河南省部分学校2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 部分 学校 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省部分学校2020-2021学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)考生注意:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上 的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题 卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段
2、对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每 段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What was the mans mark in his exam?A. 75. B.90. C.95.2. What does the woman want to do for vacation?A. Go to the beach. B. Travel to Colorado. C. Learn to snowboard.3
3、. How long will it take to go to Portland by air?A. 2 hours. B. 5 hours. C. 10 hours.4. Where does the conversation most probably take place?A. At a hotel. B. At the airport. C. At the bus station.5. Why did the man apologize to the woman?A. He damaged her CD.B, He couldnt repair her machine.C He so
4、ld her a product of poor quality.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答 时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man suggest doing?A. Putting on some sun cream.B. Not standing in the sun.C. Going to the library.7.
5、What will the weather be like this evening?A. Sunny and) hot. B. Cloudy and hot. C. Rainy and cool听第7段材料,回答第8、9题。8. What will the man do with the flower in September?A Cut it. B. Put it in the garden. C- Throw it away.9. How much will the man pay for the plant?A. $30. B. $10. C. $8.听第8段材料,回答第10至12题。
6、10. What will the woman do on June 12?A. Go on a business trip.B. Organize a trade exhibition.C. Meet the people from Head Office.11. What is John preparing for the meeting?A. A report. B. A timetable, C. A speech.12. When do the speakers decide to have the meeting?A. On June 3. B. On June 10. C. On
7、 June 17.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does the man regard writing as?A. A hobby. B. A serious thing. C. A teaching method.14. How many hours did the man spend on writing every day when he was a teacher?A. About two. B. About five. C. About nine.15. How does the man keep fit from Monday to Saturday?A. B
8、y running. B. By swimming. C. By walking.16. Where does the man write usually?A In his office.B. In his bedroom.C. On his kitchen table.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where is the speaker now?A. In an office. B. In a classroom. C. In a lab.18. When does the course come during the first part of it?A. On Tuesd
9、ays and Thursdays.B. On Tuesdays and Fridays.C. On Thursdays and Fridays.19. How often will the class meet in the research lab?A. Once a week. B. Twice a week. C. Every two weeks,20. What might be taken into consideration when the teacher decides ones final grade?A. Role=plays. B. Research papers. C
10、. Homework.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWashington DC Bus ToursDC Highlights TourThis is their base tour. It begins at 10 am daily and lasts for 5 hours. This part-bus, part-walking tour includes guided stops in the US. All of their tours i
11、nclude a driver as well as a tour guide, and your tour guide will get off the bus and give you walking tours of each stop, while your bus and driver wait for you. Capitol Building, the White House, Washington Monument as well as the Lincoln and MLK Memorials and the Vietnam War and Korean War Vetera
12、ns Memorials.$54Adult I $44Child (312)Discover DC TourIf you want pretty much to explore every famous monument and landmark in DC and take a 1 -hour cruise on the Potomac River, then consider the Discover DC Tour. This 6-hour tour will take you to all locations (景点) listed on their DC Highlights Tou
13、r as well as the World War Memorial, the Franklin Delano Roosevelt Memorial, and the Thomas Jefferson Memorial.TIP: If you are planning on visiting NYC, you will get 30% off the Discover NYC Tour (normally $100) if you buy it at the same time as your Discover DC Tour.$74Adult I $54Child (312)VIP Exc
14、lusive Washington DC City TourThis 8-hour tour is actually the Discover DC Tour above with a VIP add-on at the beginning and the end. You * 11 meet your guide early for reserved (预留)tickets to tour inside the US Capitol Building. The 45 -minute tour and film have reserved tickets so you dont have to
15、 worry about it being sold out. After your day of sightseeing, you ll be dropped off at the National Archives, again with reserved time tickets so you dont have to worry about waiting in line.$125 for Adults and ChildrenSkyview Changeable Bus TourOn this changeable mini bus, you get to experience a
16、guided tour with panoramic views (全景)without the glare of a window in the photos! A guided bus tour takes you not only through all locations listed on the DC Highlights Tour, but also Old Town Alexandria and National Harbor.$69Adult I $59Child (312)Time: 9 am4 pm1. Whats special about the DC Highlig
17、hts Tour?A. It uses mini buses.B. It has the fewest locations.C. It has the most tour guides.D. It provides reserved tickets.2. How much should a man pay if he buys the Discover DC Tour and the Discover NYC Tour at the same time?A. $128.B. $174.C. $104.D. $144.3. Which tour lasts the longest?A. DC H
18、ighlights Tour.B. Discover DC Tour.C. VIP Exclusive Washington DC City Tour.D. Skyview Changeable Bus Tour.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。介绍了四个美国华盛顿特区公交旅行路线。【1题详解】细节理解题。 根据DC Highlights Tour中的“This is their base tour.(这是他们的基础之旅。)”以及第二部分中的“will take you to all locations(景点)listed on their DC High
19、lights Tour as well as.(您将游览华盛顿特区特色之旅中列出的所有景点和)”,第三部分中的“This 8-hour tour is actually the Discover DC Tour above with a VIP add-on at the beginning and the end. (这个8小时的旅程实际上是上面的探索DC之旅,在开始和结束都附加VIP。)和第四部分中的“takes you not only through all locations listed on the DC Highlights Tour, but also. (不仅带您游览华盛顿
20、特区的所有景点,还带您游览)”可知,其他旅程中的景点都包括DC Highlights Tour中的景点,并且有所增加,所以DC Highlights Tour包含最少的景点,故选B。【2题详解】细节理解题。根据第二部分中的“If you are planning on visiting NYC, you will get 30% off the Discover NYC Tour (normally $100) if you buy it at the same time as your Discover DC Tour. 如果您在探索华盛顿之旅的同时购买发现纽约之旅,您将获得30%的优惠 (
21、通常为100美元)”可知,如果同时购买Discover DC Tour和Discover NYC Tour两张票,后者的票价优惠30%,也就是70美元。$74 + $70= $144。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章可知, DC Highlights Tour持续5小时;Discover DC Tour 持续6小时;VIP Exclusive Washington DC City Tour持续8小时;Skyview Changeable Bus Tour持续7小时。故选C。BJerry Lawson had a love of science and invention from a
22、very young age. And, with the support of his family and teachers, he took that love and helped change the world for billions of people, when he invented the modem video game cartridge.Both of Jerrys parents supported his love of science and invention. His father, a longshoreman, was a science fan an
23、d encouraged Jerry to always experiment with things. Jerrys first-grade teacher helped encourage him on his path to be someone influential similar to George Washington Carver, a great African American inventor. His first love in school was chemistry but he ended up liking electronics(电子学)even more.H
24、e earned an amateur ham radio license at age 13 and built his own radio station in his room, with an antenna hanging out of his window! Jerry earned money from fixing television sets, visiting peoples homes for inhouse repair, and also working at local electronics stores. Jerry also made walkie-talk
25、ies and sold them to other kids. He spent many Saturdays at an electronics store that had all of the parts he needed for his inventions. He would use his small allowance and money he earned to buy parts to help fuel his inventions.When he was a young adult, Jerry joined Fairchild Semiconductor as an
26、 engineer. During this time, he created his own video arcade game(街机游戏),Demolition Derby, in his garage.A few years later, Jerry was asked to work on a secret project. Not even his boss was allowed to know what he was doing! What it turned out to be was that he was designing the Fairchild Channel F
27、video game console (游戏控制器)and leading the team that invented the video game cartridge. This was the first of its kind and enabled kids around the world to affordably play video games at home.Just like with automobiles, many advances have occurred since the invention of video games. Video games are n
28、ow one of the biggest forms of entertainment in the world. But all of this would not have been possible without the vision, passion, and skill of Jerry Lawson and his learn.4. How did Jerry earn money when he was a teenager?A. By running his radio station.B. By selling television sets.C. By repairin
29、g things for others.D. By making electronic parts.5. Before Jerrys secret project, playing video games at home was_.A. expensiveB. harmfulC. commonD. tiring6. What does the author mainly tell us in the last paragraph?A. Jerry Lawson and his team can be more skillful.B. Jerry Lawson is important to t
30、he game industry.C Many advances have taken place in the automobile industry.D. Video games are now the most popular form of entertainment.7. What can be the best title for the text?A. Video Gaming-An Important IndustryB. Game Console-Key to Home Video GamesC. Jerry Lawson-Father of Modern GamingD.
31、Support and Encouragement-Necessary for Success【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了Jerry Lawson 在童年时期的爱好以及他对视频游戏产业的贡献。【详解】1.细节理解题。根据第三段中的“Jerry earned money from fixing television sets, visiting peoples homes for in-house repair, and also working at local electronics stores.”(Jerry 靠修理电视机、上
32、门修理和在当地的电子产品商店工作挣钱。)可知,Jerry Lawson青少年时期靠给别人家修理东西赚钱。故选C。2.推理判断题。 根据第五段中的“This was the first of its kind and enabled kids around the world to affordably play video games at home.”(这是世界上第一个这样的游戏,它让世界各地的孩子都能在家里玩得起电子游戏)Jerry Lawson和他的团队的发明使世界各地的孩子能够支付得起在家里玩视频游戏了。由此推知在他的秘密工程之前,在家玩视频游戏是非常昂贵的。故选A。3.段落大意题。
33、根据最后一段内容,特别是“But all of this would not have been possible without the vision, passion, and skill of Jerry Lawson and his team.”(但如果没有Jerry Lawson和他的团队的远见、激情和技能,这一切都不可能实现)可知,最后一段中,作者主要告诉我们,Jerry Lawson和他的团队对游戏产业的发展起到了至关重要的作用。故选B。4. 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了Jerry Lawson在童年时期的爱好以及他对视频游戏产业的贡献。所以“Jerry lawson
34、,现代游戏之父”是最佳标题。故选C。CGray wolves have lived in North America for at least half a million years. Their living areas once included most of the continental United States. But during the 1800s and early 1900s, wolves were hunted to near extinction(灭绝).By the 1960s, the U. S. wolf population was limited to
35、 a handful of creatures in small comers of the northern Midwest.Then, in 1973, a law, the ESA, was passed to protect animals from becoming extinct. Gray wolves were one of the first animals placed on the endangered-species(濒危物种)list. Killing them was illicit. And the U. S. government worked to promo
36、te their protection. In a famous example of this effort, starting in 1995, 31 wolves were moved from Canada to Yellowstone National Park. By 2015, more than 500 gray wolves were living in the Greater Yellowstone Ecosystem(生态系统).Today, the continental U. S. is home to more than 6,000 gray wolves. On
37、January 4, 2021, the U. S. government removed gray wolves from the endangered-species list.Usually, an animals removal would be cause for celebration. But some environmental protectors say the wolves still need protection. In some parts of the country, wolves are increasing in numbers. More than a t
38、housand of them can be found just in Michigan and Wisconsin. But overall, their range is still a small part of what it was. Wolves used to live across most of the U. S. Now they , are found in fewer than a dozen states. Others argue that as long as a species is not in danger of extinction, it doesnt
39、 belong on the endangered-species list. And farmers with land near wolf living areas say that if the wolfs population continues to grow, more of their farm animals will be killed by wolves.But some protection groups worry that without protection, the wolf population will crash again. They hope that
40、no matter what, people and wolves can get along peacefully with each other. They are promoting ways to make that happen.8. What caused gray wolves to be almost extinct?A. Losing their living areas.B. Too many natural enemies.C. The extreme climate changes.D. Being hunted in great numbers.9. What doe
41、s the underlined word illicit in paragraph 2 mean?A. Rather difficult.B. Against the law.C. Totally normal.D. Conditionally allowable.10. Why was the gray wolf removed from the endangered-species list?A. They have a much larger population already.B. They have all been put into the safe natural parks
42、.C. They have been feeding on farmers, farm animals.D. They have grown too strong to be protected by humans.11. What do farmers living near gray wolves living areas think of the animals?A. The wolves are trouble for them.B. The wolves must be better protected.C. The wolves get along peacefully with
43、them.D. The wolves should live where they belong.【答案】8. D 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了灰狼主要生活在北美洲,一度濒临灭绝,经过政府和保护组织的共同努力,它们的数量得到大幅提升,然而这又导致了新的问题。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“But during the 1800s and early 1900s, wolves were hunted to near extinction.(但是在19世纪和20世纪初,灰狼被猎杀到几近灭绝)”可知,被大量猎杀使灰狼几近灭绝。故选D项。【9题
44、详解】词句猜测题。根据第二段“Then, in 1973, a law, the ESA, was passed to protect animals from becoming extinct. Gray wolves were one of the first animals placed on the endangered-species(濒危物种) list.(1973年,一项名为濒危动物法的法律通过,以保护濒临灭绝的动物。灰狼是首批列入濒危物种名单的动物之一)”可知,灰狼被列入濒危物种名单,受法律保护,所以可推知“Killing them was illicit.”中illicit是
45、指“违法的”。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据第二段中的“Today, the continental U.S. is home to more than 6 ,000 gray wolves.(如今,美国大陆是6000多只灰狼的家园)”可知,数量大幅增加是灰狼被移出濒危物种名单的原因。故选A项。【11题详解】细节理解题。根据第三段的“And farmers with land near wolf living areas say that if the wolfs population continues to grow, more of their farm animals wil
46、l be killed by wolves.(在狼生活区域附近拥有土地的农民说,如果狼的数量继续增长,他们的农场将会有更多的动物被狼杀死)”可推知,生活在灰狼栖息地附近的农民认为它们会给他们带来麻烦。故选A项。DSomeday soon an emoji (表情符号)might really save lives.Hiroyuki Komatsu is a Google engineer who suggested adding a series of new emojis to the standard emoji library. It could help those with food
47、 allergies (过敏)understand what they are eating anywhere in the world. Emojis should cover characters representing major food causing allergies. They make people understand what are used in foods even in foreign countries and safely select meals.Emojis are universal because they are chosen and develo
48、ped by the Unicode Consortium, a non-profit company that oversees, develops and maintains how text is represented. This is in regards to all software products and standards. Its thanks to the Unicode Standard that when you text a friend six pizza emojis, theyll see those six pizza pieces on their ph
49、one. This is true regardless of whether they use an iPhone or an Android.Because emojis are everywhere and visual(视觉的),they could be helpful for restaurants and food packaging designers. They can communicate whether a product is made with common causing-allergy food. But as Komatsus advice argues, m
50、any of the most common causing-allergy foods are missing or poorly represented by the present emoji library. For example, there is an emoji for octopus, but nothing for squid. There is a loaf of bread that could symbolize grain, but a picture of wheat could be clearer. The emojis can be more direct
51、when symbolizing foods.Its not uncommon for the Unicode Consortium to add new emojis to the library: several food-related emojis were put into use last June, including some long-waited food emojis. Apple included support for multiracial emojis in a recent iOS update. An artist even recreated Moby-Di
52、ck in emoji characters. Some might be sorry for the continuing death of the written word if Komatsus suggestion is accepted, but look on the bright side: if you ever see that happy poop on a box, youll know to stay away.12. How will emojis save lives according to the text?A. By showing what the food
53、 contains visually.B. By telling the safest places in the world.C. By teaching people how to treat allergies.D. By adding standard emojis about safety.13. What does paragraph 3 mainly tell us?A. Emojis have the same meanings around the world.B. The Unicode Consortium is a non-profit company.C. What
54、emojis represent is different in different places.D. Different mobile operating systems have different emojis.14. What can be the reason for Komatsus advice?A. Emojis are easy to mix up.B. Present emojis are not enough.C. Emojis cant interest most users.D. Emojis cant represent foods directly.15. Wh
55、at is the authors attitude to Komatsus suggestion?A. Doubtful.B. Worried.C. Supportive.D. Uninterested.【答案】12. A 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍:Hiroyuki Komatsu是一名工程师, 在Google工作。他提出在标准表情符号库中添加一些新图标。这些表情符号可以帮助那些食物过敏的人,无论在世界任何地方,这些表情符号可以帮助他们了解自己在吃什么。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Emojis should cover chara
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
