安徽省池州市贵池区2022-2023学年高二英语下学期期中试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 池州市 贵池区 2022 2023 学年 英语 学期 期中 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、贵池区20222023学年度第二学期期中教学质量检测高二英语试题(满分:150分 时间:120分钟)注意事项:1答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清晰。3请按题号顺序在各题答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4保持答题卡卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。5考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段
2、对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who is Jack?A. The mans brother. B. The mans cousin. C. The mans friend.2. Which performance does the man choose?A. The 2:00 pm one. B. The 3:30 pm one. C. The 8:30 pm one.3. What does the woman offer to do for the man?A. T
3、ake him to the bank. B. Give him a lift. C. Show him the map.4. What is the woman unsatisfied with about the dress?A. Its size. B. Its price. C. Its pattern.5. Where does the conversation take place?A. At the doctors. B. At the hairdressers. C. At the hotel. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话
4、或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the woman sound at the start of the conversation?A. Disappointed. B. Excited. C. Surprised.7. What are the speakers talking about?A A book. B. A film. C. A course.听第7段材料,回答第8、9题。8.
5、What does the woman like about the first job?A. The pay. B. The workplace. C. The work hours. 9. What does the woman decide to do at last?A. Deliver newspapers. B. Work in the coffee shop. C. Be a supermarket clerk.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman plan to do on December 15th?A. Do the packin
6、g. B. Attend a meeting. C. Organize a show.11. When will the speakers probably move?A. On a Wednesday. B. On a Thursday. C. On a Friday.12. How much of a discount will the speakers get in total?A. 15%. B. 20%. C. 25%.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does the woman say about her flying instructor?A. She was
7、 quiet. B. She was humorous. C. She was strict. 14. Why did the woman fly a plane?A. To relax herself. B. To train as a pilot. C. To see her area from high up.15. How long was the womans flight?A. About half an hour. B. About an hour. C. About an hour and a half.16. What does the woman want to try m
8、ost?A. Horse riding. B. Sports car driving. C. Deep-sea fishing.听第10段材料,回答第17至20题。17. What can the listeners find on page 56 in their brochures?A. A map. B. A picture. C. A class schedule.18. Where will the listeners live?A. In Mary Hall. B. In Peter Hall. C. In William Hall. 19. Which building is n
9、earest to the listeners?A. The gym. B. The canteen. C. The study center.20. What will the listeners do first?A. Have dinner. B. Watch a film. C. Go to their rooms.第二部分:阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATheater Upcoming EventsDear Evan HansenEISENHOWER THEATERAug
10、. 30-Sep. 25, 2022Dear Evan Hansen is a deeply personal and profoundly contemporary musical about life and the way we live it. The New York Times calls it “a breathtaking knockout of a musical.”Recommended for age 12 and upBlueys Big PlayEISENHOWER THEATER Nov. 22-27, 2022When Dad feels like a littl
11、e bit of Sunday afternoon time out, Bluey and Bingo have other plans! Join them as they pull out all of the games and cleverness to get Dad off that bean bag. Blueys Big Play is a new theatrical adaptation of the Emmy Award-winning childrens television series, with an original story by Bluey creator
12、 Joe Brumm, and new music by Bluey composer Joff Bush.Suitable and enjoyable for all ages.Shear MadnessTHEATERLABOct. 4, 2022-Oct.1, 2023Set in present-day Georgetown, Shear Madness is an interactive comedy that engages audiences as armchair detectives to help solve the murder of a famous concert pi
13、anist who lives above the Shear Madness hairstyling salon (沙龙).Performance Timing: 2 hours, with one short break.No Excuses, No Limits FAMILY THEATERJan. 13-15, 2023Inspired by this international all-star breakdance crew of seven of the worlds best differently-abled dancers, No Excuses, No Limits ta
14、kes audiences on a journey of each dancers story through dance, music, audience interaction, and a gained understanding of the limitless possibilities that any person can hold.Most enjoyed by ages 7+.1. Which of the following is adapted from a childrens television series?A. Shear Madness.B. Dear Eva
15、n Hansen.C. Blueys Big Play.D. No Excuses, No Limits.2. What do we know about the comedy?A. It presents the impact of hairstyling salons.B. It is aimed at remembering a concert pianist.C. It runs for 2 hours without a pause.D. It lets audiences solve the crime.3. When can you enjoy an uplifting stor
16、y about dancers?A. On Sep. 22, 2022.B. On Nov. 25, 2022C. On Jan. 14, 2023.D. On Oct. 1, 2023.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了剧院即将进行的几个演出活动的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据Blueys Big Play部分中“Blueys Big Play is a new theatrical adaptation of the Emmy Award-winning childrens television series(Blueys Big Pla
17、y是由艾美奖获奖儿童电视剧改编而成的全新戏剧)”可知,Blueys Big Play改编自儿童电视剧。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Shear Madness部分中“Set in present-day Georgetown, Shear Madness is an interactive comedy that engages audiences as armchair detectives to help solve the murder of a famous concert pianist who lives above the Shear Madness hairstyling
18、 salon(沙龙).(Shear Madness是一部互动喜剧,背景设定在当今乔治城,让观众成为坐在椅子上的侦探,帮助解决一位住在疯狂理发沙龙楼上的著名音乐会钢琴家的谋杀案)”可知,喜剧Shear Madness让观众破案。故选D。【3题详解】细节理解题。根据No Excuses, No Limits部分中“Inspired by this international all-star breakdance crew of seven of the worlds best differently-abled dancers, No Excuses, No Limits takes audie
19、nces on a journey of each dancers story through dance, music, audience interaction, and a gained understanding of the limitless possibilities that any person can hold. (由七位世界上最好的不同能力的舞者组成的国际全明星霹雳舞团队的启发,No Excuses, No Limits通过舞蹈,音乐,观众互动,以及对任何人都可以拥有的无限可能性的理解,带领观众踏上每位舞者的故事之旅)”可知,No Excuses, No Limits讲述
20、了关于舞者的励志故事,该活动的演出时间是“Jan. 13-15, 2023(2023年1月13-15日)”。由此可知,你可以在2023年1月14日观看该演出。故选C。BLen Collingwood, a clinical nurse specialist, retired on his 65th birthday. He told his wife,Sally, he would“start out as an adventure cyclist.”Four months later, he set off on a 13,000 km cycle ride from Ulaanbaatar
21、 in Mongolia to Edinburgh, much of it roughly shadowing Marco Polos Silk Road. No sooner had he started out than a snowstorm hit. He hid in his tent, wearing every item of clothing he had packed. At -18 it was too cold to go outside to cook. He survived the next 48 hours by eating a massive bag of c
22、hocolates.So it is a surprise to hear Collingwood say that he has never feared for his life. “Never. Theres always something to be curious about,” he says.In 2018, he rode from Edinburgh to Istanbul to earn a place in Guinness World Records. “There are very few records a man over 60 can break,” he s
23、ays. During the trip, he got a dozen flat tyres. But he fixed each one. “Ive always been serious about purpose. If something is to be done, it is to be done properly. People go forwards and people go backwards.The difficult bit is managing the times when people go backwards,” he says. “Dont let the
24、moment ruin the whole thing.”He turns 71 this year. He is about to begin the 1,407 km trip to John O Groats. It sounds tough but he insists “its just a matter of spinning (转) the wheels.” Still, they dont spin on their own. His daughter a yoga teacher has suggested weights to maintain muscle mass. H
25、is son, a cyclist, keeps him up to speed on the latest technology.Collingwood is planning new rides in France next year, and beyond that hopes “to spread my wings further. There is peace on a bicycle,” he says. “The joy is the actual doing of the activity. Going further means youre just doing more o
26、f something you enjoy.”4. What happened to Collingwood when his first journey had just started?A. He lost his way in Mongolia.B. He got trapped in heavy snow.C. He had nothing to satisfy his hunger.D. He had no clothes to protect himself from the cold5. Which of the following can best describe Colli
27、ngwood?A. Courageous and determined.B. Generous and demanding.C. Curious and imaginative.D. Unusual and scholarly.6. How did Collingwoods son help him?A. By checking his physical condition.B. By planning the routes for him.C. By giving him technical support.D. By accompanying him on the way.7. What
28、does Collingwood say about cycling?A. It contributes to his health.B. It helps him kill boring time.C. It calls for careful planning.D. It carries his joy forward.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【导语】这是一篇记叙文,文章介绍了退休后的Len Collingwood进行冒险自行车之旅的故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“No sooner had he started out than a snowst
29、orm hit. He hid in his tent, wearing every item of clothing he had packed. At -18C it was too cold to go outside to cook. He survived the next 48 hours by eating a massive bag of chocolates.(他刚出发,暴风雪就来了。他躲在帐篷里,穿着他打包好的每一件衣服。零下18摄氏度的天气太冷了,不能出去做饭。在接下来的48小时里,他吃了一大袋巧克力)”可知,Collingwood刚开始第一次旅行就被困在暴雪中,故选B。
30、【5题详解】推理判断题。根据第三段中“So it is a surprise to hear Collingwood say that he has never feared for his life.(因此,听到Collingwood说他从来没有为自己的生命担心过,真是令人吃惊)”和第五段中“He turns 71 this year. He is about to begin the 1,407 km trip to John O Groats. It sounds tough but he insists its just a matter of spinning (转) the whe
31、els.(他今年71岁了。他即将开始1407公里的John O Groats之旅。这听起来很难,但他坚持认为这只是转动轮子的问题。)”可知,Collingwood不畏艰难,勇于冒险且意志坚定。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第五段中“His son, a cyclist, keeps him up to speed on the latest technology.(他的儿子是一名自行车手,他让他了解最新的科技)”可知,Collingwood的儿子通过提供一些技术支持来帮助Collingwood。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“The joy is the actual d
32、oing of the activity. Going further means youre just doing more of something you enjoy.(快乐是实际做这项活动的过程。走得更远意味着你在做更多你喜欢的事情)”可知,Collingwood说自行车骑行把他的快乐带向远方,故选D。CPanama is a nation full of colorful imagery. But perhaps the most symbolic example of its liveliness is a traditional dress known as a mola.For
33、 centuries, the Guna, a native group living in Panama and parts of neighboring Colombia, have been creating the colorful clothing. A mola, which translates to “shirt” in the Guna language, is a piece of traditional dress typically worn by women and known for its bright colors and complicated designs
34、.While theres no exact record of when the first mola was made, many historians believe that the colorful custom came from a different form of art that was common within the Guna community: body painting. “At one time, the Guna people used body painting to keep away bad spirits,” says Yanelis Ledezma
35、, a tour guide at the Museo de la Mola (MUMO) in Panama City. “Ladies would draw symbols and signs on the bodies of their family members. Eventually, these same patterns were applied to molas.”Ledezma estimates that creating a mola can take anywhere from 60 to 80 hours of labor to sew (缝). To create
36、 each dress, women and girls use a technique called reverse appliqu, which involves mixing two or more fabrics (织物) of different colors and sewing them together. The more fabrics used, the more complex the final piece. Often, the base fabric of a piece is black to help emphasize the other colors and
37、 make them stand out on the finished dress.The art of creating a mola is something thats handed down from one generation of Guna women to the next. “It takes a lot of time to make a mola,” Ledezma says. “Ladies will visualize the finished mola in their mind and create everything by hand without usin
38、g any sort of patterns. They visually know where to put each piece of fabric, and the result is a beautiful piece of art. To this day, the mola is more than a piece of clothing; its an important part of being part of the Guna community.”8. What can we learn about the Guna?A. They prefer vivid colors
39、.B. They speak several languages.C. They lived mainly in Colombia.D. They had a high-tech clothing industry.9. Why was the mola created according to paragraph 3?A. To appeal to tourists.B. To protect wearers against misfortune.C. To show unique family characteristics.D. To strengthen the sense of pe
40、rsonal identity10. What does paragraph 4 mainly tell us about the mola?A. The fabrics selected for it.B. The traditional way to make it.C. The workers cooperating on it.D. The amount of time used to make it.11. What does Ledezma think of the mola?A. It needs improvement.B. It is losing its features.
41、C. It carries cultural identity.D. It helps develop creativity.【答案】8. A 9. B 10. B 11. C【解析】【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍了巴拿马的传统服饰mola。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“For centuries, the Guna, a native group living in Panama and parts of neighboring Colombia, have been creating the colorful clothing.(几个世纪以来,居住在巴拿马和邻国哥伦比亚部分地
42、区的土著部落古纳人一直在制作彩色服装)”可知,古纳人喜欢鲜艳的颜色。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“At one time, the Guna people used body painting to keep away bad spirits, says Yanelis Ledezma, a tour guide at the Museo de la Mola (MUMO) in Panama City. Ladies would draw symbols and signs on the bodies of their family members. Eventually,
43、these same patterns were applied to molas.(巴拿马城莫拉博物馆Museo de la Mola的导游Yanelis Ledezma说:曾经,古纳人用人体彩绘来驱赶恶灵。女士们会在家人的尸体上画上符号和标志。最终,这些相同的模式被应用到molas上。)”可知,人们创造molas是为了保护穿mola的人免遭厄运。故选B。【10题详解】主旨大意题。根据第四段内容,结合本段中“To create each dress, women and girls use a technique called reverse appliqu, which involves
44、mixing two or more fabrics (织物) of different colors and sewing them together.(为了制作每一件连衣裙,妇女和女孩们使用了一种名为反向贴花的技术,即将两种或两种以上不同颜色的织物混合在一起,然后将它们缝在一起)”可知,本段主要讲述制作mola的传统方法。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段Ledezma说的话“To this day, the mola is more than a piece of clothing; its an important part of being part of the Gun
45、a community.(直到今天,mola不仅仅是一件衣服;这是成为古纳社区一员的重要组成部分)”可知,Ledezma认为mola承载着文化身份。故选C。DThe word “robot” was coined in 1920 by the Czech writer Karel Capek. In Rossums Universal Robots Capek imagined artificial, fully functional servants. For most of their history, however, robots have been stupid mechanical
46、 devices, sitting out of sight in factories.Things are starting to change, however. Robots have benefited from rapid innovations in smartphones, which brought cheap cameras and sensors, fast wireless communications and powerful, smaller computer chips. More recent advances in machine learning have a
47、dded software to make robots better informed about their surroundings and equipped them to make wiser decisions. Robots are becoming so advanced as to be used for everyday life and in the coming years, will increasingly work in supermarkets, clinics, social care and much more.They could not be comin
48、g at a better time. Many industries are facing a shortage of labour -the demand for workers has recovered much faster than expected from COVID-19 and some people have left the workforce, particularly in America. Goods delivery has grown rapidly thanks to the growth of e-commerce. Robots are now pick
49、ing items off shelves and helping people pack a rising number of boxes.And yet many people fear that robots will destroy jobs. In fact, concerns about mass unemployment are overblown. The evidence suggests robots will be damaging at first but ultimately beneficial for labour markets. Japan and South
50、 Korea have the highest level of robot usage but very strong workforces. A Yale University study that looked at Japanese manufacturing between 1978 and 2017 found that an increase of one robot unit per 1,000 workers boosted a companys employment by 2.2%. Research from the Bank of Korea found that ro
51、botisation moved jobs away from manufacturing into other sectors, but that there was no decrease in overall vacancies (空缺).As is to be expected, some people will be on the losing end of change even as robots make society as a whole better off, so firms and governments should recognise the value of r
52、etraining and lifelong learning. As jobs change, workers should be helped to acquire new skills, including how to work with and manage the robots that will increasingly be their workmates.12. What can be learned about robots for most of their history?A. They have looked quite ugly.B. They have done
53、very complex work.C. They have worked like humans friends.D. They have been kind of hidden from people.13. What are robots like these days?A. They are able to make their own decisions.B. They are aware of things around them.C. They are hard-working delivery workers.D. They are decreasing in number d
54、uring COVID-19.14. Why are Japan and South Korea mentioned in paragraph 4?A. To compare the various roles of robots.B. To show that robots will replace human beings.C. To prove that robots contribute to labour markets.D. To predict the development of robots in the future.15. What is the authors tone
55、 in the text?A. Positive.B. Humorous.C. Tolerant.D. Doubtful.【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】【导语】这是一篇说明文,文章讲述了机器人进入日常生活后给人们带来的便利以及人们出现的担忧。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“For most of their history, however, robots have been stupid mechanical devices, sitting out of sight in factories. (然而,在它们的大部分历史中,机器人一直是愚蠢的机械装置
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456167.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
