山西省太原市2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省太原市2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析 山西省 太原市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年第一学期高二年级期末考试英语试卷说明:本试卷为闭卷笔答,答题时间90分钟,满分100分。请将第I卷试题答案填在第II卷卷首的相应位置。第I卷(共65分)第一部分 听力(共两节,满分15分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。答案写在答题卡上。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. When will the meeting en
2、d?A. At 6:50. B. At 7:30. C. At 7:40.2. Why was the man upset?A. He made a mistake.B. He didnt pass the exam.C. He lost his new textbook.3. How many people attended the party?A. About 20. B. About 30. C. About 50.4. Where will the man go first?A. To the shop. B. To the restaurant. C. To the bank.5.
3、What does the woman think of the new Harry Potter?A. Its amazing. B. Its boring. C. Its terrible.第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)听下面3段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。答案写在答题卡上。听第6段材料,回答第6至8题。6. How long has David been learning the piano?A. F
4、or 4 years. B. For 5 years. C. For 14 years.7. What kind of music does the woman like?A. Pop. B. Rock. C. Country.8. What are the speakers going to do this weekend?A. Play the guitar. B. Create the music. C. Go to a club.听第7段材料,回答第9至11题。9. Where did the womans friend move?A. To Paris. B. To London.
5、C. To New York.10. When does the woman call her friend now?A. On holidays. B. On weekends. C. On birthdays.11. What does the woman think of childhood friendship?A. Unforgettable. B. Sorrowful. C. Surprising.听第8段材料,回答第12至15题。12. Where did the speaker stay for six months last year?A. In Sichuan. B. In
6、 Tibet. C. In Xinjiang.13. What did the speaker do as a volunteer?A. She took care of the antelopes.B. She taught the children English.C. She helped the old and disabled.14. What is important for a volunteer?A. Being thin but strong.B. Knowing young animals.C. Loving different cultures.15. How can p
7、eople apply for a position as a volunteer?A. By writing a letter. B. By applying online. C. By calling the woman.第二部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中、选出最佳选项。答案写在答题卡上。注意:C篇分A、B两种题型,A(易)题型为客观题,B(难)题型为主观题。AHave you ever thought about writing your own fantasy novel? One of
8、 the best things you can do is to take inspiration from others. Here are some of the best fantasy books for you.Sabriel by Garth NixWhile attending boarding school, Sabriel receives a package which contains bells, her fathers swords, and a message instructing her to stop a dangerous act on destroyin
9、g the Old Kingdom S magical rules. This classic fantasy provides readers with more adventures to explore.Also available from: Amazon ; Walmart.Pet by Akwaeke EmeziThis book is about ideas of justice, good and bad. Jam lives in the town of Lucille, where the old statues have been torn down and the ba
10、d things no longer exist. But when a creature named Pet appears from one of her mothers paintings, on the hunt for a monster, Jam will have to rethink all shes been taught.Also available from: Amazon; Barnes & NobleAkata Witch by Nnedi OkoraforFans of Harry Potter will be swept away by this adventur
11、ous tale about four new friends who discover they have access to powerful magic. Born in New York City, Sunny Nwazue felt out of place and isolated-until she was invited into a hidden world and handed a dangerous task.Also available from: Amazon; Walmart.Seraphina by Rachel HartmanThis novel takes r
12、eaders into a world where dragons and humans live side by side. Seraphina is half human and half dragon, with a dragon mother able to take human form and a human father who cant stand dragons. Seraphina will probably become a teen fantasy classic.Also available from: Bookshop; Target.1. Which book d
13、escribes a creature hunting for a monster?A. Pet.B. Sabriel.C. Akata Witch.D. Seraphina.2. Which character was born in the city of New York?A. Jam.B. Sabriel.C. Seraphina.D. Sunny Nwazue.3. Where can you buy a copy of Seraphina?A. From Amazon.B. From Target.C. From Walmart.D. From Barnes & Noble.【答案
14、】1. A 2. D 3. B【解析】这是一篇应用文。本章主要介绍4本幻想小说,并鼓励想写幻想小说的人购买。【1题详解】细节理解题。根据Pet by Akwaeke Emezi部分的“But when a creature named Pet appears from one of her mothers paintings, on the hunt for a monster”(但是,一个叫Pet的生物从他妈妈的油画中出现,猎杀怪物。)可知,Pet这本书描写的是一个生物猎杀怪物的事,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Akata Witch by Nnedi Okorafor部分的“Bor
15、n in New York City, Sunny Nwazue ”(Sunny Nwazue出生在纽约市)可知,Sunny Nwazue出生在纽约市,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据最后一句“Also available from: Bookshop; Target.”(可以从书店,也可以从Target上购买)可知,如果想买一本Seraphina可以在书店和Target上购买,故选B项。BMost people enjoy hearing a bit of background music while eating at home, or while dining out at the
16、ir favorite restaurants. Recent studies have shown that the loudness of music can have an observable effect on our food choices. Certain tunes(曲调)and melodies can even influence our perception(感知)of the food when we are eating it.One study was led by Dipayan Biswas of the University of South Florida
17、s Muma College of Business. In his research, Biswas played the same music for diners in a cafe, but at volumes of 50 decibels(分贝)on some days and 70 decibels on others. On the days when music was played at 70 decibels, diners often ordered less healthy, higher-calorie foods. In comparison, the diner
18、s who listened to tunes at lower decibels made healthier choices. The results, Biswas thought, were due to human general need to look for comfort when they were stressed out. To further prove his ideas, a similar study was repeated, this time in grocery stores. The results were the same as the first
19、. The louder the music, the more cookies, chips, and sugary drinks shoppers bought.Another study that examined this phenomenon was conducted by researchers at the University of Oxford. The team looked at whether loud, fast music might increase the perceived spiciness(辛辣)of dishes. Not surprisingly,
20、participants who listened to music containing fast drumbeats and the sounds of high decibels reported that food was spicier and had stronger flavors up to 10%. The researchers called the strange phenomenon sonic seasoning. Its no wonder that such music is often played by restaurants that will be ser
21、ving up spicy foods for their diners.4. Whats the purpose of Dipayan Biswas study?A. To tell high decibels from low decibels.B. To explore effects of music on food choices.C. To find tunes and melodies diners like most.D. To observe the effect of unhealthy food and drinks.5. What made people choose
22、unhealthier foods according to Biswas?A. The report about unhealthier foods.B. Their habits of more various orders.C. The love for sounds with high decibels.D. Their desire for comfort under pressure.6. Why is loud and fast music played in restaurants when spicy foods are served?A. To reduce the fla
23、vor of the food.B. To add fast drumbeats and sounds.C. To change diners feelings about food.D. To test a phenomenon sonic seasoning.【答案】4. B 5. D 6. C【解析】本文是一篇说明文。研究人员研究发现音乐的音量对我们的食物选择有明显的影响。【4题详解】推理判断题。根据文章第二段“In his research, Biswas played the same music for diners in a cafe, but at volumes of 50
24、decibels(分贝)on some days and 70 decibels on others. On the days when music was played at 70 decibels, diners often ordered less healthy, higher-calorie foods. In comparison, the diners who listened to tunes at lower decibels made healthier choices.(在他的研究中,比斯瓦斯在咖啡馆里为用餐者播放同样的音乐,但音量在一些日子里为50分贝,在另一些日子里为
25、70分贝。在播放70分贝音乐的日子里,用餐者通常会点一些不太健康、热量较高的食物。相比之下,听低分贝音乐的用餐者做出了更健康的选择。)”可推断,Dipayan Biswas的研究的目的是探索音乐音量对食物选择的影响。故选B。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“The results, Biswas thought, were due to human general need to look for comfort when they were stressed out. (Biswas认为,这是因为人类在感到压力时普遍需要寻求安慰。)”可知,Biswas认为人们选择不健康的食物是因为他们
26、在压力下对舒适的渴望。故选D。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Not surprisingly, participants who listened to music containing fast drumbeats and the sounds of high decibels reported that food was spicier and had stronger flavors up to 10%.(不出所料,听有快速鼓点和高分贝音乐的参与者报告食物更辣,味道更浓的比例高达10%。)”可知,餐馆里提供辣的食物时播放着大声而快速的音乐是为了改变用餐者对食物的感觉。故选C。
27、CMy family just got back from a wonderful vacation. It was 10 days of good food, great sun and beautiful beaches. One day nearly ruined our trip, though. I had caught a bad cold, and I was thinking about staying at home. But my wife had her heart set on the beach, and because we have three small chi
28、ldren, I came along to help out.We arrived and my wife was in heaven. I wasnt as enthusiastic. The sand wasnt nearly as soft as I like. And the surf was much rougher, which certainly didnt please my kids.As I kept comparing this beach to other ones, my mood deteriorated. I was about to get into anot
29、her big argument with my wife when I remembered three little words: Disagree and commit. Its a principle that encourages healthy discussion and disagreement during the decision-making process, but that requires full support for a decision once made.In the case of our vacation, I had agreed to let my
30、 wife pick the beach for the day. Because of my cold, I would have found something wrong with just about any beach. And complaining would have just made everyone else unhappy, too. So, I did the opposite. I looked for all the great things about the beach and voiced them out loud. And guess what? I s
31、urvived those hours on the beach.In all our relationships, were looking for support. Of course, good friends should be able to have healthy disagreements. But when it comes to making decisions, there are times when all the discussion in the world wont change another persons mind. When that happens,
32、ask yourself: Can I disagree and commit? If you can, youll show your partner youre willing to go all in and theyll do the same for you.I know its saved my most precious relationships countless times over the years. And its a major reason why after 11 years of marriage, three kids, and even the stres
33、s of a family vacation, the relationship between my wife and me is stronger than ever.7. What almost ruined the authors family vacation?A. The trip to the beach.B. The kids bad cold.C. The authors three kids.D. The heart attack of his wife.8. What does the underlined word deteriorated in paragraph 3
34、 refer to?A. Got silent.B. Turned thrilled.C. Became terrible.D. Remained calm.9. How did the author translate disagree and commit into his action?A. By comparing the beach to others.B. By complaining about the dry sand.C. By pointing out good things about the beach.D. By having a violent argument w
35、ith his dear wife.10 What does the author suggest doing in relationships?A. Trying to change others minds.B. Finding disagreements with others.C. Expressing the complaint and anger.D. Supporting others though disagreeing.【答案】7. A 8. C 9. C 10. D【解析】这是一篇夹叙夹议文。作者通过讲述一次海滩旅行,差点儿因为自己情绪不好毁坏了家庭度假这件事,谈论了在人际
36、关系中“不同意也遵从”的重要性。【7题详解】推理判断题。根据第二段“The sand wasnt nearly as soft as I like. And the surf was much rougher, which certainly didnt please my kids.”沙子远没有我喜欢的那么软。而且浪很大,这当然让我的孩子们不高兴。第三段中“As I kept comparing this beach to other ones, my mood deteriorated. I was about to get into another big argument with m
37、y wife when I remembered three little words: Disagree and commit.”(当我把这个海滩和其他海滩作比较时,我的情绪deteriorated了。我正要和妻子大吵一架,突然想起了三个字:“不同意也遵从”。)可知,当作者把这个海滩和其他海滩做比较时,准备和妻子大吵一架,据此推断,是到海滩旅行差点儿毁了作者的家庭度假。故选A项。【8题详解】词句猜测题。根据划线词句下文“I was about to get into another big argument with my wife”(我正要和妻子大吵一架),说明作者情绪极差,从而推断出划线
38、词句 “As I kept comparing this beach to other ones, my mood deteriorated.”(当我把这个海滩和其他海滩作比较时,我的情绪deteriorated了。”中划线词汇deteriorated应该是“变得极差”的意思,选项C“变得很糟”与之最为接近,故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“And complaining would have just made everyone else unhappy, too. So, I did the opposite. I looked for all the great thing
39、s about the beach and voiced them out loud.”(抱怨只会让其他人也不开心。所以,我做了相反的事情。我寻找着海滩上所有美好的事物,然后大声说出来。)可知,作者通过指出沙滩的美好事物把那三个字变成行动。故选C项。10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“In all our relationships, were looking for support. Of course, good friends should be able to have healthy disagreements. But when it comes to making deci
40、sions, there are times when all the discussion in the world wont change another persons mind. When that happens, ask yourself: Can I disagree and commit? If you can, youll show your partner youre willing to go all in and theyll do the same for you.”(在我们所有的人际关系中,我们都在寻求支持。当然,好朋友之间应该有健康的分歧。但是当涉及到做决定的时候
41、,有时候世界上所有的讨论都不会改变另一个人的想法。当这种情况发生时,问问你自己:我能否做到不同意也遵从?如果可以的话,你会向你的伴侣表明你愿意全力以赴,他们也会为你做同样的事情。)可知,作者建议在人际关系中,尽管不同意,也要支持他人。故选D项。My family just got back from a wonderful vacation. It was 10 days of good food, great sun and beautiful beaches. One day nearly ruined our trip, though. I had caught a bad cold,
42、and I was thinking about staying at home. But my wife had her heart set on the beach, and because we have three small children, I came along to help out.We arrived, and my wife was in heaven. I wasnt as enthusiastic. The sand wasnt nearly as soft as I like. And the surf was much rougher, which certa
43、inly didnt please my kids.As I kept comparing this beach to other ones, my mood deteriorated. I was about to get into another big argument with my wife when I remembered three little words: “Disagree and commit”. Its a principle that encourages healthy discussion and disagreement during the decision
44、-making process, but that requires full support for a decision once made.In the case of our vacation, I had agreed to let my wife pick the beach for the day. Because of my cold, I would have found something wrong with just about any beach. And complaining would have just made everyone else unhappy,
45、too. So, I did the opposite. I looked for all the great things about the beach and voiced them out loud. And guess what? I survived those hours on the beach.In all our relationships, were looking for support. Of course, good friends should be able to have healthy disagreements. But when it comes to
46、making decisions, there are times when all the discussion in the world wont change another persons mind. When that happens, ask yourself: Can I disagree and commit? If you can, youll show your partner youre willing to go all in and theyll do the same for you.I know its saved my most precious relatio
47、nships countless times over the years. And its a major reason why after 11 years of marriage, three kids, and even the stress of a family vacation, the relationship between my wife and me is stronger than ever.11. Why did the author go to the beach despite his bad cold?12. What is the authors princi
48、ple in dealing with disagreement in relationships?13. What will the other person probably do if youre willing to fully support him?14. How is the authors relationship with his wife now?【答案】11. He had to accompany his wife to the beach and take care of their three young children. 12. He asks himself
49、if he can disapprove or make a commitment, and if so, he shows his partner that he is willing to go all out. 13. If youre willing to throw your full support behind him, hell probably do the same for you. 14. His relationship with his wife is stronger than ever.【解析】本文是一篇记叙文。作者通过讲述陪妻子和三个年幼的孩子去海滩度假的故事,
50、告诉我们“如何处理人际关系中不一致的问题”。【11题详解】推理判断题。根据第一段中“But my wife had her heart set on the beach, and because we have three small children, I came along to help out.(但我妻子一心想去海滩,因为我们有三个小孩,我就过来帮忙)”推知,尽管作者得了重感冒,还是去了海滩,因为他要陪妻子去海滩,并要照顾三个小孩。故答案为Because he had to accompany his wife to the beach and take care of their
51、three young children.【12题详解】细节理解题。根据第五段中“When that happens, ask yourself: Can I disagree and commit? If you can, youll show your partner youre willing to go all in and theyll do the same for you.(当这种情况发生的时候,问问你自己:我能不能不同意或者做出承诺?如果可以,你会向你的伴侣表明你愿意全力以赴,他们也会为你做同样的事)”可知,作者处理人际关系中不一致的原则是:他先问问自己能不能不同意或者做出承诺
52、,如果能,他会向他的伴侣表明他愿意全力以赴。故答案为He asks himself if he can disapprove or make a commitment, and if so, he shows his partner that he is willing to go all out.【13题详解】细节理解题。根据第五段中“If you can, youll show your partner youre willing to go all in and theyll do the same for you.(如果可以,你会向你的伴侣表明你愿意全力以赴,他们也会为你做同样的事)”
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
新教材2020-2021学年人教版英语高中选择性必修三课件:课时素养评价 UNIT 2 LEARNING ABOUT LANGUAGE .ppt
