分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型河北省深州市长江中学2020-2021学年高一英语10月月考试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:529325
  • 上传时间:2025-12-09
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:111KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河北省 深州市 长江 中学 2020 2021 学年 英语 10 月月 考试题 解析
    资源描述:

    1、河北省深州市长江中学2020-2021学年高一英语10月月考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分 20 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和 阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Why is the woman looking for clothes?A. Shes too warm in her clothes. B. She needs to attend a party.C. Her cl

    2、othes are too small.2. Why are the man and woman celebrating?A. Its the womans birthday. B. The woman got a new job.C. They recently got engaged.3. How does the man react to seeing the woman?A. Hes sad. B. Hes scared. C. Hes surprised.4. Why does the woman want to go to Paris?A. To study dance. B. T

    3、o open a studio. C. To go to college.5. What happened to the mans hand?A. He broke his finger. B. He cut his finger. C. He had an operation.第二节 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个 选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个 小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6

    4、 段材料,回答第 6、7 题。6. How does the woman feel about owning a boat?A. It is fun. B. It is expensive. C. It takes up too much space.7. What is the man most concerned with?A. Getting a discount on a boat.B. Getting his parents to buy him a boat.C. Finding a place to keep his boat.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. How

    5、many DVDs does the man have?A. About five hundred. B. About one thousand. C. About five thousand.9. What is the mans favorite movie?A. Batman. B. The Graduate. C. The Godfather.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. According to the man, what is the biggest part of the problem?A. Cars that go too fast. B. Peopl

    6、e who walk into the traffic.C. Bikers who take over the street.11. How many accidents have there been in a month?A 2. B. 3. C. 4.12. How does the woman think the leaders will react?A. They wont care. B. They will argue with her.C. Most of them will support her view.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What di

    7、d the man think of his boss?A. He was very relaxed. B. He was formal and polite.C. He was very young.14. Where does the man work?A. At a music company. B. At a financial company.C. At a newspaper.15. What does the mans boss advise him to do?A. Listen to music. B. Read the newspaper. C. Play sports m

    8、ore often.16. What did the woman give the man?A. A book. B. A pen. C. A newspaper.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. At school, what did the speaker use to do after lunch?A. Play sports. B. Write short stories.C. Read inside the classroom.18. What did the speaker do in middle school?A. She started a book c

    9、lub. B. She wrote for the school newspaper.C. She went out to parties frequently.19. When did she first get her writings published?A. In middle school. B. In high school. C. At college.20. What is the speakers favorite activity now?A. Traveling around the world. B. Reading books.C. Talking about her

    10、 writing第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe most popular bus tour in London is a hop-on, hop-off tour. This means that the buses are continually driving around predefined (预先确定的) routes and visitors can use their tickets to jump on at any st

    11、op and get off at whichever stop they choose. Tickets are usually valid (有效的) for 1-2 days for the operating hours of the company you have bought your ticket from.One of the best hop-on hop-off tours in London is Golden Tours! Golden Tours is Londons leading sightseeing company. Since 1984, it has b

    12、een offering a wide range of daily tours covering Englands most well-known attractions.Hop-on Hop-off Ticket Price:Adult: 26Child: 12 ( provides for children aged 5-12 )Family: 64 ( provides for two adults and two children )Ticket Duration: 24 or 48 hours (in winter)Times:Blue Route: 8:16 am-5:00 pm

    13、Red Route: 8:16 am-5:30pmGreen Route:8:16 am-5:00pmPurple Route:8:16 am-4:15 pmBuses run every 10-20 minutes.Where to Purchase TicketsOnline or at departure points Green Park, Trafalgar Square,Buckingham Palace.Commentary (现场解说) Languages and Type:Live commentary in English.Recorded commentary in Ge

    14、rman, French, Spanish,Italian, Japanese, Russian and Brazilian Portuguese.Routes:Blue Route: Standard Route plus Belgravia and Kensington Tower of London, St. Pauls Cathedral, Buckingham Palace, Harrods, V&A Museum, etc.Red Route: Standard Route plus the DocklandsGreen Route: Standard RoutePurple Ro

    15、ute: Standard Route plus Soho and BloomsburyRoute Durations: 1-3 hours1. If you want to visit Buckingham Palace, you should choose .A. Blue RouteB. Red RouteC. Green RouteD. Purple Route2. Which of the following is TRUE if you take Purple Route for sightseeing in London?A. You can hear live commenta

    16、ry in French.B. You can take the bus to wherever you want.C. You dont need to wait any time for the bus.D. You have to finish your tour before 4:15 pm.3. How much should a couple with two children aged 10 and 12 pay for their tickets?A. 48.B. 52.C. 64.D. 76.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一则应用文。文章主要对英国

    17、黄金旅行社旅行线路、旅行时间、票价 和报名方式等相关信息做了介绍,以此来吸引更多人前往黄金旅行社报名旅行。【1题详解】细节理解题。根据Routes部分中第一条Blue Route: Standard Route plus Belgravia and Kensington Tower of London, St. Pauls Cathedral, Buckingham Palace, Harrods, V&A Museum, etc.可知,蓝色路线:标准路线加伦敦贝尔格拉维亚和肯辛顿塔、圣保罗大教堂、白金汉宫、哈罗德百货、V&A博物馆等。由此可知,如果你想参观白金汉宫,你应该选择蓝色路线。故选A

    18、。【2题详解】细节理解题。根据Times部分中第四条Purple Route:8:16 am-4:15 pm可知。紫色路线:上午8:16-下午4:15。由此可知,如果你选择紫色路线在伦敦观光,你必须在下午4点15分之前完成你的旅行。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Hop-on Hop-off Ticket Price部分中第三条Family: 64 (provides for two adults and two children)可知,家庭:64 (供两名成人和两名儿童)由此可知,该夫妇只需购买家庭票即可,即一对有两个10岁和12岁孩子的夫妇应该付64。故选C。【点睛】数字计算题也是近几

    19、年高考中常考的内容,此类试题是在文章中直接表现出来细节事实,有的要经过具体的计算才能够得出正确的答案。具体的计算题可以是对年代的计算、月份的计算或比例的计算等。文章中经常会出现许多数字,它们对解题产生一定的影响。解答此类试题的方法是先来理解文章的大意,然后经过对比、分析、计算等就能够得出正确的答案。如第三小题,根据Hop-on Hop-off Ticket Price部分中第三条Family: 64 (provides for two adults and two children)可知,家庭:64 (供两名成人和两名儿童)由此可知,该夫妇只需购买家庭票即可,即一对有两个10岁和12岁孩子的夫

    20、妇应该付64。故选C。BSalvador Dali (19041989) was one of the most popular of modern artists. The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculptures, drawings and more. Among the works a

    21、nd masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces, most importantly The Persistence of Memory. There is also LEnigme sans Fin from 1938, works on paper, objects, and projects for stage and screen and selected parts from television programmes reflecting the artists showman qualities.

    22、The visitor will enter the World of Dali through an egg and is met with the beginning, the world of birth. The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.The exhibition shows how Dali draws the viewer between two infinities (无限). From the infinity small

    23、to the infinity large, contraction and expansion coming in and out of focus: amazing Flemish accuracy and the showy Baroque of old painting that he used in his museum-theatre in Figueras, explains the Pompidou Centre.The fine selection of the major works was done in close collaboration (合作) with the

    24、 Museo Nacional Reina Sofia in Madrid, Spain, and with contributions from other institutions like the Salvador Dali Museum in St. Petersburg.4. Which of the following best describe Dali according to Paragraph 1?A. Optimistic.B. Productive.C. Generous.D. Traditional.5. What is Dalis The Persistence o

    25、f Memory considered to be?A. One of his masterworks.B. A successful screen adaptation.C. An artistic creation for the stage.D. One of the beat TV programmes.6. How are the exhibits arranged at the World of Dali?A By popularity.B. By importance.C. By size and shape.D. By time and subject.7. What does

    26、 the word contributions in the last paragraph refer to?A. Artworks.B. Projects.C. Donations.D. Documents.【答案】4. B 5. A 6. D 7. A【解析】【分析】萨尔瓦多达利是最受欢迎的现代艺术家之一,巴黎的蓬皮杜艺术中心展示了他200多幅油画,雕塑和绘画等作品。展览是按时间和主题展示,展品融合了多种风格,显示了萨尔瓦多达利非凡的艺术才能。【4题详解】 推理判断题。根据第一段The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and

    27、admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculptures, drawings and more.可知,巴黎蓬皮杜艺术中心的展览汇集了达利200多件油画、雕塑、绘画等作品,由此可以推断出他是一个多产的(productive)艺术家。对于他的乐观、慷慨和传统,文中没有信息句支持。故选B。【5题详解】 推理判断题。根据第一段第三句Among the works and masterworks on exhibiti

    28、on the visitor will find the best pieces, most importantly The Persistence of Memory.可知,The Persistence of Memory是他的杰作之一。故选A。【6题详解】 推理判断题。根据文章第二段第二句The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.可知,达利的作品展览是按照时间和主题组织的,对于按照流行度重要性尺寸和形状等这样的形式,文中并无信息支持。故选D。【7

    29、题详解】 猜测词义题。根据最后一段可知,最后一段强调了对主要作品进行了精选(the fine selection of the major works),又点明contributions来自其他机构,所以可推断出 contributions 应该属于 works 的范畴。contributions指“贡献”,与C项同义,故选A。 【点睛】在做阅读理解题过程中,应首先略读一下短文,了解一下短文的大致意思,然后把几个选项含义理解透,尤其注意意思相近,表达有交叉的选项之间的区别。然后再细读短文,把答案填入合适位置。答题时可以把含义相近的几个选项轮流填入同一处位置,反复阅读,反复体会,找出最佳选项,对

    30、于实在没有把握的小题可以最后完成。完成短文后,再认真通读一遍全文,看看上下语意是否通顺,是否符合逻辑关系。要看完全文,关键对方反复阅读,才能选对答案。例如小题1,根据第一段The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculptures, drawings and more.可知达利的作品是多产的,故选B。

    31、CIf you live in Shanghai,Beijing or many other cities,you may see many orange bicycles on the streets these daysThese bikes are owned by a company called MobikeYou can order a bike through an app on your phoneWhen you find a bike,you just scan a QR code (扫描二维码) on the bike so you can use itYou dont

    32、need to return the bike to a stationyou can park it anywhereChina was known as the kingdom of bicycles about 30 years agoBut more people choose to drive cars and catch the subway these daysBike rental(租凭的) services like Mobike are bringing bikes backBack then,I got the feeling that Chinese people we

    33、re trying to be modern and push away the pastSo they did not want to be linked with bicycles, said Ines Brunn,a German woman who runs a bike store in BeijingI do believe changes in peoples tastes will shape new thinking about bikesOnline rental services are making biking more convenient,but its stil

    34、l not easy to ride bikes in Chinese citiesCars often take up bicycle lanes(道路) Bikers have to ride next to cars in car lanes,which can be very dangerousBeijing plans to build over 3,200 km of new bike lanesDrivers who drive in bike lanes will be punishedTraffic signs will be put up to better protect

    35、 bikers8. If you want to use a Mobike, _.A. you have to scan a QR codeB. you dont need to pay for itC. you dont have to return itD. you have to pay for an app9. Which of the following is NOT true,according to Paragraph 3?A. China had the most bicycles in the world about 30 years agoB. There are more

    36、 bicyclists than motorists these daysC. More people are driving cars or taking the subway these daysD. Bike rental services are becoming more popular10. What does Ines Brunn mean when she says peoples tastes are changing?A. Chinese people like modern thingsB. Chinese people like riding bicyclesC. Pe

    37、ople in Beijing are changing their tastesD. More people will start riding bikes11. Which is the best title for the passage?A. How to use a MobikeB. Orange bikes will be fashionableC. Bringing back bikesD. Why is Beijing building new bike lanes?【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了现在中国很多城市出现了一

    38、种新型的摩拜单车,人们可以通过手机及相应的应用程序扫描二维码使用,它将自行车重新带回中国。而北京计划新建新的自行车道,以便更好地保护骑自行车的人。【8题详解】细节理解题。根据第二段When you find a bike,you just scan a QR code (扫描二维码) on the bike so you can use it(当你找到一辆自行车时,你只需在自行车上扫描二维码就可以使用它。)可知,如果你想使用摩拜单车,你必须扫描二维码,故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段But more people choose to drive cars and catch the

    39、subway these days(但是现在更多的人选择开车和乘地铁。)可知,B选项“现在骑自行车的人比开车的人多”不正确,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段Back then,I got the feeling that Chinese people were trying to be modern and push away the pastSo they did not want to be linked with bicycles, said Ines Brunn,a German woman who runs a bike store in BeijingI do beli

    40、eve changes in peoples tastes will shape new thinking about bikes(“那时,我感觉到中国人正试图成为现代人,并把过去的事情推开,所以他们不想与自行车联系在一起,”一位在北京经营自行车商店的德国女人Ines Brunn说,“我相信人们品味的改变会塑造自行车的新思维。”可知,人们品味的改变意味着更多的人将开始骑自行车,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据讲述摩拜单车在中国的使用和流行,及第三段Bike rental (租赁的) services like Mobike are bringing bikes back(像摩拜单车这样的

    41、自行车租赁服务正在把自行车带回来。)可知,C项“带回自行车”适合作文章标题,故选C。DParts of Africa are covered by a dark cloud. But this is no rain cloud. It is a living cloud made of billions of locusts (蝗虫) that are traveling across the continent eating everything in their path.And now in the battle to stop this disaster a radio station

    42、 in Senegal, West Africa, is offering listeners 50 kilograms of rice if they can catch and kill 50 kilograms of locusts. “We think this idea will get more people to take part in the war on the locusts.” said Abdoulaye Ba, from Sud-Fm, a radio station in one of Senegals worst affected area.This is We

    43、st Africas biggest locust disaster in 15 years, and it is moving east, causing huge damage to crops. As they move they produce young and increase their number and will soon threaten (威胁) Sudan in the northeast of Africa. Some say it could reach Asia. Experts say the harmful effect on crops in areas

    44、already suffering from food shortage and war could cause many people to go hungry. Governments in the areas are not well equipped to fight the pest.Although leaders of 12 countries have agreed on a plan, it is not expected to be enough. “We are now treating 6,000 hectares (公顷) per day with pesticide

    45、 (杀虫剂), but we need to treat 20,000 hectares per day in order to have any hope of controlling this disaster ,”said Mohamed Abdallahi Ould Babah, director of locust control in Mauritania.Requests are being made for international aid, which is only way to limit the disaster, the UNs Food and Agricultu

    46、re Organization warned.12. By using dark cloud to describe locusts in the first paragraph, author of the article .A. shows the size and speed of the mass of locustsB. suggests the great damage that locusts can causeC. warns that locusts would sweep the continent like rain cloudsD. both A and B13. Th

    47、e story is mainly about .A. West Africas united effort in fighting a disasterB. the difficulty in controlling locustsC. how locusts caused great damage to West AfricaD. a struggle to fight against a disaster brought by locusts in West Africa14. The locust disaster .A. would be even more serious in A

    48、siaB. is out of controlC. affected only the warning areasD. cannot be stopped unless twice as much pesticide is provided for the affected areas15. Which of the following is WRONG ?A. Sud-Fm offers a rewarded for fighting locusts so that more people will join in the effort.B. Senegal is to the southw

    49、est of Sudan .C. The locusts can cause such damage mainly because it has no natural enemy in West Africa .D. 12 countries affected by locusts have united but still lack pesticide.【答案】12. D 13. D 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。这篇短文讲述的是非洲的部分地区遭受了非常严重的蝗虫灾害,造成了很大的损失。现在政府及其他国家的领袖都已经采取措施,展开行动,消灭蝗虫。电台也呼吁更多的人加入到与蝗虫

    50、的战斗中来。【12题详解】推理判断题。根据第一段Parts of Africa are covered by a dark cloud. But this is no rain cloud. It is a living cloud made of billions of locusts (蝗虫) that are traveling across the continent eating everything in their path.可知,非洲部分地区被乌云覆盖,但这并不是雨云,而是由数十亿只蝗虫组成的活云,它们正在穿越非洲大陆,吃掉路上的所有东西。可推知,这里是用乌云来形容蝗虫的大小、

    51、速度和危害。故选D。【13题详解】主旨大意题。根据第一段Parts of Africa are covered by a dark cloud. But this is no rain cloud. It is a living cloud made of billions of locusts (蝗虫) that are traveling across the continent eating everything in their path.可知,非洲部分地区被乌云覆盖,但这并不是雨云,而是由数十亿只蝗虫组成的活云,它们正在穿越非洲大陆,吃掉路上的所有东西。结合文章主要讲的是非洲西部发生

    52、的严重的蝗虫灾害,而且各方面正为消灭蝗虫而做着努力。由此可知,文章主要讲述的是一场与西非蝗虫带来的灾难作斗争的故事。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段中“We are now treating 6,000 hectares per day with pesticide, but we need to treat 20,000 hectares per day in order to have any hope of controlling this disaster ,” said Mohamed Abdallahi Ould Babah, director of locust co

    53、ntrol in Mauritania.可知毛里塔尼亚蝗虫控制中心主任Mohamed Abdallahi Ould Babah说:“我们现在每天要处理6,000公顷的蝗虫,但是我们需要每天处理20,000公顷的蝗虫,这样才有希望控制这场灾难。”由此可知,蝗虫灾害目前失去了控制。故选B。【15题详解】细节理解题。根据第二段中And now in the battle to stop this disaster, a radio station in Senegal, West Africa, is offering listeners 50 kilograms of rice if they c

    54、an catch and kill 50 kilograms of locusts.可知,现在,在阻止这场灾难的战斗中,西非塞内加尔的一家电台向听众提供50公斤大米,如果他们能够捕捉并杀死50公斤蝗虫的话。由此可知,A选项“苏丹南方发展联盟调频广播电台为抗击蝗虫提供奖励,以便更多的人参与这项努力”正确;根据第三段中As they move they produce young and increase their number and will soon threaten Sudan in the northeast of Africa.可知,随着它们的迁徙,它们会繁殖后代,数量也会增加,很快

    55、就会威胁到非洲东北部的苏丹。由此可知,可知B选项“塞内加尔在苏丹的西南部”正确;根据最后一段中Although leaders of 12 countries have agreed on a plan, it is not expected to be enough.可知,尽管12个国家的领导人已经就一项计划达成一致,但预计这还不够。由此可知,D选项“受蝗虫影响的12个国家已经联合起来,但仍然缺乏杀虫剂”正确。只有C选项“蝗虫能造成这样的破坏主要是因为它们在西非没有天敌”文章没有提到,C选项错误。故选C。第二节 (共5小题;每小2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处

    56、的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Life is filled with regrets. _16_ When we look back, we always wish that we had made better choices. Then what can we do to avoid future regrets?Make better plansIf you start to do something, you need to make a plan before doing it. The earlier, the better. _17_ Youll also know wha

    57、t you should do and what you shouldnt do._18_You can go around more often. More outdoor activities can keep you relaxed and active. You also need to be kind. “Thank you” can bring a smile to someones face. Learn to say “sorry” and dont be angry with others.Find the right friend.A friend may make you

    58、r life and can break your life as well. _19_ Good friends will always better your ideas. Never fear failureEverybody fails. Even the greatest person failed. We should not fear failure, because failure is not the end of the road. _20_Life is good. We dont have to live in our past, but we do hope that

    59、 we can plan better, live better and work better when we have the chance to do so.A. Live a more active life.B. Almost all of us have no difficulty telling our regrets.C. We should take failure as a chance and improve ourselves.D. We had many dreams when we were young children.E. So you have to thin

    60、k twice when you choose a friend.F. Build up your confidence.G. You will know what comes first and what comes last.【答案】16. B 17. G 18. A 19. E 20. C【解析】这是一篇说明文。作者通过这篇文章向我们讲述了人生充满了遗憾,但可以做一些事来避免遗憾的发生。【16题详解】根据上一句Life is filled with regrets.可知,生活充满遗憾。故B项:Almost all of us have no difficulty telling our

    61、regrets.( 几乎所有人都能毫不费力地说出自己的遗憾。)是对上文的进一步说明,故选B。【17题详解】根据上文If you start to do something, you need to make a plan before doing it. The earlier, the better.可知,如果你开始做某事,你需要在做之前制定一个计划。越早越好。给G项:You will know what comes first and what comes last.(你也会知道你应该做什么和不应该做什么。)是早做计划的好处,符合本段文意。故选G。【18题详解】根据本段内容You can

    62、go around more often. More outdoor activities can keep you relaxed and active. You also need to be kind.可知,要过更积极的生活,故选A。【19题详解】根据前文A friend may make your life and can break your life as well.可知朋友的重要,E项:So you have to think twice when you choose a friend.(所以当你选择朋友时,你必须三思而后行)符合文意,故选E。【20题详解】根据前文Everyb

    63、ody fails. Even the greatest person failed. We should not fear failure, because failure is not the end of the road.可知,每个人都失败。即使是最伟大的人也失败过。我们不应该害怕失败,因为失败不是道路的终点。故C项:We should take failure as a chance and improve ourselves.(我们应该以失败为契机,提高自己)承接上文,说明对待失败的态度。故选C。第三部分 英语知识运用第一节 完形填空(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下面短

    64、文。从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。When she was 16, Joanne learned that she was adopted (收养的) and that her birth mother was a woman named Lillian and that she had died days after giving birth to her. Feeling hurt and confused, Joanne spent many nights crying, _21_what her birth mot

    65、her had been like. And yet, some part of her believed her mother was still _22_.The doubts _23_ Joanne for years. In 2017, when Joanne was already 79 years old, her daughter-in-law, Shelley, suggested her taking a DNA _24_. Shelley thought learning something about her _25_ family might give Joanne s

    66、ome _26_ .So Joanne took the test, and about a year later Shelley received a(n) message on from a man named Sam, whose genetic report had _27_ him with Joanne.Shelley immediately wrote back to Sam, asking _28_ he knew a Lillian. Yes, Sam said, that was his mothers name. Almost _29_, an even bigger s

    67、hock came that Lillian was alive, at age 100.The families quickly planned a(n) _30_ where Lillian lived. A month later, Joanne found herself sitting across from the mother she had _31_ in her whole life, looking at Lillian, who suffered from dementia (痴呆症) and used a wheelchair.“I dont know if she r

    68、ecognizes me,” Joanne said.She told Lillian that she had been _32_ in 1940 and that shed been told her birth mother had _33_. No response. Joanne started to cry. At that point, her mother _34_, as if she had started to understand. Joanne excitedly continued telling Lillian all about her children and

    69、 grandchildren. Lillian smiled. Then she said the words Joanne had waited more than 60 years to hear: “This is my _35_ .”21. A. drawingB. hopingC. wonderingD. forgetting22. A. youngB. illC. prettyD. alive23. A. botheredB. inspiredC. exchangedD. changed24. A. examB. testC. courseD. training25. A. cur

    70、rentB. realisticC. effectiveD. biological26. A. peaceB. adviceC. worryD. mind27. A. providedB. replacedC. matchedD. equipped28. A. whyB. howC. whenD. whether29. A. immediatelyB. unbelievablyC. naturallyD. fortunately30. A. reunionB. speechC. partyD. operation31. A. found outB. gone throughC. depende

    71、d onD. searched for32. A. caughtB. beatenC. adoptedD. cheated33. A. given upB. run awayC. passed awayD. turned up34. A. slept inB. looked upC. came outD. took off35. A. motherB. daughterC. nameD. life【答案】21. C 22. D 23. A 24. B 25. D 26. A 27. C 28. D 29. B 30. A 31. D 32. C 33. C 34. B 35. B【解析】【分析

    72、】这是一篇记叙文。本文主要讲述了Joanne从小被收养,在她的儿媳Shelley的帮助下最终和自己的亲生母亲Lillian相认的故事。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:Joanne感到被伤害和困惑,她哭了好几个晚上,想知道她的生母是什么样的。A. drawing画,吸引;B. hoping希望;C. wondering想知道;D. forgetting忘记。根据下一段第一句“The doubts _3_ Joanne for years.”及下文她寻找亲生母亲可知,此处指想知道亲生母亲长什么样。故选C项。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:可是,她有点相信她的母亲还活着。A. youn

    73、g年轻的;B. ill生病的;C. pretty漂亮的;D. alive活着的。根据上文“she had died days after giving birth to her”可知,有人告诉Joanne她的亲生母亲在生下她几天后就死了,结合本句中的转折词“yet”可知,但她相信亲生母亲还活着,第四段最后一句“Lillian was alive”也是提示。故选D项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:这些疑虑困扰了Joanne多年。A. bothered使(某人)烦恼(或担忧、不安) ;B. inspired激发,鼓舞;C. exchanged交换;D. changed改变。由空前名词dou

    74、bts和后文寻找亲生母亲可知,关于亲生母亲的疑虑困扰了Joanne多年。故选A项。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:在2017年,当Joanne已经79岁时,她的儿媳Shelley建议她进行DNA检测。A. exam考试,测验;B. test测验,检测,化验;C. course课程;D. training训练。结合前的DNA和下文“So Joanne took the test”可知,此处指DNA检测。故选B项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:Shelley认为了解她的亲生家庭可能会给Joanne带来一些平静。A. current当前的;B. realistic现实的;C. eff

    75、ective有效的;D. biological生物学的。由上文可知,Shelley建议Joanne做DNA检测,目的是寻找Joanne的亲生母亲和家庭。故选D项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:Shelley认为了解一下她的亲生家庭可能会给Joanne带来一些平静。A. peace平静;B. advice建议;C. worry担心;D. mind思维,大脑。由前文可知,想知道自己的亲生母亲是否还活着的疑惑困扰了Joanne多年,所以此处指了解她的亲生家庭可能会给Joanne带来一些平静。故选A项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:因此Joanne接受了检测,大约一年后Shelley

    76、收到ancestry. com网站上一个名叫 Sam的男人的信息,他的基因报告显示他和Joanne的基因匹配。A. provided提供;B. replaced代替;C. matched匹配;D. equipped装备。由下文“Yes, Sam said, that was his mothers name.”可知,Joanne的母亲Lillian 也是Sam的母亲,所以Sam与Joanne的基因匹配。故选C项。【28题详解】考查连词词义辨析。句意:Shelley立刻回信给 Sam,问他是否认识一个叫Lillian的人。A. why为什么;B. how如何;C. when何时;D. wheth

    77、er是否。由下文“Yes, Sam said, that was his mothers name.”可知,此处需用连接词whether“是否”引导宾语从句。故选D项。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:几乎令人难以置信,甚至更令人震惊的是,100岁的Lillian还活着。A. immediately立即;B. unbelievably难以置信地;C. naturally自然地;D. fortunately幸运地。根据“an even bigger shock came that Lillian was alive, at age 100”可知,Lillian100岁了,还活着,所以此处指令

    78、人难以置信地。故选B项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:家人很快计划在Lillian住的地方团聚。A. reunion团聚;B. speech演讲;C. party聚会;D. operation手术。由前文可知,Joanne的生母还活着,结合下一句“Joanne found herself sitting across from the mother she had _11_ in her whole life”可知, Joanne的家人给她们安排了一次团聚。故选A项。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:一个月后,Joanne发现自己坐在她一生都在寻找的母亲对面,看着Lillian,她

    79、患了痴呆症,坐在轮椅上。A. found out查清,弄明白;B. gone through经历;C. depended on依靠;D. searched for寻找。由前文描述可知,Joanne16岁时想知道自己的亲生母亲长什么样,在年事已高时做DNA检测,都是想寻找自己的亲生母亲。故选D项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:她告诉Lillian,她是在1940年被人收养的,别人告诉她,她的亲生母亲已经去世了。A. caught抓住;B. beaten打,打败;C. adopted收养;D. cheated欺骗。根据文章第一句“When she was 16, Joanne learne

    80、d that she was adopted”可知,Joanne被别人收养。故选C项。【33题详解】考查动词短语辨析。句意:她告诉Lillian,她是在1940年被人收养的,别人告诉她,她的亲生母亲已经去世了。A. given up放弃;B. run away逃跑;C. passed away去世;D. turned up出现,调高。根据第一段中“that her birth mother was a woman named Lillian and that she had died days after giving birth to her.”可知,此处指人们告诉Joanne,她的生母去世

    81、了。故选C项。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:这时,她母亲抬起头来,好像已经开始明白了。A. slept in睡过头;B. looked up向上看;C. came out出版;D. took off脱下,起飞。由“as if she had started to understand”及下文“Lillian smiled”可知,此处表示Lillian抬起了头,好像听懂了Joanne说的话。故选B项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:这是我的女儿。A. mother妈妈;B. daughter女儿;C. name名字;D. life生活。上文提到Lillian好像开始听懂了Joann

    82、e说的话,结合“Joanne had waited more than 60 years to hear”可知,Lillian说的是Joanne60年来最想听见的话,即母亲说,这是我的女儿。故选B项。【点睛】第II卷注意:将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第二节:(共10小题;每题2分,共20分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式(不多于3个单词)。In western countries the only person who might dare to tell you that you are fat is your _36_ (person) doctor.

    83、 Then he would probably tell you how to lose weight. In China, there is no such inhibition (拘谨) as to _37_ (talk) about peoples weight. It _38_ (be) common for Chinese to go to foreigners, saying, “You are fat.” While talking with _39_Chinese friend about this, she told me that I was wrong and that

    84、Chinese will normally say, “You are so fat.” There are several reasons _40_ people will say this. Firstly, there arent many fat people in China. It is almost a _41_ (curious) to see someone fat. Secondly, there are _42_ (few) private issues. Thirdly, people just feel freer to speak exactly what is o

    85、n their mind. Try feeding Western dessert to Asians _43_you will always hear “too sweet, too sweet”. Some Chinese think that all Westerners are fat. Once I _44_ (play) basketball when a guy said, “Why are you so skinny?” I thought all people from America were fat.” Perhaps if more people in American

    86、 comment on others weight, then it might help remind people to try _45_ (stay) fit.【答案】36. personal 37. talking 38. is 39. a 40. why 41. curiosity 42. fewer 43. and 44. was playing 45. to stay【解析】这是一篇说明文。文章讲述了,不同国家和地域在诸多方面有所不同,针对“肥胖”的表达,中西方文化有差异。【36题详解】考查形容词。句意:在西方国家,唯一敢告诉你你胖的人是你的私人医生。此处用形容词personal

    87、(私人的)作定语修饰名词doctor。故填personal。【37题详解】考查动名词。句意:在中国,谈论人们的体重是没有这种拘谨的。介词短语as to(谈到、关于),相当于介词about,介词后面用动名词(doing)做宾语。故填talking。【38题详解】考查主谓一致。句意:中国人对外国人说“你很胖”是很常见的。此处缺乏谓语,讲的是事实,用一般现在时,主语It是单数,主谓一致,谓语也用单数。故填is。39题详解】考查冠词。句意:当她和一位中国朋友谈论这个问题时,她告诉我我错了,中国人通常会说,“你太胖了。”此处泛指“一位中国朋友”,Chinese以辅音音素开头,应用不定冠词a表泛指。故填a

    88、。【40题详解】考查定语从句关系词。句意:为什么人们这样说,有几个原因。此处是定语从句,先行词是several reasons,在从句中做原因状语,应用关系副词why。故填why。【41题详解】考查名词。句意:看到一个胖子几乎是一个罕见而有趣的事。由前面a可知,此处用名词作表语,curiosity可用作可数名词,表“罕见而有趣的事”。故填curiosity。【42题详解】考查比较级。句意:其次,私人问题较少。由全文语境可知,这里指相对美国来说,在中国,私人问题相对少一些,应用比较级。故填fewer。【43题详解】考查连词。句意:试着给亚洲人吃西餐甜点,你总会听到“太甜了,太甜了”。本句是“祈使

    89、句+ and +陈述句”结构,前一分句表示一种假设/条件,相当于if条件状语从句,后一句表示一种结果/推论。故填and。【44题详解】考查时态。句意:有一次我正在打篮球时,一个人说:“你怎么这么瘦?”此处缺乏谓语,由Once和said,本句时态属于过去时间范畴,由句意可知,此处表“正在打篮球”,此处用过去进行时(was/were doing),形成“was/were doingwhen”结构,主语I是单数,谓语也用单数。故填was playing。【45题详解】考查动词不定式。句意:也许如果更多的美国人对别人的体重发表评论,那么这可能有助于提醒人们尽量保持健康。固定搭配try to do st

    90、h.(尽力做某事),此处用动词不定式(to do)。符合句意。故填to stay。第四部分 写作(共两节,满分40分)1.书面表达:(满分25分)46. 假定你是高中学生李华,你的美国朋友 Jim 即将升入中国的一所高中学习,想让你给他一些学习建议。请你给他写一封电子邮件,内容包括:1.与老师交流,征求老师意见; 2.上课积极参与讨论,专心听讲,做好笔记;3.课后积极完成作业,巩固知识。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Jim,Having learned that youll be a senior high school student, I

    91、 am delighted. In your last email you mentioned that you were confused about how to study well in your senior high school. Now, Id like to share my study tips with you.First, youd better communicate with your teachers regularly. In this way, they may offer some great advice on both your study and li

    92、fe. Second, why not involve yourself in each class actively, listen to the teacher attentively and take notes carefully so that you can review later? Third, its a good idea to do your homework on time soon after school, which will help you practice what you have learned and make it fresh in your min

    93、d.I sincerely hope my advice can be helpful to you and that you can enjoy your new school life. Best wishes!Yours,Li Hua【解析】【分析】本文是一篇提纲类书面表达,要求考生把自己当成李华,你的美国朋友 Jim 即将升入中国的一所高中学习,请给他写一封电子邮件,给他一些学习建议。【详解】第1步:审题。根据文字提示可知本文是一封电子邮件,要求考生给Jim 即将升入中国的一所高中学习,请给他写一封电子邮件,给他一些学习建议。全文以一般现在时和第二人称为主。文章要点均已经给出,总体难度

    94、较小。第2步:组织要点。1.与老师交流,征求老师意见;2.上课积极参与讨论,专心听讲,做好笔记;3.课后积极完成作业,巩固知识。第3步:根据提示及关键词组进行遣词造句,关键词为be confused about、share with 、communicate with、involve oneself in等。同时注意电子邮件的惯用语和习惯表达。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】本篇范文结构完美,条理清晰。范文时态和人称运用准确,涵盖了文字提示要求的所有要点,且有适当的个人发挥。考生运用了多样式的句型结构,整

    95、篇文章富有变化并不死板。使用了较多的高级词汇,如communicate with、involve oneself in等;尽量运用了丰富的句式,分词做状语Having learned that youll be a senior high school student, I am delighted.非限制性定语从句和宾语从句which will help you practice what you have learned and make it fresh in your mind.同时文章还运用了一些串联成分,如first、second、third这些串联词让各个要点更为紧密地结合在一起

    96、。以上写作技巧的运用提升了文章的层次,显示了考生具有很强的驾驭语言的能力。2.概要写作(满分15分)47. 阅读下面短文,然后用60个单词左右概括短文的要点。Getting rid of dirt, in the opinion of most people, is a good thing. However, there is nothing fixed about attitudes to dirt.In the early 16th century, people thought that dirt on the skin was a means to block out disease

    97、, as medical opinion had it that washing off dirt with hot water could open up the skin and let ills in. A particular danger was thought to lie in public baths. By 1538, the French king had closed the bath houses in his kingdom. So did the king of England in 1546. Thus began a long time when the ric

    98、h and the poor in Europe lived with dirt in a friendly way. Henry IV, King of France, was famously dirty. Upon learning that a nobleman had taken a bath, the king ordered that, to avoid the attack of disease, the nobleman should not go out.Though the belief in the advantage of dirt was long-lived, d

    99、irt has no longer been regarded as a nice neighbor ever since the 18th century. Scientifically speaking, cleaning away dirt is good to health. Clean water supply and hand washing are practical means of preventing disease. Yet, it seems that standards of cleanliness have moved beyond science since Wo

    100、rld War . Advertisements repeatedly sell the idea; clothes need to be whiter than white, cloths ever softer, surfaces to shine. Has the hate for dirt, however, gone too far?Attitudes to dirt still differ hugely nowadays. Many first-time parents nervously try to warn their children off touching dirt,

    101、 which might be responsible for the spread of disease. On the contrary, Mary Ruebush, an American immunologist (免疫学家), encourages children to play in the dirt to build up a strong immune system. And the latter position is gaining some reason._【答案】People have mixed opinions towards dirt on our skin.

    102、(要点1) For a long time in history, people of some European countries, such as France, believed that dirt protected people from getting ill.(要点2) However, people began to change their attitudes to dirt about 200 years ago. People have been told that washing dirt off our body can keep us healthy. (要点3) But, some scientists believe that exposure to some dirt many help our immune system. (要点4)【解析】【分析】本文考查概要写作。【详解】本文主要讲了在不同的历史时期人们对于泥的态度,以及泥对于身体健康的影响。在历史上的很长时期,一些欧洲国家认为泥可以保护人们免受疾病,而在十八世纪,人们开始改变了这个观点,科学表明把身上的赃物洗干净有利于健康,但是也有科学家认为泥可以帮助我们维持免疫系统。写作时注意准确正确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河北省深州市长江中学2020-2021学年高一英语10月月考试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-529325.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1