河南省豫南九校2020-2021学年高二上学期1月第四次联考英语试题 Word版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省豫南九校2020-2021学年高二上学期1月第四次联考英语试题 Word版含解析 河南省 豫南九校 2020 2021 学年 上学 第四 联考 英语试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、豫南九校2020-2021学年上期第四次联考高二英语试题(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)第一部分 听力(略)第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项AEdinburgh is the worlds festival cityThere are 12 festivals throughout the year half of which are celebrated during the months of July and AugustThousands of people v
2、isit the Scottish capital during the summerHere are some of the events they can enjoy:The Edinburgh International FestivalThis is the original Edinburgh festival, which began in 1947Actors, musicians, dancers and opera singers from all over the world perform to huge audiencesYou need tickets for mos
3、t events which take place in theatres around the cityThe Edinburgh Festival Fringe(艺穗芳)This is the largest arts festival in the world with thousands of shows taking place across the cityMore than 20, 000 artists take part, as the festival is open to anyoneVisitors can choose from a huge variety of a
4、ctsJoin thousands of visitors and locals at the Royal Mile, Edinburghs main street, to watch all kinds of performers and showsThe Edinburgh International Book FestivalThe largest book festival in the world began in 1983 and takes place every year in Charlotte Square Gardens, in the centre of Edinbur
5、ghThere are more than 700 events for children and adults who love booksYou can meet many authors, talk to them, ask them to sign a book or listen to them talk about their storiesChildren can listen to stories and watch illustrators(插画家) draw picturesThe Edinburgh Jazz and Blues FestivalMusic lovers
6、come to this festival to enjoy music shows around the cityOne of the highlights(精彩部分)of this musical event is the street carnival which is free to allArtists perform street theatre, dance and circus shows in amazing costumes, and everyone can join in the dancing1. What can people do at the Edinburgh
7、 International Festival?A. Meet many authors and talk to themB. Experience the street carnivalC. Buy tickets to watch performancesD. Get actors and musicians signatures2. Which one is the largest arts festival in the world?A. The Edinburgh International FestivalB. The Edinburgh Festival FringeC. The
8、 Edinburgh International Book FestivalD. The Edinburgh Jazz and Blues Festival3. Whats the authors purpose in writing the passage?A. To introduce a few Edinburghs eventsB. To tell readers about EdinburghC. To share good feelings with readersD. To show us how to celebrate important festivals【答案】1. C
9、2. B 3. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了爱丁堡的四个艺术节。【1题详解】细节理解题。根据文章第三段“Actors, musicians, dancers and opera singers from all over the world perform to huge audiencesYou need tickets for most events which take place in theatres around the city” 来自世界各地的演员、音乐家、舞者和歌剧演唱家为众多观众表演。你需要买票才能看大部分在城里剧院里举行的活动。因此在Edinburg
10、h International Festival,可以买票观看表演,故选C。【2题详解】细节理解题。根据第四段“This is the largest arts festival in the world with thousands of shows taking place across the city” 这是世界上最大的艺术节,有成千上万的表演在整个城市上演。由此可知The Edinburgh Festival Fringe为世界上最大的艺术节,故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一和第二段Edinburgh is the worlds festival cityThere are
11、12 festivals throughout the year, half of which are celebrated during the months of July and AugustThousands of people visit the Scottish capital during the summerHere are some of the events they can enjoy: 爱丁堡是世界的节日之都。一年中有12个节日,其中一半在7月和8月庆祝。在夏天,成千上万的人参观苏格兰首都。以下是一些他们可以享有的活动。再根据下文介绍的四个艺术节,可推断作者写这篇文章就
12、是介绍爱丁堡的一些关于艺术节的活动,故选A。【点睛】应用文多是细节理解题。一般定位关键词适用于解答细节理解题。通过定位关键词解题,考生在阅读题干时,把题干中有标记意义的词或词组标记出来,或者选项中的关键词,然后用这个词回到原文当中定位。如小题1题干中的Edinburgh International Festival,再如小题3题干中的the largest arts festival,可以帮助快速找出答案。BJoseph Banks was born on 13 February 1743 in LondonHis passion for botany began at schoolFrom
13、1760 to 1763 he studied at Oxford University, during which time he received a great deal of fortuneIn 1766 Banks traveled to Newfoundland and Labrador, collecting plant and other specimens(标本)The same year he was elected a fellow of the Royal SocietyIn 1768 he joined the Societys expedition, led by
14、Captain James Cook, to explore the uncharted lands of the South PacificThe expedition circumnavigated(环航) the globe and visited South America, Tahiti, New Zealand, Australia and JavaBanks collected a great number of specimens on the way and, on his return, his scientific account of the voyage and it
15、s discoveries sparked considerable interest across EuropeBanks was interested in plants that could be used for practical purposes and be introduced into other countries for possible commercial useAfter he became president of the Royal Society in 1778, he promoted the career of many scientists and in
16、 his capacity as director of the Royal Botanic Gardens at Kew, sent many botanists abroad to find new plants and extend the Gardens collectionIn 1781 Banks was made a baronet (准男爵), and in 1795 received the order of Knight Commander of the Bath; two years later he was admitted to the Privy Council(枢
17、密院)In 1793 his name was given to the Banks Islands, a volcanic group of islands near Vanuatu in the PacificThese were explored and named by Captain Bligh-Banks had helped arrange a previous expedition of BlighsBanks died on 19 June 18204. Please choose the correct order about what happened to Jose B
18、anksaHe received the order of Knight Commander of the BathbHe sent many botanists abroad to find new plantscHe joined the Societys expeditiondHe elected a fellow of the Royal SocietyA. c, d, a, bB. d, c, b, aC. d, b, c, aD. c, d, b, a5. The underlined word sparked in Paragraph 2 probably means _A. s
19、howedB. amusedC. causedD. declared6. Which of the following best describes Joseph Banks?A. AdventurousB. HumorousC. DemandingD. Skeptical7. Why was his name given to the Banks Islands in 1793?A. Because he visited the islandsB. Because he was admitted to the Privy CouncilC. Because he had close rela
20、tionship with Captain BlighD. Because he had helped arrange a previous expedition of Blighs【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章简述了Joseph Banks的生平事迹。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“The same year he was elected a fellow of the Royal Society”(同年,他被选为皇家学会会员。),第二段“In 1768 he joined the Societys expedition, led by C
21、aptain James Cook, to explore the uncharted lands of the South Pacific”(1768年,他加入了由詹姆斯库克船长率领的协会探险队,去探索南太平洋未知的土地。),第三段“After he became president of the Royal Society in 1778, he promoted the career of many scientists and in his capacity as director of the Royal Botanic Gardens at Kew, sent many botan
22、ists abroad to find new plants and extend the Gardens collection”(1778年他成为皇家学会主席后,他促进了许多科学家的事业发展。作为位于邱园的皇家植物园主任,他派遣了许多植物学家到国外寻找新植物并扩大花园的收藏。)以及最后一段“In 1781 Banks was made a baronet (准男爵), and in 1795 received the order of Knight Commander of the Bath; two years later he was admitted to the Privy Coun
23、cil(枢密院)”(1781年班克斯被授予准男爵称号,1795年被授予巴斯骑士司令勋章;两年后,他被选入枢密院。)可知,关于Jose Banks的生平的顺序是dcba。故选B项。【5题详解】词义猜测题。根据画线词前的“The expedition circumnavigated(环航) the globe and visited South America, Tahiti, New Zealand, Australia and JavaBanks collected a great number of specimens on the way”可知,探险队环游全球,访问了南美洲、塔希提岛、新西
24、兰、澳大利亚和爪哇岛。Banks在途中收集了大量标本,回国后他对本次航行以及科学的发现自然会“引起”整个欧洲的兴趣。由此可知画线词词义为“引起”,故选C项。【6题详解】推理判断题。根据文章第一段“In 1766 Banks traveled to Newfoundland and Labrador, collecting plant and other specimens(标本)”(1766年,Banks前往纽芬兰和拉布拉多采集植物和其他标本。)以及第二段“In 1768 he joined the Societys expedition, led by Captain James Cook,
25、 to explore the uncharted lands of the South PacificThe expedition circumnavigated(环航) the globe and visited South America, Tahiti, New Zealand, Australia and JavaBanks collected a great number of specimens on the way and, on his return, his scientific account of the voyage and its discoveries spark
26、ed considerable interest across Europe”(1768年,他加入了由詹姆斯库克船长率领的协会探险队,探索南太平洋的未知之地。探险队环游全球,访问了南美洲、塔希提岛、新西兰、澳大利亚和爪哇岛。Banks在途中收集了大量标本,回来后,他对这次航行及其发现的科学描述在整个欧洲引起了极大的兴趣。)可知,Joseph Banks极具探险精神。故选A项。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段“In 1793 his name was given to the Banks Islands, a volcanic group of islands near Vanuatu
27、in the PacificThese were explored and named by Captain Bligh-Banks had helped arrange a previous expedition of Blighs”(1793年,他名字被命名为班克斯群岛,这是太平洋瓦努阿图附近的一个火山群,由布莱船长探索并命名,班克斯曾帮助安排布莱的探险队。)可知,Banks曾帮助安排布莱的探险队所以他的名字被命名为班克斯群岛。故选D项。CArchitectural history can take you through the evolution of those structures
28、 that served as a mark to remote civilizations, like the Egyptians and their architecture, reflected in pyramids, tombs, and many other ancient buildings along the Nile RiverIn fact, the first big architectural design recorded in history was the work of Imhotep, Egyptian high priest(主教), who designe
29、d and built the complex(综合建筑群) that took the name of his king, between the years 2630 to 2611 BCRuins of the most varied architecture speak for themselves about the most varied civilizations, traditions, and beliefs around the worldWithout architecture, the history of mankind would be incompleteMany
30、 surviving buildings of the ancient world are examples of the great things that architecture can do for the worldAmong them, we can name the Great Pyramid, listed as one of the seven wonders of the ancient world, and the great Wall of China, built between the years 221 to 206 BCAs time passed, all b
31、uildings and designs began to take special characteristics, becoming symbols of different eras identified as architectural stylesIn ancient Greece, where buildings seemed to always be the same, there were three types of columns to identify each period of timeThe Romans inherited from the Greeks most
32、 of their traditions, beliefs, and customs, including architecture, but they also developed their ownArchitectural history was influenced by artistic, economic, politic, and socio-cultural events throughout the centuries, and Europe became the cradle(摇篮) of many well-known architects in the years fo
33、llowing the fall of the Roman EmpireAs time passes, the actual architecture differs in shape, materials, construction methods, and designing goals, but the work of the architects will continue for generations to come8. Who made the first big architectural design recorded in history?A. ChineseB. Indi
34、ansC. EgyptiansD. British9. Whats the function of ruins of the architecture according to the passage?A. They give tourists chances to visit themB. They help to satisfy the needs of housesC. They can bring in a great deal of money for the local peopleD. They represent different cultivations, traditio
35、ns, and beliefs there and then10. Why does the writer mention the Great Pyramid?A. To show its strengthB. To tell us its importanceC. To show its special styleD. To prove the function of architecture11. What can we learn from the passage?A. Architectural history was only influenced by economic and p
36、olitic eventsB. The Roman Empire was the cradle of famous architects earlier than EuropeC. The actual architecture remains the same in shape, material and designing goalsD. Europe was the cradle of famous architects earlier than the Roman Empire【答案】8. C 9. D 10. D 11. B【解析】这是一篇说明。文章简述世界建筑史。文章认为建筑史可以
37、带你了解那些作为遥远文明标志的建筑的演变过程,世界上各种各样的建筑遗迹代表着世界上各种各样的文明、传统和信仰。随着时间的推移,实际的建筑在形状、材料、施工方法和设计目标上都有所不同,但建筑师的工作将持续几代人。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段“In fact, the first big architectural design recorded in history was the work of Imhotep, Egyptian high priest(主教), who designed and built the complex(综合建筑群) that took the name
38、 of his king, between the years 2630 to 2611 BC”(事实上,历史上记载的第一个大型建筑设计是由埃及大祭司印Imhotep 在公元前2630年至2611年期间设计并建造的,以他的国王的名字命名。)可知,埃及人完成了历史上第一个大型建筑设计。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段“Ruins of the most varied architecture speak for themselves about the most varied civilizations, traditions, and beliefs around the wo
39、rldWithout architecture, the history of mankind would be incomplete”(世界上各种各样的建筑遗迹代表着世界上各种各样的文明、传统和信仰。没有建筑,人类的历史将是不完整的。)可知,建筑遗迹代表着世界上各种各样的文明、传统和信仰。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段“Many surviving buildings of the ancient world are examples of the great things that architecture can do for the world”(许多现存的古代建筑
40、都是建筑为世界所做的伟大贡献的典范。)可知,文章作者提及埃及金字塔的目的是为了说明古代建筑为世界所做的贡献即证明建筑的功能。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“Architectural history was influenced by artistic, economic, politic, and socio-cultural events throughout the centuries, and Europe became the cradle(摇篮) of many well-known architects in the years following the
41、 fall of the Roman Empire”(几个世纪以来,建筑史受到艺术、经济、政治和社会文化事件的影响,在罗马帝国灭亡后的几年里,欧洲成为许多著名建筑师的摇篮。)可知,欧洲是在罗马帝国灭亡后才成为了许多建筑师的摇篮的。同时根据文章倒数第三段“The Romans inherited from the Greeks most of their traditions, beliefs, and customs, including architecture, but they also developed their own”(罗马人从希腊人那里继承了大部分的传统、信仰和习俗,包括建筑
42、,但他们也发展了自己的传统、信仰和习俗。)可知,罗马人对建筑的了解在当时是很先进的。综合分析可知,罗马帝国是比欧洲更早的著名建筑师的摇篮。故选B项。DAmerican researchers say they have found the strongest link yet between ozone pollution and damage to health. Their findings show that short-term increases in ozone lead to higher death rates in cities. Ozone is a form of oxy
43、gen. The gas is produced naturally in the upper atmosphere to protect the Earth against radiation from the sun. But human activity can also create ozone in the lower atmosphere. Gasses from vehicles and industry react with sunlight to form this ozone. Levels usually increase in the warmer months. Oz
44、one is the main chemical in smog, the air pollution that is a combination of fog and smoke. Ozone has been linked to heart and lung problems especially, and to higher rates of hospital cases. Researchers from Yale University and Johns Hopkins University did the study. Michelle Bell of Yale was the l
45、ead researcher. The Journal of the American Medical Association published the results. The researchers collected information on 95 American cities. These contain about 40% of the national population. The study compared deaths rates to ozone levels between 1987 and 2000. The research suggests that ev
46、en a small increase in ozone, ten parts per thousand million, can lead to higher death rates the following week. The study found that the average daily number of deaths rose point-five percent. Heart and lung related deaths rose point-six percent. And deaths among older people rose point-seven perce
47、nt. The study is one of the largest ever done of ozone and death rates. The researchers note that ozone is widespread in the United States and many other countries. The United States Environmental Protection Agency is re-examining its air pollution rules. The current limit for ozone is eighty parts
48、per thousand million for an eight-hour period. Limits were higher in the past. But the researchers say they found an increase in deaths even below the current levels. 12. What can we know about the smog from Paragraph 2?A. It is made up of water. B. It can make the air clean. C. Ozone is only a smal
49、l part in it. D. It is polluted air including fog and smoke. 13. What can we learn from the study?A. The study placed the time between 1987 and 2000. B. The old are easier to suffer from an increase in ozone. C. The collected information is from 40% of American cities. D. A small increase in ozone c
50、ant cause higher death rates. 14. What can we infer from the passage?A. The present ozone level in America is safe to people. B. There is no direct connection between ozone and death rates. C. The study of ozone and death rates has been done several times. D. America has a worse problem with ozone t
51、han other countries. 15. Which of the following can be the best title for the text?A. Is ozone linked to heart and lung problems?B. Can ozone levels cause environment to go worse and worse?C. How can death rate be reduced by protecting environment?D. What is the connection between death rates and oz
52、one levels?【答案】12. D 13. B 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了研究发现臭氧的短期增加会导致城市的高死亡率,解释了臭氧的作用和构成,研究发现臭氧尤其与心肺问题有关,并与更高的住院病例率有关,并介绍了研究开展的过程。这项研究是迄今为止对臭氧和死亡率进行的规模最大的研究之一。12题详解】细节理解题。根据第二段中“Ozone is the main chemical in smog, the air pollution that is a combination of fog and smoke.(臭氧是雾霾中的主要化学物质,雾霾是包括雾和烟的被污染
53、的空气)”可知,雾霾是包括雾和烟的被污染的空气。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“The study found that the average daily number of deaths rose point-five percent. Heart and lung related deaths rose point-six percent. And deaths among older people rose point-seven percent.(研究发现,每天的平均死亡人数上升了0.5%。心脏和肺部相关的死亡上升了1.6%。老年人的死亡率上升了0.7%)”可知,研究
54、发现老年人更容易受到臭氧增加的影响。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第四段中“The study is one of the largest ever done of ozone and death rates.(这项研究是迄今为止对臭氧和死亡率进行的规模最大的研究之一)”可推知,关于臭氧和死亡率的研究已经做了好几次了。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“American researchers say they have found the strongest link yet between ozone pollution and damage to health. The
55、ir findings show that short-term increases in ozone lead to higher death rates in cities.(美国研究人员表示,他们已经发现臭氧污染和损害健康之间的最强联系。他们的研究结果表明,臭氧的短期增加会导致城市的高死亡率)”结合文章主要说明了研究发现臭氧的短期增加会导致城市的高死亡率,解释了臭氧的作用和构成,研究发现臭氧尤其与心肺问题有关,并与更高的住院病例率有关,并介绍了研究开展的过程。这项研究是迄今为止对臭氧和死亡率进行的规模最大的研究之一。可知,D选项“死亡率和臭氧水平之间的联系是什么?”最符合文章标题。故选D
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558853.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高中英语新教材牛津译林版(2020)必修三课件 UNIT 1 PERIOD 2 GRAMMAR AND USAGE.ppt
