do the five tours all provide?A. Outdoor activities B. Adventurous activitiesC. Educational activities D. Free activities【答案】A【命题立意】考查推理判断题。【解析】每个公司提供的活动均是在户外进行。故选A。31. Where can the passage be probably found?A. In a tour brochure. B. In a science fiction.C. In a text book D. In a TV guid
31、e.【答案】A【命题立意】考查推理判断题。【解析】篇章体裁和题材明确表明是旅游广告,因此最有可能出现在旅游册上。故选A。DWhen I asked my mother-in-law to select which meals shed like me to order from the home-delivery menu, she only chose the ones her husband would like. This goes way beyond politeness. She is actually feeling uncomfortable voicing what she
32、wants. She developed the main symptom of Askers Syndrome that ones unable to ask for what one wants.Its not just older women who have this problem. Askers Syndrome can strike the young. I have single friends who wont ask a man out on a date because they fear being considered too forward”. My five-ye
33、ar-old daughter Violet is showing the early stages of Askers Syndrome. Shes learned that women dont ask, but rather drop hints. Shell say, Remember last Sunday afternoon we went to the park? rather than Can we go to the park?Apart from women and girls problematic relationship with appetite, food and
34、 dating, its widely reported that women are less likely than men to ask for pay rises and promotions. Instead, they withdraw, hoping that somebody else will decide they are worthy and make them promoted.No doubt, many women develop Askers Syndrome as a defensive measure because theyve been labeled a
35、s pushy or rude for simply asking for what they want. But in the long term, choosing not to express our desires doesnt serve us well.Its time to cure ourselves and our girls of Askers Syndrome. I dont want to raise a future burnt chop mother who denies her wish for food, power and success and anythi
36、ng else. I insist that she ask for what she wants directly.For women in our culture, asking is a skill that we need to learn and practice. And if we all do it, then women asking will become the norm rather than the exception.【文章解读】本文是一篇议论文,论述了在女性中普遍存在的一个问题“提问者综合征”。即不愿或不敢于直接表达自己的要求。作者认为应该改善这种情形。32. T
37、he authors mother-in-law is mentioned in Paragraph 1 to _.A. introduce the old lady B. set an exampleC. talk about her illness D. lead in a topic【答案】D【命题立意】考查推理判断题。【解析】作者提及mother-in-law也不过引出她出现了某一病症,引出即将探讨的话题,故选D。33. Which is TRUE about Askers Syndrome according to the passage?A. It often causes pro
38、blems with appetite and food.B. Older women develop more of its symptoms.C. More women suffer from it than men in their career.D. It strikes only female victims as reported.【答案】C【命题立意】考查细节理解题。【解析】第三段第一句后半部分:Apart from,its widely reported that women are less likely than men to ask for pay rises and p
39、romotions. pay rises and promotions暗示是C。34. The author holds the view that _.A. others decide whether we are worthyB. choosing not to ask is a protective measureC. asking for what is wanted is rudeD. Askers Syndrome should be cured【答案】D【命题立意】考查推理判断题。【解析】由第四段中But in the long term, choosing not to exp
40、ress our desires doesnt serve us well.可推断出答案为D。35. The passage is written to _.A. list symptoms of Askers Syndrome B. encourage women to express their desC. explain the causes of refusing to ask D. suggest ways to ask for more【答案】B【命题立意】考查推理判断题。【解析】作者的写作目的一般出现在文章的开头或结尾。本文的写作目的明显在结尾的两段:Its time to cu
41、re ourselves and our girls of Askers Syndrome. So I now insist that my daughter ask for what she wants directly.并 指出号召这样做才能让社会接纳成为常态。 For women in our culture, asking is a skill that we need to learn and practice. And if we all do it, then women asking will become the norm rather than the exception.
42、故选B。第二节:(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。 A great number of people can get injured or even killed resulting from a human stampede (踩踏).The bad thing is that a peaceful group of people can quickly turn into a crazy panicked crowd. 36 If you are in a crowd, the most important
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018-2019学年八年级语文(安徽)人教版下册课件:第二单元综合性学习 (共12张PPT).ppt
