河南省实验中学2020-2021学年高一上学期期中英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省实验中学2020-2021学年高一上学期期中英语试题 WORD版含解析 河南省 实验 中学 2020 2021 学年 高一上 学期 期中 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河南省实验中学20202021学年上期期中试卷高一英语(时间:120分钟,满分:150分)第一部分 听力 (共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the football program begin? A. At 7:00. B. At 8:25. C. At 9:30.2. Wh
2、at did the woman get from her mother? A. A new CD. B. A new bike. C. A birthday card.3. What subject does the man have trouble with? A. Math. B. Science. C. English.4. What does the man usually do on the weekend? A. Go to the movies. B. Meet up with friends. C. Read books at home.5. What is the prob
3、able relationship between the speakers? A. Friends. B. Boss and employee. C. Salesman and customer.第二节(共15小题; 每小题1.5分。满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What are the speakers mainly talking about? A. Ch
4、inese tea culture. B. Famous places in China.C. Different kinds of tea in the world.7. How does black tea taste according to the woman? A. Sweet. B. Heavy. C. Light.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where were the mans shoes made? A. In France. B. In Spain. C. In Germany.9. What are the speakers doing now? A. Havin
5、g lunch. B. Shopping at a mall.C.Watching a fashion show.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the man famous for? A. Collecting coins. B. Starting a college. C. Teaching mathematics.11. When did the man begin to collect coins? A. When he was thirteen years old. B. When he got a special book from his uncle.C
6、. When he picked some rare coins on the road.12. Where does the man usually get coins? A. From his friends. B. From small shops. C. From other collectors.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does Mike look like? A. He has a beard. B. Hes tall and heavy. C. He has blue eyes and brown hair.14. Who is the person
7、the man is describing? A. His mother. B. The womans mother. C. Mikes mother.15. How does the woman feel about what happened in the game? A. Embarrassed. B. Bored. C. Sad. 16. What is most important in the game the speakers are playing? A. A persons appearance. B. A persons character. C. A persons ca
8、reer.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did the speaker start taking music lessons? A. At age two. B. At age ten. C. At age twenty.18. How often did the speaker practice as a child? A. Two hours a day.B. Three hours a day. C. Ten hours a day.19. Why did the speaker play in concerts? A. To travel to other ci
9、ties. B. To get into a good college.C. To make his parents happy.20. What is the speakers attitude toward music now? A. He only does it for fun. B. He wants to be the best.C. He never plays it anymore.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALawrenceS
10、.Bacow12:46PMTo: campus-notify-all harvard. Edu Testing Positive for COVID-19Dear Members of the Harvard CommunityEarlier today, Adele and I learned that we tested positive for COVID-19. We started experiencing symptoms (症状) on Sunday first coughs then fevers, chills, and muscle aches and went to se
11、e our doctors on Monday. We were tested yesterday and just received the results a few minutes ago. We wanted to share this news with all of you as soon as possible.Neither of us knows how we contracted (感染) the virus, but it is good news that we met fewer peoplerecently.Webeganworkingfromhomeandcomp
12、letelylimitingourcontact(接触)withothers on March 14, taking social distancing measures. The Department of Public Health will be in touch with anyone with whom we have had close contact over the past fourteendays.We will be taking the time we need to rest during a two-week isolation (隔离) at home. I am
13、 happy that we have a great team, and many of my colleagues will be taking on more responsibility over the next few weeks to teach students online when Adele and I focus on just getting healthy. Thanks, in advance, for your good wishes.This virus can lay anyonelow.Weall need to be alarmed and keep f
14、ollowing guidelines to limit our contact with others.Yourquick actions over the past few weeks to respond to the needs of our community, to finish our teaching, and to do research that will save lives have moved me deeply and made me very grateful and proud. I hope to see as few of you in our situat
15、ion as possible, and I urge you to continue following the guidance of public health experts and the advice and orders of our governmentofficials.The world needs your courage, creativity, and intelligence to beat this virus wishing each of you goodhealth. All the best, Larry1. Whats the writers purpo
16、se of sharing the news?A. Totell the bad news that he was tested positive forCOVID-19.B. Togive thanks to the members of the Harvard Community for theirhelp.C. Tourge the members of the Harvard Community to be cautious and keep healthy.D. Tooffer information about how to effectively fight againstCOV
17、ID-19.2. What is the writer likely tobe?A. A doctor in HarvardHospital.B. A gardener in the HarvardCommunity.C. An official from thegovernment.D. A teacher ofHarvard University.3. What is Larrys attitude toward hishealth?A. Upset.B. Negative.C. Positive.D. Disappointed.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】这是一篇应用文。
18、这是一封劳伦斯巴科(Lawrence Bacow)致哈佛教职员工的邮件,告诉大家夫妻俩人确诊感染新冠病毒,并简单讲述了两人的现况以及对于教职工的感谢和祝愿。【1题详解】推理判断题。根据邮件内容第一段中“We wanted to share this news with all of you as soon as possible.”我们想尽快的把这个消息分享给你们。以及第五段中“This virus can lay anyone low. We all need to be alarmed and keep following guidelines to limit our contact w
19、ith others.”这种病毒能使任何人生病。我们所有人都需要保持警惕,并遵守限制我们与他人接触的准则。由此可知,作者尽快把感染新冠病毒的事情告诉大家,就是要尽快地去提醒大家要小心谨慎,提防这种可能让任何人生病的病毒,希望大家都能健康,结合选项,故选C。【2题详解】推理判断题。根据邮件内容第四段中“I am happy that we have a great team, and many of my colleagues will be taking on more responsibility over the next few weeks to teach students onlin
20、e when Adele and I focus on just getting healthy. ”我很庆幸我们有一支了不起的团队,在接下来的几周里,我的许多同事将承担更多的责任在线上教学,这样阿黛尔和我能专注于恢复健康。以及第五段中“Your quick actions over the past few weeks to respond to the needs of our community, to finish our teaching, and to do research that will save lives have moved me deeply and made me
21、 very grateful and proud. ”在过去的几周里,你们对社区需要的响应,对教学任务的完成,为从事拯救生命的研究而采取的迅速行动深深地感动了我,使我格外感激和自豪。可知,他的同事要教学生,做研究,所以他应该是一名教师,故选D。【3题详解】推理判断题。根据邮件内容第四段中“I am happy that we have a great team, and many of my colleagues will be taking on more responsibility over the next few weeks to teach students online when
22、 Adele and I focus on just getting healthy. ”我很庆幸我们有一支了不起的团队,在接下来的几周里,我的许多同事将承担更多的责任在线上教学,这样阿黛尔和我能专注于恢复健康。由此可知,Larry表达了对同事们在夫妻俩恢复健康期间的付出,可以推断出,他是相信自己会恢复健康的,对于健康的态度是积极的,故选C。BOne of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you
23、 be a good friend at school?ListenListen when they are talking. Dont say anything unless they ask you a question. Sometimes its not necessary for you to have anything to say;they just need someone to talk to about their feelings.Help themIf your friend is ever in need of something, be there to help
24、them. You should try to put them first, but make sure you dont do everything they want you to do. Try to take an extra pencil or pen with you to classes in case they forget one. Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.Be there for themTry to make something fo
25、r your friends to help make them feel better in hard times. Making cards and encouraging them are among the nicest things you can do for friends. Marilyn Monroe, a famous U.S. actor, once said, “I often make mistakes. Sometimes I am out of control. But if you cant stay with me at my worst, you are s
26、ure not to deserve to be with me at my best.” Always remember this! If you dont want to stay with your friends when theyre in hard times, then you dont deserve to be with them when theyre having a good time! Try to organize some activities with your friends ahead of time. Go shopping, go for ice cre
27、am, have a party, go to the movies and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And youll remember these things when youre all old!4. While your friend is talking to you about his or her feelings, y
28、ou should .A. give him or her some adviceB. just listen unless askedC. calm him or her downD. share your feelings as well5. What can we learn from Marilyn Monroes words?A. Life without a friends is death.B. A friend is easier lost than found.C. A friend in need is a friend indeed.D. A man is known b
29、y his friends.6. Which of the following can be put in the blank of the last paragraph?A. Make plans.B. Enjoy yourself.C. Understand your friends.D. Play with your friends.7. What is the passage mainly about?A. How to find a good friend.B. How to help friends in trouble.C. How to be a good friend.D.
30、How to make more friends.【答案】4. B 5. C 6. A 7. C【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了成为别人好朋友的几个方法:倾听、帮助朋友、与朋友在一起以及制订计划。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“ListenListen when they are talking. Dont say anything unless they ask you a question.”可知,倾听当他们说话的时候倾听。除非他们问你问题,否则什么也别说。由此可知,当朋友跟你诉说时,如果不问你问题,你就只管听,故选B。【5题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“If you do
31、nt want to stay with your friends when theyre in hard times, then you dont deserve to be with them when theyre having a good time!(如果在你朋友处于困难时你不和他们在一起,你就不值得在他们得意时与他们在一起!)”可推知我们能从玛丽莲梦露的话中学到“患难见真情”的道理。故选C。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段“Try to organize some activities with your friends ahead of time. Go shopping,
32、go for ice cream, have a party, go to the movies and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And youll remember these things when youre all old!(试着提前和你的朋友组织一些活动。去购物,去吃冰激凌,开派对,去看电影等等。花点时间做一些你们都喜欢的事情
33、来更好地了解对方。通过一起计划,你们可以玩得很开心。等你老了,你还会记得这些事情的!)”由此可知,本段主要是关于和朋友们制定出去玩的计划,A选项“制定计划”符合本段的主题句。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school?(世界上最重要的事情之一就是友谊。为了拥有朋友,你必须成为一个朋友。但是
34、你怎么能在学校成为一个好朋友呢?)”结合文章内容可知,本文主要介绍了成为别人好朋友的几个方法:倾听、帮助朋友、与朋友在一起以及制订计划。即这篇文章的主要内容是如何成为别人的好朋友,故选C。CMy teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window?”Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher may have found out. She seldom became a
35、ngry, but she was this time.“Oh,” I thought. I was the one who broke the window. But I didnt mean to. It was caused by a throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that? I didnt even get an allowance. “My father is going
36、 to have a fit.” I thought. I didnt want to raise my hand, but some force much stronger than I was pulled it skyward. I told the truth. “ I did it.” It was hard enough to say what I had. My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher to strike a student,
37、 but I feared she was going to start with me.“I know how you like birds,” she said as she stood looking down at my guilt-ridden face. “Here is that field guide about birds that you are constantly checking out. It is yours now. Its time we got a new one for the school anyway. You will not be punished
38、 as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed, I am rewarding you for your truthfulness.”I couldnt believe it! I wasnt being punished and I was getting my own bird field guide the very one that I had been saving up money to buy. All that remains of that day is my memory and t
39、he lesson my teacher taught me. That lesson stays with me every day, and it will echo forever.8. From the second paragraph, we can learn that the boy _.A. didnt break the window on purpose.B. too frightened to admit his guilt.C. was able to pay for the big window.D. didnt know what the teacher would
40、 find out.9. If the boy admitted guilt, he thought he would NOT _.A. be punished by the teacher.B. make his father angry.C. pay for the broken window.D. get a bird field guide.10. Which of the following best describes the changes in the boys feelings?A. Afraid-Surprised-ThankfulB. Frightened-Amazed-
41、ProudC. Regretful-Guilty-ExcitedD. Nervous-Afraid-Satisfied11. What is the lesson the boys teacher taught him?A. Every coin has two sides.B. Honesty is always valued.C. Bad luck never comes alone.D. Its never too late to be careful.【答案】8. A 9. D 10. A 11. B【解析】这是一篇记叙文。一个男孩无意打破了窗户,本以为自己闯了祸会受到老师的惩罚,结果
42、因为诚实承认过错,老师奖励了他最想要的观鸟指南的故事。老师教会了男孩要永远诚实。【8题详解】推理判断题。根据第三段中“I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that”(是我打破了窗户。这是由于淘气扔出了一个棒球造成的。如果我承认有罪,我就会有很多麻烦。我怎么能买得起
43、那样大的窗户呢?)以及第五段第一句“I know how you like bird, she said as she stood looking down at my guilt-ridden face.”(我知道你有多喜欢小鸟,她站在那里看着我那充满内疚的脸说。)男孩内心的想法以及愧疚的表情,可推知那个男孩并不是故意打破窗户的。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that? I
44、didnt even get an allowance. “My father is going to have a fit.”I thought.” (如果我承认了过错,我就会有很多麻烦。我怎么能买得起那样大的窗户呢?我甚至连零用钱都没有。“我父亲要大发脾气”。我想。)以及第四段“My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher to strike a student, but I feared she was going to start with me.
45、”(我的老师从图书馆的书架上取下了一本书,我从未见过我的老师打学生,但我担心她会先打我。)可知如果男孩承认了过错,他想自己可能会赔偿打破的窗户、让父亲生气以及被老师惩罚,但是他没有想过会得到一本观鸟指南。故D选项不是男孩的想法。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第三、四段男孩内心的想法,担心自己承认了过错会被要求赔偿打破的窗户、让父亲生气和被老师惩罚可知,男孩一开始内心很害怕担心;再倒数第二段“I couldnt believe it! I wasnt being punished and I was getting my own bird field guide-the very one
46、 that I had been saving up money to buy.”(我简直不敢相信!我没有受到惩罚,我有了自己的观鸟指南就是我一直攒钱想买的那本。)可知男孩得知老师将观鸟指南送给了自己后,男孩感到非常惊讶,不敢相信。最后一段“All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me. That lesson stays with me every day, and it will echo forever.”(那天留给的只有我的记忆和老师给我的教训。这个教训每天都伴随着我,而且将永
47、远回响。)可知男孩最后非常感谢老师的这种教育方式,这让他终身受益,由此可知男孩的内心对老师是感谢的。故害怕惊讶感恩最能描述男孩的感情变化。故选A。【11题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed, I am rewarding you for your truthfulness.”(只要你记住我奖励你不是因为你做了坏事,而是因为你诚实,你就不会受到惩罚。)可知那个男孩的老师教了他要诚实。B项“诚实是最重要的”符合题
48、意。故选B。DAfter a morning hike in the Saneum HealingForest,46-year-old firefighter Kang Byoung-wook has tea made from the bark of an elm tree, practices yoga (瑜伽),and makes a picture with dried flowers. He is one of 40 firefighters taking part in a three-day program, the aim of which is to offer“forest
49、 healing (森林治愈);the firefighters all have posttraumatic stress disorder (创伤后应激障碍).Saneum is one of three official healing forests in South Korea. Soon there will be 34 more. South Koreans-many of whom suffer from work stress, digital addiction, and great academic pressure have accepted the medicaliz
50、ation of nature with great enthusiasm.There is increasing evidence that being outside in a pleasant natural environment is good for us. But how many of us get to enjoy nature regularly? Fewer and fewer, it seems. According to Lisa Nisbet, a psychology professor at Canada s Trent University, evidence
51、 for the benefits of nature is pouring in at a time when we are most disconnected from it.We dont think of being outdoors as a way to increase happiness, says Nisbet.We think other things will, like shopping or TV.But South Korea is starting to challenge this opinion.So what are some of the benefits
52、 of nature that Nisbet refers to? Being surrounded by nature has one obvious effect: It calms us and reduces our stress levels. This has been shown to lower blood pressure and heart rates.Another experiment conducted by psychologist Stephen Kaplan found that people who took a 50-minute walk in a par
53、k had better attention and short-term memory than those who took a walk along a city street.Perhaps whats more surprising is that nature may also make us more creative. David Strayer, a psychologist at the University of Utah, showed as much with a group of participants, who performed 50 percent bett
54、er on creative problem-solving tasks after three days of wilderness backpacking.In fact, we may never know exactly what nature does to the brain. Something mysterious will always remain, and maybe that s as it should be.12. What is Kang Byoung-wook doing?A. Getting lost in nature.B. Building up his
55、strength.C. Trying to control a forest fire.D. Helping firefighters under stress.13. What does Lisa Nisbet think of being outdoors?A. It is overlooked by people.B. It has nothing to do with happiness.C. South Koreans show great interest in it.D. We need more evidence for its benefits.14. What benefi
56、t of nature did Stephen Kaplan find?A. It affects peoples feelings.B. It lowers the risks of diseases.C. It helps improve mental performance.D. It does more good than physical exercise.15. What would be the best title for the text?A. Your life in forestsB. Your brain on natureC. The future of forest
57、 healingD. The benefits of a stress-free life【答案】12. A 13. A 14. C 15. B【解析】本文是说明文。文章由韩国患创伤后应激障碍的消防员接受森林治愈谈起,介绍了大自然对我们身心健康的益处。【12题详解】细节理解题。由第一段内容Kang Byoung-wook has tea made from the bark of an elm tree, practices yoga (瑜伽),and makes a picture with dried flowers.可知,Kang Byoung-wook正在接受森林治愈:品茶、做瑜伽、做
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-553530.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
