河南省洛阳市2020-2021学年高二下学期5月质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省洛阳市2020-2021学年高二下学期5月质量检测英语试题 WORD版含解析 河南省 洛阳市 2020 2021 学年 下学 质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河南省洛阳市2020-2021学年高二质量检测英语试卷注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用 橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分(5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一
2、小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】To whom will they give a surprise party?A. Mr Smith.B. Alice.C. The man.【答案】B【解析】【原文】M: Lisa, we shouldnt have told Mr Smith about the party.W: Dont worry. Mr Smith wont tell Alice anything about it.M: Good. I really want her to get surprised.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Wha
3、t does the woman ask the man to do?A. Answer the phone outside.B. Turn on the music.C. Turn off the music.【答案】A【解析】【原文】W: Hey, sir. Could you please go outside to answer the phone? The movie is on.M: OK. Sorry. I didnt think it would take so long.W: Thanks.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the woman bored
4、with?A. Doing voluntary work.B. Doing her homework.C. Watching TV.【答案】C【解析】【原文】M: Gina! You spend too much time at home. Why not sign up for some voluntary work with the Environment Council?W: Thats really what I want. Ive really got tired of watching TV all day.M: Great!4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When wi
5、ll the woman have an exam?A. Tonight.B. Today.C. Tomorrow.【答案】C【解析】【原文】W: Henry, would you mind not going to the cinema tonight?M: Sure, Julie. But why, if I may ask?W: Because I have a very important exam tomorrow. Im not quite ready for it. Would you mind helping me go over my notes?5. 【此处可播放相关音频,
6、请去附件查看】How is the woman now?A. Shes fatter.B. Shes thinner.C. She looks ill.【答案】B【解析】【原文】M: So is it true that youre on a diet?W: Yeah, Im trying to lose weight. So I dont eat as much as I used to. It is working.M: Well, that is very obvious to me. But dont overdo it. Your health should come first.第
7、二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Whats the most probable relationship between the speakers?A. Relatives.B. Strangers.C. Colleagues.7. Wheres the man goin
8、g?A. To the post office.B. To the chemists.C. To the barbers.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Wow,your neighborhood is great! Is there a barber shop near here?W: Yes, the nearest one is at the fourth crossing of this road. Just walk down the road for about fifteen minutes. You want to go there?M: Yeah. I wil
9、l have a job interview on Monday. I want to look good. By the way, how is the barber?W: Dont worry. Your cousin often goes there to have a haircut. Its very popular with people around here. It wont let you down.M: Great, I will go there this afternoon.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What kind
10、of life does the woman like?A. Rich.B. Colorful.C. Simple.9. What career is the man interested in?A. Teaching.B. Engineering.C. Singing.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】M: What would you like to be in the future! Linda?W: My mother wants me to be a doctor and my father wants me to be a fashion designer. But I j
11、ust want to teach children in a primary school.M: But if I were you, I would be a singer. Youve got such a beautiful voice.W: He never dreamed of becoming a singer. I dont like living in the spotlight. I dont think I could live the way I like I became a singer. I prefer a simple life.M: Then why not
12、 become a music teacher? You can sing and spend time with children.W: That sounds like a good idea. Ill think about that.So how about you, Jack?M: Im very interested in engineering. I hope I can work in this field in the future.W: You know, you can make it if you try.M : I think so.听下面一段较长对话,回答以下小题。
13、【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where are the speakers most probably?A. In a classroom.B. In a reading room.C. In a bookstore.11. What is the mans grandpa fond of?A Detective stories.B. Sports shoes.C. Music players.12. When was the book Faithful Place published?A. In 2005.B. In 2010.C. In 2013【答案】10. C 11. A
14、 12. B【解析】【原文】W: Good morning, can I help you?M: Good morning. I want to look for some books for my grandpa. He is very fond of detective stories.W: I see. Has he read The Cuckoo0 Calling by Robert GallDraitli? It came out in 2013. It sells very well. The young just love it. But some old people also
15、 love it.M: I dont think so. Ive never seen this book in his study. Any other books to recommend?W: Still Life by Louise Penny is also worth reading. It came out in 2005. It has sold very well in the past years.M: Sorry! my grandpa has read this book. He has even told the story of t!ie book to me.W:
16、 Faithful Place by Tana French can be a good time-killer. It came out in 2010.M: OK. Ill take the book. Where should I pay?W: Over there. Walk straight ahead.M: OIK Thanks.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Which of the following does the woman recommend?A. Paintings.B. Stamps.C. Posters14. What
17、 color of mask would the man like?A. Orange.B. BlackC. Red15. Where are the masks made in?A. In China.B. In Greece.C. In England16. Who likes eating foreign cookies?A. The mans cousin.B. The mans daughter.C. The mans mother.【答案】13. C 14. A 15. B 16. C【解析】【原文】M: Hello. Do you remember me? I came yest
18、erday and bought two hats. I need to buy some more things to take back home for my family.W: Yes,sir.We talked for quite a long time yesterday about your country.And we even took a photo together. So what did you have in mind?M: Well, first Id like to buy a few postcards for my niece and two cousins
19、. They love collecting postcards around the world. I bring them some every time Im in a new place.They love them.W: Good. We also have some nice posters. Do you want some?M: Thanks. But I dont think it a good idea. I bought some posters last time and after I got home with them they looked terrible.
20、Oh,look at the masks on the wall. They look amazing.Im sure my brother would want one. Are they made in Greece?W: Yes. They are made by some local artists. The masks sell very well. Tourists love taking one back home. Which one do you like? What about the black one? The red one looks great, too.M: N
21、o. I want the orange one. It looks cool. My brother likes looking cool. I also wants some local cookies. My mother loves trying foreign cookies.W: OK. You can choose some here. Anything for your father?M: Ive already bought one for him here. Yesterday,remember?W: Ah,yes.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附
22、件查看】17. Which is the speakers favorite festival1?A. The Lantern Festival.B. The Dragon Boat Festival .C. The Spring Festival.18. When does the Spring Festival date back to?A. The Shang Dynasty.B. The Warring States Period.C. The Han Dynasty.19. What activity is popular on Dragon Boat Festival accord
23、ing to the speaker1?A. Dragon boat races.B. Eating zongzi.C. Eating rice dumplings.20. How many festivals does the speaker tell about?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】17. C 18. A 19. A 20. B【解析】【原文】Good morning, my dear classmates. My name is Wang Lin. Im from China. Today Id like to tell you something a
24、bout some traditional Chinese festivals.My favorite is the Spring Festival. Its the most important festival of the year. The entire celebration lasts for fifteen days. But I usually spend a week with my family celebrating it. It starts on the first day of the lunar new year and ends on the Lantern F
25、estival. People in China have been celebrating the Spring Festival as far back as the Shang Dynasty, over 3,000 years ago.My elder sister loves the Lantern Festival best. It falls on the last day of the Spring Festival. This festival first came about during the Han Dynasty. Lanterns were lit in hono
26、r of Buddha. Other traditions on this day include guessing riddles,eating rice dumplings,the lion dance and the dragon dance.My younger brother loves the Dragon Boat Festival most. This festival dates all the way back to the Warring States Period of the Zhou Dynasty. Legend has it that a famous poet
27、 named Qu Yuan killed himself on this day by jumping into the river when he learned that his homeland was lost. This festival is held in honor of him. Dragon boat races are popular on this day.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AEven as e-readers become common,
28、 nothing will ever compete with a good old-fashioned book. Explore some amazing bookstores and libraries around the world that make reading a truly artful experience.Boekhandel Selexyz DominicanenThe Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht, the Netherlands, is a bookstore built in a church. Ins
29、tead of allowing this old Gotliic church to fall into disrepair, it was purchased by a bookseller and restored to its original glory. It might be the worlds most beautiful bookstore. The walls, arches and ceilings of the original building are restored, while the bookstore rises from its center.El At
30、eneo Grand SplendidA historical theater in Buenos Aires is now one of the citys most exciting bookstores, the El Ateneo Grand Splendid. While it no longer houses performances of Argentinas national dance, the tango, it is now home to thousands of books. The character of the original architecture rem
31、ains while the red theater curtains still hang at stage left and right. It keeps a strong sense of Argentinas history while still selling culture, book-by-book.Liyuan LibraryIn a village outside of Beijing, China, a small library hides amongst the trees in a quiet setting. The Liyuan Library is wrap
32、ped in recycled branches. Indoors, three levels of books and reading spaces are available for the occasional guests. Perhaps the most impressive thing is the open design that allows in light from nearby every direction.A47 Mobile LibraryWhy will you go to the library when it can come to you? The A47
33、 Mobile Library is a library on wheels that travels around Mexico City bringing books to the public. Just keep your eye on the late fees, as this is one library that can actually track you down for late payments.21. What can you do at El Ateneo Grand Splendid besides buying books?A. Experience how b
34、ooks are recycled.B. Enjoy the original architecture.C. Watch a live performance of tango.D. Get a knowledge of the national dance.22. Whats special about Liyuan Library?A. It has traditional design.B. The light is a bit weak.C. It is very close to nature.D. Readers frequently visit it.23 Which libr
35、ary is available even during your stay-at-home?A. Boekhandel Selexyz Dominicanen.B. El Ateneo Grand Splendid.C. Liyuan Library.D. A47 Mobile Library.【答案】21. B 22. C 23. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了世界上一些令人惊叹的书店和图书馆,它们让阅读成为一种真正的艺术体验。【21题详解】细节理解题。根据“El Ateneo Grand Splendid”部分第三句“The character of the origina
36、l architecture remains while the red theater curtains still hang at stage left and right.”(原有的建筑风格保留了下来,而红色的剧院幕布仍然悬挂在舞台的左右两侧。)可知,除了买书,你还可以在El Ateneo Grand Splendid欣赏到原始的建筑。故选B。【22题详解】细节理解题。根据“Liyuan Library”部分前两句“In a village outside of Beijing, China, a small library hides amongst the trees in a qu
37、iet setting. The Liyuan Library is wrapped in recycled branches.”(在中国北京郊外的一个村庄里,有一个隐蔽在树林中的小图书馆。梨园图书馆是用回收的树枝包装的。)可知,梨园图书馆非常接近自然。所以选项C正确。且据此可知,梨园图书馆的设计并不是传统的,所以选项A错误。根据“Liyuan Library”部分最后一句“Perhaps the most impressive thing is the open design that allows in light from nearby every direction.”(也许最令人印象
38、深刻的是开放的设计,允许光从附近的每个方向的进入。)可知,图书馆内的光线很亮,所以选项B错。根据“Liyuan Library”部分第三句“Indoors, three levels of books and reading spaces are available for the occasional guests.”(在室内,三层的书籍和阅读空间为偶尔的客人提供。)可知,图书馆内偶尔才有客人,所以选项D错。故选C。【23题详解】细节理解题。根据“A47 Mobile Library”部分第一句和第二句“Why will you go to the library when it can c
39、ome to you? The A47 Mobile Library is a library on wheels that travels around Mexico City bringing books to the public.”(当它可以来找你的时候,你为什么要去图书馆呢?A47移动图书馆是一个带轮子的图书馆,它在墨西哥城四处巡游,将书籍带给公众。)可知,即使在你呆在家里的时候也可以进入A47移动图书馆。故选D。BNicholas Muchemi is a coffee and tea farmer in the Kenyan village of Kaganda. When he
40、 saw the people in his village struggling to plan their long and winding roads, he took it upon himself to make a shortcut. He used his own tools to carve out a new quarter-mile stretch (路段) of road in the area.Before Machemi started his labor of love, the villagers were forced to take a much longer
41、 route around the steep hills. However, now the children use new “Muchemi Road” to get to school. The mothers travel shorter distances to get to the nearby market, and the neighbors can easily hike to the church.Every day for several long summer weeks, Muchemi would finish his daily farm work and sp
42、end each of his evenings building the road.Once it was finished, Muchemi said that he was not expecting to receive anything in return, but the neighbors were quick to shower him with appreciation. Not only that, the government thanked the brave and generous farmer by giving him a new cow and a roof
43、for his house. They have also promised to maintain(维修) the road in his honor.When he was asked about why he did it,Muchemi simply said, “ I was born with the ability to do this. I also love what I do and I like helping my community (社区). Im an adult and I should do what I can to help people and solv
44、e their problems.”“ I feel overjoyed that I could do something to make other people happy!” he concluded with a big smile.24. How do the local people benefit from “Muchemi Road”?A. They can get to the nearest market.B. Their journey is safer and longer.C. They travel more conveniently.D. They neednt
45、 build the winding road.25. What does the author think of Nicholas Muchemi?A. Generous and rich.B. Hard-working and smart.C. Brave and kind.D. Creative and confident.26. What does the underlined word “that” in the fourth paragraph refer to?A. Being thankful to Muchemi.B. Muchemis building the road.C
46、. The prize given to Muchemi in return.D. Repairing the road.27. What is Nicholas Muchemi?A. A waiter.B. A road mender.C. A designer.D. A coffee grower.【答案】24. D 25. C 26. A 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了肯尼亚卡干达村的一位善良的农民Nicholas Muchemi用自己的工具为村民开辟了一条四分之一英里长的新公路,这条捷径为村民提供了便利。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“When he sa
47、w the people in his village struggling to plan their long and winding roads, he took it upon himself to make a shortcut. (当他看到村里的人们在努力规划他们漫长而曲折的道路时,他决定自己做一条捷径)”可知,有了“Muchemi路”,当地居民不必修一条蜿蜒迂回的路。故选D项。【25题详解】推理判断题。根据第四段中“Not only that, the government thanked the brave and generous farmer by giving him a
48、 new cow and a roof for his house. (不仅如此,政府感谢这位勇敢而慷慨的农民,给了他一头新奶牛和为他的房子建了一个屋顶)”和“Im an adult and I should do what I can to help people and solve their problems. (我是成年人了,我应该尽我所能帮助人们解决他们的问题)”可知,作者认为Nicholas Muchemi是勇敢和善良的。故选C项。【26题详解】词句猜测题。根据第四段中“Once it was finished, Muchemi said that he was not expec
49、ting to receive anything in return, but the neighbors were quick to shower him with appreciation. Not only that, the government thanked the brave and generous farmer by giving him a new cow and a roof for his house. (Muchemi说,一旦完工,他并不指望得到任何回报,但邻居们很快就向他表示了感谢。不仅如此,政府感谢这位勇敢而慷慨的农民,给了他一头新奶牛和为他的房子建了一个屋顶)”
50、由讲述“邻居们很快就向他表示了感谢”,可知,划线词that指的是“Muchemi被感谢了”。故选A项。【27题详解】细节理解题。根据第一段中“Nicholas Muchemi is a coffee and tea farmer in the Kenyan village of Kaganda. (Nicholas Muchemi是肯尼亚卡干达村的一位咖啡和茶叶农民)”和第三段中“Muchemi would finish his daily farm work (Muchemi每天都要完成当天的农活)”可知,Muchemi是一个咖啡种植者。故选D项。CWhat are vegans (严格素食
51、主义者) and what do they really eat? How does a vegan diet compare to a meat eating diet? Which diet is truly healthier? Join us as we explore the differences between vegans and meat eaters and try to find out who will live longest,vegans or meat eaters?Weve all experienced it. We invite a friend to di
52、nner, only to learn that she is the dreaded V-word. We have a vague sense of what it means, but were left with so many questions. Is it healthier?We are curious about the health differences between vegans and their meat-eating friends,who eat both plants and animals.At this point, some of you may be
53、 wondering which diet leads to longer life spans (寿命). For that information, we turn to Okinawa. The traditional Okinawan diet is typically regarded as the best for health and longevity,with the Okinawan islands having the greatest concentration of centenarians (百岁老人) in the world.Okinawa has about
54、740 centenarians out of its population of 1.3 million people. While their diets have been changing recently due to globalization and fast food chains,the traditional Okinawan diet is made up of large amounts of plant-based carbohydrates (碳水化合物).Although they are primarily vegans, traditional Okinawa
55、ns still eat meat on special occasions, usually pork, as well as small amounts of fish on a weekly basis.This doesnt prove that small amounts of animal products are vital to good health, but it does mean that the best human diet can be achieved without going completely vegan.Many health organization
56、s state that well-planned vegan diets are healthy and nutritionally adequate,and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases.It seems like no matter what your dietary preferences are, a healthy lifestyle can be achieved on or off a vegan diet.28. What can we infer
57、 about meat eaters from the passage?A. They prefer eating meat.B. They eat all or everything.C. They mainly live on meat.D. They live an unhealthy life.29. Which is the traditional Okinawan diet like?A. Its mostly a vegan diet.B. It remains the same as before.C. It only includes vegetables.D. Its th
58、e healthiest diet-30. Whats the authors attitude towards vegans?A. Subjective.B. Opposed.C. Objective.D. Uncertain.31. Whats the best title for the passage?A. VEGANS vs MEAT EATERS Who Will Live LongerB. WHITE MEAT vs RED MEAT Which Is HealthierC. OKINAWA the Most Populated Place of CentenariansD. V
59、EGETABLES the Healthiest Food for you【答案】28. B 29. A 30. C 31. A【解析】【分析】本文说明文。文章分析了素食者和肉食者的饮食,哪一种饮食更有利健康和长寿。作者认为无论是那种饮食习惯,健康的生活方式都可以。【28题详解】细节理解题。根据第三段“We are curious about the health differences between vegans and their meat-eating friends, who eat both plants and animals.(我们很好奇素食主义者和他们的食肉朋友之间的健康差异
60、,后者既吃植物也吃动物)”可知,肉食者吃所有东西,故选B。【29题详解】细节理解题。根据第五段的“the traditional Okinawan diet is made up of large amounts of plant-based carbohydrates(传统的冲绳饮食由大量植物碳水化合物组成)”以及第六段的“Although they are primarily vegans, traditional Okinawans still eat meat on special occasions(虽然他们主要是纯素食者,但传统的冲绳岛人仍然在特殊场合吃肉)”可知,传统的冲绳饮食主
61、要是素食,故选A。【30题详解】推理判断题。根据最后一段“It seems like no matter what your dietary preferences are, a healthy lifestyle can be achieved on or off a vegan diet.(无论你的饮食偏好是什么,是不是素食,生活方式健康都可以)”可知,作者对纯素食者的态度是客观的,故选C。【31题详解】主旨大意题。根据第一段提出的问题和最后一段“It seems like no matter what your dietary preferences are, a healthy lif
62、estyle can be achieved on or off a vegan diet.(无论你的饮食偏好是什么,是不是素食,生活方式健康都可以)”以及其它内容可知,文章主要讲述素食者和肉食者的饮食习惯,阐述哪-一个饮食方式会让人活的更久,最后得出结论,只要是健康的生活方式,两者均可。因此推断A项“素食者和肉食者谁活得更长”故选A。DCan a fish be depressed (沮丧)? This question has been floating around my head ever since I spent a night in a hotel across from a s
63、ad-looking fish. His name was Bruce Lee,according to a sign beneath his little bowl.The pleasant woman at the front desk promised to me that he was well taken care of. Did I simply classify his sleep into a sign of mental pain? When I sought answers from scientists,I assumed that they would find the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556800.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
