江苏省南通市2020-2021学年高三英语上学期期中学情检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南通市 2020 2021 学年 英语 上学 期期 中学 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南通市2020-2021学年高三英语上学期期中学情检测试题(含解析)选择题部分 (共85分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the man most probably doing?A. Having a job interview. B. Applying for a college. C. Visiting sick kid
2、s.2. What are the speakers mainly talking about?A. A musical instrument. B. A volleyball player. C. A familiar person.3. How much is the mountain bike now?A. $200. B. $40. C. $160.4. What does the man probably do?A. A visitor. B. A singer. C. A writer.5. What does the woman mean?A. Jason is likely t
3、o be the winner.B. She doesnt agree with the man.C. Jason will fall on the ball.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. How is the woman feeling?A. Good. B. Angry. C. Sad.7. What
4、 is the “something terrible”?A. Her ball got lost. B. Her car was damaged. C. Her dog got killed.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why does the woman want to change the meeting time?A. She has a problem with her report.B. She has another meeting too close to it.C. She has to move to a new house.9. What is the new
5、meeting time?A. 11:00 am. B. 9:00 am. C. 1:00 pm.10. What is the woman going to do at the meeting?A. Give a report. B. Chair the meeting. C. Share an agenda.听第8段材料,回答第11至13题。11. How did the boy do in his economics exam?A. He failed it. B. He passed it. C. He missed it.12. What does the woman think o
6、f the boy?A. He should have relaxed more. B. He didnt work hard enough. C. He already tried his best.13. What do we know about the family?A. Not rich. B. Unkind. C. Unhealthy.听第9段材料,回答第14至17题14. What is the mans plan for the weekend?A. To go dirtboarding. B. To go snowboarding. C. To climb mountains
7、.15. What is the woman going to Paris for?A. Learning art. B. Taking photos. C. Sightseeing.16. How long will the woman stay in Paris?A. Four days. B. One weekend. C. One week.17. What is the womans big interest?A. Photography. B. Sports. C. Art.听第10段材料,回答第18至20题。18. Who will hold a birthday party?A
8、. Jack. B. Betty. C. Lucy.19. Where is the party held?A. In a country hotel. B. At a swimming club. C. At Lucys home.20. What is the relationship between Betty and Lucy?A. Workmates. B. Cousins. C. Friends.第二部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项, 并在答题纸上将该项涂黑。AThe Mot
9、h Poetry PrizeABOUT THE PRIZEThe Moth Poetry Prize is an annual contest from Irish magazine. It is one of the biggest prizes in the world for a single unpublished poem of any length with the theme of peace. The prize is open to anyone over 16 as long as the poem is previously unpublished,and each ye
10、ar it attracts thousands of entries from new and established poets from over 50 countries worldwide.The shortlist will be announced in June 2019 and the four shortlisted poems will feature in the summer issue of The Moth. The winners will be invited to a special prize-giving event at Poetry Ireland
11、in Dublin in the summer of 2019.THE JUDGEThe poet and novelist Jacob Polley will judge this years Moth Poetry Prize. Jacob is the author of four poetry collections published by Picador,the latest of which,Jackself,won the T. S. Eliot Prize. He is also the recipient of a Geoffrey Faber Memorial Prize
12、,and his novel Talk of the Tovun won a Somerset Maugham Award. He teaches at the University of Newcastle.HOW TO ENTERThe entry fee is 15 euros per poem, and you can enter as many poems as you like.You can enter online or send your poem (s) along with a cheque or postal order made payable to “The Mot
13、h Magazine Ltd. ” with an entry form or a cover letter with your name and contact details and the title of poem(s) attached to: The Moth,Ardan Grange, Milltown, Belturbet, Co. Cavan, Ireland.Please remember to read the rules of the competition before you enter.Call 00 353 (0)87 2657251 or email enqu
14、iriesthemothmagazine. com for more details.1. What information about the contest can we learn?A. Its closing date.B. Its evaluation criteria.C. The award to winners.D. Its organizer.2. What is the requirement of the contest?A. One person can only submit one entry.B. The participants must be Irish ci
15、tizens.C. The entries should be focused on peace.D. Only teenagers of 16 are admitted to take part.3. What will the winners get?A. An award of 15 euros.B. An invitation to Dublin.C. A poetry collection by Picador.D. A chance to interview Jacob Polley.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】这是一篇说明文。介绍了The Moth Poetry
16、Prize这个诗歌比赛的相关信息,包括组织者,参赛要求,裁判以及如何投稿等等。【1题详解】细节理解题。根据第一段中的“The Moth Poetry Prize is an annual contest from Irish magazine.”可知这个诗歌比赛是爱尔兰杂志每年都会举办的一个比赛。也就是说爱尔兰杂志就是组织者,故选D项。【2题详解】细节理解题。根据第一段中的“with the theme of peace”可知所有的参赛诗歌要以和平为主题,故选C项。【3题详解】细节理解题。根据第一段中的“The winners will be invited to a special priz
17、e-giving event at Poetry Ireland in Dublin in the summer of 2019.”可知获奖者将被邀请参加2019年夏季在都柏林举办的爱尔兰诗歌特别颁奖活动。故选B项。BOfficer Michael Rivers, a policeman who was snapped and the image shared on Facebook, as he sat sharing his lunch with a homeless woman at the side of the road in North Carolina, in the USA,
18、is praised.According to Chris Barnes, his wife Cassie took the photo while she was on her lunch break. She saw the pair sharing a pizza and soft drink while they were having a friendly chat. Mr. Barnes uploaded the image with the notes: Cassie was out on her lunch break and observed the officer enjo
19、ying lunch with a homeless person.”Officer Rivers recalled seeing the woman earlier that day. He told Yahoo news: “I was leaving the parking lot of Walmart and she was standing by the stop sign. Her shirt read, Homeless the fastest way of becoming a nobody. I hated that she felt that way.” He added:
20、 “I always try to talk to the homeless just to see how they got into their situation. You know, because it can happen to any one of us, at any given moment.”After he drove away, he circled back to ask if the woman was hungry and if she wanted food. The officer said she was honored by his offer. He b
21、ought them both pizza and Mountain Dew and when the pair sat down to eat, he learned of her family struggles and told her: “Hey, you still got stuff to live for, you still got your life ahead of you. Its never too late.”Officer Rivers, who does recruiting for the Goldsboro PD, hopes to send a messag
22、e of sympathy for others. He added: “When the younger or newer guys come in, I let them know, Hey treating the community like human beings is the most important thing in the world.”“So, if we as police officers show that love and sympathy to everybody, no matter their age, financial background or ra
23、ce, the world would be a better place.”4. Why did Chris Barnes share the photo on Facebook?A. Because it was taken by his wife.B. Because the officer was his friend.C. Because the officer was handsome.D. Because he was impressed by the officers action.5. Why did the officer come back for the homeles
24、s woman?A. Because she asked him for food.B. Because her situation was serious.C. Because he wanted to make a difference to her.D. Because he wanted to become an internet celebrity.6. What does the officer want to pass on to his new colleagues?A. Anyone can become homeless at any given moment.B. Pol
25、icemen should be sympathetic and caring.C. Policemen should become heroes.D. People should learn to draw others attention.7. What does the text mainly talk about?A. A policeman seen sharing lunch with a homeless woman.B. How policemen help the homeless.C. A lucky homeless woman.D. How to become a go
26、od model for policemen.【答案】4. D 5. C 6. B 7. A【解析】这是一篇新闻报道。主要报道了美国北卡罗来纳州警官Michael Rivers坐在路边与一名无家可归的妇女分享午餐的照片被拍到了Facebook上,并受到了好评。文章主要为Rivers警官讲述了这件事情的经过,以及他想要向他的新同事传达警察应该有同情心和爱心的想法。【4题详解】推理判断题。根据第二段According to Chris Barnes, his wife Cassie took the photo while she was on her lunch break. She saw t
27、he pair sharing a pizza and soft drink while they were having a friendly chat. Mr. Barnes uploaded the image with the notes: Cassie was out on her lunch break and observed the officer enjoying lunch with a homeless person.”可知据Chris Barnes说,这张照片是他妻子Cassie在午休时拍的。她看到他们一边友好地聊天,一边分享披萨和饮料。Barnes先生上传了这张照片,
28、并附上说明:“Cassie出去吃午饭,发现这名警官正在和一个无家可归的人共进午餐。”由此可推知,Chris Barnes会在Facebook上分享这张照片,是因为他对警官的行为印象深刻。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第三段中He told Yahoo news: “I was leaving the parking lot of Walmart and she was standing by the stop sign. Her shirt read, Homeless the fastest way of becoming a nobody. I hated that she felt
29、 that way.” He added: “I always try to talk to the homeless just to see how they got into their situation. You know, because it can happen to any one of us, at any given moment.”可知他告诉雅虎新闻:“我正要离开沃尔玛的停车场,她就站在停车标志旁边。她的衬衫上写着:无家可归是成为无名小卒的最快方式。我讨厌她那样想。”他还说:“我总是试着和无家可归的人谈谈,看看他们是怎么陷入这种困境的。因为它可能在任何时候发生在我们每个人
30、身上。”以及第四段中He bought them both pizza and Mountain Dew and when the pair sat down to eat, he learned of her family struggles and told her: “Hey, you still got stuff to live for, you still got your life ahead of you. Its never too late.”可知他给他们买了披萨和Mountain Dew,当他们坐下来吃饭时,他知道了她的家庭的状况,并告诉她:“嘿,你仍然有生活的理由,在前
31、面你仍然有你的生活。现在还不晚。”由此可推知,警察回来找那个无家可归的女人,是因为他想对她有所影响。故选C。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中Officer Rivers, who does recruiting for the Goldsboro PD, hopes to send a message of sympathy for others.可知为Goldsboro警察局招募人员的Rivers警官希望向其他人传达同情的信息。以及最后一段“So, if we as police officers show that love and sympathy to everybody, n
32、o matter their age, financial background or race, the world would be a better place.”可知“所以,如果我们作为警察对每个人都表现出爱和同情,不管他们的年龄、经济背景或种族,世界将会更美好。”由此可知,这位官员想向他的新同事传达警察应该有同情心和爱心。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段Officer Michael Rivers, a policeman who was snapped and the image shared on Facebook, as he sat sharing his lunc
33、h with a homeless woman at the side of the road in North Carolina, in the USA, is praised.可知美国北卡罗来纳州警官Michael Rivers坐在路边与一名无家可归的妇女分享午餐的照片被拍到了Facebook上,并受到了好评。结合文章主要为Rivers警官讲述了这件事情的经过,以及他想要向他的新同事传达警察应该有同情心和爱心的想法。由此可知,文章主要讲了一名警察与一名无家可归的女士共享午餐。故选A。CWhen you really love a book, or have just scored a ne
34、w one that youre dying to read, it can be exciting to pick up a smooth, shiny hardcover copy that creaks (发出吱嘎声) a little bit when you open it. But those hardcover books can be heavy, and new ones arent cheap, either. Sometimes, youd just rather have a portable paperback but if its a new book youre
35、after, you might have to wait a full year or so to get it in paperback form. Why are books released as hardcovers first?Not so long ago, hardcover books were the only type of books. Before the appearance of mass production, print runs were limited, and books were hard-bound and expensive. Around the
36、 1930s, that changed with the production of mass-produced paperback books, which consisted with a huge surge in reading as a leisure activity around World War II. Paperback books were more affordable and cheaper to produce, which still holds true today.Despite the seeming advantages of paperbacks, t
37、here are several reasons why the hardcover has persisted. Because of its history, it conveys a bit more legitimacy (正统性) in the book world than the paperback does. “The hardback is a mark of quality.it shows booksellers and reviewers that this is a book worth paying attention to,” Philip Jones, edit
38、or at the Bookseller, explains to The Guardian.But the major reason why books come out as hardcovers is that people buy them, despite their higher cost. The New York Times compares it to movies being released in theaters several months before they arrive on DVD. “Just as film fans like to see films
39、on the big screen, collectors enjoy the hardbacks superior quality,” according to The Times. And because theyre profitable, publishers can gain more from hardcovers, which “will often sell at twice the price of their paperback edition but do not cost twice as much to produce,” Jones explains.8 What
40、can we learn about hardcover books from the first paragraph?A. They are heavy but not expensive.B. They appeal to real book-lovers.C. They take a long time to come out.D. They are not preferred by book-lovers.9. What does the underlined word “surge” in paragraph 2 mean?A. Increase.B. Success.C. Diff
41、erence.D. Drop.10. Why are hardback books still printed today?A. They are brilliantly edited.B. They convey correct information.C. They are worth collecting.D. They sell better than paperbacks.11. What is the main purpose of the passage?A. To introduce hardcover books.B. To present a new social find
42、ing.C. To encourage people to read books.D. To explain a confusing problem.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】本文是一篇说明文,精装书比平装书更贵,但是为什么书籍首先以精装书的形式发行呢?文章就此现象解释了精装书和平装书演变的历史,以及如今仍印刷精装书的原因。【8题详解】细节理解题。根据第一段“When you really love a book, or have just scored a new one that youre dying to read, it can be exciting
43、 to pick up a smooth, shiny hardcover copy that creaks a little bit when you open it.” 当你真的很喜欢一本书,或者刚刚得到一本你非常想读的新书时,拿起一本光滑、闪亮的精装书是一件令人兴奋的事情,当你打开它的时候,它会吱吱作响。可知,精装书吸引了真正的图书爱好者。故选B项。【9题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Around the 1930s, that changed with the production of mass-produced paperback books” 20世纪30年代左右,随着大量生
44、产平装书,这种情况发生了改变。所以二战期间,阅读作为一种休闲活动出现了激增。由此可知划线词意思为“增加”,故选A项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“Just as film fans like to see films on the big screen, collectors enjoy the hardbacks superior quality,” according to The Times.” 正如影迷喜欢在大屏幕上看电影一样,收藏者也喜欢精装书的高品质。由此可知,精装书到今天还在印刷,因为他们值得收藏。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据第一段“Why are book
45、s released as hardcovers first?”为什么书籍首先以精装书的形式发行?以及短文介绍了精装书比平装书更贵,但是为什么书籍首先以精装书的形式发行呢?文章就此现象解释了精装书和平装书演变的历史,以及如今仍印刷精装书的原因。由此可推知,这篇文章主要的目的是为了解释一个令人困惑的问题,故选D项。DIn 1926, US automaker Henry Ford shortened its employees workweek from six eight-hour days to five, with no pay cuts. Its something workers an
46、d labor unions had been calling for. Ford wasnt responding to worker demands; he was being a businessman. He expected increased productivity and knew workers with more time and money would buy and use the products they were making. It was a way of encouraging consumerism and productivity to increase
47、 profits, and it succeeded.Since standardization of the 40-hour workweek in the mid-20th century, everything has changed but the hours. If anything, many people are working even longer hours, especially in North America. This has a severe influence on human health and well-being, as well as the envi
48、ronment. Until the Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male, to work full-time. Now, women make up 42 percent of the worlds full-time workforce. Technology has made a lot of work unnecessary, with computers and robots doing many tasks previously performed b
49、y humans.Well into the 21st century, we continue to work the same long hours as 20th century laborers, using up ever more of Earths supply to produce more goods that we must keep working to buy, use and replace in a seemingly endless cycle of hard work and consumption. Its time to pause and consider
50、 better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.The UK think tank, New Economics (经济学)Foundation, argues that a standard 21-hour workweek would address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption
51、, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for each other, and simply to enjoy life.Economic systems that require constant growth on a finite (有限的)planet dont make sense. Its time for a change in our economic thinking.12. Why did Ford decide to shorten
52、 the workweek?A. To cut workers pay.B. To make more profits.C. To respond to worker demands.D. To meet labor unions, requirements.13. What change in the workforce happened after World War ?A. More women worked full-time.B. The number of laborers decreased.C. Technology enabled people to work shorter
53、 hours.D. It was unnecessary for a familys oldest male to work.14. What can we infer from the third paragraph?A. Longer working hours means better consumption ability.B. The 21st century sees the longest working hours in history.C. The cycle of hard work and consumption should be changed.D. Pausing
54、our way of living can change the present workweek.15. New Economics Foundation thinks a 21-hour workweek will _.A. increase unemploymentB. cause various problemsC. encourage people to enjoy lifeD. challenge the economic growth【答案】12. B 13. A 14. C 15. C【解析】【分析】本文是一篇议论文。讨论了随着经济和社会各个方面的发展,每周工作时长的规定也有必
55、要调整。【12题详解】细节理解题。根据第一段“It was a way of encouraging consumerism and productivity to increase profits, and it succeeded.”这是鼓励消费主义和提高生产力以增加利润的一种方式,而且成功了。可知,福特公司的举措的目的是鼓励消费和提高工作效率,进而提高效益。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Until the Second World War, it was common for one person in a family, usually the oldest male
56、, to work full-time. Now, women make up 42 percent of the worlds full-time workforce.”在第二次世界大战之前,一个家庭中有一个人(通常是最年长的男性)全职工作是很常见的。如今,女性占全球全职劳动力的42%。可知,二战之前每个家庭中一般是最年长的男性工作,而在那之后至今,越来越多的女性成为主要劳动力。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第三段“a seemingly endless cycle of hard work and consumption”在一个看似永无止境的艰苦工作和消费循环中。和“Its ti
57、me to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.”是时候停下来考虑更好的生活方式了,比如从化石燃料驱动的生活方式转变为我们以消费者为基础的工作周。可知,努力工作和消费的循环应该改变。故选C项。【15题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The UK think tank, New Economics (经济学)Foundation, argues that a
58、standard 21-hour workweek would address a number of interconnected problems: overwork, unemployment, over-consumption, high carbon emissions, low well-being, and the lack of time to live sustainably, to care for each other, and simply to enjoy life.”英国智库,新经济基金会,认为一周工作标准又将会解决许多相互关联的问题:“过度劳累、失业、过度消费、高
59、碳排放、低福利以及没有时间去可持续地生活,相互照顾和简单的享受生活”。可知,新经济基金会认为每周工作21个小时能够鼓励了人们享受生活。故选C项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第3题文章中,根据第三段“a seemingly endless cycle of hard work and consumption”在一个看似永无止
60、境的艰苦工作和消费循环中。和“Its time to pause and consider better ways to live like shifting from fossil-fueled lifestyles with which our consumer-based workweeks are connected.”是时候停下来考虑更好的生活方式了,比如从化石燃料驱动的生活方式转变为我们以消费者为基础的工作周。可知,努力工作和消费的循环应该改变。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项, 并在答题纸上将该项涂黑。选
61、项中有两项为多余选项。How to Make a Good Impression on Your TeacherMaking a good first impression on your teacher is an important part of having a good school year. You dont have to be smart to get a teacher to appreciate you.Introduce yourself at the first opportunity. Talk to them for a minute or so if you w
62、ant to. This shows that you arent afraid to socialize and that you have confidence. Most teachers like students who have confidence and share the same hobbies with them. _16_Be obedient, especially for the first few weeks of school. Always raise your hand before speaking. Dont hesitate to ask questi
63、ons if you dont understand anything. _17_ This implies that you want to learn and that you strive to do well in school. Just make sure you dont ask questions too often._18_ Teachers love cheerful students. So keep a positive attitude. Besides, participating shows that you understand what your teache
64、r is talking about. It will seem like that you are prepared and listening in class.Listen carefully and study hard. Know when to pay attention. Having to ask the teacher to repeat themselves can be embarrassing. _19_ If you do, youll score highly in your first test. Maintaining your grades throughou
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
