新疆乌鲁木齐市第八中学2020-2021学年高二英语下学期第二阶段考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 新疆 乌鲁木齐市 第八 中学 2020 2021 学年 英语 下学 第二阶段 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、新疆乌鲁木齐市第八中学2020-2021学年高二英语下学期第二阶段考试试题(含解析)考试范围:Book7 Unit1-2;考试时间:120分钟第I卷(选择题)一、单项选择1. Dont always turn to the dictionary every time you _ new words while reading.A. agree withB. begin withC. meet withD. live with【答案】C【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句意:阅读时,不要每次遇到生词都去查字典。A. agree with同意;B. begin with以开始;C. mee
2、t with遇见;D. live with与一起生活。根据句意,可知这里表示“阅读时,不要每次遇到生词都去查字典”。故选C。2. All those _ the proposal, raise your hands!A. in relation toB. in excess ofC. in contrast toD. in favor of【答案】D【解析】【详解】考查介词短语辨析。句意:所有赞成这项提议的人,举起你们的手。A. in relation to与有关;B. in excess of多于,超出;C. in contrast to和做对比;D. in favor of赞成,支持。根据
3、“raise your hands”可知此处表示“赞成”,故选D。3. The 24 solar terms(二十四节气) _ a great effect on Chinese peoples lives for thousands of years.A have hadB. hadC. haveD. had had【答案】A【解析】【详解】考查时态。句意:几千年来,24节气对中国人的生活产生了巨大的影响。根据时间状语“for+时间段”可知,应用现在完成时,主语是The 24 solar terms,用have done。故选A。4. The best way _ how to drive
4、a car is to practice with a driving instructor.A. LearntB. LearningC. to learnD. to be learnt【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:学开车最好的方法是请驾驶教练练习。way to do sth.做某事的方法。且所修饰名词与不定式之间为主动关系,所以用不定式的主动形式。故选C。5. _ the difficult maths problem, I have consulted Professor Russell several times.A. Working outB. Worked outC
5、. To work outD. Work out【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词的用法。句意:为了解出那道数学难题,我已经向Russell教授咨询过好几次了。非谓语动词中只有不定式可作目的状语,题干中缺少目的状语,故选C。6. The airport _ next year will help promote tourism in this area.A. being completedB. to be completedC. completedD. having been completed【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:将于明年建成的机场会有助于促进这个地区的旅游业
6、。根据next year可知 ,用动词不定式作后置定语,the airport与complete在逻辑上是被动关系。故此处to be completed表将来、被动。故选B项。7. He urged the participants of the meeting to minor differences for the sake of achieving peace.A. set asideB. set forthC. set aboutD. set off【答案】A【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句意:他敦促与会者把小分歧抛于脑后,以求实现和平。A. set aside把放到一边,
7、暂时不考虑;B. set forth陈述,阐明;C. set about开始做;D. set off激发,使爆炸。根据空后“for the sake of achieving peace”可知,此处指“暂时不考虑小分歧”。故选A。8. In the company he is_ to Tom, while in life he is Toms junior_ two years.A. senior; byB. junior; byC. senior; toD. junior; to【答案】A【解析】【详解】考查固定短语。句意:在公司里他比汤姆的职位高,而在生活中他比汤姆小两岁。be senio
8、r to比年长/地位高;be sbs junior/senior + by +年龄,固定短语,比某人小/大几岁,根据while可知前后意思转折,故选A.9. This novel _ radio _ the Russian original recently.A. is adapted to ; fromB. has been adapted to; forC. is adapted for; fromD. has been adapted for; from【答案】D【解析】【详解】考查时态语态和固定短语。句意:最近这部俄国原作被改编成了广播。根据句中时间状语recently和句意可知,用现
9、在完成时;主语This novel和动词adapt是被动关系,指被改编;adapt to“适应于”,adapt for“为改编”,from“来自于”,故选D。【名师点睛】在平时的学习中要注意积累一些常见的固定句式、动词与副词的搭配、名词与形容词的搭配等等,对做题十分有利。如本题adapt for“为改编”, adapt to“适应于”,知道这两个固定短语,则答案很容易就选出来了。10. When the policeman came, I pretended _for the material so that he couldnt notice me.A. to lookB. to be lo
10、okingC. to have lookedD. to have been looking【答案】B【解析】【详解】考查不定式。句意:当警察进来的时候,为了不让他注意我,我假装正在找材料。pretend to do“假装做某事”,此处表示正在做某事,故用进行时,故选B。11. Mary hoped that her father would be as easy_ as her mother, who always liked perfume.A. pleasantB. pleasedC. to pleaseD. to be pleased【答案】C【解析】【详解】考查不定式。句意:Mary希
11、望她父亲像总是喜欢香水的母亲一样容易被取悦。不定式在句中作形容词easy的补足语,故选C。12. It is you, rather than he, that _ for the accident.A. is to blameB. are to blameC. is blamedD. are blamed【答案】B【解析】【详解】考查主谓一致和不定式。句意:是你而不是他该为这次事故负责。主语是you,rather than he只是附加说明,谓语动词要和主语you一致用复数,故选B。13. Children under 14 have no _ the building unless _ b
12、y an adult.A. access for; accompaniedB. access to; having accompaniedC. access to; accompaniedD. access for; having been accompanied【答案】C【解析】【详解】考查固定短语和非谓语动词。句意:14岁以下的儿童不能进入这座楼,除非由成年人陪伴。have access to“接近”是固定短语;主语Children和动词accompany是被动关系,此处并不表示动作完成,unless从句是省略句,省略了they are,故选C。14. You cant imagine w
13、hat great trouble we have _ the problem _.A. to solve; being talked aboutB. solving; talking aboutC. to solve; to talk aboutD. solving; being talked about【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:你想象不出我们解决正被谈论的问题遇到的巨大麻烦。have trouble in doing sth.“做某事有麻烦”动词用-ing形式;problem和动词talk about是被动关系且正在进行,用进行时的被动,故选D。15. The pro
14、fessor tried his best to make the students_what he was saying but he found it hard to make himself _.A. understand; understandB. understand; understoodC. understood; understoodD. understood; understand【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:教授努力让学生理解他所说的内容,但是他发现很难让自己被理解。第一空属于固定搭配“make sb. do sth.让某人做某事”;第二空后动词under
15、stand与himself构成被动关系,所以使用过去分词understood做宾语补足语,表示“让他自己被理解”。故选B。二、阅读理解AWebsitesESPN Sports ProgrammingESPN takes its sports content and programming to the next level with its dynamic and eye-catching site filled with large, high-quality pictures and videos. The featured sports slider is thoroughly entr
16、ancing and does an excellent job of showcasing each of the sports alongside interesting statistics and informative details about available programs.RevolsRevols takes a bold (突出的)approach on its website by enlarging its small, advanced headphones in photographs and videos. The photography and video
17、make the site amazingly product-focused, so its users slowly become more and more absorbed in the experience these headphones can give you. The large font (字型)treatment on this site is also a nice touch and adds to the larger-than-life earbud photography.ZillowFinding the perfect home is all about b
18、eing able to conveniently research exactly what youre looking for, save and store what you like, and make it easy to find it all later on. Zillow hits the nail on the head for all three of these points. The search area within the hero area makes it easy for new users to quickly select and search lis
19、tings without having to look for some hidden search page.MontageMontage takes showing-off its product to the next level with this homepage that clearly outlines what its product is, how it looks, product quality, and testimonials. The site is an excellent example of one approach you can use to highl
20、ight your product and the most important points your users would be concerned with finding answers to.16. Which website stresses the product by making it seem big?A. ESPN Sports Programming,B. Revols.C. Zillow.D. Montage.17. What can users do on Zillow?A. Order a product.B. Buy a headphone.C. Learn
21、about sports.D. Find a suitable house.18. What do the four websites have in common?A. They are well designed.B. They make shopping easier.C. They are intended for new users.D. They help users learn new knowledge.【答案】16. B 17. D 18. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。介绍了四个在外观和功能设计方面比较突出的网站。【16题详解】细节理解题。根据Revols网站的介绍中
22、“Revols takes a bold (突出的)approach on its website by enlarging its small, advanced headphones in photographs and videos. (Revols网站采用突出的方法,将小巧、高级的耳机在照片和视频中放大。)”可知,Revols网站通过让产品看起来很大,来突出强调它。故选B项。【17题详解】细节理解题。根据Zillow网站的介绍中“Finding the perfect home is all about being able to conveniently research exact
23、ly what youre looking for”可知,在Zillow网站上,你能够方便地搜索到你想要的合适的房子。故选D项。【18题详解】推理判断题。在ESPN Sports Programming网站介绍中提到“The featured sports slider showcasing each of the sports alongside interesting statistics and informative details about available programs.” 该网站设计了“特色运动”滑块,展示每一项运动,旁边还有关于该项目的有趣的统计数据和有用的细节;在Re
24、vols网站的介绍中提到“Revols takes a bold (突出的)approach on its website by enlarging its small, advanced headphones in photographs and videos.” Revols网站采用突出的方法,将小巧、高级的耳机在照片和视频中放大;在Zillow网站的介绍中提到“The search area within the hero area makes it easy for new users to quickly select and search listings without havi
25、ng to look for some hidden search page.”在Zillow网站,英雄区域中的搜索区域使新用户可以很容易地快速选择和搜索列表,而不需要寻找一些隐藏的搜索页面;在Montage网站的介绍中提到“Montage with this homepage that clearly outlines what its product is, how it looks, product quality, and testimonials.(Montage网站在主页清楚地概述了是什么产品、它的外观、产品质量和证明书。)由此可以推断,四个网站都通过不同的页面外观和设计来带给用户
26、更好的使用体验,这是它们的共同之处。故选A项。BFire Capt Kevin Lloyd arrived at the scene of a car accident in West Point,Utah,north of Salt Lake City.A pregnant woman and her screaming 2-year-old daughter were trapped in the car.While his partner,Allen Hadley,was lending to the driver,Lloyd couldnt get the frightened gir
27、l to calm down.He saw she was holding several bottles of nail polish,and then he had a better idea.He asked her if she wanted to paint his nails.Soon her eyes lit up.At the same time,Hadley showed up to check on the scene.Lloyd had calmed her down and was in the process of getting his fingers painte
28、d.Then Hadley just put his hand in there.The girl began to color his nails pink.By this time,she was not only calm,but she was also happy.The girls mother was not injured.She thanked them for helping her daughter feel better,and they all chuckled,looking at the nails,and took some photos.The firefig
29、hters brought the photos back to the headquarters and showed them around.The department put them up on the social media,and thousands of people responded,with many thanking the firefighters for going out of their way to calm down a frightened girl.Fire Chief Mark Becraft said he had been surprised a
30、t all the attention.He said he was proud of his firefighters,and added that he had known members of the department who had done many things that werent part of the job.After the fact,Lloyd and Hadley had a small matter to tend to: the layers of polish on their nails.They bought a bottle of nail poli
31、sh remover,and used almost all of it.19. Why was the 2-year-old girl frightened?A. She was caught in an accident.B. Her mother was badly injured.C. Her nails were hurt by the bottles.D. She was afraid of seeing firefighters.20. Which is the closest in meaning to the underlined word “chuckled” in Par
32、agraph 4?A. Sighed.B. Shouted.C. Laughed.D. Hugged.21. Which of the following can best describe the two firefighters?A. Knowledgeable.B. Caring.C. Humorous.D. Courageous.22. What is the purpose of the text?A. To ask us to learn to calm down in times of danger.B. To speak highly of the warm-hearted f
33、irefighters.C. To introduce the little girl who likes painting nails.D. To praise the two firefighters who learn to decorate nails.【答案】19. A 20. C 21. B 22. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了两个消防队员在事故现场让受害人冷静下来,并成功将她们救出的故事。【19题详解】细节理解题。根据文章第一段句子“A pregnant woman and her screaming 2-year-old daughter were trappe
34、d in the car.(一名孕妇和她尖叫的两岁女儿被困在车里。)”可知,两岁的女儿遇到交通事故所以很害怕。故选A。【20题详解】词句猜测题。根据划线词上文“The girls mother was not injured. She thanked them for helping her daughter feel better(女孩的母亲没有受伤。她感谢他们让她的女儿感觉好些了)”可知,划线词所在句子意为“他们都笑了”,chuckled意为“笑了”。故选C。【21题详解】推理判断题。根据文章第二段句子“He saw she was holding several bottles of n
35、ail polish, and then he had a better idea. He asked her if she wanted to paint his nails. Soon her eyes lit up.(他看到她拿着几瓶指甲油,然后他有了一个更好的主意。他问她是否想给他涂指甲。不久她的眼睛亮了起来。)”可知,消防员通过转移话题来消除她们的恐惧,由此可推知,他们是安慰人心的。故选B。【22题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段句子“He said he was proud of his firefighters, and added that he had known mem
36、bers of the department who had done many things that werent part of the job.(他说,他为自己的消防队员感到骄傲,并补充说,他认识的消防部门的一些成员做了很多不属于工作的事情。)”可知,文章是为了高度赞扬那些热心肠的消防队员。故选B。CJust ask any new parent: Adding a baby to a household can also add stress to a career. Now,a new study backs that up with some astonishing number
37、s: After science,technology,engineering,and mathematics(STEM)professionals become parents,43%of women and 23% of men switch fields,transition(转变)to part-time work,or leave the workforce entirely.Many researchers and parents already knew that STEM can be unwelcoming to parents,particularly mothers. B
38、ut“the considerable departure was astonishing,”says Erin Cech,an assistant professor of sociology at the University of Michigan in Ann Arbor and lead author of the study,published in the Proceedings of the National Academy of Sciences. For both genders,“the proportions were higher than we expected.
39、”The surprisingly high reduction rate for men also highlights that“parenthood in STEM is not just a mothersissue;its a worker issue,”Cech says. She hopes that the findings“might motivate changes,such as more paid parental leave from both government and employers and policies that better support flex
40、ible work time without a tight routine. “We are not suggesting that people who want families should avoid STEM;thats not the solution,”she emphasizes.By 2018,78% of new fathers were still working in STEM,the vast majority full time. For new mothers,68% were still in STEM,but only 57% worked full tim
41、e. For professionals without children,on the other hand,84% of men and 76% of women were predicted to still be working in STEM full time in 2018. For the new parents across all fields,16% of women were working part-time and 15% had left the workforce,as compared with just 2% and 3%,respectively,for
42、men. These sharp differences make clear that,even though the reduction rate for fathers is higher than expected,mothers still face particular career challenges.23. What makes many STEM employees change their jobs?A. Worrying about their family.B. The attraction of part-time jobs.C. Being tired of th
43、e former jobs.D. The heavy burden at home and work.24. Which statement may Erin Cech agree with?A. Working at home may be a popular choice.B. Increasing welfare may keep STEM parents.C. People with families should leave STEM.D. STEM professionals should obey the rules.25. How many new mothers among
44、the labor force worked full time in 2018?A. 69%.B. 76%C. 57%.D. 31%.26. What does the author want to stress by listing the sharp differences?A. Too many fathers leave STEM.B. Its hard for mothers to make a balance.C. STEM jobs are no longer popular.D. Its impossible to have a successful career.【答案】2
45、3. D 24. B 25. A 26. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要内容是以STEM为例,阐述了家庭和工作给女性们带来的巨大压力,女性(尤其是新妈妈)全职比例与男性相较较低。【23题详解】推理判断题。根据第一段的Just ask any new parent: Adding a baby to a household can also add stress to a career. 给家里添个孩子也会给职业生涯增加压力。由此可推知,是家庭和工作的重担让STEM员工改变了他们的工作,故选D。【24题详解】推理判断题。根据第三段的She hopes that the findings
46、 “might motivate changes,such as more paid parental leave from both government and employers and policies that better support flexible work time without a tight routine.Cech希望这些发现“可能”会激励变化,比如来自于政府和雇主的更多带薪产假等政策、更好地支持没有严格常规要求的灵活的工作时间等政策。由此可以推知Erin Cech可能会同意“增加福利可以留住STEM”这个观点,故选B。【25题详解】细节理解题。根据第四段的For
47、 the new parents across all fields,16% of women were working part-time and 15% had left the workforce,as compared with just 2% and 3%,respectively,for men.在所有领域的新父母们,16%的女性是兼职工作,15%的人离职,由此可以推算出,在2018年全职工作的新母亲所占比率为100%-(16%+15%)=69%,故选A。【26题详解】推理判断题。根据最后一段的These sharp differences make clear that,even
48、 though the reduction rate for fathers is higher than expected,mothers still face particular career challenges. 这些明显的差异表明,即使父亲的复位率高于预期,母亲仍然面临特定职业的挑战。由此可知,作者想通过列举这些明显的差异来强调母亲们很难做到平衡,故选B。DRecently, few samples of mice with diabetes(糖尿病)in an experiment showed signs of recovery. Then there arose much d
49、iscussion regarding the morality of such animal-testing procedures, especially since many unfortunate samples lost lives. Is it moral and necessary to make sacrifices to benefit the majority? Or are these procedures merely an immoral and unnecessary waste of livesSome people assume that it is accept
50、able to make sacrifices for the greater benefits because it can provide a more accurate insight to promote the progress of science. Through the test,we are able to obtain more accurate and reliable results that can lead to beneficial scientific progress to help the majority. Scientists believe that
51、sacrificing real animal samples can give more accurate insights compared to abstract computer modeling. For example, researchers who have conducted experiments on mice for Parkinsons disease have found more promising results which could reverse the symptoms of this previously incurable disease. Ther
52、efore, the long-term benefits are more important than the short-term sacrifices.However, others have argued that these acts are morally inappropriate especially since we have advanced to the point where there are more moral alternatives at present. They believe that everything has an alternative as
53、long as effort and money are placed. With the presence of better and more moral alternatives, there is no reason and moral room to sacrifice, even if it is for the larger benefits.In all,the samples sacrifice is unavoidable due to their potential to attain great scientific progress. Research has sho
54、wn that the cases having better and more moral alternatives are in rare exception, and most alternatives actually end up compromising other moral boundaries in- stead. However, if there exist such alternatives to some of the scientific procedures, we should try.27. Why does the author use two questi
55、ons in paragraph 1?A. To present diabetes.B. To introduce the topic of the text.C. To remind readers to focus on their health.D. To show sympathy for the dead people.28. What does the underlined word it in paragraph 2 refer to?A. Morality.B. Progress.C. Sacrificing samples.D. Relieving the symptoms
56、of the disease.29. What can be inferred from the last paragraph?A. Mice-testing experiments are illegal.B. There is no moral debate about animal testing.C. Scientists decide not to use animals for experiments.D. Researchers still have to sacrifice animals for science.30. What is the best title for t
57、he text?A. Have Animal Experiments Made Progress?B. Researches Are Fighting for Animal RightsC. Is It Necessary to Sacrifice Animal Samples?D. More Effort and Money Will Be Spent on Animals【答案】27. B 28. C 29. D 30. C【解析】【分析】本文是议论文。文章围绕“我们是否能够以科学的名义为了大利而牺牲那些实验标本”的话题展开论述。【27题详解】推理判断题。根据第二段第一句Some peop
58、le assume that it is acceptable to make sacrifices for the greater benefits because it can provide a more accurate insight to promote the progress of science.(有些人认为为了更大的利益而做出牺牲是可以接受的,因为这样可以提供更准确的洞见来促进科学的进步。)以及后面的几段可知,作者在第一段使用两个问句是为了引出文章的话题。故选B。【28题详解】词义猜测题。根据上文Some people assume that it is acceptabl
59、e to make sacrifices for the greater benefits because可知有些人认为为了更大的利益而做出牺牲是可以接受的,因为牺牲实验标本可以提供更准确的洞见来促进科学的进步。故“it”在此处指代的是“牺牲实验标本”。故选C。【29题详解】推理判断题。根据最后一段中第一句“In all,the samples sacrifice is unavoidable due to their potential to attain great scientific progress.(总之,样本的牺牲是不可避免的,因为他们有潜力取得巨大的科学进步。)”可知,研究人员
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-549243.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
江苏省响水中学高中语文 01 父亲课件 苏教版选修《现代散文选读》.pptx
