2022版高考英语一轮复习 UNIT 1 SCIENCE AND SCIENTISTS培优练(含解析)新人教版选择性必修第二册.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高考英语一轮复习 UNIT SCIENCE AND SCIENTISTS培优练含解析新人教版选择性必修第二册 2022 高考 英
- 资源描述:
-
1、UNIT 1 SCIENCE AND SCIENTISTS课后培优微积累战高考,训练提分点描写地理位置一、多样表达1beach n.海滩2village n. 村庄3situate vt. 使(某物)位于4northern adj. 北方的, 北部的5rural adj. 农村的6beneath prep. 在下方7rock n. 岩石8mountain n. 山9a room facing south 朝南的房间10a favorably situated city 位置优越的城市11a small village off the map 一个偏僻的小村子12in a village amo
2、ng the hills 在群山环抱的村庄里13within a stones throw of the beach 离海滨仅咫尺之遥14be situated at the northern extreme of.位于最北端15a hidden rock beneath the surface of the water 水面下的暗礁二、佳句观摩1The small village is midway between these two towns.这个小村子位于两个镇的中间。2The bookstore is within a stones throw of the school.那个书店就
3、在学校附近。3An ice cream shop is situated at the street corner.一家冰淇淋店坐落在街角。4The groundwater is only feet beneath the city streets.地下水距离上面的城市街道只有几英尺。5The park is in the northern part of the city.公园位于该城市的北部。6At last, I chose a flat with three windows facing south.最后我选了一套有三个窗户朝南的公寓。三、佳句仿写1They found her wal
4、king_alone_on_the_beach,_depressed.他们碰见她独自一人神色忧郁地走在海滩上。2There was a_village_among_the_hills在群山环绕中有一个村庄。3They lived in_a_house_facing_south他们住在一所朝南的房子里。4The house stands_on_a_rock among pines.房子耸立在松树林中的一块岩石上。5The lake is_situated_at_the_eastern_extremity_of_the_mountain_range湖位于山脉最东端。.阅读理解A语篇类型说明文主题语
5、境人与社会科学研究基因编辑技术在医学方面的应用AIDS may be one of the most undesirable diseases in the world.Luckily,there is now hope for AIDS patients.According to a recent paper published in the New England Journal of Medicine,Chinese scientists have successfully used CRISPR technologya method of gene editingto treat a
6、patient with HIV.While it may not have cured the patient,it still represents a huge step forward in fighting the disease.The patient was a 27yearold Chinese man who was diagnosed with both AIDS and acute lymphoblastic leukemia,a type of blood cancer.Despite his bleak situation,doctors offered him a
7、little hope: a bone marrow (骨髓) transplant to treat his cancer and an experimental treatment for his HIV.They used this chance to edit the DNA in bone marrow stem cells(干细胞)from a donor before transplanting the cells into the patient.Specifically,the treatment involved using the gene editing tool CR
8、ISPRCas9 to delete a gene known as CCR5,which encodes a protein that HIV uses to get inside human cells.Without the gene,HIV is unable to enter cells.Talking about the gene,lead scientist Deng Hongkui told CNN,“After being edited,the cellsand the blood cells they producehave the ability to resist HI
9、V infection.” Nineteen months after the treatment,the patients leukemia was in complete remission (缓解) and donor cells without CCR5 remained,according to the research paper.Though the transplant didnt cure the mans HIV,it still showed the effectiveness of gene editing technology,as there was no indi
10、cation of any unintended genetic changesa major concern with past gene editing treatment experiments.Amesh Adalja,a senior scholar at the Johns Hopkins Center for Health Security in the United States,who was not involved in the study,praised the treatment.“They did a very creative experiment,and it
11、was safe,” he told Live Science.“It should be viewed as a success.”Deng believes gene editing technology could“bring a new dawn” to bloodrelated diseases such as AIDS and sicklecell anaemia.“Thanks to this new technology,the goal of a functional cure for AIDS is getting closer and closer,”he said.文章
12、大意:该文主要介绍了一种基于基因编辑骨髓干细胞来治疗艾滋病的新技术。1The underlined word “bleak” in Paragraph 3 probably means“_”AhopelessBunstableCembarrassingDunique解析:A考查词义猜测。根据画线词前的描述及其后的“doctors offered him a little hope”可知,此处表示尽管他的情况不乐观,但医生给他提供了一丝希望,由此可推知,画线词的含义与A项的含义相近。2How did the treatment fight against HIV?ABy identifying
13、and killing HIV.BBy changing the structure of HIV.CBy preventing HIV entering cells.DBy removing a protein HIV feeds on.解析:C考查推理判断。根据第四段前两句“Specifically,the treatment involved using the gene editing tool CRISPRCas9 to delete a gene known as CCR5,which encodes a protein that HIV uses to get inside hu
14、man cells.Without the gene,HIV is unable to enter cells.”可推知,这种疗法是通过阻止艾滋病病毒进入细胞来对抗艾滋病病毒的。3What is the result of the treatment?AGeneedited cells are able to resist HIV infection.BThe number of cells infected with HIV has decreased.CCCR5 and other genes in the patients cells are changed.DUnintended ge
15、netic changes have taken place in the patients cells.解析:A考查细节理解。根据第四段第三句中的“After being edited,the cellsand the blood cells they producehave the ability to resist HIV infection.”可知,这一疗法的结果是基因编辑的细胞能够抵抗艾滋病病毒感染。4What can we know about the experiment?AIt pointed out the problems of gene treatment.BIt pro
16、vided a new way to cure AIDS patients.CIt could offer a safe treatment for bloodrelated diseases.DIt was the first example to use the gene editing tool to treat AIDS.解析:C考查推理判断。根据第六段中的“They did a very creative experiment,and it was safe”以及第七段第一句中的“gene editing technology could bring a new dawn to bl
17、oodrelated diseases”可推知,这个实验可以为与血液相关的疾病提供一种安全的治疗方法。B语篇类型议论文主题语境人与社会科学科学是值得信任的 (2021北京市高考适应性测试)For several decades,there has been an extensive and organized campaign intended to generate distrust in science,funded by those whose interests and ideologies are threatened by the findings of modern scienc
18、e. In response,scientists have tended to stress the success of science. After all,scientists have been right about most things.Stressing successes isnt wrong,but for many people its not persuasive. An alternative answer to the question “ Why trust science?” is that scientists use the socalled scient
19、ific method.If youve got a high school science textbook lying around,youll probably find that answer in it. But what is typically thought to be the scientific methoddevelop a hypothesis(假设),then design an experiment to test itisnt what scientists actually do. Science is dynamic: new methods get inve
20、nted;old ones get abandoned;and sometimes,scientists can be found doing many different things.If there is no identifiable scientific method,then what is the reason for trust in science? The answer is how those claims are evaluated. The common element in modern science,regardless of the specific fiel
21、d or the particular methods being used,is the strict scrutiny (认真彻底的审查) of claims. Its this tough,sustained process that works to make sure faulty claims are rejected. A scientific claim is never accepted as true until it has gone through a lengthy “peer review” because the reviewers are experts in
22、the same field who have both the right and the obligation (责任) to find faults.A key aspect of scientific judgment is that it is done collectively. No claim gets accepted until it has been vetted by dozens,if not hundreds,of heads. In areas that have been contested,like climate science and vaccine sa
23、fety,its thousands. This is why we are generally justified in not worrying too much if a single scientist,even a very famous one,disagrees with the claim. And this is why diversity in sciencethe more people looking at a claim from different anglesis important.Does this process ever go wrong? Of cour
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-553035.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
八年级生物上学期期末评估检测题(A卷pdf无答案)(新版)北师大版.pdf
