江苏省南通市如皋中学2021届高三上学期教学质量调研英语试题 (二) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南通市如皋中学2021届高三上学期教学质量调研英语试题 二 WORD版含解析 江苏省 南通市 如皋 中学 2021 届高三 上学 教学质量 调研 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省如皋中学2020-2021学年度高三年级教学质量调研(二)英语试题第一部分 听力(共两节20题,满分30分) 第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How long will the woman study in the UK?A. For three months.B. For one year.C. For one and a half years.【答案】B【解析】
2、【原文】M: Hi, Anne. I heard that you are going to study in the UK. When will you come back?W: One year later. Im going to set off next month and Ill send you a postcard there.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the relationship between John and Mike?A. Friends.B. Partners.C. Strangers.【答案】C【解析】【原文】M: Hi, Mary
3、, my old friend!W: Hi, John! Id like you to meet Mike.He is from Canada. He is in Beijing on business.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How might the woman feel?A. Satisfied.B. Annoyed.C. Excited.【答案】B【解析】【原文】W: I can hardly hear the singer. Those fans are so crazy. They are so loud.M: Arent you excited?W: No! M
4、y brother dragged me here.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman mean?A. The man forgot to do his hair.B. The man forgot to put on a tie.C. The man is wearing clothes that dont match.【答案】C【解析】【原文】W: Have you looked in the mirror today?M: Uh, not since I woke up this morning Why? Did I forget to do
5、 my hair or something?W: Well, lets just say that green ties and pink shirts dont really match.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the two speakers talking about?A. Cleaning the house.B. Dealing with old books.C. Sorting the rubbish.【答案】B【解析】【原文】M: Mom, shall I put all of the old books in this paper box?W
6、: Its up to you. Not all of them are useful. If you think some are of no use, you may throw them out like rubbish.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. When did the wo
7、mans license stop being valid?A. 19 days ago.B. 17 days ago.C. 2 days ago.7. What will the woman come back tomorrow with?A. Her passport.B. Her credit card.C. Her bills.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Theres just one problem, Madam. Your driver license is no longer valid.W: What?M: Yes. It is the 19th today
8、, and your driver license was valid through the 17th. Im afraid it breaks the rule. Do you have another form of ID?W: Not with me. My passport is at home, but thats 30 minutes away.M: Im so sorry, but this is our rule. If you want to continue with your deposit, you might have to go home and get it.W
9、: Thats OK. Ill just come back tomorrow with my passport. I need to try to get a new license now. Otherwise, I wont be able to drive home!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What time is it now?A. 6:30 a.m.B. 7:00 a.m.C. 7:30 a.m.9. What will the boy do next?A. Go to school.B. Fix the watch.C. Che
10、ck the time.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】W: Mark, its time to get up, or youll be late for school. The school bus is coming soon.M: Im here, Mom. Im brushing my teeth now, but my watch says its half past six. Theres still a lot of time.W: No. Its already seven oclock. Youll have to be quick to get ready.M:
11、How come? Are you sure it is the correct time?W: Yes. Your watch must be slow. I turned on the radio just now and Ive checked the time.M: Oh, its too bad. My watch stopped and I didnt notice it yesterday. I need to get it fixed after school.W: Hurry up. Ill do it for you.M: OK! Thank you.听下面一段较长对话,回
12、答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. When did the man argue with David?A. Yesterday.B. Today.C. The day before yesterday.11. Why did the man want to get his money back?A. Because David borrowed too much money from him.B. Because he didnt trust David any more.C. Because he had to pay an unexpected bill.12. Ho
13、w does the man feel now?A. He is still angry with David.B. He regrets getting angry with David.C He is happy to break up with David.【答案】10. A 11. C 12. B【解析】【原文】M: I had a big argument with David yesterday. I hope hes not still mad at me.W: What did you argue about, Robert?M: He borrowed some money
14、from me and I needed it back. He said he didnt have the money yet.W: Well, he should pay you back. Its only fair.M: Yes, but I got angry with him too quickly. He probably thought that I mistrusted him. I shouldnt have got angry.W: Did you lend him a lot of money?M: Not much. I had to pay an unexpect
15、ed bill, so I needed the money back.W: Well, talk to him about it next time you see him. He probably feels as bad about it as you do. Close friends sometimes have disagreements. Its nothing unusual. Neither of you said anything really nasty, did you?M: No, we didnt. I guess youre right. We should pa
16、tch things up.W: Of course you should. You wouldnt want a silly argument to ruin a long friendship, would you?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man do to kill time?A. Eat potato chips.B. Take a walk.C. Watch TV.14. What does the woman hate?A. The parks.B. The square.C. The city.15
17、. What is the most important in the mans opinion?A. Entertainment.B. Quietness.C. Income.16. What do the man and woman disagree on?A. Whether the city needs a symbol.B. Whether the amusement park should be built.C. Whether the square is a good place for a walk.【答案】13. C 14. B 15. B 16. B【解析】【原文】M: H
18、i, Wendy.W: Oh, John. How are you doing? Busy?M: No, not at all. Ive been a couch potato lately, killing time by watching TV. Oh, by the way, did you hear the news?W: What news?M: The government is going to turn the city square into an amusement park.W: Wonderful. I am glad that the big and ugly thi
19、ng will be gone.M: Why? Dont you think the square is 100 times better than any amusement park?W: I dont think so.M: The square is a symbol of our city.W: Well, I dont know if that huge and boring thing can be our symbol, what I care is that the city has dozens of parks where you can take a nice walk
20、.M: Youre right, but dont you think that we will no longer have a peaceful and quiet place once the amusement park opens?W: Does that matter? More importantly, the amusement park means employment.M: Why?W: Income. If you have income you have money to spend, and in turn, it will create more jobs.听下面一
21、段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is the speakers attitude?A. No one is born a genius.B. Too much practice is not useful.C. Talented people neednt work hard.18. When did Mozart begin composing?A. At the age of three.B. At the age of five.C. At the age of eight.19. How did Jimi Hendrix learn to p
22、lay the guitar?A. By going to school.B. His dad taught him.C. He taught himself.20. What happened to Einstein after graduation?A. He couldnt find a job.B. He was an immediate success.C. He gave up his studies for a while.【答案】17. A 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】Nothing in this world can be achieved withou
23、t effort. Mozart wasnt born a composer. He practiced the piano from the age of three and began composing by the age of five. His father, who was also his teacher, was very strict with him.Jimi Hendrix used to walk around his house with a guitar and play up to eight hours a day. As a child, Jimi used
24、 to listen to his fathers blues records alone with a broom, pretending to play it like a guitar.Neither of them had their gift just given to them at birth. They had to work hard and discover that they had a gift. And they didnt just make do with what they had after that. They kept at it. Hendrix did
25、nt even know how to read music, so he learned everything through listening.Another example is Albert Einstein, the father of modern physics. He was told that he would never be a success at anything. No one wanted to hire him after he graduated from college. But he believed in himself, and he perseve
26、red with his studies on his own.Now, Im not trying to say that everyone can be Mozart or Einstein if they just put in a lot of time doing something. But, with effort and passion, one can achieve a great deal. Without those things, youre not going to achieve much. Luck comes to those who prepare for
27、it. If you do something you love, dont let little bumps along the road stop you.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ATop Things to Do With Kids in LondonPlay at the Museum of London DocklandsAddress: No. 1 Warehouse,London E14 4AL, the UKThe Museum of Londo
28、n Docklands has a great play area called Mudlarks. Everything is themed around life in the London docks, so big kids can weigh goods or put tea sets into a model ship while the smaller kids get to move around and play with large foam(泡沫) bananas and London buses or pretend to drive a DLR (Docklands
29、Light Railway) train.Take a Picture in Kensington GardensAddress: London W22UH, the UKStop by the bronze statue of the fictional character Peter Pan in Kensington Gardens, which is located next to Hyde Park, for the opportunity to take a photo and even read one of the famous Peter Pan stories by J.M
30、.Barrie. The exact location of the statue was chosen by Barries,who lived close to Kensington Gardens and published his first Peter Pan story in 1902 using the park for inspiration.Explore the London DungeonAddress: The Queens Walk, London SE1 7PB, the UKThe London Dungeon calls itself the worlds mo
31、st famous horror attraction. The new London dungeon, which moved from Tooley Street to its new home near County Hall and the London Eye and cost millions of pounds to build, features live actors dressed in scary clothes as historical figures, realistic special effects and two breathtaking rides to b
32、ring back a thousand years of Londons dark past.See the Animals at the London ZooAddress: Outer Circle,London NW1 4RY, the UKThe London Zoo is an excellent family day out for kids and adults, and once youre inside you can easily spend a whole day there. Daily events include a tropical bird tour, the
33、 Megabugs Live show, a showcase of big fish, and an event known as Giraffe High Tea as well as shows with birds and small animals at the Animals in Action Amphitheatre.21. What can you learn about the Museum of London Docklands?A. It provides Mudlarks for parents to rest.B. Its play area is suitable
34、 for kids of all ages.C. Big kids can make foam bananas for small kids there.D. Kids can have the chance of driving a Docklands Light Railway train.22. When exploring the London Dungeon, visitorsA. would learn more about Londons historyB. could understand the reason and process of its relocationC. w
35、ill experience two breathtaking rides around LondonD. can dress up as historical figures to create Londons history23. If you want to enjoy a tropical bird tour, you can go toA. The Queens Walk,London SE1 7PB, the UKB. London W22UH,the UKC. Outer Circle,London NW1 4RY, the UKD. No.1 Warehouse,London
36、E14 4AL,the UK【答案】21. B 22. A 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文,文章介绍了四个可以带孩子一起去体验和参观的地点的详细情况。【21题详解】细节理解题。由第一段中的“so big kids can weigh goods or put tea sets into a model ship while the smaller kids get to move around and play with large foam(泡沫) bananas and London buses or pretend to drive a DLR (Docklands Light
37、 Railway) train.”可知,大一点的孩子可以称货物的重量,或者把茶具放进轮船模型中,而小一点的孩子可以四处走动,玩大泡沫香蕉和伦敦巴士,或者假装驾驶一辆码头轻轨火车。无论是大孩子还是小孩子都可以在这里找到乐趣,即:它适合各个年龄阶段的孩子。故选B项。【22题详解】细节理解题。由第三段中的“live actors dressed in scary clothes as historical figures, realistic special effects and two breathtaking rides to bring back a thousand years of Lo
38、ndons dark past(真人演员穿着恐怖的服装扮成历史人物,逼真的特技效果,以及两场惊险的骑行,重现伦敦一千年的黑暗历史。)”可知,游客在London Dungeon可以了解历史人物和一千年以前的黑暗历史,故选A项。【23题详解】细节理解题。由最后一段中的“Daily events include a tropical bird tour”可知动物园的日常活动包括热带鸟表演,如果你想享受热带鸟之旅,你可以去Outer Circle,London NW1 4RY, the UK。故选C项。BMatthew Whitaker has been blind since birth. His
39、parents were told that he only had a 50% chance of survival, and he experienced 11 operations before he was even two years old.Despite being faced with these terrible situations, he survived. Not only that, he exhibited an excellent gift for playing the piano; by the time he was 3 years old, he was
40、playing two-handed piano compositions and writing his own songs without ever having a teacher. At the age of 5, he even could play the songs completely after hearing them one time.Dalia Sakas, the director of New Yorks Filomen M. D Agostino Greenberg Music School,recalls the moment she decided to ta
41、ke Matthew on as a student when he was five years old, making him the youngest person to ever attend the school. Now only 18 years old,Whitaker has since toured the world,headlined famous sites from Carnegie Hall to Kennedy Center,and won a number of music awards.Such is the height of Whitaker s tal
42、ent that he caught the attention of Dr. Charles Limb, a neurologist who also happens to be a fellow musician. Dr.Limb was attracted by what might have been going on inside Whitaker s brain, so with the permission of the musician and his family, Whitaker took two MRI exams - first while being exposed
43、 to different stimuli,including music,and then while he played on a keyboard.What Dr.Limb was surprised to find was that Whitaker s brain seemed to have repurposed its own disused visual cortex(视觉皮质)in order to build other neurological(神经系统的)pathways. Even when Whitaker was simply listening to one o
44、f his favorite music, his entire visual cortex lit up.When Dr.Limb presented Whitaker with his brain scans showing how his brain lit up when he listened to music, the musician was amazed. I didnt even know that that was happening. When asked about why his brain was inspired in such a way, he simply
45、said I love music”。24. What can we learn about Matthew Whitaker from Para.3?A. He was the youngest disabled piano player in the school.B. Dalia Sakas helped him tour the world to play the piano.C. He had visited a lot of tourist attractions by the time he was 18.D. He has achieved great success in m
46、usic when he is just eighteen.25. What was Dr. Limb probably interested in about Matthew?A His brains reaction to music.B. The terrible condition of Matthew.C. The special structure of his brain.D. The wonderful performance of Matthew.26. What do you know about the result of Whitaker s brain scans?A
47、. It showed that Whitaker was just a common boy.B. Dr. Limb and Whitaker both felt unexpected about it.C. Dr.Limb thought that it wasnt reasonable and complete.D. It explained how Whitaker remembered the songs after listening.27. What is the best title for the text?A. A Scientist Is Studying an 18-Y
48、ear-old Piano PlayerB. An 18-Year-Old Blind Piano Player Is Studying His BrainC. A Scientist Studies an 18-Year-old Blind Piano Players BrainD. An 18-Year-Old Piano Player Helps Scientists With Music【答案】24. D 25. A 26. B 27. C【解析】【分析】这是一篇记叙文,讲述了一位科学家研究一位18岁的盲人钢琴天才的大脑的故事。【详解】1.细节理解题。根据第三段最后一句话“”Now o
49、nly 18 years old,Whitaker has since toured the world,headlined famous sites from Carnegie Hall to Kennedy Center,and won a number of music awards.现在只有18岁的惠特克已经环游世界,在从卡内基音乐厅到肯尼迪中心的音乐表演上领衔,并赢得了许多音乐奖项。”可知,马修在他18岁的时候已经完成了全球演出,赢得了许多奖项,所以在他18岁的时候在音乐上已经获得成功。故选D。2.细节理解题。根据第四段最后一句“Such is the height of Whita
50、ker s talent that he caught the attention of Dr. Charles Limb, a neurologist who also happens to be a fellow musician.Dr.Limb was attracted by what might have been going on inside Whitaker s brain, so with the permission of the musician and his family, Whitaker took two MRI exams - first while being
51、 exposed to different stimuli,including music,and then while he played on a keyboard.”(惠特克的才华如此之高,引起了神经学家查尔斯林姆博士的注意,他恰好也是一位音乐家。利普博士被惠特克的大脑内部可能发生的事情所吸引,所以在惠特克和他家人的允许下,他带惠特克r做了两次核磁共振检查第一次是在不同的刺激下,包括音乐,然后是在键盘上弹奏。)可知,Dr. Limb对惠特克感兴趣的是惠特克的大脑对音乐的反应。故选A。3.细节理解题。根据倒第二段第一句“What Dr.Limb was surprised to find
52、was that Whitaker s brain seemed to have repurposed its own disused visual cortex(视觉皮质)in order to build other neurological(神经系统的)pathways.”(令利普博士惊讶的是,他发现惠特克的大脑似乎重新利用了自己被废弃的视觉皮层,以建立其他的神经通路。)和最后一段第一句“When Dr.Limb presented Whitaker with his brain scans showing how his brain lit up when he listened to
53、 music, the musician was amazed.”(当利普博士向惠特克展示他的大脑扫描图时,扫描图显示当他听音乐时,他的大脑是如何活跃起来的,这让这位音乐家很惊讶。)可知,利普博士和惠特克对这个检查结果是震惊的,没有预料到的,故选B。3.主旨大意题。文章第一、二、三段讲述了惠特克从小眼盲,但是是一个天才少年,在十八岁时就在音乐上取得了巨大成功,后三段讲述了利普博士因为好奇而对他的大脑进行了扫描检测,发现了令人惊讶的结果。所以标题应为“一位科学家研究一位18岁的盲人钢琴演奏者的大脑”,故选C。CDenmark is only about half the size of Sout
54、h Carolina, but it produces more of its electricity from wind than any other country in the world. Thats not because its a particularly breezy country; it has pretty ordinary average wind speeds. The reason the Danes now get 47% of their electricity from wind,with more to come,comes down to a combin
55、ation of history and policy.First, the history: Paul la Cour was a scientist and inventor who experimented with and engineered early wind power machines at the start of the 20th century. So its not surprising that Denmark spent money developing wind power early, beginning at a national level in the
56、1970s.In the 1980s,due to a strong grassroots movement disagreeing with nuclear power plants, Denmark increased production before many other countries were even considering it.Denmark has also had significant government support for wind-energy projects, as well as support from the countrys technolog
57、y-focused universities. Even back in 2002, the country was taking climate change warnings seriously, aiming to cut fossil-fuel emissions by 20 percent, which it did via renewable energy investment and implementation.Some of the worlds largest companies in the area - including Vestas, which builds tu
58、rbines, and Orsted, which specializes in offshore wind projects - are Danish,so the country has an impact beyond its borders.The great impact of Denmarks wind-energy business is important because its a small country, so while an almost 50% rate of electricity from wind is admirable, its also small i
59、n terms of overall global impact.While Denmark gets almost half of its electricity needs covered from 5,758 megawatts (MW) of capacity, Spains 23,000 MTW covers just 18 percent of its electricity supply as its a much bigger country. China is the leader in wind energy at 221,000 MW,and the U.S. comes
60、 second in the world at about 96,000 MW.Denmarks long support for wind-energy technology and its policies made in support of wind energy have proven this approach can work to decarbonize the economy, even on a bigger scale.At the end of 2019, lawmakers in Denmark set a new goal: increasing the perce
61、ntage of electricity sourced from renewable power to 100%.28. What can we learn about Denmark in developing wind power?A. It has the advantage of strong winds.B. Its weather conditions are unfavorable.C. It is experienced in this area.D. It met with strong disagreement at first.29. The fourth paragr
62、aph mentions two companies to showA. the bright future of the wind power businessB. the fierce competition in the area of wind powerC. Denmarks dependence on the wind-energy businessD. Denmarks international status in the wind-energy business30. Which country produces the most wind power?A. The U.S.
63、B. Denmark.C. Spain.D. China.31. What is indicated in the last paragraph?A. A hopeful future of the green economy.B. The urgent need to develop wind energy worldwide.C. A long way to go to full dependence on clean energy.D. Wind energys leading role as a form of renewable power.【答案】28. C 29. D 30. D
64、 31. A【解析】【分析】这是一篇说明文,用生动易懂的语言为读者讲述了丹麦风力发电产业相关的知识与情况,以及丹麦在世界风能发电产业中所处的位置与作出的贡献。【详解】1.细节理解题。根据第一段第二句“Thats not because its a particularly breezy country; it has pretty ordinary average wind speeds. ”(这并不是因为它是一个特别微风习习的国家;它的平均风速非常普通。)可知,丹麦的风力并不强,所以选项A错,排除A;根据第二段最后一句“In the 1980s,due to a strong grassro
65、ots movement disagreeing with nuclear power plants, Denmark increased production before many other countries were even considering it.”(在20世纪80年代,由于一场反对核电站的强大草根运动,丹麦在许多国家还没有考虑之前就提高了产量。)可知,人们反对的是核动力工厂,所以选项B错,排除B;根据文章第二段第一句“Paul la Cour was a scientist and inventor who experimented with and engineered
66、 early wind power machines at the start of the 20th century. ”(保罗拉库尔是一名科学家和发明家,他在20世纪初试验和设计了早期风力发电机。)可知,科学家、发明家拉库厄在二十世纪初就已经试验过早期的风力机器。即在此方面富有经验。所以选项C正确。故选C。2.推理判断题。根据第四段最后一句“so the country has an impact beyond its borders”(因此,这个国家的影响力超出了国界)可知,so表示因果关系,所以第四段提及两个公司是为了表明丹麦在风能行业的国际地位,故选D。3.细节理解题。根据文章倒数第
67、二段最后一句“China is the leader in wind energy at 221,000 MW,and the U.S. comes second in the world at about 96,000 MW.”(中国以22.1万兆瓦的风力发电位居世界第一,美国以约9.6万兆瓦的风力发电位居世界第二。)可知,中国在风能方面具有领头羊的地位,产出了最多的风能。故选D。4.推理判断题。根据最后一段最后一句“At the end of 2019, lawmakers in Denmark set a new goal: increasing the percentage of el
68、ectricity sourced from renewable power to 100%.”(到2019年底,丹麦的立法者们制定了一个新的目标:将可再生能源发电的比例提高到100%。)可知,最后一段暗示了一个绿色经济的有希望的未来。故选A。DIn an interview in 1958 Ermest Hemingway made an admission that has inspired novelists ever since:The final words of A Farewell to Arms, his wartime classic, were rewritten “39
69、times before I was satisfied.Those endings have never been published together in their entirety, according to his longtime publisher, Scribner.A new edition of A Farewell to Arms, will be released soon, including all the different endings, with early drafts of other passages in the book. The new edi
70、tion concludes that the 39 endings that Hemingway referred to are really more like 47. They have been kept in the Ernest Hemingway Collection at the John F.Kennedy Presidential Library and Museum in Boston since 1979. The endings are named and gathered in an appendix in the new edition, a 330-page b
71、ook whose cover uses the novels original artwork.For readers of Hemingway the endings are a fascinating look into how the novel could haveended with different endings. And since most modern authors produce their work on computers, the new edition also serves as an artifact,with handwritten notes and
72、 long passages crossed out,giving readers a sense of an authors process.Hemingway also left behind a list of titles, like World Enough and Time, Of Wounds and Other Causes,The Enchantment,and etc,which are reprinted in the new edition.Patrick Hemingway,Ernest Hemingways only surviving son, said that
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-557318.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
