吉林省长春市北京师范大学长春附属学校2019-2020学年高一下学期期末英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市北京师范大学长春附属学校2019-2020学年高一下学期期末英语试题含听力 WORD版含解析 吉林省 长春市 北京师范大学 长春 附属 学校 2019 2020 学年 一下 学期 期末
- 资源描述:
-
1、北师大长春附属学校20192020学年度下学期高一年级期末考试英语试卷考试时间:120分钟 满分:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where does the c
2、onversation probably take place?A. In a supermarket. B. In the post office. C. In the street.2. What did Carl do?A. He designed a medal. B. He fixed a TV set. C. He took a test.3. What does the man do?A. Hes a tailor. B. Hes a waiter. C. Hes a shop assistant.4. When will the flight arrive?A. At 18:2
3、0. B. At 18:35. C. At 18:50.5. How can the man improve his article?A. By deleting unnecessary words.B. By adding a couple of points.C. By correcting grammar mistakes.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听
4、第6段材料,回答第6、7题。6. What does Bill often do on Friday night?A. Visit his parents. B. Go to the movies. C. Walk along Broadway.7. Who watches musical plays most often?A. Bill. B. Sarah. C. Bills parents.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does David want to speak to Mike?A. To invite him to a party. B. To discuss a s
5、chedule. C. To call off a meeting.9. What do we know about the speakers?A. They are colleagues.B. They are close friends.C. Theyve never met before.听第8段材料,回答第10至12题。10. What kind of camera does the man want?A. A TV camera. B. A video camera. C. A movie camera.11. Which function is the man most inter
6、ested in?A. Underwater filming. B. A large memory. C. Auto-focus.12. How much would the man pay for the second camera?A. 950 Euros. B. 650 Euros. C. 470 Euros.听第9段材料,回答第13至16题。13. Who is Clifford?A. A little girl. B. The mans pet. C. A fictional character.14. Who suggested that Norman paint for chil
7、drens books?A. His wife. B. Elizabeth. C. A publisher.15. What is Normans story based on?A. A book. B. A painting. C. A young woman.16. What is it that shocked Norman?A. His unexpected success.B. His efforts made in vain.C. His editors disagreement.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who would like to make small
8、talk according to the speaker?A. Relatives. B. Strangers. C. Visitors.18. Why do people have small talk ?A. To express opinions. B. To avoid arguments. C. To show friendliness.19. Which of the following is a frequent topic in small talk?A. Politics. B. Movies. C. Salaries.20. What does the speaker r
9、ecommend at the end of his lecture?A. Asking open-ended questions.B. Feeling free to change topics.C. Making small talk interesting.第二部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节 (共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。A1. The Inner Mongolia Autonomous Region is facing a number of challenges in ecologic
10、al preservation. For example, the region faces severe water shortages with the number of lakes dropping from 427 in 1987 to 145 in 2010. In addition to a lack of rainfall, huge water consumption in agricultural and industrial production has worsened the water shortage. Besides water shortage, too mu
11、ch use of fertilizers has damaged the soil and affected the growth of grass, speeding up the expansion of the desert. Efforts must be made to solve these problems.What does this paragraph mainly talk about?A. The causes of water shortages.B. The solutions to water shortages.C. The protection of ecol
12、ogical environment.D. The importance of ecological environment.【答案】C【解析】【分析】这是一段说明文。文章主要介绍了内蒙古自治区面临水资源短缺和化肥的过度使用等环境问题。【详解】主旨大意题。根据文章内容“The Inner Mongolia Autonomous Region is facing a number of challenges in ecological preservation. For example, the region faces severe water shortages with the numbe
13、r of lakes dropping from 427 in 1987 to 145 in 2010. In addition to a lack of rainfall, huge water consumption in agricultural and industrial production has worsened the water shortage. Besides water shortage, too much use of fertilizers has damaged the soil and affected the growth of grass, speedin
14、g up the expansion of the desert. Efforts must be made to solve these problems.(内蒙古自治区在生态保护方面面临着诸多挑战。例如,该地区面临严重的水资源短缺,湖泊数量从1987年的427个减少到2010年的145个。除了缺乏降雨,农业和工业生产的巨大用水量也加剧了水资源短缺。除了缺水,化肥的过度使用已经破坏了土壤,影响了草的生长,加速了沙漠的扩张。必须努力解决这些问题)”可知,这段话主要讲了内蒙古自治区保护生态环境的问题。故选C。BGwendolyn Brooks was the first African Amer
15、ican to win a Pulitzer Prize for Literature. Gwendolyn Brooks wrote hundreds of poems during her lifetime. She was known around the world for using poetry to increase understanding about black culture in America.By the end of the 1960s, Gwendolyn Brookss poetry expanded from the everyday experiences
16、 of people in Bronzeville. She wrote about a wider world and dealt with important political issues.2. What may the text mainly talk about?A. The life of Gwendolyn Brooks.B. The poems of Gwendolyn Brooks.C. The understanding about black culture.D. The struggles of black women.3. What would the author
17、 most probably talk about in the next part?A. The difficulties Gwendolyn Brooks would meet.B. The racial inequality the black had to face.C. The awards Gwendolyn Brooks gained.D. The poems related to political topics.【答案】2. B 3. D【解析】【分析】这是一段说明文。文章主要介绍了第一位获得普利策文学奖的非裔美国人Gwendolyn Brooks以及她诗歌的特色。【2题详解
18、】主旨大意题。根据第一段“Gwendolyn Brooks was the first African American to win a Pulitzer Prize for Literature. Gwendolyn Brooks wrote hundreds of poems during her lifetime. She was known around the world for using poetry to increase understanding about black culture in America.( Gwendolyn Brooks是第一位获得普利策文学奖的非
19、裔美国人。Gwendolyn Brooks一生中写了数百首诗。她以用诗歌增进对美国黑人文化的了解而闻名于世)”以及最后一段“By the end of the 1960s, Gwendolyn Brookss poetry expanded from the everyday experiences of people in Bronzeville. She wrote about a wider world and dealt with important political issues.(到20世纪60年代末,Gwendolyn Brooks的诗歌从Bronzeville居民的日常经历中
20、扩展开来。 她写的是更广阔的世界,处理的是重要的政治问题)”可知,文章主要讲了Gwendolyn Brooks的诗。故选B。【3题详解】推理判断题。根据最后一段中“She wrote about a wider world and dealt with important political issues.(她写的是更广阔的世界,处理的是重要的政治问题)”可推知,在接下来的部分中作者最有可能谈论关于政治话题的诗。故选D。CAs an old saying in China goes, “The days of the Sanjiu period are the coldest days.” “
21、Sanjiu period” , which is in Minor Cold, refers to the third nine-day period (the l9th to the 27th day) after the day of the Winter Solstice(冬至). There are many different customs related to Minor Cold in China.Eating hotpotDuring Minor Cold people should eat some hot food to benefit the body and def
22、end against the cold weather. Winter is the best time to have hotpot and braised mutton with soy sauce. But it is important to notice that too much spicy food may cause health problems.Eating huangyacaiIn Tianjin, there is a custom to have huangyacai, a kind of Chinese cabbage, during Minor Cold. Th
23、ere are large amounts of vitamins A and B in huangyacai. As huangyacai is fresh and tender, it is fit for frying, roasting and braising.Eating glutinous rice (糯米饭)According to tradition, the Cantonese eat glutinous rice in the morning during Minor Cold. Cantonese people add some fried preserved pork
24、, sausages and peanuts and mix them into the rice.Eating vegetable riceIn ancient times, people in Nanjing took Minor Cold quite seriously, but as time went by, the celebration of Minor Cold gradually disappeared. However, the custom of eating vegetable rice is still followed today. The rice is stea
25、med and is unspeakably delicious. Among the ingredients (原料), aijiaohuang (a kind of green vegetable), sausages and salted duck are the specialties in Nanjing.4. What do we know about Minor Cold?A. It refers to the Winter Solstice.B. The Sanjiu period is in this period.C. It lasts twenty-seven days.
26、D. It marks the first day of winter.5. What is a special custom in Tianjin in Minor Cold?A. Eating hotpot.B. Having vitamin A and B pills.C. Having huangyacai.D. Buying cabbage.6. How do the Cantonese eat glutinous rice?A. They fry and toast it.B. They eat it for dinner.C. They mix it with many othe
27、r things.D. They steam it with soy sauce.7. This text may be taken from the _ column (栏目) of a newspaper.A. travelB. cultureC. fashionD. science【答案】4. B 5. C 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在中国的不同地区与小寒节气有关的习俗。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“Sanjiu period” , which is in Minor Cold”可知,三九在小寒节气内,故B项正确。【5题详解】细节理解题。根据第三
28、段中的“In Tianjin, there is a custom to have huangyacai, a kind of Chinese cabbage, during Minor Cold. ”可知,天津人在小寒节气里吃黄芽菜,故C项正确。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“Cantonese people add some fried preserved pork, sausages and peanuts and mix them into the rice. ”可知,广东人会在糯米饭里加一些腊肉、香肠和花生,故C项正确。【7题详解】文章出处题。根据文章内容,特别是第一段中
29、的“There are many different customs related to Minor Cold in China.”可知,本文介绍了在中国与小寒节气有关的习俗,属于文化范畴,最有可能出自报纸的文化栏目,故B项正确。【点睛】文章出处题需要根据文章主题判断文章来源,因此抓住文章主题句是关键,例如本篇第4题,根据第一段中的主题句“There are many different customs related to Minor Cold in China.”可知,本文介绍了在中国与小寒节气有关的习俗,而习俗这一话题属于文化范畴,因此文章最有可能出自报纸的文化栏目。DPeggy Wh
30、itsons job demands a daily twohour workout in a gym where weight has no meaning and the view changes at 17,000 miles an hour.Whitson makes it look easy. At 57, she is the oldest woman to fly in space, breaking the record last November, 2016, when she began her third longterm stay at the Internationa
31、l Space Station. After returning home in September, 2017, the NASA astronaut felt matter-of-fact about the age milestone.“It wasnt a record I was seeking for,” Whitson said. “I was 42 and 48 for my first two space flights. I feel lucky that I was able to get to do another one in my 50s. I dont think
32、 people should let age discourage them, even on those jobs that require some amount of physical fitness. The oldest man is John Glenn (at 77), and weve had male astronauts in their 60s before, so its just a matter of time before women start flying in space at this age”.On the earth, she stays fit by
33、 weightlifting, biking, playing basketball and water skiing. She shared what its like to live in microgravity: “Its like youre in a swimming pool, but you dont have to worry about breathing. If I push off from one side, Im going to float to the other side. Every direction feels exactly the same, whi
34、ch is really hard for your brain to grasp, but its amazing how fast you adapt.Its a big shock for the body to come back to Eartheverything is so heavy. We spend a lot of time getting used to being back in gravity again. Back pain was really the most dramatic for me this time. For me, coming home is
35、harder than going up into space.”8. How long did Peggy Whitson spend for her third stay in the International Space Station?A. About 300 days.B. About 708 days.C. About 107 days.D. About 57 days.9. What does the underlined word probably mean in the passage?A. Amazing.B. Not surprising.C. Enthusiastic
36、.D. Unbelievable.10. According to the passage, which of the following is true?A. Peggy Whitson likes swimming most.B. Peggy Whitson is the oldest person to fly in space.C. Peggy Whitson had been in space in 2002 and 2008.D. There had been female astronauts over 60s flying in space before.11. Which o
37、f the following will Peggy Whitson probably say?A. You can still be successful and do physical things when old.B. I spent quite a lot of time getting used to the life in space.C. The moment we reached the earth, we felt so relaxed.D. I feel lucky that I am physically well after the whole journey.【答案
38、】8. A 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了世界上年龄最大的女宇航员Whitson,她在57岁时第三次登上国际空间站,在国际空间站生活了10个月。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“At 57, she is the oldest woman to fly in space, breaking the record last November, 2016, when she began her third longterm stay at the International Space Station. After returning home in
39、 September, 2017, the NASA astronaut felt matteroffact about the age milestone.(57岁的她是太空飞行中年龄最大的女性,去年11月,也就是2016年11月,她开始了她在国际空间站的第三次长期停留,打破了这个记录。2017年9月回国后,这位美国宇航局宇航员觉得这一年龄里程碑已经成为事实)”可知,Peggy Whiston在太空度过大约10个月的时间,也就是大约300天。故选A。【9题详解】词句猜测题。根据第三段中“It wasnt a record I was seeking for,” Whitson said.(
40、Whitson说:“这不是我想要的纪录。”)”以及画线词上文“After returning home in September, 2017, the NASA astronaut felt”可知,Whitson在57岁时成为年龄最大的女宇航员,她说自己不是在追求这个纪录,人们不应该让年龄阻碍自己。结合这些信息看,她对于这个年龄的里程碑并不意外,故画线词意思是“不意外的”。A. Amazing.令人惊异的;B. Not surprising.不意外的;C. Enthusiastic.热情的;D. Unbelievable.难以置信的。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“I was
41、42 and 48 for my first two space flights.(我头两次太空飞行分别是42岁和48岁)”结合第二段中“At 57, she is the oldest woman to fly in space, breaking the record last November, 2016, when she began her third longterm stay at the International Space Station. After returning home in September, 2017, the NASA astronaut felt ma
42、tteroffact about the age milestone.(57岁的她是太空飞行中年龄最大的女性,去年11月,也就是2016年11月,她开始了她在国际空间站的第三次长期停留,打破了这个记录。2017年9月回国后,这位美国宇航局宇航员觉得这一年龄里程碑已经成为事实)”可知2017年Peggy Whitson进行她的第三次太空旅行时,她57岁,可知她第一次飞行是在2002年,第二次是2008年,C选项“Peggy Whitson曾在2002年和2008年两次进入太空”正确。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第三段中“I dont think people should let ag
43、e discourage them, even on those jobs that require some amount of physical fitness.(我认为人们不应该因为年龄而气馁,即使是那些需要一定体力的工作)”可推知,A选项“你年老的时候仍然可以成功,也可以做一些体力活动”可能会是Peggy Whitson说的话。故选A。E“Snowplow(扫雪机) parenting” is the newest parenting style that can include parents booking their adult children haircuts, callin
44、g their college kids to wake them up so that they dont sleep through a test, and even calling their kids employers.“Helicopter (直升机) parenting means monitoring their kids every activity which is out of date.” Claire Cain Miller and Jonah Engel Bromwich wrote in The New York Times. “Some rich mothers
45、 and fathers now are more like snowplows: clearing any problems in their childrens path to success so that they dont have to meet failure or lose opportunities.”There is a mother who started a charity in her sons name to try to raise his chances of being accepted to the college. Another parents spen
46、t years helping their daughter avoid foods with sauce, which she didnt like. Once she got to college, she had problems with the food in her school because it was all covered in sauce.A survey says that three-quarters of parents of children between the ages of 18 and 28 ask for doctor visits or hairc
47、uts for their children, and 11% say they would call their kids bosses whether their children are having an issue at work.As reported, wealthy parents try to get their children into top colleges by giving a large amount of money to a school, such as paying for a building. This parenting has become th
48、e most popular way to raise children, whatever the income, education, or race is.Julie, a teacher at Stanford, told the Times that “snowplow parenting” is not a reasonable approach. “The parents should prepare the kid for the road, instead of preparing the road for the kid,” she said.12. How does Ju
49、lie like “snowplow parenting”?A. It is unreasonable.B. It is advanced.C. It is accepted by teachers.D. It is refused by rich people.13. What is the character of “helicopter parenting”?A. Parents make kids popular.B. Parents provide little money for kids.C. Parents ask kids to care for themselves.D.
50、Parents watch over kids every activity.14. What should parents do according to Julie?A. Do as wealthy parents do.B. Make kids be prepared.C. Make roads be prepared.D. Do as little as possible.15. Whats the best title for the text?A. Helicopter Parenting.B. The Similarity in Parenting.C. A Research o
51、n Parenting.D. A New Kind of Parenting.【答案】12. A 13. D 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。“扫雪机育儿法”是一种最新的育儿方式,父母可以为成年子女预约理发,打电话给大学生叫他们起床,这样他们就不用在考试中睡着了,甚至可以打电话给孩子的雇主。一些人认为一些有钱的父母现在更像是扫雪机:清除孩子通往成功道路上的任何问题,这样他们就不必面对失败或失去机会。同时文章列举了“扫雪机育儿法”的一些实际例子。【12题详解】细节理解题。根据最后一段第一句Julie, a teacher at Stanford, told the Time
52、s that “snowplow parenting” is not a reasonable approach.(斯坦福大学教师Julie告诉泰晤士报“扫雪机式教育”不是一种合理的方式。)可知Julie认为“扫雪机式教育”不合理。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Helicopter parenting means monitoring their kids every activity, which is out of date.”(“直升机式教育意味着监控孩子的每一项活动,这已经过时了。”)可知“直升机式家长”的特点是父母监督孩子的每一项活动。故选D。【14题详解】细节
53、理解题。根据最后一段最后一句“The parents should prepare the kid for the road, instead of preparing the road for the kid,” she said.(她说:“父母应该让孩子准备好上路,而不是为孩子准备好路。”)可知Julie认为应该让孩子做好准备。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Snowplow parenting” is the newest parenting style that can include parents booking their adult children haircu
54、ts, calling their college kids to wake them up so that they dont sleep through a test, and even calling their kids employers.(“扫雪机育儿法”是一种最新的育儿方式,父母可以为成年子女预约理发,打电话给大学生叫他们起床,这样他们就不用在考试中睡着了,甚至可以打电话给孩子的雇主。)以及文章主要内容可知主要为介绍一种新的育儿方式。故选D。【点睛】主旨大意主要的解题策略有:(1)标题类。文章标题可以是单词,短语,也可以是句子,它的特点是:短小精悍,多为一短语;涵盖性强,一般要求
55、能覆盖全文,其确定的范围要恰当,既不能太大,也不能太小;精确性强,不能随意改变语言表意的程度及色彩。(2)主旨类。概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。此时,要注意一些转折词,如but, yet, however, although, in spite of, by contrast, on the contrary等。当文章中表示相反的观点时,往往用到这些词。答题时要弄清哪
56、个是作者的观点,排除迷惑性信息,准确归纳主旨大意。例如文章的第4小题,此题属于主旨大意中的标题类。根据第一段“Snowplow parenting” is the newest parenting style that can include parents booking their adult children haircuts, calling their college kids to wake them up so that they dont sleep through a test, and even calling their kids employers.(“扫雪机育儿法”是
57、一种最新的育儿方式,父母可以为成年子女预约理发,打电话给大学生叫他们起床,这样他们就不用在考试中睡着了,甚至可以打电话给孩子的雇主。)以及文章主要内容可知主要为介绍一种新的育儿方式。故选D。第二节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。You cant help spending much money during the festival season. However, its not impossible to save. Here are some tips you can take to preve
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449344.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高考英语一轮复习Unit2TravellingAround基础写作词类复习课件新人教版必修第一册.pptx
