江苏省姜堰中学、如东中学、沭阳中学三校2021届高三英语期中联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 姜堰 中学 如东 沭阳 2021 届高三 英语 期中 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省姜堰中学、如东中学、沭阳中学三校2021届高三英语期中联考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5 分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where will the woman change buses?A. At City Hall. B. At the stadium. C. At the publ
2、ic market.2. What will the woman do next?A. Reserve a ticket for the man.B. Put the man through to another department.C. Give the man some information about North America.3. Who is the man?A. A student. B. A teacher. C. A reporter.4. What are the speakers mainly talking about?A. Cigarettes. B. Myste
3、ries. C. Forest fires.5. How does the man feel about his students?A. Proud. B. Pleased. C. Worried.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man going to do in the evening?A. Stu
4、dy. B. Take an exam. C. Look for a job.7. What does the man think of his present job?A. He is not satisfied with it. B. He thinks it is too difficult. C. He can make a lot of money.听第7段材料,回答第8至10题。8. What job experience did Bob have when in college?A. He wrote articles for a newspaper.B. He worked f
5、or a magazine.C. He helped in a hospital.9. Where did Bob go after his graduation from college?A. China. B. England. C. Thailand.10. How does the woman feel about Bob?A. She dislikes him.B. She is satisfied with him.C. She cant make a decision about hiring him.听第8段材料,回答第11 至13题。11. According to the
6、man, what is the best thing about the kitchen?A. It gets the best light. B. It has a dishwasher. C. It has a good size.12. Why does the woman say she will never see the sun?A. She is a busy student with a part-time job.B. She is a busy teacher.C. She works all day.13. What does the woman think is th
7、e most important thing?A. The safety of the building. B. The size of the apartment. C. The view from the living room.听第9段材料,回答第14至17题。14. What did the woman use to do in her free time?A. Go running. B. Paint. C. Swim.15. What does the man offer to do?A. Take the woman to the movies.B. Give the woman
8、 some time alone.C. Let the woman make breakfast.16. How does the woman probably feel about the mans suggestion?A. A little worried. B. Very confident. C. Depressed.17. What is the probable relationship between the speakers?A. Brother and sister. B. Co-workers. C. Husband and wife.听第10段材料,回答第18至20题。
9、18. What does the speaker say about Wal-Mart?A. They offer low prices and free shipping.B. They often have problems with security.C. They are doing more and more business online.19. What information is often stolen by criminals online?A. Addresses and phone numbers.B. Passwords and credit card detai
10、ls.C. Bank account information.20. What does the speaker suggest in the end?A. Buying goods from online sellers with good reviews.B. Only buying things from the local stores.C. Cutting down your purchases online.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWelcome Abo
11、ardThis Ride Guide will help you navigate through the city. Inside, you will find important information on the Toronto Transit Commission (TTC) streetcars, buses, subway trains and stations.StreetcarsThe TTC is planning its new, low-floor streetcars to replace its current streetcars. The streetcars
12、entered service in 2018 on 510 Spadina line. These new vehicles are large, fully-accessible, air-conditioned, and more comfortable with no internal steps.Express & RocketsThe TTC operates express or limited-stop rocket services on 25 bus routes. All of the services operate during peak periods from M
13、onday to Friday, and some of the services also operate at off-peak times. Five of the routes are premium-fare Downtown Express routes. Customers travelling on these routes pay a premium (额外费用) fare that is double the regular TTC fare. All other express and rocket routes charge regular TTC fares.Subw
14、ay ServiceTTC subways operate weekdays and Saturdays from approximately 6 a.m. to 1:30 a.m. Sunday service operates from approximately 9 a.m. to 1:30 a.m. Holiday start times vary. Trains are fast and frequent running every two to six minutes at all times of the week. Convenient connections are made
15、 at stations with TTC buses and streetcars.1. What is scheduled to be offered on the TTC?A. Low-floor streetcarsB. Express serviceC. Subway serviceD. Rocket service2. What service can a passenger receive on the TTC at present?A. Non-stop rockets on 25 bus routes.B. Trains running around the clock.C.
16、 Streetcars with internal steps.D. Premium-fare Uptown Express routes.3. When is a subway train likely to run on Sundays?A. 2:30 a.m.B. 4 p.m.C. 6 a.m.D. 8 a.m.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章介绍了多伦多交通委员会(TTC)的一本乘车指南,介绍了不同的出行方式。【1题详解】细节理解题。根据Streetcars部分关键句“The TTC is planning its new, low-floor stre
17、etcars to replace its current streetcars.”(TTC正在计划用新的低地板有轨电车来取代现有的有轨电车。)可知,TTC计划提供低地板有轨电车服务,来取代现有的有轨电车。故选A项。【2题详解】推理判断题。根据Streetcars部分关键句“These new vehicles are large, fully-accessible, air-conditioned, and more comfortable with no internal steps.”(这些新的车辆是大型的,完全无障碍的,有空调,更舒适,没有内部台阶。)可知,新的有轨电车是没有内部台阶的
18、,也就是说,现有的有轨电车是有内部台阶的。由此可推断出,旅客目前在TTC能乘坐内部有台阶的有轨电车。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Subway Service部分关键句“Sunday service operates from approximately 9 a.m. to 1:30 a.m.”(星期天的服务时间约为上午9时至凌晨1时30分。)可知,地铁星期天的运行时间约为上午9时至凌晨1时30分。浏览选项,“4 p.m.”为下午4时,在运行时间范围内,星期天地铁在这个时间是运行的。故选B项。BMcCoy was looking for a safe place to do drugs
19、 when something clearly out of place caught his eye: a luxurious brown leather handbag.McCoy, 36, could relate all too well. One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently been stolen. Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return t
20、he purse to its owner. After traveling much of the day and finally approaching the address on the bill, he was stopped by a woman, who asked whether she could buy the purse found in the handbag. McCoy refused, saying he was searching for its owner. “But I am the owner,” the woman said. “Thats my pur
21、se.”A month earlier, Kaitlyn Smith, had woken up to find her apartment broken into and her purse stolen. Now she came across a tall, messy-looking man holding it tightly. She could instantly tell he wasnt in good shape. Smith, amazed this stranger had gone to such great lengths to return her bag, as
22、ked whether there was anything she could do to help. “Im a drug addict,” McCoy warned. “I dont want to disturb your life.” Unafraid, Smith gave him her phone number, saying, “If you want to go to rehab (戒毒所), call me.” She then drove him back to his neighborhood and left, thinking that would be the
23、end of it. Two days later, she got a call.Smith realized that McCoy was serious about getting better, so she dug into her savings account and bought McCoy a plane ticket to Florida. While there, he would call her to let her know how he was doing. After 28 days at a rehab program at Johns Hopkins Hos
24、pital, McCoy is drug-free. He lives at a residential recovery center in Baltimore, and a GoFundMe page set up by Smith has covered his rent, groceries, and incidentals.4. What drove McCoy to look for the owner of the handbag?A. The urge to find a business partner.B. The resolution to recover his sle
25、eping bag.C. His own unfortunate experience.D. His anger over the poor living conditions.5. What was McCoys initial reaction towards Smiths intention to help?A. Enthusiasm.B. Resistance.C. Hesitancy.D. Gratitude.6. It can be learned from the text that _.A. McCoy was a victim of an identity theftB. S
26、mith offered McCoy a ride home at his requestC. McCoy looked unhealthy when he ran into SmithD. Smith covered McCoys living expenses in the recovery center7. Which of the following might be the best title for the text?A. Drug-abuse Can Heal.B. Lost and Found.C. Mutual Communication Matters.D. Good D
27、eeds Repaid.【答案】4. C 5. B 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。讲述了吸毒者麦考伊捡到了史密斯钱包,好意送回,而史密斯帮助麦考伊戒毒以报答的暖心故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段第二句“Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner.”(想起自己丢失钱包时的愤怒,他决定把钱包还给失主。)可知,McCoy决定寻找手提包主人的原因是他想起了自己被偷睡袋后的愤怒,即自己不幸的经历,故选C。【5题详解】推理判断题。根据文章
28、第三段第五句 “Im a drug addict,” McCoy warned.”(“我是个瘾君子,”麦考伊警告说。)和第六句 “I dont want to disturb your life.” (我不想打扰你的生活。)可知,对于史密斯的帮助意图,麦考伊最初的反应是拒绝。故选B。【6题详解】细节理解题。本文中麦考伊捡到了史密斯的钱包,并不是钱包盗窃案的受害者。A选项错误;第三段倒数第二句中“She then drove him back to his neighborhood and left”以及前后句并没有提到史密斯送麦考伊回家是应了麦考伊的要求。B选项错误;由最后一段最后一句中“a
29、GoFundMe page set up by Smith has covered his rent, groceries, and incidentals”可知,是史密斯建立的GoFundMe page涵盖了他的生活费,而不是史密斯负责。D选项错误;由第三段第三句“She could instantly tell he wasnt in good shape. ”可知,麦考伊遇到史密斯时,看起来并不健康。“in good shape”意为健康。C选项正确。故选C。【7题详解】主旨大意题。 A选项“吸毒可以被治愈”,B选项“失去和找到”都不够全面,都只是文章中提到的部分,并不能够概括全文。C选
30、项“相互沟通很重要”并不是全文主要表达的意思。短文讲述了吸毒者麦考伊捡到了史密斯的钱包,好意送回,而史密斯帮助麦考伊戒毒以报答的暖心故事。D选项“善行报答”为最佳标题。故选D。CTOM RACHMANS latest novel records the life and legend of Bear Bavinsky, a painter of enormous appetites and all-consuming ego (自我), largely through the eyes of his son, Charles (known as Pinch). Pinch shrinks, u
31、nable to escape the giants shadow, hoping only to avoid being stepped underfoot.Pinch is far from the only victim of the Bavinsky legend. Speaking to Natty, his current wifePinchs mother, and a potter whose insecurities provide the ripe target for his bossy (专横的) personalityBavinsky states,“You are
32、a talent, my Natty, if you want to be. All it takes is a bit more charm.” Bear charms and bullies (霸凌), occupying physical and psychic space. Even his encouragement turns out to be another way to exercise control, proving how far those close to him have fallen short of his own achievement.“The Itali
33、an Teacher” unfolds a story over more than 60 years and across two continents. One of Mr Rachmans gifts is his ability to describe a time and place in a few skillful strokes. He describes the social and economic shifts of Italy in the 1950s through the Bavinskys downstairs neighbors, “a family of wo
34、rkers who, for generations, carved traditional decorations but whose sons are now selling West German electrical devices”.Though Bear features in the novel, it is Pinch who commands the readers respect. Admittedly, he is wanting in confidence, filled with self-hatred, incapable of standing up to his
35、 bullying father. Like Natty, he is all damage and insecurity, a victim of Bears endless needs. Yet he turns out to be far more than the sum of his failures. He is compensated by his integrity and intelligence. His struggle to find meaning in the mess holds readers interest to the end. For all his f
36、aults, Pinch is gifted with wisdom, as is the author of this sad, funny and moving novel.8. Who is “the giant” mentioned in Paragraph One?A. Tom.B. Bear.C. Natty.D. Pinch.9. Bavinsky is described as follows except _.A. vainB. secureC. bossyD. considerate10. Why can Pinch earn respect according to th
37、e author?A. He was born into an artistic family, Father being a painter.B. He was honest and brilliant despite unfavorable conditions.C. He dared to fight against his father to find meaning in life.D. He went through the social and economic shifts of Italy.11. What is the purpose of this text?A. To
38、introduce a book.B. To explain an educational phenomenon.C. To recommend a writer .D. To bring back an era.【答案】8. B 9. D 10. B 11. A【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了Tom Rachman的新书及书内角色的相关内容。【8题详解】推理判断题。根据第一段“TOM RACHMANS latest novel records the life and legend of Bear Bavinsky, a painter of enormous appetites and
39、all-consuming ego (自我), largely through the eyes of his son, Charles (known as Pinch). Pinch shrinks, unable to escape the giants shadow, hoping only to avoid being stepped underfoot.(TOM RACHMAN的最新小说以Bear Bavinsky儿子Charles (人称Pinch)的视角来介绍极具吸引力和极度自负的画家Bear Bavinsky的生活和传奇。Pinch无法逃脱巨人的阴影,只希望避免被踩在脚下。)”
40、可知 Bear Bavinsky是大师,由此可推知giant所指的是 Bear Bavinsky,故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第一段中 的“ all-consuming ego (自我)”可知他自信且自负,根据第二段“ bossy (专横的) personality(专横的性格)”以及“ charms and bullies (迷人又霸道)”可知A项“vain自负”,B项“secure自信”,C项“bossy(专横)”都是对Bavinsky的描述,D项“considerate(体贴周到)”没有提及,故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第四段“His struggle to fin
41、d meaning in the mess holds readers interest to the end. For all his faults, Pinch is gifted with wisdom, as is the author of this sad, funny and moving novel.(他努力在混乱中寻找意义,一直吸引着读者的兴趣。尽管他有种种缺点,但Pinch还是很有智慧,就像这本悲伤、有趣、感人的小说的作者一样。)”可知他身上有很多闪光点,并且对自己的缺点很诚实。由此推知,尽管条件不好但诚实而聪明是他赢得尊重的原因,故选B项。【11题详解】推理判断题。根据第
42、一段“TOM RACHMANS latest novel (TOM RACHMAN的最新小说)”直接点明了本文的目的是介绍Tom Rachman的最新小说,第二段介绍了小说中Bear的性格,第三段介绍了“The Italian Teacher”这一故事,第四段介绍了小说中Pinch受尊重的原因,可知文章的主要目的是介绍一本书,故选A项。DFor adventurous travellers, it is merely an embarrassing and annoying experience. But among poor people diarrhoea is a killer. So
43、it is delightful to report that one of Asias poorest countries, Bangladesh, is making huge progress against this disease. Deaths from diarrhoea have fallen by 90% in the past two decades. Along with a far-reaching vaccination programme and steady economic growth, that has helped drive down the numbe
44、r of childhood deaths.In a country with more than 160m inhabitants, this represents a vast decline in human misery. And Bangladeshs success holds lessons for other poor countries that are trying to beat back disease.The first is that cheap, simple, imperfect solutions are often good enough. In an id
45、eal world, with limitless cash and universally good governance, everybody would drink chlorinated water out of taps and flush their sewage through pipes into treatment plants. In the real world, however, you can go a long way with half-measures. Bangladeshi villages are equipped with small pit latri
46、nes and tube wells for water. Most are built by the householders themselves, or by laborers whom they pay out of their own pockets. Although the tube wells are often alarmingly close to the latrines, that seems to be fine. Researchers have found that germs do not travel far underground.A second less
47、on is that hardware is not enoughthe software of human behavior is just as important. Bangladeshs neighbor, India, has funded and built a great many latrines. Despite that effort, many Indians continue to defecate in the open. Bangladeshs government and charities have built latrines, too, but they h
48、ave worked harder to stigmatize open defecation. Often they provide latrines for the poor and then persuade richer folk into following their example. A new, surprising, finding is that this works better than expecting people to copy their social superiors.12. What is the text mainly about?A. Poverty
49、 relief.B. Modern life.C. Economic development.D. Public health.13. What is the real picture in Bangladesh?A. Poor countries can draw lessons from its practice.B. Villagers pool their resources to improve their living conditions.C. The measures taken there are cost-effective and time-consuming.D. Su
50、fficient cash plus efficient governance is vital in its steady economic growth.14. Which is the least likely to happen to Bangladeshis?A. Following in the footsteps of the privileged when defecating.B. Looking down upon those who defecate in the open.C. Washing hands with water pumped from the tube
51、wells.D. Getting vaccinated against diarrhoea during childhood.15. What does the underlined world “stigmatize” in the last paragraph refer to?A. Demand a fine.B. Make it illegal.C. Make it immoral.D. Follow a routine.【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】这是一篇说明文。介绍了有关孟加拉国的卫生状况与公共健康问题,以及由此得到的经验教训。【12题详解】主旨大
52、意题。根据第一段中“For adventurous travellers, it is merely an embarrassing and annoying experience. But among poor people diarrhoea is a killer. So it is delightful to report that one of Asias poorest countries, Bangladesh, is making huge progress against this disease. Deaths from diarrhoea have fallen by 9
53、0% in the past two decades.(对于喜欢冒险的旅行者来说,这只是一种令人尴尬和烦恼的经历。但是对于穷人来说,腹泻是致命的。因此,令人欣慰的是,作为亚洲最贫穷的国家之一,孟加拉国在防治艾滋病方面取得了巨大进展。在过去二十年中,因腹泻死亡的人数下降了90%)”结合文章讲述了有关孟加拉国的卫生状况与公共健康问题,以及由此得到的经验教训。可知,文章主要是关于公共健康问题。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“Bangladeshi villages are equipped with small pit latrines and tube wells for wate
54、r. Most are built by the householders themselves, or by laborers whom they pay out of their own pockets.(孟加拉国的村庄配备了小型坑式厕所和管井取水。大多数是房主自己建造的,或者是工人自己掏腰包建造的)”可知,孟加拉国的真实情况是村民们集中他们的资源来改善他们的生活条件。故选B。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Bangladeshs government and charities have built latrines, too, but they have worked har
55、der to stigmatize open defecation. Often they provide latrines for the poor and then persuade richer folk into following their example. A new, surprising, finding is that this works better than expecting people to copy their social superiors.(孟加拉国政府和慈善机构也修建了厕所,但他们更加努力地去打击露天排便。他们通常为穷人提供厕所,然后说服富人效仿他们的
56、做法。一个新的,令人惊讶的发现是,这比期望人们去模仿他们的社会上层人士更有效)”可推知,A选项“效仿特权人士的做法”最不可能在孟加拉国发生。故选A。【15题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Bangladeshs government and charities have built latrines, too, but they have worked harder to”以及后文“open defecation”可知政府和慈善机构已经建立了公共厕所,但是他们更致力于从人们的行为与道德感上对露天排便的人进行打击。故画线词在此处意思为“使露天排便这件事变得不道德”。故选C。第二节(共5小题;每
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558885.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
部编版八年级语文上册第二单元:9. 美丽的颜色 第1课时教学课件.ppt
