河北省石家庄市2019-2020学年高二英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 石家庄市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、石家庄市20192020学年度第一学期期末考试高二英语本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小
2、题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.答案是B。1. When did the first Disneyland open?A. In 1951. B. In 1955. C. In 1954.2. What will happen to the woman by next Friday?A. Shell work part-time.B. Shell start a new term.C. Shell finish her final exams.3. Where are the womans glasse
3、s?A. In her office. B. In the living room. C. In her hand.4. What are the speakers talking about?A. What to bring to the party.B. How to prepare a party.C. Whether to buy meat for the party.5. What is Sarah doing?A. Designing a dress. B. Trying on a dress. C. Making a dress.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分
4、)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the man make the call?A. To book a flight. B. To catch a bus. C. To hire a bus.7. When should the man get to the airport?A. At 3:00. B. At 4:50. C. At 6:00.听第7段材料,回答
5、第8、9题。8. What worries the man at first?A. He cant enjoy his trip with painful feet.B. He has no time to travel with his family.C. He doesnt want to visit Paris this summer. 9. What does the woman advise the man to do?A. Visit another city. B. Take a boat trip. C. Go on a walk tour.听第8段材料,回答第10至12题。1
6、0. What is the relationship between the speakers?A. Pen friends. B. Brother and sister. C. Classmates.11. What does the man look like?A. He wears glasses. B. He is slim and tall. C. He has dark short hair.12 What will the woman do next?A. Give the man a telephone number.B. Make a phone call to Sam.C
7、. Meet the man at the airport.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where are the speakers?A. In a theater. B. In a studio. C. In a cinema.14. What do we know about Peter?A. He feels that classical plays would suit him best.B. He is eager to act in famous Shakespeare plays.C. He is willing to try a wide range of cha
8、racters.15. What helps Peter remember the words in a play?A. The natural abilities he was born with.B. The training he received at university.C. The photographs that are shown on the stage.16. How does Peter feel about watching his performances on TV?A. Satisfied. B. Embarrassed. C. Disappointed.听第1
9、0段材料,回答第17至20题。17. Who did the speaker go on a cookery course with?A. Her cousin. B. Her sister. C. Her mother.18. Which course did the speaker choose?A. The one-day course. B. The three-day course. C. The one-week course.19. What surprised the speaker when she started her course?A. Many teachers we
10、re there to help.B. There were many teenagers.C. The course was popular.20. Which place did the speaker visit?A. A restaurant. B. A market. C. A supermarket.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALooking for a winter vacation destination? Try these
11、four resorts (度假胜地) on for size.Solitude Mountain Resort, UtahSolitude Mountain is a place to go if you love skiing in winter but hate waiting on lift lines. Loving a bargain doesnt hurt either since the accommodations here are less expensive than at nearby and more well-known Park City, Alta, and S
12、nowbird.Key West, FloridaThe crowds thin out and the prices fall in Key West in winter. Key West, the southernmost point in the United States, has a remote, romantic feel. It has inspired many poets and has drawn such literary greats as Ernest Hemingway and Tennessee Williams.Taos,New MexicoTaos, Ne
13、w Mexico is a popular winter ski spot. But if youre not a skier, youll want to head there anytime between Thanksgiving and April since there are fewer people there then. Youll still be able to experience all the culture and sights, including the thousand-year-old Taos Pueblo, the only living Native
14、American community that is regarded as a World Heritage Site by UNESCO.Big Sky, MontanaBig Sky, Montana, has more than 5,800 acres of skiing area spreading across several mountains, with a vertical (垂直的) drop of 4,350 feet, as well as 85 km of Nordic tracks. So it s a good choice to head for Big Sky
15、 for the fantastic skiing in winter when it is called “the least crowded resort ever”.1. Whats the advantage of Solitude Mountain Resort?A. Being close to modern cities.B. Having warmer climate in winter.C. Having cheaper accommodations.D. Providing store bargains for visitors.2. What is Taos Pueblo
16、?A. It is a hotel in Mexico.B. It is the name of a skier.C. It is a popular ski spot.D. It is an ancient community.3. What do the places have in common in winter?A. Uncrowded.B. Risky.C. Cheap.D. Unpolluted.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】本文为一篇应用文。文章介绍了冬季可去的四个度假胜地。【1题详解】细节理解题。根据Solitude Mountain Resort, Utah中
17、“Loving a bargain doesnt hurt either since the accommodations here are less expensive than at nearby and more well-known Park City, Alta, and Snowbird.”这里的住宿比附近更著名的公园城、阿尔塔和雪鸟都便宜,所以喜欢便宜也没什么坏处。可知Solitude Mountain Resort提供更便宜的住宿。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Taos,New Mexico中“Youll still be able to experience all
18、the culture and sights, including the thousand-year-old Taos Pueblo, the only living Native American community that is regarded as a World Heritage Site by UNESCO.” 你仍然可以体验到所有的文化和景观,包括有着千年历史的Taos Pueblo,这是唯一一个被联合国教科文组织视为世界遗产的美洲土著社区。 可知Taos Pueblo是一个古代社区。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据Solitude Mountain Resort, U
19、tah中“Solitude Mountain is a place to go if you love skiing in winter but hate waiting on lift lines.” 如果你喜欢在冬天滑雪,但讨厌在电梯线上等车,那么可以去孤独山。根据Key West, Florida中“The crowds thin out and the prices fall in Key West in winter.” 冬季,基韦斯特的人群稀少,物价下跌。根据Taos,New Mexico中“But if youre not a skier, youll want to head
20、there anytime between Thanksgiving and April since there are fewer people there then.” 但是如果你不是滑雪爱好者,你可以在感恩节到四月之间的任何时候去那里,因为那时那里的人很少。根据Big Sky, Montana中“the least crowded resort ever” 史上最不拥挤的度假胜地。可知,这四个地方的共同点是都不拥挤。故选A项。BOne evening, when I asked my 17-year-old son, Ray, for help with dinner, his resp
21、onse took me by surprise. “Whats a colander (漏勺)?” he asked.I could only blame myself. In the family, nobodys hands went in the sauce except my own. But as I explained with a touch of panic that a colander is the thing with holes in it, I wondered what else I hadnt prepared Ray for. Suddenly it hit
22、me: Hed be leaving the house in a year to attend college. No way was I going to send a spoiled prince into the world.As parents,while we focus on our childrens character,we are also raising someones future roommate, husband, or father. Id raise a boy who would never ask the woman in his life, “Whats
23、 for dinner?” So, I came up with a plan to offer Ray a private home economics course. Gladly, he didnt say no.For two hours, three days a week, Ray was all mine. One day, as his tomato sauce reduced on the stove, he washed and seasoned a chicken for roasting. Then he rolled out the piecrust and fill
24、ed it with apples, all while listening to my explanation on the importance of preheating an oven.One day we covered Advanced Laundry, in which I taught him never to mix a red sweatshirt with white. I knew that he would rather have been shooting hoops in the driveway than learning to mend socks with
25、his mother - he tried to beg off sewing lessons - but it couldnt be denied that he was learning, and more than just housekeeping. “I appreciate what you do as a mom,” he told me one day.Ray now understands the finer points of cooking, and more importantly, he realizes there s nothing masculine (男子气概
26、的) about being helpless. Not only can he make his own dinner, but also he can make a big meal for his family. Thats what I call a man.4. Hearing her sons question, the author felt _.A. angryB. disappointedC. shockedD. calm5. What made the author so panic?A. Rays lack of basic living skills.B. Rays a
27、bsence in the kitchen.C. Rays leaving to attend college.D. Rays misunderstanding of a colander.6. What can we learn from the text?A. Ray preferred sewing to cooking.B. Ray made great progress in cooking.C. Ray thought doing housework was helpless.D. Ray was unwilling to take the course originally.7.
28、 The underlined part “more than just housekeeping” in Paragraph 5 shows that Ray _.A. fell in love with houseworkB. did other work in the houseC. acknowledged his mothers effortsD. began to be more independent【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】本文为一篇记叙文。记叙了我作为母亲,为了让孩子更加适应生活,教会他生活技能的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段“h
29、is response took me by surprise”可知,他的回答使我大吃一惊,因此听到儿子的问题,作者感到震惊。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第一段“Whats a colander (漏勺)?”Ray问我什么是漏勺,及第二段“In the family, nobodys hands went in the sauce except my own.”在家里,除了我自己没有别人做家务。推测出,Ray在我的溺爱下,缺乏基本的生活技能。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“Ray now understands the finer points of cooking,
30、 Not only can he make his own dinner, but also he can make a big meal for his family.” Ray现在明白了烹饪的精髓,他不仅可以自己做饭,还可以为他的家人做一顿大餐。可知,Ray在烹饪方面取得了很大的进步。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据后文“but it couldnt be denied that he was learning, and more than just housekeeping. I appreciate what you do as a mom”可知,但不可否认的是,他在学习的不仅仅
31、是做家务。我很感激你作为一个母亲所做的一切。由此判断出第5段划线部分“more than just housekeeping”表明了Ray感谢他母亲所付出的努力。故选C项。【点睛】细节理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要实事的理解能力。它一般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。以本文第1小题为例,本题运用定位法:根据第一段“his response took me by surprise”可知,他的回答使我大吃一惊,因此听到儿子的问题,作者感到震惊。故选C项。CGwendolyn Brooks was the first Afr
32、ican American to win a Pulitzer Prize for Poetry. Gwendolyn Brooks wrote hundreds of poems during her lifetime. She was known around the world for using poetry to increase understanding about black culture in America.Her poems described conditions in the black community. She also wrote poems about t
33、he struggles of black women. But her skill was more than her ability to write about struggling black people. She was an expert at the language of poetry. She combined traditional European poetry styles with the African American experience.In her early poetry, Gwendolyn Brooks wrote about the South S
34、ide of Chicago, where many black people live. In her poems, the South Side is called Bronzeville. It was A Street in Bronzeville that gained the attention of literary experts in 1945. Critics praised her poetic skill and her powerful descriptions of the black experience during the time. The Bronzevi
35、lle poems were her first published collection.In 1950, Gwendolyn Brooks won Pulitzer Prize for her second book of poems called Annie Allen. Annie Allen is a collection of poetry about the life of a Bronzeville girl as a daughter, a wife and mother. She experiences loneliness, loss, death and being p
36、oor. Ms. Brooks said that winning the prize changed her life.Her next work was a novel written in 1953 called Maud Martha, which received little notice when it was first published. But now it is considered an important work by some critics. Its main ideas about the difficult life of many women are p
37、opular among female writers today.In some of her poems, Gwendolyn Brooks described how what people see in life is affected by who they are. One example is this poem, Corners on the Curing Sky.By the end of the 1960s, Gwendolyn Brookss poetry expanded from the everyday experiences of people in Bronze
38、ville. She wrote about a wider world and dealt with important political issues.8. What does the text mainly talk about?A. The life of Gwendolyn Brooks.B. The struggles of black women.C. The poems of Gwendolyn Brooks.D. The understanding about black culture.9. What can we learn about Gwendolyn Brooks
39、 from the second paragraph?A. She was good at using the language of poetry.B. She mainly wrote about the struggles of black women.C. Her writing skills were a little worse than her ability.D Her poems were mainly about the African experience.10. The author develops the passage mainly by _.A. using s
40、tatisticsB. providing examplesC. comparing opinionsD. describing her experiences11. In the next part, the author would most probably talk about _.A. the poems related to political issuesB. the difficulties Ms. Brooks would meetC. the awards Gwendolyn Brooks gainedD. the struggles that the black had
41、to face【答案】8. C 9. A 10. B 11. A【解析】本文为一篇说明文。介绍了一位非裔美国诗人Gwendolyn Brooks以及她的著名品。【8题详解】主旨大意题。结合第一段“She was known around the world for using poetry to increase understanding about black culture in America.” 她以用诗歌增进对美国黑人文化的了解而闻名于世。及结合全文,文章介绍了一位非裔美国人Gwendolyn Brooks的作品。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“She was an
42、expert at the language of poetry.” 她是诗歌语言方面的专家。可知Gwendolyn Brooks善于运用诗歌的语言。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第三段“The Bronzeville poems were her first published collection.” 布朗泽维尔诗歌是她第一次出版的诗集。及第四段“In 1950, Gwendolyn Brooks won Pulitzer Prize for her second book of poems called Annie Allen.” 1950年,格温多琳布鲁克斯因其第二部诗集安妮
43、艾伦获得普利策奖。及第五段“Her next work was a novel written in 1953 called Maud Martha, which received little notice when it was first published.” 她的下一部作品是1953年写的一部小说,名为玛莎,第一次出版时很少受到注意。由此判断出,文章通过举例子的方式写这篇文章。故选B项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“She wrote about a wider world and dealt with important political issues.” 她写了一个更
44、广阔的世界,并处理重要的政治问题。推测接下来作者课能会谈到与政治问题有关的诗歌。故选A项。DA remarkable variety of insects live on this planet. Insects have survived on earth for more than 300 million years, and may possess the ability to survive for millions more.Insects can be found almost everywhereon the highest mountains, in the cold Sout
45、h Pole and in bubbling hot springs. They dig through the ground, jump and sing in the trees, and run and dance in the air. They come in many different colors and various shapes. Insects are extremely useful to humans,pollinating (授粉) our crops as well as flowers in meadows,forests, deserts and other
46、 areas. But some insects, such as mosquitoes and fleas, can transmit disease.There are many reasons why insects are so successful at surviving. Their amazing ability to adapt permits them to live in extreme ranges of temperatures and environments. They can survive on a wide range of natural and arti
47、ficial foods - paint, books, grain, plants and animals. Because they are small, they can hide in tiny spaces.A strong, hard but flexible shell covers their soft organs and is resistant to chemicals, water and physical impact. Their wings give them the option of flying away from dangerous situations
48、or toward food or mates. Also, insects have an enormous reproductive capacity: An African ant queen can lay as many as 43,000 eggs a day.Another reason for their success is the strategy of protective color. An insect may be right before our eyes, but nearly invisible because it is cleverly disguised
49、 (伪装) like a green leaf, lump of brown soil, a seed or some other natural object. Some insects use bright, bold colors to send warning signals that they taste bad. Others have wing patterns that look like the eyes of a huge predator, confusing their enemies.12. What does the underlined word “transmi
50、t” in Paragraph 2 mean?A. cure.B. catch.C. prevent.D. spread.13. How can the insects protect themselves from chemicals?A. Have a strong shell.B. Fly away when necessary.C. Hide in tiny spaces.D. Change colors or shapes.14. Why do some insects disguise like natural objects?A. To look badtasting.B. To
51、 send warning signals.C. To avoid being discovered.D. To frighten away their enemies.15. Whats the main idea of this text?A. How insects survive in different places.B. Why insects can survive so successfully.C. What insects can do to the environment.D. Where insects can be found in quantity.【答案】12.
52、D 13. A 14. C 15. B【解析】本文为一篇说明文。文章介绍了昆虫能在地球上存活数百万年的原因。【12题详解】词句猜测题。根据第二段“Insects are extremely useful to humans, pollinating (授粉) our crops as well as flowers in meadows, forests, deserts and other areas.” 可知,昆虫对人类极其有用,它们给我们的庄稼以及草地、森林、沙漠和其他地区的花朵授粉。所以下文说,但是一些昆虫,如蚊子和跳蚤,可以传播疾病。所以判断出划线词的意思是spread“传播”的意思
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2016-2017学年高中语文人教版选修《中国小说欣赏》课件:第1课《三国演义》——曹操献刀 .ppt
