四川省阆中中学校2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 阆中 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省阆中中学校2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)请听下面5段对话,选出最佳选项。1. What is George s favorite sport?A. Tennis. B. Swimming. C. Fishing.2. How will the man pay for the bill?A. By card. B. By WeChat. C. In cash.3. What are the speakers probably talking about?A. The woman s
2、major.B. The woman s job.C. The woman s parents.4. What will the woman take back to the shop?A. The T-shirt. B. The shorts. C. The sweater.5. Where is the butter now?A. In the bowl. B. On the shelf. C. In the fridge.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或独白,选出最佳选项。请听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman do
3、ing?A. Waiting for a tennis star.B. Watching a tennis match.C. Lining up for a tennis match.7. Where does the woman come from?A. London. B. Berlin. C. Washington.请听第7段材料,回答第8、9题。8. What should the man do when he gets out of the train station?A. Walk straight. B. Go left. C. Go right.9. Where does th
4、e man want to go?A. To a bank. B. To a museum. C. To a post office.请听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the man cancel?A. The weekly tests.B. The monthly reports.C. The term paper.11. How does the man suggest the woman collect information?A. By looking through the books.B. By reading the magazinesC. By d
5、oing the interviews.12. Which month is it probably now?A. September. B. October. C. December,13. When did the accident happen?A. Around 12 noon. B. Around 1:00 pm. C. Around 1:30 pm.14. How many people were in the car?A. Two. B. Three. C. Four15. Where did the car hit a bicycle?A. On Mark Road. B. O
6、n Green Road C. On High Street.16. What does the woman tell the man about the car?A. Its color. B. Its model. C. Its number.17. Where will the matches be played this season?A. At Royal Park. B. A Gold Park. C. At King s Park.18. When will the seniors play the matches?A. On Wednesday afternoons.B. On
7、 Saturday mornings.C. On Saturday afternoons.19. Who should the club members ask for suggestions about the competitions?A. David West. B. Gina Costello. C. Robert Young.20. What is Jason Dokic?A. The new president. B. The club secretary. C. The head coach.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读
8、下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。AWelcome to our school. You can do a lot of things here. Come and join us.TimetableSunday 8:30-11:30Personal InventionsYou can see many inventions by the students; you may also bring your own inventions.Monday 19:00-21:00Space and ManDr. Thomas WestIf you want to kn
9、ow more about the universe.Wednesday 19:30-21:00Modern MedicineMrs. Lucy GreenWould you like to know medical science?Friday 18:30-21:00Computer ScienceMr. Harry Morison from Harvard University(哈佛大学)Learn to use Windows XP.1. You may have a chance to introduce your inventions on _.A. SundayB. MondayC
10、. WednesdayD. Friday2. You may learn something about an illness called TB from _.A. Dr. WestB. Mr. MorisonC. Mrs. GreenD. Mr. Thomas3. If you want to learn about satellites(卫星), you can go to the class from_.A. 8:30 to 11:30 on SundayB. 19:00 to 21:00 on MondayC. 19:30 to 21:00 on WednesdayD. 18:30
11、to 21:00 on Friday【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了学校里的一些课程,包括具体时间和课程内容。【1题详解】细节理解题。根据第一部分中“Sunday 8:30-11:30”和“You can see many inventions by the students; you may also bring your own inventions.”可知,这一关于发明的课程是在周日进行的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据第三部分中“Modern Medicine”和“Mrs. Lucy Green”可知,关于现代医学的这一课程是由Gr
12、een女士带来的。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据第二部分中“Monday 19:00-21:00”和“Space and Man”可知,这一课程主要介绍宇宙方面的知识,适合想要了解卫星的人参加。故选B项。BOn the first day of fourth grade, my teacher, Mrs. Brown, told my class a story about her husband Rob, who is a brain cancer survivor. After what Mrs. Brown experienced with Robs illness, she d
13、ecided to devote part of her life to an organization called Be head Strong, which works to support families with a member suffering from brain cancer. Along with typical math and science, throughout the year, Mrs. Brown shared stories with us about people in Be Head Strong who had overcome some toug
14、h and unfair battles. Mrs. Brown never showed any sadness or confusion toward the disease. She instead spoke only with words of determination to find a cure. Whether news from Be Head Strong was good or bad, she always looked at the situation as an opportunity to improve and do more.My parents taugh
15、t me from a very young age that making wise choices with my money is important. I would always set aside most of my $ 2.50-a-week allowance. By the end of the school year, I had saved over one hundred dollars, $ 131.30 to be exact. One day was wondering what to do with it. I did not feel like any ga
16、me or toy was worth the time I had spent saving. I thought about the stories Mrs. Brown told us, then I decided that was where I wanted my money to go. As the last day of school approached, my mom helped me wrap the heart-shaped box full of dollars and coins. After all the other kids had left on the
17、 last day of school, I handed Mrs. Brown the present. As she opened it, I told her that I wanted the money to go to Be Head Strong to help people like Rob. She broke into tears and hugged me tightly.People may not always realize how big of an influence one kind gesture can make. One teacher encourag
18、ed a decision in my life that has changed the way how I live.4. What do we know about Mrs. Brown from paragraph 1?A. She had just survived a brain cancer.B. She lost her husband to a brain cancer.C. She founded a non-profit organization for brain cancer.D. She was devoted to helping people with brai
19、n cancer.5. Which of the following can best describe Mrs. Brown?A. Outgoing and organized.B. Positive and delightful.C. Enthusiastic and patient.D. Kind-hearted and strong-willed.6. What can we infer from the underlined sentence in paragraph 3?A. The author thought the money was worth something more
20、 meaningful.B. The authors parents were strict with him in buying games and toys.C. The author was old enough to get rid of games and toys.D. The author had no time to pick his favorite games and toys.7 Which can be the best title for the text?A. A Teachera Role model.B. A TeacherA Life-long Learner
21、.C. An Unforgettable Science lesson.D. A Special Teacher and Her Life Story.【答案】4. D 5. D 6. A 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的老师Brown夫人,因为其丈夫曾是一名脑癌患者,决心终生致力于帮助有脑癌患者的家庭。Brown夫人善良且坚强的个性也影响了作者,作者将自己攒了一年的零用钱作为礼物送给了老师,告诉Brown夫人自己想把钱用在帮助像Robs这样的人身上,老师也为作者的行动感动了。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“After what Mrs. Brown expe
22、rienced with Robs illness, she decided to devote part of her life to an organization called Be head Strong, which works to support families with a member suffering from brain cancer.(在经历了Rob的疾病之后,Brown夫人决定把自己生命的一部分奉献给一个叫做“Be head Strong”的组织,该组织致力于帮助有脑癌患者的家庭)”可知,Brown夫人致力于帮助脑癌患者。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第一段
23、中“After what Mrs. Brown experienced with Robs illness, she decided to devote part of her life to an organization called Be head Strong, which works to support families with a member suffering from brain cancer.(在经历了Robs的疾病之后,Brown夫人决定把自己生命的一部分奉献给一个叫做“Be head Strong”的组织,该组织致力于帮助有脑癌患者的家庭)”;第二段中“Mrs. B
24、rown never showed any sadness or confusion toward the disease.( Brown夫人从未对这种疾病表现出任何悲伤或困惑)”以及“Whether news from Be Head Strong was good or bad, she always looked at the situation as an opportunity to improve and do more.(无论来自“Be Head Strong”的消息是好是坏,她总是把这种情况看作是改善和做得更多的机会)”可推知,Brown夫人致力于帮助脑癌患者,说明她善良;且无
25、论消息好坏,她都从未表现出悲伤,说明她意志坚强。故选D。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“As she opened it, I told her that I wanted the money to go to Be Head Strong to help people like Rob. (当她打开的时候,我告诉她我想把钱捐给Be Head Strong,像这样帮助类似Rob这样的人的组织上)”倒数第三段中“My parents taught me from a very young age that making wise choices with my money is imp
26、ortant.(我父母在我很小的时候就教导我,用我的钱做明智的选择很重要)”以及后文“I thought about the stories Mrs. Brown told us, then I decided that was where I wanted my money to go.(我想了想布朗太太给我们讲的故事,然后我决定把钱花在这上面)”可推知,作者觉得任何游戏或玩具都不值得自己花那么长时间去攒钱,所以决定把钱投入到帮助他人这样有意义的事情上面,即画线词表明作者认为这些钱应该花在更有意义的事情上。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“People may not alway
27、s realize how big of an influence one kind gesture can make. One teacher encouraged a decision in my life that has changed the way how I live.(人们可能并不总是意识到一个善意的举动能产生多大的影响。一位老师鼓励我做一个决定,这个决定改变了我的生活方式)”结合文章主要讲述了作者的老师Brown夫人,因为其丈夫曾是一名脑癌患者,决心终生致力于帮助有脑癌患者的家庭。Brown夫人善良且坚强的个性也影响了作者,作者将自己攒了一年的零用钱作为礼物送给了老师,告诉B
28、rown夫人自己想把钱用在帮助像Robs这样的人身上,老师也为作者的行动感动了。可知,A选项“一位老师也是一个榜样”最符合文章标题。故选A。CThe “24 solar terms” (节气) originated and was firstly used in China. It was created thousands years ago on the basis of practical needs of agriculture. Ancient Chinese people used it to guide agriculture production, special climat
29、e signs and even healthy living tips. Last year, the 24 solar terms was added to UNESCOs world cultural heritage list. Now, it has been brought to life thanks to a creative designer from Southwest Chinas Guizhou province.On the eve of this years Qingming Festival, Shi Changhong released (发布) his ver
30、sion of re-produced and packaged characters for each solar term in the form of “moving art” of gifts. Since their first release on Zcool on March 29, the gifs have won great praise among the general public and quickly flooded social media with millions of hits during the festival period.To maximize
31、publicity, Shi released his work in three forms: video, animation and picture. The background sounds add to the brilliance.“When I watch the short video, I can strongly feel the Chinese-style elements hidden in them. And it is really cool to liven up Chinese traditional culture in such a unique way.
32、” WeChat user Xiao Feifei said.“It is really a comfort to me to see so many people like my latest work. To be honest it would really surprise me if the work does not arouse great interest among Chinese people. The 24 solar items is a deeply rooted concept that covers the essence of Chinese wisdom. H
33、owever, only a small portion of people know all the names or the correct order of those terms. My intention is to increase Chinese peoples self awareness to learn more about our traditional fine culture. Actually, the 24 solar items work is only a part of my whole design program Charm China, which I
34、 started over a year ago.” Shi told China Daily.8. Which part of the newspaper does the text probably belong to?A. Travel.B. Culture.C. Agriculture.D. Education.9. What do you think the underlined word “Zcool” refer to?A. Newspaper.B. Magazine.C. Radio Broadcast.D. Website.10. Which of the following
35、 statements is true according to text?A. The background sounds of the work make the video more attractive.B. It really surprised Shi Changhong to see so many people like his latest work.C. Most old people know all the names of the correct order of the 24 solar terms.D. The 24 solar items work design
36、ed by Shi Changhong was added to UNESCOs heritage list.11. What is the purpose of the passage?A. To introduce a creative designer.B. To introduce the 24 solar items work.C. To introduce the origin of the 24 solar terms.D. To introduce a design program “Charm China”.【答案】8. B 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】本
37、文是一篇说明文。文章介绍了在古代二十四节气对人们的农业及生活起了很大作用。去年,二十四节气申请世界非物质文化遗产成功。而如今,一位设计者又将它们带回了公众视野。【8题详解】推理判断题。本文主要介绍的是二十四节气相关的内容,与中国文化有关,因此推断应该是属于报纸中的文化类。故选B。【9题详解】词义猜测题。根据文章第二段划线词后一句the gifs have won great praise among the general public and quickly flooded social media with millions of hits during the festival peri
38、od.这些礼物在公众中赢得了极大的赞誉,节日期间社交媒体的点击率迅速达到数百万次.句中的关键词with millions of hits(获得了数百万的点击量),从而猜测Zcool指的是一家网站。故选 D。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段The background sounds add to the brilliance.(背景音乐增添了光彩。)可知A项表述正确;最后一段“It is really a comfort to me to see so many people like my latest work. To be honest, it would really surpr
39、ise me if the work does not arouse great interest among Chinese people.可知,石昌鸿对于很多人喜欢他的最新的作品并不感到惊讶,所以B项表达错误;However, only a small portion of people know all the names or the correct order of those terms.可知,只有一小部分人知道二十四节气的名称和正确顺序,所以C项表达错误。第三段Last year, the 24 solar terms was added to UNESCOs world cul
40、tural heritage list.可知,二十四节气被列入联合国教科文组织世界文化遗产名录,而非石昌鸿的作品,所以D项表达错误。故选A。【11题详解】推理判断题。文章由二十四节气引入,向读者介绍一位设计者制作的关于二十四节气的动画作品,因此,本文的目的是介绍一位有创意的设计师所设计的二十四节气的动画作品。故选B。【点睛】阅读理解通常都会出现词义猜测题。设题时,常会考查生词或短语的词义判断题,要求考生从上下文理解中概括出生词或短语的词义。考生作此类题型时,首先要找到所猜测词所在文章的位置,然后在理解文章大意的基础之上,对此词前后句反复研读,最后根据前后句猜测出词义。例如小题2要求猜测出Zco
41、ol的所指,就是根据文章第二段划线词后一句the gifs have won great praise among the general public and quickly flooded social media with millions of hits during the festival period这些礼物在公众中赢得了极大的赞誉,节日期间社交媒体的点击率迅速达到数百万次。句中的关键词with millions of hits(获得了数百万的点击量),从而猜测Zcool指的是一家网站。故选D。DHow often do you exercise? A new study fou
42、nd that most kids aged 12 to 15 werent getting enough physical activity. The results were based on about 800 kids. As part of the study, the kids tracked and reported on their own activity levels, and took physical exams.U. S. fitness guidelines suggest an hour or more of physical activity every day
43、. According to the study, only 1in 4 U.S. kids get enough physical activity.Its certainly worrying to see that our kids have such a limited amount of physical activity each day,” said Dr. Stephen Pont. He is an expert on childrens health.Few kids in the study met the guidelines on physical activity
44、that raises the heart rate and makes people breathe harder. Overall, about 25% said they got an hour of that kind of exercise every day. Kids also reported on which activities they did most often outside of school gym class-basketball for boys and running for girls.The study found that fat teenagers
45、 were less active than normal-weight girls and boys. Fat girls were slightly less active than normal-weight girls, but levels were similar among overweight and normal-weight boys. The study also said that the percent of fat children aged 2 to 19 was 17%, or about 12.5 million kids.Theres always room
46、 for improvement, said Tala Fakhouri, who was the leader of the study. She also said the results provide useful information to help with fitness campaigns such as Lets Move, which was initiated by Michelle Obama in 2010. To inspire kids to eat right and get in shape, Michelle visits schools and hold
47、s exercise events. She also calls on schools to offer regular gym classes.The study also found kids who get physical education at school may get better grades.12. What is the result of the new study?A. 800 kids dont get enough physical activity.B. Most U.S. kids dont get enough exercise.C. Kids shou
48、ld get physical activity every day.D. Its important to take physical exams.13. Which of the following sports do girls like best?A. Swimming.B. Basketball.C. Running.D. Gym.14. Whats the purpose of the campaign Lets Move?A. To help kids to keep fit.B. To provide useful information.C. To offer regular
49、 gym classes.D. To hold exercise events.15. According to the study children with enough exercise may_.A. be less active than fat childrenB. be more willing to help othersC. do better in their studiesD. try their best to get in shape【答案】12. B 13. C 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了研究发现,大多数美国儿童缺乏足够的体育锻炼
50、,这个研究还发现体育锻炼和学习成绩有关。【12题详解】细节理解题。根据第一段中的“A new study found that most kids aged 12 to 15 werent getting enough physical activity.”可知,一项新的研究发现,大多数12岁到15岁的美国儿童缺乏足够的体育锻炼,故B项正确。【13题详解】细节理解题。根据第四段中的“Kids also reported on which activities they did most often outside of school gym class-basketball for boys
51、and running for girls.”可知,男生在体育课之外常做的运动是打篮球,女生则是跑步,故C项正确。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“She also said the results provide useful information to help with fitness campaigns such as Lets Move”可知,“动起来”活动的目的是帮助儿童保持健康,故A项正确。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“The study also found kids who get physical education at school may ge
52、t better grades.”可知,研究还发现,在学校接受体育教育的儿童会取得更好的成绩,由此可知,进行足够的锻炼的儿童学习成绩会更好,故C项正确。第二节(共5小题: 每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Why Is Exercise Cool?1.Exercise Strengthens Muscles. Did you ever do a push-up or swing across the monkey bars at the P
53、layground._16_ By using your muscles to do powerful things you can make them strongerFor older teens and adults, this kind of workout can make muscles bigger, too.2._17_Can you touch your toes easily without yelling ouch? Most kids are pretty flexible, which means that they can bend and stretch thei
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
