2021届高考二轮复习英语阅读理解体裁分类专练:专题09:夹叙夹议(一) WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考二轮复习英语阅读理解体裁分类专练:专题09:夹叙夹议一 WORD版含解析 2021 高考 二轮 复习 英语 阅读 理解 体裁 分类 专题 09 夹叙夹议 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、备战2021年高考英语篇章体裁分类专项训练专题09 夹叙夹议(一) 话题:完形填空文章以丘吉尔和林肯为例告诉我们了不管生活中遇到多大的困难,都不要轻易放弃。阅读理解A篇 文章主要讲述疫情可能引起新的劳动力分工。B篇 一位老师使用一张百元钞票告诉人们无论发生什么事情,对于我们所爱的人,我们的价值都不会变。C篇 作者通过自己的亲身经历来体现文章的主题 “简单生活使生活更美好”。七选五作者通过每周一次的周日晚餐告诉我们,人与人之间要彼此包容,才能带来别人的尊敬甚至是爱戴。语法填空记叙了作者的一次道歉经历,从而介绍了日本的“道歉文化”。改错作者讲述了雨中乐于助人,结果自己上学迟到的经历。一、完形填空阅
2、读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。When Prime Minister Winston Churchill was young, he attended a public school called Harrow. He was not a 1 student. As a matter of fact, hed have been thrown out of the school, if he hadnt been the son of a famous leader. However, he 2 his study at Harrow
3、, went on to the university, and then had a successful 3 in the army. He later was elected Prime Minister and brought great honor to Britain. Toward the end of his period as Prime Minister, he was_4_ to address the young boys at Harrow, his old 4 He gave this short but moving speech: “Young men, nev
4、er give up. Never give up! Never give up! 5 !”Many people_7_ Abraham Lincoln to be the greatest president of all time. Yet it should be 6 how many failures and defeats 7 his early life. He grew up on a small farm. In those early years, his family 8 had a penny and he had only one year of_11_educatio
5、n. In 1832, he lost his job. In 1833 he 9 in business. In 1835, the woman he loved died. In 1843 he was 10 when he tried to enter the Congress(国会).In 1856, he was defeated in the_14_ for vice president. In spite of these, he didnt 11 , and he was elected President of the US in 1860.Personal history,
6、 education, situationnone of these can 12 a strong spirit. Some of the worlds greatest people have_17_ huge problems and difficulties at some time in their lives, but theyve gone on to do 13 deeds. Bury him in the snows of Valley Forge, and you have a George Washington. Make a musical genius_19_to h
7、ear, and you have a Ludwig van Beethoven. Call him_20_ to learn, and write him off as stupid, and you have an Albert Einstein.1AcleverBlazyCfamousDgood2AabandonedBsupportedCcompletedDappreciated3AfightBcareerCspeechDmovement4AinvitedBorderedCforcedDinformed5AfamilyBschoolCcentreDhometown6AAlwaysBSom
8、etimesCOnceDNever7AignoreBwantCsenseDconsider8AforgivenBforgottenCrememberedDblamed9ArespectedBservedCmarkedDspared10AusuallyBhardlyCfairlyDmerely11AregularBspecialCextraDroyal12AappearedBopenedCsucceededDfailed13AlostBdefeatedCvaluedDcared14AexchangeBelectionCentranceDbenefit15Amake upBagree withCt
9、ake overDgive up16Ahold backBdepend onCkeep upDapply for17AansweredBcontrolledCmetDavoided18AcrazyBsmallCnewDgreat19AunableBhesitateChopefulDlikely20AslowBwiseCquickDStrong二、阅读选择 AMegan Piontkowski, an artist and illustrator, was out of work due to the pandemic (流行病). She learned through a friend th
10、at a Brooklyn hospital needed fabric masks for workers. Piontkowski already had some fabric on hand and a sewing machine, so she got to work. She washed the fabric, sewed masks, washed them again, and hung them to dry. After that she drove them to the hospital. When she asked if the hospital would p
11、ay for the masks. she was told they had no money.“I felt very mixed about it,” she told VOX, a famous American TV station. She knew the hospital needed masks badly. But meanwhile, “Im out of work and I m being asked to donate them.” “The fact that she wasnt compensated(补偿) for sewing highly necessar
12、y items felt like a ease of traditional womens work not being valued,” Piontkowski said. While larger companies have begun massive cloth masks in recent weeks, much of the work of making the protective clothes, especially in the early stages of the pandemic, was done at home-often by women. That gen
13、der breakdown is continuing in some volunteer efforts-about 85 percent of the around 70 volunteers sewing masks for the New York City-based group Face Mask Aid, for example, are women.And masks are only part of the story. The demands of daily life during the coronavirus pandemic are many, from shopp
14、ing for food shortages and virus fears to caring for children when schools and day cares are closed. And in many cases, women are the ones figuring out how to meet those new demands. Some women are still working outside the home a essential workers but shouldering care responsibilities when they get
15、 home.It doesnt have to be this way. With more men going into tasks like cooking and educating children, it is potential to reset gender norms. “The pandemic is potentially sparking new conversations about divisions of labor,” Jill Yavorsky, a sociology professor at the University of North Carolina,
16、 Charlotte, told VOX.21What can we learn about Megan Piontkowski from paragraph 1?A. She would be paid for the masks.B. She used the fabric to make masks.C. She often worked for a Brooklyn hospital.D. She usually drove to the hospital with masks.22What does the underlined word “mixed” in paragraph 2
17、 mean?A. Confused.B. Upset.C. Combined.D. Anxious.23What can we learn from Paragraph 2?A. Traditional womens work is highly valued.B. Women are expert at making protective clothes.C. Gender breakdown is going on in some volunteer efforts.D. Larger companies produced massive masks al the beginning.24
18、What conclusion can we draw from the last two paragraphs?A. Now men do more chores than women.B. It is unlikely to reset gender norms.C. Women did all the tasks all the time.D. New division of labor might appear. BA famous teacher was speaking to the students at our school. He began his lesson by ho
19、lding up a 100 bill. Then he said to the three hundred students, Who would like to have this 100 bill? The students began to put up their hands at once.Then he said, I am going to give this bill to one of you, but first, let me do this. He then made this bill into a ball. Then he said, Who wants it?
20、 Hands went into the air.Well, he said, What if I do this? and he dropped it on the floor and stepped on it. He picked up the dirty, crumpled bill and said, Who still wants it? Hands went back into the air.My friends, he said, Youve learned a valuable lesson today. No matter what I did to the money,
21、 you still wanted it because it didnt go down in value. It was still worth 100.”“Many times in our lives, were dropped, crumpled, and stepped on by the chances we take and the things that happen to us. We feel as if we are worth nothing. But remember, no matter what has happened to you, you will nev
22、er lose your value: you are always valuable to those who love you. Your value doesnt come from what you drop or whom you know, but WHO YOU ARE.”You are special and valuable. Dont ever forget it!25Even though the money was dirty, it _.A. went up in valueB. was worth muchC. didnt reduce in valueD. was
23、 still ours26The underlined sentence in the third paragraph means_.A. the students put up their hands again.B. the students put down their hands.C. the students agreed to what the teacher saidD. the students put their hands in front of them27Why did the famous teacher use a 100 at his lesson?A. Beca
24、use he wanted to give a lecture about money.B. Because he was used to dropping a bill on the floor and stepping on it.C. Because he was going to give the bill to one of the students.D. Because he wanted to make the students know what the value was.28What lesson can you learn from the passage?A. 100
25、bill is worth the same no matter what you do with it .B. All people love money most.C. Your value doesnt change no matter what happens to you.D. The value of money changes when it is made dirty. CI live in a small studio. I sleep in a bed that folds down from the wall.I have six dress shirts. I have
26、 10 shallow bowls that I use for salads and main dishes. When people come over for dinner. I pull out my extendable dining room table.I dont have a single CD or DVD and I have 10 percent of the books I once did.I have come a long way from the life I had in the late90s, when, having made a fortune fr
27、om an Internet start-up sale, I had a giant house full of stuff(物品)-electronics and cars and appliances and furniture.Somehow this stuff ended up running my life, or a lot of it; the things I consumed ended up consuming me. My life became unnecessarily complicated. There were lawns(草坪)to mow,floors
28、to mop, a car to insure, wash, refuel, repair and register and tech to set up and keep working. Who had I become? My house and my things were my new employers for a job I had never applied for. I started to wonder why my theoretically upgraded life didnt feel any better and why I felt more anxious t
29、han before.For me, it took 15 years to get rid of the things I had collected and live a bigger,better,richer life with less.I like material things as much as anyone.I studied product design in school. But my experiences show that after a certain point, material objects have a tendency to crowd out t
30、he emotional needs they are meant to support. I know the best stuff in life isnt stuff at all, and that relationships, experiences and meaningful work are the main parts of a happy life.My latest project is to design thoughtfully constructed small homes that support our lives, not the other way arou
31、nd. The house I design contains less stuff and makes it easier for owners to live within their means and to limit their environmental footprint.My space is well-built, affordable and as functional as living spaces twice the size. I frequently have dinner parties for 12. I sleep better knowing Im not
32、 using more resources than I need. I have less-and enjoy more.My space is small. My life is big.29Why does the author use a bed that folds down from the wall?A. To save time. B. To save space.C. To make the room neat. D. To sleep comfortably.30How did the author feel about his things in the late90s?
33、A. They were complicated.B. They were expensive to run.C. They were a great burden.D. They couldnt meet the daily needs.31What do we know about the house the author designs?A. It is used for dinner parties.B. There is no stuff in the house.C. It is larger than his studio.D. The space is actually lar
34、ger than it is.32What is the best title for the text?A. Living Better with LessB. Consuming Less to Save MoneyC. Longing for the Good Old DaysD. Building a Comfortable Living Space三、七选五Every week for the past thirty years, I have hosted a Sunday dinner in my home. People, including total strangers,
35、call or e-mail to book a spot. I hold the salon in my studio. The first fifty people who call may come-twice that many when the weather is nice and we can overflow into the garden.33. Last week it was a philosophy student from Lisbon, and next week a dear friend from London will cook.People from all
36、 corners of the world come to break bread together,to meet to talk, and often to become friends. All ages, nationalities, races, and professions gather here, and since there is no organized seating, the opportunity for connecting couldnt be better. I love the randomness (随意).I have a good memory so
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-452233.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2017-2018学年人教版高中语文必修5:单元导航课件第1单元 .ppt
