2021-2022学年高二英语上学期期末考试试卷(Word版附解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 2022 学年 英语 学期 期末考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、湖南师大附中2021-2022学年度高二第一学期期末考试英语时量:120分钟 满分:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When
2、will the lecture be given?A. On June 10th.B. On June 11th.C. On June 12th.【答案】C【解析】【原文】W: Is today the 10th of June? How time flies!M: Yes, and I have one more lecture to give the day after tomorrow.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What caused the company sales to increase?A. The online marketing campaign.B. Th
3、e extra salespeople.C. The discount prices.【答案】A【解析】【原文】M: How are the sales figures looking?W: Theyre great! We had a sharp rise after the online marketing campaign began. Its better than hiring extra salespeople.M: Good! Now Im thinking of offering some discount next season.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Wh
4、at is Jimmy doing?A. Reading a storybook.B. Doing his homework.C. Playing computer games.【答案】B【解析】【原文】W: Why dont you go to bed, Jimmy? Are you reading that storybook?M: Oh, I just remembered I hadnt done my science homework yet. Im searching online for some information about4. 此处可播放相关音频,请去附件查看】What
5、 does the woman suggest the man do?A. Forgive the player.B. Kick the player out.C. Apologize to the player.【答案】A【解析】【原文】M: I kicked a player out of our team for his misbehavior last week.W: I heard he apologized and promised not to do that again. Why not give him a second chance?M: Maybe you are rig
6、ht.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the woman usually get books?A. In the shop.B. In the supermarket.C. On the Internet.【答案】C【解析】【原文】M: I would enjoy looking around the bookshop. Its really enjoyable.W: Me too. I always find books in the shop or the supermarket and then buy them online!第二节(共15小题;每小题1
7、.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What are the speakers mainly talking about?A. The preparations for camping.B. The changeable weather.C. Their favorite food.7. What will the ma
8、n take?A. Bread.B. Hamburgers.C. Cards.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Hi, Silvia. Are you going camping with us?W: Surely, yes.M: Great. It should be good fun unless the weather gets bad.W: What do I need to take?M: Well, when I get home, Ill text you the list Ive made. You dont need to worry about food th
9、ough. Ive packed enough hamburgers. Thats the easiest thing to make.W: Fine. In case we run out of hamburgers, Ill take some tins and bread.M: Good idea. If you want, bring some cards. We could play at night.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is wrong with the woman?A. She has a fever.B. She
10、 has a headache.C. She has a sleeping problem.9. What did the woman do last night?A. She prepared for a meeting.B. She attended a meeting.C. She went to bed early.10. What does the man ask the woman to do?A. Quit the job.B. Take some medicine.C. Have a rest.【答案】8. B 9. A 10. C【解析】【原文】M: Whats wrong
11、with you?W: My head hurts badly.M: Do you have a fever?W: No.M: How long has it been like this?W: Since the night before yesterday.M: Do you have a sleeping problem?W: No. I always go to bed early and sleep sound, uh, except last night. I worked late into the night preparing for a meeting.M: I think
12、 youd better have a further exam, and before the result comes out, try to relax.W: Do you have any medicine to kill the pain? I have to attend a meeting this afternoon.M: Before the result comes out, I cant give you any medicine. I insist you have a good rest first.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看
13、】11. What is the weather like now?A. Windy.B. Rainy.C. Cloudy.12. What will the woman do next?A. Watch a football game.B. Go biking with the man.C. Do some housework.13. Which team does the man support?A. St. Martins.B. State College.C. State Youth Team.【答案】11. B 12. C 13. A【解析】【原文】M: How are you, L
14、ucy? Whats up?W: Well, its raining like mad outside and the weather report says itll be windy later today, so we cant go biking like we planned. I thought we might watch the football game on TV this afternoon. What do you think?M: Sounds like a good idea. But Im going to take advantage of the weathe
15、r and clean up my room.W: You just gave me an idea, Jim. I think Ill do the same. My mum will be pleased.M: And we can enjoy the football game later. Which team do you want to win?W: I always like to choose State College. Sometimes State Youth Team. Whats your favorite?M: My dad likes St. Martins so
16、 Ive grown up as a fan of them.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the most probable relationship between the speakers?A. Colleagues.B. Schoolmates.C. Teacher and student.15. What is the womans problem?A. Her brother is disturbing her.B. She has no dictionary to use.C. Her parents can t g
17、ive her any advice.16. What does the man suggest the woman do?A. Tell her brother to stop.B. Go to the library to study.C. Ask her parents for help.17. What is the woman embarrassed at?A. Remembering little from History.B. Reviewing by singing her notes.C. Writing down what she has read.【答案】14. B 15
18、. A 16. C 17. B【解析】【原文】M: Hi, Georgia. How are you?W: Hi. Not so good. Im getting really annoyed with my little brother Jim at the moment. Im trying to review for my exams and he keeps stopping me from working. Sometimes he listens to music late at night with his radio on loudly; sometimes he borrow
19、s something from me that I need to use for studying, like my dictionary or computer. I cant concentrate on my work for more than a few minutes. Its terrible.M: You should ask your parents to deal with your brother. Your exams are more important. Your parents should understand that.W: Thats a good id
20、ea, Matthew. Ill ask my dad for help tonight. My brother will listen to him. And Ill also think about going to the library at the weekend. Its nice to have a change sometimes when youre studying. Hows your review going, Matthew?M: My problem is I just cant remember anything from History. I read a pa
21、ge and then ten minutes later Ive forgotten it.W: Thats not unusual. You should try writing down what youve just read. Its amazing how much more you will remember that way. Sometimes I even sing my notes. Its a bit embarrassing, but it will help to remember lots of information.M: Yes. Ill try those
22、ideas.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What was the main meal for people in Prussia in the 18th century?A. Rice.B. Potatoes.C. Bread.19. How did people feel about the potatoes in the palace garden?A. Disappointed.B. Curious.C. Anxious.20. What can we learn about the king?A. He was very smart.B.
23、He liked making jokes.C. He was crazy about potatoes.【答案】18. C 19. B 20. A【解析】【原文】M: OK! So my talk tonight is called Psychology in Advertising, but Im going to start with a little story. In the 18th century, hardly anyone in Prussia ate potatoes or rice, because the main meal for almost everyone wa
24、s bread. But there was a problem with bread: in those days, sometimes the wheat didnt grow very well, and people, especially poor people, would have nothing to eat. So when the king heard about the potato, he immediately ordered everyone in the country to start growing potatoes. But to his surprise,
25、 they refused. The king was a very clever man, and although there were no psychologists in 1774, he certainly had a talent for understanding the psychology of his people. So he soon came up with a very interesting plan. First, he planted potatoes in his palace garden. Next, he sent soldiers to guard
26、 it. As soon as people saw the garden and the soldiers, they started asking each other “What could be in that field that is worth so much?” And of course, as soon as they found out that the field was full of potatoes, they all wanted some. You see, once people believed they were not allowed to eat p
27、otatoes, they immediately wanted to have them. And thats good psychology.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AAlomada Racraotion and Fork Deportment(ARFD)(510)7477529TEEN TRIP TO THE LELAND HIGH SNOW PLAYFOR Teens Currently in 6th to 12th GradesLELAND HIGH SNO
28、W PLAY-Class # 8389Friday, December 9(Non- Public School Holiday)8:00 am. to 7:00 pm.Meet at The Underground( Veterans Building2203 Central Avenue)Cost per person: $ 50 ($ 60 after January 22)Includes: Lunch Admission (门票费) and TransportationWith a 4,000 sq. ft. day use lodge, the Leland High Snow P
29、lay has a huge supply of tubes to choose from, along with awesome tows (拖车) that will tow you up to the top of the hill! Our varied terrains (地形) have something for everyone, while the lodge provides a snack bar, video games, pool tables, five indoor restrooms, a warm fire, and a sun deck with plent
30、y of tables and chairs overlooking the play area outside.Be sure to bring warm clothing and prepare for the cold, but dress in layers in case it warms up. Wear dry boots, socks, and sunscreen. If possible, bring a mobile phone in case of emergency, as well as money for snacks and a light dinner; or
31、bring your own food and drinks.Do not bring electronic or fragile (易碎的) items during the trip. The ARFD is not responsible for your personal belongings or money.Refunds (退款) are issued only if the ARFD cancels this trip due to weather conditions.Click here to download the registration form and “Lela
32、nd High Snow Play Liability (责任) Form”.Register in person, or mail the completed form to Leland High Snow Play, Inc. Send the liability form and payment to the ARFD Office,2226 Santa Clara Avenue, Alameda.Fax the registration and liability form at (510)747- 7566.Online registrations available at www
33、. arpdeplay. com. Make sure you bring your completed liability form.21. According to the text, the cost does not include _.A. lunchB. trainingC. entrance feeD. transportation22. What can we infer from the text?A. Participants have different ways of registration.B. Participants can leave their luggag
34、e in the ARFD s office.C. The activity provides the service of unconditional refunds.D. The fees for the activity remain stable in different seasons.23. What is the purpose of the text?A. To introduce a famous tour agency.B. To explain the details of a school activity.C. To advertise a trip to the L
35、eland High Snow Play.D. To persuade teenagers to climb a snowy mountain.【答案】21. B 22. A 23. C【解析】【分析】本文是一篇广告,向6至12年级的青少年介绍有关Leland High Snow Play的旅游信息。【21题详解】细节理解题。根据文中“Cost per person: $ 50 ($ 60 after January 22)Includes: Lunch, Admission and Transportation (每人费用:50美元(1月22日之后为60美元) 包括:午餐、门票和交通)”可知
36、,费用包含三项:午餐、门票和交通。因此费用不包含培训,故选B项。【22题详解】推理判断题。根据最后三段“Register in person, or mail the completed form to Leland High Snow Play, Inc. Send the liability form and payment to the ARFD Office,2226 Santa Clara Avenue, Alameda.Fax the registration and liability form at (510)747- 7566.Online registrations ava
37、ilable at www. arpdeplay. com. Make sure you bring your completed liability form.(亲自报名,或将填好的表格邮寄至Leland High Snow Play, Inc.。请将责任表格和付款寄到ARFD办公室,Santa Clara Avenue 2226, Alameda。将注册和责任表格传真至(510)747- 7566。网上报名请访问。一定要带上填好的责任表格。)”可知,这项活动提供不同的报名方式。故选A项。【23题详解】推理判断题。文章详细的介绍了青少年去Leland高地滑雪场游玩的相关信息,包括费用、场景介
38、绍、注意事项以及怎么注册等,由此可推断出,写这篇文章是做广告,吸引人们去Leland高地玩雪。故选C项。BPhillis Wheatley was born in Gambia (in Africa) on May 8, 1753 and died in Boston on December 5,1784. When she was seven or eight, she was sold as a slave to John and Susanna Wheatley of Boston. She was named after the ship that brought her to Ame
39、rica, The Phillis. The family supposed the girlwho was “suffering from a change of climate”, with “no other covering than a dirty carpet”to be “about seven years old.from the circumstances of shedding (使脱落) her front teeth”.Phillis was very intelligent. The Wheatley family taught her to read and wri
40、te, and encouraged her to write poetry. Her first poem On Messrs. Hussey and Coffin was published when she was only twelve. In 1770, An Elegiac Poem, on the Death of That Celebrated Divine, and Eminent Servant of Jesus Christ, the Reverend and Learned George Whitefield made her famous. It was publis
41、hed in Boston, Newport, and Philadelphia.When she was eighteen, Phillis and Mrs Wheatley tried to sell a collection containing twenty-eight of Phillis poems. Colonists (殖民者) did not want to buy poetry written by an African. Mrs Wheatley wrote to England to ask Countess(女伯爵) of Huntingdon for help. T
42、he countess was a wealthy supporter of the abolition (废除) of slavery. Phillis had Poems on various subjects, religious and moral published in England in 1773. This book made Phillis famous in England and the thirteen colonies. She wrote a poem for George Washington in 1775, and he praised her work.
43、They met in 1776. Phillis supported independence for the colonies during the Revolutionary War.After her master died, Phillis was freed. She married John Peters, a free black man, in 1778. She and her husband lost two children. John was put into prison for debt in 1784. Phillis and her remaining chi
44、ld died in December of 1784 and were buried in an unmarked grave.Phillis was the first African American and the first slave in the United States to publish a book. She was the first African American woman to earn a living from her writing. Phillis poetry proved the abolitionists idea that blacks cou
45、ld be artistic and intellectual. Her achievements were used to support a growing antislavery movement.24. The Wheatley family guessed the age of Phillis by _.A. her weightB. her clothesC. her skin colorD. the condition of her teeth25. It can be inferred from the text that Countess of Huntingdon _.A.
46、 lived on writing poemsB. helped Phillis get her writings publishedC. supported independence for the coloniesD. felt surprised that Phillis could read and write26. What can we learn from the text?A. Phillis was only 18 years old when her first poem was published.B. Phillis first attempt at selling h
47、er poetry in America was illegal.C. Phillis husband was put into prison for debt in 1778.D. Phillis finally became free after her master died.27. The last paragraph is mainly about Phillis _.A. marriageB. achievementsC. sufferings as a slaveD. fight against slavery【答案】24. D 25. B 26. D 27. B【解析】【分析】
48、本文是记叙文,讲述了第一位出版诗集的美国黑人女诗人菲莉斯惠特莉的故事。【24题详解】细节理解题。根据第一段中的 “.to be about seven years old.from the circumstances of shedding her front teeth. (“从脱落门牙的情况来看,她大约七岁”。)”可知Wheatley一家是根据菲莉斯的牙齿状况看出她正是换牙的年龄,故选D项。【25题详解】推理判断题。根据第三段中的 “Colonists did not want to buy poetry written by an African.Mrs Wheatley wrote t
49、o England to ask Countess of Huntingdon for help.This book made Phillis famous in England and the thirteen colonies.(殖民者不想买非洲人写的诗。惠特利夫人写信给英国,请求亨廷顿伯爵夫人帮助。这本书使菲莉斯在英国和13个殖民地声名鹊起。)” 可推断出,在Countess of Huntingdon的帮助下,菲莉斯出版了她的诗集。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据第四段中的 “After her master died, Phillis was freed.(她的主人死后,菲莉
50、斯获得了自由。)”可知,菲莉斯最终获得自由是在主人去世后。故选D项。【27题详解】主旨大意题。最后一段围绕菲莉斯所取得的成就展开,她证明了黑人和白人一样也是有艺术美感的,也是聪明的。她的成功对废除奴隶制度产生了推动作用。故选B项。CFor some people, music is no fun at all. About 4% of the population is what scientists call “amusic”. People who are amusic are born without the ability to enjoy musical notes. Amusic
51、people often cannot tell the differences between two songs.As a result, songs sound like noise to an amusic. Many amusics compare the sound of music to pieces of metal hitting each other. Life can be hard for amusics. In fact, most people cannot understand what it feels like to be amusic. Just going
52、 to a restaurant or a shopping center can be uncomfortable or even painful. That is why many amusics have to stay away from places where there is music. However, this can result in social loneliness. “I used to hate parties,” says Margaret, a seventy-year-old woman who only recently discovered that
53、she was amusic. By studying people like Margaret, scientists are finally learning how to identify (辨别) this unusual condition.Scientists say that the brains of amusics are different from those of people who can enjoy music. The difference is complex(复杂的), and it is not connected with poor hearing. A
54、musics can understand other non-musical sounds well. They also have no problems understanding common speech. Scientists compare amusics to people who just can t see certain colors.Many amusics are happy when their condition is finally diagnosed (诊断). For years, Margaret felt embarrassed about her mu
55、sic problem. Now she knows that she is not alone. That makes it easier for her to explain. “When people invite me to a concert, I just say No, thanks. I m amusic, ” says Margaret.28. Amusics are the people who _.A. like musicB. are born unable to enjoy musicC. don t like musicD. have poor listening2
56、9. Life is hard for amusics mainly because _.A. they know they cannot enjoy musicB. they hate parties, restaurants or shopping centersC. they try to stay at the place full of musicD. they are not understood by others30. What causes amusics to be different from most people according to scientists?A.
57、Their lack of colors.B. Their poor hearing.C. Their brains.D. Their problems with speech.31. What is the main idea of the passage?A. Some people s inability to enjoy music.B. Some people s musical ability.C. Amusics strange behaviors.D. Diagnosis and treatment of amusics.【答案】28. B 29. D 30. C 31. A【
58、解析】【分析】这是一篇说明文。作者主要介绍了没有享受音乐的能力的一类人,被称为amusic,他们之前都没有得到统一的诊断或者认识, 直到现在才知道自己的问题。【28题详解】细节理解题。根据第一段中的“People who are amusic are born without the ability to enjoy musical notes.(amusic是指天生就没有欣赏音符的能力。)”可知amusics指的是那些生来就没有享受音符的能力的人。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第二段中的 “Life can be hard for amusics. In fact, most peo
59、ple cannot understand what it feels like to be amusic.(对于amusics来说,生活是艰难的。事实上,大多数人无法理解音乐是什么感觉。)”可知amusics生活可能很难,因为大多数人不明白他们的感觉。故选D。【30题详解】细节理解题。根据第三段开头 “Scientists say that the brains of amusics are different from those of people who can enjoy music.(科学家们说,amusics的大脑不同于那些能享受音乐的人。)”可知,导致amusics与大多数人不
60、同的原因是他们的大脑不同,故选C。【31题详解】主旨大意题。全文主要讲述的是没有享受音乐的能力的一类人,被称为amusic,他们之前都没有得到统一的诊断或者认识,直到现在才知道自己的问题。A选项“Some peoples inability to enjoy music(一些没有欣赏音乐能力的人)”。故选A。DSports account for a growing amount of income made on the sales of commercial time by television companies. Many television companies have used
61、sports to attract viewers from particular sections of the general public, and then they have sold audiences to advertisers.An attraction of sport programs for the major US media companies is that events are often held on Saturday and Sunday afternoonsthe slowest time periods of the week for general
62、television viewing. Sport events are the most popular weekend programs, especially among male viewers who may not watch much television at other times during the week. This means the television networks are able to sell advertising time at relatively high prices during what normally would be dead ti
63、me for programming.Media corporations also use sports to attract commercial sponsors that might take their advertising dollars elsewhere if television stations did not report certain sports. The people in the advertising departments of major corporations realize that sports attract male viewers. The
64、y also realize that most business travelers are men and that many men make family decisions on the purchases of computers, cars and life insurance.Golf and tennis are special cases for television programming. These sports attract few viewers, and the ratings are unusually low. However, the audience
65、for these sports is attractive to certain advertisers. It is made up of people from the highest income groups in the United States,including many lawyers and business managers. This is why television reporting of golf and tennis is sponsored by companies selling high-priced cars, business and person
66、al computers, and holiday trips. This is also why the networks continue to carry these programs regardless of low ratings. Advertisers are willing to pay high fees to reach high-income consumers and those managers who make decisions to buy thousands of “company cars” and computers, with such viewers
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册语文课件-第六单元《七颗钻石》|西师大版(共28张PPT).ppt
