分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型河南省信阳高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:549156
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:18
  • 大小:88.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省信阳高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含解析 河南省 信阳 高级中学 2021 2022 学年 上学 月月 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、2023届高二实验班英语试题(考试时间:100分钟 试卷满分:150分)第一部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABest Places to Travel for a Girls HolidayCannesWhen you think of France, often the famous capital Paris comes to mind. However, youre with your girls. So why not leave the city of love and jo

    2、urney south to Cannes? This holiday is for the girls that want to live like the stars for a weekend or two, and have budgeted for it too. Not only does it offer a beautiful view, but also you will feel like celebrities as you wander around the place film stars call home during the Cannes Film Festiv

    3、al.IbizaNo place says girls, holiday is like a trip but Ibiza does. Whether you are looking to wander the San Antonio Sunset Strip at 2: 00 am or walk along the cobbled(鹅卵石的)streets of the old town, Ibiza has it all. For the party lovers, youll find a home in San Antonio. Partying from morning to ni

    4、ght is right for you. So begin your day at Aiyanna Ibiza, in Cala Nova.BrazilAs one of the few places on Earth that are warm all year round, where temperatures rarely dip below 20C , Brazil is the perfect destination for a girls, holiday. Being the largest country in South America, its no surprise t

    5、hat it has everything for everyone.ThailandStart with Bangkok, the city of angels. For the girls, trip thats all about sightseeing, a visit to Wat Pho is a must. Home to the Reclining Buddha, this incredible statue is covered in gold leaves and stands at fifteen meters tall and forty-six meters long

    6、. From the clear waterfalls, the elephants and the full moon parties, Thailand offers countless adventures for a girls,trip.1. What can we learn about Cannes?A. It lies to the south of Paris.B. It offers beautiful scenery only.C It is home to all the film stars.D. It suits girls with tight budgets.2

    7、. Which place is the best choice for girls fond of parties?A. Cannes.B. Ibiza.C. Brazil.D. Thailand.3. What kind of girls may prefer Thailand?A. Fashionable.B. Adventurous.C. Outgoing.D. Ambitious.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四个适合女生假期最好的旅游去处。【1题详解】细节理解题。根据文章Cannes中提及的“When you think of Fra

    8、nce, often the famous capital Paris comes to mind. However, youre with your girls. So why not leave the city of love and journey south to Cannes?”(当你想到法国,你的脑海中通常会浮现出著名的首都巴黎。然而,你和你的女儿们在一起。那么,为什么不离开这座爱情之城,南下戛纳呢?)可知,戛纳位于巴黎的南边。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章Ibiza中提及的“For the party lovers, youll find a home in San

    9、 Antonio. Partying from morning to night is right for you. So begin your day at Aiyanna Ibiza, in Cala Nova.”(对于派对爱好者,您会在圣安东尼奥找到家。从早到晚开派对最适合您。因此,您可以在Cala Nova的Aiyanna Ibiza开始新的一天。)可知,对于喜欢派对的女孩子们来说,Ibiza是个不错的地方。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章对Thailand 介绍中提及“From the clear waterfalls, the elephants and the full

    10、 moon parties, Thailand offers countless adventures for a girls, trip.”(从清澈的瀑布、大象和满月派对,泰国为女孩们提供了无数的冒险之旅。)可知,女孩子们喜欢泰国是因为它提供了无数的冒险。故选B项。BLike most couples, my husband and I dreamed of becoming homeowners. Sure, apartment living comes with its own set of advantagesless housework, shared comfort, less t

    11、o clean up and care for, and usually cheaper rent. As a result, we decided to downgrade from our neat five-bedroom, 2,700-square-foot house on the water to a three-bedroom, 1,369-square-foot apartment, with two kids.Once we arrived in our new apartment we were surprised to find that things flowed re

    12、latively smoothly. There was so much less to keep up withfewer floors to mop, fewer windows to clean, fewer walls to wipe, etc. Now I think of our home as our little playhouse, since its much smaller and everything is closer together. That also makes it so much easier for me to keep up with as a mom

    13、. I collect laundry all on one floor comparing with having to climb stairs to the houses second floor!In our new home, we use lots of shoe organizers inside of every closet door for more than just shoesbaby items, office items, and medicines. We also have a functional room that serves as an office a

    14、nd gym. Since both my husband and I work from home, we require at least one room to share as an office with fitness equipment fitted into a corner.While many people choose to downsize for financial reasons, that actually wasnt a factor in our decision. We wanted to be in a lively area with like-mind

    15、ed young families. That was our first priority. Though we may still buy another house in this area at some point down the line, for now, were thrilled with the concept of renting an apartment. Let me put it this way: Were not really the “handy” types, so being able to call maintenance(维修)for any rep

    16、airs is worth every rent coin!4. What can we learn from Paragraph 1?A. Our old house was upgraded.B. Living in a house has advantages.C. Our new apartment was downsized.D. Smaller size means more housework.5. How do the couple feel about the new apartment?A. Confused.B. Amazed.C. Tired.D. Challenged

    17、.6. Why do the couple make changes to their new home?A. To build up their body.B. To create a home office.C. To enlarge all the rooms.D. To make full use of space.7. What is the couples first concern when moving?A. Transportation.B. Neighbourhood.C. Repair work.D. Money.【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】【分

    18、析】这是一篇记叙文。文章讲述作者从一个比较大公寓搬进小型公寓的原因。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“Like most couples, my husband and I dreamed of becoming homeowners. Sure, apartment living comes with its own set of advantagesless housework, shared comfort, less to clean up and care for, and usually cheaper rent. As a result, we decided to dow

    19、ngrade from our neat five-bedroom, 2,700-square-foot house on the water to a three-bedroom, 1,369-square-foot apartment, with two kids.”(像大多数夫妻一样,我丈夫和我都梦想着拥有自己的房子。当然,公寓生活有它自己的优势少家务,共享舒适,不用打扫和照顾,通常租金更便宜。因此,我们决定把这幢整洁的、有五间卧室、2700平方英尺的水上住宅降级为一套带两个孩子的、有三间卧室、1369平方英尺的公寓。)可知,作者的公寓变小了。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据文章第

    20、二段“Once we arrived in our new apartment, we were surprised to find that things flowed relatively smoothly. There was so much less to keep up withfewer floors to mop, fewer windows to clean, fewer walls to wipe, etc. Now I think of our home as our little playhouse, since its much smaller and everythi

    21、ng is closer together. That also makes it so much easier for me to keep up with as a mom. I collect laundry all on one floor comparing with having to climb stairs to the houses second floor!”(我们一到新公寓,就惊讶地发现一切都还算顺利。要擦的地板少了,要擦的窗户少了,要擦的墙壁也少了,等等。现在我觉得我们的家就像我们的小玩具屋,因为它比以前小得多,而且所有东西都靠得更近。这也让我更容易跟上作为一个母亲的步

    22、伐。比起爬楼梯到房子的第二层,我在同一层收集所有的衣服!)可推知,作者夫妻两对新公寓大为惊奇,认为很适合他们。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“In our new home, we use lots of shoe organizers inside of every closet door for more than just shoesbaby items, office items, and medicines. We also have a functional room that serves as an office and gym. Since both m

    23、y husband and I work from home, we require at least one room to share as an office with fitness equipment fitted into a corner.”(在我们的新家中,我们在每个壁橱门内使用大量的鞋子整理器,而不仅仅是鞋子婴儿用品,办公用品和药品。我们还设有一间用作办公室和健身房的多功能室。 由于我和丈夫都在家工作,因此我们至少需要一个房间作为办公室共享,角落里装有健身器材。)可知,作者夫妻对新家做出改变主要是为了充分利用空间。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段“While

    24、 many people choose to downsize for financial reasons, that actually wasnt a factor in our decision. We wanted to be in a lively area with like-minded young families. That was our first priority.”(尽管许多人出于经济原因选择缩小规模,但这实际上并不是我们做出决定的因素。我们希望与志趣相投的年轻家庭一起生活在一个热闹的地区。 那是我们的首要任务。)可知,搬家时,作者夫妇首先关心的是希望能和志趣相投的年轻

    25、家庭一起生活在一个热闹的地区。故选B项。CSugar cane(甘蔗)contains around 10% sugar. But that means it contains around 90% non-sugarthe material known as bagasse (甘蔗渣)which remains once the sugar-bearing juice is squeezed out. World production of cane sugar was 185 million tonnes in 2017 , which results in a lot of bagass

    26、e.At the moment, most of it is burned. But Zhu Hongli, a mechanical engineer at Northeastern University, in Boston, thinks it can be put into better use. As she, and her colleagues describe, in Matter this week, with a bit of improving bagasse makes an excellent and biodegradable (可生 物降解的)replacemen

    27、t for the plastic used for disposable food containers such as coffee cups.Dr. Zhu is not the first person to have this idea. But previous attempts tended not to survive contact with liquids. She knew from previous research that the main reason why past efforts fell to pieces when wet is that bagasse

    28、 is composed of short fibres which are unable to hold the finished product. She therefore sought to insert a suitably long-fibred substance. Bamboo seemed to be the best choice. It grows quickly /degrades readily and has appropriately long fibres. And it worked. When the researchers blended bamboo r

    29、emaining into bagasse, they found that the result had a strong crossing of short and long fibres.To put their new material through its paces, Dr. Zhu and her colleagues first poured hot oil onto it and found that, rather than passing through the material, as it would have with previous, bagasse prod

    30、ucts, the oil was resisted by their invention. They also found that when they made a cup out of the stuff and filled it with water heated almost to boiling point, the cup remained unbroken for more than two hours. Though this is not as long as a plastic cup would Hast, it-is long enough for all prac

    31、tical purposes.8. What do we know about bagasse?A. It is widely used.B. It is usually wasted.C. It can not be degraded.D. It takes up 10% of sugar cane.9. Why do the previous attempts fail?A. The cups are not disposable.B. The fibres of bagasse are short.C. The plastic can not be replaced.D. The mat

    32、erial is not biodegradable.10. What is special about Zhus invention?A. It can let oil pass through.B. It can be boiled in the water.C. It can hold liquid and resist heat.D. It can reduce the use of bamboo.11. What would be the best title for the text?A. New Bamboo ContainersB. A New Application of F

    33、ibresC. Young and Promising MaterialsD. A Perfect Mix of Cane and Bamboo【答案】8. B 9. B 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了甘蔗渣占甘蔗的90%,目前被浪费很多。研究者发现,经过改善甘蔗渣可以被用于制作杯子,以减少环境污染。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句“At the moment, most of it is burned. ”(目前,大部分的甘蔗渣都被烧毁了。)可知,甘蔗渣大部分被浪费掉了。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段以三句“She knew

    34、 from previous research that the main reason why past efforts fell to pieces when wet is that bagasse is composed of short fibres which are unable to hold the finished product. ”(她从以前的研究中了解到,过去的努力失败的主要原因是甘蔗渣是由短纤维组成的,无法承载成品。)可知,以前的试验失败是由于蔗渣的纤维很短。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段第二句“They also found that when

    35、 they made a cup out of the stuff and filled it with water heated almost to boiling point, the cup remained unbroken for more than two hours. ”(他们还发现,当他们用这种材料制成杯子,并将其装满加热到几乎沸点的水时,杯子可以保持两个多小时不破裂。)可知,朱红丽的发明特殊之处在于它能盛装液体并耐热。故选C项。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文以甘蔗渣的浪费为开头,后面几段都是在讲朱红丽团队如何研究并巧妙利用甘蔗渣结合竹子的长纤维发明出可盛装液体并

    36、耐热的杯子。故选D项。【点睛】DA Russian natural gas tanker has completed an experimental round trip along the Northern Sea Route (NSR) the first time the path across the Arctic has been made at this time of year. It returned to the Russian gas station at Sabetta on February 19. The voyage by the Christophe de Mar

    37、gerie tanker through the ice is the latest visual indicator of climate change in the cold region.The tanker set out from a Chinese port on January 27 after delivering its cargo. It entered the Northern Sea Route, which traverses(横越) Russias north coast. A few days later near Cape Dezhnev, it was met

    38、 by the Russian nuclear icebreaker 50 Let Pobedy (50 Years of Victory). Together they completed the 2, 500-nautical-mile voyage through the ice in l I days and 10 hours.The ship managed-to complete the first leg of the trip from Russia to China without an icebreaker. Both of the journeys broke recor

    39、ds for winter navigation(航行) due to the changing climate in the Arctic allowing passage through thinner ice. Using the Northern Sea Route lets shippers in Russia and other countries avoid a much longer southern journey around Europe, the Middle East and all of southern Asia, saving millions of dolla

    40、rs.The ships encountered no multi-year buildup of old ice on the route, and the deepest ice was about 5 feet thick. However, meteorologist and journalist Eric Holthaus called that a clear indicator of a climate emergency.Last May Christophe de Margerie became the first large-capacity cargo ship to c

    41、omplete an eastbound transit of the Northern Sea Route, two months earlier in the year than the journey traditionally made.As a result of the early Northern Sea Route voyage completed by Christophe de Margerie in May 2020 as well as the current NSR voyage, the navigation in the Eastern part of the A

    42、rctic was practically doubled, Eric Holthaus said. He noted that for decades the transit route along that part of the NSR had typically remained closed by ice from November until July.12. Which factor contributed most to Christophe de Margeries successful trip?A. The ideal equipment.B. The ocean cur

    43、rent.C. The nuclear power.D. The climate change.13. Whats Eric Holthaus attitude to the gas tankers trip across the Arctic?A. Skeptical.B. Concerned.C. Critical.D. Tolerant.14. What does the underlined word encountered in paragraph 4 mean?A. Picked up.B. Prepared for.C. Came across.D. Depended on.15

    44、. How long can the NSR route be used by cargo ships now?A. 2 months.B. 3 months.C. 4 months.D. 6 months.【答案】12. D 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】本文是新闻报道。文章报道了俄罗斯油轮运输船Christophe de Margerie号近日首次在2月穿过北冰洋的海冰,彰显出北海航线潜在的巨大商业价值,但也为北极地区的加速变暖和持续恶化的生态危机带来新的证据。【12题详解】推理判断题。根据第一段The voyage by the Christophe de Marge

    45、rie tanker through the ice is the latest visual indicator of climate change in the cold region.(Christophe de Margerie号油轮穿越冰层的航行是寒冷地区气候变化的最新视觉指标)和第三段Both of the journeys broke records for winter navigation(航行)due to the changing climate in the Arctic(由于北极地区的气候变化,两次航行都打破了冬季航行记录)可推知,Christophe de Marg

    46、erie号在这个季节成功地跨越北海航线主要归于气候变化导致北极圈内的多年冰层融化。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据第四段中的“However, meteorologist and journalist Erice Holthaus called that a clear indicator of a climate emergency.(然而,气象学家兼记者Eerice Holthaus称这是气候紧急情况的明确指标)可知,气象学家Erie Holthaus认为这次Christophe de Margerie号的北海航行是气候变化紧急情况的标志,由此推知,这次航行的成功让他非常担忧。故选

    47、B项。【14题详解】词句猜测题。根据文中内容可知,Christophe de Margerie号和50 Let Pobedy破冰船比传统通航时间早两个月穿越了冰封的北海航线(NSR),并成功完成航行,第四段“The ships encountered no multi-year buildup of old ice on the route, and the deepest ice was about 5 feet thick.(这些船在航线上没有encountered多年积累的旧冰,最深的冰大约有5英尺厚)”解释了原因,因为它们没有遇到旧冰,其中encounter应理解为“遇见,碰到”,与c

    48、ome across同义 。故选C项。【15题详解】细节理解题。根据最后一段the navigation in the Eastern part of the Arctic was practically doubled(在北极东部的航行几乎翻了一番)和He noted that for decades the transit route along that part of the NSR had typically remained closed by ice from November until July.(他指出,几十年来,北海航线的过境路线通常从11月到7月一直被冰封锁)可知,几十

    49、年来北海航线(NSR)的通航时间都是8、9、10三个月份,但现在 翻了一番 ,变为了6个月。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Simple Trick Can Help You SleepFor those who cant sleep easily, prepare for the best nights sleep ever. No more tossing and turning into the early hours of the morning. No more count

    50、ing sheep on Sunday evenings. And no more lying, wide-eyed, in the dark after waking up in the middle of the night. _16_ This all-natural solution is called the 4-7-8 method, and yes, its as simple as it sounds. First, get settled into a comfortable position on your bed. Then, simply breathe in air

    51、through your nose for four seconds, hold your breath for seven seconds, and then breathe the air out slowly through your mouth for eight more seconds. _17_Thats all there is to it! Dont believe us? Just ask Harvard-educated medical doctor Andrew Weil, who adopted this exercise from a centuries-long

    52、Indian yogi meditation practice. The yogis use this method to achieve a state of complete relaxation, reducing stress and anxiety. Slowing down your breathing forces the rhythm of your heart to slow down, too. _18_ In other words, its a natural way to make you calm for your body and mind.“The theory

    53、 is that by putting certain rhythms on the breath with your voluntary system, gradually these are made into the involuntary nervous system, he said. _19_So its the regularity of doing this over a period of weeks, months , years that produces the changes that you want.”There you go! _20_ If youre sti

    54、ll tossing and turning, dont miss these tips from sleep doctors which are almost guaranteed to give you a better nights sleep.A. And that comes with time.B. Finally , repeat until you fall asleep.C. It makes the rest of your body relax.D. That enables you to fall asleep more easily.E. Here comes the

    55、 explanation for your sleepless nights.F. Once you start sticking to it, you can quit counting sheep for good.G. Theres now an easy and expert-approved way to fall asleep in less than a minute.【答案】16. G 17. B 18. C 19. A 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。本文作者提出了一个可以简单改善睡眠的方法。【16题详解】根据划线前句“And no more lying , wid

    56、e-eyed , in the dark after waking up in the middle of the night.(再也不用躺着,睁大眼睛,在半夜醒来后的黑暗中)”可知,对于晚上睡不好觉的问题,作者认为已经找到了解决方案了。G项“现在有一种简单且经专家认可的方法可以让你在一分钟内入睡。”正是为前句暗指的解决方案。同时G项中的“an easy and expert-approved way to fall asleep”指代的后文中提及的“This all-natural solution is called the 4-7-8 method.(这种纯天然的解决方法被称为4-7-8

    57、法)”。故选G项。【17题详解】根据划线前句提及“Then, simply breathe in air through your nose for four seconds, hold your breath for seven seconds, and then breathe the air out slowly through your mouth for eight more seconds.(然后,简单地用鼻子吸气4秒,屏住呼吸7秒,然后再用嘴慢慢地呼气8秒)”可知,此处在阐述前文提及的4-7-8助眠法。根据前文已提及“First,.”和“Then,.”可知,此处应表示最后一步应该

    58、如何做。因此B项“最后,重复直到你睡着。”切题。故选B项。【18题详解】根据划线前句提及“Slowing down your breathing forces the rhythm of your heart to slow down, too.(放慢你的呼吸也会迫使你的心跳节奏放慢)”可知,放慢呼吸能让你的心跳节奏也放慢。通过这种方式可以让你全身放松。C项“它使你身体的其他部分放松。”中的It指代前文提及的“放慢呼吸和心跳节奏放慢”,同时C项又是前句的结果。故选C项。【19题详解】根据划线后文“So its the regularity of doing this over a period

    59、 of weeks, months, years that produces the changes that you want.(因此,在数周,数月,数年的时间内进行此操作的规律性会产生你想要的更改)”可知,进行此助眠法需要时间的练习。因此A项“这是随着时间的推移而来的。”是对后句的内容进行总结,和后句内容构成前后因果关系。故选A项。【20题详解】根据划线前句“There you go!(这下你会懂的)”可知,作者建议读者可以试试这种方法来改善自己的睡眠。F项“一旦您开始坚持下去,就可以永远不再数羊了。”再次强调坚持这种助眠法的好处。前后句进一步推荐睡眠有问题的人可以尝试这种助眠法来改善睡眠

    60、。故选F项。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Darlene Leeson was in hotel isolation(隔离)after returning to Australia from a trip to Hawaii. She was calling a friend, joking about the idea of putting a(n)_21_on her hotel window as it faced

    61、offices across the road. Getting the gentle_22_of her friend, Leeson wrote on some notes: Day 4 ISO need_23_. Room 623 and then stuck them up.The first_24_from those in the outside world was laughter. She got a few_25_and waves from office workers and workers on a nearby rooftop. It was more done to

    62、_26_myself during the boring isolation, she said. I wasnt thinking anyone would take it_27_.Then her hotel room phone rang. I_28_thought it was the hotel ringing to tell me to_29_them off. It was the wife of one of the rooftop workers who had rung reception asking to get_30_to my room, she said. The

    63、y then asked what chocolate I_31_.The traveller said she was in_32_and didnt make her_33_of treat clear. We chatted and she said I could_34_an Uber delivery soon. Within an hour, the chocolate arrived. Soon, TimTams (a brand of chocolate)arrived for her at reception. Leeson later_35_a woman in a nea

    64、rby office building made the_36_delivery. More chocolate had arrived, and a group of workers had all_37_.Being in hotel isolation, I cant_38_my room where there are only a few short minutes when the sun can_39_, Leeson said. Though, the kindness of these_40_brightened my day beyond any amount of sun

    65、shine possible.21. A. signB. advertisementC. warningD. picture22. A. requestB. permissionC. praiseD. encouragement23. A. applesB. coffeeC. hamburgersD. chocolate24. A. soundB. messageC. responseD. effort25. A. giftsB. lettersC. conflictsD. smiles26. A. improveB. satisfyC. challengeD. entertain27. A.

    66、 lightlyB. seriouslyC. graduallyD. willingly28. A. suddenlyB. exactlyC. initiallyD. eventually29. A. putB. tearC. kickD. cut30. A. taken alongB. put throughC. checked inD. worked out31. A. storedB. purchasedC. preferredD. delivered32. A. disappointment.B. doubtC. surpriseD. panic33. A. choiceB. chan

    67、ceC. shareD. address34. A. orderB. expectC. reserveD. promise35. A. agreedB. admittedC. learnedD. guessed36. A. sweetB. cheapC. urgentD. latest37. A. delayedB. celebratedC. cheeredD. contributed38. A. leaveB. exchangeC. clearD. decorate39. A. fade awayB. shine inC. wrap upD. burn down40. A. stranger

    68、sB. neighborsC. travellersD. passengers【答案】21. A 22. D 23. D 24. C 25. D 26. D 27. B 28. C 29. B 30. B 31. C 32. C 33. A 34. B 35. C 36. A 37. D 38. A 39. B 40. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是Darlene Leeson 在隔离期间在酒店窗户上贴上想要巧克力的标识,然后看见标识的一些陌生人为她送来了巧克力,这让作者在这个特殊的时刻和环境感受到了温暖。【详解】1.考查名词词义辨析。句意:她打电话给一个朋友,开玩笑说要在她酒

    69、店的窗户上贴一个标识,因为酒店正对着马路对面的办公室。A. sign标识;B. advertisement广告;C. warning警告;D. picture图片。由后文的“Leeson wrote on some notes”可知,此处表示“在她酒店的窗户上贴一个标识”,因此空格处为“标识”,故选A。2.考查名词词义辨析。句意:在朋友的温柔鼓励下,李森在纸条上写道。A. request要求;B. permission允许;C. praise表扬;D. encouragement鼓励。结合语境可知,朋友鼓励作者这么做,故选D。3.考查名词词义辨析。句意:第四天:我需要巧克力。A. apples

    70、苹果;B. coffee咖啡;C. hamburgers汉堡包;D. chocolate巧克力。由后文的“They then asked what chocolate I”可知,作者写的是她需要巧克力,故选D。4.考查名词词义辨析。句意:外界的第一反应是大笑。A. sound声音; B. message信息;C. response反应;D. effort努力。由“The first_4_from those in the outside world was laughter”可知,笑是外界对她这种行为的第一反应,故选C。5.考查名词词义辨析。句意:她从办公室职员和附近屋顶上的工作人员那里得到了

    71、一些微笑和挥手。A. gifts礼物;B. letters信;C. conflicts冲突;D. smiles微笑。由“waves from office workers and workers on a nearby rooftop”可推知,她从办公室职员和附近屋顶上的工作人员那里得到了一些微笑和挥手。故选D。6.考查动词词义辨析。句意:她说:“在无聊的孤独中,我更多的是为了自娱自乐。”A. improve提高;B. satisfy使满意;C. challenge挑战;D. entertain娱乐。由“got a few_and waves from office workers and w

    72、orkers on a nearby rooftop”可知,她从办公室职员和附近屋顶上的工作人员那里得到了一些微笑和挥手,这算作是在无聊的隔离中的自娱自乐,因此空格处为“娱乐”,故选D。7.考查副词词义辨析。句意:我没想到会有人把它当真。A. lightly轻轻地;B. seriously认真地;C. gradually逐渐;D. willingly乐意地。结合下文有人送来巧克力可知,人们是当真了,take sth. seriously为固定短语,意为“认真对待某件事”,故选B。8.考查副词词义辨析。句意:我一开始以为是酒店的电话响了,让我把它们扯下来。A. suddenly突然;B. exa

    73、ctly确切地;C. initially最初,开头;D. eventually最终。由“thought it was the hotel ringing to tell me to_them off”和“It was the wife of one of the rooftop workers who had rung reception asking to get10to my room”可知,作者一开始以为是酒店的电话响了,让她把它们扯下来,但结果却不是这样的。故选C。9.考查动词词义辨析。句意:我一开始以为是酒店的电话响了,让我把它们扯下来。A. put放;B. tear撕;C. kic

    74、k踢;D. cut切。由“the hotel ringing to tell me to_them off”可推知,因为是酒店打来的电话,所以作者以为是酒店让她把标识撕下来,故选B。10.考查动词短语词义辨析。句意:是一位屋顶工人的妻子打电话给前台,要求接通我的房间。A. taken along随身携带;B. put through接通电话;C. checked in到达并登记; D. worked out算出。由前面的“her hotel room phone rang”可知,是一位屋顶工人的妻子打电话给前台,要求接通作者房间的电话。故选B。11.考查动词词义辨析。句意:然后他们问我更喜欢哪

    75、种巧克力。A. stored储存;B. purchased购买;C. preferred更喜欢;D. delivered递送。由“They then asked what chocolate I_”可知,那个人想送作者巧克力,因此是问她更喜欢哪种巧克力,故选C。12.考查名词词义辨析。句意:这名游客说,她很惊讶,没有说清楚自己的选择。A. disappointment失望;B. doubt怀疑;C. surprise惊讶;D. panic恐慌。由“didnt make her_of treat clear”可知,她接到人家要给她送巧克力的电话应该是感到惊讶,故选C。13.考查名词词义辨析。句意

    76、:这名游客说,她很惊讶,没有说清楚自己的选择。A. choice选择;B. chance机会;C. share份额;D. address地址。由“They then asked what chocolate I_11_”可知,作者很惊讶,没有说清楚自己的选择,即最喜欢哪种巧克力。故选A。14.考查动词词义辨析。句意:我们聊了聊,她说我很快就会有优步送货上门。A. order点餐; B. expect期待;C. reserve预定;D. promise承诺。由后文的“the chocolate arrived”可知,此处表示那个人说很快优步会把货送到,也就是作者可以期待优步的到来,故选B。15.

    77、考查动词词义辨析。句意:李森后来得知,巧克力是附近办公楼里的一个女人送的。A. agreed同意;B. admitted允许; C. learned得知;D. guessed猜。由“a woman in a nearby office building made the_16_delivery”可知,空格后的内容是她后来得知的事实,故选C。16.考查形容词词义辨析。句意:李森后来得知,巧克力是附近办公楼里的一个女人送的。A. sweet甜的;B. cheap便宜的;C. urgent紧急的;D. latest最新的。由常识可知,巧克力是甜的。此处用巧克力的甜代表作者内心感到的甜美,故选A。17

    78、.考查动词词义辨析。句意:更多的巧克力送到了,一群工人都捐了出来。A. delayed推迟;B. celebrated庆祝;C. cheered欢呼;D. contributed捐献。由“More chocolate had arrived”可知,一群工人都给作者送来了巧克力,因此空格处为“捐献”符合语境,故选D。18.考查动词词义辨析。句意:“我被隔离在酒店里,不能离开我的房间,只有短短的几分钟阳光可以照进来,”李森说。A. leave离开;B. exchange交换;C. clear清理;D. decorate装饰。由“Being in hotel isolation”可知,作者在酒店隔离

    79、,因此不能离,故选A。19.考查动词短语词义辨析。句意:“我被隔离在酒店里,不能离开我的房间,只有短短的几分钟阳光可以照进来,”李森说。A. fade away消失;B. shine in照进来;C. wrap up包裹;D. burn down烧毁。由“the sun” 可知,阳光是照进房间,故选B。20.考查名词词义辨析。句意:尽管如此,这些陌生人的善良让我的一天比任何阳光都明媚。A. strangers陌生人;B. neighbors邻居;C. travellers游客;D. passengers乘客。由本文内容可知,给她送来巧克力的人对她来说都是陌生人,故选A。第二节(共10小题;每小

    80、题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。To promote various applications of Dunhuang art patterns in daily life design and achieve- the development of cultural heritage represented by Dunhuang art patterns, the Chang Shana Design Award in 2021 _41_ (announce) on January 21.Chang Shana, _42_ outst

    81、anding designer and educator in China, was just 13 when her love affair with Dunhuang _43_ (begin). Born in France, she returned from Paris with her father and devoted _44_ (they) to the cause of cultural heritage. She was much _45_(young) than the other members in the conservation and research team

    82、 at the Mogao Caves _46_ leader was her father Chang Shuhong (1904 1994) ,a noted painter and director of the Dunhuang Academy. Chang has spent her entire life carrying on her fathers _47_ (commit) to Dunhuang. She applied the classic patterns _48_ her own modern designs in a creative way after _49_

    83、 (conduct) research into the variety of patterns found on the murals (壁画).In the hope that more designers can understand and use the Dunhuang art patterns _50_ (appropriate) ,the competition is also meant to spread Dunhuang culture, practice the “Silk Road Spirit and promote cultural exchanges along

    84、 with the Belt and Road Initiative.【答案】41. was announced 42. an 43. began 44. themselves 45. younger 46. whose 47. commitment 48. to 49. conducting 50. appropriately【解析】【分析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述常沙娜设计奖的由来以及常沙娜的经历和她与敦煌艺术的渊源。【41题详解】考查时态和语态。句意:为推动敦煌艺术图案在日常生活设计中的多种应用,实现以敦煌艺术图案为代表的文化遗产的发展,1月21日公布了“2021年常沙娜设计奖”。

    85、分析句子可知,根据时间状语on January 21,应用一般过去时,主语the Chang Shana Design Award in 2021和谓语announce之间是被动关系,应用被动语态,主语是单数,故填was announced。【42题详解】考查冠词。句意:常沙娜是中国杰出的设计师和教育家,她与敦煌的恋情开始时才13岁。分析句子可知,逗号后为Chang Shana的同位语,表示“一个中国杰出的设计师和教育家”,应用不定冠词,outstanding以元音音素开头,故填an。【43题详解】考查时态。句意:常沙娜是中国杰出设计师和教育家,她与敦煌的恋情开始时才13岁。分析句子可知,设空

    86、处为时间状语的谓语动词,讲述过去的事情,应是一般过去时,故填began。【44题详解】考查固定短语。句意:她出生于法国,随父亲从巴黎回国,投身于文化遗产事业。短语devote oneself to,意为“致力于,献身于”,根据句意,故填themselves。【45题详解】考查形容词比较级。句意:她比莫高窟保护和研究小组的其他成员要年轻得多,该团队的负责人是她的父亲常淑红(1904-1994),著名画家和敦煌学院主任。分析句子可知,设空处接在be动词后作表语,应用形容词,后面有比较级标志词than,应用比较级形式,故填younger。【46题详解】考查定语从句。句意:她比莫高窟保护和研究小组的其

    87、他成员要年轻得多,该团队的负责人是她的父亲常淑红(1904-1994),著名画家和敦煌学院主任。分析句子可知,_6_ leader was her father Chang Shuhong (1904 1994)为定语从句,修饰先行词 research team,设空处为引导词,在从句中作定语,故填whose。【47题详解】考查名词。句意:常沙娜一生都在履行她父亲对敦煌的承诺。分析句子可知,设空处为介词on的宾语,应用名词形式,故填commitment。【48题详解】考查固定短语。句意:在对壁画上的各种图案进行研究后,她创造性地将经典图案运用到自己的现代设计中。短语applyto,意为“把应用

    88、到”,根据句意,故填to。【49题详解】考查现在分词。句意:同上。分析句子可知,设空处在从句中作状语,和主语之间是主动关系,应用现在分词,故填conducting。【50题详解】考查副词。句意:本次大赛旨在传播敦煌文化,践行“丝绸之路精神”,促进“一带一路”倡议下的文化交流,希望更多的设计师能够更好地理解和运用敦煌艺术图案。分析句子可知,设空处修饰动词use作状语,应用副词,故填appropriately。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误

    89、,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下而写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Would you like to be a greener person to protect our environment? Here was some advice. You should reduce waste you produce daily. You can use all sides

    90、of the paper and collecting the drinking bottles. Remember to sort the waste so that it can be well recycle. It would be better for you turn off the power in your house when you go out. Instead of driving your car everywhere, you can save energy by either walking nor riding a bike. Beside, take a ba

    91、g along when shopping to avoid using too many plastic bag. Last but not least, never spit in the public. It is real easy to be an eco-friendly person.【答案】1.wasis2.allboth3.collectingcollect4.recyclerecycled5.turn 前面添加 to6.noror7.BesideBesides8. plastic后bagbags9.the public删去 the10.realreally【解析】【分析】这

    92、是一篇说明文。文章主要介绍了一些环保的建议。【详解】1.考查时态。句意:以下是一些建议。陈述客观事实用一般现在时,故将was改为is。2.考查代词。句意:你可以用纸的两面和收集饮料瓶。此处表示“两者都”应用both of。故将all改为both。3.考查动词。句意:你可以用纸的两面和收集饮料瓶。collect作谓语,且can后跟动词原形。故将collecting改为collect。4.考查语态。句意:记得把垃圾分类,这样就能很好地回收利用。此处主语it与recycle构成被动关系,故将recycle改为recycled。5.考查非谓语动词。句意:你出去的时候最好把家里的电源关掉。此处为“it

    93、would be better for sb. to do sth.”,表示“某人最好做某事”。故turn前面添加 to。6.考查固定短语。句意:你可以通过步行或骑自行车来节省能源,而不是开车去任何地方。此处为短语eitheror,表示“或者”。故将nor改为or。7.考查副词。句意:此外,购物时带一个袋子,以避免使用太多的塑料袋。修饰后文整个句子,表示“此外”应用副词besides。故将Beside改为Besides。8.考查名词的数。句意:此外,购物时带一个袋子,以避免使用太多的塑料袋。bag为可数名词,由many修饰应用复数形式。故将plastic后bag改为bags。9.考查固定短语。

    94、句意:最后但并非最不重要的,永远不要在公共场合吐痰。结合句意表示“在公共场合”可知短语为in public。故the public删去 the。10.考查副词。句意:做一个环保的人真的很容易。修饰后文形容词easy应用副词really。故将real改为really。第二节 书面表达(满分25分)52. 你校将举办英语演讲比赛,请你以“How to Express Our Gratitude”为题写一篇短文参赛,内容包括:1.分析现状;2.建议表达感激的方式。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。How to Express Our GratitudeMany peopl

    95、e around us help us selflessly. _【答案】How to express our gratitudeMany people around us help us selflessly. We may feel grateful to our friends, teachers, neighbors, family members or even strangers, but it may not always be easy to know how we should express that. Here are several thoughtful ways fo

    96、r us to express gratitude to those who should hear it.Writing “thank you” cards is definitely a common practice to show our gratitude to our loved ones. Of course, we can give them to whoever has influenced our lives in a positive way. If necessary, we can do a random act of kindness to strangers to

    97、 show how grateful we are for the world around us, such as donating money and helping the old people living alone.In brief, expressing gratitude can bring us to a state of abundance and joy.【解析】【分析】本篇书面表达属于说明文,要求考生以“How to Express Our Gratitude”为题写一篇短文参加作文比赛。【详解】1.词汇积累感谢:thankfulgrateful体贴的:consider

    98、atethoughtful感激:appreciationgratitude简言之:in a wordin brief2.句式拓展同义句转换原句:We may feel grateful to our friends, teachers, neighbors, family members or even strangers, but it may not always be easy to know how we should express that.拓展句:Although we may feel grateful to our friends, teachers, neighbors,

    99、family members or even strangers, it may not always be easy to know how we should express that.【点睛】高分句型1 We may feel grateful to our friends, teachers, neighbors, family members or even strangers, but it may not always be easy to know how we should express that. (运用了how引导宾语从句)高分句型2 Writing “thank you” cards is definitely a common practice to show our gratitude to our loved ones. (运用了动名词作主语)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省信阳高级中学2021-2022学年高二上学期9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-549156.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1