江苏省南京市第二十九中2020-2021学年高二英语上学期十二月调研试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南京市 第二 十九 2020 2021 学年 英语 上学 十二月 调研 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市第二十九中2020-2021学年高二英语上学期十二月调研试题(含解析)(时间:120分钟 总分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15. 答案是C。1. What is the man planning to do?A. Make some ch
2、eese. B. Go on a trip. C. Find a job in Paris.2. What is the time now?A. 8 oclock. B. 10 oclock. C. 12 oclock.3 What are the speakers talking about?A. A local artist. B. The mans salary. C. An apartment to let.4. How does Dr. Heath spend most of his time?A. Giving lectures. B. Conducting research. C
3、. Doing office work.5. Why does Elaine call Peter?A. To borrow his notes. B. To explain her absence.C. To discuss the presentation.第二节(共15小题;每小题1.5分;满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7题。6. What
4、is Julia doing?A. Asking about her order.B. Reporting a computer problem.C Confirming a visit to a company.7. When will the chairs arrive today?A. At about 10 am. B. Around 12 noon. C. By 4 pm.听下面一段对话,回答第8至第10题。8. What is the conversation mainly about?A. Course design. B. Course registration. C. Cou
5、rse evaluation.9. What course did the woman choose?A. International Trade. B. Modern History. C. Chemistry.10. What will Jack do to take mathematics?A. Wait for an opening. B. Apply to the department.C. Speak to Professor Anderson.听下面一段对话,回答第11至第13题。11. Where does the conversation probably take plac
6、e?A. In a shop. B. In a canteen. C. In an office.12. What bothers the woman?A. Her computer is down. B. Her paper is missing. C. Her hand is aching.13. When is the womans report due?A. Wednesday. B. Friday. C. Next Monday.听下面一段对话,回答第14至第17题。14. What is the man doing?A. Writing a book. B. Preparing a
7、 lecture. C. Searching for references.15. What does the woman suggest the man do?A. Make his topic more specific.B. Get a complete reading list.C. Read at least six books.16. What is the man going to focus on?A. Hollywood in the 1920s.B. 20th-century Hollywood movies.C. Golden Age Hollywood comedies
8、.17. What is the relationship between the speakers?A. Student and teacher.B. Reader and librarian.C. Customer and shop assistant.听下面一段独白,回答第18至20题。18. What will the weather be like in high places this evening?A. Therell be showers. B. Therell be heavy mist. C. Therell be strong winds.19. How will th
9、e day start in coastal areas tomorrow?A. Cloudy. B. Rainy. C. Sunny.20. When can holiday makers expect good weather?A. This weekend. B. End of this month. C. Next month.第二部 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 (共15题; 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIreland: Beauty and a Long History o
10、f SeparationIreland is home to ancient kings and chiefs, giants and fairies. For years it has existed as two Irelands, and Brexit could worsen that division. Discover the lively cities of Dublin and Belfast, and taste pints, drink a whiskey or eat fresh oysters(牡蛎).Journey HighlightsMeet storyteller
11、s and experts for insight into the true story of Irelands history.Get the full taste of Ireland, experiencing seaweed, oysters and whiskey.Swiss Family Adventure: An Active Journey Through the Alps.The Swiss Alps are the perfect family playground, providing a fun and relaxing summer place for all ag
12、es. Towering peaks, rushing waterfalls and peaceful meadows bursting with wildflowers provide the calm backdrop for a variety of active programs. This eight-day program is suited to anyone with a sense of adventure, and especially for families with children ages 7 to 14.Journey HighlightsExplore the
13、 heart-beating First Cliff Walk in Grindelwald.Cruise Lake Thun to the town of Spiez. Explore the castle here where children can become “Knights in Training.Climate Change in New Orleans: A meeting and observationThe effect of climate change and extreme weather is all too noticeable in the disastrou
14、s changes that are happening along the Louisiana Gulf Coast. Spend four days in New Orleans exposed to the issues around global climate change and its effects on human health, and natural ecosystems.Journey HighlightsTake a special tour of the levee system on the Mississippi River surrounding New Or
15、leans to see its importance in protecting the area.Learn how climate change affects New Orleans and the Gulf region from scientists.Active Argentina and PatagoniaArgentina is the active adventurers dream destination. From cathedral-like peaks to icy glaciers, this active, multisport route invites yo
16、u to explore the Lake District, hike in view of the Fitz Roy Massif, sail to glaciers and ride horses.Journey HighlightsGo kayaking on Lago Gutierrez and hike to surprising lakes in Nahuel Huapi National Park.Cruise by boating to the face of the Perito Moreno Glacier.Visit a working ranch for a clos
17、er look at farmer life.1. Which activity will make you feel thrilled?A. Visiting a working ranch in Argentina.B. Walking on the bank of the Mississippi River.C. Listening to the true storyD. Exploring First Cliff Walk in Grindelwald2. Who is suitable for the journey to New Orleans?A. Historians.B. A
18、dventurersC. SailorsD. Environmentalists3. Where should visitors go if they want to explore the Lake District?A. In Swiss.B. In Argentina.C. In Ireland.D. In New Orleans.【答案】1. D 2. D 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了几个著名的旅游线路,以及可以欣赏到的独特风景等情况。【1题详解】细节理解题。根据文章第二部分“Swiss Family Adventure: An Active Journey Thro
19、ugh the Alps.”提到的“Explore the heart-beating First Cliff Walk in Grindelwald.”(在格林德瓦尔德探索心跳加速的First Cliff Walk。)可知,探索First Cliff Walk in Grindelwald.可让人心跳加快,让人兴奋异常。故选D项。【2题详解】推理判断题。根据第三部分“Climate Change in New Orleans: A meeting and observation”中提及的“The effect of climate change and extreme weather is
20、all too noticeable in the disastrous changes that are happening along the Louisiana Gulf Coast. Spend four days in New Orleans exposed to the issues around global climate change and its effects on human health, and natural ecosystems.”(气候变化和极端天气的影响在路易斯安那海湾沿岸发生的灾难性变化中尤为明显。在新奥尔良呆四天,了解全球气候变化及其对人类健康和自然生
21、态系统的影响。)可知,本段的信息主要涉及气候变化的影响,因此对于环保主义者来说,是适合的。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据文章第四部分“Active Argentina and Patagonia”中提及的“From cathedral-like peaks to icy glaciers, this active, multisport route invites you to explore the Lake District”(从大教堂般的山峰到冰冷的冰川,这个活跃的,多运动的路线邀请你探索湖区。)可知,在阿根廷可以探索到湖区。故选B项。BOne of the costs of b
22、eing a lover of old trees is the all-too-frequent loss of a beautiful soul youve grown fond of.Last summer was harder than most for old trees and their human supporters.The springs nonstop rains flooded soils and caused root systems of many large,old trees to rot in part.Then,when the summer came,tr
23、ees could not tap deep sources of water that would normally have maintained(维持)them.Many valuable old trees died.When I volunteered on the Mount Rainier Tree Commission,I heard from many people concerned about their trees.We had little to offer them.Thats because public and private urban tree resour
24、ces and programs were aimed almost entirely at planting trees and not at all maintaining trees.No state or province program that I could find provided any financial resources for maintaining tree health. Small and under resourced cities such as ours were on their own.This is backward.Scientists are
25、learning that large,old trees are the most valuable,especially in cities.They put on wood fastest and take the most carbon out of the air. They harbor the most wildlife.They can lower summer temperatures by 20 degrees or more.In a recent study,researchers found that Boston would get more benefit fro
26、m keeping the trees it has alive than from planting new trees.Theres reason to think this finding would apply in other cities,too.Now,our public and private tree programs often ignore old trees until it is too late.As long as we abandon our old trees,planting more is merely to keep pace with growing
27、 losses. We want trees to help protect us,but we leave them unprotected.Consider this in the human world:Nobody would send a baby into the world and expect it to just make it. Children need caring for and its why we have schools and child health-insurance programs.We could get so much more out of ou
28、r trees if we just put a little more into them.4. What does the underlined part in paragraph1 suggest?A Strong determination to plant trees.B. Real regret at growing old trees.C. Great concern about tree problems.D. Deep love for valuable old trees.5. Why was the author almost powerless to help peop
29、le worried about their trees?A. The urban tree programs were faced with financial problems.B. The authors knowledge of maintaining tree health was limited.C. The focus of the tree resources and programs was on tree planting.D. The organization the author volunteered on was short of tree experts.6. T
30、he author argues in paragraph 3 by.A. comparing different casesB. presenting research findingsC. referring to scientists sayingsD. carrying out some experiments7. Why does the author give the example of nursing babies in the end?A. To stress the importance of tree insurance programs.B. To show the c
31、lose connection between trees and babies.C. To advocate protecting trees as humans care for babies.D. To persuade human beings to pay more attention to babies.【答案】4. D 5. C 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。通过对一些古树死去,大树能够提供人们的资源的描述,来提倡我们要保护树木,才能从树木身上获取更多的益处。【4题详解】推理判断题。根据第一段Last summer was harder than m
32、ost for old trees and their human supporters. Many valuable old trees died. 去年夏天对于古树和它们的人类支持者来说比以往任何时候都艰难。春季不间断的雨水淹没了土壤,导致许多大型古树根系部分腐烂。然后,当夏天到来时,树木就不能从深层的水源中获取水分,而这些水分通常可以维持它们的生长。许多珍贵的古树死了。对于古树和人类支持者来说都很艰难,因为他们失去了他们喜爱的古树。由此可以推断第一句主要描述的是古树爱好者对古树的爱,故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段When I volunteered on the Mount
33、Rainier Tree Commission, I heard from many people concerned about their trees. We had little to offer them. Thats because public and private urban tree resources and programs were aimed almost entirely at planting trees and not at all maintaining trees.当我在雷尼尔山树木委员会做志愿者时,我听到许多人关心他们的树木。我们几乎没有什么可以提供给他们
34、。这是因为公共和私人城市树木资源和项目几乎完全是为了种树,而不是维护树木。由此可知作者无力帮助担心树木的人们,是因为树木资源和计划的重点是植树。故选C。【6题详解】推理判断题。根据文章第三段In a recent study, researchers found that Boston would get more benefit from keeping the trees it has alive than from planting new trees. Theres reason to think this finding would apply in other cities, to
35、o. 在最近的一项研究中,研究人员发现,波士顿从保持现有树木存活中获得的好处要比种植新的树木多。我们有理由认为,这一发现也适用于其他城市。由此判断出本段是通过提出调查结果来进行论证的。故选B。【7题详解】推理判断题。根据最后一段Consider this in the human world: Nobody would send a baby into the world and expect it to just make it. Children need caring for and its why we have schools and child health-insurance p
36、rograms. We could get so much more out of our trees if we just put a little more into them. 想想人类世界的情况吧:没有人会把一个婴儿送到这个世界上,然后指望他能活下来。孩子们需要照顾,这就是为什么我们有学校和儿童健康保险计划。我们可以从我们的树木中得到更多,如果我们只是多关心他们一点。由此比喻可以推断作者是在呼吁人们要关心和保护树木。故选C。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的题目居多。推断隐含意义,即要求根据文章的某个句子、段落或全文
37、所提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题1,根据第一段Last summer was harder than most for old trees and their human supporters. Many valuable old trees died. 去年夏天对
38、于古树和它们的人类支持者来说比以往任何时候都艰难。春季不间断的雨水淹没了土壤,导致许多大型古树根系部分腐烂。然后,当夏天到来时,树木就不能从深层的水源中获取水分,而这些水分通常可以维持它们的生长。许多珍贵的古树死了。对于古树和人类支持者来说都很艰难,因为他们失去了他们喜爱的古树。由此可以推断第一句主要描述的是古树爱好者对古树的爱,故选D。CWhat makes you cry? Being moved by a sad movie, waving a loved one off, or getting emotional after splitting up with your partner
39、 can all cause tears to roll down our faces. We all have the power to cry, but is that a good thing?When you think about it, shedding(流) tears from your eyes is a strange thing to do. But it seems to be an automatic(无意识的) reaction when we get sad, upset or even when were very happy. What causes this
40、 reaction differs from person to person. However, the feeling is the same your cheeks puff up(鼓起), your eyes tighten and before you know it, tears are streaming down your face. Some of us may sniffle a little while others might cry like a baby and some people suggest that its women who cry more than
41、 men.A study in the UK in 2017 found that women admitted that they cry 72 times a year. This was, on average, more than men. Writing for the BBC, Adam Rutherford says “According to pretty much every study done, women do cry more than men, and this result has been consistent since weve been looking.”
42、 But does this mean men dont get as upset or emotional as women, or are they just more embarrassed about showing their true feelings? The debate continues.One place where we experience emotional and tearful outbursts is in the workplace. This can be somewhere where emotions run high someone might be
43、 stressed, their workload might be too much, and, as therapist, Joanna Cross said, “crying is often a build-up of frustration and undealt-with situations and its a bit of a final straw moment.” She describes how someone might start weeping when theyre just asked to make a cup of tea because, “actual
44、ly thats often a backlog(积压) of situations.”But crying in the office or elsewhere can be beneficial: it can actually make you feel better. Maybe it dissolves or clears the negative or sad feelings youve had. Crying your eyes out shows others how you feel, so perhaps its a crying shame that more of u
45、s, particularly men, dont cry more often.8. What can we infer from the second paragraph?A. Babies cry most without good reasons.B. People cry for the same reasons.C. Being happy can cause you to cry a lot.D. It is natural for people to cry actually.9. What has remained argument among researchers?A.
46、What causes men to cry less.B. Why someone cries like a baby.C. Who is easy to get emotional.D. How embarrassing crying is.10. What does the underlined phrase “a final straw moment” mean?A. When one cant tolerate the stress.B. When one finally finishes his work.C. When one does work at a final momen
47、t.D. When one gets bored at work.11. What does the writer think of our not crying?A. It is a sign of our strong character.B. It is a symbol of our emotion.C. It is a kind of pity.D. It is a way of us hiding our feelings.【答案】8. D 9. A 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文讨论眼泪的力量和哭泣的好处。【详解】1.推理判断题。根据第二段的“But
48、it seems to be an automatic reaction when we get sad, upset or even when were very happy.”可知,但当我们感到悲伤、不安甚至是非常高兴的时候,这似乎是一种自动的反应。说明哭泣是一种自然的现象。故选D。2.细节理解题。根据第三段的“But does this mean men dont get as upset or emotional as women, or are they just more embarrassed about showing their true feelings? The deba
49、te continues.”可知,但男人并不是不会像女人那样心烦意乱或情绪化,或许他们只是在表达自己的真实感受时更尴尬。故选A。3.短语猜测题。根据画线词前面的“Crying is often a build-up of frustration and undealt-with situations”可知,哭泣通常是挫折感的累积,是对情况的不适应,因此哭泣是最后无法忍受压力的反应,故选A。4.推理判断题。根据最后一段“perhaps its a crying shame that more of us, particularly men, dont cry more often”可知,也许我们
50、中的更多人,尤其是男人,不经常哭泣是一种遗憾。故选C。DFranz Kafka wrote that “a book must be the ax for the frozen sea inside us.” I once shared this sentence with a class of seventh graders, and it didnt seem to require any explanation.Wed just finished John Steinbecks novel Of Mice and Men. When we read the end together ou
51、t loud in class, my toughest boy, a star basketball player, wept a little, and so did I. “Are you crying?” one girl asked, as she got out of her chair to take a closer look. “I am,” I told her, “and the funny thing is Ive read it many times.”But they understood. When George shoots Lennie, the traged
52、y is that we realize it was always going to happen. In my 14 years of teaching in a New York City public middle school, Ive taught kids with imprisoned parents, abusive parents, irresponsible parents; kids who are parents themselves; kids who are homeless; kids who grew up in violent neighborhoods.
53、They understand, more than I ever will, the novels terrible logicthe giving way of dreams to fate.For the last seven years, I have worked as a reading enrichment teacher, reading classic works of literature with small groups of students from grades six to eight. I originally proposed this idea to my
54、 headmaster after learning that a former excellent student of mine had transferred out of a selective high schoolone that often attracts the literary-minded children of Manhattans upper classesinto a less competitive setting. The daughter of immigrants, with a father in prison, she perhaps felt unco
55、mfortable with her new classmates. I thought additional “cultural capital” could help students like her develop better in high school, where they would unavoidably meet, perhaps for the first time, students who came from homes lined with bookshelves, whose parents had earned Ph. D.s.Along with Of Mi
56、ce and Men, my groups read: Sounder, The Red Pony, Lord of the Flies, Romeo and Juliet and Macbeth. The students didnt always read from the expected point of view. About The Red Pony, one student said, “its about being a man, its about manliness.” I had never before seen the parallels between Scarfa
57、ce and Macbeth, nor had I heard Lady Macbeths soliloquies (独白) read as raps, but both made sense; the interpretations were playful, but serious. Once introduced to Steinbecks writing, one boy went on to read The Grapes of Wrath and told me repeatedly how amazing it was that “all these people hate ea
58、ch other, and theyre all white.” His historical view was broadening, his sense of his own country deepening. Year after year, former students visited and told me how prepared they had felt in their first year in college as a result of the classes.Year after year, however, we are increasing the numbe
59、r of practice tests. We are trying to teach students to read increasingly complex texts, not for emotional punch (碰撞) but for text complexity. Yet, we cannot enrich the minds of our students by testing them on texts that ignore their hearts. We are teaching them that words do not amaze but confuse.
60、We may succeed in raising test scores, but we will fail to teach them that reading can be transformative and that it belongs to them.12. The underlined words in Paragraph 1 probably mean that a book helps to _.A. realize our dreamsB. give support to our lifeC. awake our emotionsD. smooth away diffic
61、ulties13. Why were the students able to understand the novel Of Mice and Men?A. Because they spent much time reading it.B. Because they had similar life experiences.C. Because they came from a public school.D. Because they had read the novel before.14. The girl left the selective high school possibl
62、y because_.A. she was a literary-minded girlB. her parents were immigrantsC. her father was then in prisonD. she couldnt fit in with her class15. The author writes the passage mainly to_.A. advocate teaching literature to touch the heartB. introduce classic works of literatureC. argue for equality a
63、mong high school studentsD. defend the current testing system【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】本文为夹议夹叙类文章。在文章中,作者分享了自己的阅读教学经验,认为学生有着自己对书本的理解,提倡文学教学要触动心灵,而不是为了应付考试。【12题详解】句意猜测题。阅读全文可知,作者写这篇文章是提倡文学教学要触动心灵,而不是为了应付考试。以及根据第一段下划线句子“a book must be the ax for the frozen sea inside us.(一本书必须是斧子,用来劈开我们内心冰冷的大海。)”
64、可知,该句表达的意思是一本书可以帮助唤醒我们的情感。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“When we read the end together out loud in class, my toughest boy, a star basketball player, wept a little(当我们在课堂上一起大声朗读结局时,我们班最坚强的男孩,一位篮球明星,流下了眼泪)”可知,最坚强的男孩与故事有着相似的经历,感同身受,流下了眼泪;由此可推测,其他同学也有相同经历,能够理解这本小说。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第四段“a selective high schoo
65、lone that often attracts the literary-minded children of Manhattans upper classes.(这所高中经常吸引曼哈顿上层阶级有文学头脑的孩子)”以及下文“The daughter of immigrants, with a father in prison, she perhaps felt uncomfortable with her new classmates.(她是移民的女儿,父亲入狱,她可能觉得和新同学在一起很不舒服。)”可知,女孩可能觉得自己的家庭跟同学家庭之间有很大差距,与同学们相处不舒服,无法融入班级。故选
66、D项。【15题详解】目的意图题。根据最后一段“We are trying to teach students to read increasingly complex texts, not for emotional punch but for text complexity. Yet, we cannot enrich the minds of our students by testing them on texts that ignore their hearts. (我们正试图教学生阅读日益复杂的课文,不为情感的碰撞,而为了研究复杂的课文。然而,我们不能通过忽略学生内心的测试来丰富他们
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556691.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
