吉林省长春市榆树市第一高级中学2021届高三英语10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 榆树市 第一 高级中学 2021 届高三 英语 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市榆树市第一高级中学2021届高三英语10月月考试题(含解析)(满分150分,考试时间120分钟)第I卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What is Mum doing now?A. Packing for a trip B.Giving Kevin useful adviceC.Talking about hiking and camp
2、ing2. What happened to the woman?A. She slept terribly B. She fell off a boat C. She learned to swim3. Whats Jims problem?A. He is dumb and deaf B. He doesnt run quickly enoughC.He is not good at his studies4. Why does the woman want to quit?A. To find a better job B. To try something differentC.To
3、earn more money for the family5. Which of the following will the woman use?A. The text message B. Wechat C. Skype第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和第7两个小题。6. What did Bill feel a
4、bout the divorce?A. Regretful B. Satisfied C. Worried7. What does the woman mean at last?A. Be good to your wife B. Treasure what you haveC. Never lose your belongings听第7段材料,回答第8,9和第10三个小题。8. Where does the conversation take place?A. In a DVD shop B. In a post office C. In a flower shop9. Where does
5、 the woman want to go?A. The cinema B. The nail salon C. The post office10. How long will it take the woman to get to her destination?A. About 10minutes B. About 15 minutes C. About 20minutes听第8段材料,回答第11至13三个小题。11 How many kilograms does the man weigh?A. 64kgs B. 69kgs C. 70kgs12. Who loses the bet?
6、A. The man B. The woman C. Neither of them13. What can we say about the man?A. He always keeps his promise B. He is heavier than the womanC. He has made an effort to get into shape听第9段材料,回答第14至17四个小题。14. Whats the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student B. Fellow students C
7、. Uncle and niece15. When did Sienna meet the astronaut?A. Yesterday B. On Monday C. The day before yesterday16. What will Sienna write about?A. NASA B. Apollo 11 C. An astronaut17. What does the man think of the astronauts job?A. Boring B. Interesting C. Disappointing听第10段材料,回答第18至20三个小题。18. What d
8、oes the speaker think of Patrick?A. loyal and honest B. Stubborn and pessimisticC. Easy-going and supportive19 What happens to the friendship between the speaker and Patrick?A. They become impatient with each otherB. They remain friends as usualC. They make little time for each other20. How often do
9、 they usually meet each other?A. Once a week B. Once a month C. Twice a month第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ALow-Cost Gifts for Mothers DayGift No. 1Offer to be your mothers health friend. Promise to be there for any and all doctors visits whether a dise
10、ase or a regular medical check-up. Most mothers always say “no need,” but another set of eyes and ears is always a good idea at a doctors visit. The best part? This one is free.Gift No. 2Help your mother organize all of her medical records, which include the test results and medical information. Put
11、 them all in one place. Be sure to make a list of all of her medicines and what times she takes them.“Having all this information in one place could end up saving your mothers life,”Dr Marie Savard said.Gift No. 3Enough sleep is connected to general health conditions. “Buy your mother cotton sheets
12、and comfortable pillows to encourage better sleep,” Savard said. “We know that good sleep is very important to our health.”Gift No. 4Some gift companies such as Presents for Purpose allow you to pay it forward this Mothers Day by picking gifts in which 10 percent of the price you pay goes to a chari
13、ty. Gift givers can choose from a wide variety of useful but inexpensive thingsmany of which are “green”and then choose a meaningful charity from a list. When your mother gets the gift, she will be told that she has helped the chosen charity.1. What are you advised to do for your mother at doctors v
14、isits?A. Take notes.B. Be with her.C. Buy medicine.D. Give her gifts.2. What can be a gift of organization for your mother?A. Keeping her medical information together.B. Buying all gifts for her from one company.C. Making a list of her medical check-ups.D. Storing her medicines in a safe place.3. Bu
15、ying gifts from Presents for Purpose allows mothers to_A. enjoy good sleepB. be well-organizedC. get extra supportD. give others help【答案】1. B 2. A 3. D【解析】本文是一篇应用文。作者介绍了4则母亲节期间为母亲提供礼物的广告。【1题详解】细节理解题。根据第一则广告中的“Promise to be there for any and all doctors visits whether a disease or a regular medical c
16、heckup.”(不管是疾病检查还是定期的医疗检查,你都一定要陪母亲看医生。)关键词定位:文章中的Promise to be there和be with her是同意表达。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章第二则广告中“Help your mother organize all of her medical records, which include the test results and medical information.”可知,帮助母亲管理好医疗诊断记录,列一张药及喝药时间的清单。故选A。【3题详解】推理判断题。文章最后一段“Some gift companies such
17、 as Presents for Purpose allow you to pay it forward this Mothers Day by picking gifts in which 10 percent of the price you pay goes to a charity.有些礼物公司,比如“目的礼物”公司,允许你在母亲节挑选礼物,其中10%的钱捐给慈善机构。 ”可知,这个礼物可以让母亲给别人提供帮助。故选D。B2014 saw that the Ebola virus reappeared in Guinea and soon spread into neighbourin
18、g Liberia and Sierra Leone, killing over 7,800 people by the new year of 2015. It leads to viral hemorrhagic fever, which is characterized by high fever and internal bleeding etc.Ebola is named after the Ebola River, where it was first discovered in 1976. There are five different types of the Ebola
19、virus, each named after where they first happened: Sudan, Ivory Coast, Reston, Bundibugyo, and Zaire. The deadliest of the five, Zaire, was responsible for the 2012 out- break, and is believed to be attacking Guinea.Ebola is naturally found in fruit bats, which pass on the virus to other animals by
20、biting or sucking on their blood. Humans who are suffering from the Ebola infection might have touched the bodily fluids of the infected animals. Once infected, a human becomes a carrier of the deadly virus.Unfortunately, there are no disease - specific treatments for Ebola. Health - care workers on
21、ly supply the infected people with physiological saline(生理盐水)to keep them in good condition. Ebola can kill 90% of those infected, especially in underdeveloped societies like those in Africa. Since there have been many cases of nurses catching the disease from patients, they are forced to wear stric
22、t protective clothes, and in some cases, not even allowed to get close to the infected. The fact that there is no cure for the Ebola virus is what makes the outbreak a challenging one to control.Whats worse, since we live in an interconnected world, where the situation in one country can affect us a
23、ll, the influences of Ebola are huge: damaging trade relations, affecting foreign visitors, and weakening entire countries. It is feared that the disease may spread throughout west African countries. For every country, a strong health system can decrease the risk of health attack and lessen the impa
24、ct of Ebola.4. What is the function of the first paragraph in the whole passage?A. To arouse the readers concern.B. To summarize the whole passage.C. To give a detailed description of Ebola.D. To introduce the theme of the whole passage.5. What can we infer about the Ebola virus?A. It has caused a p
25、anic in many countries.B. It is the most dangerous virus in the world.C. A strong health system is important to fight against Ebola.D. Anyone who was infected Ebola will die.6. Paragraph 3 mainly tells us _.A. What the Ebola virus isB. How the Ebola virus spreadsC. How the Ebola virus is treatedD. H
26、ow the Ebola virus affects the life7. Which of the following is true?A. There are no effective drugs to treat Ebola by far.B. Ebola is now very common in Guinea.C. Those with a fever must be infected by Ebola.D. Females are easier to be infected by Ebola.【答案】4. A 5. C 6. B 7. A【解析】试题分析:本文是一篇说明文。介绍了流
27、行病毒埃博拉2014年在几内亚爆发后迅速广泛传播,给世界人民的身体健康带来了严重的威胁,至今还没有发现有效的治愈埃博拉的方法,只能预防。现阶段,埃博拉仍然是人们健康的一大威胁。【4题详解】A推理判断题。通读第一段内容可知,本段介绍了2014年,埃博拉病毒在几内亚再次出现,并很快蔓延到邻国利比里亚和塞拉利昂,到2015年新年,已造成7800多人死亡。导致病毒性出血热,以高热、内出血等为特征,因此该段作用就是引起读者的关注,故答案为A。【5题详解】C推理判断题。根据最后一段“For every country, a strong health system can decrease the ris
28、k of health attack and lessen the impact of Ebola.“(对任何一个国家来说,拥有强有力的医疗系统可以降低疾病的风险,减轻埃博拉对人体带来的影响)可知,强大的卫生系统对抗击埃博拉至关重要。故答案为C。【6题详解】B主旨大意题。根据第三段内容可知,埃博拉病毒自然存在于果蝠体内,果蝠通过叮咬或吮吸它们的血液将病毒传染给其他动物。感染埃博拉病毒的人可能接触过受感染动物的体液。一旦感染,人类就会成为致命病毒的携带者。由此可知,第三段主要介绍了埃博拉是如何传播的,故答案为B。【7题详解】A细节理解题。根据倒数第二段“Unfortunately, there
29、are no disease - specific treatments for Ebola. ”(不幸的是,没有专门的治疗方法对抗埃博拉病毒)及“The fact that there is no cure for the Ebola virus is what makes the outbreak a challenging one to control.”(事实上,埃博拉病毒没有治愈方法,这使疫情的控制变得具有挑战性)可知,目前还没有治疗埃博拉的有效药物。故答案为A。 考点:考查说明文阅读C“Cleverness is a gift while kindness is a choice.
30、 Gifts are easy - they re given after all. Choices can be hard.-Jeff Bezos.I got the idea to start Amazon 16 years ago. I came across the fact that the Internet usage was growing at 2,300 percent per year. Id never seen or heard of anything that grew that fast, and the idea of building an online boo
31、kstore with millions of titles was very exciting to me. I had just turned 30 years old, and Id been married for a year. I told my life MacKenzie that I wanted to quit my job and go to do this crazy thing that probably wouldnt work since most start-ups dont, and I wasnt sure what to expect. MacKenzie
32、 told me I should go for it. As a young boy, Id been a garage inventor. Id always wanted to be an inventor, and she wanted me to follow my passion.I was working at a financial firm in New York City with a bunch of very smart people, and I had a brilliant boss that I admired very much. I went to my b
33、oss and told him I wanted to start a company selling books on the Internet. He took me on a long walk in Central Park, listened carefully to me, and finally said. “That sounds like a really good idea, but it would be an even better idea for someone who didnt already have a good job. That logic made
34、some sense to me, and he convinced me to think about it for 48 hours before making a final decision. Seen in that light, it really was a difficult choice, but eventually, I decided I had to give it a shot. I didnt think Id regret trying and failing. And I suspected I would always be haunted by a dec
35、ision not to try at all.After much consideration, I took the less safe path to follow my passion, and Im proud of that choice. For all of us, in the end, we are our choices.8. What inspired the author with the idea of building an online bookstore?A. His dream of being an inventor.B. The support of h
36、is wife.C. The greatly increasing usage of the Internet.D. Millions of exciting titles.9. Which of the following is closest in meaning to the underlined sentence?A. The idea of not trying would keep coming to his mind and disturb him.B. He would be very excited if he tried it out.C. He would be alwa
37、ys having a doubt if he didnt try.D. The decision not to the online bookstore would terrify him.10. We can know from the passage that .A. the boss thought the idea was suitable for the authorB. the author wanted someone else to try the ideaC. the author might not regret if he failed the ideaD. the a
38、uthor might go back to his boss if he failed11. Which of the following would be the best title for the passage?A. Cleverness and KindnessB. The Starting of AmazonC. Following My PassionD. We Are What We Choose【答案】8. C 9. A 10. C 11. D【解析】本文是记叙文。文章讲述的是亚马逊网站创始人的故事。才智是与生俱来的,而善良是后天可以选择的。天赋易得,选择难做。在贝佐斯16
39、岁的时候,他惊叹于互联网的迅速发展,于是萌发了建立网上书店的想法。在得到妻子的支持以后,他辞去了待遇很好的工作,虽然老板曾试图留住他,但贝佐斯最终决定把自己的想法付诸实践。【8题详解】细节理解题。根据第二段“I came across the fact that the Internet usage was growing at 2,300 percent per year. Id never seen or heard of anything that grew that fast, and the idea of building an online bookstore with mill
40、ions of titles was very exciting to me.”可知,我偶然得知因特网使用每年增长2300%,我从没有听说过任何增长速度这么快的事情。互联网的迅速发展让作者感到吃惊,也让作者萌生了创建一个网络书店的想法,故选C。【9题详解】词句猜测题。根据第三段段意和“I didnt think Id regret trying and failing. And I suspected I would always be haunted by a decision to not try at all.”可知,我觉得我不会后悔尝试和失败。我怀疑我会被根本没有决定尝试而困扰。老板想
41、说服作者留下来,作者有些动摇,但经过思考之后,作者决定辞职建网站,作者不害怕尝试和失败,但会因为想法没有付诸实践而愧疚。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第三段“I decided I had to give it a shot. I didnt think Id regret trying and failing.”可知,我决定我一定要尝试,我觉得我不会后悔尝试和失败。因此作者认为自己将不会为尝试和失败感到后悔。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段“After much consideration, I took the less safe path to follow my
42、passion, and Im proud of that choice. For all of us, in the end, we are our choices.”可知,在深思熟虑之后,我选择了这条不太安全的路来追寻我的激情,我为之骄傲。最后我们的选择造就了我们所有人。作者把自己的热情付诸了实践,并且获得了成功。是我们的选择才成就了我们每一个人。故选D。 【点睛】一、人物传记类文章的文体特征:人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文
43、章始终,脉络清楚,可读性较强。二、人物传记类文章的阅读策略和解题技巧1、把握文体特征,注意写作手法如前文所述,人物传记是记叙文体的一种,因此在阅读时要把握好时间、地点、人物和事件这四大要素。其次,还应该注意人物传记类文章的结构多按时间顺序排列,一般采用倒叙的写作手法,有时也采用插叙和补叙等手段。弄清楚人物传记类文章的特征和写作手法,能帮助考生在阅读和回答问题时做到高效省时、准确无误。2、抓住题干关键词,采用寻读的方法查找细节描述事实细节题是人物传记类文章的主要题型,一般常见以下几种类型:(1)对号入座题:这种题的答案一般在原文中可以直接找到,只要读懂文章,掌握文章中的事实,如时间、地点、事件等
44、细节问题,就能选对正确答案。(2)词义转换题:这种题常常是原文有关词语和句子的转换,而不能在原文中直接找到。它要求考生能理解原文中某个短语或句子的含义,从而找到与答案意思相同的词语和句子。例如:第22题,根据第三段段意和“I didnt think Id regret trying and failing. And I suspected I would always be haunted by a decision to not try at all.”可知,老板想说服作者留下来,作者有些动摇,但经过思考之后,作者决定辞职建网站,作者不害怕尝试和失败,但会因为想法没有付诸实践而愧疚。故选A。
45、(3)是非题:该题型俗称“三缺一”题型,即题目四个选项中有三个符合文章内容,剩下一个不符合。题干多为:Which of the following isTRUE?或者三个不符合文章内容,剩下一个符合,题干多为:Which of the followingisNOTtrue?或All the following are true EXCEPT(4)排序题:这种题要求考生根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序。可采用“首尾定位法”,即先找出第一个动作和最后一个动作,迅速缩小选择范围,从而快速选出正确答案。(5)指代理解题:一般是在人物或事物关系比较复杂的情况下使用的一种
46、题型,所以理清人物及事物之间的逻辑关系是关键所在。可采用“逻辑关系梳理法”,使人物或事件关系清晰条理。不管题型如何,在做事实细节题时,可采用比较实用的方法一有目的的阅读。在阅读时,首先看题目要求我们理解什么细节,找出关键词,然后以此为线索,运用寻读的技巧迅速在文章里找出相应的段落、句子或短语。认真比较选项和文中细节的区别,在正确理解细节的前提下,确定最佳答案。这样一来,既提高了阅读的速度,又能确保答案的准确率。同时,建议阅读文章时把与答案相符的句子或短语用红线标示出来,标号注上是哪一题答案的相关句子,这样在检查时就不必重新阅读整篇文章了。3、抽丝剥茧,推理判断深层含义推理判断题主要提问那些未曾
47、在文中说明,但已特别暗示的内容,考查考生对文章的准确理解和判断。人物传记类文章常见的推理判断题型为:(1)细节推断题:要求考生根据语篇关系,推断具体细节,如时间、地点、人物关系、人物身份、事件等。一般可根据短文提供的信息,或者借助生活常识进行推理判断。例如:第21题,就是一道细节题,只要根据第二段“I came across the fact that the Internet usage was growing at 2,300 percent per year. Id never seen or heard of anything that grew that fast, and the
48、idea of building an online bookstore with millions of titles was very exciting to me.”就可知,互联网的迅速发展让作者感到吃惊,也让作者萌生了创建一个网络书店的想法,故选C。(2)因果推断题:要求考生根据已知结果推测导致结果的可能原因。考生要准确掌握文章的内涵,理解文章的真正含义。(3)人物性格、作者态度及观点判断题:人物传记类文章中有些是考查考生对作者的主导思想、被描写人物的语气、言语中流露的情绪、性格倾向和作者或文中人物态度、观点等方面的理解题。推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上做出一定推论和判断
49、,从而得到文章的隐含意义和深层意义。解答此类题时,要注意:(1)吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础。(2)对文字的表面信息进行挖掘加工,由表及里,由浅入深。从具体到抽象,从特殊到一般,通过分析、综合、判断等进行符合逻辑的推理。不能就事论事,断章取义,以偏概全。(3)基于文章内容,以文章提供的事实和线索为依据,立足已知,推断未知。不能主观臆想,凭空想象,随意揣测,更不能以自己的观点代替作者的观点。(4)把握句、段之间的逻辑关系,了解语篇的结构。要体会文章的基调,揣摸作者的态度,摸准逻辑发展的方向,悟出作者的弦外之音。(5)注意文中所用词句的感情色彩,是讽刺性
50、的,批评性的,赞成性的,还是反对性的,以便推测作者的观点和态度。DWhen Christopher Columbus landed on the then unnamed Costa Rica in 1502, he saw many Indians wearing gold earrings. So he thought the land must be rich in gold. He named the place Costa Rica, which means “rich coast” in Spanish.Though little gold was found, Costa Ric
51、a today is indeed rich with coffee and bananas. Coffee is the most important product in Costa Rica and most of it is exported (出口) to other countries like America and West Germany. Bananas are the countrys second most important export.Costa Ricans also grow many other crops such as fruits, corn and
52、beans for their own use. Costa Ricans love colors and their houses are painted in bright colors.Education is very important to the Costa Ricans. Almost every village has a school and education is a must for children between seven and fourteen years of age. Boys and girls go to separate (单独的) schools
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
