河北省石家庄市15中学2022届高三第一学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省石家庄市15中学2022届高三第一学期10月月考英语试题 WORD版含解析 河北省 石家庄市 15 中学 2022 届高三 第一 学期 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届河北省石家庄市15中学高三第一学期10月月考英语试题本试卷共四个部分,满分150分,考试时间120分钟。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What time is it now?A. 9:10. B. 9:50. C. 10:00. 2. What does the woman think of the weather?A. Its nice
2、. B. Its warm. C. Its cold. 3. What will the man do?A. Attend a meeting. B. Give a lecture. C. Leave his office. 4. What is the womans opinion about the course?A. Too hard. B. Worth taking. C. Very easy. 5 What does the woman want the man to do?A. Speak louder. B. Apologize to her. C. Turn off the r
3、adio. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,选出最佳选项。听第6段材料,回答第6、7题。6. How long did Michael stay in China?A. Five days. B. One week. C. Two weeks. 7. Where did Michael go last year?A. Russia. B. Norway. C. India. 听第7段材料,回答第8、9题。8. What food does Sally like?A. Chicken. B. Fish. C. Eggs. 9. What are the
4、speakers going to do?A. Cook dinner. B. Go shopping. C. Order dishes. 听第8段材料,回答第10至12题。10. Where are the speakers?A. In a hospital. B. In the office. C. At home. 11. When is the report due?A. Thursday. B. Friday. C. Next Monday. 12. What does George suggest Stephanie do with the report?A. Improve it
5、. B. Hand it in later. C. Leave it with him. 听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the probable relationship between the speakers?A. Salesperson and customer. B. Homeowner and cleaner. C. Husband and wife. 14. What kind of apartment do the speakers prefer?A. One with two bedrooms. B. One without furniture. C
6、. One near a market. 15. How much rent should one pay for the one-bedroom apartment?A. $350. B. $400. C. $415.16. Where is the apartment the speakers would like to see?A. On Lake Street. B. On Market Street. C. On South Street. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What percentage of the worlds tea exports go to Br
7、itain?A. Almost 15%. B. About 30%. C. Over 40%. 18. Why do tea tasters taste tea with milk?A. Most British people drink tea that way. B. Tea tastes much better with milk. C. Tea with milk is healthy. 19. Who suggests a price for each tea?A. Tea tasters. B. Tea exporters. C. Tea companies. 20. What i
8、s the speaker talking about?A. The life of tea tasters. B. Afternoon tea in Britain. C. The London Tea Trade Centre. 第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的4个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AThis online course is designed to provide you with work-ready skills including responding to job adve
9、rtisements,writing application letters and resumes(简历)and developing inter-view skillsWhat topics will it cover? The recruitment(招聘) and selection process The job application Planning for the interview Developing interview skillsWhat will you achieve?By the end of the course,youll be able to. Assess
10、 the recruitment and selection process from an employers point of view Interpret an advertisement,job description and selection criteria correctly Model a well-written job application Plan for a job interviewWho is the course for?While this course appeals to trainees and graduates,it also applies to
11、 job seekers in the broader community looking to increasing their confidence and success rate when applying for workWho develops the course?Central Queensland University It is Australias leading regional universityOur courses are designed alongside industry and many include hands-on learning experie
12、nces and project-based learningOur commitment to making real-world knowledge and skills accessible to all has seen us being awarded global recognition1. What will students learn if they take the online course?A. The way to write a resumeB. The way to put an advertisementC. The skills of talking with
13、 othersD. The skills of improving reading2. Who is the online course intended for?A. TrainersB. InterviewersC. Job seekersD. College students3 Which of the following best describes the online course?A. CheapB. PracticalC. Long-standingD. World-class【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇广告,主要介绍的是一门针对求职者的网上课
14、程。【1题详解】细节理解题。根据What will you achieve? 部分的By the end of the course,youll be able to.Model a well-written job application(在课程结束时,你将能够模拟一份写得很好的工作申请)可知,参加网络课程的学生将学会如何写简历,故选A。【2题详解】细节理解题。根据Who is the course for 部分的While this course appeals to trainees and graduates,it also applies to job seekers in the
15、broader community looking to increasing their confidence and success rate when applying for work(虽然本课程对实习生和毕业生很有吸引力,但它也适用于希望提高求职信心和成功率的更广泛群体的求职者)可知,这是一门面向求职者的在线课程,故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段的Our courses are designed alongside industry and many include hands-on learning experiences and project-based learn
16、ing(我们的课程与行业一起设计,许多课程包括实践学习经验和基于项目的学习)可推知,描述在线课程最佳的词是“实用的”,故选B。BThe British poet Matthew Byrne moved to Beijing in 2013 and felt that the capital citys poetry scene was lackingHis obsession(痴迷)for starting poetry events led to the foundation of the Spittoon Collective in May 2015“At that time,the li
17、terary activity in Beijing was The Bookworm based in Sanlitun,”Byrne saysWhile some of Beijings literary institutions would go on to close in the fall of 2019,Spittoon would continue to grow as a community for poets and writers,as well as musicians and others in the creative sceneByrne describes the
18、 Spittoon Collective as a platform for people to share ideas,from literary works to different forms of art,with projects developing from the creative energy within the communitySpittoon originally started as a poetry night at the Mado Bar in Dongcheng District s Baochao Hutong Byrne says,“In Beijing
19、,you have these wonderful hutongs,ancient structures where you can walk down and visit cool bars,so I thought it would be good to have a poetry event as it seemed like poetry belonged naturally to this area”He adds,“The objective now is to discover Chinese voices and broadcast them to the rest of th
20、e worldWe create a kind of theme park-like atmosphere where every Thursday is occupied by a different literary style or art form”The readings would mainly be in English,but with an international community,a new section called“Poetry-in-Translation”was started,which featured works in Chinese,French,A
21、rabic,Russian,Spanish and other languagesJoining organized activities like Spittoon can be a major help for those caught up in a boring lifeAnd its especially important for the people who have moved to China as they need to build new relationships while living in a different country4. What can we kn
22、ow about the Spittoon Collective?A. It was closed in 2019B. It was set up in 2013 in BeijingC. Its popular with literature loversD. Its a community just for foreigners5. Why did Byrne start the Spittoon Collective in Baochao Hutong?A. To attract students love of poetryB. To expand Chinas literature
23、globallyC. To make Beijings hutongs famousD. To combine poetry with the hutong6. What effect would the Spittoon Collective have on Chinese culture?A. BeneficialB. NegativeC. ChallengingD. Controversial7. What is the authors attitude to the Spittoon Collective?A. UnclearB. IntolerantC. DoubtfulD. Fav
24、orable【答案】4. C 5. D 6. A 7. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍的是英国诗人马修伯恩在北京成立的名为Spittoon Collective的读书组织。【4题详解】细节理解题。根据第二段的“While some of Beijings literary institutions would go on to close in the fall of 2019,Spittoon would continue to grow as a community for poets and writers,as well as musicians and others i
25、n the creative scene”(尽管北京的一些文学机构将在2019年秋季关闭,但Spit-toon将继续发展,成为一个诗人、作家、音乐家和其他创作领域的社区)可知,Spittoon Collective很受文学爱好者的欢迎,故选C。【5题详解】细节理解题。根据第四段的“In Beijing,you have these wonderful hutongs,ancient structures where you can walk down and visit cool bars,so I thought it would be good to have a poetry event
26、 as it seemed like poetry belonged naturally to this area”(在北京,你可以在这些美妙的胡同和古老的建筑中漫步,参观很酷的酒吧,所以我认为举办一个诗歌活动会很好,因为诗歌似乎是这个地区的自然之物)可知,拜恩在宝潮胡同创办了Spittoon Collective是为了将诗歌与胡同结合起来,故选D。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“The readings would mainly be in English,but with an international community,a new section called“Poetry
27、-in-Translation”was started,which featured works in Chinese,French,Arabic,Russian,Spanish and other languages”(读书会主要用英语进行,但在国际社会的帮助下,一个名为“翻译中的诗歌”的新栏目开始了,其中有中文、法文、阿拉伯语、俄语、西班牙语和其他语言的作品)可知,Spittoon Collective对中国文化是有好处的,故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的“Joining organized activities like Spittoon can be a major he
28、lp for those caught up in a boring lifeAnd its especially important for the people who have moved to China as they need to build new relationships while living in a different country”(参加像Spittoon这样有组织的活动对那些陷入无聊生活的人来说是一个很大的帮助。对于移居中国的人来说,这尤其重要,因为他们需要在不同的国家建立新的关系)可知,作者对于Spittoon Collective的态度是赞许的,即Favo
29、rable,故选D。CChinese scientists have created the worlds first light-based quantum (量子) computer named Jiuzhang. It is a milestone in which a quantum machine can solve a problem no classical supercomputer can tackle within a reasonable amount of time.Experts recognized the Chinese machine as a “state-o
30、f-the-art experiment”. Fabio Sciarrino, a quantum physicist at Sapienza University of Rome, told Science News that his first impression of the Chinese quantum computer was, simply, “wow”. Anton Zeilinger, another famous quantum physicist, said that, following this experiment, he predicts there is a
31、very good chance that quantum computers may be used very broadly someday.Quantum computers stand out at running simulations (模拟) that are impossible for conventional computers. Quantum machines can take computational shortcuts when simulating extremely complex situations, while conventional computer
32、s have to force their way to a solution, taking significantly more time in the process. Moreover, it can perform an extreme calculation, called Gaussian boson sampling (玻色子取样), in 200 seconds. The same task would take the worlds fastest classical supercomputer, Fugaku, around 600 million years.Pan J
33、ianwei, who is recognized as Chinas top quantum scientist and one of the key researchers behind Jiuzhang, said the calculations they carried out can not only showcase the machines computing power but also demonstrate potential practical applications in machine learning and quantum chemistry.“Quantum
34、 computing has already become a fierce competition area among the United States, Europe and other developed regions,” Pan said, adding that Chinas quantum computational advantage took about 7 to 10 years to achieve, since the team first decided to tackle the problem around 2013.However, Pan stressed
35、 that the quantum computer is a highly specialized machine, and is currently only programmed to do boson sampling. “It is not a general-purpose quantum computer, ” he said. In the near future, scientists may increase Jiuzhangs possible output states a key indicator of computing power from 10 to the
36、30th power to 10 to the 40th power.8. Why are two quantum physicists mentioned in Paragraph 2?A. To introduce different comments on Jiuzhang.B. To present recognition of experts for Jiuzhang.C. To praise the great influence of Jiuzhang on the world.D. To describe experts prediction of the future of
37、Jiuzhang.9. How does the author support his opinion in Paragraph 3 ?A. By making contrasts.B. By presenting reasons.C. By analyzing figures.D. By conducting experiments.10. What did Pan talk about Jiuzhang in the last paragraph?A. Its application and central technology.B. Its main function and input
38、 programme.C. Its limitation and future development.D. Its calculating capacity and storage space.11. What does the text mainly talk about?A. Great reputation of Chinese quantum experts in the world.B. Fierce competition in quantum computer all over the world.C. Appearance of the worlds first light-
39、based quantum computer.D. Distinctions between quantum computer and conventional computer.【答案】8. B 9. A 10. C 11. C【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。中国科学家构建的量子计算原型机“九章”,求解数学算法高斯玻色取样只需200秒,这一突破使我国成为全球第二个实现“量子优越性”的国家。文章介绍了九章的优势,发展前景,以及目前的局限。【8题详解】推理判断题。根据第二段第一句话“Experts recognized the Chinese machine as a “state-of-t
40、he-art experiment”. ”(专家们认为中国的机器是“最先进的实验”。)可知,本段提到两位量子物理学家是为了展示专家对于中国的九章的认可。选项B.“To present recognition of experts for Jiuzhang.”(为了展示专家对于中国的九章的认可。)与文意相符,故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段的“Quantum machines can take computational shortcuts when simulating extremely complex situations, while conventional computer
41、s have to force their way to a solution, taking significantly more time in the process. Moreover, it can perform an extreme calculation, called Gaussian boson sampling, in 200 seconds. The same task would take the worlds fastest classical supercomputer, Fugaku, around 600 million years.”(在模拟特别复杂的场景时
42、,量子计算机可以采用计算捷径,而传统计算机必须一步步地找解决方案,在过程中花费更多时间。此外,它可以在200秒内完成一个极端的计算,即高斯玻色子采样。同样的任务需要世界上最快的传统计算机Fugaku大约6亿年才能完成)可推知,作者主要采用把量子计算即和传统计算机进行对比来支持自己的观点。选项A. “By making contrasts.” (作对比)符合题意,故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“However, Pan stressed that the quantum computer is a highly specialized machine, and is curren
43、tly only programmed to do boson sampling. “It is not a general-purpose quantum computer, ” he said. In the near future, scientists may increase Jiuzhangs possible output states a key indicator of computing power from 10 to the 30th power to 10 to the 40th power.”(然而,潘强调,量子计算机是一台高度专业化的机器,目前只能进行玻色子取样。
44、“这不是一个通用的量子计算机。 ”他说。在不久的将来,科学家们可能会把九丈的可能输出状态(计算能力的一个关键指标)从10的30次方提高到10的40次方。)可推知,最后一段主要介绍了九章的局限性和未来的发展。选项C.“Its limitation and future development.”(它的局限性和未来的发展)与文意相符,故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的“Chinese scientists have created the worlds first light-based quantum (量子)computer named Jiuzhang. It
45、 is a milestone in which a quantum machine can solve a problem no classical supercomputer can tackle within a reasonable amount of time.”(中国科学家构建了世界上首台光量子计算机“九章”。这是一个里程碑,量子计算机可以解决传统计算机无法在合理的时间内解决的问题)可知,本文主要讲述了第一台光量子计算机的问世。选项C.“Appearance of the worlds first light-based quantum computer.”(世界上第一台光量子计算
46、机的问世。)符合题意,故选C。DEvery racehorse has different abilitiesLike humans,some are short- distance runners,while others are marathoners Figuring out which is which and how to pace them can be the difference between failure in the finish and taking the award homeJockeys (赛马骑师) and trainers have traditionall
47、y relied on centuries of experience and data from previous races to plan their racesAmandine Aftalion,a mathematician in Paris,thought she could add to thatSince 2013,she has been analyzing the performances of world champion runners like Usain BoltShe has found that short-distance runners tend to wi
48、n when they start strong and gradually slow down toward the finish lineBut in medium-distance races,runners perform better when they start strong,settle down,and finish with a burst of speedHer model shows how those winning strategies maximize the energy output of muscles reliant on two different pa
49、thways:powerful aerobic(有氧的)ones that require oxygen,which can be in limited supply during a race,and anaerobic ones,which dont need oxygen but build up waste products that lead to tirednessAftalion wondered which strategy would be best for horsesSo she and Quentin Mercier,another mathematician, too
50、k advantage of a new GPS tracking tool inserted in French racing saddles(马鞍)The two studied patterns in many races at the Chantilly racetracks north of Paris and developed a model that accounted for winning strategies for three different races:a short one(1,300 meters), a medium one (1,900 meters),
51、and a slightly longer one (2,100 meters),all with different starting points on the same trackThe model takes into account not just different race distances,but also the size or friction from the track surfaceThe results might surprise jockeys who hold horses back early for bursts of energy in the la
52、st finishInstead,a strong start leads to a better finish,the team found“That doesnt mean those jockeys are wrong,thoughIf the start is too strong,it can be devastating as well,leaving the horse tired by the end,” Aftalion says12. What should a runner do to get an award according to the text?A. Make
53、a good startB. Plan for the race earlyC. Run slowly on the starting lineD. Try running quickly all the time13. What formed the basis for Aftalions studying horse race?A. The experience and data from previous horse racesB. The benefit of knowing horses different abilitiesC. The success in studying ru
54、nners winning strategiesD. The performance of horses on different race distances14. What does the underlined word“devastating”in the last paragraph mean?A. BoringB. DamagingC. AstonishingD. Puzling15. What can we infer from the text?A. Runners have the same energy output of musclesB. Aftalions findi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-531667.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
