新疆乌鲁木齐市第八中学2020-2021学年高一英语下学期第一阶段考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 新疆 乌鲁木齐市 第八 中学 2020 2021 学年 英语 下学 第一阶段 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、新疆乌鲁木齐市第八中学2020-2021学年高一英语下学期第一阶段考试试题(含解析)一单项选择(本大题共10小题,共15分)1. “His visit shows the importance they _ to us,” said Yang Gui, an economics student.A. giveB. achieveC. attachD. receive【答案】C【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:“他的来访表明了他们对我们的重视,”经济系学生杨贵说。A. give给;B. achieve实现;C. attach附上;D. receive收到。分析句子可知,引号里的句子包含限制
2、性定语从句,先行词为importance,作后面定语从句谓语动词的宾语,attach the importance to us为句子中的固定搭配,意思为:重视我们。故选C项。2. As far as Im concerned, he never breaks his word; you can rely on _ that hell come to meet you on time.A. himB. itC. yourselfD. one【答案】B【解析】【详解】考查it的用法。句意:就我所知,他从不食言;你放心,他会准时来见你的。分析句子可知,分号后面为宾语从句,rely on“依靠”后缺少
3、宾语,“that hell come to meet you on time”为宾语从句,此处用代词it放在on前作形式宾语来指代宾语从句。故选B项。3. Id like to buy a house - modern , comfortable and in a quiet neighborhood.A. in allB. above allC. after allD. at all【答案】B【解析】【详解】考查介词短语辨析。句意:我想买一动房子,现代,舒适;最重要的是在一个安静的社区。A.in all共计;B.above all首先,最重要的是;C.after all毕竟,终究;D.at
4、all根本全然;根据句意说明。故B正确。4. It is very difficult to _ the green beans from the red ones, because there are too many of them.A. set outB. watch outC. figure outD. sort out【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:要把青豆和红豆区分开来很困难,因为红豆太多了。A. set out出发;B. watch out小心;C. figure out搞清楚,弄明白;D. sort out挑选出,分类。根据“the green beans f
5、rom the red ones”可知,此处表示把绿豆和红豆区分开,sort out符合题意。故选D项。5. After the class was over, Li Ping apologized _ the teacher _ his coming late.A. for; toB. because; toC. to; becauseD. to; for【答案】D【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:下课后,李平为他的迟到向老师道歉。apologize to sb. for sth.为固定短语,意为“为某事向某人道歉”。故选D。6. His suggestion is of _ to
6、 our health plan, as it is rather practical for the physical fitnessA. benefitB. beneficialC. benefitingD. benefit from【答案】A【解析】【详解】考查名词辨析。句意:他的建议对我们的健康计划是有益的,因为它对身体健康是相当实用的。此处考查“be of+抽象名词=名词对应的形容词”这一知识点,故空格处填名词,此处be of+benefit(益处)=beneficial(有益的)。故选A。7. We permit _ here, but who permits you _?A. r
7、eading;smokingB. reading;to smokeC. to read;to smokeD. to read;smoking【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:我们这里允许读书,但谁允许你吸烟呢?允许做某事,为“permit doing”,用动名词作宾语;允许某人做某事,为“permit sb. to do.”,用不定式作宾语补足语,根据句意和语境,故选B。8. We arranged to meet at 8:00, but she never_.A. turned upB. turned downC. turned offD. turned over【答案】A【
8、解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:我们约好8点见面,但她一直没露面。A. turned up出现;B. turned down调低、拒绝;C. turned off关闭;D. turned over翻阅、移交。根据句意可知,此处表示她未按照计划出现。故选A项。9. American women usually identify their best friend as someone _ they can talk frequently.A. whoB. whomC. about whomD. with whom【答案】D【解析】【详解】考查定语从句。句意:美国女性通常认为最好的朋友是能经
9、常交谈的人。分析句子可知,本句为限制性定语从句,先行词为someone,表示人,先行词作定语从句中talk with的宾语,此题中将with提到引导词前,with为介词,后面用whom。故选D项。10. It was in the village _he was brought up _an earthquake happened, causing serious damage.A. that; whatB. which; thatC. that; whichD. where; that【答案】D【解析】【详解】考查定语从句和强调句型。句意:就是在他长大的那个村子里发生了地震,造成了严重的破坏
10、。分析句子可知,本句包含限制性定语从句,先行词为village,作后面定语从句的地点状语,用where引导;本句中含有It wasthat结构,构成强调句型,被强调部分为in the village where he was brought up,为整句的地点状语。故选D项。11. The first trial of this medicine took place in 1899, _ the company, _ Hoffmann worked, began distributing(分发;分配) the medicine in powder(粉末) form to physicians
11、 to use with patients.A. when; whichB. when ; for whichC. which; in whichD. which; where【答案】B【解析】【详解】考查定语从句。句意:这种药物的第一次试验是在1899年,当时霍夫曼工作的公司开始将这种药物以粉末的形式分发给医生,供病人使用。分析句子可知,_ the company, _ Hoffmann worked, began distributing(分发;分配) the medicine in powder(粉末) form to physicians to use with patients为非限
12、制性定语从句,先行词在从句中作时间状语,应用when;_ Hoffmann worked为非限制性定语从句,先行词为the company,设空处为引导词,work后不能直接接宾语,应借助介词for,意为“为.工作”,根据句意,第二个空应填for which,根据句意和语境,故选B。12. Can you tell me the way _ I can improve my English?A. to whichB. whichC. of whichD. in which【答案】D【解析】【详解】考查定语从句。句意:你能告诉我怎样才能提高英语水平吗?分析句子可知,_ I can improve
13、 my English?为限制性定语从句,修饰先行词 the way,设空处是关系词,根据句意可知,是“用什么方式提高英语”,需要借助介词in,根据句意和语境,故选D。13. _ you leave now? You only arrived an hour ago!Sorry, but so much homework is waiting for me.A. MustB. MayC. CanD. Might【答案】A【解析】【详解】考查情态动词词义辨析。句意:你必须现在离开吗?你才到一小时啊!对不起,这么多作业等着我呢。A.Must 必须;B.May 可以,可能;C.Can 能够;D.Mi
14、ght 可能。分析句意,根据回答Sorry, but so much homework is waiting for me可知,对方一定要走,据此可推测,问话人的的语气是你“必须(must)”要走吗?故选A项。14. You _ in person; a telephone would have been enough.A. couldnt have comeB. neednt have comeC. shouldnt have comeD. mustnt have come【答案】B【解析】【详解】考查情态动词加完成式的用法。句意:你本不必亲自过来,打个电话就可以了。A.couldnt ha
15、ve come不可能已经做了某事; B.neednt have come 本不必做某事;C. shouldnt have come本不应该做某事;D.mustnt have come 无此用法。根据“a telephone would have been enough”可知,你本不必亲自过来,打个电话就可以了。故B正确。15. Daddy, can you buy me a new MP3 when you go to Beijing? You _ get one if you are admitted to a key middle school.A. couldB. shallC. may
16、D. can【答案】B【解析】【详解】考查情态动词。句意:-爸爸,你去北京的时候可以帮我买一个新的MP3吗?-如果你被重点中学录取了你就可以得到一个。shall可以用于第二人称,表示“允诺”,符合句意,所以选B。二.阅读理解(本大题共15小题,共30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项AWhile cities are known for being centers of culture and entertainment, small towns often have just as much to offer. The following are among the be
17、st small towns in the US.ALASKA: SitkaPopulation: 8, 493Sitka is located on Baranof Island ,making it only accessible by plane or boat. Lying between mountains and the Pacific ocean, it gives residents splendid views and even incredible wildlife.From whale watching to incredible hikes, Sitka has eve
18、rything an adventure traveler needs within a small town setting.COLORADO: Crested ButtePopulation: 1,681Crested Butte, situated in the Rocky Mountains, is known for its flowers. In fact, the town is called the “Wildflower Capital of Colorado, One of the towns most beautiful seasons is July, when it
19、hosts the Wildflower Festival. The warmer months also offer 750 miles of biking trails and camping in the forest. In the winter, Crested Butte becomes a popular skiing destination.LOUISIANA: St. FrancisvillePopulation: 1,616St. Francisville, Louisiana, is so peaceful and beautiful that it even made
20、it to the big screen, becoming the set for movies like Tom Cruises Oblivion and The Maze Runner. You can also explore historic plantations alongside some of the most beautiful scenes. The Bluffs is another attraction in town for those who love golfWISCONSIN: StockholmPopulation: 66Lying along the Mi
21、ssissippi River, Stockholm, Wisconsin, has remained relatively untouched over the years. With just over 60 residents, Stockholm has no chain stores or restaurants in town. Its local businesses still attract travelers, though, especially its famous pie shop, Stockholm Pie and General Store. Owing to
22、its location, the town was able to preserve its Swedish heritage.16. Which is a perfect destination for adventurers?A. ALASKA: Sitka.B. COLORADO: Crested Butte.C. LOUISIANA: St. Francisville.D. WISCONSIN: Stockholm.17. What do Crested Butte and St. Francisville have in common?A. A long history.B. De
23、manding biking trails.C. Beautiful scenes.D. Incredible wildlife.18. What enables Stockholm to keep its original features?A. Its small population.B. Its delicious pies.C. Its responsible travelers.D. Its unique location.【答案】16. A 17. C 18. D【解析】【分析】本文属于应用文。文章介绍了美国的四个小镇的地理位置及各自的特色。【16题详解】细节理解题。根据ALAS
24、KA: Sitka 中“From whale watching to incredible hikes, Sitka has everything an adventure traveler needs within a small town setting.( 从观赏鲸鱼到难以置信的徒步旅行,Sitka拥有小镇环境中探险旅行者所需的一切。) ”可知,Sitka 有各种各样的探险活动,是冒险家的理想目的地,故选A。【17题详解】细节理解题。根据COLORADO: Crested Butte中 “One of the towns most beautiful seasons is July, w
25、hen it hosts the Wildflower Festival.( 这个小镇最美丽的季节之一是七月,那时它会举办野花节。)”和LOUISIANA: St. Francisville中 “You can also explore historic plantations alongside some of the most beautiful scenes.( 你还可以探索历史悠久的种植园以及一些最美丽的景色。)”可知,这两个小镇都有着美丽的风景,故选C。【18题详解】细节理解题。根据WISCONSIN: Stockholm中 “Lying along the Mississippi
26、River, Stockholm, Wisconsin, has remained relatively untouched over the years.( 坐落在密西西比河沿岸的威斯康辛州的斯德哥尔摩,多年来一直保持着相对的原貌。)”和“Owing to its location, the town was able to preserve its Swedish heritage. (由于其地理位置,该镇得以保存其瑞典传统。)”,可知 Stockholm 之所以保留着原来的风貌,跟它独特的地理位置密不可分,故选D。BI grew up five minutes from Clapham
27、Junction station in south London. Our house backed onto the railway, so the regular sound of passing trains was a sound I found noisy. Clapham Junction was famously busy, but it felt separate from the rest of London, as if its purpose was to carry people away from the capital. I felt I stood on the
28、edge of the city.During my last year at primary school, I spent every afternoon going across the road with my mum to eat white toast with drinking sugary tea. My mum would argue with the Greek Cypriot owner about politics. They disagreed about everything, but laughed a lot while arguing. Our life se
29、emed uneventful.But as time passed by, our area changed. The town became modern, and I changed a lot too. I went from a state primary school to a private secondary school. I stopped drinking sugary tea. I cared less about branded skirts but more about books. I spent less time hanging around the comm
30、on but more travelling to the libraries where I found my interest.It was then that I discovered Dodie Smiths I Capture the Castle and Elaine Dundys The Dud Avocado. After that I scanned the shelves of bookshops for some writing. In this way I found so many writers who have influenced me: Barbara Pym
31、, EM Delafield and so on.Dale Carnegies How to Win Friends and Influence People wasnt like any other book Id read. For more than sixty years the rock solid, time-tested advice in this book has carried thousands of now famous people up the ladder of success in their business and personal lives. Now t
32、his previously revised and updated bestseller is available in trade paperback for the first .time to help you achieve your maximum potential throughout the next century! I read it as a guide anyway. And in a way it was.19. How did the author feel about her childhood?A. Meaningful.B. Unsatisfied.C. U
33、nforgettable.D. Colorful.20. What happened to the author when she studied in the secondary school?A. She often felt lonely.B. She usually drank sugary tea.C. She began to become modern.D. She started to like reading.21. What does How to Win Friends and Influence People mean to the author?A. The worl
34、d.B. A dream.C. The inspiration.D. A plan.22. What may be the best title for the text?A. My Colourful LifeB. Reading Changed MeC. My Hometown Raised MeD. My Learning Experience【答案】19. B 20. D 21. C 22. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者小时候生活在伦敦的一个小镇上,单调的生活让他感到不满。作者在上初中的时候喜欢上了读书,从此自己的生活发生了改变。【19题详解】推理判断题。根据第
35、一段最后两句“Clapham Junction was famously busy, but it felt separate from the rest of London, as if its purpose was to carry people away from the capital. I felt I stood on the edge of the city.”以及第二段最后一句“Our life seemed uneventful.”可知,作者小时候认为自己站在伦敦的边缘,而自己的生活也是平淡无奇的。由此可知,作者对自己小时候的生活是感到不满的。结合选项,A项:有意义的;B项
36、:不满的;C项:难忘的;D项:多彩的。B项符合题意。故选B项。【20题详解】细节理解题。根据第三段最后两句“I cared less about branded skirts but more about books. I spent less time hanging around the common but more travelling to the libraries where I found my interest.”可知,作者自从上了初中以后就更关注读书,也花更多的时间在图书馆,在图书馆里可以找到自己的兴趣。结合选项可知,当作者上了初中后他开始喜欢读书了,D项符合题意。故选D项
37、。【21题详解】推理判断题。根据文章最后一段可知,作者对“How to Win Friends and Influence People”这本书评价很高,还认为它指导着自己。由此可知,这本书激励着作者。结合选项,A项:世界;B项:梦想;C项:激励;D项:一项计划。这本书对作者是一种激励。C项符合题意。故选C项。【22题详解】主旨大意题。纵观全文内容可知,虽然作者在文中介绍了自己的家乡,但他更侧重讲述阅读改变了自己,所以结合选项,本文的题目应该是B项“阅读改变了我”。故选B项。【点睛】阅读理解里的推理判断题对考生而言相对有一些难度,要求考生在推理前一定要忠于原文,所以在做这类题时,一定是在原文的
38、基础上进行合理推理。如第1小题根据第一段最后两句“Clapham Junction was famously busy, but it felt separate from the rest of London, as if its purpose was to carry people away from the capital. I felt I stood on the edge of the city.”以及第二段最后一句“Our life seemed uneventful.”可知,作者小时候认为自己站在伦敦的边缘,而自己的生活也是平淡无奇的。由此可知,作者对自己小时候的生活是感到不
39、满的。结合选项,A项:有意义的;B项:不满的;C项:难忘的;D项:多彩的。B项符合题意。故选B项。CDuring the ongoing battle against the Novel Coronavirus Pneumonia (NCP)(新型冠状肺炎), you may have read news that garlic can quickly kill the virus but it proved to be misinformation. While the nation continues to fight against the NCP, its also stepping
40、up efforts to fight the spread of misinformation. In the Internet era, the nature of how information spreads has changed largely. Information and misinformation can spread to thousands of people in seconds. For most people, fact-checking is an afterthought if it is a thought at all. Therefore, misin
41、formation spreads, said The Washington Post. People simply prefer passing on information that will lead to an emotional response(反应) from readers. Whether or not it is factual is not always important.Misinformation could be a greater danger than the virus itself. Misinformation is “making the work o
42、f our heroic workers even harder”, World Health Organization(WHO) Director-General Tedros told China Daily. He said misinformation “causes confusion and spreads fear”.During the fight against the NCP, Ghebreyesus said that “at the WHO were not just fighting against the virus, were also battling cons
43、piracy(阴谋) theories that undermine our response. ”It is true that as China races to contain the NCP and minimize(减少到最低限度) its spread across countries, fears and rumors(谣言) surrounding the virus are creating their own problems on social media. “Ironically(讽刺地), speed is important on those things,” US
44、 professor Gabriel Kahn told The Los Angeles Times. “But. those are the ones you have to be most certain about verifying (验证) before you share.”As ordinary people, we may not be able to devote ourselves like those medical staff. But we could think twice about what we read. If you can be careful abou
45、t sharing information, its your contribution to the fight against the outbreak.23. According to the article, what is the main cause of the spread of misinformation?A. The lack of fact-checking.B. An increase in viruses.C. Peoples desire to trick others.D. Changes in the way people view information.2
46、4. What does the underlined word “undermine” in Para.5 probably mean?A Test.B. Harm.C. Guide.D. Explain.25. What problem has been found during the battle against the NCP?A. People have fears caused by misinformation.B. It is hard to deal with misinformation across countries.C. Rumors about the virus
47、 travel too fast to be controlled.D. Social media creates problems for people to verify misinformation.26. What is the authors purpose in writing the article?A. To share tips on how to fight against misinformation.B. To introduce some misinformation about the NCP.C. To call on people to watch out fo
48、r misinformation.D To tell people what China has done to deal with misinformation.【答案】23. A 24. B 25. A 26. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了新型冠状病毒肺炎传播期间社交媒体上谣言的传播,而很多人在未考虑其真实性的情况下就相信了谣言,本文旨在呼吁人们不要相信谣言。23题详解】细节理解题。根据文章第三段的“For most people, fact-checking is an afterthought if it is a thought at all. Therefore,
49、misinformation spreads,”(对于大多数人来说,事实检查是个时候的想法如果它是一个想法的话。因此,错误信息就传播开了)和“People simply prefer passing on information that will lead to an emotional response(反应) from readers. Whether or not it is factual is not always important.”(人们只是更喜欢传递会引起读者情绪反应的信息。它是否符合事实并不总是重要的。)可知,缺乏事实核查是错误信息传播的主要原因。故选A。【24题详解】词
50、句猜测题。根据文章第五段“During the fight against the NCP, Ghebreyesus said that “at the WHO were not just fighting against the virus, were also battling conspiracy(阴谋) theories that undermine our response. ”(在抗击新冠肺炎的斗争中,盖布雷耶斯表示:“世卫组织不仅在抗击病毒,我们也在抗击破坏我们应对行动的阴谋论。”)可知,人们在抗击阴谋论,由此可知,阴谋论破坏了我们抗疫的应对行动,即undermine意为“破坏,
51、危害”。故选B。【25题详解】推理判断题。推理判断题。根据文章第四段“Misinformation could be a greater danger than the virus itself. Misinformation is “making the work of our heroic workers even harder”, World Health Organization(WHO) Director-General Tedros told China Daily. He said misinformation “causes confusion and spreads fear
52、”.”(错误的信息可能比病毒本身更危险。世界卫生组织总干事谭德塞在接受中国日报采访时表示,虚假信息“让我们英勇的工作者的工作更加艰难”。他说,错误信息“造成混乱,传播恐惧”。)可推知,人们会因为错误的信息而产生恐惧。故选A。【26题详解】推理判断题。根据文章第一段“During the ongoing battle against the Novel Coronavirus Pneumonia (NCP)(新型冠状肺炎), you may have read news that garlic can quickly kill the virus but it proved to be misi
53、nformation. While the nation continues to fight against the NCP, its also stepping up efforts to fight the spread of misinformation. ”(在抗击新型冠状病毒肺炎的战斗中,你可能读过有关大蒜可以快速杀死病毒的新闻,但事实证明这是错误的。中国在继续打击新冠肺炎的同时,也加大了打击虚假信息传播的力度。)可推知,本文旨在呼吁人们提高警惕,当心谣言,不要轻信谣言。故选C。DThe 90-minute long game involves two goals, black a
54、nd white checkered (格子) balls, goalkeeper, and no hand use. This sport, of course, is soccer or football, as the majority of the rest of the world says. Its confusing that some countries call this sport “football” while Americans and Canadians say “soccer”, but apparently the British are mostly to b
55、lame. The name confusion is actually thanks to British universities in the early 1800s who tried standardizing various sports games that had different rules and regulations to differentiate between them.Rugby, formerly known as “rugby football” or “rugger”, is a translation of “football” where you c
56、an use your hands. Soccer, originally “association football” or “asoccer”, is the traditional translation of “football” where people dont use their hands. People in England started shortening the names by dropping the “association” part of the phrase as well as the “a” in “asoccer”. If your head hur
57、ts from thinking about this, prepare to have your mind blown by these things you probably never thought about until just now.Now comes the complexity: in 1869, Rutgers and Princeton colleges held the first traditional, recorded, football game using a unique combination of rules from both rugby and s
58、occer, creating what we know as “American football” and what other countries refer to as “gridiron”. Thanks to the popularity of American football, soccer players in America keep to “soccer” to help differentiate themselves, according to the Encyclopedia Britannica.If the name “soccer” stuck in Brit
59、ain, and if Americans came up with a better one for American football, there would be much less confusion. So why did the “football” short kind of “association football” become more popular than “soccer” in England anyway? Originally, American influence on Britain during World War II made “soccer” t
60、he popular term in England before the 1980s, The Atlantic reports. Once the sport became more popular in the United States around that time, the British stopped using “soccer”.27. What caused the name confusion in the early 1800s?A. Sports rules.B. Game time.C. Ball popularity.D. News organizations.
61、28. In which of the following do the two belong to the same one?A. “Rugby” and “Soccer”.B. “Rugger” and “American football”.C. “American football” and “Gridiron”.D. “Gridiron” and “Associationfootball”.29. What does the underlined sentence mean in Paragraph 3?A. The names make it more difficult for
62、people to understand.B. You cannot use your hands while playing games.C. The name confusion is becoming stronger.D. Making the best of the head in the sports is extremely vital.30. Whatdoestheauthorimplyinthelastparagraph?A. Thenameconfusionwouldbecomeless.B. Historyandculturehadagreateffectonthenam
63、e.C. TheBritishdislikedsoccerduringWorldWarII.D. AmericansoccerwasmorepopularthanEnglishfootball.【答案】27. A 28. C 29. C 30. B【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了关于英式的“soccer”和美式的“football”的文化渊源。【27题详解】细节理解题。根据文章第二段“The name confusion is actually thanks to British universities in the early 1800s who tried standard
64、izing various sports games that had different rules and regulations to differentiate between them.(实际上,造成这种名称混淆的原因是19世纪早期英国大学试图将各种体育比赛标准化,并采用不同的习惯和规则来区分它们。)”可知,在19世纪早期,是体育规则导致了名字的混淆。故选A。【28题详解】细节理解题。根据文章第四段“Now comes the complexity: in 1869, Rutgers and Princeton colleges held the first traditional,
65、 recorded, football game using a unique combination of rules from both rugby and soccer, creating what we know as “American football” and what other countries refer to as “gridiron”.(事情就复杂了:1869年,罗格斯大学和普林斯顿大学结合英式橄榄球和英式足球的规则,举办了第一场有记载的传统足球比赛,这就是我们现在所说的“美式足球”,其他国家称之为“格里迪伦足球”。)”可知,“American football”和“
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-549206.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
五年级下册语文课件-17 梦想的力量|人教新课标 (共7张PPT).pptx
