江苏省常州市金坛区2021-2022学年高一英语下学期期末考试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 常州市 金坛 2021 2022 学年 英语 学期 期末考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、20212022学年度第二学期期末质量调研高一英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What gift did Jenny get?A. Some pink flowers. B. A silk dress. C. A scarf.2. Where does the conversation probably take place?A. In th
2、e womans house.B. In a supermarket.C. In a restaurant3. Whats the probable relationship between the speakers?A. Classmates.B. Professor and student.C. Shopkeeper and customer.4. What did the speakers think of the lecture?A. Fun. B. Boring. C. Professional.5. What is the girl looking for?A. A backpac
3、k. B. A jacket. C. School papers.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the weather like?A. Sunny. B. Rainy. C. Cloudy.7. What do the speakers decide to do?A. Watch TV.
4、B. Plant trees. C. Play sports.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does the man want the woman to do?A. Help him to create his blog.B. Write articles for his blog.C. Tell him bow to be a good writer.9. What will the woman do tomorrow?A. Go to her friend for help.B. Meet the man.C. Borrow some books from the libr
5、ary.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why does the woman want to have dinner in this restaurant?A. The food there is cheap and tasty.B. She is very hungry and thirsty.C. The owner of the restaurant is her friend.11. What does the man want to drink?A. Mineral water. B. Orange juice. C. Iced tea.12. What does the
6、man think of the food the woman intends to order?A. Its expensive. B. Its good. C. Its unhealthy.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the speakers doing?A. Speaking on the phone.B. Chatting online.C. Having a talk at the womans house.14. What did the doctor suggest the woman do?A. Take some medicine for a
7、month.B. Stay in bed for some time.C. Do regular exercise every day.15 Who will look after the woman probably?A. Her neighbors. B. A nurse. C. Her sister.16. What does the woman want to give the man?A. A key. B. Her pct. C. Some food.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does Lauren live?A. On a farm. B. In t
8、he city. C. In a house on a lake.18. Who went in the boat with Lauren?A. Her father. B. Her dog. C. Her brother Barney.19. When is the best time to fish according to Laurens grandfather?A. Early in the morning. B. After midnight. C. Late in the afternoon.20. Why does Lauren look up at the sky whenev
9、er she catches a fish?A. To check the weather.B. To relax her eyes.C. To thank her grandfather.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)AWhats on Calligraphic awardLanting Xu, written by Wang Xizhi, is considered one of the greatest pieces of Chinese calligraphy. It inspired the China Calligrap
10、hers Association to launch the China Calligraphy Lanting Awards, the countrys top awards for the creation of and theory studies in calligraphy. An exhibition now at the National Art Museum of China shows such handwritten pieces by 19 artists who have received Lantings lifetime achievement awards, su
11、ch as Qi Gong, Shen Peng and Ouyang Zhongshi. The exhibition runs until July 20 ( 9 am 5 pm ).Video artWorks by 17 pioneers in video art from China, Japan and South Korea are being shown at Refocusing on the Medium: The Rise of East Asia Video Art, organized by the Minsheng Art Museum in Beijing. It
12、 explores how video is reshaping artistic creation since the 1960s. It takes viewers to the past and the frontiers of video art, capturing the differences with film and photos as an independent form. Featured artists include Katsuhiro Yamaguchi, Nam June Paik, Yoko Ono and Chen Shaoxiong. The exhibi
13、tion ends on July 15 ( 10 am 5 pm ).Landscape paintingYin Zhaoyang rose to fame in the late 1990s as a leading figure among artists of his generation who expressed loss, hesitation and the cruelties of youth. He has developed a highly personalized approach to landscape painting, exploring the relati
14、ons between individuals and society, history and the present. Rebuilding Ideals, an exhibition at the Tang Contemporary Art Museum, reviews Yins creation and methods of thinking over more than 20 years. The exhibition runs until July 7.Mural (壁画) replicasMurals preserved (保护) in grottoes (洞穴) and te
15、mples along the ancient Silk Road shows cultural exchanges between the East and the West over a long period. Art from the Silk Road, an exhibition at the China National Arts and Crafts Museum, shows replicated (复制) mural paintings from 23 caves and Buddhist (佛教的) temples, in some 1,600 kilometers al
16、ong the ancient Silk Road and dated between the 4th and 14th centuries. It ends on July 31 ( 9 am 5 pm ).1. Why was the China Calligraphy Lanting Awards launched?A. To honour the calligrapher Wang Xizhi.B. To offer an insight into the beauty of calligraphy.C. To show some artists outstanding achieve
17、ments.D. To encourage the creation and study of calligraphy.2. Which museum will you go to if you are interested in revolution in art medium?A. The National Art Museum of China.B. The Minsheng Art Museum.C. The Tang Contemporary Art Museum.D. The China National Arts and Crafts Museum.3. What does th
18、e exhibition Art from the Silk Road mainly focus on?A. Buddhist belief.B. Importance of the Silk Road.C. Traditional eastern culture.D. Cross-cultural communication.【答案】1. D 2. B 3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍了几项艺术活动的相关信息。【1题详解】推理判断题。根据Whats on Calligraphic award部分“It inspired the China Calligraphers Asso
19、ciation to launch the China Calligraphy Lanting Awards, the countrys top awards for the creation of and theory studies in calligraphy. (这促使中国书法家协会发起了中国书法兰亭奖,这是中国书法创作和理论研究的最高奖项。)”可推知,举办中国书法兰亭奖是为了鼓励书法创作和学习。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据Video art部分“organized by the Minsheng Art Museum in Beijing. It explores how
20、video is reshaping artistic creation since the 1960s.(由北京民生美术馆主办。它探索了自20世纪60年代以来,视频是如何重塑艺术创作的)”可知,如果你对艺术媒介变革感兴趣,你会去北京民生美术馆。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据Mural replicas部分“Murals preserved in grottoes and temples along the ancient Silk Road shows cultural exchanges between the East and the West over a long perio
21、d. Art from the Silk Road, an exhibition at the China National Arts and Crafts Museum, shows replicated mural paintings from 23 caves and Buddhist temples (古丝绸之路沿线石窟和寺庙中保存的壁画展示了东西方长期以来的文化交流。中国工艺美术馆举办的“丝绸之路艺术”展览展示了23个洞穴和佛寺的壁画复制品)”可知,“丝绸之路艺术”展览主要关注东西方长期以来的文化交流,即跨文化交流。故选D项。BEvery morning, I eat the sam
22、e breakfast. Every evening, I eat a different dinner. Strange? But Im not alone. Why do we avoid variety in the morning, yet later in the same day, seek variety in our choice of food?Part of the answer is biological. We are most energetic in the morning, and our arousal level (唤醒水平) declines from th
23、at top until we go to sleep. So we may prefer less stimulating foods in the morning to avoid feeling overstimulated, and prefer more stimulating foods later to avoid feeling under-stimulated.Part of the answer is cultural. The modern workday means we have the least time for meals in the morning. If
24、we find a breakfast rewarding and efficient, eating that same food for breakfast will become a habit we stick to.However, much of the answer still lies in psychology - not that we believe breakfast is not important but that people pursue different goals when eating breakfast and other meals.What goa
25、ls are we pursuing in our meals? Two goals influence all kinds of decisions about what we eat hedonic (享乐的) and practical goals. Hedonic goals drive people to eat foods that provide pleasurable experiences and feelings, and practical goals drive people to eat to efficiently achieve other aims such a
26、s weight control, health, convenience or efficiency.We find that as the day progresses, more and more people change from pursuing practical goals for breakfast to gaining the pleasure. In over 3000+ products name descriptions from Amazon, we find that there are more pleasure-related words ( e.g., ta
27、sty, delicious ) for breakfast compared to practical words ( e.g., nutritious, healthy ).Whether the goals come from our culture or biology, they appear to be the psychological driver of our tendency to eat the same breakfast day after day. In that case we can have control over the goals to improve
28、our diet. Why not have a try?4. Which example shows breakfast is eaten for the hedonic goal?A. I order a tiramisu because I love its creamy flavor.B. I order an egg because its a good source of protein.C. I order dumplings because they make me energized.D. I order bread and milk because it saves me
29、much time.5. What is the biological reason for lack of variety in breakfast?A. To increase arousal level.B. To be more energetic.C. To improve efficiency.D. To avoid overstimulation.6. Whats the structure of the text?( =Para.1 =Para.2 =Para.3 =Para.4 =Para.5 =Par.6 =Para.7 )A. -/B. -/-C. -/-D. -/-/7
30、. Whats the best title for the text?A. Breakfast Matters A LotB. What Breakfast Tells UsC. Goals Of The Same BreakfastD. Behind Repeated Breakfast【答案】4. A 5. D 6. C 7. D【解析】【导语】本文是说明文。说明了每天早上,我们都吃同样的早餐的原因。【4题详解】推理判断题。题干问哪个例子表明吃早餐是为了享乐?根据第五段“Hedonic goals drive people to eat foods that provide pleasu
31、rable experiences and feelings, ”(享乐主义的目标驱使人们吃能带来愉悦体验和感觉的食物)可推知,A项“我点了提拉米苏,因为我喜欢它的奶油味”表明早餐是为了享乐目标而吃的。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第二段“Part of the answer is biological. We are most energetic in the morning, and our arousal level (唤醒水平) declines from that top until we go to sleep. So we may prefer less stimulati
32、ng foods in the morning to avoid feeling overstimulated, and prefer more stimulating foods later to avoid feeling under-stimulated.”(部分原因是生理上的。早上是我们精力最充沛的时候,然后我们的觉醒水平就会下降,直到我们睡觉。因此,我们可能在早上更喜欢不那么刺激的食物,以避免感觉过度刺激,而在随后更喜欢刺激性更强的食物,以避免感觉刺激不足)可知,早餐缺乏多样性的生物学原因是避免过度刺激。故选D。【6题详解】推理判断题。文章第一段提出来为什么我们在早上避免选择多样化的
33、食物这个问题。第二到三段从生理上、文化解释了原因。是第一个分论点。第四段提出了人们在吃早餐和吃其他食物时追求不同的目标。第五段说明了我们在饮食上追求的目标有两个享乐主义目标和实际目标。第六段呈现发现:越来越多的人从追求早餐的实际目标转变为获得快乐。因此四到五段是另一个分论点。第七段进行总结我们可以控制目标来改进我们的饮食。全文是总分总的结构。故选C。【7题详解】主旨大意题。通读全文,再根据文章前四段可知,第一段点明主题提出了每天早上我们都吃同样的早餐的问题,2、3、4段解释了其中的原因。因此D“重复早餐的背后”符合文意,最适合作为本文标题。故选D。CThe first time you sta
34、rt to read a poem, you must relax and read through it without concentrating on its meaning. Imagine you are meeting a person for the first time. You will just observe him and listen to his voice, as well as watch his shapes or movements, but you have not yet known what he is all about. Likewise, you
35、 may enjoy the sound, rhythms, or wording, and form some first impressions about a poem.On your second reading, you should concentrate more on the general meaning of the poem. This time, you will want to compare your feelings about the poem by now with how you felt before. Are they the same? What is
36、 different and why?Your third reading will focus more on details: the words, phrases, or images. Looking up any unfamiliar words in a dictionary so that you can gain a more accurate understanding. Using the example given above about meeting someone, his image will change gradually and slightly as yo
37、u meet and learn more about him. Therefore, in your additional readings, it is a good idea to compare your understanding each time with the understanding before.A helpful approach to further understanding a poem is to summarize it in your own words. Compare your version of understanding with those o
38、f others reading the same poem, and listen to how they form such opinions. Remember, however, that there is no exact or right meaning for a poem, as most poets have admitted they themselves are not exactly sure what they meant when writing certain lines or phrases; they have even been heard to say o
39、n occasion that sometimes words just seem to “drop from heaven” and land on the page. That is what awakening the imagination is all about. If you are lucky, and if you practice enough, magical things may happen when you write and you may be able to produce a beautiful poem or other work of art yours
40、elf.8. Why does the author give the example of “meeting a person” ?A. To arouse readers interest in reading poems.B. To support his argument about reading poems.C. To advise poem readers to be relaxed.D. To make his point easier to understand.9. What will you gain from the third reading of a poem?A.
41、 General meaning.B. Rhythm beauty.C. Deeper meaning.D. Poetic structure.10. What does the underlined word “ that ” refer to?A. Poets themselves dont understand their poems.B. Beautiful poems drop from heaven occasionally.C. Poetic meanings are open to different explanations.D. Writing a summary help
42、s understand a poem.11. What can we conclude from the last paragraph?A. Practice and patience make a man perfect.B. Poetry is an expression of ones will in words.C. Inspiration and hard work help create great poems.D. Luck marches with those who give their very best.【答案】8. D 9. C 10. C 11. C【解析】【导语】
43、本文是一篇议论文。文章阐述了作者关于如何读诗的理解。作者认为读诗要分三遍进行,第一遍只是做个大概的了解,有个初印象;第二遍了解整体大意;第三了解深刻意义。文章最后一段介绍了写诗歌总结有助于加强对诗的理解。【8题详解】推理判断题。根据第一段的首句“The first time you start to read a poem, you must relax and read through it without concentrating on is meaning.(当你第一次开始读一首诗时,你必须放松去阅读它,不要专注于它的意思。)”以及第一段的后几句“You will just obser
44、ve him and listen to his voice, as well as watch his shapes or movements, but you have not yet known what he is all about. Likewise, you may enjoy the sound, rhythms, or wording, and form some first impressions about a poem.( 你只是观察他,听他的声音,以及观察他的形状或动作,但你还不知道他的一切。同样,你可能会喜欢一首诗的声音、节奏或措辞,并形成一些第一印象。)”可知,作
45、者认为第一次读诗不需要做细致的分析和详尽的阅读,只是粗略地去了解。就像刚见到一个人一样,我们只会关注他的声音、外表等等。因此,作者举这个例是为了让读者更好地理解作者所表达的观点。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第三段前两句“Your third reading will focus more on details: the words, phrases, or images. Looking up any unfamiliar words in a dictionary so that you can gain a more accurate understanding. (第三次阅读你
46、将要更多地关注细节:单词、短语或意象。用词典查找任何不熟悉的单词,这样你可以获得更准确的理解。)”以及最后一句“Therefore, in your additional readings, it is a good idea to compare your understanding each time with the understanding before.(因此,在你的额外阅读中,将你每次的理解与之前的理解进行比较是一个好主意。)”可知,第三次阅读要更加注意细节内容,这样才能更好地理解一首诗所传递的深刻含义,你才能真正地理解它。故选C项。【10题详解】词句猜测题。根据第四段第三和第四
47、句“Remember, however, that there is no exact or right meaning for a poem, as most poets have admitted they themselves are not exactly sure what they meant when writing certain lines or phrases; they have even been heard to say on occasion that sometimes words just seem to “ drop from heaven ” and lan
48、d on the page.(然而,请记住,一首诗没有确切或正确的含义,因为大多数诗人都承认,他们自己在写某些诗句或短语时并不确定所写的是什么意思;他们有时甚至会说,有时候文字就像是从天而降,落在纸上。)”可知,对于一首诗内容的理解可能会因人而异,而且连诗人都不确定自己想说什么,这也就需要读者自己发挥想象力做出解释了。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后两句“If you are lucky, and if you practice enough, magical things may happen when you write and you may be able to p
49、roduce a beautiful poem or other work of art yourself.(如果你运气好,并且练习得足够多,当你写作的时候,神奇的事情可能会发生,你可能会自己创作出一首美丽的诗歌或其他艺术作品。)”可知,创造出好的诗或作品需要付出很多努力,当然还需要点运气,这个运气就是所谓的灵感,这样才会有神奇的事发生。故选C项。DAfter years of living life covered up in alcohol (酒精), my belief systems were broken into pieces I no longer cared, I no lon
50、ger felt alive. During my own journey to quit drinking, I first learned about the connection between art and recovery, while witnessing others on the same path.While art cannot directly bring someone into recovery it can certainly help established bonds and fuel the passion for life. Last year at th
51、e annual conference for Women For Sobriety (清醒), various group painting events were arranged, where I learned how to experience fun without alcohol. I truly believe magic happens when I take pen, color, or form. From this simple, yet poetic combination, there can be a variety of human responses. Vie
52、wers can be fascinated, drawn into the mind or spirit of the artist. Thus, emotion is felt and inner voice heard.Art encourages self-expression, which is often limited during active addiction Finding healthy new ways to express emotions and feelings is an important part of recovery. Art is an outlet
53、 for what cannot be spoken. Children, for example, can draw more about what they feel since they do not have the words to describe what they are feeling. The same is true for people in recovery.Better still, people who create can become more skilled in other aspects of life from relationships to man
54、aging stress. Reconnecting to life through art fuels insight, confidence and helps heal. When one is creating, the mind cannot focus on pain or darkness, but instead the focus has the opportunity to change to the absolute present. Imagine a woman, who decides to stop drinking, sitting at the pottery
55、 (陶器) wheel, her mind consumed by the feel of the cold clay while the thick water runs over her cupped bands. Gently, she forms the wet earth into a vase, leaving her mark. On the outside, it can appear as though the woman is simply learning a new skill. On the inside, though, her mind is free from
56、being trapped in negative emotions and concentrates on connecting to the now, to the turning wheel, releasing (释放) unending beauty from within.12. What does “magic” underlined in para.2 refer to?A. The energy generated from the on-site painting.B. The instant recovery from her alcohol addiction.C. T
57、he emotional tics built between her and viewers.D. The dramatic combination of painting and poems.13. Why did the author mention children in Paragraph 3?A. To show art can partly fill the emotional gap.B. To emphasize the power of speech is too limited.C. To indicate addicts actually are similar to
58、children.D. To prove emotions can be conveyed by means of art.14. How can the woman making pottery relieve her pain?A. By changing focus.B. By expressing herself.C. By connecting to others.D. By releasing beauty.15. What is the authors main purpose in writing the text?A. To tell her story of breakin
59、g with alcohol addiction.B. To show how creativity helps recover from addiction.C. To encourage people to set aside time for painting.D. To argue for the concept of living without alcohol.【答案】12. A 13. D 14. A 15. C【解析】【导语】这是一篇夹叙夹议文。主要通过作者的经历讲述了艺术可以使人们摆脱酒精成瘾,激发人们对生活的热情、信心并帮助治愈疾病。【12题详解】词句猜测题。根据第二段“I
60、 truly believe magic happens when I take pen, color, or form. From this simple, yet poetic combination, there can be a variety of human responses. Viewers can be fascinated, drawn into the mind or spirit of the artist. Thus, emotion is felt and inner voice heard.(我真的相信,当我使用笔、颜色或形状时,魔法就会发生。从这个简单而富有诗意
61、的组合中,可以有各种各样的人类反应。观众会被吸引,被艺术家的思想或精神所吸引。因此,情感被感受到,内心的声音被听到)”可知,本段中magic指的是现场绘画产生的能量。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第三段“Art is an outlet for what cannot be spoken. Children, for example, can draw more about what they feel since they do not have the words to describe what they are feeling.(艺术是无法言说的东西的出口。例如,孩子们可以更
62、多地画出他们的感受,因为他们没有语言来描述他们的感受)”可知,孩子们可以通过画画来表达他们的情感,作者提到儿童是为了证明情感可以通过艺术来传达。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据最后一段“When one is creating, the mind cannot focus on pain or darkness, but instead the focus has the opportunity to change to the absolute present.(当一个人在创造时,心灵不能专注于痛苦或黑暗,而是有机会改变到绝对的当下)”以及“On the outside, it ca
63、n appear as though the woman is simply learning a new skill. On the inside, though, her mind is free from being trapped in negative emotions and concentrates on connecting to the now, to the turning wheel, releasing (释放) unending beauty from within.(从表面上看,女人似乎只是在学习一项新技能。然而,从内心来看,她的思想摆脱了消极情绪的束缚,专注于与当
64、下、与转动的车轮相连,从内心释放出无尽的美)”可知,做陶器的女人是通过改变关注点来减轻她的痛苦的。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据第一段“During my own journey to quit drinking, I first learned about the connection between art and recovery, while witnessing others on the same path.(在我自己戒酒的过程中,我第一次了解了艺术与康复之间的联系,同时也目睹了其他人走上了同样的道路)”以及第二段“While art cannot directly br
65、ing someone into recovery, it can certainly help established bonds and fuel the passion for life.(虽然艺术不能直接让人康复,但它肯定可以帮助建立联系,激发人们对生活的热情)”可知,作者通过自己的经历讲述了艺术可以使人们摆脱酒精成瘾,激发人们对生活的热情、信心并帮助治愈疾病,作者写作的目的是鼓励人们留出时间去画画。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。其中有两项为多余选项。Have you ever wondered
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560042.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
