江苏省南京师范大学附属中学2021届高三英语下学期第二次模拟试题(含解析) (2).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京师范大学附属中学2021届高三英语下学期第二次模拟试题含解析 2 江苏省 南京师范大学 附属中学 2021 届高三 英语 下学 第二次 模拟 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京师范大学附属中学2021届高三英语下学期第二次模拟试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮檫干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在打题卡上,写在试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、
2、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where does the conversation probably take place? A. In a supermarket. B. In the post office. C. In the street. 2. What did Carl do? A. He designed a medal. B. He fixed a TV set. C. He to
3、ok a test. 3. What does the man do? A. Hes a tailor. B. Hes a waiter. C. Hes a shop assistant. 4. When will the flight arrive? A. At 18:20. B. At 18:35. C. At 18:50. 5. How can the man improve his article? A. By deleting unnecessary words. B. By adding a couple of points. C. By correcting grammar mi
4、stakes. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does Bill often do on Friday night? A. Visit his parents. B. Go to the movies. C. Walk along Broadway. 7. Who watches musical
5、 plays most often? A. Bill. B. Sarah. C. Bills parents. 听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does David want to speak to Mike? A. To invite him to a party. B. To discuss a schedule. C. To call off a meeting. 9. What do we know about the speakers? A. They are colleagues. B. They are close friends. C. Theyve never m
6、et before. 听第8段材料,回答第10至12题。10. What kind of camera does the man want? A. A TV camera. B. A video camera. C. A movie camera. 11. Which function is the man most interested in? A. Underwater filming. B. A large memory. C. Auto-focus. 12. How much would the man pay for the second camera? A. 950 euros.
7、B. 650 euros. C. 470 euros. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Who is Clifford? A. A little girl. B. The mans pet. C. A fictional character. 14. Who suggested that Norman paint for childrens books? A. His wife. B. Elizabeth. C. A publisher. 15. What is Normans story based on? A. A book. B. A painting. C. A young
8、woman. 16. What is it that shocked Norman? A. His unexpected success. B. His efforts made in vain. C. His editors disagreement. 听第10段材料,回答第17至20题。17. Who would like to make small talk according to the speaker? A. Relatives. B. Strangers. C. Visitors. 18. Why do people have small talk? A. To express
9、opinions. B. To avoid arguments. C To show friendliness. 19. Which of the following is a frequent topic in small talk? A. Politics. B. Movies. C. Salaries. 20. What does the speaker recommend at the end of his lecture? A. Asking open-ended questions. B. Feeling free to change topics. C. Making small
10、 talk interesting. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf you are looking for something fun and educational to do in Maryland, why not visit the Maryland Science Center? It is located at 601 Light Street, Baltimore, MD 2. The ticket prices vary depending on
11、 ages, groups and the exhibits you choose.IntroductionThe Maryland Science Center is basically a museum, but it gives everyone a chance to learn through experience and play, rather than just glance at an exhibit.ActivitiesYou can learn about various topics, including outer space, the human body, din
12、osaurs, electricity, marine(海洋的) biology, energy, and much more. You can also take part in the interactive activities, such as racing bubbles, digging for dinosaur fossils, using puzzle pieces to construct cars, and so much more.The Davis Planetarium(天文馆)At the Davis Planetarium, you can lie back in
13、 a chair and look at the stars while still inside the Science Center. The stars will appear on the ceiling of the theatre as you watch them.There are different shows to catch at the Davis Planetarium. You can learn about the galaxy and astronomy during the Dark Matters show. Learn about the stars an
14、d planets during the Sky Live show. The One World One Sky show allows children to explore the stars. The Live from the Sun show will teach you all about the hot sun.The Kids RoomFor children, they cant miss the Kids Room. They will be able to play in a water area, construct dams and water towers, pu
15、sh buttons, ring doorbells, build with blocks, and more, and definitely they will learn a lot. In addition, there is also an area for kids of two years old and under, where they can crawl, walk and explore safely with soft toys.1. What do we know about the Maryland Science Center?A. It charges diffe
16、rent prices for parents and ChildrenB. It is regarded as the most popular museum in Maryland.C. It is a museum where there are many famous exhibitions.D. It is mainly designed for children and their families to play together.2. If you want to know why the sun shines, which show should you choose?A.
17、Dark Matters.B. Live from the Sun.C. One World One Sky.D. Sky Live.3. What can we learn about the Kids Room from the passage?A. It is designed for parents who have children.B. It provides a good opportunity for parents to relax.C. Children there need to be accompanied by their parents.D. It is a goo
18、d place for children to learn and play at the same time.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了一个既有乐趣又有教育意义的场所马里兰科学中心。【1题详解】细节理解题。根据第一段“The ticket prices vary depending on ages, groups and the exhibits you choose.(票价因年龄、团体和展品不同而不同。)”可知父母和儿童的票价不一样,故选A项。【2题详解】推理判断题。根据The Davis Planetarium(天文馆)中第二段的“T
19、he Live from the Sun show will teach you all about the hot sun.(The Live from the Sun将会告诉你关于太阳的一切。)”可知如果你想知道为什么太阳会发光,应该选择Live from the Sun.,故选B项。【3题详解】推理判断题。根据最后一段“For children, they cant miss the Kids Room. They will be able to play in a water area, construct dams and water towers, push buttons, ri
20、ng doorbells, build with blocks, and more, and definitely they will learn a lot. In addition, there is also an area for kids of two years old and under, where they can crawl, walk and explore safely with soft toys.(对于孩子们,不能错过的是儿童房。 他们可以在水域玩耍,建造水坝和水塔,按钮,环形门铃,用积木建造等等,当然,他们还会学到很多东西。 此外,还有一个供两岁及两岁以下儿童使用
21、的区域,他们可以在其中使用毛绒玩具安全地爬行,行走和探索。)”可知The Kids Room是一个让孩子们既可以学习又可以玩耍的好地方。故选D项。BSomewhere in the warm, clear waters off the coast of Australia, a mature bottlenose dolphin is swimming with her daughter. Its dinnertime. But, instead of chasing down a fish in open waters like she usually does, mom swims ove
22、r to a basket sponge (海绵)growing on the ocean floor. In a quick move, she breaks off a piece of the sponge, then fits it closely over her mouth. Its hard not to wonder what that watchful youngster might be thinking about all this. Are you going to eat that sponge? Are we playing?With the sponge secu
23、red on her beak, the older dolphin starts sweeping her head back and forth across the ocean floor. Shes looking for fish like the sand perch (沙鲈),which hide themselves on the floor of the sea under the sand. As for the sponge stuck onto her mouth, it allows her to clear away the sand without injurin
24、g herself on broken pieces of coral, or maybe even suffering the sting (刺痛)of the scorpion fish. The extra work it takes to catch a fish like the sand perch is worth it because they tend to be fattier. And for a dolphin, fattier means more nutritious.Sure enough, after a few minutes, a sand perch co
25、mes out. The fish dashes off for a few yards and then hesitates, waiting for a moment before burying itself in the sand again. In that brief pause, the elder dolphin shakes off the sponge, surfaces for a breath, and then comes down and catches the sand perch before it can rebury itself. She then pas
26、ses it to her daughter. And with that, the younger dolphin hasnt just gotten a good meal ; more importantly, shes learned a powerful hunting technique - one that years from now, shell pass along to her own children.4. Which word best describes the young dolphins feeling in the first paragraph?A. Anx
27、ious.B. Curious.C. Scared.D. Relaxed.5. Why does the mother dolphin need a piece of sponge?A. To chase down fattier fish.B. To play with her children.C. To protect herself from being hurtD. To hide herself under the sand.6. How does the older dolphin catch the sand perch?A. She waits for the right t
28、ime.B. She hides under the sand.C. She sets a trap for it.D. She makes use of space.7. What is the text mainly about?A. Guidance of an experienced elder.B. Reliance of a young dolphinonher mom.C. Theprocess of catching fat fish.D. The powerful hunting technique.【答案】4. B 5. C 6. A 7. A【解析】【分析】本文是记叙文,
29、讲述了海豚妈妈向孩子传授捕鱼本领的经过。【4题详解】推理判断题。根据第一段的“But, instead of chasing down a fish in open waters like she usually does, mom swims over to a basket sponge (海绵)growing on the ocean floor.”(但是,不像往常那样去开阔的水域捕鱼,妈妈游向了生长在海底的一笼海绵)和 “Are you going to eat that sponge? Are we playing?”(你要吃海绵吗?我们要玩吗?)可知,妈妈的行为和往常不一样,由此推
30、知,小海豚此时是感到好奇的。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段的“As for the sponge stuck onto her mouth, it allows her to clear away the sand without injuring herself on broken pieces of coral, or maybe even suffering the sting(刺痛)of the scorpion fish.”(至于贴在嘴上的海绵,可以让她在不受珊瑚碎片伤害的情况下清除沙粒,也可以防止不被蝎子鱼刺伤)可知,妈妈用海绵是保护自己不受珊瑚碎片的伤害,也可以防止不
31、被蝎子鱼刺伤,即保护自己不受伤害。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第三段的“The fish dashes off for a few yards and then hesitates, waiting for a moment before burying itself in the sand again. In that brief pause, the elder dolphin shakes off the sponge, surfaces for a breath, and then comes down and catches the sand perch before it
32、can rebury itself.”(这条鱼猛冲了几码,然后犹豫了一下,等一会儿再次把自己埋在沙子里。就在那个短暂停歇的时刻,海豚妈妈把海绵抖开,浮出水面呼吸,然后下来,在鲈鱼重新掩埋自己之前抓住了它)可知,海豚妈妈等待沙鲈鱼喘息的时刻快速地抓住了它。由此推知,海豚妈妈通过等待好时机,抓到了鲈鱼。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容可知,本文讲述了海豚妈妈向孩子传授捕鱼本领的经过,结合最后一段的“more importantly, shes learned a powerful hunting techniqueone that years from now, shell pa
33、ss along to her own children.”(更重要的是,她学会了一种强大的狩猎技巧几年后,她会把它传给她的孩子)可知,小海豚从经验丰富的妈妈那里学会了怎样捕鱼的生存技能,以后她也会再传给下一代。本文说明了一个道理:经验丰富的长辈的指导会代代相传。故选A。【点睛】CAs people get older, the types of friends they have tend to change. As young adults, humans have a lot of friends. With age, they often prefer to spend their t
34、ime with just a few close, positive individuals. Researchers long believed that this change was unique to humans, but a new study finds that chimps also have similar tendencies. One explanation for the humans to get picky about social connections has to do with awareness of our limited life span. “P
35、eople monitor how much time we have left in our life and choose emotionally-fulfilling relationships in old age,” says one of the studys lead authors Alexandra G. Rosati, a psychologist at the University of Michigan. As people age, they dont want to be surrounded by a large group of negative friends
36、, but would prefer to be near a handful of optimistic individuals. Rosati and her colleagues were curious whether chimps would show similar features even though they dont seem to be aware of their upcoming death. Researchers used 78 000 hours of observations made over 20 years from the Kibale Chimpa
37、nzee Project in Uganda. The data looked at the social interactions of 21 male chimps between 15 and 58 years old. The researchers only studied male chimps because they show stronger social bonds and have more social interactions than female chimps. Researchers found that wild chimpanzees share a sim
38、ilar pattern. “They interact with others in more positive ways as they get older. Younger adults, in contrast, show more aggression and were more likely to form one-sided relationships where their partner did not reciprocate. ”says Rosati. For example, the older chimpanzees would sit close to their
39、long-time companions and groom (给梳毛) each other, while younger chimps had more one-sided relationships where they would groom a friend, but the action wasnt returned. The study was published in the journal Science. “This aging pattern may be the result of shared changes in our abilities to manage ou
40、r emotions with age,” Rosati says. “This shared pattern between chimpanzees and humans could represent an adaptive response where older adults focus on important social relationships that provide benefits and avoid interactions that have negative consequences as they lose competitive fighting abilit
41、y.”8. Why do humans change their preference for friends in old age?A. They dont like making new friends.B. Their friends pass away one by one.C. They adapt to the changes in nature.D. They know their life is running out.9. What is the purpose of Paragraph 3?A. To show the study was done scientifical
42、ly.B. To show how scientists tried to prove their assumption.C. To show how hard it was to observe the chimps.D. To show male chimps are unaware of upcoming death.10. What does the underlined word “reciprocate” in Paragraph 4 mean?A. Repay their kindness.B. Take care of them.C. Get along well with t
43、hem.D. Sit close to them.11. Which can be a suitable title for the text?A. People Prefer Positive Partners in Old AgeB. Positive Bonds Benefit Chimps in Many WaysC. Aging Chimps like Us Get Picky About FriendsD. Chimps Share Similar Tendencies with Humans【答案】8. D 9. A 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文通过
44、科学研究来说明猩猩与人类一样,随着年龄变大,他们所交的朋友类型也会发生变化,年老时喜欢选择少数几个亲近的又积极活跃的朋友。【8题详解】细节理解题。根据第二段第一句“One explanation for the humans to get picky about social connections has to do with awareness of our limited life span.(与人类有限的寿命有关的意识是人类对社会联系很挑剔的原因的一种解释)”可知,D项“They know their life is running out(他们知道自己的生命快要耗尽了)”表述与原文解
45、释一致。故选D。【9题详解】推理判断题。根据文中的句子“Researchers used 78, 000 hours of observations made over 20 years from the Kibale Chimpanzee Project in Uganda. The data looked at the social interactions of 21 male chimps between 15 and 58 years old.(研究人员花了78,000小时对乌干达基巴莱黑猩猩项目观察了20多年。数据分析21只15-58岁的猩猩的社会相互关系)”中的大量科学数据,以及
46、样本选择更典型“The researchers only studied male chimps because they show stronger social bonds and have more social interactions than female chimps.(研究人员只研究雄猩猩,因为他们的社交纽带更强,比雌性猩猩有更多的社交互动)”说明了文中所提的研究的科学性,具有说服力。故选A。【10题详解】词意猜测题。根据划线词所在句前半句“Younger adults, in contrast, show more aggression and were more likel
47、y to form one-sided relationships(相反,年轻的成年猩猩表现出更有攻击性,更有可能地形成单方面的关系)”及后面的举例解释“For example, the older chimpanzees would sit close to their long-time companions and groom (给梳毛) each other, while younger chimps had more one-sided relationships where they would groom a friend, but the action wasnt return
48、ed.(比如,年长点的猩猩愿意坐在它们长期的同伴身边,彼此相互给对方梳毛,然而年轻点的猩猩有更多的单方面的关系,它们给一个朋友梳理毛发,但是它们的行为没有得到回报)”可以推出划线词的意思是“Repay their kindness(付出的善意行为得到回报)”故选A。【11题详解】主旨大意题。根据首段末句“Researchers long believed that this change was unique to humans, but a new study finds that chimps also have similar tendencies.(研究人员长期认为这变化是人类特有的,
49、但是一个新的研究发现猩猩也有与人类相似的趋势)”及最后一段“This shared pattern between chimpanzees and humans could represent an adaptive response where older adults focus on important social relationships that provide benefits and avoid interactions that have negative consequences as they lose competitive fighting ability.(这种猩
50、猩与人类共有的模式呈现了一种适应性的反应,在这反应中,年老的会集中于重要的社会关系,这种关系提供了利益,避免了那种因失去竞争战斗能力而产生的负面后果的相互关系)”可知,本文自始至终都围着中心大意“Chimps Share Similar Tendencies with Humans(猩猩享有与人类一样的变化趋势)”。故选D。DWhen weve got children, its typical of us to give careful thought to how much TV the children are watching and that theyre exposed to. A
51、re we being overprotective about the effect reality TV is having on our child? The answer is “No”. Or rather, theres increasing evidence that these programmes can have a profound influence on young people.A recent research indicates that some reality TV shows can be every bit as damaging for teenage
52、 girls as too many cartoons are for kids perhaps even worse. The truth is that reality TV is anything but reality but thats not necessarily what our children believe. A study for the Girl Scout Research Institute in the US found that eight out of ten girls aged between 11 and 17 who regularly watch
53、reality shows believe these programmes describe real life. In fact, much of reality TV is a heavily manipulated view of whats really happening, and the worst of it strengthens the sort of female stereotypes women have spent decades trying to remove.Many of the women on reality TV shows are acting ou
54、t lives as teenage mothers or drama queens. Strong, hard-working, purposeful young women with ambitions beyond their looks are rare in these programmes. Theres a widespread emphasis on the value of women being about how they look and dress, which gives young viewers the message that being a woman is
55、 all about style and appearance, not what you do or stand for.Cultural critic and writer Jennifer Pozner describes reality TV as “the contemporary negative reaction against feminism”. Imran Siddiquee, Director of Social Media and Outreach, is concerned that these programmes show the worst stereotype
56、s of womanhood and “normalize” them in what appear to be everyday settings. “ They offer such a limited view of what it is to be a woman, and all over the world young girls are addicted to it,” he says.Siddiquee does recognize, however, that many girls themselves value reality TV. Some say it encour
57、ages them to think about situations different from their own. They also point out that some shows feature women running their own successful businesses. “Its important to acknowledge that there are some useful elements in reality TV,” Siddiquee says. “But many girls need to be inspired to think more
58、 critically about some aspects of these shows so theyre not manipulated by them and so their behaviour doesnt change because of them.”We should encourage our children to be critical thinkers and help them develop their media literacy. Whether reality TV is changing our childrens views, or whether th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556863.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
