河南省周口市中英文学校2020-2021学年高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省周口市中英文学校2020-2021学年高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 河南省 周口市 中英文 学校 2020 2021 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、周口中英文学校2020-2021学年上期高三月考英 语 试 题第二部分:阅读理解第一节:(每小题2分,共30分)阅读下面短文,从每篇短文后各个小题后所给的,四个选项中选出最佳选项AIts 10:30 pm, and 11-year-old Brandon Blanco is sound asleep at home. Suddenly, a loud noise wakes him up. Naturally, Brandon reaches for his cell phone. The message becomes clear: R U awake?Brandon s use of te
2、chnology doesn t stop there. He also has a computer, a TV and three video-game consoles (控制台 ) in his room. With so many choices, it s no surprise that when he isn t at school, he spends nearly every waking minute using one or more of these devices. Brandon is hardly alone. According to a recent stu
3、dy by the Kaiser Family Foundation, kids aged 8 to18 are spending more time than ever before using electronic devices. How much time? More than seven and a half hours a day on average, the study found.The jump is the result of a huge explosion in mobile devices, says Victoria Rideout, the lead autho
4、r of the study. Today, nearly seven out of ten kids have cell phones. Just five years ago, it was four out of ten.Often, kids multitask, or use more than one device at a time. If youve got a chance to do something on your computer and take a phone call and have the TV on in the background, why not?
5、media expert Cheryl Olson says.Most experts agree technology has much to offer kids. But some worry the kids could be missing out on other activities like playing outside or hanging out with friends. It s a matter of balance, says Olson. Youve got to work on it. Multitasking while doing homework is
6、another concern. Some kids listen to music, watch TV or use the phone while doing their homework. It s important to make sure that you can stop and concentrate on one thing deeply, says Rideout.With new and exciting devices hitting stores every year, keeping technology use in check is more important
7、 than ever. Kids should try, adds Rideout. But parents might have to step in sometimes. 1. Why do children spend more time in using electronic devices?A. Because electronic devices are more exciting than before.B. Because more electronic devices are available to them.C. Because they have less other
8、activities.D. Because they have less homework to do2. It is known from the passage that _.A. Brandon Blanco feels very annoyed about his late-night textB. the teenagers using mobile devices have increased by 30% in the past five yearsC. most experts think teenagers should not use electronic devices
9、for their studiesD. Cheryl Olson is not surprised about kids increasing use of mobile devices3. Which of the following is an example of multitasking according to the passage?A. Playing video games on the Internet.B. Talking on the phone while staying with others.C. Watching TV while using the comput
10、er.D. Listening to music while relaxing.4. The underlined phrase in check in the last paragraph can be replaced by _.A. in orderB. in controlC. in storeD. in sight【答案】1. B 2. D 3. C 4. B【解析】本文是一篇说明文。本文讲述了根据the Kaiser Family Foundation的调查,在这个信息爆炸的时代,孩子们只要是醒着的,他们就会坐在电脑电视前,即使在做作业也都开着这些电器,他们出去活动的时间很少,连交
11、朋友的时间都没有了。因此有人提出有孩子的家长应该花些时间来控制一下孩子。【1题详解】细节理解题。根据第三段的“The jump is the result of a huge explosion in mobile devices, says Victoria Rideout, the lead author of the study.( 这项研究的第一作者Victoria Rideout说,这一飞跃是移动设备大爆炸的结果。) ”可知,孩子们花费更多的时间使用电子设备主要是因为这些高级设备的不断涌现,即有更多的电子设备可供他们使用。故选B。【2题详解】推理判断题。根据第四段的“If youve
12、 got a chance to do something on your computer and take a phone call and have the TV on in the background, why not? media expert Cheryl Olson says. (媒体专家Cheryl Olson说:“如果你有机会一边电脑上做事,一边接电话,一边还开着电视,为什么不呢?”)”可推断,Cheryl Olson主张只要自己有条件,可以同时用电脑、手机、电视等设备,因此Cheryl Olson对于孩子们越来越多地使用移动设备并不感到惊讶。故选D。【3题详解】推理判断题
13、。根据第四段的“Often, kids multitask, or use more than one device at a time. (通常,孩子们会同时处理多个任务,或者一次使用多个设备。) ”可推断,同时使用几个设备属于多任务处理,因此用电脑同时看电视是多任务处理的一个例子。故选 C。【4题详解】词句猜测题。根据上一段的 “It s important to make sure that you can stop and concentrate on one thing deeply, says Rideout.( Rideout说:“重要的是要确保你能停下来,然后专注于一件事”。)
14、 ”以及最后一段“But parents might have to step in sometimes.”(但父母有时可能不得不介入。)可推断使用电子设备应该有分寸,适时停止,但电子设备的不断推陈出新,极具诱惑力,有时候可能需要父母帮忙进行电子设备使用的控制,故划线句句意是:随着每年都有令人兴奋的新设备上市,控制科技的使用比以往任何时候都更加重要。划线词与in control“控制”意思相近。故选B。BIt is quite reasonable to blame traffic jams, the cost of gas and the great speed of modern life
15、, but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel. It is all right to have a tiger in a cage, but to have one in the drivers seat is another matter altogether.Road politeness is not only good manners, but good sense too.
16、It takes the most cool-headed drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving. On the other hand, a little politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of pol
17、iteness helps to create an atmosphere of good will and calm so necessary in modern traffic condition. But such behaviors of politeness are by no means enough. Many drivers nowadays dont even seem able to recognize politeness when they see it.However, misplaced politeness can also be dangerous. Typic
18、al examples are the driver who waves a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may be not able to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to. It always amazes me that the highways are not covered
19、with the dead bodies of these grannies (奶奶).An experienced driver, whose manners are faultless, told me it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers cant even learn to drive. Y
20、ears ago, experts warned us that the fast increase of the car ownership would demand moregive-and-takefrom all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.5. According to the passage, trouble on the road are often caused by _.A. road conditionsB. the speed of modern lifeC
21、. the large number of carD. the behavior of the drivers6. In the writers opinion, _.A. drivers should show road politeness properlyB. strict traffic rules are badly neededC. unskillful drivers should be punishedD. drivers should avoid traffic jams7. The underlined word “give-and-take” in the passage
22、 means _.A. politeness and impolitenessB. willingness to give in to each others wishesC. offering help to others as much as possibleD. good manners and bad manners8. What is the best title of the passage?A. Road PolitenessB. Traffic ProblemsC. Bad Manners on the RoadD. Good Drivers and Bad Driver【答案
23、】5. D 6. A 7. B 8. A【解析】试题分析:本文是一篇说明文,介绍了道路行车的礼仪正变得越来越糟糕,并指出文明行车势在必行。【5题详解】D细节理解题。根据第一段“but manners on the road are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel.”(道路行车礼仪变得越来越糟糕。一个好人,当他手握方向盘开车的时候也可能会成为一只老虎)可知,很多道路上的麻烦都是由司机的不良行为引起的,故选D。【6题详解】A推理判断题
24、。根据第二段第一句“Road politeness is not only good manners, but good sense too”(道路上的礼貌不仅有礼貌的还是有意义的)及第三段第一句“However, misplaced politeness can also be dangerous”(不合时宜的礼貌行为也会是危险的)可知,作者认为司机应该正确地表现出道路礼貌,故选A。【7题详解】B词义猜测题。根据画线词前的“it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing t
25、otal blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers cant even learn to drive. ”(如果司机们学会正确地加入车流,而不造成完全的堵塞,从而引起不愉快的感觉,这将会有所帮助。不幸的是,现在的司机甚至不会开车)可知,此处是说专家告诫我们驾车要相互理解,相互尊重,要为对方考虑,要文明驾车,由此可知画线词词义为“为对方考虑、考虑别人的意愿”,故选B。【8题详解】A主旨大意题。文章第一段指出道路行车的礼仪正变得越来越糟糕,第二段第一句指出道路行车礼仪不仅仅是有礼貌的
26、还是有意义的,接下来介绍了一些不恰当的做法,最后提出文明行车势在必行,文章通篇都围绕“道路礼仪”这一话题展开,故A项为最佳答案。 考点:考查社会现象类短文阅读C Climate change,pollution,overuse of water and development are killing some of the worlds most famous rivers including Chinas YangtzeIndias Ganges and Africas NileWWF said on TuesdayAt the global launch of its report “Wo
27、rlds Top 10 Rivers at Risk”,the group said many rivers could dry out. affecting hundreds of millions of people and killing unique aquatic(水生的)life“If these rivers die,millions will lose their livelihoods,biodiversity(生物多样性)will be destroyed on a massive scale,there will be less fresh water and agric
28、ulture,resulting in less food security,”saidRayi Singh,secretarygeneral of WWFIndiaThe report,launched ahead of“World Water Day”today,also cited the Rio Grande inthe United States,the Mekong and Indus in Asia,Europes Danube, La Plata in South America and Australias MurrayDarling as in need of greate
29、r protectionRivers are the worlds main source of fresh water and WWF says about half of the available supply is already being used upDams have destroyed habitats and cut rivers off from their flood plainswhile climate change could affect the seasonal water flows that feed them,the report saidFish po
30、pulations,the top source of protein and overall life support for hundreds of thousands of communities worldwide,are also being threatened, it foundThe Yangtze basin is one of the most polluted rivers in the world because of decades of heavy industrialization,damming and huge influxes(流入)of sediment
31、(积淀)from land conversion.Climate change,including higher temperatures,also means serious consequences for fishery productivity,water supply and political security in Africas arid Nile basinTributaries(支流)flowing into the Ganges are drying up because of irrigation,WWF said9. We can infer from the tex
32、t that _.A. higher temperatures couldnt affect fishery productivityB. riversdying out could affect food securityC. there are four Asian rivers mentioned in the passageD. the Yangtze is polluted thanks to the lack of enough tributaries10. The top 10 rivers are fast dying as a result of the following
33、EXCEPT _.A. climate changeB. pollutionC. wasting waterD. dams11. WWF is probably a name of _.A. a magazineB. a newspaperC. an organizationD. a report【答案】9. B 10. C 11. C【解析】本文为应用说明文。你知道吗,WWF组织列出了世界十大濒临危险的河流,并简单介绍了这种现象的原因。【9题详解】推断判断题。由根据文章第二段第一句If these rivers die,millions will lose their livelihoods
34、,biodiversity(生物多样性)will be destroyed on a massive scale,there will be less fresh water and agriculture,resulting in less food security。可知:“如果这些河流死亡,数百万人将失去他们的生计,生物多样性将被大规模破坏,将会有更少的淡水和农业,导致更少的粮食安全,”由此可推理判断出:河流的灭绝可能会影响食物的安全,故正确答案为B项。10题详解】细节理解题。文章一开始就提到Climate change,pollution。后文第三段又提到Dams have destr
35、oyed habitats and cut rivers off from their flood plains因此没提到的C项(wasting water),故C项符合题意。【11题详解】推断判断题。根据文章第一段WWF said onTuesdayAt the global launch of its report “WorldsTop 10 Rivers at Risk”,the group said many rivers could dry out, 由文章的内容可推断出:WWF是个group,即一个组织,WWF是世界野生动物保护基金组织的缩写。故选C项。DTwenty years
36、ago, most experts believed that differences in how boys and girls behaved were mainly due to differences in how they were treated by their parents, teachers, and friends. Its hard to cling to that belief today. Recent research has shown that there are biological differences between boys and girls. U
37、nderstanding these differences is important in raising and educating children.For example, girls are born with more sensitive hearing than boys, and the difference increases as kids grow up. So when a grown man speaks to a girl in what he thinks is a normal voice, she may hear it as yelling. Convers
38、ely (反过来), boys who appear to be inattentive in class may just be sitting too far away too hear the teacher.Likewise, girls are better in their expression of feelings. Studies reveal that negative emotions are seated in an area of the brain called the amygdala. Girls develop all early connection bet
39、ween this area and the cerebral cortex (大脑皮层), enabling them to talk about their feelings. In boys these links develop later. So if you ask a troubled adolescent boy to tell you what his feelings are, he often cannot say much.Dr. Sax, an advocate of single-sex education, points out that keeping boys
40、 and girls separate in the classroom has yielded striking educational, social, and interpersonal benefits. Therefore, parents and teachers should try to recognize, understand, and make use of the biological differences that make a girl a girl, and a boy a boy.12. What is the main idea of the passage
41、?A. Boys tend to pay less attention in class than girls.B. Girls are better than boys in their ability to detect sounds.C. Single-sex schools are not good because they keep boys and girls separate.D. Boys and girls behave differently because of biological differences.13. Why do girls express negativ
42、e feelings better than boys?A. Girls are more emotional than boys.B. The links between certain parts of the brain develop earlier in girls than in boys.C. The amygdala is located in different areas of the brain for boys and girls.D. Girls have more brain cells than boys.14. Which of the following do
43、es the author believe?A. Boys and girls should be educated in different ways.B. Girls need more training in communication.C. Parents should pay more attention to boys.D. Sex differences should be ignored in education。15. What does the phase “cling to” in the first paragraph mean?A. evaluateB. abando
44、nC. maintainD. challenge【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】【分析】专家原来认为,男孩和女孩行为上的差异主要是因为他们受到父母、老师和朋友的不同对待。最近的研究表明这种观点不正确。男孩和女孩之间本身存在生物学上的差异。了解他们之间的差异对于提高和教育儿童有着重要的意义。【12题详解】主旨大意题。根据第一段第三句“Recent research has shown that there are biological differences between boys and girls.”,本句是主题句,意为“最近的研究表明男孩和女孩之间存在生物学
45、上的差异。由此可知,可知本文的主题是男孩和女孩的行为不同是因为生物差异。分析选项可知D项符合题意,故选D项。”【13题详解】细节理解题。根据第三段第三句“Girls develop all early connection between this area and the cerebral cortex (大脑皮层), enabling them to talk about their feelings. In boys these links develop later.” 女孩子在这一区域与大脑皮层之间建立所有早期的联系,使她们能够谈论自己的感受。而在男孩中,这些联系发展较晚。分析选项可
46、知B项(女孩大脑中某些部位的联系比男孩早),由此可知B项符合题意,故选B项。【14题详解】推理判断题。根据文章最后一句“Therefore, parents and teachers should try to recognize, understand, and make use of the biological differences that make a girl a girl, and a boy a boy.”本句指的是“ 家长和老师应该努力认识、理解和利用女孩是女孩,男孩是男孩的生物学差异”。可看出在教育中了解性别差异并因材施教很重要,分析选项可知A项符合题意。【15题详解】词
47、义猜测题。文章第一段说二十多年前的专家认为男孩和女孩行为上的差异主要是因为他们受到父母、老师和朋友的不同对待。而最近的研究表明男孩和女孩之间存在生物学上的差异。而下文叙述了最近的研究发现和以前人们的观点是不一致的,所以很难再“保持”旧有的观点。分析以上的内容可知,这个短语是“保持”,即maintain.符合题意,故选C项。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。细节理解题可分为一一
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-551156.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
福建省宁德市2022-2023学年高三上学期期中区域性学业质量检测英语试题.pdf
