新疆昌吉教育共同体2020-2021学年高一英语下学期期末质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 新疆 昌吉 教育 共同体 2020 2021 学年 英语 学期 期末 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、新疆昌吉教育共同体2020-2021学年高一英语下学期期末质量检测试题(含解析)考试时间:150分钟 分值:150分第一部分 阅读理解(共两节, 满分40分)第一节 (共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。并在答题纸上将该项涂黑。AAre you looking for some new and exciting places to take your kids to? Try some of these places.Visit art museums. They offer a variety of activities
2、 to excite your kids interest. Many offer workshops for making hand-made pieces, traveling exhibits, book signings by childrens favorite writer, and even musical performances and other arts.Head to a natural history museum. This is where kids can discover the past from dinosaur( 恐龙 ) models to rock
3、collections and pictures of stars in the sky. Also, ask what kind of workshops and educational programs are prepared for kids and any special events that are coming up.Go to a Youtheater. Look for one in your area offering plays for child and family visitors.Pre-show play shops are conducted by area
4、 artists and educators where kids can discover the secret about performing arts Puppet( 木 偶 )making and stage make-up are just a couple of the special offerings you might find.Try hands-on science. Visit one of the many hands-on science museums around the country.These science play-lands are great f
5、un for kids and grown-ups alike. Theyll keep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building. When everyone is tired, enjoy a fun family science show, commonly found in these museums.1. If a child is interested in the universe, he pr
6、obably will visit _.A. a YoutheaterB. an art museumC. a hands-on science museumD. a natural history museum2. What does hands-on science mean in the last paragraph?A. Science games designed by kids.B. Learning science by doing things.C. A show of kids science work.D. Reading science books.3. Where do
7、es this text probably come from?A. A museum guide.B. A tourist map.C. A science textbook.D. A news report.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了博物馆中,四个值得带孩子去玩的地方。1题详解】细节理解题。根据Head to a natural history museum.部分This is where kids can discover the past from dinosaur( 恐龙 ) models to rock collections a
8、nd pictures of stars in the sky.(在这里,孩子们可以从恐龙模型到岩石收藏品以及天上星星的照片中发现过去)可知如果一个孩子对宇宙感兴趣,他可能会去参观a natural history museum。故选D。【2题详解】词句猜测题。根据Try hands-on science.部分Theyll keep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building.(他们会让你的孩子在按按钮,做实验
9、和建造的过程中,一整天都保持精神和身体上的活跃)可知hands-on science指的是通过实际动手操作来学习科学。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段Are you looking for some new and exciting places to take your kids to? Try some of these places.(你正在寻找一些新的和令人兴奋的地方带你的孩子去玩吗?试试这些地方)以及结合下文介绍了博物馆中四个值得一去的地方,所以这篇文章可能来自“一个博物馆指南”。故选A。BElizabeth Bishop is considered one of the
10、best American poets of the 20th century. She was born in Worcester, Massachusetts in 1911. Her dad died when she was just a baby and her mom never recovered from the loss. She went to live with her grandparents in Nova Scotia, Canada when she was five. Eventually Bishop attended Vassar College, wher
11、e she began to write poetry.At Vassar she discovered Marianne Moores poetry and met Ms Moore and began their life-long friendship. She later met poet Robert Lowell. She wrote tons and tons of letters to both of them, which is good for us because we would otherwise know very little of her personal li
12、fe.Bishop published her first book of poetry in 1946 and wrote until her death in 1979. She would spend years working on a single poem. Her poems are not the result of hasty scribbling (匆忙乱写) on paper while eating breakfast. She would look through drafts of poems again and again and improve them unt
13、il they were as close to perfect as she could get them.Reading Elizabeth Bishop is like being transported to the very place, the very moment shes writing about. She leads us to a microscope so we can see every smallest part of the scene. It seems that shes always asking us to notice more, and more u
14、ntil the poem is so clear in our minds that its almost painfullike a light thats too bright.4. What do we know about Bishops early life?A. She was mainly brought up by her grandparents.B. She spent her childhood mainly in Worcester.C. She was always encouraged by her parents.D. She started to write
15、poems at five.5. Why are Bishops letters to Moore and Lowell important?A. They have a deep influence on other poets.B. They offer much information about her life.C. They help us study Moore and Lowells poetry.D. They prove she had friendships with famous poets.6. What can we say about Bishops poetic
16、 creation?A. She liked to write in the morning.B. She could write poems at high speed.C. She tried her best to achieve perfection.D. She published hundreds of books of poetry.7. Which word can be used to best describe the style of Bishops poems?A. Enthusiastic.B. Romantic.C. Humorous.D. Exact.【答案】4.
17、 A 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了女诗人伊丽莎白毕肖普的生平事迹和创作风格。【4题详解】细节理解题。由第一段中的“Her dad died when she was just a baby and her mom never recovered from the loss. She went to live with her grandparents in Nova Scotia, Canada when she was five.”(当她还是个孩子的时候,她爸爸就去世了,而她的妈妈却再也没有从失去丈夫中恢复过来。五岁时,她和祖父母住在加拿大新斯科舍省
18、。)可知伊丽莎白毕肖普主要由她的祖父母抚养长大。故选A项。【5题详解】细节理解题。由第二段中的“She wrote tons and tons of letters to both of them, which is good for us because we would otherwise know very little of her personal life.”(她给他们两人写了无数封信,这对我们很好,否则我们对她的私生活知之甚少。)可知写给摩尔和洛厄尔的信提供了很多关于伊丽莎白毕肖普的生活信息,所以很重要。故选B项。【6题详解】细节理解题。由第三段中的“She would spen
19、d years working on a single poem. Her poems are not the result of hasty scribbling (匆忙乱写) on paper while eating breakfast. She would look through drafts of poems again and again and improve them until they were as close to perfect as she could get them.”(她会花数年时间写一首诗。她的诗不是吃早饭时,在纸上草草潦草写下的结果。她会一次又一次地翻阅
20、诗稿,不断改进,直到它们尽可能地接近完美。)可知伊丽莎白毕肖普创作诗歌力求完美。故选C项。【7题详解】推理判断题。由最后一段中的“She leads us to a microscope so we can see every smallest part of the scene.”(她把我们带到显微镜前,这样我们就能看到现场的每一个小部分。)她的诗歌能领着读者到显微镜前,可推断出“准确”最能描述毕肖普诗歌的风格。故选D项。CBefore moving to Stokholm, I did my research on Sweden and was confident about my mov
21、e. However, I quickly realized on my first day that so much of what I learned was so very wrong. There are many things that a Google search cannot show about Sweden.The first is fika. A fika is taking a break from whatever you are doing to enjoy a coffee with friends. Swedes value community highly s
22、o it makes sense that they would like to set aside time each day to reconnect with others. Fika is a great time to meet new people as well as catch up with friends.I grew up in the American South where everyone is very friendly. I found that little things like not being asked my life story at the co
23、ffee shop by the waiter upset me. However, Swedish people are not rude. Instead, they practice being logom, which means “just enough”.The winters can be very dark and cold, so the Swedish people do not take any sunny day for granted. Since the weather has been fine, I have found myself walking a lot
24、 around Stockholm. Often it is easiest to get from place to place by walking, which allows you to see so much of the city and enjoy the fresh air. Though it has been very tiring to get used to, it also has made me feel better about all of the kardemummabullar that I have been eating!I think it is im
25、portant for students who want to study abroad to know that it is hard to move to countries no matter how “similar” you may think they may be. You have to jump in with both feet and be patient with yourself as well as others. As long as you keep an open mind and are willing to learn, you will have a
26、great experience.8. What do we know about fika?A. It is a waste of time.B. It is a way to balance life and work.C. It is all about drinking coffee.D. It is a Swedish social tradition.9. What does the author think of Swedish people?A. They are friendly.B. They seem a bit cold.C. They appear really ru
27、de.D. They are interested in others life.10. Why does the author like walking?A. It is fun and not very tiring.B. It is good exercise on cold days.C It allows her to enjoy sunny days.D. It gives her the chance to eat the local food.11. Whats the authors advice for students going abroad?A. Be confide
28、nt.B. Be careful.C. Be open- minded.D. Be hard- working.【答案】8. D 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要记叙了作者在瑞典体验到的一些社会传统和体会。【8题详解】细节理解题。根据第二段The first is fika. A fika is taking a break from whatever you are doing to enjoy a coffee with friends. Swedes value community highly so it makes sense that they
29、would like to set aside time each day to reconnect with others. Fika is a great time to meet new people as well as catch up with friends.可知第一个是fika。fika就是不管你在做什么,休息一下,和朋友一起喝杯咖啡。瑞典人非常重视社区,所以他们愿意每天留出时间与他人再联系是有道理的。fika是结识新朋友和朋友的好机会。由此可知,fika是瑞典的社交传统。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第三段中的 I found that little things li
30、ke not being asked my life story at the coffee shop by the waiter upset me.However, Swedish people are not rude. Instead, they practice being logom, which means “just enough”.(我发现有些小事让我很不舒服,比如在咖啡店里服务员没有问我的生活经历。然而,瑞典人并不粗鲁。相反,他们练习说“logom”,意思是“刚刚好”)由此可推知,作者认为瑞典人似乎有点冷淡。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段中The winters
31、 can be very dark and cold, so the Swedish people do not take any sunny day for granted. Since the weather has been fine, I have found myself walking a lot around Stockholm. Often it is easiest to get from place to place by walking, which allows you to see so much of the city and enjoy the fresh air
32、.(冬天又黑又冷,所以瑞典人不会把任何晴天当作理所当然的事情。由于天气一直很好,我发现自己在斯德哥尔摩周围走了很多路。通常,从一个地方到另一个地方走路是最容易的,这可以让你看到城市的很多地方,享受新鲜空气)可知,作者喜欢散步,是因为散步可以让她享受阳光明媚的日子。故选C。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中As long as you keep an open mind and are willing to learn, you will have a great experience.可知只要你保持开放的心态,愿意学习,你就会有很棒的经历。由此可推断作者建议出国的学生保持开放的心态。故选
33、C。DMost people around the world are right-handed. This also seems to be true in history. In 1799, scientists studied works of art made at different times from 1,500 B.C. to the 1950s. Most of the people shown in these works are right-handed, so the scientists guessed that right-handedness has always
34、 been common through history. Today, only about 10% to 15% of the worlds population is left-handed.Why are there more right-handed people than left-handed ones? Scientists now know that a persons two hands each have their own jobs. For most people, the left hand is used to find things or hold things
35、. The right hand is used to work with things. This is because of the different work of the two sides of the brain. The right side of the brain, which makes a persons hands and eyes work together, controls the left hand. The left-side of the brain, which controls the right hand, is the centre for thi
36、nking and doing problems. These findings show that more artists should be left-handed, and studies have found that left-handedness is twice as common among artists as among people in other jobs.No one really knows what makes a person become right-handed instead of left-handed. Scientists have found
37、that almost 40% of the people become left-handed because their main brain is damaged when they are born. However, this doesnt happen to everyone, so scientists guess there must be another reason why people become left-handed. One idea is that people usually get right-handed from their parents. If a
38、person does not receive the gene(基因) for right-handedness, he / she may become either right-handed or left-handed according to the chance and the people they work or live with.Though right-handedness is more common than left-handedness, people no longer think left-handed people are strange or unusua
39、l. A long time ago, left-handed children were made to use their right hands like other children, but today they dont have to.12. After studying works of art made at different times in history, the scientists found _.A. the art began from 1,500 B.C.B. the works of art ended in the 1950sC. most people
40、 shown in the works of art are right-handedD. most people shown in the works of art are left-handed13. What is the left hand for most people used to do?A. Its used to find or hold things.B. Its used to work with things.C. Its used to make a persons eyes work together.D. Its the centre for thinking a
41、nd doing problems.14. According to the passage, which of the following is NOT true?A. No one really knows what makes a person become right-handed.B. Left-handedness is cleverer than right-handedness.C. Today children are not made to use their right hands only.D. Scientists think there must be some r
42、eason why people become left-handed.15. The best title for this passage is _.A. Scientists New InventionsB. Left-handed PeopleC. Which HandD. Different Brains, Different Hands【答案】12. C 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。世界上有10%到15%的人是左撇子,文章分析了左右手的功能,并说明尽管大多数人习惯使用右手,但大家也不会觉得左撇子奇怪或者不正常。【12题详解】细节理解题。根据第一
43、段中“Most of the people shown in these works are right-handed”可知,科学家经过研究不同历史时期的艺术作品,发现艺术作品中的很多人都是使用右手。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第二段第三句“For most people, the left hand is used to find things or hold things.”可知,对于大多数人来说,左手是用来找东西或者握东西的。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第三段第一句“No one really knows what makes a person become ri
44、ght-handed instead of left-handed.”可知,没有人真正知道是什么让一个人使用右手而不是左手,所以A项说法正确;根据最后一段最后一句“A long time ago, left-handed children were made to use their right hands like other children, but today they dont have to.”可知,很久以前,左撇子被迫和其他孩子一样使用右手,但是现在他们没有必要这样,所以C项说法正确;根据第三段第三句“so scientists guess there must be anoth
45、er reason why people become left-handed.”可知,科学家猜想人们使用左手一定有其他原因,所以D项说法正确;B项“使用左手的人比使用右手的人更聪明”文章未提及,故选B项。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章主要分析了左右手的功能,虽然大多数人习惯使用右手,但大家也不会觉得左撇子奇怪或者不正常。所以C项“哪一只手”适合作为文章标题。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Tips for taking care of friendshipsSome peopl
46、e are meant to come and go from your lives quickly. Other friends may grow with you as your life changes. One way to keep friendships of any level strong is to take good care of them.Send handwritten notesJust find a note card, write something by hand, and then mail it. _16_ Since electronic communi
47、cation is becoming popular these days, a handwritten note can really make an impression.Be active in contacting friendsMany people call up friends only when they need something. The problem with this is it makes it look as if you dont really care about your friend. _17_ Regularly check in with your
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-550587.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
