江苏省如皋市2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 如皋市 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省如皋市2021届高三英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节20题,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How long will the woman study in the UK?A.For three months. B. For one year. C. For one and a half years.2. What is the relationship between
2、John and Mike?A.Friends. B. Partners. C.Strangers.3. How might the woman feel?A.Satisfied B. Annoyed. C. Excited.4. What does the woman mean?A. The man forgot to do his hair.B.The man forgot to put on a tie.C.The man is wearing clothes that dont match.5.What are the two speakers talking about?A.Clea
3、ning the house. B.Dealing with old books. C.Sorting the rubbish.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When did the womans license stop being valid?A. 19 days ago. B.17 days ago. C.2 days a
4、go.7.What will the woman come back tomorrow with?A.Her passport. B. Her credit card. C. Her bills.听第7段材料,回答第8、9题。8. What time is it now?A.6:30 a.m. B. 7:00 a.m. C. 7:30 a.m.9. What will the boy do next?A.Go to school. B. Fix the watch. C.Check the time.听第8段材料,回答第10至12题。10. When did the man argue wit
5、h David?A. Yesterday. B. Today. C.The day before yesterday.11. Why did the man want to get his money back?A.Because David borrowed too much money from him.B.Because he didnt trust David any more.C.Because he had to pay an unexpected bill.12.How does the man feel now?A. He is still angry with David.B
6、.He regrets getting angry with David.C.He is happy to break up with David.听第9段材料,回答第13至16题。13.What does the man do to kill time?A. Eat potato chips. B.Take a walk. C.Watch TV.14. What does the woman hate?A. The parks. B. The square. C. The city.15. What is the most important in the mans opinion?A.En
7、tertainment. B.Quietness. C.Income.16. What do the man and woman disagree on?A. Whether the city needs a symbol.B.Whether the amusement park should be built.C.Whether the square is a good place for a walk.听第10段材料,回答第17至20题。17 What is the speakers attitude?A. No one is born a genius.B. Too much pract
8、ice is not useful.C. Talented people neednt work hard.18. When did Mozart begin composing?A. At the age of three. B.At the age of five. C.At the age of eight.19.How did Jimi Hendrix learn to play the guitar?A. By going to school. B. His dad taught him. C.He taught himself.20. What happened to Einste
9、in after graduation?A. He couldnt find a job.B.He was an immediate success.C. He gave up his studies for a while.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ATop Things to Do With Kids in LondonPlay at the Museum of London DocklandsAddress: No. 1 WarehouseLondon E1
10、4 4AL, the UKThe Museum of London Docklands has a great play area called Mudlarks. Everything is themed around life in the London docks, so big kids can weigh goods or put tea sets into a model ship while the smaller kids get to move around and play with large foam(泡沫) bananas and London buses or pr
11、etend to drive a DLR (Docklands Light Railway) train.Take a Picture in Kensington GardensAddress: London W22UH, the UKStop by the bronze statue of the fictional character Peter Pan in Kensington Gardens, which is located next to Hyde Park, for the opportunity to take a photo and even read one of the
12、 famous Peter Pan stories by J.M.Barrie. The exact location of the statue was chosen by Barries,who lived close to Kensington Gardens and published his first Peter Pan story in 1902 using the park for inspiration.Explore the London DungeonAddress: The Queens Walk, London SE1 7PB, the UKThe London Du
13、ngeon calls itself the worlds most famous horror attraction. The new London dungeon, which moved from Tooley Street to its new home near County Hall and the London Eye and cost millions of pounds to build, features live actors dressed in scary clothes as historical figures, realistic special effects
14、 and two breathtaking rides to bring back a thousand years of Londons dark past.See the Animals at the London ZooAddress: Outer Circle,London NW1 4RY, the UKThe London Zoo is an excellent family day out for kids and adults, and once youre inside you can easily spend a whole day there. Daily events i
15、nclude a tropical bird tour, the Megabugs Live show, a showcase of big fish, and an event known as Giraffe High Tea as well as shows with birds and small animals at the Animals in Action Amphitheatre.1. What can you learn about the Museum of London Docklands?A. It provides Mudlarks for parents to re
16、st.B. Its play area is suitable for kids of all ages.C. Big kids can make foam bananas for small kids there.D. Kids can have the chance of driving a Docklands Light Railway train.2. When exploring the London Dungeon, visitorsA. would learn more about Londons historyB. could understand the reason and
17、 process of its relocationC. will experience two breathtaking rides around LondonD. can dress up as historical figures to create Londons history3. If you want to enjoy a tropical bird tour, you can go toA. The Queens Walk,London SE1 7PB, the UKB. London W22UH,the UKC. Outer Circle,London NW1 4RY, th
18、e UKD. No.1 Warehouse,London E14 4AL,the UK【答案】1. B 2. A 3. C【解析】这是一篇应用文,文章介绍了四个可以带孩子一起去体验和参观的地点的详细情况。【1题详解】细节理解题。由第一段中的“so big kids can weigh goods or put tea sets into a model ship while the smaller kids get to move around and play with large foam(泡沫) bananas and London buses or pretend to drive a
19、 DLR (Docklands Light Railway) train.”可知,大一点的孩子可以称货物的重量,或者把茶具放进轮船模型中,而小一点的孩子可以四处走动,玩大泡沫香蕉和伦敦巴士,或者假装驾驶一辆码头轻轨火车。无论是大孩子还是小孩子都可以在这里找到乐趣,即:它适合各个年龄阶段的孩子。故选B项。【2题详解】细节理解题。由第三段中的“live actors dressed in scary clothes as historical figures, realistic special effects and two breathtaking rides to bring back a
20、thousand years of Londons dark past(真人演员穿着恐怖的服装扮成历史人物,逼真的特技效果,以及两场惊险的骑行,重现伦敦一千年的黑暗历史。)”可知,游客在London Dungeon可以了解历史人物和一千年以前的黑暗历史,故选A项。【3题详解】细节理解题。由最后一段中的“Daily events include a tropical bird tour”可知动物园的日常活动包括热带鸟表演,如果你想享受热带鸟之旅,你可以去Outer Circle,London NW1 4RY, the UK。故选C项。BMatthew Whitaker has been blin
21、d since birth. His parents were told that he only had a 50% chance of survival, and he experienced 11 operations before he was even two years old.Despite being faced with these terrible situations, he survived. Not only that, he exhibited an excellent gift for playing the piano; by the time he was 3
22、 years old, he was playing two-handed piano compositions and writing his own songs without ever having a teacher. At the age of 5, he even could play the songs completely after hearing them one time.Dalia Sakas, the director of New Yorks Filomen M. D Agostino Greenberg Music School,recalls the momen
23、t she decided to take Matthew on as a student when he was five years old, making him the youngest person to ever attend the school. Now only 18 years old,Whitaker has since toured the world,headlined famous sites from Carnegie Hall to Kennedy Center,and won a number of music awards.Such is the heigh
24、t of Whitaker s talent that he caught the attention of Dr. Charles Limb, a neurologist who also happens to be a fellow musician. Dr.Limb was attracted by what might have been going on inside Whitaker s brain, so with the permission of the musician and his family, Whitaker took two MRI exams - first
25、while being exposed to different stimuli,including music,and then while he played on a keyboard.What Dr.Limb was surprised to find was that Whitaker s brain seemed to have repurposed its own disused visual cortex(视觉皮质)in order to build other neurological(神经系统的)pathways. Even when Whitaker was simply
26、 listening to one of his favorite music, his entire visual cortex lit up.When Dr.Limb presented Whitaker with his brain scans showing how his brain lit up when he listened to music, the musician was amazed. I didnt even know that that was happening. When asked about why his brain was inspired in suc
27、h a way, he simply said I love music”。4. What can we learn about Matthew Whitaker from Para.3?A. He was the youngest disabled piano player in the school.B. Dalia Sakas helped him tour the world to play the piano.C. He had visited a lot of tourist attractions by the time he was 18.D. He has achieved
28、great success in music when he is just eighteen.5. What was Dr. Limb probably interested in about Matthew?A. His brains reaction to music.B. The terrible condition of Matthew.C. The special structure of his brain.D. The wonderful performance of Matthew.6. What do you know about the result of Whitake
29、r s brain scans?A. It showed that Whitaker was just a common boy.B. Dr. Limb and Whitaker both felt unexpected about it.C. Dr.Limb thought that it wasnt reasonable and complete.D. It explained how Whitaker remembered the songs after listening.7. What is the best title for the text?A. A Scientist Is
30、Studying an 18-Year-old Piano PlayerB. An 18-Year-Old Blind Piano Player Is Studying His BrainC. A Scientist Studies an 18-Year-old Blind Piano Players BrainD. An 18-Year-Old Piano Player Helps Scientists With Music【答案】4. D 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文,讲述了一位科学家研究一位18岁的盲人钢琴天才的大脑的故事。详解】1.细节理解题。根据第三段最
31、后一句话“”Now only 18 years old,Whitaker has since toured the world,headlined famous sites from Carnegie Hall to Kennedy Center,and won a number of music awards.现在只有18岁的惠特克已经环游世界,在从卡内基音乐厅到肯尼迪中心的音乐表演上领衔,并赢得了许多音乐奖项。”可知,马修在他18岁的时候已经完成了全球演出,赢得了许多奖项,所以在他18岁的时候在音乐上已经获得成功。故选D。2.细节理解题。根据第四段最后一句“Such is the heig
32、ht of Whitaker s talent that he caught the attention of Dr. Charles Limb, a neurologist who also happens to be a fellow musician.Dr.Limb was attracted by what might have been going on inside Whitaker s brain, so with the permission of the musician and his family, Whitaker took two MRI exams - first
33、while being exposed to different stimuli,including music,and then while he played on a keyboard.”(惠特克的才华如此之高,引起了神经学家查尔斯林姆博士的注意,他恰好也是一位音乐家。利普博士被惠特克的大脑内部可能发生的事情所吸引,所以在惠特克和他家人的允许下,他带惠特克r做了两次核磁共振检查第一次是在不同的刺激下,包括音乐,然后是在键盘上弹奏。)可知,Dr. Limb对惠特克感兴趣的是惠特克的大脑对音乐的反应。故选A。3.细节理解题。根据倒第二段第一句“What Dr.Limb was surpris
34、ed to find was that Whitaker s brain seemed to have repurposed its own disused visual cortex(视觉皮质)in order to build other neurological(神经系统的)pathways.”(令利普博士惊讶的是,他发现惠特克的大脑似乎重新利用了自己被废弃的视觉皮层,以建立其他的神经通路。)和最后一段第一句“When Dr.Limb presented Whitaker with his brain scans showing how his brain lit up when he
35、listened to music, the musician was amazed.”(当利普博士向惠特克展示他的大脑扫描图时,扫描图显示当他听音乐时,他的大脑是如何活跃起来的,这让这位音乐家很惊讶。)可知,利普博士和惠特克对这个检查结果是震惊的,没有预料到的,故选B。3.主旨大意题。文章第一、二、三段讲述了惠特克从小眼盲,但是是一个天才少年,在十八岁时就在音乐上取得了巨大成功,后三段讲述了利普博士因为好奇而对他的大脑进行了扫描检测,发现了令人惊讶的结果。所以标题应为“一位科学家研究一位18岁的盲人钢琴演奏者的大脑”,故选C。CDenmark is only about half the s
36、ize of South Carolina, but it produces more of its electricity from wind than any other country in the world. Thats not because its a particularly breezy country; it has pretty ordinary average wind speeds. The reason the Danes now get 47% of their electricity from wind,with more to come,comes down
37、to a combination of history and policy.First, the history: Paul la Cour was a scientist and inventor who experimented with and engineered early wind power machines at the start of the 20th century. So its not surprising that Denmark spent money developing wind power early, beginning at a national le
38、vel in the 1970s.In the 1980s,due to a strong grassroots movement disagreeing with nuclear power plants, Denmark increased production before many other countries were even considering it.Denmark has also had significant government support for wind-energy projects, as well as support from the country
39、s technology-focused universities. Even back in 2002, the country was taking climate change warnings seriously, aiming to cut fossil-fuel emissions by 20 percent, which it did via renewable energy investment and implementation.Some of the worlds largest companies in the area - including Vestas, whic
40、h builds turbines, and Orsted, which specializes in offshore wind projects - are Danish,so the country has an impact beyond its borders.The great impact of Denmarks wind-energy business is important because its a small country, so while an almost 50% rate of electricity from wind is admirable, its a
41、lso small in terms of overall global impact.While Denmark gets almost half of its electricity needs covered from 5,758 megawatts (MW) of capacity, Spains 23,000 MTW covers just 18 percent of its electricity supply as its a much bigger country. China is the leader in wind energy at 221,000 MW,and the
42、 U.S. comes second in the world at about 96,000 MW.Denmarks long support for wind-energy technology and its policies made in support of wind energy have proven this approach can work to decarbonize the economy, even on a bigger scale.At the end of 2019, lawmakers in Denmark set a new goal: increasin
43、g the percentage of electricity sourced from renewable power to 100%.8. What can we learn about Denmark in developing wind power?A. It has the advantage of strong winds.B. Its weather conditions are unfavorable.C. It is experienced in this area.D. It met with strong disagreement at first.9. The four
44、th paragraph mentions two companies to showA. the bright future of the wind power businessB. the fierce competition in the area of wind powerC. Denmarks dependence on the wind-energy businessD. Denmarks international status in the wind-energy business10. Which country produces the most wind power?A.
45、 The U.S.B. Denmark.C. Spain.D. China.11. What is indicated in the last paragraph?A. A hopeful future of the green economy.B. The urgent need to develop wind energy worldwide.C. A long way to go to full dependence on clean energy.D. Wind energys leading role as a form of renewable power.【答案】8. C 9.
46、D 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文,用生动易懂的语言为读者讲述了丹麦风力发电产业相关的知识与情况,以及丹麦在世界风能发电产业中所处的位置与作出的贡献。【详解】1.细节理解题。根据第一段第二句“Thats not because its a particularly breezy country; it has pretty ordinary average wind speeds. ”(这并不是因为它是一个特别微风习习的国家;它的平均风速非常普通。)可知,丹麦的风力并不强,所以选项A错,排除A;根据第二段最后一句“In the 1980s,due to a strong
47、grassroots movement disagreeing with nuclear power plants, Denmark increased production before many other countries were even considering it.”(在20世纪80年代,由于一场反对核电站的强大草根运动,丹麦在许多国家还没有考虑之前就提高了产量。)可知,人们反对的是核动力工厂,所以选项B错,排除B;根据文章第二段第一句“Paul la Cour was a scientist and inventor who experimented with and eng
48、ineered early wind power machines at the start of the 20th century. ”(保罗拉库尔是一名科学家和发明家,他在20世纪初试验和设计了早期风力发电机。)可知,科学家、发明家拉库厄在二十世纪初就已经试验过早期的风力机器。即在此方面富有经验。所以选项C正确。故选C。2.推理判断题。根据第四段最后一句“so the country has an impact beyond its borders”(因此,这个国家的影响力超出了国界)可知,so表示因果关系,所以第四段提及两个公司是为了表明丹麦在风能行业的国际地位,故选D。3.细节理解题。
49、根据文章倒数第二段最后一句“China is the leader in wind energy at 221,000 MW,and the U.S. comes second in the world at about 96,000 MW.”(中国以22.1万兆瓦的风力发电位居世界第一,美国以约9.6万兆瓦的风力发电位居世界第二。)可知,中国在风能方面具有领头羊的地位,产出了最多的风能。故选D。4.推理判断题。根据最后一段最后一句“At the end of 2019, lawmakers in Denmark set a new goal: increasing the percentag
50、e of electricity sourced from renewable power to 100%.”(到2019年底,丹麦的立法者们制定了一个新的目标:将可再生能源发电的比例提高到100%。)可知,最后一段暗示了一个绿色经济的有希望的未来。故选A。DIn an interview in 1958 Ermest Hemingway made an admission that has inspired novelists ever since:The final words of A Farewell to Arms, his wartime classic, were rewritt
51、en “39 times before I was satisfied.Those endings have never been published together in their entirety, according to his longtime publisher, Scribner.A new edition of A Farewell to Arms, will be released soon, including all the different endings, with early drafts of other passages in the book. The
52、new edition concludes that the 39 endings that Hemingway referred to are really more like 47. They have been kept in the Ernest Hemingway Collection at the John F.Kennedy Presidential Library and Museum in Boston since 1979. The endings are named and gathered in an appendix in the new edition, a 330
53、-page book whose cover uses the novels original artwork.For readers of Hemingway the endings are a fascinating look into how the novel could haveended with different endings. And since most modern authors produce their work on computers, the new edition also serves as an artifact,with handwritten no
54、tes and long passages crossed out,giving readers a sense of an authors process.Hemingway also left behind a list of titles, like World Enough and Time, Of Wounds and Other Causes,The Enchantment,and etc,which are reprinted in the new edition.Patrick Hemingway,Ernest Hemingways only surviving son, sa
55、id that when Scribner suggested the raw material be published, he agreed. They do give insight into how Hemingway was thinking, but no matter how much you analyze a classic bit of writing,you can never really figure out what makes talent work.said Patrick Hemingway,who is 84.Susan Moldow, the publis
56、her of Scribner, says that Hemingway is an all-time strong seller. After reading the various endings,Ms.Moldow added, she didnt question the authors decision; the ending has stood the test of time. She said,I think we have to be glad that he chose the ending in line with his Style.12. What can we kn
57、ow about A Farewell to Arms?A. It is a novel written during the times of wars.B. Scribner has never published Hemingways worksC. Hemingway tried to write a satisfying ending for it.D. Other writers rewrite their works mostly because of its success.13. What cant readers find in the new edition accord
58、ing to the passage?A. 47 endings of the book.B. Handwritten notes by Hemingway.C. Different unused names of the book.D. A picture of an artifact made by Hemingway.14. What can we know from Patrick Hemingways Words?A. Publishing the new edition is thought to be a good idea.B. It is difficult to find
59、a writer as talented as Ernest Hemingway.C. Readers never really understand Ernest Hemingways works.D. The drafts of the novels are valued more than the novels.15. What does Susan Moldow think of the final ending of the book?A. Ironic.B. Classic.C. Average.D. Interesting.【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【
60、解析】这是一篇说明文。文章讲述了Scribner即将出版一本新书,书中包括海明威当时为“A Farewell to Arm”这本书所写的不同的结尾及多个书名,并写出了不同的人对这本书的出版的评价。【12题详解】细节理解题。从文章第一段中“The final words of A Farewell to Arms, his wartime classic, were rewritten “39 times before I was satisfied.(他的战时经典作品永别了,武器的最后几句话被重写了“39遍才满意”。)”可知,海明威为了给他的作品一个令人满意的结尾,尝试了39遍。故选C项。【1
61、3题详解】推理判断题。根据第二段中” The new edition concludes that the 39 endings that Hemingway referred to are really more like 47.( 新版本总结出当年海明威提到的39个结尾实际上差不多是47个。)”可知选项A正确;根据第三段中的“the new edition also serves as an artifact,with handwritten notes and long passages crossed out”可知新版本中有手写的笔记和被划掉的长篇文章。所以B项正确;根据第四段“Hem
62、ingway also left behind a list of titles, like World Enough and Time, Of Wounds and Other Causes,The Enchantment,and etc,which are reprinted in the new edition.(海明威还留下了一系列的书名,如足够的世界与时间、创伤与其他原因、魅力等,这些都在新版中重印。)”可知选项C正确;根据第二段最后一句中的“a 330-page book whose cover uses the novels original artwork.(这本330页的书的
63、封面使用了小说的原始插图。)”可知,新版本的封面使用了原始小说的插图,并不包括海明威创作的一件工艺品的照片。故选D项。【14题详解】推理判断题。从倒数第二段中的“They do give insight into how Hemingway was thinking(它们确实让我们了解了海明威的想法)”可知,Patrick Hemingway认为这本书的出版可以帮助读者更全面地了解海明威的想法,可见对这本书的出版是持肯定态度的。A选项“出版新版本被认为是一个好主意”描述正确。故选A项。【15题详解】推理判断题。A. Ironic.讽刺的;B. Classic.经典的;C. Average.普通
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
