河北省部分重点中学2019-2020学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省部分重点中学2019-2020学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 河北省 部分 重点中学 2019 2020 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2019-2020年度河北省期末考试高一英语试题考生注意:1.本试卷共150分,考试时间120分钟。2.请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C.1. Whe
2、re can the speakers be?A. At the airport. B. In the hospital. C. At the train station.2. What will the speakers do tonight?A. Read at home. B. Go to the cinema. C. Do some shopping.3. Why are people in the shop so excited now?A. All the TV sets are sold at a low price.B. All the TV sets are sold out
3、 every day.C. There are many new things.4. Whats the relationship between the speakers?A. Waiter and customer. B. Husband and wife. C. Friends.5. What does the woman plan to do this summer vacation?A. Go to America to visit her son.B. Spend holiday with her son in America.C. Visit some places of int
4、erest in England.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman want to have for lunch?A. Chicken. B. Noodles. C. Dumplings.7. What will the speakers do next?A. Cook food. B.
5、Eat out together. C. Buy a fridge.听第7段材料,回答第8、9题。8. When did the man book the room?A. Seven days ago. B. On October 24th. C. One month ago.9. What did the man forget to write?A. His name. B. His address. C. The date of leaving.听第8段材料,回答第10至12题。10. When will the speakers leave for the shopping trip t
6、omorrow?A. At 8:45. B. At 9:15. C. At 9:30.11. How many people will go for the trip?A. 4. B. 3. C. 2.12. What do the speakers need to take tomorrow?A. Hats. B. Food. C. Clothes.听第9段材料,回答第13至16题。13 What is the woman doing?A. Going through the newspapers.B. Watching the ads on TV.C. Seeing pictures of
7、 flats on the Internet.14. How will the woman go to work if she rents the fiat?A. By bus. B. By car. C. On foot.15. How much is the rent of the flat per week?A. $ 18. B. $8. C. $80.16. Whats the problem with the flat?A. Its expensive. B. Its noisy. C. It has no enough rooms.听第10段材料,回答第17至20题。17. Wha
8、t do most of the students do on the Internet according to the new report?A. Earn money. B. Find new friends. C. Help with their studies.18. What is the special textbook about?A. How to get kinds of information.B. The good use of the Internet.C. How to use the Internet to help with reports.19 How doe
9、s the special book mainly guide teens?A. By using real examples to teach them.B. By comparing them with adults.C. By teaching them how to study English.20. What do teachers and parents think of the special textbook?A. It is useless. B. It is helpful. C. It is incomplete.第二部分 阅读理解(共两节,满分35分) 第一节(共10小
10、题;每小题2. 5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AFor the first time since my open-heart operation, I have the energy to take my harp(竖琴)to the hospital rooms and play for anyone who likes it.I checked in with two nurses and they gave me a list of rooms. The first man I played for was a patient who
11、 found it difficult to sleep. He smiled and with his eyes closed, he reached out to my harp. He was not interested in my voice, but he appreciated the harp. In the next room was a woman patient. I played some soft music for her and then she slept soundly.Then I found a lovely elderly woman who was a
12、wake. There were flowers everywhere and photos of her and her husband at her bedside. She held my hand and talked for some time and was pleased to receive harp music. Playing for her was a special pleasure. She asked me how long I had been playing the harp, how much the harp weighed, how I learned i
13、t and why I wanted to learn it and so on.We talked about books for a bit as well. I played until her grandson came in and he came back from overseas to see her. This woman was deeply lovedyou could see that. She was beautiful and kind. I learn so much from these beautiful people who are brave to fac
14、e their illnesses. It is always such a great honor to play for them.1. How did the author feel when playing for the elderly woman?A. Sad.B. Worried.C. Amazed.D. Pleased.2. What did the author say about the elderly woman?A. She had no relatives.B. She had many hobbies.C. She would recover soon.D. She
15、 was loved by her family.3. How many patients did the author play the harp for according to the text?A. Two.B. Three.C. Four.D. Five.【答案】1. D 2. D 3. B【解析】这是一篇记叙文。作者在心脏直视手术后,身体恢复到能拿起竖琴时,到各个病房里为病友演奏。作者学到了他们勇敢面对疾病的精神,能为他们演奏作者感到无尚的荣誉。【1题详解】细节理解题。第三段中的Playing for her was a special pleasure.为她演奏特别的高兴。可知当
16、作者为这位年长的女士演奏时是高兴的,选项D切题,故选D。【2题详解】细节理解题。第四段中的This woman was deeply lovedyou could see that. 这个女人被深深地爱着你可以看得出。可知,作者关于这位年长的女士的说法是她被深爱。选项D她被她的家我爱着。切题,故选D。【3题详解】细节理解题。第二段中的The first man和In the next room was a woman patient.,第三段中的Then I found a lovely elderly woman who was awake.,可知作者为三位病友演奏了竖琴,选项B切题,故选B
17、。BScientists say only enlarging the worlds nature reserve to help protect plants and animals may be useless. The main reason is that levels of human activity are rising in and around the nature reserves. In fact, recognizing spaces as protected areas is not reducing human activity there.The research
18、ers found that a lack of money to pay for land conservation(保护)is affecting conservation efforts. And it is a lack of communication between people who live in protected natural areas and outsiders. About 17 percent of the world is within protected areas, including the national parks, nature reserves
19、 and wilderness areas. Protected areas are important for supporting environments with many different kinds of plants and animals.The researchers again found increasing human activity in most protected areas in every country. However, they said that human activity appeared to be more of a problem in
20、nations with fewer roads and lower life standards on the Human Development Index(指数). The index uses information about life length, education and earnings to grade countries on human development.Across the northern Australia, protected areas often proved effective at slowing human activity when comp
21、ared with unprotected areas. But in South America, Southeast Asia and African countries, pressure from human activity inside protected areas was higher.Experts say governments need to provide fund support to help protected areas. Simply recognizing a place as a protected area cant be the beginning a
22、nd the end of a conservation effort. Working with local people to take efforts is also important. If theyre not partners in the protected areas, then wildlife conservation is much more difficult.4. What are protected areas mainly affected by according to the text?A. Human activity.B. Climate change.
23、C. Population growth.D. Environmental pollution.5. Whats the Human Development Index used to do?A. Record more roads in the world.B. Improve education in all countries.C. Grade countries on human development.D. Lead more people to make more money.6. What can be the best title for the text?A. People
24、May Cause Harm to Plants and AnimalsB. Nature Reserves May Not Protect Wildlife SafelyC. Nature Reserves in the World Should Be IncreasedD. Local People Should Focus on the Natural Environment【答案】4. A 5. C 6. B【解析】这是一篇议论文。作者提出了扩大世界自然保护区以帮助保护植物和动物可能毫无用处的观点。简单地将一个地方确认为保护区,既不是保护工作的开始和也不是就此万事大吉,应该有足够的资金
25、支持,还有当地人的共同参与,才能真正使保护区发挥其作用。【4题详解】细节理解题。第段中的The main reason is that levels of human activity are rising in and around the nature reserves. In fact, recognizing spaces as protected areas is not reducing human activity there. 主要原因是人类活动水平在自然保护区内和周围都在上升。事实上,划定地方为保护区并没有减少那里的人类活动。可知,自然保护区主要是受人类活动影响的,选项A人类
26、活动,切题,故选A。【5题详解】细节理解题。第三段中的The index uses information about life length, education and earnings to grade countries on human development. 该指数使用有关寿命、教育和收入的信息对各国人类发展水平进行分级。可知,the Human Development Index就是对国家人类发展水平进行分级。选项C根据人类发展对国家进行评级,切题,故选C。【6题详解】主旨大意题。文章一开始的Scientists say only enlarging the worlds na
27、ture reserve to help protect plants and animals may be useless. 科学家们认为扩大世界自然保护区以帮助保护植物和动物可能毫无用处。接着文章给出了相关的论据:人类活动在自然保护区有增无减,保护资金短缺,还举了the northern Australia、 South America、Southeast Asia和African countries这些具体国家和地区的实例来论证论点,所以这篇议论文的开头就是它的论点,就是文章的主旨,做为文章标题最合适。选项B自然保护区不能安全保护野生动物。切题,故选B。CIts normal for t
28、eens to want to stay connected with friends and social circle, but what about that happening in the middle of the night? The Journal of Youth Studies recently published new research showing that one in five teens from 12 to 15 regularly wake to spend all night on social media (社会媒体). Not surprisingl
29、y, the research also showed that these social night owls were three times more likely than others to feel tired at school and that girls were more likely than boys to be called to office.The blue light produced by cell phones and computers makes the brain to stay awake, so its easy to see why a teen
30、 might be up all night. A study in Psychological Science showed the same brain reaction: when teens saw large numbers of “likes” on their posts, they stayed awake with excitement as if they had eaten chocolates or won money. Besides not catching up on sleep and interrupting their sleep cycle, teens
31、may never fully enter deep sleep that may be responsible for brain development and learning.Considering about 72 percent of children from 6 to 17 sleep with some electronic media in their bedrooms, parents need to set rules sooner rather than later.“Providing access (使用机会) to social media is a favor
32、 that children can earn and also lose,” Janie Feldman, an expert who treats sleep disorders (紊乱), reminds parents, “The bad effect is clear. So teens and parents should discuss and agree on its use, timing and access. When teenagers agree to the rules, its easier for parents to control how much time
33、 they use the phones or computers.”7. What does the underlined part “night owls” in paragraph 1 refer to?A. Girls often called to office.B. Teens who stay up late on social media.C. Teens who are busy with their homework at night.D. Boys regularly waking in the middle of the night.8. How do teens re
34、act when seeing many “likes” on their posts according to the study?A. They are too excited to go to sleep.B. They fall asleep easily and happily.C. They are too excited to go to school.D. They decide to make more good friends.9. What suggestion does Janie Feldman give to parents?A. Making rules abou
35、t media access together with their children.B. Getting their children to do homework through computers.C. Encouraging their children to stay connected with online friends.D. Stopping their children from using cell phones.10. What is the main idea of the text?A. Deep sleep makes a big difference to b
36、rain development.B. Kids are trying to win back the trust of their parents.C. Social media may have a bad effect on all kinds of people.D. Social media may cause teens sleep disorders.【答案】7. B 8. A 9. A 10. D【解析】本文是说明文。青年研究杂志最近发表的一项新研究表明,1215岁的青少年中有1/5的人经常熬夜,整夜的时间都花在社交媒体上。这会影响到青少年的大脑发育和他们的学习成绩。父母应该和
37、青少年一起制订关于社交媒体的使用时间和使用权利的规则。【7题详解】词句猜测题。根据第一段“one in five teens from 12 to 15 regularly wake to spend all night on social media”可知,“night owls”是指熬夜不睡觉、整夜的时间都花在社交媒体上的青少年。故选B项。【8题详解】细节理解题。根据第2段“when teens saw large numbers of “likes” on their posts, they stayed awake with excitement”可知,当青少年看到自己的帖子上有大量的
38、“赞”时,他们会因为兴奋而无法入睡。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据第3段“parents need to set rules”第4段“teens and parents should discuss and agree on its use, timing and access”可知,Janie Feldman建议父母应该和孩子一起讨论和商定使用社交媒体的一些规则,如使用时间和使用权利等。故选A项。【10题详解】主旨大意题。本文主要介绍了一项新的研究,论证了很多青少年经常熬夜、整夜的时间都花在社交媒体上。手机和电脑产生的蓝光使大脑保持清醒,使他们难以入睡。因此文章是关于社交媒体和青少年
39、睡眠障碍的关系,社交媒体可能会引起青少年睡眠障碍。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。You may be relying more and more on your refrigerator. But you should know there are some things youd better not put into your refrigerator._11_ Nothing dries out bread faster than your refrigerator. If you m
40、ake sandwiches with the bread, and then place them in the refrigerator, the cold temperature will make the bread hard like nuts. Besides, the coldness makes the bread become hard at a faster speed.Coffee. Since ground coffee like coffee beans require cool, dry and dark spots to keep their taste and
41、freshness, the refrigerator is not a good place for them. Coffee also needs an airtight(密封的)container. But if you have much coffee that you wont use right away, then you can freeze it. _12_ This way, you can store it for up to a month.Tomatoes. _13_ But putting them in the refrigerator will cause th
42、em to lose all of their good taste. Plus, the cold air in the cooler refrigerator stops the ripening(成熟的)process as well. And as we all know, ripening is what gives every tomato more taste. For best results, keep tomatoes out, and inside a basket or a bowl on your counter.Honey. Make sure that you k
43、eep honey in an airtight container. _14_ Therefore. storing it in your cooler refrigerator doesnt make sense. Honey is a naturally preserved food so it needs no help from us. Amazingly enough, placing honey in your refrigerator will in fact speed up the sugar crystallization (结晶)process. _15_A. Nuts
44、.B. Bread.C. We all love tomatoes for their taste.D. Just make sure to put the coffee in airtight bags.E. Honey will stay good almost forever in that way.F. Some of you dislike the tomatoes taste because it is a little strange.G. As a result, the honey will become harder or nearly impossible to eat.
45、【答案】11. B 12. D 13. C 14. E 15. G【解析】【分析】这是一篇说明文。文章建议了四种食品不适合放进冰箱。【11题详解】设空句为小标题句,根据下面三个标题的内容和句子结构,选项A和B符合条件,这部分内容中的bread,词汇复现,选项B切题,故选B。【12题详解】设空句所在段落的小标题为Coffee,只有选项D中出现了coffee,词汇复现,切题,故选D。【13题详解】设空句所在段落的小标题为Tomatoes,七个选项中有C和F中出现的tomatoes,由设空句的下一句But putting them in the refrigerator will cause the
46、m to lose all of their good taste. 但是把它们放在冰箱里会使他们失去所有的好味道。可知,设空句是谈tomatoes的好味道的,选项C切题,故选C。【14题详解】设空句所在段落小标题为Honey,选项中E和G中出现了honey,从设空句后的Therefore知道它是结论句,所以设空句不能再是结论,选项G中的As a result因此,是总结和结论,不是正确选项,只有选项E切题,故选E。【15题详解】设空句所在段落的小标题为Honey,选项中E和G中出现了honey,这个设空句在段尾,是对上文的总结,选项G中的As a result因此,是有总结意思的词汇,切题,
47、故选G。【点睛】七选五中的词汇复现是解题的技巧之一。本题中的五个小题,全部可以利用词汇复现直接选定答案或是初步筛选符合的选项,来缩小选择选项的范围。第2小题选项的确定就是直接应用词汇复现来锁定答案,因为七个选项中只有选项D中出现了coffee,与小标题吻合。第1、3、4、5小题都是先利用词汇复现缩小了选择范围,只需要在两个选项中进行选择判断,也使选择难度降低了。第三部分 语言运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Aged 47, I found I have Type 2
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-546626.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
