2020高考英语课标二轮(天津专用)滚动题组25 阅读理解+阅读表达+书面表达 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020高考英语课标二轮天津专用滚动题组25阅读理解+阅读表达+书面表达 WORD版含解析 2020 高考 英语课 二轮 天津 专用 滚动 25 阅读 理解 表达 书面 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家滚动题组25阅读理解+阅读表达+书面表达(时间:60分钟总分:80分分数:)滚动题组第36页.阅读理解A(2019江苏卷)The 65-year-old Steve Goodwin was found suffering from early Alzheimers(阿尔兹海默症).He was losing his memory.A software engineer by profession,Steve was a keen lover of the piano,and the only musician in his family.Music was hi
2、s true passion,though he had never performed outside the family.Melissa,his daughter,felt it more than worthwhile to save his music,to which she fell asleep each night when she was young.She thought about hiring a professional pianist to work with her father.Naomi,Melissas best friend and a talented
3、 pianist,got to know about this and showed willingness to help.“Why do this?”Steve wondered.“Because she cares,”Melissa said.Steve nodded,tears in eyes.Naomi drove to the Goodwin home.She told Steve shed love to hear him play.Steve moved to the piano and sat at the bench,hands trembling as he gently
4、 placed his fingers on the keys.Naomi put a small recorder near the piano.Starts and stops and mistakes.Long pauses,heart sinking.But Steve pressed on,playing for the first time in his life for a stranger.“It was beautiful,”Naomi said after listening to the recording.“The music was worth saving.”Her
5、 responsibility,her privilege,would be to rescue it.The music was still in Steve Goodwin.It was hidden in rooms with doors about to be locked.Naomi and Steve met every other week and spent hours together.Hed move his fingers clumsily on the piano,and then shed take his place.He struggled to explain
6、what he heard in his head.He stood by the piano,eyes closed,listening for the first time to his own work being played by someone else.Steve and Naomi spoke in musical code lines,beats,intervals,moving from the root to end a song in a new key.Steve heard it.All of it.He just couldnt play it.Working w
7、ith Naomi did wonders for Steve.It had excited within him the belief he could write one last song.One day,Naomi received an email.Attached was a recording,a recording of loss and love,of the fight.Steve called it “Melancholy Flower.”Naomi heard multiple stops and starts,Steve struggling,searching wh
8、ile his wife Joni called him “honey”and encouraged him.The task was so hard,and Steve,angry and upset,said he was quitting.Joni praised him,telling her husband this could be his signature piece.Naomi managed to figure out 16 of Steves favorite,and most personal,songs.With Naomis help,the Goodwin fam
9、ily found a sound engineer to record Naomi playing Steves songs.Joni thought that would be the end.But it wasnt.In the months leading up to the 2016 Oregon Repertory Singers Christmas concert,Naomi told the director she had a special one in mind:“Melancholy Flower.”She told the director about her pr
10、oject with Steve.The director agreed to add it to the playing list.But Naomi would have to ask Steves permission.He considered it an honor.After the concert,Naomi told the family that Steves music was beautiful and professional.It needed to be shared in public.The family rented a former church in do
11、wntown Portland and scheduled a concert.By the day of the show,more than 300 people had said they would attend.By then,Steve was having a hard time remembering the names of some of his friends.He knew the path his life was now taking.He told his family he was at peace.Steve arrived and sat in the fr
12、ont row,surrounded by his family.The house lights faded.Naomi took the stage.Her fingers.His heart.【语篇解读】本文是一篇记叙文。Steve患上了阿尔茨海默症,他的女儿决定保存下他的音乐作品。在女儿的朋友Naomi的帮助下,Steve创作出了优秀的音乐作品。1.Why did Melissa want to save her fathers music?A.His music could stop his disease from worsening.B.She wanted to please
13、her dying old father.C.His music deserved to be preserved in the family.D.She wanted to make her father a professional.答案:C解析:细节理解题。根据第三段的内容可知,Melissa决定拯救她父亲的音乐,因为她觉得这些音乐值得被保存。2.After hearing Steves playing,Naomi .A.refused to make a comment on itB.was deeply impressed by his musicC.decided to free
14、Steve from sufferingD.regretted offering help to her friend答案:B解析:推理判断题。根据Naomi的评价“Itwasbeautiful,”以及“Themusicwasworthsaving”可知,听完Steve的演奏,Naomi被深深地打动了。3.How can the process of Steves recording be described?A.It was slow but productive.B.It was beneficial to his health.C.It was tiresome for Naomi.D.
15、It was vital for Naomis career.答案:A解析:推理判断题。根据第12和13段的内容可推断,录制Steve的音乐的过程是缓慢的,但也是很有成效的。4.Before Steve finished “Melancholy Flower”,his wife Joni .A.thought the music talent of Steve was exhaustedB.didnt expect the damage the disease brought aboutC.didnt fully realize the value of her husbands musicD
16、.brought her husbands music career to perfection答案:C解析:推理判断题。根据倒数第七段最后两句内容可推断,在Steve完成这部音乐作品之前,他的妻子低估了他的水平和能力,也就是说,她没有完全意识到丈夫的音乐作品的价值。5.What can be a suitable title for the passage?A.The Kindness of FriendsB.The Power of MusicC.The Making of a MusicianD.The Value of Determination答案:B解析:主旨大意题。通读整个故事可
17、知,虽然身患阿尔茨海默症,但是Steve的晚年生活积极而乐观,那是因为音乐带来的力量。B项最能概括文章的主旨。B(2018天津卷)Give yourself a test.Which way is the wind blowing?How many kinds of wildflowers can be seen from your front door?If your awareness is as sharp as it could be,youll have no trouble answering these questions.Most of us observed much mor
18、e as children than we do as adults.A childs day is filled with fascination,newness and wonder.Curiosity gave us all a natural awareness.But distinctions that were sharp to us as children become unclear,and we are numb(麻木的) to new stimulation(刺激),new ideas.Relearning the art of seeing the world aroun
19、d us is quite simple,although it takes practice and requires breaking some bad habits.The first step in awakening senses is to stop predicting what we are going to see and feel before it occurs.This blocks awareness.One chilly night when I was hiking in the Rocky Mountains with some students,I menti
20、oned that we were going to cross a mountain stream.The students began complaining about how cold it would be.We reached the stream,and they unwillingly walked ahead.They were almost knee-deep when they realized it was a hot spring.Later they all admitted theyd felt cold water at first.Another block
21、to awareness is the obsession(痴迷) many of us have with naming things.I saw bird watchers who spotted a bird,immediately looked it up in field guides,and said,a “ruby-crowned kinglet” and checked it off.They no longer paid attention to the bird and never learned what it was doing.The pressures of “ti
22、me” and “destination” are further blocks to awareness.I encountered many hikers who were headed to a distant camp-ground with just enough time to get there before dark.It seldom occurred to them to wander a bit,to take a moment to see whats around them.I asked them what theyd seen.“Oh,a few birds,”t
23、hey said.They seemed bent on their destinations.Nature seems to unfold to people who watch and wait.Next time you take a walk,no matter where it is,take in all the sights,sounds and sensations.Wander in this frame of mind and you will open a new dimension to your life.【语篇解读】本文是一篇议论文。文章主要讨论成年人对所处的周围世
24、界采取漠视和麻木的态度,作者分别列举了三个阻碍人们探究世界的因素,并举例来佐证论点。最后呼吁人们驻足欣赏、感受世界的新奇。6.According to Paragraph 2,compared with adults,children are more .A.anxious to do wondersB.sensitive to others feelingsC.likely to develop unpleasant habitsD.eager to explore the world around them答案:D解析:细节理解题。根据第二段的第二、三句可知,孩童的一天充满了魅力和新奇。好
25、奇赋予我们与自然有关的意识,但与孩童相比,成年人对新的刺激、新的观点变得漠视和麻木。7.What idea does the author convey in Paragraph 3?A.To avoid jumping to conclusions.B.To stop complaining all the time.C.To follow the teachers advice.D.To admit mistakes honestly.答案:A解析:推理判断题。根据第三段的第一句可知,要唤醒我们探究自然的意识,首先要仔细观察和感受,而不是要预测(下结论)。8.The bird watche
26、rs behavior shows that they .A.are very patient in their observationB.are really fascinated by natureC.care only about the names of birdsD.question the accuracy of the field guides答案:C解析:细节理解题。根据第四段内容可知,阻碍成年人的探究意识的另一因素是我们很多人痴迷于给物体命名。“我”曾看到一群观鸟者只关注鸟的名字,而并不关注鸟本身,也不关注它在做什么。9.Why do the hikers take no n
27、otice of the surroundings during the journey?A.The natural beauty isnt attractive to them.B.They focus on arriving at the camp in time.C.The forest in the dark is dangerous for them.D.They are keen to see rare birds at the destination.答案:B解析:细节理解题。根据第五段内容可知,“时间”和“目的地”的压力也是阻碍人们探究的因素。远足者急匆匆趁天黑以前赶往目标营地
28、,很少停下来,驻足观察周围的一切。10.In the passage,the author intends to tell us we should .A.fill our senses to feel the wonders of the worldB.get rid of some bad habits in our daily lifeC.open our mind to new things and ideasD.try our best to protect nature答案:A解析:推理判断题。根据最后一段可知,自然界的美景只为那些驻足观察和等待的人绽放。下次散步时,无论在哪里,都
29、要尽享所有景色、声音和感受。让思绪稍做停留,你会开启生活的新维度。由此推知,作者旨在告诉我们要去感受世界的神奇。C(2017天津耀华中学一模)It all began with a stop at a red light.Kevin Salwen was driving his 14-year-old daughter,Hannah,back from a sleepover.While waiting at a traffic light,they saw a black Mercedes Coupe on one side and a homeless man begging for fo
30、od on the other.“Dad,if that man had a less nice car,that man there could have a meal,”Hannah protested.The light changed and they drove on,but Hannah was too young to be reasonable.She pestered(纠缠) her parents about inequity,insisting that she wanted to do something.“What do you want to do?”her mom
31、 responded.“Sell our house?”Warning!Never suggest a grand gesture to an idealistic teenager.Hannah seized upon the idea of selling the luxurious family home and donating half the proceeds(收入) to charity,while using the other half to buy a more modest replacement home.Eventually,thats what the family
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-454015.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
