河南省洛阳市2020-2021学年高一英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 洛阳市 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省洛阳市2020-2021学年高一英语上学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,在选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在 答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的
2、A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。1. What are they mainly talking about?A. A fashion. B. A fire. C. A fairytale.2. How does the woman plan to travel?A. By car. B. On foot. C. By bicycle.3. How is the woman feeling?A. Excited. B. Interested. C. Unhappy.4. When did the woman
3、 graduate?A. In 2010. B. In 2011. C. In 2012.5. Bhat kind of room does the man want?A. A double room. B. Three rooms. C. A single room.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6,题。6. When is the
4、Mothers Day?A. Today. B. Tomorrow. C. The day after tomorrow.7. What gift will the man get for his mother?A A watch. B. A hat. C. A scarf.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the man going to do?A. Write a poem. B. Attend a class. C. Read a poem.9. Where can the room number be seen?A. Above the door. B. On the
5、 left of the door C. On the right of the door.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why didnt the woman answer the call?A. She didnt hear it. B. She didnt bring it. C. She didnt want to answer it.11. What does the woman like?A. Playing computer games. B. Reading papers. C. Surfing the Internet.12. Who may repair the
6、 computer?A. James. B. Henry. C. David.听第9段材料,回答第13至16题。13 How many new teachers are there?A. 2. B. 3. C. 4.14. What does the woman think of the new math teacher?A. He is very nice. B. His class is boring. C. He is interesting.15. Why does the woman like the new English teacher?A. She is beautiful.
7、B. She speaks good English. C. She likes smiling.16. Which teacher plays games with students?A. Mrs Smith. B. The new English teacher. C. The new math teacher.听第10段材料,回答第17至20题17. What does the speaker mainly talk about?A. His family. B. His hobby. C. His house.18. What do the speakers parents do in
8、 the garden?A. Grow flowers. B. Grow vegetables. C. Grow fruits.19. Why do the speakers family hardly watch TV?A. Theyre not free. B. Theyre too tired. C. They dont like it.20. What can the speaker see standing at the window?A. West Lake. B. East Lake. C. Lake Street.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题
9、2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASummer is the best time of year for music lovers,especially if you love the outdoor concert scene.Firefly Music FestivalMany people havent thought of going to Delaware for a summer vacation, but mid-June is a great time to plan this trip if you love music.
10、Headliners for this years show are The Weekend, Muse, Twenty One Pilots, Chance the Rapper, and Bob Dylan.Date: June 15 -18Location : Dover, Delaware, USA RockMusic Type : RockPrice: $79 - $2,499Secret SolsticeWith long, dark and cold winters, nobody celebrates summer quite like Icelanders. To see f
11、or yourself, plan a trip to Iceland this June to check out the Secret Solstice festival. Not only will you enjoy seeing bands like Radiohead and Afrika Bambaataa, but you can also experience the scenery anti hot springs nearby as well.Date : June 15 - 18Location : Reykjavik, IcelandMusic Type: Eclec
12、tic, IndiePrice: 149 - 1,599(around $ 160 - $ 1,725)Roskilde FestivalThis Denmark music festival has been a local tradition since 1971. There will be nine stages for this years events to host groups like the Foo Fighters, Blink 182, and The Lumineers. Whats interesting about this festival is that in
13、 addition to the big headliners, you can also get to know up-and-coming regional artists from Denmark, Sweden and Norway.Date : June 24 - July 1Location : Roskilde, DenmarkMusic Type : Rock, emerging regional artistsPrice: DKK 995 - DKK 1 ,995 (around $ 144 to $289)Montreal Jazz FestivalAll jazz lov
14、ers owe it to themselves to check out the Montreal Jazz Festival at least once in a lifetime. This event brings together some of the best names in jazz music, as well as diverse R&B, funk and soul artists.Date : June 28 - July 8Location : Montreal, Quebec, CanadaMusic Type: Jazz, R&B, Soul, FunkPric
15、e: $27.25 - $210.251. What attracts people to go to Secret Solstice?A. The great bands and the cool weather.B. The famous bands and beautiful view.C. The long winter and friendly Icelanders.D. The short summer and hot spring2. Which festival has the longest duration?A. Secret SolsticeB. Roskilde Fes
16、tival.C. Firefly Music Festival.D. Montreal Jazz Festival.3. Which country should you go to if you want to enjoy jazz?A. Canada.B. Iceland.C. The USA.D. Denmark.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了四个著名的户外音乐节。【1题详解】细节理解题。根据Secret Solstice 中“ Not only will you enjoy seeing bands like Radiohead and Afri
17、ka Bambaataa, but you can also experience the scenery anti hot springs nearby as well.( 您不仅可以欣赏Radiohead和Afrika Bambaataa等乐队,还可以体验附近的风景和温泉)”可知,著名的乐队和美丽的景色会吸引人们去Secret Solstice音乐节。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Firefly Music Festival中“Date: June 15 -18”可知,Firefly音乐节的时间为4天;Secret Solstice中“Date : June 15 18”可知,Sec
18、ret Solstice的时间为4天;Roskilde Festival中“Date : June 24 - July 1”可知,Roskilde音乐节的时间为8天;Montreal Jazz Festival中的“Date : June 28 - July 8”可知,Montreal爵士音乐节的时间为11天。由此可知,Montreal爵士音乐节持续时间最长。故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一部分“All jazz lovers owe it to themselves to check out the Montreal Jazz Festival at least once in a
19、 lifetime.(所有的爵士爱好者都应该在一生中至少去参加一次Montreal爵士音乐节。)”和“Location : Montreal, Quebec, Canada(地点:加拿大魁北克省蒙特利尔)”可知,如果想欣赏爵士乐应该去加拿大。故选A。BMost Chinese filmgoers will be familiar with the name of Zhang Yimou, one of the countrys most successful and internationally praised film directors. Films such as Raise the
20、Red Lantern and Hero brought his films to the attention of the West, and succeeded in creating a new audience for Chinese cinema.Born in 1951 , Zhang Yimou spent his youth working on farms and in factories, during which time he developed a love of photography. When the Beijing Film Academy reopened,
21、 Zhang Yimou became one of the first students. After graduation, his career as director of photography began.In 1987 Zhang directed his first film, Red Sorghum, which was a great success. In 1992, Zhangs Raise the Red Lantern was nominated (提名)for an Oscar for Best Foreign Film. Filmgoers were fasci
22、nated by the extraordinary visual (视觉的) beauty of Zhangs films, and by the importance in his stories of his heroines.In 2002, Zhang made Hero, a martial (武打)arts film set in ancient times but told in a completely different, modem style. Hero achieved great success in the West.In 2004, Zhang made Hou
23、ses of the Flying Dragons, another martial arts film, which Zhang described as being “ much more like a modern romantic story. in which the characters devote every other thing for love.Perhaps one of the keys to Zhangs success as a filmmaker is the fact that his preparations for a film are so detail
24、ed. He has said before he starts a project he discusses everything in detail with every single person involved in the film. The result is that when filming starts, everyone understands what is wanted. One thing is certain - Zhang has many more years of successful filmmaking before him.4. Which was Z
25、hang Yimous second martial films?A. Red Sorghum.B. Hero.C. Houses of the Flying Dragons.D. Raise the Red Lantern.5. When did Zhang Yimou turn film maker?A. In his forties.B. While at college.C. After 1987.D. In his thirties.6. What makes Zhang Yimou a successful director?A. His strictness with the a
26、ctors.B. His carefulness in filmmaking.C. The good personal friendship.D. The details he adds to his film.7. What does the author believe about Zhang Yimou?A. Hell direct Beijing Winter Olympic Games.B. Many film directors do as well as him.C. Hell continue to make good films.D. His future films wil
27、l be more impressive.【答案】4. C 5. D 6. B 7. C【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了著名导演张艺谋,详细介绍了他成名的经历和原因。【4题详解】细节理解题。根据倒数第二段“In 2004, Zhang made Houses of the Flying Dragons, another martial arts film”(2004年,张艺谋拍摄了另一部武侠片飞龙屋)可知,张艺谋第二部武打片是飞龙屋。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第三段“In 1987 Zhang directed his first film, Red Sorghum, wh
28、ich was a great success.”(1987年张艺谋执导了他的第一部电影红高粱,获得了巨大的成功。)以及最后一段“One thing is certain - Zhang has many more years of successful filmmaking before him.”(有一件事是可以肯定的在他之前,张艺谋还有很多年成功的电影制作经验。)再结合第二段“Born in 1951”(1951年出生的)可推测在拍摄第一部电影之前就已经在做电影制作了再联系他的出生年份,就可以得出他大概是在三十多就开始电影制作。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“Perhap
29、s one of the keys to Zhangs success as a filmmaker is the fact that his preparations for a film are so detailed.”(作为一名导演,张艺谋之所以能大获成功,其中一个关键因素或许就是他细致入微的准备工作。)可知,是因为在电影制作上的细致使张艺谋成为一个成功的导演。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“Perhaps one of the keys to Zhangs success as a filmmaker is the fact that his preparations
30、 for a film are so detailed. He has said before he starts a project he discusses everything in detail with every single person involved in the film. The result is that when filming starts, everyone understands what is wanted. One thing is certain - Zhang has many more years of successful filmmaking
31、before him.”(作为一名导演,张艺谋之所以能大获成功,其中一个关键因素或许就是他细致入微的准备工作。他说,在开始拍摄之前,他会和每一个参与影片的人详细讨论每一件事。结果是,当拍摄开始时,每个人都知道自己想要什么。有一件事是可以肯定的在他之前,张艺谋还有很多年成功的电影制作经验。)可推断,作者对张艺谋导演实力的肯定与赞许,所以作者相信他会继续拍好电影。故选C项。CMachu Picchu was a city of the Inca Empire (帝国).It is sometimes called the lost city“ because the Spanish never d
32、iscovered the city when they controlled the Inca in the 1500s.One of the most amazing things about Machu Picchu is its location. It is 8 ,000 feet above sea level on top of a mountain in the Andes in southern Peru. Three sides of the city have cliffs that drop over 1 ,400 feet to the Urubamba River.
33、 At the fourth side of the city is a high mountain.Researchers believe that the city was first built around the year of 1450. Building work likely continued on the site until the empire was controlled by the Spanish in the middle 1500s.Machu Picchu was built as a place for the ninth Inca King, Pacha
34、cuti. Researchers arent sure why he built it, however. There are a number of ideas as to the reason. One idea is that it was a vacation place for the king. It is in a Vacation place than the capital city of Cuzco. It is also in a beautiful location and would have been a nice hiding place for the kin
35、g. Another idea is that it was built as a religious site. Machu Picchu was not a large city. Probably only around 1,000 people lived there.Most of the buildings were built with stones that were fitted together tightly without the use of mortar (砂浆).This style of building helped the buildings to stay
36、 complete during earthquakes. The Inca didnt use the wheel, so most of the hardwork was done by people. It would have taken hundreds of workers to move the large stones around the site.The city was rediscovered in July 1911 by an explorer Hiram Bingham. He was led there by a local boy named Pablito
37、Alvarez. Later, Hiram wrote a book about the city called Last City of the Incas.8. What can we learn about Machu Picchu?A. Its close to the Urubamba River.B. Its controlled by the Spanish now.C. Its surrounded by cliffs from every side.D. Its on top of an 8 ,000-foot-tall mountain.9. What does the u
38、nderlined word “cliffs in Paragraph 2 mean?A. Deep narrow valleys.B. Long rivers.C. High sharp rocks.D. Huge mountains.10. Why did Pachacuti build the city probably?A. To stay safe during earthquakes.B. To make it the capital city.C. To stay cool during the summer.D. To use it for some religious rea
39、son.11. What is mainly talked about in the passage?A. The process of building Machu Picchu.B. Some basic facts about Machu Picchu.C. The rediscovery of Machu Picchu.D. The location of Machu Picchu.【答案】8. A 9. C 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章对马丘比丘城进行了一些基本介绍。【详解】1.细节理解题。根据第二段第二句“It is 8 ,000 feet above
40、 sea level on top of a mountain in the Andes in southern Peru.”(它位于秘鲁南部安第斯山脉的一座山顶,海拔8000英尺。)可知,Machu Picchu位于海拔8000英尺的山顶,根据第二段第三句“Three sides of the city have cliffs that drop over 1 ,400 feet to the Urubamba River. ”(城市的三面都有悬崖,从1400英尺的高度一直延伸到乌鲁班巴河。)可知,Machu Picchu距离乌鲁班巴河只有1400英尺,所以Machu Picchu距离乌鲁班
41、巴河很近。故选A。2.词义猜测题。根据第二段第三句“drop over 1 ,400 feet to the Urubamba River”(从1400英尺的高度一直延伸到乌鲁班巴河)可知,cliff是指从高处陡峭而下的岩石。故选C。3.细节理解题。根据第四段倒第三句“Another idea is that it was built as a religious site. ”(另一种说法是,它是作为一个宗教场所而建的。)可知,建设这座城市可能是为了宗教原因。故选D。4.主旨大意题。根据第一段“Machu Picchu was a city of the Inca Empire ”(马丘比丘
42、是印加帝国的一座城市)可知,第一段是引入介绍马丘比丘,根据第二段第一句“One of the most amazing things about Machu Picchu is its location.”(马丘比丘最令人惊叹的地方之一就是它的地理位置。)可知,第二段是讲马丘比丘的地理位置,根据第三段第一句“Researchers believe that the city was first built around the year of 1450. ”(研究人员认为,这座城市最早建于1450年左右。)可知,第三段是讲马丘比丘的建立时间,根据第四段第二句“ Researchers aren
43、t sure why he built it, however. There are a number of ideas as to the reason.”(然而,研究人员还不确定他为什么要建造它。关于这个原因,有很多观点。)可知,第四段是讲马丘比丘的建立原因,根据第五段第一句“Most of the buildings were built with stones that were fitted together tightly without the use of mortar”(大多数建筑物都是用石头紧密地组装在一起,而没有使用灰浆)可知,第五段是讲马丘比丘的建立原料和方式,根据最后
44、一段第一句“The city was rediscovered in July 1911 by an explorer Hiram Bingham. ”(1911年7月,探险家海勒姆宾厄姆重新发现了这座城市。)可知,最后一段是讲马丘比丘的重现。所以文章主要是讲马丘比丘的一些基本事实。故选B。DBeing a college student during a pandemic (流行病)means youre probably working from home internship (实习).Working remotely has become a positive trend (趋势)an
45、d more people are realizing that its not only easy to do, but is also environmentally and economically (经济上)friendly.Although, there are some challenges and difficulties to overcome when you work from home internship. Interns doesnt have interacting(互动)with the workmates and dont get as much hands-o
46、n experience, which can be disappointing at times.Its important to make connections with your workmates while serving your internship. Normally, this is done by being in the office every day and gathering near the water cooler to chat or in meetings. Making connections and building relationships wit
47、h coworkers while working from home is a major challenge. This can be done in a couple of different ways.The first is to stick to meetings with your supervisor (上级).Plan a weekly, or daily if necessary, meeting to talk about your projects and to build a relationship together. Besides, join in your t
48、eam meetings when you can contribute something important or meaningful. You can even master the art of small talk so you know that your voice is being heard by every workmate. Ils admirable for a young intern, especially one who works from home, to speak up. Lastly, you can join in any teambuilding
49、exercises or social events. Since working remotely has become the new normal, companies are trying to come up with activities that help coworkers unite together even when they arent face-to-face.12. Whats the authors attitude towards “working remotely”?A. Pessimistic.B. Optimistic.C. Uncertain.D. Qu
50、estioning.13. Which is the possible weakness of “working remotely ?A. The difficulty in interacting with others.B. Being unable to get working experience.C. Feeling disappointed all the time.D. Losing touch with your supervisor.14. How many pieces of advice are given in Paragraph 4?A. One.B. Two.C.
51、Three.D. Four.15. Whats the best title for the passage?A. Communicating Much While Working from Home InternshipB. Getting the Most from Working from Home InternshipC. Combining Office Culture with Working from Home InternshipD. Experiencing Working from Home Internship when You Graduate【答案】12. B 13.
52、 A 14. C 15. A【解析】这是一篇议论文。文章主要讲了在家工作实习的优点和可能存在和其他人互动困难的问题,最后重点提出了解决问题的几点建议。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Working remotely has become a positive trend (趋势)and more people are realizing that its not only easy to do, but is also environmentally and economically (经济上)friendly.(远程办公已经成为一种积极的趋势,越来越多的人意识到远程办公不仅简单,而且对
53、环境和经济都有利。)”可知,作者的描述中远程办公有很多好处,可以推断作者对此事持积极的态度。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Interns doesnt have interacting(互动)with the workmates and dont get as much hands-on experience, which can be disappointing at times.(实习生不能和同事交流,也不能得到太多的实践经验,这有时会让人失望。)”可知,远程办公可能存在的缺点是,和其他人互动有一定的困难。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第四段“The first
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
