2022高考英语一轮复习 主题训练(一)个人、家庭、社区及学校生活(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语一轮复习 主题训练一个人、家庭、社区及学校生活含解析 2022 高考 英语 一轮 复习 主题 训练 个人 家庭 社区 学校 生活 解析
- 资源描述:
-
1、主题训练(一)个人、家庭、社区及学校生活大阅读提升阅读速度内化读文规律 (满分70分,限时55分钟).阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)A(2021郑州质检)A month ago, I broke a nail. My other nails looked amazing, but now one was a mess. Clearly, there was no point in keeping the others, so I took out the nail scissors to cut them all off.“What are you doing, Mom?” m
2、y daughter cried. “Your nails look great! Dont cut them!”“But theyre ruined,” I said, waving the broken one in her face.“Theyre not ruined,” she said. “You still have nine nails left!”I hesitated, with the scissors still in my hand. My nails certainly werent perfect anymore, and the opposite of “per
3、fect” is “ruined”, right? I mean, this is how I think about most things: Its all or nothing. Take my finances for example.I can spend weeks being sensible and buying only essential items, such as food for my family. And then one day, Ill see something expensive that I really like and buy it. Then, I
4、 think to myself “Well, I already spent $100 on that dress last week, so I may as well spend $50 on this lipstick (口红)” and give up saving entirely. Ive thought about why I act this way, but I dont know what causes this behavior. I seem to go from “good” to “complete disaster” in a matter of moments
5、. My brain only sees “perfection” or “disaster”, which is extremely unhelpful.We humans are never just good or bad we are far more complex. We have wins and we have losses and, occasionally, they are hard to tell apart. Some people understand this instinctively (本能地), while others struggle. For most
6、 of us, learning not to do the thing were used to requires effort and discomfort. However, we should remind ourselves that we sometimes make mistakes, and that this doesnt mean weve failed. We need to accept that things will sometimes go wrong.Indeed, failure is part of life. We all fall occasionall
7、y, and we normally get things straight back up. And so, with my daughters words ringing in my ears, I decided to keep my nine nice nails. I feel annoyed every time I look at my hands, but Im determined to live with my choice. Its a perfect exercise in imperfection. Maybe soon, Ill switch off my comp
8、uter the next time I feel like I might buy something else I dont need, although I may need my daughter there to guide me again.语篇解读:本文通过讲述作者的个人经历启迪读者:不完美是生活的一部分,要学会接受它。1Why did the author want to cut off her nails?AShe got all of them ruined.BShe didnt like long nails at all.CShe didnt want to have
9、imperfect nails.DShe wanted to prevent them being broken.解析:选C细节理解题。根据第五段第二句“My nails certainly werent perfect anymore, and the opposite of perfect is ruined, right?”和对上文的整体理解可知,作者之所以要把指甲都剪掉是因为其中一个指甲断裂了,所以手指甲看起来就不完美了,故选C。2What is the authors problem with her life?AShe is rather crazy about shopping.
10、BShe looks at life in an extreme way.CShe is too careful with her finances.DShe is unwilling to change her mind.解析:选B推理判断题。根据倒数第三段最后一句“My brain only sees perfection or disaster, which is extremely unhelpful”和倒数第二段第一句“We humans are never just good or bad we are far more complex”可推知,作者看问题很极端,故选B。3What
11、 does the author think of failure?AIt is just a normal part of life.BIt can help people to be stronger.CIt can completely destroy our life.DIt is something we need to overcome.解析:选A细节理解题。根据倒数第二段最后一句“We need to accept that things will sometimes go wrong”和最后一段第一句“Indeed, failure is part of life”可知,作者认
12、为失败是生活的一部分,故选A。BWhile small may be beautiful, tall is just plain uncomfortable it seems, particularly when it comes to staying in hotels and eating in restaurants. The Tall Persons Club Great Britain (TPCGB), which was formed six months ago to campaign for the needs of the tall, has turned its atten
13、tion to hotels and restaurants. Beds that are too small, shower heads that are too low, and restaurant tables with hardly any legroom all make life difficult for those of above average height, it says. But it is not just the extratall whose needs are not being met. The average height of the populati
14、on has been increasing yet the standard size of beds, doorways, and chairs has remained unchanged. “The bedding industry says a bed should be six inches larger than the person using it, so even a kingsize bed at 66 (6 feet and 6 inches) is falling short for 25% of men, while the standard 63 bed cate
15、rs for less than half of the male population.” Said TPCGB president Phil Heinricy, “sevenfoot beds would work fine.”Similarly, restaurant tables can cause no end of problems. Small tables, which mean the longlegged have to sit a foot or so away from them, are enough to make tall customers go elsewhe
16、re. Some have already taken note, however. At Queens Moat Houses Caledoman Hotel in Edinburgh, 66 beds are now put in as standard after requests for longer beds from taller visitors, particularly Americans. 语篇解读:本文是一篇记叙文,讲述了一个英国的高个子组织TPCGB在六个月以前向宾馆和酒店发起的针对高个子的一些特殊需求的活动。4What is the purpose of the TP
17、CGB campaign?ATo provide better services.BTo rebuild hotels and restaurants.CTo draw public attention to the needs of the tall.DTo attract more people to become its members.解析:选C细节理解题。根据第二段中的“which was formed six months ago to campaign for the needs of the tall, has turned its attention to hotels an
18、d restaurants”可知,TPCGB是为了让公众注意高个子的一些特殊需求。故选C。5Which of the following might be a bed of proper length according to Phil Heinricy?A72B7C66 D63解析:选B细节理解题。根据倒数第三段中的“Said TPCGB president Phil Heinricy, sevenfoot beds would work fine.”可知,七英尺的床就够了。故选B。6What may happen to restaurants with small tables?AThey
19、 may lose some customers.BThey may start businesses elsewhere.CThey have to find easy chairs to match the tables.DThey have to provide enough space for the longlegged.解析:选A推理判断题。根据倒数第二段可知,如果饭店使用小的桌子,自然就失去了高个子这样一类群体的顾客。故选A。7What change has already been made in a hotel in Edinburgh?ATall people pay mo
20、re for larger beds.B66 beds have taken the place of 63 beds.CSpecial rooms are kept for Americans.DGuest rooms are standardized.解析:选B细节理解题。根据最后一段中的“ . 66 beds are now put in as standard after requests for longer beds from taller visitors, particularly Americans.”可知,在爱丁堡,一个宾馆已将6.6英尺长的床作为标准放置在宾馆中。故选B。
21、CIts a little before 8 am. when Mathias Schergen pushes open the side door at Chicagos Jenner Elementary Academy for the Arts. He walks down the hall toward the office to sign in. Its the same routine hes had as Jenners art teacher for nearly a quarter century. “Its going to be a good day,” a collea
22、gue calls out. “Its a good day.” They hug. It seems like a typical Friday. Except its not. After 23 years at Jenner Elementary, Schergen is retiring. Even on his last day, there are still art projects to finish.Schergen leaves behind a rich legacy at this school. Hes won grants (拨款) for art projects
23、. He turned an empty classroom into a museum. Hes pushed his students to make art about their lives. And he was awarded a Golden Apple the most honorable teaching award in Chicago. But it wasnt always easy. For years, Schergen taught in one of the citys toughest neighborhoods. “When I first got my r
24、oom I noticed there were bullet holes in the window. That made me nervous,” he says. So he stuffed Beanie Babies in the holes to make it “look kind of funny”. “I didnt even tell my wife for a whole year,” he says. “I didnt want her to know.”With one hour to go, Schergen piles the chairs and sweeps t
25、he floor. He cleans out the sink for the last time. Fifthgrader Deontae Barnes, one of his best helpers, has watched him say goodbye all day. He wanders in the doorway. “Ah, come here, son,” Schergen says, signaling him over. He bends down for a hug. “Thank you for making these last days special and
26、 being a help to me.”When Deontae leaves, a reporter asks Schergen:When your kids ask why youre retiring, what do you tell them? “I just tell them that grown people have dreams too,” he says. “I have other things in my life I have to do. Its time. Its just time.”语篇解读:本文是一篇记叙文,主要记叙了Mathias Schergen,一
27、位令人尊敬的小学艺术老师,在上班的最后一天仍然尽职尽责的情况。8Why is it a special Friday for Schergen?AHe was retiring on that day.BHe won an honor for his school.CHe was interviewed by a reporter.DHe received a Golden Apple award.解析:选A细节理解题。根据第一段中的“It seems like a typical Friday. Except its not. After 23 years at Jenner Element
28、ary, Schergen is retiring. Even on his last day, there are still art projects to finish”(这天似乎是一个平常的星期五,其实却不是。在詹纳小学待了23年之后,Schergen即将退休。即使在他上班的最后一天,也有艺术课题要完成)可知,这一天不同寻常是因为他这一天要退休。9What does the underlined word “legacy” in Paragraph 2 refer to?AArt projects.BGreat achievements.CRespect from students.
29、DChange in teaching.解析:选B词义猜测题。下文介绍了Schergen为学校所作出的贡献、给学校带来的荣誉。这里的legacy指的就是他的成就。故答案为B。10What made Schergen nervous when he first got to the school?ASafety concerns in the school.BThe poorlyequipped classroom.CBeing misunderstood by his family.DStudents poor academic performance.解析:选A推理判断题。根据第二段中的“W
30、hen I first got my room I noticed there were bullet holes in the window. That made me nervous”可知,有弹孔的窗户说明学校的安全令人担心,故答案为A。11What is the best title for the text?AA Typical Day for an Art TeacherBTime for Art ProjectsCA Teachers Final Day at SchoolDThe Last Art Class解析:选C标题归纳题。本文主要讲述了小学艺术老师Schergen最后一天
31、上班的情景,故答案为C。DAsk a man in the street what education is for, and an immediate response might be “for equipping young people with the skills to get a job”. Well, yes, but is education not about a lot more than that?Indeed, I would argue that it is because our British education holds a higher ideal (理想
32、) equipping young people with selfconfidence and an understanding of the world around them that it is booming internationally.Yet I believe that what makes our education great is being threatened by the ever increasing focus on teaching to the test. The focus has arisen because only by testing child
33、ren can we know what progress they have made. Its a paradox (自相矛盾), since the curriculum changes that are taking effect were designed to widen young peoples knowledge of the world around them.But please do not misunderstand me. I am not suggesting that tests should be withdrawn. I am saying that sch
34、ools need to have the confidence to aim much higher and wider than teaching to the test. They should put a rich learning experience for students first; the test should be used to validate (证实) learning, not an end in itself.Teachers count. A good many subject teachers know their departments have bee
35、n shortchanging their students, but they lack the selfconfidence and support to move away from teaching to the test. So, what is the secret to getting back on track? What good schools have known all along is that a staff room full of teachers with a good knowledge of what they are teaching, together
36、 with a passion and skill for communicating it, lies at the heart of the best education. Teachers insistence on putting their love of subjects first will produce more engaged (参与) students. And with more engaged students often come better examination results, greater selfconfidence and so on.Schools
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556079.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2012届高二语文同步备课课件:3.11《微型小说两篇》(粤教版必修3).ppt
