教育部新课标四省联考2023届高三英语下学期2月高考适应性考试试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 教育部 新课 标四省 联考 2023 届高三 英语 下学 高考 适应性 考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、英语注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
2、答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C。1. What will the woman probably do next?A. Pay for the clothes. B. Go to another store. C. Try on some dresses.2. What will the man do about the camera?A. Have it repaired. B. Lend it to Larry. C. Change it for a new on
3、e.3. Why does the woman suggest having a party?A. Bill has got a pay raise.B. Bill has found a good job.C. Bill has finished a project.4. Where will the woman go to celebrate her moms birthday?A. Caf Blue. B. Chez Marie. C. Leblanc.5. What are the speakers mainly talking about?A. A park. B. The weat
4、her. C. Bobs pets.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient. B. Hu4sband and wife. C. Salesman and customer.7. W
5、hat does the man suggest the woman do?A. Do more exercise. B. Drink plenty of water. C. Stop eating chocolate.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why does Joshua make the call?A. To ask for advice. B. To make an apology. C. To check the time.9. Where is Joshua now?A. In Cider Street. B. On Elmer Road. C. In Poplar S
6、treet.10. What is Joshuas destination?A. Marias house. B. The National Bank. C. Westin Hospital.听第8段材料,回答第11至13题。11. How much rent would the man like to pay every month?A. 400. B. 800. C. 950.12. What is an advantage of the flat?A. Its convenient for shopping.B. Its in a quiet neighborhood.C. Its ne
7、xt to the mans college.13. What is the man going to do tomorrow?A. Find another flat. B. Move into the flat. C. Check on the flat.听第9段材料,回答第14至17题。14. Where are the speakers?A. On a bus. B. At a store. C. In a church.15. What was the mans first challenge this week?A. To do some volunteer work.B. To
8、encourage others to smile.C. To treat a stranger to a dinner.16. What day is it today?A. Tuesday. B. Wednesday. C. Thursday.17. What will the woman do next?A. Make an application. B. Call her husband. C. Pay for her groceries.听第10段材料,回答第18至20题。18. What should a public speaker avoid doing according t
9、o the woman?A. Talking too loudly. B. Speaking too fast. C. Saying too much.19. Why should the closing of a speech be carefully planned?A. Its usually the most remembered part.B. Its the last chance to make your point.C. Its as important as the opening words.20. What does the woman suggest a public
10、speaker do during the speech?A. Show a good sense of humor.B. Motivate the audience to act.C. Meet challenges with courage.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFamily-Friendly Events in JanuaryZooLights: Glow Wild Jan. 1-19The Phoenix Zoos yearly holiday lig
11、ht show is on until Jan. 19, allowing families one or more opportunities to enjoy the citys zoo, with millions of lights giving an added dimension to the festivities.Glow Wild, 455 N. Galvin Pkwy. , Phoenix, phoenixzoo.org, $11. 95 members, $13. 95 general admission.Downtown Mesa Festival of the Art
12、s Jan. 4-18The Downtown Mesa Festival of the Arts features the work of established and emerging artists, including those who create woodwork, metal crafts, food items, art, photography and gifts.On Macdonald, off of Main Street in Downtown Mesa, , free admission.Family Fun Winterfest Jan. 4OdySea Aq
13、uarium in the Desert is hosting the third annual Family Fun Winterfest in its Desert Courtyard, featuring real snow for the kids to play in. This free event features everything from bounce houses to rides, games, snowflake crafts and face painting to go with various stands set up by local sellers, w
14、ith food and other offerings for sale at the event.9500 E. Via de Ventura, Scottsdale, , free.Youth Fine Arts Course Jan. 18-Mar. 7Mesa Arts Center is hosting an eight-week youth arts course on Saturdays to teach artistic skills and knowledge through fun and challenging art classes in a wide variety
15、 of art materials, including painting, drawing, mixed media and sculpture, ensuring mentally stimulating sessions for all.Mesa Art Center, 1 E. Main St. , Mesa, , $93.1. How can you get a discounted ticket to the ZooLights show?A. Bring a friend.B. Get a membership.C. Join a tour group.D. Book a tic
16、ket online.2. What can you do at Family Fun Winterfest?A. Have free food.B. Enjoy real snow.C. Take art classes.D. Meet local artists.3. Which event lasts the longest?A. ZooLights:Glow Wild.B. Downtown Mesa Festival of the Arts.C. Family Fun Winterfest.D. Youth Fine Arts Courses.【答案】1. B 2. B 3. D【解
17、析】【导语】本文是应用文。主要介绍四个在一月份开始举办的家庭友好活动。1题详解】 细节理解题。根据小标题ZooLights: Glow Wild Jan. 1-19下的段落中“$11. 95 members, $13. 95 general admission.(会员价11. 95美元,普通门票价13.95美元)”可知,要买到ZooLights show的折扣票,需成为会员。故选B项。2题详解】细节理解题。根据小标题Family Fun Winterfest Jan. 4下的段落中“OdySea Aquarium in the Desert is hosting the third annua
18、l Family Fun Winterfest in its Desert Courtyard, featuring real snow for the kids to play in.(位于沙漠的OdySea Aquarium正在其Desert Courtyard举办第三届年度家庭趣味冬季活动,以真正的雪为特色,供孩子们玩耍)”可知,在Family Fun Winterfest可以享受真正的雪。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据每段的小标题“ZooLights: Glow Wild Jan. 1-19(ZooLights: Glow Wild,1月1日到19日)”,“Downtown M
19、esa Festival of the Arts Jan. 4-18(Downtown Mesa Festival of the Arts,1月4日到18日)”,“Family Fun Winterfest Jan. 4(Family Fun Winterfest,1月4日)”和“Youth Fine Arts Course Jan. 18-Mar. 7(Youth Fine Arts Course,1月18日到3月7日)”可知,四个活动中,持续最长的是Youth Fine Arts Course。故选D项。BAs a young girl growing up in France, Sara
20、h Toumi dreamed of becoming a leader who could make the world a better place. Her passion to help others was awakened when, from the age of nine, she accompanied her Tunisian father to his birthplace in the east of the country during holidays. There she organized homework clubs and activities for ch
21、ildren. Toumi witnessed first-hand the destructive effect of desertification. “Within 10 years rich farmers became worse off, and in 10 years from now they will be poor. I wanted to stop the Sahara Desert in its tracks.” A decrease in average rainfall and an increase in the severity of droughts (干旱)
22、 have led to an estimated 75 percent of Tunisias agricultural lands being threatened by desertification.Toumi recognized that farming practices needed to change. She is confident that small land areas can bring large returns if farmers are able to adapt by planting sustainable crops, using new techn
23、ologies for water treatment and focusing on natural products and fertilizers (肥料) rather than chemicals.In 2012, Toumi consolidated her dream to fight the desert. She moved to Tunisia, and set up a programme named Acacias for All to put her sustainable farming philosophy into action. “I want to show
24、 young people in rural areas that they can create opportunities where they are. Nobody is better able to understand the impact of desertification and climate change than somebody who is living with no access to water.”By September 2016, more than 130, 000 acacia trees had been planted on 20 pilot fa
25、rms, with farmers recording a 60 percent survival rate. Toumi estimates that some 3 million acacia trees are needed to protect Tunisias farmland. She expects to plant 1 million trees by 2018. In the next couple of years, Toumi hopes to extend the programme to Algeria and Morocco.4. How did Toumis ho
26、liday trips to Tunisia influence her?A. They made her decide to leave the country.B. They helped her better understand her father.C. They fired her enthusiasm for helping others.D. They destroyed her dream of being a teacher.5. What is the main cause of the desertification of Tunisias farmland?A. Lo
27、w rainfall.B. Soil pollution.C. Cold weather.D. Forest damage.6. Why did Toumi set up Acacias for All in Tunisia?A. To create job opportunities for young people.B. To help the children obtain a basic education.C. To persuade the farmers not to use fertilizers.D. To facilitate the protection of their
28、 farmland.7. Which of the following can be the best title for the text?A. Saving Water in TunisiaB. Planting Trees of Native SpeciesC. Holding back the SaharaD. Fighting Poverty in North Africa【答案】4. C 5. A 6. D 7. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了主人公图米在一次去突尼斯旅游的过程中激发了她要帮助当地人热情,由此创立了“Acacias for All”项目,改善当地农田
29、,实践其可持续农业的理念。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“Her passion to help others was awakened when, from the age of nine, she accompanied her Tunisian father to his birthplace in the east of the country during holidays. (9岁那年,她陪伴着身为突尼斯人的父亲,到突尼斯东部的出生地度假,这唤醒了她帮助他人的热情。)”可知,图米去突尼斯度假的经历唤醒了她帮助他人的热情。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第一段中“ A de
30、crease in average rainfall and an increase in the severity of droughts (干旱)have led to an estimated 75 percent of Tunisias agricultural lands being threatened by desertification.(平均降雨量的减少和干旱严重程度的增加导致突尼斯大约75%的农业土地受到沙漠化的威胁。)”可知,降雨量少是突尼斯农田沙漠化的主要原因。故选A。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“She moved to Tunisia, and set
31、up a programme named Acacias for All to put her sustainable farming philosophy into action. (她搬到突尼斯,并建立了一个名为“Acacias for All”的项目,将她的可持续农业理念付诸行动。)”以及最后一段中“By September 2016, more than 130, 000 acacia trees had been planted on 20 pilot farms, with farmers recording a 60 per cent survival rate. Toumi e
32、stimates that some 3 million acacia trees are needed to protect Tunisias farmland.(截至2016年9月,在20个试点农场种植了13万多棵金合欢树,农民的成活率达到60%。图米估计,为了保护突尼斯的农田,大约需要300万棵金金合欢。)”可知,她创立“Acacias for All”项目的目的是保护当地的农田。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中“By September 2016, more than 130, 000 acacia trees had been planted on 20 pilot f
33、arms, with farmers recording a 60 per cent survival rate. Toumi estimates that some 3 million acacia trees are needed to protect Tunisias farmland. (截至2016年9月,在20个试点农场种植了13万多棵金合欢树,农民的成活率达到60%。图米估计,为了保护突尼斯的农田,大约需要300万棵金合槐。)”以及通读全文可知,文章讲述的是主人公图米在9岁时,在一次陪伴爸爸去突尼斯旅游的过程中激发了她要帮助当地人热情,由此创立了“Acacias for All”
34、项目,改善当地农田,坚持与沙漠作斗争,实践其可持续农业的理念。C选项“Holding back the Sahara(与撒哈拉沙漠作斗争)”符合文章标题。故选C。CFor years, David James, who studies insects at Washington State University, had wanted to examine the migration (迁徙)patterns of West Coast monarch butterflies (黑脉金斑蝶). The route the butterflies travel has been hardly k
35、nown because the populations are too small to follow. For every 200 monarchs tagged (打标签)by a researcher, only one is usually recovered at the end of its trip, James says, and finding even 200 in the wild to tag is unlikely. Knowing the route is vital to conservation efforts, but James had no way to
36、 figure it out- until he got a phone call from Washington State Penitentiary in Walla Walla.The prison was looking for new activities to improve the mental health of those serving long-term sentences. So James began working with prisoners to raise monarchs through the whole process of their transfor
37、mation. The adult insects were then tagged and released from the prison. Over five years, nearly 10, 000 monarchs flew from the facility. Elsewhere in Washington, Oregon and Idaho, researchers released another few thousand.The tags included email addresses, and soon after the first butterflies took
38、off, James started receiving messages from people who had spotted them. The butterflies, the reports confirmed, wintered in coastal California. Twelve of them landed at Lighthouse Field State Beach in Santa Cruz. Several more headed to Bolinas and Morro Bay.The work helps researchers identify ideal
39、places to plant milkweed and other vegetation that are important to the life cycle of West Coast monarch butterflies. It also brought out the gentler side of some of the prisoners. “They were very worried that they were going to harm the butterflies, ”James says. Watching the monarch change their fo
40、rm also touched the men. “This butterfly changed, ” James recalls prisoners telling him, “and maybe we can too. ”8. What was hard for David to do in his study?A. Gain financial support.B. Hire qualified workers.C. Build a new laboratory.D. Find enough monarchs.9. Why are the butterflies tagged befor
41、e being released?A. To guarantee their safety.B. To enable them to fly longer distances.C. To track their travel routes.D. To distinguish them from other species.10. What makes the prisoners feel that they can change?A. The patience the butterflies showed.B. The hardship the butterflies underwent.C.
42、 The transformation of the butterflies.D. The devotion of James to the butterflies.11. What is the last paragraph mainly about?A. The impact of the research.B. The findings of James study.C. The release of the prisoners.D. The life cycle of the butterflies.【答案】8. D 9. C 10. C 11. A【解析】【导语】本文是说明文。文章讲
43、述了David James想要研究黑脉金斑蝶的迁徙,但是很难找到足够可以跟踪的蝴蝶,华盛顿州立监狱的囚犯帮助饲养蝴蝶,然后打上包括邮箱地址的标签放飞, James收到了来自发现蝴蝶的人们的信息,从而让研究工作顺利进行,这项工作帮助研究人员确定了理想的种植马利筋和其他植被的地方,这些植被对西海岸黑脉金斑蝶蝶的生命周期很重要,也激发了一些囚犯温和的一面。【8题详解】细节理解题。根据第一段的“The route the butterflies travel has been hardly known because the populations are too small to follow. F
44、or every 200 monarchs tagged (打标签)by a researcher, only one is usually recovered at the end of its trip, James says, and finding even 200 in the wild to tag is unlikely.( 蝴蝶的飞行路线几乎不为人知,因为它们的数量太少,无法跟随。詹姆斯说,每200只被研究人员标记的帝王蝴蝶,通常只有一只在旅行结束时被找到,而在野外找到200只帝王蝶也不太可能。)”可知,对于戴维来说,研究中最困难的是找到足够的黑脉金斑蝶。故选D。【9题详解】推
45、理判断题。根据倒数第二段“The tags included email addresses, and soon after the first butterflies took off, James started receiving messages from people who had spotted them. The butterflies, the reports confirmed, wintered in coastal California. Twelve of them landed at Lighthouse Field State Beach in Santa Cru
46、z. Several more headed to Bolinas and Morro Bay. ( 这些标签包括电子邮件地址,在第一批蝴蝶起飞后不久,詹姆斯开始收到发现它们的人发来的信息。报道证实,这些蝴蝶在加州沿海过冬。其中12只降落在圣克鲁斯的Lighthouse Field State Beach。更多的前往Bolinas和Morro Bay。)”可推断,在释放之前给这些蝴蝶打上标签是为了跟踪它们的旅行路线。故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的“It also brought out the gentler side of some of the prisoners. Th
47、ey were very worried that they were going to harm the butterflies,James says. Watching the monarch change their form also touched the men.This butterfly changed,James recalls prisoners telling him, and maybe we can too.(它也带来了一些囚犯的温和的一面。“他们非常担心他们会伤害蝴蝶,”詹姆斯说。看着黑脉金斑蝶改变他们的形式也感动了这些男人。“这只蝴蝶改变了,”詹姆斯回忆说,囚犯告
48、诉他,“也许我们也可以。”)”可知,蝴蝶的改变感动了这些囚犯,他们觉得蝴蝶可以变形,他们也可以改变,因此可知是蝴蝶的改变让囚犯感觉自己也可以改变。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段的“The work helps researchers identify ideal places to plant milkweed and other vegetation that are important to the life cycle of West Coast monarch butterflies. It also brought out the gentler side of so
49、me of the prisoners.( 这项工作帮助研究人员确定理想了的种植马利筋和其他植被的地方,这些植被对西海岸黑脉金斑蝶蝶的生命周期很重要。它也激发了一些囚犯温和的一面。)”可推断,本段主要讲述这项研究工作的影响。故选A。DWe all know that unpleasant feeling when were talking about something interesting and halfway through our sentence were interrupted. But was that really an interruption? The answer de
50、pends on whom you ask, according to new research led by Katherine Hilton from Stanford University.Using a set of controlled audio clips (录音片段), Hilton surveyed 5, 000 American English speakers to better understand what affects peoples perceptions of interruptions. She had participants listen to audi
51、o clips and then answer questions about whether the speakers seemed to be friendly and engaged, listening to one another, or trying to interrupt.Hilton found that American English speakers have different conversational styles. She identified two distinct groups: high and low intensity speakers. High
52、 intensity speakers are generally uncomfortable with moments of silence in conversation and consider talking at the same time a sign of engagement. Low intensity speakers find it rude to talk at the same time and prefer people speak one after another in conversation.The differences in conversational
53、 styles became evident when participants listened to audio clips in which two people spoke at the same time but were agreeing with each other and stayed on topic, Hilton said. The high intensity group reported that conversations where people spoke at the same time when expressing agreement were not
54、interruptive but engaged and friendlier than the conversations with moments of silence in between speaking turns. In contrast, the low intensity group perceived any amount of simultaneous (同时) chat as a rude interruption, regardless of what the speakers were saying.“People care about being interrupt
55、ed, and those small interruptions can have a massive effect on the overall communication,” Hilton said. “Breaking apart what an interruption means is essential if we want to understand how humans interact with each other.”12. What does Hiltons research focus on?A. What interruptions mean to people.B
56、. Whether interruption is good or not.C. How to avoid getting interrupted.D. Why speakers interrupt each other.13. What do participants of the study need to do?A. Record an audio clip.B. Answer some questions.C. Listen to one another.D. Have a chat with a friend.14. What do low intensity speakers th
57、ink of simultaneous chat?A. Its important.B. Its interesting.C. Its inefficient.D. Its impolite.15. What can we learn from Hiltons research?A. Human interaction is complex.B. Communication is the basis of life.C. Interruptions promote thinking.D. Language barriers will always exist.【答案】12. A 13. B 1
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-526908.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
