安徽省合肥市第九中学2022届高三上学期第一次阶段测验英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省合肥市第九中学2022届高三上学期第一次阶段测验英语试题 WORD版含解析 安徽省 合肥市 第九 中学 2022 届高三 上学 第一次 阶段 测验 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、安徽省合肥市第九中学2022届高三上学期第一次阶段测验英语试题时间:120分钟 总分:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the girl going to do this weekend?A. Collect empty bottles. B. Go on a field trip. C. Buy uniforms.2. What does the
2、woman suggest the man do?A. Try a different website. B. Sign up to be a member.C. Choose movies at home on TV.3. Why has the woman moved the boy?A. He talks too much. B. He cant see clearly. C. He has trouble in listening.4.How often does the man work out now?A. Once a week. B. Twice a week. C. Ever
3、y other day.5. Who is the woman probably speaking to?A. Her good friend. B. Her doctor. C. Her personal trainer.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. Where does the conversat
4、ion take place?A. In an office downtown. B. In an apartment downtown. C. In an apartment in the East End.7. What does the man want to do now?A. Get to work. B. Go to a restaurant. C. Visit the womans company.听下面一段对话,回答第8至10题。8. When did the speakers parents get married?A. 15 years ago. B. 30 years a
5、go. C. 35 years ago.9. What will the speakers do for the wedding anniversary?A. Send their parents on a trip. B. Have a little wedding ceremony.C. Invite some new friends to a party.10. Who will send out the invitation emails?A. The man. B. Mom and Dad. C. The woman.听下面一段对话,回答第11至13题。11. How does th
6、e woman feel about her job?A. Satisfied. B. Unhappy. C. Excited.12. What does the man do for a living?A. He is a doctor. B. He works as a lawyer. C. He owns his business.13. When will the woman take some time off?A. In the spring. B. In the summer. C. In the winter.听下面一段对话,回答第14至17题。14. How does the
7、 girl spend her day?A. Playing ball games. B. Talking with her friends.C. Sharing pictures with her friends.15. What best describes the mans work?A. Technological. B. Financial. C. Medical.16. What is the mans main concern about Meitu?A. Its making his daughter less smart. B. Its an old technology.C
8、. It isnt very private.17. What might happen in the end?A. The girl will have to delete Meitu.B. The man will allow the girl to use Meitu.C The man will send his daughter to a different school.听下面一段独白,回答第18至20题。18. Which type of ski run is fit for beginners?A Green-circle. B. Blue-square. C. Black-d
9、iamond.19. What do we know about Whistler Blackcomb Mountain Resort?A. There are no instructors there.B. Visitors can take cable cars there.C. Cabins there are in the center of the forest.20. How can visitors get the best prices?A. By calling the resort directly. B. By going to the sales desk.C. By
10、booking through the website.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Worlds Coolest BookstoresWhere did you buy your last book? Chances are that you bought it on the Internet. But if you did, you missed the extraordinary experience of browsing in a real booksto
11、re. These days bookstores offer lots of great books and plenty more.Taipeis Eslite Dunnan StoreTime magazine once named Eslite Dunnan Store in Taipei Asias best bookstore . One visit to the store tells you why. The store, spreading across five floors, offers a combination of restaurants, music and o
12、ver 200,000 books. With its cosy reading spots, visitors sometimes say its like a library. Others have called it the 7-Eleven of bookstores because its open 24 hours a day.Book GardenThe worlds biggest bookstore is Tehran, Irans Book Garden with 700,000 square feet of space. In addition to restauran
13、ts and a theater, the Book Garden features a park on the roof.Libreria Acqua AltaVenice, Italy, is a city surrounded by water. It seems that one of its most interesting bookstores is Libreria Acqua Alta. Its books are displayed in all things related to water such as boats, bathtubs and more.La Caver
14、ne aux LivresLa Caverne aux Livresthe cave of bookswas once a train. Today this unique French bookstore, located north of Paris, is home to thousands of second-hand books.Barts BooksMany readers like to sit inside with a good book. But at Barts Books in California, guests can enjoy a good book and s
15、ome fresh air. Barts Books is believed to be the largest independently-owned outdoor bookstore in the US.Whether you enjoy reading inside or outside, theres always an interesting bookstore to be discovered.1. What is special about Taipeis Eslite Dunnan Store?A. You can visit this bookstore at any ti
16、me of the day.B. You can take books from this store free of charge.C. There are places where you can enjoy your meal.D. It is characterized by a park directly on its roof.2. What will you probably do in La Caverne aux Livres?A. Admire landmarks of Paris in the distance.B. Search for some information
17、 about trains.C. Enjoy a good book and outdoor scenery.D. Browse a huge number of used books.3. What is the writers purpose in writing the text?A. To urge people to read books inside and outside.B. To encourage people to go to the real bookstores.C. To inspire booksellers to open creative bookstores
18、.D. To appeal to booksellers to pay attention to this list.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】【分析】本文是应用文,短文介绍了世界上最好的几家书店。【1题详解】细节理解题。根据Taipeis Eslite Dunnan Store 中最后一句“ Others have called it the 7-Eleven of bookstores because its open 24 hours a day”有人把它称为“书店中的7- 11”,因为它是24小时营业的。可知,台北诚品书店特别之处在于它24小时营业,也就是说你可以在一
19、天中的任何时候参观这家书店。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据La Caverne aux Livres中最后一句“ Today this unique French bookstore, located north of Paris, is home to thousands of second-hand books”如今,这家位于巴黎北部的独特的法国书店是成千上万本二手书的家园。可知,在法国的La Caverne aux Livres书店,你可以浏览大量的二手书。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据第一段“ But if you did, you missed the extraor
20、dinary experience of browsing in a real bookstore. These days bookstores offer lots of great books and plenty more.”但如果你这样做了,你就错过了在真正的书店里浏览的非凡体验。现在的书店有很多好书,甚至更多。和最后一段“Whether you enjoy reading inside or outside, theres always an interesting bookstore to be discovered.”无论你喜欢室内还是室外阅读,总有一家有趣的书店等着你去发现。可
21、知,作者通过这篇文章的描述来鼓励人们去真正的书店,享受读书的乐趣。故选B项。BI was 29 when my brother-in-law said to me It would be nice if one day you could make use of your education. I had a degree and an MA (Master of Arts) in creative writing which, as far as I was concerned, I used every day-reading novels, trying to write novels,
22、 arguing about politics, interpreting the meanings in French cinema, and generally leading an examined life. But my brother-in-law, who left school at 18, didnt understand why, as a journalist, I was bringing home less than half the salary he earned in the hospitality(餐饮) industry. I thought of my b
23、rother-in-laws comment this week when the Institute for Fiscal Studies (IFS) released figures showing that, on average, male arts graduates earn less at the age of 29 than their non-graduate peers. Graduates of the same age overall are only earning 6% more than non-graduates. For women, the figure i
24、s 26%, but earnings growth for women overall is lower, so the benefits from going to university are greater. The IFS figures drew a predictable response from the universities minister Sam Gyimah, who listed some courses of arts degrees at certain universities that are not delivering the financial ou
25、tcomes for students and threatened to punish institutions that dont improve students earning prospects. This attack on arts degrees raises fundamental questions about what we want from education and, indeed, from life. No one can deny that arts degrees give students the skills to speak and buy them
26、time to work out what they want to say and how to say it. Studying Freud, or reading James Joyce or Toni Morrison for the first time, introduces students to ideas that challenge their intellectual prejudices, as well as the consensus(共识) of the society around them. The value of an arts degree in lif
27、e is incalculable.4. What does the author think of his major according to paragraph 1?A. Hopeless.B. Unrealistic.C. Ordinary.D. Meaningful.5. What do the IFS data indicate?A. Men graduates earn less than non-graduate peers.B. Women graduates earn less than non-graduates.C. The income increase rate f
28、or women is much higher.D. Women benefit more from getting college education.6. How did Sam Gyimah respond to the IFS figures?A. He put pressure on some institutions.B. He punished some institutions.C. He bettered students earning prospects.D. He accused colleges of giving false hope.7. What does th
29、e text suggest people do about degrees?A. Challenge their intellectual prejudices.B. Consider what they expect of life.C. Work out what they want to say.D. Think if they can make money.【答案】4. D 5. D 6. A 7. B【解析】【分析】本文是一篇议论文,主要论述的是一个艺术学位在生活中的价值是无法估量的。【4题详解】推理判断题。根据第一段的“I had a degree and an MA (Mast
30、er of Arts) in creative writing which, as far as I was concerned, I used every day-reading novels, trying to write novels, arguing about politics, interpreting the meanings in French cinema, and generally leading an examined life”(我有创意写作的学位和文学硕士学位,就我而言,我每天都在阅读小说,尝试写小说,讨论政治,解读法国电影的意义,过着反思的生活)可推断出作者觉得
31、自己的专业是有意义的,故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段的“For women, the figure is 26%, but earnings growth for women overall is lower, so the benefits from going to university are greater”(对于女性来说,这个数字是26%,但总体上女性的收入增长较低,因此上大学的好处更大)可知,IFS的数据显示,女性从大学教育中获益更多,故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“The IFS figures drew a predictable response
32、 from the universities minister Sam Gyimah, who listed some courses of arts degrees at certain universities that are not delivering the financial outcomes for students and threatened to punish institutions that dont improve students earning prospects”(IFS的数据得到了大学部长萨姆吉玛(Sam Gyimah)意料中的回应,他列出了某些大学的一些文
33、科学位课程,这些课程没有给学生带来经济效益,并威胁要惩罚那些不能改善学生收入前景的机构)可知,Sam Gyimah对IFS的数据作出的回应是他对一些机构施加了压力,故选A。【7题详解】推理判断题。根据第二段的“This attack on arts degrees raises fundamental questions about what we want from education and, indeed, from life”(这种对艺术学位的攻击提出了一个根本性的问题:我们想从教育,实际上,从生活中得到什么)可知,文章建议人们在考虑学位时要考虑他们对生活的期望,故选B。CCould
34、looking through trees be the view to a greener future? Trees replacing the clear glass in your windows is not a work of science fiction. Its happening now.Forest Products Laboratory researcher Junyong Zhu together with colleagues from the University of Maryland and University of Colorado has develop
35、ed a transparent wood material that may be the window of tomorrow. Researchers found that transparent wood has the potential to outperform glass currently used in construction in nearly every way.While glass is the most common material used in window construction, it comes with quite a few bad conse
36、quences. Heat easily transfers through glass and amounts to higher energy bills when it escapes during cold weather and pours in when its warm. Glass production used for construction also comes with a heavy carbon footprint. Manufacturing emissions alone are approximately 25,000 metric tons per year
37、, without considering the heavy footprint of transporting the glass.The innovation was developed using wood from the balsa tree, which is native to South and Central America. The team treated balsa wood to an oxidizing bath, where the wood is kept in a bleach solution at room temperature to remove t
38、he light-absorbing substance from the structure. The wood is then penetrated(注入)with a synthetic polymer called polyvinyl alcohol(PVA), creating a product that is virtually transparent. So the transparent wood is created, which is far more durable and lighter than glass.Switching to transparent wood
39、 could prove to be cost efficient as well. It is approximately five times more thermally efficient than glass. cutting energy costs. It is made from a sustainable, renewable resource with low carbon emissions.With all of these potential benefits for consumers, manufacturing and the environment, the
40、case for transparent wood couldnt be clearer.8. What is the main problem with glass used in window construction?A. It is inefficient in letting heat out.B. It does not reflect light and heat.C. It cause a high ecological costD. It is inconvenient to transport.9. What does the underlined part a bleac
41、h solution refer to?A. A liquid to make objects white.B. A process to solve problems.C. A container to store liquids.D. A way to make colors fade.10. What does paragraph 4 focus on?A. How to make things transparentB. How to produce the new material.C. The benefits of the wood material.D. The great i
42、mportance of innovation.11. What is the authors attitude towards transparent wood?A. Skeptical.B. Ambiguous.C. Conservative.D. Appreciative.【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】【分析】本文是说明文,研究发明了一种新型材料,透明的木材被创造出来,它比玻璃更耐用,也更轻。【8题详解】细节理解题。根据第三段中的“Heat easily transfers through glass and amounts to higher energy
43、bills when it escapes during cold weather and pours in when its warm. Glass production used for construction also comes with a heavy carbon footprint. Manufacturing emissions alone are approximately 25,000 metric tons per year without considering the heavy footprint of transporting the glass”热量很容易通过
44、玻璃传递,当它在寒冷的天气中逃逸,在温暖的天气中涌入时,会导致更高的能源账单。用于建筑的玻璃生产也带来了沉重的碳足迹。如果不考虑玻璃运输的沉重足迹,仅制造业每年的排放量就约为25,000公吨。可知,玻璃窗户会产生更高的能源账单,有严重的碳足迹,说明玻璃窗户的主要问题是不利于环境、生态代价高。故选C项。【9题详解】词义猜测题。根据第四段中的“The team treated balsa wood to an oxidizing bath, where the wood is kept in a bleach solution at room temperature to remove the l
45、ight-absorbing substance from the structure”研究小组将巴尔沙木材处理到氧化浴中,在室温下将木材保存在漂白剂溶液中,以去除结构上的吸光物质。 研究小组将巴尔沙木材置于a bleach solution 中可知,solution 是一种液体,且能去除结构中的吸光物质。结合常识,白色不吸光,所以巴尔沙木材会变白,可得出a bleach solution 是一种能让物体变白的液体。故选A项。【10题详解】主旨大意题。第四段最后一句“So the transparent wood is created, which is far more durable an
46、d lighter than glass.” 因此,透明的木材被创造出来,它比玻璃更耐用,也更轻。本句话是对这一段内容的总结:如何生产出这种新型材料。故选B项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“With all of these potential benefits for consumers, manufacturing and the environment, the case for transparent wood couldnt be clearer” 由于透明木材对消费者、制造业和环境都有潜在的好处,使用透明木材的理由再清楚不过了。可知,作者认为透明木材对消费者、制造业和环境
47、有潜在好处,说明作者对透明木材持欣赏的(Appreciative)态度。故选D项。DSummer floods are an annual occurrence for many cities across China. According to the State Flood Control and Drought Relief Headquarters, in 2012, urban flooding affected 184 cities, while in 2013 the number was 234, and last year it was 125, it said. Now,
48、new measures are being introduced to reduce loss of life and the economic damage caused by flooding. One of the most effective measures to increase the efficiency of storm drains in cities would be to reduce the storm-water runoff and raise the levels of water filtration(过滤)and conservation in urban
49、 areas, experts said. To solve the problem of urban flooding once and for all, the central government has decided to push forward the Sponge City program, which in part borrows the experiences of low-impact development from the United States and Canada in recent years.The program will allow at least
50、 60 percent of rainwater to soak into the ground, rather than being discharged into rivers. The level of filtration could be further raised in some areas with low levels of rainfall to increase the use of rainwater. The project includes the development of residential communities with storage ponds,
51、filtration pools and wetlands, plus roads and squares built with materials that will allow storm water to soak into the ground more effectively, according to the guideline. It would require a major shift in ideas about urban construction. Rainwater should be regarded as a resource rather than a burd
52、en to be dealt with. Concepts of urban construction should shift from the destruction of the ecosystem to its renewal, Chen Zhenggao, Minister of Housing and Urban-rural Development, told a work conference in May. If the urban runoff cannot be effectively filtered into the ground, the floods that fo
53、llow will cause the direct loss of life and property, he said. He also believes low-impact development represents the future of the countrys urbanization drive. It(the dealing with storm water)is an issue of public security. Thus it should be a compulsory requirement when new urban areas are being p
54、lanned and built, he said.12. The purpose to build a Sponge City is to_.A. reduce the storm-water runoff in urban areasB. raise the levels of water filtration and conservationC. address the problem of urban flooding permanentlyD. achieve low-impact development with borrowed experiences13. What can w
55、e learn from Paragraph 3?A. At most 60% of rainwater is to soak into the ground.B. The level of filtration could be increased in areas with more rainfall.C. Residential communities should be replaced by ponds, pools and wetlandsD. Roads should be built with materials allowing water to soak into the
56、ground14. What can we infer from Chen Zhenggaos remarks?A. Floods take place because of the shift of the ecosystemB. Floods will not happen when, urban runoff is filtered into rivers.C. New urban construction concept means replacement of the ecosystem.D. Low-impact urban development is a must to sol
57、ve the issue of public security.15. What is the passage mainly about?A. Summer floods have always been an issue for citiesB. Sponge City program is set to soak up urban floodwater.C. Rainwater should be regarded as a resource rather than a burden.D. Low-impact development can change the situation of
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-453175.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高中数学新人教A版课件集:空间向量及其运算.ppt
