广西南宁市第三中学2022学年高二英语下学期期末考试试题含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 南宁市 第三中学 2022 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、南宁三中20222022学年度下学期高二期考英语试题2022.7命题人:高二英语备课组审题人:高二英语备课组第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the weather like now?A. Sunny. B. Cloudy C. Rainy.2. What does the man want to order?A. French frie
2、s.B. A large soft drink.C. A bacon sandwich.3. Where is Jacob now?A. At home. B. At school. C. At a supermarket.4. What do the speakers mainly talk about?A. Having a class reunion.B. Planning a birthday party.C. Visiting a family member.5. What is the mans job?A. He is a model. B. He is a designer.
3、C. He is a salesman.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man think of the jeans?A. They are too long.B. They are too short.C. They are the wrong style.7. When wil
4、l the man pick up the jeans? A. Tomorrow. B. This evening. C. This afternoon.听第7段材料,回答第8、9题。8. What vehicle did the woman just take?A. A taxi. B. A plane. C. A train.9. How long will the woman rent the car for?A. Four days. B. Five days. C. Seven days.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where will the woman go tom
5、orrow morning?A. To the airport.B. To a tennis court.C. To the police station.11. What is the purpose of the womans visit to London?A. Taking a holiday.B. Going on a business trip.C. Checking out some schools.12. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates.B. Boss and employ
6、ee.C. Father and daughter.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why didnt the man want to take part in the contest at first?A. He feels nervous singing alone.B. He doesnt like singing.C. He dislikes his voice.14. How many people has the woman been practicing with?A. One. B. Two. C. Three.15. What day is it today?A.
7、Tuesday. B. Wednesday. C. Thursday.16. Where will the speakers practice together? A. At Johns house.B. At the school canteen.C. At the local community center.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did Jordan go to college?A. In 1981. B. In 1984. C. In 1990.18. Where did Jordan win his first Olympic gold medal?A
8、. In Chicago. B. In Barcelona. C. In Los Angeles.19. What did Jordan do in 1993?A. He joined the NBA.B. He retired from basketball.C. He returned to the Bulls.20. How long did Jordan play professional baseball for?A. About two years.B. About five years.C. About six years.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15
9、小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ASuppose you want to go abroad and learn about the foreign exchange in culture in different countries. Here is some information you may need.Name:Susan Lane Age:22Place:Reykjavik, Iceland, 2022.Cost:$7,000Organization:AFSExperience:“I think it was a
10、turning point in my life. I began to understand more about my own culture by experiencing another culture and seeing how other people live.”Name:Sara Small Age:23Place:Crivitz, Germany, 2022.Cost:$8,000Organization:EF FoundationExperience:“I love the traveling and I made a lot of friends. I found th
11、e European school system to be hard but I am fluent now in German so it was worth it. I did miss my family and friends in Australia but I would love to do it again.”Name:David Links Age:16Place:Stuttgart, Germany, 2022Cost:$6,000Organization:Southern Cross Cultural ExchangeExperience:“I wanted to tr
12、y something that was very different in culture. In Germany everything was different but I soon got settled. The family I was with was great and I really feel as though I have a second family.”Name:Tom Jennings Age:21Place:Conflans, France, 2022.Cost:$7,000Organization:Southern Cross Cultural Exchang
13、eExperience:“There were times when it was difficult but I liked it, experiencing a different culture. You just have to adapt to each situation as it comes. If there is one thing you learn when you are on a student-exchange program, it is how to take care of yourself.”Name:Linda Marks Age:19Place:Cho
14、nburi Province, Thailand, 2022.Cost:$3,500Organization:Southern Cross Cultural ExchangeExperience:“There are lots of ups and downs, but you always come back for more. I had a few problems but there was always someone to turn to and that was great.”1. According to the information, taking part in a fo
15、reign exchange program can cost_.A. from $6,000 to $8,000 B. no more than $7,000C. anything from $3,500 D. from $3,500 to $8,0002. The students who refer to both the good and bad times as an exchange student include _.A. Susan Lane and Sara Small B. Tom Jennings and Linda MarksC. Linda Marks and Dav
16、id Links D. Susan Lane and Tom Jennings3. As a result of his experience in the foreign exchange program Tom Jennings learnt to become _.A. selfish and defensive B. determined and independentC. independent and adaptable D. defensive and determined【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】本文为说明文。介绍了一些去国外进行文化交流的人的情况以及
17、他们的收获。【1题详解】细节理解题。通读全文,看每种活动的价格可知,最高是$8000,最低为$3500。分析选项可知D项符合题意。【2题详解】细节理解题。根据Tom的话“There were times when it was difficult but I liked it, experiencing a different culture.”及Linda Marks的话“There are lots of ups and downs, but you always come back for more. I had a few problems but there was always s
18、omeone to turn to and that was great.”可知,他们作为交换生的经历有好的也有不好的。故选B项。【3题详解】推理判断题。根据第四个资料中You just have to adapt to each situation as it comes If there is one thing you learn when you are on a student-exchahge program it is how to take care of yourself你不得不适应每一种情况,如果你在一个学生交流项目中学到了一件事,那就是如何照顾自己,因此推断作为一个交换生
19、学到的就是如何照顾自己和适应。分析选项可知C项符合题意。【点睛】文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。如第3小题,根据第四个资料中You just have to adapt to each situation as it comes. If there is one thing you learn when you are on a student-exchahge program it is how
20、to take care of yourself你不得不适应每一种情况,如果你在一个学生交流项目中学到了一件事,那就是如何照顾自己,作为一个交换生学到的就是如何照顾自己和适应。能照顾自己就是独立的一个表现,就是独立性的转述。分析选项可知C项符合题意。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上,通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。如第1题和第2题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5
21、)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。细节理解题有时考查的并不是单一的信息,而是多处信息的整合。解答此类“综合”信息细节题时,一定要全面捕捉相关信息,进行综合分析、归纳,切忌根据“一面之词”草率地作出结论。如第1小题,本大题要综观全文,看完全文,看每种活动的价格可知,最高是$8000,最低为$3500。通过对比归纳最终得出正确答案的。同样的第2小题也不是一个地方的细节,而要根据Tom的话“There were times when it was difficult but I liked
22、 it, experiencing a different culture.”及Linda Marks的话“There are lots of ups and downs, but you always come back for more. I had a few problems but there was always someone to turn to and that was great.”可知,他们作为交换生的经历有好的也有不好的。故选B项。BCarri Kessler and her husband Will named their daughter Ottilie after
23、 a friend from the U. K, who helped them a lot. However, right after their baby girl was born, the couple noticed a big problem. “No one could remember her name and no one could pronounce it. Were going to keep having to introduce her!” Kessler told T.The situation then grew worse as Kesslers grandm
24、other admitted to sticking Post-it notes around the house to help remind her of Ottilies name which can be pronounced either Ott-ill-ee or Oh-TEEL-ya. Three months after Ottilie was born, the Kesslers have decided to legally change their daughters name. The couple came up with two possible names. Th
25、ey then settled on Margot after talking to a name expert.The Kesslers situation is no exception as an increasing number of parents experience the same as the Kesslers. According to Baby Center Canada, 11% of its users wish they could change their childrens names due to being over popular, mispronoun
26、ced or simply unfitting. Parents care a lot more and think a lot more about names now than their parents.To deal with this, a number of name experts now offer services to help parents choose the right name. Couples have also sought help from the Internet to choose their babys name. However, parents
27、can change their childs name in the event that they regret their choice. In Canada, the rules vary in each province. For instance, in Ontario, the child must have lived in the province for the past 12 months, or since birth if under the age of one. Each of the childs legal guardians (监护人) must also
28、give permission.4. Why did Kessler and her husband name their daughter Ottilie?A. It was very special and unusual.B. It was at the request at their mother.C. It was recommended by a name expert.D. It could remind them of their British friend.5. Whats the function of the example about the Kesslers?A.
29、 To ask for advice on their situation.B. To introduce the topic of the text.C. To show the background of the text.D. To stress the importance of a suitable name.6. What can we learn from the third paragraph?A. The Kesslers experience is not uncommon.B. Unfitness is the main reason for changing names
30、.C. 11% of Canadians are unsatisfied with their babies names.D. Parents always pay more attention to childrens names.7. What is the main idea of the text?A. Rules for name change. B. Ways to name babies.C. Baby name regret. D. A couples anxiety.【答案】4. D 5. B 6. A 7. C【解析】本文是一篇社会类短文阅读。文章主要讲述了现在许多父母不喜
31、欢孩子的名字,希望改变他们孩子的名字。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段Carri Kessler and her husband Will named their daughter Ottilie after a friend from the U. K, who helped them a lot.可知,Carri Kessler和她的丈夫给他们女儿名叫Ottilie是因为在英国的朋友Ottilie帮助他们很多。故选D。【5题详解】推理判断题。根据文章可知,文章举Kesslers给女儿取名的例子是为了引出文章的主题。故选B。【6题详解】段落大意题。根据文章第三段由其第一句The Kes
32、slers situation is not uncommon as an increasing number of parents experience the same as the Kesslers.可知,此段主要讲述许多父母和Kessler的经历一样。故选A。【7题详解】主旨大意题。文章主要讲述了现在许多父母不喜欢孩子的名字,希望改变他们孩子的名字。故选C。CWe all have our own tricks to cheer up when were feeling down; these little tricks can make you feel a little bit h
33、appier every day. While there are certainly happy memories tied up in the wedding ring you and your spouse (配偶) purchased together years ago or your teddy bear from childhood, new research finds that we typically feel calmer and experience a greater sense of well-being when we focus on a place that
34、reminds us of happier times rather than a thing, even if it holds great value.The report, called Places That Make Us, was conducted by the United Kingdoms National Trust (NT) and Surrey Universitys researchers. Experts performed functional magnetic resonance imaging (fMRI) (功能磁共振成像) scans on 20 volu
35、nteers and conducted an online survey of 2,000 people to better understand this deep draw toward special places.“Working with leading researchers and academics, and using cutting-edge fMRI brain technology, we examined how places affect people, how they become special, and why we feel a pull towards
36、 them,” explained Nino Strachey, head of research for the NT.The 20 volunteers were shown images of landscapes, houses, and other locations, as well as personally meaningful objects. Measuring their brain activity, the researchers found that it was the places, as opposed to the objects, that caused
37、the brain to get the most excited.Volunteers were also interviewed at great length two times, once at home and the other time at their special place. The research made discoveries that had never known before the favorite places aroused feelings of belonging, physical and emotional safety, and an int
38、ense internal pull to the place.Dr. Andy Myers weighed in on the findings, saying, “For the first time we have been able to prove the physical and emotional benefits of place, far beyond any research that has been done before.”8. How was the research conducted?A. By performing fMRI on 2,000 voluntee
39、rs.B. By measuring the participants brain activity by fMRI.C. By doing rough interviews with the participants.D. By showing meaningful objects to the participants.9. How would the author feel about the findings of the study?A. It is pioneering. B. It is baseless.C. It is imperfect. D. It is unbeliev
40、able.10. Which of the following can replace the underlined phrase “weighed in on” ?A. Made a comment on. B. Looked down on.C. Was opposed to. D. Made fun of.11. What does the text mainly talk about?A. Everyone has his way to be happy.B. Valuable places can make people happy.C. Teddy bears are best m
41、emories of children.D. Meaningful objects lead to greater well-being.【答案】8. B 9. A 10. A 11. B【解析】【分析】本文为科普说明文。当我们情绪低落时,我们都有自己的小窍门可以让自己振作起来;这些小窍门可以让你每天感觉开心一点。新的研究发现并证明了当我们专注于一个能让我们回忆起快乐往事的地方时,我们通常会感觉更平静,体验到更大的幸福感。【8题详解】细节理解题。根据第二段最后Experts performed functional magnetic resonance imaging (fMRI) (功能磁共
42、振成像) scans on 20 volunteers and conducted an online survey of 2,000 people to better understand this deep draw toward special places.和第三段and using cutting-edge fMRI brain technology, we examined how places affect people, how they become special, and why we feel a pull towards them,可知,研究通过使用脑功能磁共振成像测
43、量参与者的大脑活动进行的。分析选项可知B项符合题意。【9题详解】推理判断题。倒数第二段中的“had never known before”和“For the first time we have been able to prove”和最后一段中的安迪迈尔斯博士对这一发现进行了评价。他说:“我们第一次能够证明场所对身体和情感的益处,远远超过以往所做的任何研究。” 由此可知是首创的。分析选项(It is pioneering首创的,开创性的;It is baseless. 无根据的;It is imperfect. 不完美的;It is unbelievable. 不可相信的,站不住脚的)可知,
44、A正确。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的内容可知是安迪迈尔斯博士对这一发现进行了评论。分析选项(Made a comment on评论;. Looked down on.瞧不起;Was opposed to.反对;Made fun of.取笑。)可知A项正确。【11题详解】主旨大意题。本文在第一段最后说“new research finds that we typically feel calmer and experience a greater sense of well-being when we focus on a place that reminds us of happi
45、er times rather than a thing, even if it holds great value.” 即“新的研究发现,当我们专注于一个能让我们回忆起快乐往事的地方而不是一件东西,即使这件东西价格昂贵时,我们通常会感觉更平静,体验到更大的幸福感。”,可知我们把注意力放在有美好回忆的地方可以让我们快乐。接着用实验研究来证实了这个研究发现。分析选项可知B项符合题意。【点睛】每篇文章都会有一个主旨要义。主旨要义型题范围一般包括:短文标题、主题大意或段落大意等。此题型要求考生在理解文章后归纳文章要点,概括中心思想。考生需要分析文章的篇章结构,抓住文章的开头或结尾,从而找出能概括文章
46、的主题句。找出主题句,抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心。要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。 如本文的第四题就是主旨大意题。本文的主旨在第一段最后部分,接着用实验研究来证实了这个研究发现。分析文章不难发现正确答案是B。DNew drivers who are caught using a phone at the wheel will lose their license under n
47、ew law that comes into force today.From Wednesday anyone found calling, texting or using an app while driving will face a 200 pounds on-the-spot fine and six points on their license. It means that new driverswho can lose a maximum of six points before being banned for the first two years after passi
48、ng their testwill face an immediate ban for sending a single text message. Previously they were able to avoid getting points on their license by taking part in retraining courses. More experienced motorists can lose their license if they receive 12 points in a three-year period.It follows a tragic(灾
49、难的) incident in which Polish lorry driver Tomasz Kroker killed four members of the same family after failing to stop while scrolling (滚动) through music on his phone. Twenty-two people were killed and 99 seriously injured in accidents on Britains roads in 2022 where a motorist using a mobile was a ma
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
