山西省晋中市2020-2021学年高二上学期期末调研英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省晋中市2020-2021学年高二上学期期末调研英语试题 WORD版含解析 山西省 晋中市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末 调研 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年1月山西省高二年级期末调研测试英语(本试卷考试时间120分钟,满分150分)注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在试卷相应的位置。2.全部答案在答题卡上完成,写在本试卷上无效。3.听力部分满分30分,不计入总分。第一部分 听力(共两节,满分3分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完 每段对话后,你都有1秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. In what language does the woman write to her pen f
2、riend?A. French. B. English. C. Turkish.2. Where is the man going?A. To a bank. B. To a park. C. To a shop.3. When will the man have a meeting?A. Today. B. Tomorrow. C. In a minute.4. How much did the woman pay for the skirt?A. $10. B. $20. C. $ 40.5. How would the woman like to go home?A. By bus. B
3、. By taxi. C. By subway.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟 的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the relationship between the speakers?A. School friends. B. Brother and sister. C. Father and daughter.7. Where do
4、es the woman think her notebook is?A. On the desk. B. In her bag. C. In the pocket of her jacket.听第7段材料,回答第8、9题。8. When did Alice get her computer?A. This morning. B. Yesterday afternoon. C. Yesterday morning.9. What is Bob going to do first?A. See the doctor. B. Check the Internet. C. Repair the co
5、mputer.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the man worried about?A. His broken arm. B. The coming exams. C. The wound in his leg.11. Who is the woman?A. The mans sister. B. The mans colleague. C. The mans classmate.12. Where does the conversation probably take place?A. In the street. B. In a hospital. C. I
6、n a classroom.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the speakers mainly discussing?A. The mans childhood.B. Old-fashioned televisions.C. Difficult times of the past.14. When did the TV programs start when the man was a child?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.15. What did the man do o
7、n holiday when he was a boy?A. He stayed at home.B. He went to the seaside.C. He took the train to England.16. What does the woman think of the old days?A. Hard. B. Boring. C. Funny.听第10段材料,回答第17至2()题。17. What did the speaker enjoy as a young child?A. Running. B. Climbing. C. Swimming.18. What was t
8、he speaker doing when he injured himself?A. A handstand. B. The long jump. C. A forward roll.19 How long was the speaker not allowed to take exercise?A. Four weeks. B. Eight weeks. C. Twelve weeks.20. What was the change for the speaker after the incident?A. He developed a new hobby.B. He began to r
9、ead love books.C. He enjoyed physical challenges even more.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的和D四个选项中选出最佳选项。AMy Favorite BooksJeffrey Archer, a well-known novelist and playwright in the UK , has spent a very famous and much admired 45-year-long writing career creating bestsellers
10、 such as Not A Penny More , Not A Penny Less, Kane and Abel and Paths of Glory. Here he lists his all-time favorite reads.Sredni VashtarBY SAKI (H. H. MUNRO) ,Dover Publications ,150I put Munros short stories equal with R. K. Narayans. They are my favorite short-story writers. Both write beautifully
11、, but they are also pretty good stories. Its that rare combination of both. This book is a gem(佳作),as is Narayans Malgudi Days.The Count of Monte CristoBY ALEXANDRE DUMAS, Rupa Publications , 295This is a masterpiece. Its too long by modern standards? of course. If Dumas was around today, hed write
12、books of 400 pages. With no television, no other distraction, he wrote books of 1,500 pages. And the surprising thing is that he wrote The Count of Monte Cristo and The Three Musketeers in the same year! You couldnt do that today!ReunionBY FRED UHLMAN,Farrar ,Strausand Giroux , 864A wonderful insigh
13、t into two young Germans-one Jewish, one aristocratic in 1939, when theyre both at school. This is a very fine book, which would help anyone understand the problems the Jews were facing in the late 1930s.A Tale of Two CitiesBY CHARLES DICKENS, Penguin Classics , 250I think this is probably a book I
14、have reread the most number of times. I love the idea of him (Dr Manette)sacrificing his life for something bigger and more glorious than himself. Quaintly old-fashioned in the modern worldI love it. This was Dickens most successful book, possibly because it was story, story, story, and impossible t
15、o put clown!1. Who does I refer to in the text?A. Alexandre Dumas.B. Fred Uhlman.C. Charles Dickens.D. Jeffrey Archer.2. Which of the following is concerned with the Jews?A. Reunion.B. A Tale of Two Cities.C. Sredni Vashtar.D. The Count of Monte Cristo.3. How much will you pay if you buy Charles Dic
16、kens most successful book?A. 150.B. 295.C. 864.D. 250.【答案】1. D 2. A 3. D【解析】【分析】本文是应用文,短文例举了英国著名小说家Jeffrey Archer最喜欢的书。【1题详解】词义猜测题。由标题 My favorite books 以及第一段最后一句话“Here he lists his all-time favorite reads” 可知,文章是以 Jeffrey Archer 的口吻进行写作的。所以“I”指的是Jeffrey Archer。故选D项。【2题详解】推理判断题。根据 Reunion 部分中的 “one
17、Jewish, one aristocratic in 1939, when theyre both at school. This is a very fine book, which would help anyone understand the problems the Jews were facing in the late 1930s.” 一个是犹太人,一个是贵族,那是1939年,当时他们都在上学。这是一本非常好的书,它可以帮助任何人理解犹太人在1930年代末所面临的问题。可知 Reunion 这本书和犹太人有关。故选 A项。【3题详解】细节理解题。根据 A Tale of Two
18、 Cities 部分中的 “250” 以及 “This was Dickens most successful book” 可知购买狄更斯最成功的书需要250块,故选D项。BA young Mexican-born stood up for her community and fought for a cause that many thought was worthless because of whom she was going up against. Her name is Erica Fernandez.Erica was born and raised in Michoacn, M
19、exico until the age of 12. At that time, her family migrated to the United States to the agricultural city of Oxnard, California. After a few years of living there, she developed a strong sense of community through familiar experiences and relationships with the people in Oxnard.One clay. Erica got
20、word of the proposal of BHP Billiton, the richest mining corporation in the world, to build a natural liquefied gas facility off the Coast of Ventura County. This proposal would have had a 36-inch pipeline routed through low-income neighborhoods in Oxnard. The proposal was first presented to richer
21、communities but was rejected. The company then added 1 0 miles to the project so that it can go around the richer communities and only affect Oxnard. This pipeline, had it gone through, would have caused 280 tons of air pollution each year, not only affecting the health of Oxnard residents, but also
22、 causing their crops and farmland to be affected largely.Seeing that her community was going to be taken advantage of, Erica decided to do something about it. Erica joined forces with local community organizations to stand up to BHP Billiton and stop this proposal from going through, organized prote
23、sts at the BHP Billiton offices, led marches through the neighborhoods that were going to be affected the most, and reached out to the media to get coverage on this injustice.All of Ericas efforts became worthwhile after her passionate speech before the California State Lands Commission. The project
24、 was asked to be vetoed and the Commission urged the Governor to do the same. It also led to the creation of SB41 2 , a bill introduced in the California Senate that entitles(给 予权利) communities to have a say in coastal construction proposals.4. Why was Erica against the proposal of BHP Billiton?A. S
25、he wanted her neighborhood protected.B. She wanted rich neighborhoods influenced.C. She wanted a sense of community developed.D. She wanted a natural liquefied gas facility built.5. What made Ericas efforts pay off finally?A. Delivering a speech.B. Reporting the proposal.C. Leading marches.D. Organi
26、zing protests.6. What does the underlined word “vetoed in the last paragraph probably mean?A. Allowed.B. Refused.C. Completed.D. Created.7. Which of the following best describes Erica?A. Ambitious and careful.B. Humorous and considerate.C. Courageous and determined.D. Responsible and easy-going.【答案】
27、4. A 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了墨西哥裔女子在移民美国后,为所在社区居民利益去致力于反对一个对本社区造成很大危害的一个项目,最终这个项目被否决。【4题详解】推理判断题。根据文章第三段最后一句话“This pipeline, had it gone through, would have caused 280 tons of air pollution each year, not only affecting the health of Oxnard residents, but also causing their crops and farmla
28、nd to be affected largely.”可知,如果这条管道穿过奥克斯纳,每年会造成280吨的空气污染,不仅影响奥克斯纳德居民的健康,还会对他们的庄稼和农田造成巨大影响。结合第四段“Seeing that her community was going to be taken advantage of, Erica decided to do something about it”讲述 Erica 为反对天然液化气设备从她的社区通过所做的一系列事情,因此可以推断她反对这个提议的原因,就是保护她所在的社区。故选 A项。【5题详解】细节理解题。根据第五段第一句“All of Erica
29、s efforts became worthwhile after her passionate speech before the California State Lands Commission.”,可知她在加州土地委员会前所做的激情演讲使得 Erica的所有付出得到了回报,Ericas efforts became worthwhile呼应题目Ericas efforts pay off。故选 A项。【6题详解】词义猜测题。根据最后一段第一句中的 “All of Ericas efforts became worthwhile(Erica的所有努力都是值得的。)” 及最后一句“It a
30、lso led to the creation of SB41 2 , a bill introduced in the California Senate that entitles communities to have a say in coastal construction proposals.”,这也导致了SB41 2法案的产生,该法案在加州参议院提出,赋予社区在海岸建设提案中有发言权。可知 Erica 的抗议取得了预期的效果,即该项目的提案被否决。故选 B项。【7题详解】推理判断题。根据第四段“Seeing that her community was going to be t
31、aken advantage of, Erica decided to do something about it. Erica joined forces with local community organizations to stand up to BHP Billiton and stop this proposal from going through, organized protests at the BHP Billiton offices, led marches through the neighborhoods that were going to be affecte
32、d the most, and reached out to the media to get coverage on this injustice.”主要讲述 Erica 不畏强权联合当地组织阻止提议通过,组织抗议行动,带领游行示威,勇于维护自己社区的权益,并为此坚持不懈地努力最终取得成功的故事。由此判断出,Erica勇敢而坚定。故选 C项。CThere are those who save every takeaway container. There are others who throw away every takeaway container and later wish the
33、y hadnt clone so. Wouldnt it be great if these two people could do each other a favor and just swap (交换)?Across the world, those with too much junk”, and those who cant get enough of it, are exchanging and sharing their stuff online on a network called Freecycle. On Freecycle, people can swap with o
34、thers who live within a few miles of them. All you have to do is list whatever you have to give away or whatever youre looking for. Take a quick visit to the website, and you can get your hands on a baby stroller, a dictionary, or a pair of shoes. Just sign up and make sure you turn up to collect yo
35、ur new- or , rather , olditem.“Freecycling isnt just a trend, though. Its becoming the accepted way of doing things. If your child has grown up, what better way to deal with his or her stroller than to give it to another kid? And if youre moving house, your expensive necessities, even beds and cupbo
36、ards, can just be freecycled.Admittedly? a lot of the items carry warnings, such as “TV with remote control missing” or saucepan (no lid)”. And some listings are a bit bossy, too, as in “ladies shoes must be collected TONIGHT! !Its also possible to get a bit addicted to Freecycle. A bamboo cocktail
37、bar, a “cupboard with 20 very small drawers”, a huge pile of squares of cloth, great for craft projects! It all sounded so good to one of my flatmates that she became an example of a Freecycle addict”. But that didnt matter, of course. Everything she got could later be freecycled off again.8. Why do
38、es the author mention two kinds of people in paragraph 1?A. To lead to the topic of Freecycle.B. To compare their different habits.C. To call on people to help each other.D. To help them exchange takeaway containers.9. What can people do on Freecycle?A. Buy cheap things.B. Make friends online.C. Sto
39、re their own things.D. Offer unwanted items for free.10. What is the last paragraph mainly about?A. Everything on Freecycle is expensive.B. My flatmate has nothing to do with Freecycle.C. It is possible to get useless things from Freecycle.D. It is easy for some people to get crazy about Freecycle.1
40、1. What can we say about freecycling?A. It is not a possible trend.B. It is win-win for some people.C. It can cause some problems.D. It is likely to produce waste.【答案】8. A 9. D 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了闲置商品网站Freecycle的相关情况以及它给人们提供的便利。8题详解】推理判断题。第一段中“There are those who save every takeaway con
41、tainer. There are others who throw away every takeaway container and later wish they hadnt clone so.(有些人会保存每一个外卖盒。还有一些人把所有的外卖盒都扔掉了,然后后悔自己这么做。)”提到两类人对外卖盒的不同处理方法,紧接着用一句否定的一般疑问句“Wouldnt it be great if these two people could do each other a favor and just swap?(如果两类人能够互相帮忙,彼此交换所需物品,不是很好吗?)”给出了建议,这就为第二段引
42、出闲置商品网站“Freecycle”做好了铺垫,因此A项“To lead to the topic of Freecycle.(来引出Freecycle的话题)”正确。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“On Freecycle, people can swap with others who live within a few miles of them. All you have to do is list whatever you have to give away or whatever youre looking for.(在Freecycle网站上,人们可以与住在几英
43、里内的人交换物品。你要做的就是列出你要送出去的东西或者你想要的东西。)”以及下文可知,人们可以在Freecycle网站上免费提供或获得自己所需的物品。故选D项。【10题详解】主旨大意题。文章最后一段的第一句“Its also possible to get a bit addicted to Freecycle.(你也可能对Freecycle有点上瘾。)”为段落主旨句。下文通过“one of my flatmates”的例子来对此加以说明。D项“It is easy for some people to get crazy about Freecycle.(有些人很容易对Freecycle痴迷
44、。)”概括了最后一段的段落大意。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据文章第二段“On Freecycle, people can swap with others who live within a few miles of them. All you have to do is list whatever you have to give away or whatever youre looking for.(在Freecycle网站上,人们可以与住在几英里内的人交换物品。你要做的就是列出你要送出去的东西或者你想要的东西。)”以及下文可知,人们在闲置网站上能免费提供或者得到自己闲置的物品
45、,Freecycling给大家提供了各取所需,互惠互利的平台,因此它对一些人来说是双赢的。故选B项。DAn easily biodegradable(可生物降解的)material that could be “part of a global answer” to single-use plastic pollution has won its inventor, British designer Lucy Hughes , the international James Dyson Award.Hughes Marina Tex bioplastic is strong and flexi
46、ble, making it a possible alternative for single-use packaging such as bags and sandwich wrappers. Its key ingredients are fish scales and skin, so it can break down in home food waste or compost bins.Hughes created Marina Tex for her final-year project in the product design course at the University
47、 of Sussex. She had set out to create something using waste rather than unused materials, which led her to the UKs fishing industry. She ran more than 100 experiments to improve the bioplastic mixture, mostly using the kitchen stove in her student accommodation.The fish scales and skin removed durin
48、g processing usually encl up burnt or buried in landfill. And with “about 500, 000 tonnes of such waste produced by the countrys fisheries annually”, it seems possible that Marina Tex could be used largely in industrial production. The material is low-energy to produce and doesnt consume the earths
49、natural resources considering its based on existing waste. It is also strong, boasting a higher tensile(可拉伸的)strength than the current material most commonly used for plastic bags.British inventor James Dyson, who every year selects the grand prize winner in the international student design competit
50、ion that bears his name, said that the material had the potential to replace traditional single-use plastics. “Marina Tex elegantly solves two problems:the ubiquity(无处不在)of single-use plastic and fish waste.” he said. “Further research and development will ensure that Marina Tex evolves further, and
51、 I hope it becomes part of a global answer to the abundance of single-use plastic waste.”12. What do we know about Marina Tex bioplastic?A. It is used globally.B. It feels pretty hard.C. It is made from fish.D. It can break down easily.13. Why did Hughes created Marina Tex?A. To run experiments.B. T
52、o promote fishing industry.C. To create something special.D. To finish her project at the university.14. What does James think of the future of Marina Tex?A. Promising.B. Uncertain.C. Costly.D. Dark.15. Which of the following should be the best title for the text?A. Existing Fish WasteB. Ways to Fig
53、ht Plastic PollutionC. New Bioplastic Made from Fish WasteD. An International Student Design Competition【答案】12. D 13. D 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。英国设计师 Lucy Hughes使用鱼鳞和鱼皮制作的环保塑料(Marina Tex),文章介绍了此项创造发明的最初设计目的、这种环保塑料的特性、优势以及未来的发展潜力。【12题详解】细节理解题。由第二段中的“Its key ingredients are fish scales and skin, so
54、 it can break down in home food waste or compost bins.”(它的主要成分是鱼鳞和鱼皮,所以它可以在家庭食物垃圾或堆肥箱中分解)可知,Marina Tex bioplastic 的主要成分是鱼鳞和鱼皮,所以它可以在家里的食物垃圾箱或堆肥箱里分解。故选D项。【13题详解】细节理解题。由第三段中的“Hughes created Marina Tex for her final-year project in the product design course at the University of Sussex.”(Hughes为她在苏塞克斯大学
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-519874.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018-2019学年七年级语文上册(遵义)课件:专题六 修改病句(共10张PPT).ppt
