2022高考英语一轮复习 提能练(一)Unit 1 Lifestyles(含解析)北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022高考英语一轮复习 提能练一Unit Lifestyles含解析北师大版 2022 高考 英语 一轮 复习 提能练 Unit Lifestyles 解析 北师大
- 资源描述:
-
1、Unit 1Lifestyles第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2021潍坊市高三阶段性监测)Earlier this year,we asked our readers to vote for their favorite childrens museums.Shortly after announcing the winners,these museums had to close their doors to help protect their communities
2、 from the spread of COVID19.But they also bring some of their programming online.The Magic House/St.Louis,MissouriThe folks at The Magic House in St.Louis are sharing their expertise through their Magic at Home series.Each edition features a project that kids and their parents can do with household
3、materials,like making a banjo or animal figures.City Museum/St.Louis,MissouriWhile City Museum is closed to visitors,the museum staff,artists and historians have launched City Museum on Air.This series takes place each weekday with an eclectic lineup of programmingeverything from free art classes,st
4、orytelling sessions and museum tours at upcoming exhibits.Kohl Childrens Museum/Glenview,IllinoisThis winning childrens museum calls itself“The place where awesomeness lives”,and wouldbe visitors can bring that awesomeness into the home through its library of online teaching resources,story time ses
5、sions and “Home Zone” projects.Kids can learn how to fold paper airplanes,learn about the physics of wheels or make their own recycled paper.语篇解读:受新冠肺炎的影响,一些从投票中获胜的儿童博物馆不得不关上大门。但是,它们将馆中的一些项目放到了网上。本文介绍了这些博物馆的网上项目的内容。1What results in the closing of childrens museums?AThe spreading of a disease.BThe de
6、crease of wouldbe visitors.CThe readers votes on museums.DThe development of digital programming.A细节理解题。根据第一段第二句“Shortly after announcing the winners,these museums had to close their doors to help protect their communities from the spread of COVID19”可知,在宣布获胜者后不久,这些博物馆不得不关门,以帮助保护其社区免受COVID19传染;据此可知,关
7、门是为了防止疾病的传染,故A项正确。2When is online programming of City Museum accessible?AAt weekends.BAt any time.COn weekdays. DOn holidays.C细节理解题。根据第三段第二句“This series takes place each weekday with an eclectic lineup of programming”可知,城市博物馆的网上项目在工作日时开放,故C项正确。3What do The Magic House and Kohl Childrens Museum have
8、in common?AStressing handson experience.BDemonstrating how wheels work.COffering storytelling courses.DTeaching how to copy animal figures.A细节理解题。 根据第二段第二句“Each edition features a project that kids and their parents can do with household materials,like making a banjo or animal figures”可知,在魔术屋,孩子和他们的
9、父母可以用家庭材料来制作班卓琴或动物模型。根据第四段尾句“Kids can learn how to fold paper airplanes,learn about the physics of wheels or make their own recycled paper”可知,在科尔儿童博物馆,孩子们可以学习如何折纸飞机,学习轮子的物理原理,或者自己制作再生纸。据此可知,魔术屋和科尔儿童博物馆的共同特点是强调实践经验,故A项正确。B(2021石家庄市质量检测一)Stephen Wamukota,a nineyearold from Mukwa village in Western Ken
10、ya,is making the headlines worldwide for his creative hand washing machine.The young boy came up with the idea after watching villagers,who do not have easy access to running water and struggle to find an effective way to wash their hands to avoid catching and spreading COVID19.Using the few resourc
11、es he could getwood,nails,and a bucketStephen designed and built a simple but functional washing station.The clever creation,which is made up of two pedals(踏板)one to release soap and the other to release waterenables villagers to wash their hands in a contactfree way,thus reducing the likelihood of
12、catching the infectious disease.“I had bought some pieces of wood to make a window frame,but when I came back home after work one day,I found that Stephen had made the machine,” his father,James,told the media.“The concept was his,and I helped tighten the machine.Im very proud.” James credits Stephe
13、ns building skill to the village schools curriculum(全部课程),which teaches children to construct items from a very young age.The invention,which went_viral after James posted a photo online,has made Stephen an instant celebrity in Kenya.In early June 2020,the countrys leader gave Stephen the Uzalendo A
14、ward for making significant contributions towards the nations fight against COVID19.Stephen has also been promised a full scholarship to a school that can develop his creative talent,by the county governor.Though thrilled at the unexpected fame and success,Stephen is not satisfied with what he has a
15、chieved.The young boy has already built another hand washing machine and plans on adding several more.语篇解读:看到村民们没有方便的自来水,而且很难找到有效的洗手方式来避免感染和传播新型冠状病毒肺炎,来自肯尼亚西部村庄的九岁男孩发明了洗手机。4What inspired Stephen to design the hand washing machine?A.The school project he was working on.BThe few resources he could use
16、 in his house.CThe difficulty the villagers had keeping their hands clean.DThe number of the villagers getting infected with the disease.C细节理解题。根据第一段第二句可知,看到村民们没有方便的自来水,而且很难找到有效的洗手方式来避免感染新型冠状病毒肺炎后,Stephen想出了这个主意,故选C。5Whats the original function of the pieces of wood?ATo make the frame of a window.BT
17、o start a fire to cook meals.CTo create two pedals of a machine.DTo construct a hand washing machine.A细节理解题。根据第三段中的“I had bought some pieces of wood to make a window frame”可知,A选项正确。6What does the underlined phrase “went viral” in Paragraph 4 mean?ASpread rapidly.BDisappeared suddenly.CImproved immed
18、iately.DMatured gradually.A词义猜测题。本题可以使用代入法,只有把A选项代入后逻辑成立。即James在网上发布了一张照片后,这项发明“迅速传播”,使得Stephen立刻成为肯尼亚名人。B项意为“突然消失”,C项意为“立即改进”,D项意为“逐渐成熟”,代入后均不符合语境。7What can we learn from Stephens story?AGood fame is better than anything.BMany hands make light work.CA small child can make a big difference.DFailure
19、is the mother of success.C推理判断题。本文记述了年仅九岁的男孩Stephen发明洗手机,帮助村民防止感染和传播新型冠状病毒肺炎的事迹,主人公年龄虽小,贡献却很大,故选C。C(2021湖南省高三六校联考)The summer holidays are in full swing and protests have begun in a number of popular European cities.Barcelona,in particular,is at the centre of these mounting concerns about the rapid g
20、rowth of tourism in cities,especially during peak holiday periods.In fact,Destination Barcelona estimates that there were 30 million overnight visitors in 2017,compared to a resident population of 1,625,137.Overtourism is not a new problem.While many tourists want to “live like a local” and have an
21、authentic and immersive experience during their visit,the residents of many tourismdependent destinations are seeing the unique sense of place that characterised their hometowns vanish beneath a wave of souvenir shops,crowds,tour buses and rowdy bars.They are also suffering as local amenities(便利设施)
22、and infrastructure are put under enormous strain.It is a truly global issue.Recently,Thai authorities were forced to act when a number of tourists visiting Maya Bay,the beach made famous by Danny Boyles film The Beach,led to shocking environmental damage.Overtourism is harming the landscape,damaging
23、 beaches,and putting infrastructure under enormous strain.It can have an impact in multiple ways.The international cruise industry,for example,delivers thousands of passengers daily to destination ports.While comparatively little is returned to communities,the cruise activity creates physical and vi
24、sual pollution.City residents also bear the cost of tourism growth.As cities transform itself to cater for tourists,the global travel supply chain prospers.This coincides with increasing property speculation and rising costs of living for local communities.Airbnb,for example,has been accused of redu
25、cing housing affordability and displacing residents.Overcrowding and the establishment of typical tourismfocused businesses,such as clubs,bars and souvenir shops,overwhelm local businesses,and rowdy and unmanageable tourist behaviour is common.This diminishes the unique ambience of destinations and
26、leads to crowd and waste management pressures.Local government and planning authorities have so far been powerless to deal with the overwhelming influence of the global tourism supply chain.This has led to widespread “touristphobia” first described by Manuel Delgado more than a decade ago as a mixtu
27、re of repudiation,mistrust and contempt for tourists.语篇解读:文章主要讲的是过度旅游带来的一系列不好的影响。8Whats the purpose of writing the first paragraph?ATo present a phenomenon.BTo introduce the topic,overtourism.CTo give readers a vivid description.DTo show the protests in Barcelona.B段落大意题。根据题目定位到文章第一段,通读该段可知,该段主要提到了过度
28、旅游的问题,结合下文主要围绕过度旅游带来的一系列不好的影响展开可知,该段是为了引出主题过度旅游,故B项正确。9The example of Thai authorities shows_AMaya Bay in Thai is a popular tourist destination attracting a great number of visitorsBvisiting famous places shown in movies is a global phenomenonC.too many visitors will cause great damage to local envi
29、ronmentDmany local governments have already taken action to prevent overtourismC推理判断题。根据题干中的“Thai authorities”定位到文章第二段最后一句,由此可知,过多的游客造成了惊人的环境破坏,泰国官方不得不采取行动,由此可推知,泰国官方的例子表明过多的游客会对当地的环境造成极大的破坏,故C项正确。10According to the passage,overtourism will_Aimprove the local cruise industryBmake the local business
30、boomCcause the rising costs of living for the residentsDincrease the business of AirbnbC细节理解题。根据文章第四段中的“City residents also bear the cost of tourism growth.This coincides with increasing property speculation and rising costs of living for local communities”可知,过度旅游会导致居民生活成本上升,故C项正确。11What will the wr
31、iter most probably talk about in the following paragraph?AMeasures to deal with overtourism.BProblems caused by overtourism.CProtests caused by overtourism.DEnvironmental pollution caused by overtourism.A推理判断题。文章前几段主要讲了过度旅游带来的一系列不好的影响,最后一段提到目前为止,地方管理和规划部门还无力应对全球旅游供应链的巨大影响,这导致了“游客恐惧症”的蔓延。由此可推知,作者在下段最
32、有可能介绍解决过度旅游的措施,故A项正确。D(2021辽宁六校协作体高三第一次考试)Try to picture lifesize terracotta sculptures by your side as you eat,sleep and use the bathroom.A hotel in Xian that offers this fully immersive experience has become popular among both Chinese and foreign guests.The Airbnbstyle themed suites,ranging from 8
33、0 to 100 square meters,are in downtown Xian,home to the Terracotta Army,and are owned by Guo Zhihua,a 53yearold Xian resident.A taxi driver in the 1990s,Guo spent most of his life driving tourists to see the soldiers at the Emperor Qinshihuangs Mausoleum Site Museum.“Many of my colleagues parked the
34、ir cars,smoked and chatted with each other.But I preferred to go to the pits(坑) with my passengers to tell them stories about the soldierslike a tour guide.Over the years,I have grown to like the soldiers very much,” he said.Guo placed more than 200 soldier replicas(复制品) in the three hotel rooms,whi
35、ch he named Pit 1,Pit 2 and Pit 3.The sculptures are under the beds,the washbasins,in front of toilet seats and in the walls.Tiles and pillowcases also carry images of the sternfaced soldiers.“As the bed light shines through a specially coated cover,images of soldier formations multiply so that gues
36、ts can feel like an emperor reviewing his troops,” Guo said.Guos rooms,which cost $ 100 to $200 a night,have drawn thousands of visitors from 30 countries and regions since the hotel opened in 2008,when Beijing hosted the Summer Olympics.“I was banking on the growing interest in Chinese history,” Gu
37、o said.The hotels are fully booked until May.“One day,I received 400 reservations in two hours,” he said.Despite the hotels rising popularity,some criticize it as a cheesy(劣质的)replica and say its horrifying to sleep in a tomb.One guest complained in a video that he could not sleep the whole night wi
38、th soldiers staring at him.Guo is not disturbed.“Id like to offer more historythemed hotels with Han and Tang Dynasty decorations so overseas tourists can truly experience Chinese history and when back home,tourists can carry on the Chinese culture,” he said.语篇解读:文章主要介绍了西安人郭志华创办的一家兵马俑主题酒店的相关内容。12Wha
39、t is the main reason for Guo Zhihuas opening the theme hotel in Xian?AXian is home to the Terracotta Army.BHe is obsessed with the Terracotta Army.CLifesize terracotta sculptures are eyecatching.D.He wants to impress foreigners with Chinese culture.D推理判断题。根据文章最后一段中的“so overseas tourists can truly ex
40、perience Chinese history and when back home,tourists can carry on the Chinese culture”可知,郭志华创办这家兵马俑主题酒店的主要原因是让中国文化给外国人留下深刻的印象,故D项正确。13What do we know about the hotel?AOver 200 soldiers have been put in the hotel rooms.BThe sculptures can be seen even in the bathroom.CGuests can review their troops b
41、efore going to sleep.DThe hotel receives 400 reservations on a daily basis.B细节理解题。根据第四段中的“The sculptures are under the beds,the washbasins,in front of toilet seats and in the walls”可知,在洗手间能看到这些雕像,故B项正确。14What can we infer from the passage?AGuo used to work as a tour guide in the museum.BThe hotel ha
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556136.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
江苏省扬州中学2022-2023学年高三英语上学期10月月考试卷(PDF版含解析).pdf
