“超级全能生”2021届高三全国卷地区5月联考试题(丙卷)(B) 英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- “超级全能生”2021届高三全国卷地区5月联考试题丙卷B 英语试题含听力 WORD版含解析 超级 全能 2021 届高三 全国卷 地区 联考 试题 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、“超级全能生”2021高考全国卷地区5月联考丙卷(B)英语注意事项:1.本试题卷共8页,满分150分,考试时间120分钟。2.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡的相应位置。3.全部答案在答题卡上完成,答在本试题卷上无效。4.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。5.考试结束后,将本试题卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完
2、每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What size of hiking boots does the man want?A. 8.B. 8.5.C. 9.【答案】B【解析】【原文】W: Can I help you, Sir?M: Do you have these hiking boots in size eight and a half?W: The boots dont come in hal
3、f sizes, so the next size after eight is nine.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers going to do?A. Order a cup of coffee.B. Decorate their house.C. Hold a party.【答案】C【解析】【原文】M: Who were you talking to on the phone just now?W: I was talking to the coffee shop owner. He said we could bring our ow
4、n decorations.M: Thats great. We need to pick a party theme first.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a bank.B. At a gift shop.C. At a birthday party.【答案】B【解析】【原文】M: Ill get Judy a gift card for her birthday.W: Since were already here, why dont you find a real gift instead?4. 【此处可播放相关音
5、频,请去附件查看】How is the weather outside now?A. Rainy.B. Cloudy.C. Foggy.【答案】A【解析】【原文】M: Wow, youre completely wet!W: Its terrible out there. I couldnt even see the road clearly. I had an umbrella, but it was useless.M: You really shouldnt have gone out after noticing the dark clouds.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看
6、】What is the man?A. A cook.B. A farmer.C. A waiter.【答案】C【解析】【原文】M: Hi, what do you want to order?W: Id like the blueberry pancakes.M: Would you like any sides?W: Yes, Id like a side of sausage.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,
7、各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why did the man get an eye operation?A. He doesnt like wearing glasses.B. His eyesight was unacceptable.C. He felt uncomfortable wearing glasses.7. What should one do before an eye operation?A. Assess the clinic.B. Get a thorough check.
8、C. Consult an expert.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: My eyes are uncomfortable. Ive been wearing glasses for over 12 hours.M: I understand. I used to wear glasses, too. I was nearsighted for many years, but now have a good vision.W: Did you get an eye operation?M: Yes, I did. I was tired of wearing glasses
9、every day.W: Are you happy with your decision?M: Yes, Im thrilled that I dont need to wear glasses anymore.W: I wonder if I should get operated on, too.M: You could try the clinic I went to and get a checkup first to determine whether your eyes are suitable to get operated on. Some conditions, like
10、dry eyes, are not suitable for it.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why is the man unable to pick up Sara?A Hes on the subway.B. Hes caught in traffic.C. Hes helping Chris.9. What can we say about Chris?A. Energetic.B. Easygoing.C. Warm-hearted.10. Whats the possible relationship between the spe
11、akers?A. Husband and wife.B. Classmates.C. Teacher and student.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】M: Hey! Im stuck in traffic. I dont think Ill get to school on time to pick up Sara.W: What should we do? Im just getting on the subway.M: Can we call Chris and see if he can help?W: You mean our neighbor, Chri
12、s? Id hate to ask him again!M: Then do you want to pay the extra daycare fee theyre going to charge us for being late?W: No, youre right. Chris said hed be happy to help. Im going to call right now since its almost 6:00 already.M: Thanks. Ill figure out how to return the favor later.听下面一段较长对话,回答以下小题
13、。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does dragon represent?A. Good spirits.B. Luck.C. Wisdom.12. What is the longest length of a dragon for performance?A. 14 meters.B. 20 meters.C. 54 meters.13. How does the man describe a dragon dance?A. Promising.B. Complex.C. Unforgettable.【答案】11. C 12. C 13. B【解析】【原文】W:
14、I watched a dragon dance in front of a temple last night. Id never seen one before.M: Yes, we usually see them during the Lunar New Year and the Mid-Autumn Festival.W: What does the dragon represent?M: Dragons represent power, wisdom, and the ancients believed performing the dance would drive away e
15、vil spirits and bring good luck.W: How long is the dragon?M: It depends; it can range from 14 to 54 meters.W: Interesting. The performers in the dragon performance need to have good balance.M: Thats for sure. There are more than 20 basic moves, and it usually takes at least 18 months to master a dra
16、gon dance.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How does the man feel about going to LA?A. Excited.B. Nervous.C. Impressed.15. What does the woman suggest the man do?A. Arrive just on time.B. Keep the tickets.C. Prepare some food.16. How long will the man stay in LA?A. 5 days.B. 7 days.C. 10 clays.
17、【答案】14. A 15. C 16. B【解析】【原文】M: I cant believe Im going to LA next month, and Ive got tickets to watch my first NBA game!W: Thats awesome! Whos playing?M: The Lakers and the Rockets. Im a huge Lakers fan. Ive followed them for 5 years.W: Youre going to have a great time. The live experience is much
18、funner than watching the game on TV.M: That sounds wonderful. Do you have any tips for enjoying a live game?W: Make sure to take some stadium food, and make sure you arrive at least 45 minutes before the game so you wont be in a rush.M: OK, noted! Thanks for the tips!W: When are you leaving?M: Im le
19、aving in 10 days and will stay in LA for a week.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. When does Tim Cook get up?A. At 3:45 a. in.B. At 4 a. m.C. At 4:30 a. m.18. What makes people become night persons?A. Special lifestyle.B. Different biological clock.C. Particular schedule.19. What advantage do nigh
20、t persons have?A. Better creativity.B. Better organization.C. Better memory.20. What does the speaker suggest in the end?A. Try sleeping early.B. Make flexible schedules.C. Be who you are.【答案】17. A 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】Pepsi CEO Indra Nooyi gets up at 4 a.m. Tim Cook gets up at 3:45 a.m. Disney
21、CEO Boblger is a 4:30 kind of guy. Rarely do night persons get praised because: Successful people wake up early. Well, at least some of them do. Research shows that whether youre an early riser or a night person is biological. On average, our biological clocks run on a 24.2-hour cycle. But some peop
22、le have inner clocks that run longer than 24.2 hours which means, over time, they naturally fall asleep later and get up later. In short, they didnt decide to be night persons. They are night persons. Night persons usually doesnt perform well on tests that measure memory. However, they tend to be mo
23、re creative. And, strangely enough, they tend to be a little more financially successful. So should you try to become a night person? No. You should be who you are. Successful people who are early risers arent necessarily successful as a result of waking up early; theyre successful because theyve ma
24、tched their body clocks to their schedules. Success is all about what you accomplish, not the time of day you accomplish it.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWith lockdown easing were all feeling hopeful that this year we are able to get out a
25、gain. But if youre still feeling a bit cautious, the following activities can make you feel wonderful.Soul & Surf: Successful yoga Soul & Surf, based in Portugal, India, and Sri Lanka, knows we still wont be able to visit for a while. So it has started a new subscription service, which offers yoga t
26、eachers in these sites so you can practise in your front room. The teachers will provide new practices every week so you can learn different movements and build your strength.UK Tour: Once we can travel within the UK, the idea of a wildlife tour sounds good. Spotting cute creatures and getting among
27、 nature is just the thing to comfort souls. Motoring experts have created a route to let you see harder-to-locate species, from red squirrels to grey seals, golden eagles and sharks.Bigfoot Festival: The organisers of UKs first craft beer music festival are daring to dream that Bigfoot, their Covid-
28、secure three-day celebration, will take place from June 18 to 20 in the grounds of Ragley Hall, Warwickshire. Breweries including Two Tribes and Gipsy Hill will supply the good stuff.Trees4Travel: We have no idea where to start when it comes to the idea of carbon-offsetting. Enter Trees4Travel aims
29、to make it simple. And it will calculate how many trees would need to be planted to offset that journey within ten years. Then all you can do is to “buy” the trees necessary for the cost of a coffee per tree, which will be planted in many countries like France, China and so on.21. Where can you do s
30、uccessful yoga Soul & Surf?A. In France.B. In the UK.C. In China.D. In Sri Lanka.22. What can we do in UK Tour?A. Listen to music.B. See the rare animals.C. Meet motoring experts.D. Touch a lot of red squirrels.23. What is the purpose of this passage?A. To raise peoples awareness of animal protectio
31、n.B. To underline the importance of planting trees.C. To advertise activities to make people relaxed.D. To encourage people to make the environment better.【答案】21. D 22. B 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文。随着疫情的好转,疫情期间对人们的封锁也逐渐解除。文章主要介绍了可以使人们放松的四项活动。【21题详解】细节理解题。根据第二段中“Successful yoga Soul & Surf, based in Portug
32、al, India, and Sri Lanka, knows we still wont be able to visit for a while. (基于葡萄牙、印度和斯里兰卡成功的瑜伽Soul & Surf,我们仍然有一段时间不能拜访)”可知,人们可以在斯里兰卡做瑜伽Soul & Surf。故选D项。【22题详解】细节理解题。根据第三段中“Once we can travel within the UK, the idea of a wildlife tour sounds good. (一旦我们能在英国境内旅行,野生动物之旅这个主意听起来不错)”和“from red squirrels
33、 to grey seals, golden eagles and sharks (从红松鼠到灰海豹,金雕和鲨鱼)”可知,人们在UK Tour可以看稀有动物。故选B项。【23题详解】推理判断题。根据第一段“With lockdown easing, were all feeling hopeful that this year we are able to get out again. But if youre still feeling a bit cautious, the following activities can make you feel wonderful. (随着疫情期间对
34、人们的封锁逐渐解除,我们都觉得今年我们可以再次出去,这是有希望的。但如果你还是想谨慎一点儿,以下的活动可以让你感觉很棒)”可知,本文是在为四项能使人们感到放松的活动做广告。故选C项。BBeatrice Finkelstein, as chief of the Food Technology Section of the Life Support Systems Laboratory at Wright Patterson Air Force Base, bore responsibility for managing the nutritional needs of the astronaut
35、s. Her work in the field of space feeding was important in developing the equipment and techniques used in early space flight. Few, if any, female contributors played as important a role as she did during the early years of the U. S. crewed space program, and she deserves to be better remembered.Fin
36、kelsteins value to Americas space tasks went well beyond her technical contributions. She was frequently described in the popular press at the time as “the Nutritionist to the Astronauts”, as well as the proprietor or of “Beas Diner”, a restaurant designed to appeal to the public as a very friendly
37、place.In her role as nutritionist for the early space program, Finkelstein grew to know the astronauts well, as she communicated with them frequently. At times, she would step beyond her formal role as nutritionist, providing emotional and psychological support to the astronauts. On many occasions,
38、she was one of the last people the astronauts communicated with before launch (发射), and theres a lot of evidence that shows her friendship was a source of comfort during the stressful pre-launch activities.The image of nutritionist Beatrice Finkelstein showed that the agencies that insured NASAs suc
39、cessful space flights were staffed by smart women as well as smart men. Her role in Americas success in conquering space in the technical field of space feeding served as an example of the role women could and did play in the early space program.24. Why does Beatrice Finkelstein deserve to be rememb
40、ered?A. She was a really great astronaut.B. Her astronaut team made significant achievements.C. She bore responsibility for early space flight.D. Her feeding work was vital in early space flight.25. What does the underlined word “proprietor” in Paragraph 2 mean?A. Tutor.B. Editor.C. Owner.D. Enginee
41、r.26. What can we infer about Beatrice Finkelstein from Paragraph 3?A. She was also a psychologist.B. She relieved astronauts pressure.C. She communicated with astronauts after launch.D. She cooked much nutritious food for astronauts.27. What is the best title for the text?A. One Special Nutritionis
42、tB. A Great Space AstronautC. The First Woman AstronautD. The Most Popular Nutritionist【答案】24. D 25. C 26. B 27. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了一位特别的营养学家Beatrice Finkelstein及其为美国航空航天事业所做出的贡献。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Her work in the field of space feeding was important in developing the equipment and techniques
43、 used in early space flight. (她在太空补给领域的工作对开发早期太空飞行中使用的设备和技术非常重要)”可知,Beatrice Finkelstein在太空饮食领域的工作对于开发早期太空飞行所用的设备和技术是很重要的,因此她值得被人们铭记。故选D项。【25题详解】词义猜测题。根据第二段中“She was frequently described in the popular press at the time as “the Nutritionist to the Astronauts”, as well as the proprietor or of “Beas D
44、iner”, a restaurant designed to appeal to the public as a very friendly place. (在那时,她经常被大众媒体描述为“宇航员的营养学家”,她也是Beas Diner的_,Beas Diner是一家餐厅,这家餐厅被设计成了一个非常友好的地方来吸引公众)” 在那时,她经常被大众媒体描述为“宇航员的营养学家”,名为“Beas Diner”这家餐馆被设计成了一个非常友好的地方来吸引公众,可知,她是Beas Diner餐馆的老板。因此,划线词 proprietor应意为“所有者”,与C项意思相近。故选C项。【26题详解】推理判断题
45、。根据第三段中“At times, she would step beyond her formal role as nutritionist, providing emotional and psychological support to the astronauts. On many occasions, she was one of the last people the astronauts communicated with before launch (发射), and theres a lot of evidence that shows her friendship was
46、a source of comfort during the stressful pre-launch activities. (有时,她会超越营养学家的正式角色,为宇航员提供情感和心理支持。在很多情况下,她是宇航员在发射前最后联系的人之一,而且有很多证据表明,在发射前紧张的活动中,她的友谊是一种安慰)”可知,Beatrice Finkelstein 帮助宇航员减轻了压力。故选B项。【27题详解】主旨大意题。根据第一段中“Beatrice Finkelstein, as chief of the Food Technology Section of the Life Support Syste
47、ms Laboratory at Wright Patterson Air Force Base, bore responsibility for managing the nutritional needs of the astronauts. (Beatrice Finkelstein是莱特派特森空军基地生命支持系统实验室食品技术部的负责人,负责管理宇航员的营养需求)”和“Few, if any, female contributors played as important a role as she did during the early years of the U. S. cre
48、wed space program, and she deserves to be better remembered. (很少有女性贡献者在美国载人航天计划的早期发挥了像她那样重要的作用,她值得人们更好地记住。)”可知,文章主要介绍了一位特别的营养学家Beatrice Finkelstein 及其为美国航空航天事业所做出的贡献。因此选项A“一位特别的营养学家”是本文的最佳标题。故选A项。CResearchers have succeeded in making an Al understand our subjective concept what makes faces attractiv
49、e. The device(设备)showed this knowledge by its ability to create new photos on its own that were tailored to be found personally attractive to individuals(个人). The results can he used, for example, in modelling preferences and decision-making as well as potentially identifying unconscious attitudes.R
50、esearchers at the University of Helsinki and University of Copenhagen tried to find out whether a computer would be able to identify the facial features we consider attractive and, based on this, create new images matching our criteria. The researchers used artificial intelligence to interpret brain
51、 signals and combined the resulting brain-computer interface with productive model of artificial faces. This enabled the computer to create facial images that appealed to individual preferences.“In our previous studies, we designed models that could identify and control simple photo features, such a
52、s hair colour and emotion. However, people largely agree on who is blond and who smiles. Attractiveness is a more challenging subject of study, as it is associated with cultural and psychological factors that likely play unconscious roles in our individual preferences. Indeed, we often find it very
53、hard to explain what it is exactly that makes something, or someone, beautiful”, says Senior Researcher and Docent Michiel Spape from the Department of Psychology and Logopedics, University of Helsinki.“If this is possible in something that is as personal and subjective as attractiveness, we may als
54、o be able to look into other cognitive(认知的)functions such as opinions and decision-making. Potentially, we might make the device fit to identify untrue ideas or prejudice and better understand individual differences,” says Spape.28. How does AI prove its ability of identifying beautiful faces?A. By
55、becoming a tailor to attract individuals.B. By making new images attractive to people.C. By making decisions and identifying attractive attitude.D By helping people know more about what is attractive.29. Why is attractiveness a more challenging task?A. People have different opinions on beauty.B. It
56、is hard for AI to know what is beautiful.C. AI plays a vital role in individual preferences.D. Different cultures influence psychological factors.30. What can we know from Spapes words in the last paragraph?A. The future research may involve cognitive functions.B. Al knows the standard for personal
57、and subjective attractiveness.C. People can identify and understand individual differences.D. Attractiveness can help the researchers make more decisions.31. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A guidebook.C. A novel.D. A magazine.【答案】28. B 29. A 30. A 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一项运用人
58、工智能进行面部识别、辨别美的研究。【28题详解】细节理解题。根据第一段第二句“The device(设备)showed this knowledge by its ability to create new photos on its own that were tailored to be found personally attractive to individuals(个人). ”(这款设备显示出了这方面的知识,它能够自己创造出具有个人吸引力的新照片。)可知,人工智能通过制作吸引人的新图像来证明其识别漂亮面孔的能力。故选B。【29题详解】推理判断题。根据第三段第三、四句中的“Attra
59、ctiveness is a more challenging subject of study, as it is associated with cultural and psychological factors that likely play unconscious roles in our individual preferences. Indeed, we often find it very hard to explain what it is exactly that makes something, or someone, beautiful”(吸引力是一个更具挑战性的研究
60、课题,因为它与文化和心理因素有关,而这些因素很可能在我们的个人偏好中扮演着无意识的角色。事实上,我们经常发现很难解释到底是什么让某物或某人美丽)可知,受诸多因素的影响,人们对美各自持有不同的看法,这导致辨别美是更具有挑战性的。故选A。【30题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“If this is possible in something that is as personal and subjective as attractiveness, we may also be able to look into other cognitive(认知的)functions such as op
61、inions and decision-making.”(如果这在与美同样个人和主观的事物中是可能的,我们也许还可以研究其他的认知功能,如意见和决策。)可知,未来的研究可能会涉及其他认知类功能。故选A。【31题详解】推理判断题。根据第一段第一句“Researchers have succeeded in making an Al understand our subjective concept what makes faces attractive.”(研究人员已经成功地让人工智能理解了我们的主观概念,即什么让面孔更有吸引力。)可知,文章主要介绍了一项运用人工智能进行面部识别、辨别美的研究。
62、所以这篇文章最有可能来自一本杂志。故选D。DThe modern manager has to play the role of coach in charge of their team. And that requires an understanding of the different personality types they may be managing and indeed the role their own personality may play in the way they manage.Karl Moore, a professor at McGill Unive
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456895.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级上册语文精品教辅课件-6.第六单元复习要点(语文S版)附答案 (共22张PPT).pptx
