分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 11

类型2021高考英语二轮专题复习专题强化练(三) 阅读理解之推理判断题(Ⅰ) WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:525390
  • 上传时间:2025-12-09
  • 格式:DOC
  • 页数:11
  • 大小:67.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021高考英语二轮专题复习专题强化练三 阅读理解之推理判断题 WORD版含解析 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 强化 阅读 理解 推理 判断 WORD 解析
    资源描述:

    1、专题强化练(三)阅读理解之推理判断题()A(2020广东四校高三期末联考)Microplastics are everywhere in our environment.Its hardly surprising that the tiny fragments have also been found in humans.A new study shows that Americans are consuming as many as 121,000 particles each year.Measuring 50 to 500 microns in length,microplastics

    2、come from a variety of sources,including large plastics that break down into smaller and smaller pieces.Therefore,much remains unknown about the common existence of these materials within the human body,as well as their impact on human health.Hoping to fill in some of these gaps,a research team led

    3、by Kieran Cox,a PhD candidate at the University of Victoria,looked at 26 papers assessing the amount of microplastics in commonly consumed food items,among which are seafood,sugars,salts,honey,alcohol and water.The team also evaluated the potential consumption of microplastics through inhalation(吸入)

    4、 using previously reported data on microplastic concentrations in the air and the Environmental Protection Agencys reported respiration rates.Based on these data,the researchers calculated that our annual consumption of microplastics via food and drink ranges from 39,000 to 52,000 particles.When mic

    5、roplastics taken in through inhalation are taken into account,the range jumps to between 74,000 and 121,000 particles per year. The authors of the study found that people who drink exclusively from plastic water bottles absorb an additional 90,000 microplastics each year,compared to 4,000 among thos

    6、e who only consume tap water.“This shows that small decisions,over the course of a year,really matter and have an impact,”Cox says.The new study,according to its authors,was the first to investigate “the accumulative human exposure” to microplastics.But in all likelihood,the research tells only a sm

    7、all part of the entire story.Collectively,the food and drink that the researchers analyzed represent 15 percent of Americans caloric intake.The team could not account for food groups like fruits,vegetables and grains because there simply is not enough data on their microplastic content.For those wor

    8、ried about microplastic consumption,cutting down bottled water is a good place to start.But to the heart of the problem,we have to stop producing and using so much plastic.1What makes it difficult to know microplastics commonly exist in the human body?AThe quality.BThe quantity.CThe shape. DThe size

    9、.2How did Kieran Coxs team calculate the potential consumption of microplastics?ABy studying papers. BBy comparing the impacts.CBy analyzing the data.DBy conducting experiments.3Which of the following is true according to the text?ADrinking less plastic bottled water helps to take in fewer microplas

    10、tics. BThe study is among the earliest to investigate human exposure to microplastics. CCoxs team gained comprehensive information of microplastics taken in by humans. DPeople consume 74,000 to 121,000 particles of microplastics per year from food and drink.4What is the best title for the text?AThe

    11、Potential Problems of MicroplasticsBMicroplastics Coming from Various SourcesCMicroplastics Found Within Human BodiesDThe Impact of Microplastics on Human Health【语篇解读】本文介绍了一项研究,研究表明人体有大量的塑料微粒,它们主要来自食品和空气。从而呼吁人们应该通过减少塑料的使用来解决这一问题。1解析:细节理解题。根据第二段中的“Measuring 50 to 500 microns in length,microplastics c

    12、ome from a variety of sources,including large plastics that break down into smaller and smaller pieces.Therefore,much remains unknown about the common existence of these materials within the human body.”可知,塑料微粒非常小,并且有很多来源,正因如此,关于这些塑料微粒的存在还有很多未知之处。故D项正确。答案:D2解析:推理判断题。根据第三段中的“Based on these data,the r

    13、esearchers calculated that our annual consumption of microplastics via food and drink ranges from 39,000 to 52,000 particles.”可知,Kieran Cox的团队是通过分析数据来计算塑料微粒的潜在消耗量的。故C项正确。答案:C3解析:推理判断题。根据第四段中的“The authors of the study found that people who drink exclusively from plastic water bottles absorb an additi

    14、onal 90,000 microplastics each year,compared to 4,000 among those who only consume tap water.”以及第五段的“For those worried about microplastic consumption,cutting down bottled water is a good place to start.”可知,少喝塑料瓶装水有助于人们减少塑料微粒的摄入。故A项正确。答案:A4解析:标题归纳题。根据第一段“Its hardly surprising that the tiny fragments

    15、have also been found in humans.A new study shows that Americans are consuming as many as 121,000 particles each year.”可知,全文主要围绕着人类体内含有大量的塑料微粒这一内容展开。故C项正确。答案:CB(2020广东华南师大附中高三模拟)“How do you account for your remarkable accomplishment in life?”Queen Victoria of the UK asked Helen Keller.“How do you exp

    16、lain the fact that even though you were both blind and deaf,you were able to accomplish so much?”Ms.Kellers answer is a tribute (致敬) to her dedicated teacher.“If it had not been for Anne Sullivan,the name of Helen Keller would have remained unknown.”According to speaker Zig Ziglar,“Little Annie” Sul

    17、livan,as she was called when she was young,was no stranger to hardship.She was almost sightless herself and was,at one time,diagnosed as hopelessly “insane” by her caregivers.She was locked in the basement of a mental institution outside of Boston.On occasion,Little Annie would violently attack anyo

    18、ne who came near.Most of the time she generally ignored everyone in her presence. An elderly nurse believed there was hope,however,and she made it her mission to show love to the child.Every day she visited Little Annie.For the most part,the child did not acknowledge the nursed presence,but she stil

    19、l continued to visit.The kind woman left cookies for her and spoke words of love and encouragement.She believed Little Annie could recover,if only she were shown love. Eventually,doctors noticed the change in the girl.Where they once witnessed anger and hatred,they now noted a gentleness and love.Th

    20、ey moved her upstairs where she continued to improve.Then the day finally came when this seemingly “hopeless” child was released.Anne Sullivan grew into a young woman with a desire to help others as she herself was helped by the kind nurse.It was she who saw the great potential in Helen Keller.She l

    21、oved her,disciplined her,played with her,pushed her and worked with her until the flickering candle that was her life became a beacon of light to the world.Anne Sullivan worked wonders in Helens life;but it was a loving nurse who first believed in Little Annie and lovingly transformed an uncommunica

    22、tive child into a compassionate teacher. “If it had not been for Anne Sullivan,the name of Helen Keller would have remained unknown.”But if it had not been for a kind and dedicated nurse,the name of Anne Sullivan would have remained unknown.5The dialogue between Queen Victoria and Helen Keller is me

    23、ntioned mainly to_Ashow a deep admiration for Helen KellerBprove that Helen Keller made a great contributionCbegin telling the story of Helen Kellers teacher Anne SullivanDget the reader interested in how Helen Keller achieved so much6What is the hardship mentioned in the third paragraph?ASullivan h

    24、ad a strange disease.BAlmost everyone ignored Sullivan.CSullivan was kept away from her parents.DSullivan was believed to have a mental problem.7What can we conclude from the article?ASullivan liked the nurse from the very beginning.BSullivan experienced firsthand how terrible the life of a deaf chi

    25、ld was.CThe elderly nurse had no doubt that Sullivan would be a great teacher.DWithout the nurse,Sullivan couldnt have helped Helen Keller later.8Which of the following would be the best title for the article?AThe Power of LoveBMaking a DifferenceCThe Secret to Being a Good TeacherDSimilarities Betw

    26、een Anne and Helen【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述了被一度认为有精神问题的Annie Sullivan,在一位护士的关心与爱护下,慢慢恢复健康,并且重新点燃了Helen Keller生命的灯塔。通过这个故事,文章告诉我们爱的力量是伟大的。5解析:推理判断题。根据文章第一段“How do you explain the fact that even though you were both blind and deaf you were able to accomplish so much?”(你如何解释尽管你看不见听不到却能取得如此大的成就)和第二段的“Ms.Kell

    27、ers answer is a tribute (致敬)to her dedicated teacher.If it had not been for Anne Sullivan,the name of Helen Keller would have remained unknown.”(凯勒女士的回答是对她具有献身精神的老师的致敬。“如果没有Anne Sullivan,海伦凯勒的名字可能永远都不会为人所知。”)可以推测,引用海伦凯勒和维多利亚女王的对话是为了引出她和老师Anne Sullivan之间的故事。C项,begin telling the story of Helen Kellers

    28、 teacher Anne Sullivan(开始讲述海伦凯勒和老师Anne Sullivan之间的故事)符合以上推测。答案:C6解析:细节理解题。根据文章第三段“She was almost sightless herself and was,at one time,diagnosed as hopelessly insane by her caregivers.”(她自己几乎失明,并且一度被她的看护者诊断为无可救药的“精神错乱者”)可知,Sullivan经历的困境是她被认为精神有问题。D项,Sullivan was believed to have a mental problem.(Su

    29、llivan被认为精神有问题)符合文意。答案:D7解析:推理判断题。根据文章倒数第二段“Anne Sullivan worked wonders in Helens life;but it was a loving nurse who first believed in Little Annie and lovingly transformed an uncommunicative child into a compassionate teacher.”(Anne Sullivan在海伦凯勒的一生中创造了奇迹:但是首先是一位慈爱的护士相信了小安妮,并慈爱地把一个沉默寡言的孩子变成了一位富有同情

    30、心的老师)可推测,如果没有这位护士,就不会有Anne Sullivan,那么她也不能帮助到海伦凯勒。D项,Without the nurse,Sullivan couldnt have helped Helen Keller later.(如果没有这个护士Sullivan本不能够帮助海伦凯伦)符合文意。答案:D8解析:主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是文章第四段的“She believed Little Annie could recover,if only she were shown love.”(她相信小安妮会康复,如果给予她爱)和第六段的“She loved her,discipl

    31、ined her,played with her,pushed her and worked with her until the flickering candle that was her life became a beacon of light to the world.”(她爱她,管教她,同她玩耍,督促她,和她一起工作,直到她生命中闪烁的蜡烛变成了世界的灯塔)可知,本文主要讲述爱的力量可以让人变得更好。A项,The Power of Love(爱的力量)可以作为本文标题。 答案:AC(2020武汉高三质量监测)Just ask any new parent:Adding a baby

    32、 to a household can also add stress to a career.Now,a new study backs that up with some astonishing numbers:After science,technology,engineering and mathematics (STEM) professionals become parents,43% of women and 23% of men switch fields,transition (转变) to parttime work,or leave the workforce entir

    33、ely.Many researchers and parents already knew that STEM can be unwelcoming to parents,particularly mothers.But “the considerable departure was astonishing,” says Erin Cech,an assistant professor of sociology at the University of Michigan in Ann Arbor and lead author of the study,published in the Pro

    34、ceedings of the National Academy of Sciences.For both genders,“the proportions were higher than we expected.”The surprisingly high reduction rate for men also highlights that “parenthood in STEM is not just a mothers issue;its a worker issue,” Cech says.She hopes that the findings “might motivate ch

    35、anges”,such as more paid parental leave from both government and employers and policies that better support flexible work time without a tight routine.“We are not suggesting that people who want families should avoid STEM;thats not the solution,” she emphasizes.By 2018,78% of new fathers were still

    36、working in STEM,the vast majority full time.For new mothers,68% were still in STEM,but only 57% worked full time.For professionals without children,on the other hand,84% of men and 76% of women were predicted to still be working in STEM full time in 2018.For the new parents across all fields,16% of

    37、women were working parttime and 15% had left the workforce,as compared with just 2% and 3%,respectively,for men.These sharp differences make clear that,even though the reduction rate for fathers is higher than expected,mothers still face particular career challenges. 9What makes many STEM employees

    38、change their jobs?AWorrying about their family.BThe attraction of parttime jobs.CBeing tired of the former jobs. DThe heavy burden at home and work.10Which statement may Erin Cech agree with?AWorking at home may be a popular choice.BIncreasing welfare may keep STEM parents.CPeople with families shou

    39、ld leave STEM. DSTEM professionals should obey the rules.11How many new mothers among the labor force worked full time in 2018?A69%.B76%. C57%. D31%.12What does the author want to stress by listing the sharp differences?AToo many fathers leave STEM.BIts hard for mothers to make a balance.CSTEM jobs

    40、are no longer popular.DIts impossible to have a successful career.【语篇解读】本文主要以STEM的相关行业为例,阐述了家庭和工作给新手父母们带来的巨大压力,女性(尤其是新妈妈)全职比例与男性相比较低。9解析:推理判断题。根据第一段中的“Just ask any new parent:Adding a baby to a household can also add stress to a career.”可知,给家里添个孩子也会给新手父(母)的职业生涯增加压力。由此可推断,家庭和工作的重担让STEM的相关行业从业者更换了他们的工

    41、作,故选D。答案:D10解析:推理判断题。根据第三段的第二句可知,Cech希望这些发现会促生变化,比如来自政府和雇主的更长时间的带薪产假,以及不附带严格常规要求的灵活工作时间。由此可以推断,Erin Cech可能会同意“增加福利留住STEM父母”,故选B。答案:B11解析:细节理解题。根据第四段中的“For the new parents across all fields,16% of women were working parttime and 15% had left the workforce,as compared with just 2% and 3%,respectively,

    42、for men.”可知,在所有领域的新手父母们中,有16%的女性是兼职工作的,15%的人离职。由此计算,2018年全职工作的新手母亲所占比率为100%(16%15%)69%,故选A。答案:A12解析:写作意图题。根据最后一段的最后一句“These sharp differences make clear that,even though the reduction rate for fathers is higher than expected,mothers still face particular career challenges.”可知,这些明显的差异表明,母亲仍然面临着特定的职业挑战。由此可推断,作者想通过列举这些明显的差异来强调母亲们很难平衡家庭与工作,故选B。答案:B

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021高考英语二轮专题复习专题强化练(三) 阅读理解之推理判断题(Ⅰ) WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-525390.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1