河北省秦皇岛市第一中学2020-2021学年高二下学期开学考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省秦皇岛市第一中学2020-2021学年高二下学期开学考试英语试题 WORD版含解析 河北省 秦皇岛市 第一 中学 2020 2021 学年 下学 开学 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、秦皇岛市第一中学2020-2021学年第二学期开学考试高二英语试卷说明:1、考试时间120分钟,满分150分。2将卷答案用2B铅笔涂在答题卡上,卷用黑色字迹的签字笔答在试卷上。 第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,建议先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will Dorothy do on
2、 the weekend?A. Go out with her friend. B. Work on her paper. C. To meet a friend.2. What was the normal price of the T-shirt?A. $15. B. $30. C. $50.3. What has the woman decided to do on Sunday afternoon?A. To attend a wedding. B. To visit an exhibition. C. Make some plans.4. When does the bank clo
3、se on Saturday?A. At l:00 p.m. B. At 3:00 p.m. C. At 4:00 p.m.5. Where are the speakers?A. In a store. B. In a classroom. C. At a hotel.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. Wh
4、at do we know about Nora?A. She prefers a room of her own.B. She likes to work with other girls.C. She lives near the city center.7. What is good about the flat?A. It has a large sitting room. B. It has good furniture. C. It has a big kitchen.听下面一段对话,回答以下小题。8. Where has Barbara been?A. Milan. B. Flo
5、rence. C. Rome.9. What has Barbara got in her suitcase?A. Shoes. B. Stones. C. Books.听下面一段对话,回答以下小题。10. Who is making the telephone call?A. Thomas Brothers. B. Mike Landon. C. Jack Cooper.11. What relation is the woman to Mr. Cooper?A. His wife. B. His boss. C. His secretary.12. What is the message
6、about?A. A meeting. B. A visit to France. C. The date for a trip.听下面一段对话,回答以下小题。13. Who could the man speaker most probably be?A. A person who saw the accident. B. The driver of the lorry. C. A police officer.14. What was Mrs. Franks doing when the accident took place?A. Walking along Churchill Aven
7、ue.B. Getting ready to cross the road.C. Standing outside a bank.15. When did the accident happen?A. At about 8:00 a. m. B. At about 9:00 a. m. C. At about 10:00 a. m.16. How did the accident happen?A. A lorry hit a car. B. A car ran into a lorry. C. A bank clerk rushed into the street.听下面一段独白,回答以下小
8、题。17. What is the talk mainly about?A. The history of the school. B. The courses for the term. C. The plan for the day.18. Where can the visitors learn about the subjects for new students?A. In the school hall. B. In the science labs. C. In the classrooms.19. What can students do in the practical ar
9、eas?A. Take science courses. B. Enjoy excellent meals. C. Attend workshops.20. When are the visitors expected to ask questions?A. During the lunch hour.B. After the welcome speech.C. Before the tour of the labs.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AS
10、urface area(sq mi)Volume(cu mi)Percentage of totalSalt waterThe oceans139,500,000317,000,00097. 2Inland seas and saline lakes270,000 25,0000. 008Fresh waterFreshwater lakes 330,00030,0000. 009All rivers(average level)3000. 0001Antarctic Icecap6,000,0006,300,0001. 9Arctic Icecap and glaciers 900,0006
11、80,0000. 21Water in the atmosphere197,000,0003,1000. 001Ground water within half a mile from surface1,000,0000. 31Deep-lying ground water1,000,0000. 31Total (rounded)326,000,000100. 00The Antarctic Icecap is the largest supply of fresh water,representing nearly 2% of the worlds total of fresh and sa
12、lt water. As can be seen from the table above, the amount of water in our atmosphere is over 10 times as much as the water in all the rivers taken together. The fresh water actually available for human use in lakes and rivers and the accessible ground water amount to only about one-third of 1% of th
13、e worlds total water supply.1. Which two places share equal amount of fresh water?A. Freshwater lakes and all rivers (average level)B. Antarctic Icecap and water in the atmosphereC. Deep-lying ground water and Arctic Icecap and glaciersD. Ground water within half a mile from surface and Deep-lying g
14、round water2. The fresh water that humans can use is _.A. about 1,086,700 cu miB. about 6,300,000 cu miC. about 680,000 cu miD. about 2,000,000 cu mi3. Whats the best title of this passage?A. Fresh Water in the WorldB. Water Supply of the WorldC. Salt Water of the EarthD. Protection of the Water in
15、the World【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文。本文说明了世界水资源的分布情况,以及淡水和海水的具体的百分比情况,并详细说明了各种水资源所占的比例等数据。【1题详解】细节理解题。对比表格倒数2、3行中Ground water within half a mile from surface和Deep-lying ground water.的Fresh water部分可知,这两者淡水水量基本相同。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第一段中The fresh water actually available for human use in lakes and
16、 rivers and the accessible ground water amount to only about one-third of 1% of the worlds total water supply.可知实际上,湖泊和河流中可供人类使用的淡水和可获得的地下水仅占世界总供水的三分之一。由此可知,全世界水含量是326,000,000,可以饮用的淡水大约有1,086,700 cu mi。故选A。【3题详解】主旨大意题。根据本文说明了世界水资源的分布情况,以及淡水和海水的具体的百分比情况,并详细说明了各种水资源所占的比例等数据。故B选项“世界的水供应”最符合文章标题。故选B。BTh
17、eres a little restaurant in a small Alabama town where theres no cash register and no prices, just a whole lot of soul . and soul food.At Drexell & Honeybees in downtown Brewton near the Florida border, the menu changes daily, but theres always a hearty selection of Southern dishes to enjoy: fried c
18、hicken and cornbread often show up at lunchtime from Tuesday to Thursday.What makes this place special? No matter how down on their luck a person is, they never have to worry about having no money for their lunch. Once youve finished your dessert a blueberry cobbler, perhaps? you just leave whatever
19、 you can in a private booth near the restaurant entrance, even if thats just a handful of coins or a little thank-you note.The owners, a husband and wife teamFreddie and Lisa Thomas-McMillanmake no profit from their restaurant. Lisa once told GNN, “Whatever needs people have, if we can help them. we
20、 will. Its our chief mission.”100% of the donations go back into serving people food. “Its a feeling of great happiness when knowing that their customers leave “with a full stomach, a full heart, and the understanding that youre loved and worthy of love.” Through the years, shes run a food bank. She
21、s opened her home to the needy. She says it may have started in the second grade when she learned a powerful lesson about sharing from a little girl who always had a better sandwich, but shared it happily with Lisa in a daily trade. Of course, the pandemic(流行病) has made running a restaurant a little
22、 more tricky in recent months. “But we figured out a way to do to go orders and keep everyone safe It is working out very well. We feel proud to be able to do what we do, with CO VID-19 affecting so many people.”4. Which characteristic does the restaurant in a small Alabama town have?A. It has no me
23、nu or waiters.B. It has an outstanding cook.C. It has the best dessert in Alabama.D. Its a sweet family-style restaurant.5. What is the major target of their restaurant according to Lisa?A. To advertise the restaurant.B. To feed the needy.C. To win them fame.D. To encourage donations.6. What do they
24、 want to get most from their deeds?A. The money.B. The reputation.C. The joy.D. The recognition.7. What can we infer about Lisa from the text?A. She always has a very big heart.B. She is a victim of COVID-19.C. She has made a name for her donations.D. She is an overnight successful person.【答案】4. D 5
25、. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了阿拉巴马州的一个小餐馆,没有收银机,也没有价格,却提供大量的灵魂料理。【4题详解】细节理解题。根据第三段第二句“ No matter how down on their luck a person is, they never have to worry about having no money for their lunch. ”(不管一个人有多倒霉,他们从来不用担心没钱吃午饭。)第四段第一句“The owners, a husband and wife teamFreddie and Lisa Thomas-McMillan
26、make no profit from their restaurant. ”(餐厅的老板是一对夫妻,弗雷迪和丽莎托马斯麦克米兰,他们的餐厅没有盈利。)可知,这个餐厅是一个充满爱心的家庭式的饭店。选项D与文意相符,故选D。【5题详解】细节理解题。根据第四段第二句“ Lisa once told GNN, “Whatever needs people have, if we can help them. we will. Its our chief mission.”(丽萨曾经告诉 GNN说:“无论人们需要什么,只要我们能帮助他们我们会的,这是我们的首要任务。”)可知,这个饭店的主要目的是帮助人
27、们。选项B与文意相符,故选B。【6题详解】细节理解题。根据第五段第二句“Its a feeling of great happiness when knowing that their customers leave “with a full stomach, a full heart, and the understanding that youre loved and worthy of love.”(当知道他们的顾客满意地离开,并且明白你是被爱的,值得被爱的时候,这是一种巨大的幸福感)及最后一句“We feel proud to be able to do what we do,. ”(
28、我们为能够做我们所做的感到骄傲, ),可知,对于他们做的这一切,这对夫妇是骄傲的,幸福的。选项C与文意相符,故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“Through the years, shes run a food bank. Shes opened her home to the needy. ”(这些年来,她经营着一家食物银行,她把自己的家变成了穷人的家。)及最后一句“We feel proud to be able to do what we do,. ”(我们为能够做我们所做的感到骄傲, )可知,丽萨是一个心胸宽广、乐于助人的人。选项A. She always has a v
29、ery big heart.(她总是心胸宽广。)与文意相符,故选A。CA new study suggests drinking coffee as soon as someone wakes up from a poor nights sleep greatly affects metabolism (新陈代谢) and blood sugar control.In the study, published in the British Journal of Nutrition, UK researchers let 29 healthy men and women take part in
30、 three different overnight experiments. In the first two scenes, participants were given a sugary drink upon waking-first from a normal nights sleep, and then again after a poor nights sleep during which they were woken up for five minutes every hour. In the third, their sleep was similarly disrupte
31、d, but they were given a strong black coffee 30 minutes before consuming the sugary drink.Blood samples from participants were taken following the sugary drink, which mirrored the calories of a typical breakfast, in each experiment. Results showed that one night of disrupted sleep did not worsen the
32、 participants blood sugar responses at breakfast when compared to a normal night of sleep. However, strong black coffee consumed before breakfast in-creased the blood sugar response by around 50 percent.By drinking such kind of drink after breakfast, UK researchers found that our bodies ability to b
33、reak down our food healthily is completely improved. Examining the effects of bro-ken sleep and. morning coffee across a range of different metabolic markers, scientists at the University of Bath found that, while one night of poor sleep had a limited effect on metabolism, drinking coffee before bre
34、akfast could have a negative effect on blood sugar control.“We know that nearly half of us will wake in the morning and, before doing anything else, drink coffeethe more tired we feel, the stronger the coffee is. This study is important and has far-reaching health influences, and it indeed moves som
35、e coffee drinkers heartstrings. As up to now we have had limited knowledge about what this is doing to our bodies, in particular for our metabolic and blood sugar control, so we have a long way to go.” said Professor James Betts, co-director of the Centre for Nutrition, Exercise and Metabolism at th
36、e University of Bath.8. How did UK researchers get the result of the experiment?A. By assumption.B. By making comparisons.C. By questionnaire.D. By consulting journals.9. What can we learn from the experiment?A. One night of poor sleep surely affects blood sugar.B. Drinking coffee after breakfast do
37、es harm to health.C. Having strong drinks has a good effect on metabolism.D. Drinking coffee at different time has different effects on health.10. What does James Betts think of the study?A. It makes no sense.B. It is limited and blind.C. It remains to be continued.D. It is particular and explicit.1
38、1. What can be the best title for the text?A. How. Much Coffee to Drink MattersB. Does Coffee Really Wake Up an Appetite?C. Drinking Coffee before Breakfast Harms MetabolismD. How Does Drinking Black Coffee Affect Peoples Sleep?【答案】8. B 9. D 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了一项研究,研究发现早餐前喝咖啡会损害新陈代谢,尤其是
39、血糖水平。【8题详解】推理判断题。由第二段中的“In the study, published in the British Journal of Nutrition, UK researchers let 29 healthy men and women take part in three different overnight experiments. In the first two scenes, participants were given a sugary drink upon waking-first from a normal nights sleep, and then
40、again after a poor nights sleep during which they were woken up for five minutes every hour. In the third, their sleep was similarly disrupted, but they were given a strong black coffee 30 minutes before consuming the sugary drink.”(在发表在英国营养学杂志上的研究中,英国研究人员让29名健康的男性和女性参加了三个不同的通宵实验。在前两个场景中,参与者首先从正常的睡眠
41、中醒来,然后在一夜睡眠不好后再喝一杯含糖饮料,在此期间,他们每小时被叫醒五分钟。在第三组中,他们的睡眠也受到同样的干扰,但在饮用含糖饮料前30分钟,给他们一杯浓咖啡。)和第三段中的“Blood samples from participants were taken following the sugary drink, which mirrored the calories of a typical breakfast, in each experiment. Results showed that one night of disrupted sleep did not worsen th
42、e participants blood sugar responses at breakfast when compared to a normal night of sleep. However, strong black coffee consumed before breakfast in-creased the blood sugar response by around 50 percent.”(在每个实验中,受试者的血样都是在含糖饮料之后采集的,含糖饮料反映了典型早餐的热量。结果表明,与正常睡眠相比,一晚睡眠中断并不会使参与者早餐时的血糖反应变差。然而,早餐前喝浓咖啡能使血糖反应
43、提高50%左右。),可知英国研究者们让三组健康的男女参加不同的实验,然后通过对比参与者血糖的反应得出研究结果。故选B项。【9题详解】细节理解题。由第三段中的“However, strong black coffee consumed before breakfast in-creased the blood sugar response by around 50 percent.”(然而,早餐前喝浓咖啡能使血糖反应提高50%左右。)和第四段中的“By drinking such kind of drink after breakfast, UK researchers found that o
44、ur bodies ability to break down our food healthily is completely improved.”(英国研究人员发现,通过在早餐后喝咖啡,我们身体健康地分解食物的能力得到了完全提高。),可知实验证明:在不同时间喝咖啡对健康会产生不同的影响早餐前喝浓咖啡会使血糖反应增加约50%,早餐后喝咖啡会使身体健康分解食物的能力得到提高。故选D项。【10题详解】推理判断题。由最后一段中的“As up to now we have had limited knowledge about what this is doing to our bodies, in
45、 particular for our metabolic and blood sugar control, so we have a long way to go.” said Professor James Betts, co-director of the Centre for Nutrition, Exercise and Metabolism at the University of Bath.”(巴斯大学营养、运动和新陈代谢中心的联合主任James Betts教授说:“到目前为止,我们对咖啡对我们的身体所起的作用知之甚少,尤其是对于我们的新陈代谢和血糖控制,所以我们还有很长的路要走
46、。”),可知James Betts认为这项研究仍需继续。故选C项。【11题详解】主旨大意题。第一段讲“研究表明早餐前喝咖啡会极大地影响新陈代谢和血糖控制”,第二三四段讲“英国研究者们让三组健康的男女参加不同的实验,然后通过对比参与者血糖的反应得出研究结果:在不同时间喝咖啡对健康会产生不同的影响”,最后一段讲“这项研究很重要,但有很长的路要走,仍需继续研究”,可知本文主要讲早餐前喝咖啡会损害新陈代谢,尤其是血糖水平。故选C项。DIt is practically inevitable: sometime around the age of 40 people start to need read
47、ing glasses. Try as they might, theres no avoiding it. One mobile app creator claims that practicing with their technology can train your eyes to see better.though some eye doctors are not sure.The reason why many people eventually need reading glasses is that the lens (晶状体) of the eye loses flexibi
48、lity with age, and has trouble focusing on nearby objects. The condition is called presbyopia (老花眼), which is just a natural side effect of aging.The first app claiming to work out the solution is called GlassesOff. First you take a test given by the app, and then follow its customized training cour
49、se. Three days a week, for 12-15 minutes, youll go through a series of visual exercises, such as recognizing small gray letters on a gray screen. After two or three months, it claims that you can kiss your reading glasses goodbye.“We wanted to develop an application that can help people improve thei
50、r reading ability by improving the way that the brain processes information.” says GlassesOff CEO Nimrod Madar. Until recently it wasnt possible because scientists did not understand how the image processing capability of the brain actually works. “GlassesOff comes up with the idea of neuroplasticit
51、y (神经可塑性). Studies have shown that through training new connections can be made in the brain So that it can continue adapting to the world around us. In terms of vision, this means that through training, the brain may be able to form new connections that allow it to clearly process text even when th
52、e text is blurred by aging eyes.In a 30-person study published in Scientific Reports in February, some participants were able to read letters 1.6 times smaller after using the app. Adults aged 40 to 60 years old had the most success. The study also found that the users eye health improved by an aver
53、age of 8.6 years.Sounds too good to be true? Well, it probably is. “Human vision quality is determined by the physical eye and the way he brain reads the information that the eye captures,” says Rhee, a doctor from Harvard University. “To think that we can reverse (逆转) presbyopia only by neuroplasti
54、city is just not accurate.” It might not make a huge difference in terms of fighting presbyopia, but brain training could make a difference for younger people whose eyes are still more flexible.12. Which of the following is NOT true about presbyopia?A It is actually a natural phenomenon of aging of
55、human eyes.B. People tend to suffer form it when they reach the age of 40.C. It can be prevented by means of proper eye muscle exercising.D. It occurs when eyes fail to focus on nearby objects well.13. GlassesOff may improve peoples reading ability by_.A. helping people stay away from presbyopiaB. r
56、educing the negative effects of aging on eyesC. making the text that people read larger than normalD. training the brain to process visual information better14. The fourth paragraph mainly tell us_.A. the principle on which GlassesOff worksB why researchers came up with GlassesoffC. how training mak
57、es new connections in our brainD. now our brain processes the information that our eyes take in15. What is Rhees attitude towards GlassesOff?A. Optimistic.B. Negative.C. Doubtful.D. Unconcerned.【答案】12. C 13. D 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了GlassesOff,一款App是怎样通过改善大脑处理信息的方式来帮助人们提高阅读能力的。【12题详解】细节理
58、解题。根据文章第一段第一句It is practically inevitable: sometime around the age of 40 people start to need reading glasses.(这几乎是不可避免的:大约在40岁左右,人们开始需要老花镜)和第二段The reason why many people eventually need reading glasses is that the lens (晶状体) of the eye loses flexibility with age, and has trouble focusing on nearby
59、objects. The condition is called presbyopia (老花眼), which is just a natural side effect of aging.(许多人最终需要老花镜的原因是,随着年龄的增长,眼睛的晶状体失去了灵活性,并且难以聚焦于附近的物体。这种情况被称为老花眼,这只是衰老的自然副作用)可以判断ABD都是正确的,而C说可以通过适当的眼部肌肉锻炼来阻止老花眼,这是错误的,因为老花眼随着年龄的增长是不可避免的,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段第一句“We wanted to develop an application that can
60、 help people improve their reading ability by improving the way that the brain processes information.” says GlassesOff CEO Nimrod Madar.(“我们想开发一款应用程序,通过改善大脑处理信息的方式来帮助人们提高阅读能力。”GlassesOff首席执行官尼姆罗德马达尔说)可知,GlassesOff通过训练大脑更好地处理视觉信息来改善人们的阅读能力。故选D。【14题详解】主旨大意题。本段的主题句“We wanted to develop an application t
61、hat can help people improve their reading ability by improving the way that the brain processes information.” says GlassesOff CEO Nimrod Madar. (“我们想开发一款应用程序,通过改善大脑处理信息的方式来帮助人们提高阅读能力。”GlassesOff首席执行官尼姆罗德马达尔说)可知,本段就是在介绍GlassesOff这款App的工作原理。故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段Sounds too good to be true? Well, it p
62、robably is. “Human vision quality is determined by the physical eye and the way he brain reads the information that the eye captures,” says Rhee, a doctor from Harvard University. “To think that we can reverse (逆转) presbyopia only by neuroplasticity is just not accurate.”可知,听起来好得令人难以置信?嗯,它可能是。哈佛大学的博
63、士Rhee说:“人类的视觉质量是由肉眼和大脑读取眼睛捕捉到的信息的方式决定的。”“认为仅仅通过神经可塑性就可以逆转老花眼是不准确的。”由此可知,看出Rhee对这款App持有怀疑的态度。故选C。【点睛】一般定位关键词适用于解答细节理解题。通过定位关键词解题,考生在阅读题干时,把题干中有标记意义的词或词组划记出来,或者选项中的关键词,然后用这个词回到原文当中定位。如小题1题干中的presbyopia,定位回原文,可以帮助快速找出答案。根据文章第一段第一句It is practically inevitable: sometime around the age of 40 people start
64、to need reading glasses.(这几乎是不可避免的:大约在40岁左右,人们开始需要老花镜)和第二段The reason why many people eventually need reading glasses is that the lens (晶状体) of the eye loses flexibility with age, and has trouble focusing on nearby objects. The condition is called presbyopia (老花眼), which is just a natural side effect
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-540216.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
