江苏省扬州市江都区大桥高级中学2020-2021学年高二下学期学情检测(二)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州市江都区大桥高级中学2020-2021学年高二下学期学情检测二英语试题 WORD版含解析 江苏省 扬州市
- 资源描述:
-
1、大桥高级中学2020-2021学年度第二学期高二学情调研(二)英语试卷第一部分听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the girl want to go to the museum?A. By subway. B. By bus. C. By car.2. What has the weather been like recently?
2、A. Really dry. B. Really wet. C. Really cold.3. What does the wedding hall forbid doing?A. Throwing rice.B. Throwing the pieces of newspaper.C. Throwing colored paper.4. What is the probable occupation of the man?A. A politician. B. A lawyer. C. A journalist.5. How many liters of water did the man d
3、rink today?A. One. B. Two. C. Three.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B 、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答第6、7小题。6. How does the man sound at first?A. Nervous. B. Thrilled. C. Disappointed.7. What color does t
4、he woman think old trains were?A. Black. B. Green. C. Red.听下面一段较长对话,回答第8至10小题8. What kind of show does the man want to make?A. A cooking show. B. A quiz show. C. An interview show.9. Where does the man want people to watch his show?A. In their offices. B. In their homes. C. In their cars.10. What is
5、 the womans advice?A. Picking a different goal.B. Saving up some money.C. Making his show different from others.听下面一段较长对话,回答第11至13小题。11. What are the speakers mainly talking about?A. A colleague. B. A conference. C. A birthday party.12. What is the woman planning on doing first?A. Buying a gift.B. G
6、oing to the hospital.C. Picking up name cards.13. How did the woman feel at Andys birthday last year?A. Angry. B. Confused. C. Satisfied.听下面一段较长对话,回答第14至17小题。14. Why is going to the lake a bad idea?A. It is too small. B. It will be too crowded. C. It is too hot.15. What does the woman plan to do fir
7、st?A. Prepare lunch. B. Pack the luggage. C. Make coffee.16. Where will the man probably get his drink?A. At home. B. At the gas station. C. At the beach store.17. What does the man want to use the towels for?A. Lying on. B. Drying him off. C. Giving shade.听下面一段独白,回答以下小题。18. What is the goal of the
8、exercise?A. To learn how to follow instructions.B. To learn about the importance of business.C. To learn about the Industrial Revolution.19. Which class did business managers belong to according to the speaker?A. The upper class.B. The middle to lower class.C. The working class.20. How many students
9、 will be needed to be the bank and security officers in total?A. Four. B. Three. C. Two.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。A1. Scenic landscapes on stamps: A nine-day tour in the cities of XuzhouSuqian and Huaian in northern Jiangsu province.This route is asso
10、ciated with local culture, characteristics, and creativity. It offers a taste of the famous canal cities.2.Life on the Grand Canal: A seven-day Jiangsu tour through the cities of Nanjing, Suqian, Huaian,Yangzhou and Suzhou.This route presents the most authentic, economic, cultural and entertainment-
11、focused activities along the canal from both ancient and modern times.I allows visitors to ride in boats and observe local fishermen fishing.3.Food,culture,leisure and health;Seven-day experience of local life in Zhenjiang Changzhou,Wuxi and SuzhouTo increase tourists interest in the traditional cul
12、ture and crafts of Jiangsu, the route will include pottery,embroidery(刺绣), paper-cutting, cooking and other hands-on experiences. It includes scenic spots along the Beijing-Hangzhou Gran Canal, ancient water towns, historical streets and ancient fishing villages.Visitors can join in the recreational
13、 farmhouse experience and pick up both fruits and vegetables4A walk into history: Six-day tour in Xuzhou, Suqian,Huaian,Yangzhou, Zhenjiang, Changzhou and WuxiThe Beiing-Hangzhou Grand Canal runs through the entire province and has been a part of Jiangsus culture for thousands of years. Inspired by
14、the canal, the route includes historical cities Xuzhou, Suqian, Huaian,Yangzhou along with Zheniang Changzhou and Wuxi.1. Which of the following do the four travel routes share?A. A time duration of less than a week.B. Ancient towns in southern Jiangsu.C. The Grand Canal.D. The city of Suqian.2. Whi
15、ch route is the best for an in-depth tourist who wants to cover fewer cities with more time?A. Route 1B. Route 2C. Route 3D. Route 4.3. What can you enjoy in the route only covering Suzhou, Wuxi, Changzhou and Zhenjiang?A. Rowing a boat.B. Trying on paper-cutting.C. Growing vegetables.D. Fishing wit
16、h local villagers.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了京杭大运河沿岸的四条旅游路线。【1题详解】细节理解题。根据Scenic landscapes on stamps部分中“ It offers a taste of the famous canal cities. (它让你领略到著名的运河城市。)”;Life on the Grand Canal部分中“Life on the Grand Canal:A seven-day Jiangsu tour through the cities of Nanjing, Suqian, Hua
17、ian,Yangzhou and Suzhou. (大运河上的生活:南京、宿迁、淮安、扬州和苏州7天江苏游。)”;Food,culture,leisure and health部分中“It includes scenic spots along the Beijing-Hangzhou Gran Canal (它包括沿京杭大运河的景点)”和A walk into history部分中“The Beiing-Hangzhou Grand Canal runs through the entire province and has been a part of Jiangsus culture f
18、or thousands of years. (京杭大运河贯穿全省,几千年来一直是江苏文化的一部分。)”可知,四条旅行路线都在大运河沿岸。故选C项。【2题详解】推理判断题。根据第一段中“Scenic landscapes on stamps: A nine-day tour in the cities of Xuzhou,Suqian and Huaian in northern Jiangsu province.This route is associated with local culture, characteristics, and creativity. It offers a t
19、aste of the famous canal cities.(邮票上的风景:徐州、宿迁、淮安九天游。这条路线与当地的文化、特色和创意相关联。它让你领略到著名的运河城市。)”可知,这条路线9天只游览3个城市,再对比其他三个线路的天数和城市数量(线路2:7天游览5个城市;线路3:7天游览4个城市;线路4:6天游览7个城市)可知,路线1是最合适想要用更多的时间游览更少城市进行深度游的游客,故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Food,culture,leisure and health部分中“Seven-day experience of local life in Zhenjiang Cha
20、ngzhou,Wuxi and Suzhou (为期七天的镇江、常州、无锡、苏州生活体验)”和“To increase tourists interest in the traditional culture and crafts of Jiangsu, the route will include pottery,embroidery(刺绣), paper-cutting, cooking and other hands-on experiences. (为了增加游客对江苏传统文化和手工艺的兴趣,这条路线将包括陶器、刺绣、剪纸、烹饪和其他实践体验。)”可知,在苏州、无锡、常州、镇江的路线,你
21、能尝试剪纸。故选B项。BWhen you are choosing a major in the future, will you place a higher value on its future career or on its personal interest to you? Zhong Fangrong, a left-behind girl from Hunan province who scored 676 points in total on this years college entrance exam, preferred the latter as she appli
22、ed to study archaeology at Peking University.However, there was a heated debate concerning whether she had made a wise decision. Some netizens argued that she wouldnt have a promising future unless she chose a more popular majorfor instance, finance, engineering, business, etc. instead of archaeolog
23、y. Whats more, considering the financial burden on her family, she had better think twice before making her final decision.The girl later responded that she had been inspired to pursue archeology by Fan Jinshi, president of Dunhuang Academy, and that she had developed a passion for history and cultu
24、ral relics. She also added that she cared little about fame and fortune.Zhong has increased my confidence because of her attitude towards life. Firstly, she knows clearly what she is really interested in and is determined to devote herself to it. Secondly, Zhong has been able to stick to her pursuit
25、 despite the criticism from society.Zhongs pursuit reminds me of a lady who walks on a country road and lives in poetryLi Ziqi. They both try their best to be who they want to be, which is rare and admirable nowadays.Just ask yourself: Do you have the courage not to follow the pattern that the major
26、ity of people repeat? Actually, applying for an unpopular major may help you to avoid fierce competition. And the pursuit of a popular major is no guarantee for a brilliant future.Following the example of Zhong, I will be more willing to follow my dreams in the years to come.4. What made Zhong decid
27、e to major in archaeology?A. Her courage to take an adventure.B. Her optimistic attitude towards life.C. Her stubborn belief in popular majors.D. Her love for history and cultural relics.5. Some netizens opposed Zhongs choice because they thought A. she preferred finance to archaeologyB. she wouldnt
28、 have a promising futureC. she placed value on her future careerD. she cared much about fame and fortune6. What inspires the author to follow his or her dream in the future?A. Li Ziqis living in poetry.B. Netizens heated argument.C. Fan Jinshis encouragement.D. Zhongs sticking to her pursuit.7. Whic
29、h of the following is the best title for the text?A. You Can Be Who You Want To BeB. Archaeology Is Becoming PopularC. A Left-behind Girl Scored 676 PointsD. A Heated Debate Arose Among Netizens【答案】4. D 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了女孩钟芳蓉今年高考成绩为676分,她申请了北京大学考古专业,这一决定引起了人们的激烈争论。而她本人表示是出于对历史和文物
30、的热爱,让她决定主修考古学。钟芳蓉的决定也鼓励了作者在未来追寻自己的梦想。4题详解】细节理解题。根据第三段“The girl later responded that she had been inspired to pursue archeology by Fan Jinshi, president of Dunhuang Academy, and that she had developed a passion for history and cultural relics. She also added that she cared little about fame and fortu
31、ne. (女孩后来回答说,她是受到敦煌研究院院长樊锦诗的启发才从事考古工作的,她对历史和文物产生了浓厚的兴趣。她还补充说,她不太在乎名利)”可知,是钟芳蓉对历史和文物的热爱,让她决定主修考古学。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“Some netizens argued that she wouldnt have a promising future unless she chose a more popular majorfor instance, finance, engineering, business, etc. instead of archaeology. (一些网友认
32、为,除非她选择更受欢迎的专业,如金融、工程、商业等,而不是考古,否则她的前途不会一片光明)”可知,一些网民反对钟某的选择,因为他们认为她本可以前途一片光明。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段“Zhong has increased my confidence because of her attitude towards life. Firstly, she knows clearly what she is really interested in and is determined to devote herself to it. Secondly, Zhong has been
33、able to stick to her pursuit despite the criticism from society. (钟芳蓉对生活的态度让我更加自信。首先,她清楚自己真正感兴趣的是什么,并决心投身其中。其次,尽管受到社会的批评,钟芳蓉还是坚持了自己的追求)”以及最后一段“Following the example of Zhong, I will be more willing to follow my dreams in the years to come. (以钟芳蓉为榜样,我将更愿意在未来的岁月里追随我的梦想)”可知,钟芳蓉坚持她的追求激励着作者在未来追寻自己的梦想。故选D
34、。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“Following the example of Zhong, I will be more willing to follow my dreams in the years to come. (以钟芳蓉为榜样,我将更愿意在未来的岁月里追随我的梦想)”结合文章主要说明了女孩钟芳蓉今年高考成绩为676分,她申请了北京大学考古专业,这一决定引起了人们的激烈争论。而她本人表示是出于对历史和文物的热爱,让她决定主修考古学。钟芳蓉的决定也鼓励了作者在未来追寻自己的梦想。可知,A选项“你可以成为你想成为的人”最适合作文章标题。故选A。CStarman, the du
35、mmy(仿真人) riding a cherry-red Tesla Roadster(特斯拉敞篷车) through space, has made his closest approach ever to Mars. The electric roadster and its passenger were attached to the top of a Falcon Heavy rocket during the SpaceX rockets first test launch on 6 February 2018.Two years later, the Falcon Heavy ro
36、cket and the vehicle at its tip are making their second trip around the Sun. Mr. McDowell, a Harvard astrophysicist, found that Starman passed 7.4 million kilometers from Mars at 06:25 GMT 7 October, 2020.The closest recent approach between the Earth and Mars was 56 million kilometers in 2003, thoug
37、h the planets are often hundreds of millions of miles apart depending on where they are in their orbits. No one can see the Falcon Heavy rocket at its current distance, but orbits over periods of a few years are fairly straightforward to predict, and Mr. McDowell used data about how the rocket was m
38、oving when it left the Earths gravity behind to locate its recent movements exactly.Last time Starman circled the Sun, McDowell said, it crossed Mars orbit while the Red Planet was quite far away. But this time the crossing lined up with a fairly close approach, though still not close enough to feel
39、 a strong tug from Mars.At this point in time, if you were able to go look at the Roadster, it would probably look pretty different. The strong solar radiation environment between the planets would probably have destroyed all the exposed organic materials.Without the Earths atmospheric and magnetic(
40、磁场的) protection, even the plastics and carbon-fibre materials would start to break up. Over the course of decades or centuries, the car will end up with its aluminium(铝) frame and hard glass parts-thats assuming that none of them get destroyed in impacts with passing space rocks.8. What can we infer
41、 from the first two paragraphs?A. Starman is now circling around the Earth in its orbit.B. Starman has set out on its second trip around the Sun.C. Starman has traveled 7.4 million kilometers after launch.D. Starman still has a long way to go before getting to Mars.9. How did McDowell manage to loca
42、te Starman?A. By keeping Starman under visual observation.B. By predicting its future orbit around the earth.C. By seeking professional help from SpaceX.D. By analyzing data about the rockets movement.10. The underlined word “tug” in Paragraph 4 is closest in meaning to _.A. pullB. driveC. resistanc
43、eD. pressure11. What will happen to Starman in decades or centuries?A. It is circling around Mars and will finally crash onto it.B. It will finish its mission and return to SpaceX on earth.C. Starman is likely reduced to at most its frame and glass.D. SpaceX will try to recover it during its next sp
44、ace mission.【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解析】【分析】本文是新闻报道。主要讲述了Starman 和座驾特斯拉 Roadster接近了火星。【8题详解】推理判断题。根据第一段的“Starman, the dummy(仿真人) riding a cherry-red Tesla Roadster(特斯拉敞篷车) through space, has made his closest approach ever to Mars.( Starman,乘坐樱桃红的Tesla Roadster,已经离火星最近)”和第二段的“the Falcon Heavy rocket
45、 and the vehicle at its tip are making their second trip around the Sun.(猎鹰重型火箭和其顶端的运载工具正在进行第二次绕太阳飞行)”可推断,Starman已经开始了它的第二次绕太阳飞行。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段的“Mr. McDowell used data about how the rocket was moving when it left the Earths gravity behind to locate its recent movements exactly.( 麦克道尔利用火箭脱离地球引
46、力时的运动数据来准确定位它最近的运动。)”可知,麦克道尔是通过分析火箭运行的数据成功定位Starman的。故选C。【10题详解】词义猜测题。根据划线词上文“But this time the crossing lined up with a fairly close approach, though still not close enough to feel a strongtug from Mars”( 但这次的穿越与相当近距离的接近是一致的,尽管距离还不够近,不足以感受到来自火星的强烈拉力)可知,这一次,交叉点相当近,然而仍旧不够近,因此推断感觉不到来自火星的引力,故划线词与D项“拉;拖
47、”意思相近。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段的“Over the course of decades or centuries, the car will end up with its aluminium(铝) frame and hard glass parts-thats assuming that none of them get destroyed in impacts with passing space rocks.( 在几十年或几个世纪,这辆车最终成为铝框架和硬玻璃部件假设它们没有在通过太空岩石时被破坏)”可知,几十年或几个世纪以后,Starman很可能最多只剩下
48、框架和玻璃了。故选A。DAlmost every community has some form of rules and some way of enforcing them. So why do we have rules, and what makes people follow them?Studies have suggested that the reason we dont like rule-breaking is because fairness is programmed into our brains. Scientists have found that the bra
49、in reacts in a particular way when we feel we are being treated unfairly.A fair situation makes us feel comfortable and even happy, but unfairness causes our brains to respond with negative feelings.The study found that this a so happened when subjects saw others being treated unfairly. They conclud
50、ed that fairness is one of basic human needs.Arriving at a feeling of fairness means considering different, often conflicting, points of view. Regardless of the disagreement, people almost always need to compromise. But it can be difficult to arrive at a compromise when there are conflicting interes
51、ts. This is why communities have rules that everyone must follow.Social controls are an important factor in setting and following rules.They influence the way we be have, and can be internal (内在的) or external. Internal controls come from within and are based on our values and fears. Most of us dont
52、steal, for example, because we believe that theft is unfair and wrong. We also dont want to disappoint our family and friends. In other words, our internal controls keep us from behaving in ways that cause conflict.External controls include rewards and punishments. Rewards, such as job promotions an
53、d praise, are designed to encourage people to be have and actin the interest of the whole community.Punishments, such as public embarrassment, fines, and even imprisonment can prevent people from acting against the communitys best interests.People need their communities to function smoothly.If there
54、 were no rules, most people would probably still behave positively. However, there would always be a minority who would not. This is why a society without rules is unlikely to exist.12. What does the underlined word this in paragraph 2 refer to?A. A program in human brains.B. A comfortable situation
55、.C. The response with bad feelings.D. The requirement off fairness.13. Why do communities have rules?A. To punish illegal activities.B. To prevent disagreement.C. To promote fairness.D. To meet various demands.14. Which of the following is an example of internal control?A. Take exams honestly becaus
56、e cheating is shamefulB. Park in the right place so as not to get a parking ticket.C. Pay the electricity bill on time in order not to get a late fee.D. Cooperate with your classmates to win a prize for your class.15. What is the best title for this passage?A. Living by the rulesB. Why communities n
57、eed rulesC. Reaching a compromiseD. How fairness functions【答案】12. C 13. C 14. A 15. A【解析】【分析】这是一篇议论文。本文主要讲述了人们生活的社区和社会都需要有规则来促进公平,如果没有规则社会就无法运行。【12题详解】词义猜测题。根据第二段的A fair situation makes us feel comfortable and even happy, but unfairness causes our brains to respond with negative feelings. The study
58、found that this a so happened when subjects saw others being treated unfairly.可知,一个不公平的情况会让我们感到舒适甚至开心,但是不公平会让我们的大脑产生负面情绪。他们的研究发现,当受到不公平待遇时,这种情况就会发生。根据句意可知this指代上文提到的“大脑会产生负面情绪”。C. The response with bad feelings.(负面情绪的反应)符合以上说法,故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第三段的Regardless of the disagreement, people almost alw
59、ays need to compromise. But it can be difficult to arrive at a compromise when there are conflicting interests. This is why communities have rules that everyone must follow.(尽管有分歧,人们总是需要妥协的。但是,当存在利益冲突时,很难达成妥协。这就是为什么社区有每个人都必须遵守的规则)可知,社区设立规则的目的是让人们能够达成妥协,即促进公平。C. To promote fairness.(促进公平)符合以上说法,故选C项。
60、【14题详解】推理判断题。根据第四段的Internal controls come from within and are based on our values and fears.In other words, our internal controls keep us from behaving in ways that cause conflict.可知,我们的内部控制基于我们的价值观和恐惧,使我们不做出引起冲突的行为。A. Take exams honestly because cheating is shameful(诚实地参加考试,因为作弊是无耻的)是和我们的价值观相关,属于内部
61、控制,故选A项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段的Almost every community has some form of rules and some way of enforcing them.(几乎每一个社区都有某种形式的规则,和某种执行他们的方式)和最后一段的This is why a society without rules is unlikely to exist.(这就是为什么一个没有规则的社会是不可能的)可知,本文主要讲述了人们生活的社区和社会都需要有规则来促进公平,如果没有规则社会就无法运行。A. Living by the rules(按规则生活)可以作为本文的
62、标题,故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多于选项。Do you ever walk out of a room with an idea in your head, only to discover moments later that its gone? 1f so, dont worry: its a very common experience. _16_The problem is often caused by event boundaries. _17_They make you belie
63、ve that a particular mental task is over.Tests have proved that were much more forgetful when we move from one location to another._18_Its because anything that seems like the end of a task closing a study book, finishing a phone call, taking a cake out of the oven can have the same effect. Within s
64、econds, much information in your mind has disappeared._19_First, stop telling your brain that its work is done. This can be as simple as leaving a book open instead of putting it back on the shelf. Second, create clues to carry with you across any unavoidable event boundary. Notice when these end-po
65、ints are coming up, and spend a moment improving your memory.If possible, say the key points out loud: the job youre walking off to do in the next room, for example, or the plans youve just made on the phone. We actually know memory depends on imagery. _20_Every day youre faced with event boundaries
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560888.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
