分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 17

类型江苏省扬州市2021届高三英语上学期期末试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:563733
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:17
  • 大小:99.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 扬州市 2021 届高三 英语 学期 期末 试题 解析
    资源描述:

    1、江苏省扬州市2021届高三英语上学期期末试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the womans son do most probably?A. A postman. B. A policeman. C. A guard.2. What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and

    2、 patient. B. Husband and wife. C. Parent and child.3. What does the man think of the womans behavior?A. Surprised. B. Worried. C. Pleased.4. How many people failed in the first interview?A.4 B.12. C.16. 5. How will the guests go to the airport?A. By car. B. By bus. C. By taxi.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有

    3、几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. When did Robinson plan to check out?A. On January 7th. B. On January 14th. C. On January 2lst.7. What does the man want to do?A. Book a room. B. Cancel a booking. C. Change a booking.听

    4、第7段材料,回答第8、9题。8. Where does this conversation probably take place?A. In a store. B. In a restaurant. C. In a museum.9. How much does the woman pay for the bowl?A.60 dollars. B.80 dollars. C.90 dollars.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers talking about?A. Travel plans. B. Famous adventurers. C.

    5、 Extreme climates.11. What has the woman paid close attention to?A. Weather reports. B. Historical events.C. Mountain-climbing tips.12.What can we learn from the conversation?A. The man once was a professional trainer.B. The man liked taking photos.C. The man visited Pakistan.听第9段材料,回答第13至16题。13. Wh

    6、at do we know about the house?A. It is large. B. It has one bedroom. C. It needs fixing.14. What is the man planning to buy?A. A garden. B. A house. C.A farm.15. What does the man suggest the woman growing?A. Potatoes. B. Rice. C. Corn.16.How do they get the money?A. They have saved enough.B. They w

    7、ill get a bank loan.C. They will borrow from friends.听第10段材料,回答第17至20题。17.When does the speaker usually go to a movie?A. On weekends.B. In his spare time.C. When a good movie is on.18.How does the speaker learn about a movie?A. By seeing it himself.B. By checking the film reviews.C. By talking to hi

    8、s friends.19.What might the speaker do if the tickets are sold out?A. Steal in without a ticket.B. Go back home and watch TV.C. Buy a ticket for the next show.20.What does the speaker like to do while watching a movie?A. Eat popcorn. B. Talk to others. C. Put his feet up.【答案】1-5:AABBC 6-10:CBABA 11-

    9、15:CBCCA 16-20:AABCA【解析】听力原文Text 1W: Hello, this is Susan Howard. May I speak to my son, please?M: Im sorry, hes still out on his duty delivering letters. Shall I take a message?Text 2M: Good morning. What seems to be the problem? W: Good morning. I feel terrible. Ive got a cold and I have a pain he

    10、re on my neck. Im not sleeping well either.Text 3W: I hardly ever buy albums. I just download music for free.M: But thats illegal, isnt it?W: Well, technically, yes, but nearly everyone does it. What harm does it do?M: What about the musicians who dont get paid for their work? Have you thought about

    11、 them?Text 4W: How many people are they interviewing?M: They interviewed sixteen the first time, and now four of us were chosen to go back for the second interview.W: I hope it goes well. I hope you can get the job. Good luck.Text 5M: The guests are leaving for New York tonight. But there will be no

    12、 bus then. We need someone to get them to the airport on time.W: Id be happy to, but my car is under repair now.M: In that case, we have to call a taxi.Text 6W: Sunshine Hotel, may I help you?M: Yes. Im phoning up because I have booked a room for my friend who wont be able to come now and so Ill hav

    13、e to cancel it.W: What is the name, please?M: It was a double room booked in the name of Robinson from January 14th, for a week.W: Ah, yes, Ive got it. And now you want to change the booking, do you?M: I wish I could, but it now appears that he wont be able to come at all.W: Well, Sir, Ill cancel it

    14、 then. Text 7W: Excuse me. How much do you want for this bowl?M: Dont move it. Its easy to break. Thats one piece of outstanding glass in perfect shape. Its worth 150 dollars.W: Oh, I couldnt possibly pay that much.M: Hold on, lady. I said it was worth 150 dollars but I can give it to you for only 1

    15、20 dollars.W: Ill give you 60 dollars.M: Come on, lady. Youve got to be kidding. I paid more than that for it myself. Take it for 90 dollars. I cant go any lower than that.W: Well, maybe I could give you 80 dollars.M: OK. Let me wrap it up for you. Text 8M: Where are you going for Christmas this yea

    16、r?W: This year Dennis and I are thinking about going on an extreme mountain-climb to the worlds second highest mountain. Its located in Pakistan.M: Wow, extreme mountain-climbing? That can be very dangerous if you dont know what you are doing. You know that sometimes the temperatures can be up to 50

    17、 degrees below freezing with winds up to 60 miles per hour.W: Well, Ive been looking at some information about mountain-climbing in my extreme sports magazines; I think its something that we would both like to try.M: Certainly learning as much as you can will help you to have a safe and fun trip. Wh

    18、en I was young I used to go on long hiking expeditions because I was a professional photographer. I would just make sure that you bring someone with you who knows the mountain very well.W: We are planning on bringing a guide with us. We also have a professional trainer that has helped us train this

    19、year. Text 9W: Oh, where are we going?M: I want to show you something.W: I know, but what is it?M: A farm. Its just down this road. Its a small place, but at least it would be our own.W: A farm? How can we afford to buy a farm?M: It isnt large, only one acre. We wouldnt have to pay very much right n

    20、ow.W: Is there a house on the farm?M: A small one, two bedrooms, but it needs to be fixed up a little. I can do the job myself.W: OK. Is there enough space for a kitchen garden?M: There is about half an acre behind the house. Thats plenty of space. We can probably grow a lot of our own food.W: What

    21、are you thinking about growing?M: Well, it really isnt big enough for corn. I thought we might try to raise a crop of potatoes.W: Do we have enough money to get all of these?M: I think weve saved enough. We can also ask John about the money he borrowed from us.Text 10I really enjoy going to the movi

    22、es with my friends on most weekends. I usually check the movie listings in the newspaper or online to see what is playing. I also check the movie reviews because I dont want to see a bad movie. I like to arrive early at the movie theater so I dont have to stand in line too long to buy tickets. Somet

    23、imes, the movie we want to see is sold out, so we might buy a ticket for a later showing. At the theater, I sometimes buy popcorn and a drink. The prices are sometimes high, but I like chewing something during a movie. I usually like to sit in an aisle seat somewhere in the middle of the theater. I

    24、think you can see the movie better instead of straining your neck if you are unfortunate enough to sit in the front rows. One thing I dont like is when other people talk during the movie, put their feet up on the back of my seat, or bring crying babies to the theater. Everyone should be able to enjo

    25、y the movie.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ACreate Training and Educational VideosATEM Mini includes everything you need. All the buttons are positioned on the front panel so its very easy to learn. There are 4 HDMI video inputs for connecting cameras

    26、and computers, plus a USB output that resembles a webcam so you can connect to Zoom or Skype. ATEM software Control for Mac and PC is also included, which allows access to more advanced “broadcast” features!Use Professional Video EffectsATEM Mini is really a professional broadcast switcher used by t

    27、elevision stations. This means it has professional effects such as a DVE for picture in picture effects commonly used for commentating (作现场解说) over a computer slide show. There are titles for presenter names, wipe effects for transitioning between sources and a green screen keyer for replacing backg

    28、rounds with graphics!Live Stream Training and ConferencesThe ATEM Mini Pro model has a built-in hardware streaming engine for live streaming via its Internet connection. This means you can live stream to YouTube, Facebook and Twitch in much better quality and with perfectly smooth motion. You can ev

    29、en connect a hard disk or flash storage to the USB connection and record your stream for upload later!Keep watch on all Video InputsWith so many cameras, computers and effects, things can get busy fast! The ATEM Mini Pro model lets you see all cameras, plus streaming and recording status all on a si

    30、ngle TV or monitor. There are even indicators to show when a camera is on air! Only ATEM Mini is a true professional television studio in a small compact design!ATEM Mini.US$295* ATEM Mini Pro.US$595* ATEM Software Control.Free21.Why is it not difficult for people to learn to use ATEM Mini?A. Becaus

    31、e its buttons are put on the front panel.B. Because its USB output looks like a webcam.C. Because four video inputs connect computers.D. Because it allows access to advanced features.【题源】【语篇解读】这是一篇应用文。文章主要介绍了ATEM Mini的主要功能。【答案】A 【解析】细节理解题。根据第一段中.All the buttons are positioned on the front panel so i

    32、ts very easy to learn.可知,所有的按钮都放在前面的板上,所以人们学习使用它不难,故选A。22.Which part focuses on the monitoring function?A. Create Training and Educational VideosB. Use Professional Video EffectsC. Live Stream Training and ConferencesD. Keen watch on all Video Inputs【答案】D 【解析】细节理解题。根据最后一部分的小标题Keep watch on all Video

    33、 Inputs以及文中The ATEM Mini Pro model lets you see all cameras, plus streaming and recording status all on a single TV or monitor.可知,本段主要介绍了监视器的功能,故选D。23.This passage is a_.A. public service ad B. short storyC. commercial ad D. news report【答案】C 【解析】推理判断题。根据全文内容可知,主要介绍了一件商品及其相关功能,再根据文章最后ATEM Mini.US295A

    34、TEM Mini Pro.US595ATEM Software Control.Free可知,这说明了它的价格。从而可推断出,本文是一则商业广告,故选C。BSince their beautiful baby daughter Ella came into their lives, James and Ola Jordans home has undergone a transformation in the past nine months. The designer marble coffee table has lost pride of place to a playpen. Ever

    35、ything is about Ella, and that is how we always wanted it to be, says adoring mum Ola. Our home was quite stylish before she came along; now there are toys everywhere. I cant remember the life we had without her. Ella has taken over our home and our hearts.The former Strictly Come Dancing profession

    36、als, who married in 2002, had longed to be parents and considered themselves blessed when Ella was born during the outbreak of coronavirus after their years of medical treatment and attempts. James tells us: People say how this time of year becomes special again when you see it through the eyes of a

    37、 child. I get that. Already she loves the Christmas lights and the tree, although she isnt going to understand what its all about.”There is no doubt that Ella is the couples most precious gift -and the icing on Christmas cake for James will be the moment she says Dada. We all keep saying it to her,

    38、she is not having any of it, laughs 43-year-old James. Its just Mama, Mama. says Jam: “Ola knew that I would always be a big part of bringing up our little girl. And likewise, I always knew Ola was going to be a great mum, and very hands on.Having James around so much has been a bonus for Ola, four

    39、years younger than James. It has just been us and our baby so I feel lucky that James has been here. But I have missed not being able to meet up with other new mums and swap advice. Ella is yet to meet another baby, and we will arrange another room for the new family member, says James. “but at leas

    40、t she is lucky that she has a really funny dad. She is always laughing and is such a happy little girl.24.Their home was _before they were blessed with Ella.A. conservative B. fashionableC. messy D. comfortable【题源】【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一对夫妻James和Ola,当他们的小女儿Ella出生以后,家里的一切都发生了变化,但是夫妻二人并没有因此而对生活感到失望,即使

    41、面对困难,他们依旧深爱女儿Ella,热爱家庭和生活。【答案】B 【解析】细节理解题。根据文章第一段.Our home was quite stylish before she came along.可知在女儿Ella到来之前他们的家很时髦,故选B。25. If you describe something as the icing on the cake, you mean that it makes something _.A. even colder B. even betterC. more surprising D. more believable【答案】B【解析】词义猜测题。根据画线

    42、短语所在句There is no doubt that Ella is the couples most precious gift -and the icing on Christmas cake for James will be the moment she says Dada.可知,女儿Ella的到来对他们来说非常宝贵,而女儿叫James“Dada”的时候则事情变得更加美好了。从而可以推断出,the icing on Christmas cake意为“锦上添花”,表示事情变得更好,故选B。26.What does James mean when he says “Ella is yet

    43、 to meet another baby?A. They are expecting a new baby.B. Ella doesnt want any playmate.C. James doesnt like Ella now.D. He is simply making a joke.【答案】A【解析】推理判断题。根据文章最后一段.and we will arrange another room for the new family member.可知,他们即将迎来一个新的婴儿,从而可推断出,他们期待新的婴儿的到来,故选A。27.The story mainly tells us t

    44、hat_.A. spare the rod and spoil the child B. a wife s health is a mans wealthC. parents are over the moon about a babyD. all the glory comes from mothers【答案】C【解析】主旨大意题。根据文章主要内容以及文章一些叙述可知,James和Ola夫妻对女儿非常的喜爱和愉悦,也就是说一对父母对孩子感到欣喜若狂,故选C。CSound may offer a creative way to take the oceans temperature. Clim

    45、ate change is steadily warming the seas, which have absorbed about 90 percent of the excess heat trapped by greenhouse gases. This warming contributes to sea-level rise, endangers species and influences weather patterns.But tracking the warming is tricky. Ship-based observations capture only snapsho

    46、ts in time over a tiny portion of the water. Satellite observations cannot enter very deep below the surface. The most detailed picture of ocean heat comes from Argo, which can drop down to around 6,500 feet. But there are only about 4,000 such floats, and they cannot sample deeper parts of the ocea

    47、ns.In Science, researchers at the California Institute of Technology and the Chinese Academy of Sciences compared the travel speeds of sounds produced by undersea earthquakes to detect ocean warming over wider areas. Because sound travels faster in warmer water, differences in speed can reveal chang

    48、ing temperatures. Theyre opening up a whole new area of study, says Princeton University geophysicist Frederik Simons, who was not involved in the research.Inspired by those early efforts to measure ocean heat with sound, Caltech researcher Wenbo Wu thought to monitor low-frequency sound waves sent

    49、out by earthquakes below the seafloor. “I know these earthquakes are very powerful sources, Wu says, So why not try to use the earthquakes?”He and his team tested the idea near Indonesias island of Nias, where the Indo-Australian Plate is bumping under the Sunda Plate. The researchers gathered sound

    50、 data from 4,272 earthquakes of magnitude 3 or greater from 2004 to 2016, and they compared sound wave speeds from quakes that originated in the same spot over the years. By modeling the differences, often just fractions of a second, they found that the ocean near Nias was warming by about 0.08 degr

    51、ee Fahrenheit per decademore than the 0.047 degree F suggested by Argos data. Less than one degree F does not sound large, but it takes considerable heat to warm the entire eastern Indian Ocean. The new method is promising, says University of Hawaii oceanographer Bruce Howe, who was not involved in

    52、the work. Meanwhile Simons and his colleagues are exploring an alternative technique, employing dozens of underwater microphones called hydrophones to catch more earthquake sounds. He notes that finding out the floats precise locations will be challenging, however. Overcoming such challenges would f

    53、ill in important gaps, Wu says, “We really need different methods of gathering the data as much as possible.” 28. What do people do to take oceans temperature? A. Ships sail across all the oceans to take photos. B. Satellites are used to provide data on ocean heat. C. Argo enters the deepest seas fo

    54、r detailed pictures. D. The numbers of floats hit a record high for samples.【题源】【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项新的测量海洋温度的技术。【答案】B【解析】细节理解题。根据文章第二段.Satellite observations cannot enter very deep below the surface.可知,卫星被用来提供海洋热量的数据,故选B。29. Why can sound be a method for detecting ocean warming? A. Because its s

    55、peed varies with the temperature of water. B. Because it accompanies earthquakes below the seafloor. C. Because it is approved by Chinese and US researchers. D. Because its value has been proved by previous efforts.【答案】A【解析】细节理解题。根据文章第三段.sound travels faster in warm water,differences in speed can re

    56、veal changing temperatures.可知,海水温度不同,声音传播速度不同,故选A。30. What is the similarity between the researches by Wu and Simons? A. They use hydrophones as floats. B. They exchange their data with Argo. C. They meet the same trouble at work. D. They employ new research methods.【答案】D【解析】根据文章最后一段.Meanwhile Simon

    57、s and his colleagues are exploring an alternative technique, employing dozens of underwater microphones called hydrophones to catch more earthquake sounds.可知,两个团队对于同一个原理进行研究,且都采用了全新的研究方法,故选D。31. What can be the best title for the passage? A. Undersea earthquakes B. Climate and seas C. Sound and ocea

    58、n heat D. New method found【答案】C【解析】主旨大意题。根据文章内容可知,全文主要围绕着声音和海洋热量的关系这一发现展开具体的介绍,故选C。DMany older people around the world have at least one common concern: How to get younger people, hooked on their electronic devices, interested in classic art. Take the Monkey King, or Sun Wukong, as an example. The m

    59、ain character in the 16th-century classic novel, Journey to the West, is a romantic figure of bravery and adventure that charmed millions of readers before the appearance of online attractions.Havoc in Heaven, a new Peking Opera film, attracted the wider public to the glamor of the traditional Chine

    60、se performance art, featuring one of the best-known chapters from Journey to the West. This film, expected to create a new channel to promote Peking Opera, includes nearly all the key ingredients of Peking Opera. It covers all the basic techniques, more than 10 classic tunes, and makeup for dozens o

    61、f facial representations of different figures characteristics. Its actually a big challenge to combine Peking Opera and film, each of which has its own rhythm, according to Cheng Lu, director of the film, who is adopting a fresh approach to present the traditional art form. One challenge that Cheng

    62、and his production team faced is how to balance the new approach with maintaining the fundamentals of the art. The basic principles and performance skills in Peking Opera cannot be changed. For example, performances in Peking Opera often emphasize symbolism over the accurate representation of motion

    63、. There are never real horses on stage, and the film reflects that. And when Sun Wukong eats peaches, he merely copies the action of eating without taking a bite.Some background images on stage, such as a painted waterfall, remain, and a live band was on the set to provide sound for the film, rather

    64、 than employing the pre-recorded music. “If we change traditions to cater to peoples taste and preference for a regular film, it will no longer be a Peking Opera piece of art,” Cheng said.On the other hand, some creativity was needed because Cheng and his team did not just want to document a stage p

    65、erformance. Computer technology is also applied to achieve some visual effects and to present impossible scenes, such as explosions or the heavenly court floating in the clouds. Also, the filming process leaves no room for actors to make the slightest mistake in front of cameras, such as those that

    66、would probably go unnoticed in an opera house. Peking Opera films played a powerful role in the 1960s and 70s, but their popularity gave way to more diverse entertainment. In recent years, there has been a recovery in the popularity of Peking Opera films. However, the overuse of special effects in m

    67、any film adaptations of Peking Opera plays has weakened the original charm of the stage performances. The imagination (enabled by the stage) can never be sacrificed for a films expression.32. What is the purpose of the first paragraph? A. To blame young people addicted to electronic devices. B. To a

    68、dvertise a new Peking Opera film, Havoc in Heaven. C. To express older peoples concern about the young generation. D. To arouse readers interest in traditional Chinese performance art.【题源】【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要介绍了一位导演演绎传统京剧的艺术手法和表现形式,同时呼吁保护传统舞台艺术。【答案】D【解析】推理判断题。根据文章第一段内容引入传统文化概念同时举孙悟空这个家喻户晓的例子可知,其目的是为了引

    69、起读者对传统文化表现形式的兴趣,故选D。33. What did Director Cheng do while producing the film? A. He made changes to basic performance skills. B. He made use of symbols and motions equally. C. He insisted on a band playing music on the scene. D. He brought onto the stage exact details of real life.【答案】C【解析】细节理解题。根据文章

    70、内容可知,他坚持乐队在现场播放音乐,故选C。34. What innovation did Chengs team make? A. They opposed a rigid recording of the performance. B. They enriched visual effects with modern technology. C. They allowed actors to repeat actions before the camera. D. They adopted real explosion scenes during the shooting.【答案】B【解析

    71、】细节理解题。根据文章第五段.Computer technology is also applied to achieve some visual effects and to present impossible scenes, such as explosions or the heavenly court floating in the cloud可知,他采用电脑技术加强爆炸等视觉效果,故选B。35. What can we conclude from the last paragraph? A. Imagination is a unique charm of Peking Opera

    72、 films. B. Technology makes up for the loss of stage imagination. C. There is some possibility for a film to replace Peking Opera. D. The original charm of Peking Opera cannot be sacrificed for films.【答案】D【解析】推理判断题。根据文章最后一段.However, the overuse of special effects in many film adaptations of Peking O

    73、pera plays has weakened the original charm of the stage performances. The imagination (enabled by the stage) can never be sacrificed for a films expression.可推断出,京剧的原始魅力不能为电影而牺牲,故选D。第二节(共5小题;每小题2.5 分, 满分12.5 分) 阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A dog snoring away the afternoon on the living

    74、room floor. Walruses napping belly-up on a beach. Lions stretching out on the grassland. These sleepy scenes may make people wonder why these other mammals(哺乳动物)seem to be getting so much more sleep than humans. Do they actually need more sleep? Are they just sleeping because they can? 36 Be prepare

    75、d for a surprising and fascinating answer to these questions: 37 Though constantly studied, sleep is one of the great mysteries modern science hasnt completely cracked. “We really dont know what sleep is for,” said Dr. David Raizen. 38 Across many studies of mammalian sleep, scientists have observed

    76、 that less sleep is connected with larger body sizes. A reason for this may be that the larger an animal is, the more calories it needs, and the more time it needs to spend eating.However, the matter is far from settled. 39 Some differences in observed sleep might not be what they seem. Just because

    77、 a house cat sleeps for 18 hours a day doesnt mean it needs all that sleep to function, Raizen said. Some sleep is probably a matter of convenience done when its not safe for an animal to be out, when food availability is low or simply because theres nothing else to do.As for human sleep? Raizen sai

    78、d the most important thing is for people to listen to their bodies and get as much sleep as they feel they need. 40 A. Nobody knows.B. Should humans be sleeping more, too?C. More efforts are being put in interpreting sleep better.D. Scientists are doing research trying to find the answer.E. Sleep is

    79、 complex, hard to measure in wild animals and even harder to interpret.F. One idea is that sleep in mammals has something to do with body size and diet.G. It is about eight hours for most folks but might be as few as five and as many as eleven.【题源】【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了包括人类在内的哺乳动物的一些睡眠现象,并分析了可能的原因。3

    80、6. 【答案】B 【解析】根据上文“Do they actually need more sleep? Are they just sleeping because they can?”和下文“Be prepared for a surprising and fascinating answer to these questions:可知,空格处是一个问句,且上文提到的是动物,由此推知,此处应提到人类。B项符合语境,承上启下,故选B。37. 【答案】A 【解析】由上文Be prepared for a surprising and fascinating answer to these que

    81、stions:可知,这个答案是意想不到的;从后段的解释中得知睡眠问题并未得到解决,A项符合语境,故选A。38. 【答案】F 【解析】此处空格处是首句,起到总结段落大意的作用。根据下文“scientists have observed that less sleep is connected with larger body sizes. A reason for this may be that the larger an animal is, the more calories it needs, and the more time it needs to spend eating.可知,本

    82、段主要介绍了睡眠与动物体型及饮食的关系。F项符合语境,故选F。39. 【答案】E 【解析】根据上文“However, the matter is far from settled.”及下文“Some differences in observed sleep might not be what they seem.可知,睡眠问题是一个非常复杂的问题,E项符合语境,故选E。40. 【答案】G 【解析】空格处为段落尾句,且本段主要讲人类的睡眠,故空格处要与本段话题一致且衔接自然,G项承接上文,故选G。第三部分:语言运用(共两节, 满分 30 分) 第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15

    83、分)请认真阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。After that weekend my high school classmates and I would go our 41 ways. Many planned on attending colleges far away, as I did. Others had jobs lined up and a few were thinking about 42 .Directly in front of me was a friend, who 43 and smiled,

    84、acting a little self-satisfied. He and a couple of friends had decided to play one 44 trick before graduation. The night before, theyd 45 over to the principals home and used rolls of toilet paper to decorate his house and yard. The principal onstage had given no 46 that anything was wrong. Hearing

    85、my name, I took a deep breath, 47 climbed the steps, crossed the stage and stopped in front of the principal. He handed me my 48 case. I couldnt wait to open it and find my name, 49 that I had graduated. My friend opened his case and all of us burst into 50 . What we saw was a single roll of toilet

    86、paper inside. The choices we make 51 our lives.Our high school principal had a great sense of 52 and took this opportunity to play a trick back on the boys, but they were allowed to graduate.Sometimes we get lucky when we do something wrong. 53 , sometimes we dont. I often wonder what 54 those who d

    87、idnt make it to graduation. The 55 way to stay out of trouble is to avoid it in the first place.41. A. wideB. separateC. similarD. contradictory【题源】【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要介绍了作者和他的朋友们在高中毕业时,对校长家用厕纸做了一场恶作剧,但是校长以幽默的方式选择原谅了他们,让他们顺利毕业。这个经历引发可作者的思考:避免麻烦的第一步应该是不要犯错误。【答案】B【解析】形容词辨析。根据文章下文写到大家各自有自己的打算,以及ManyOther

    88、sa few可知,此处表示我们各自走不同的路,故选B。42. A. educationB. successC. marriageD. separation【答案】C【解析】名词辨析。 根据语境可知,一些人选择升学,一些人选择直接工作,那么一些人就会选择结婚,故选C。43. A. sighedB. cursedC. trembled D. yawned【答案】D【解析】动词辨析。根据下文.acting a little self-satisfied可知,他安于现状,处于放松的状态,此处“打哈欠”符合语境,故选D。44. A. usualB. importantC. lastD. very【答案】

    89、C【解析】形容词辨析。根据语境和关键词before graduation可知,此处last和毕业在时间上更相关,故选C。45. A. slippedB. swungC. skippedD. swapped【答案】A【解析】动词辨析。根据语境可知,此处表示他们溜进校长的家。slip over to意为“溜进”,故选A。46. A. meaningB. frameworkC. fantasyD. indication【答案】D【解析】名词辨析。根据文章.took this opportunity to play a trick back on the boys可知,校长假装不知道恶作剧,不表露出惊

    90、讶。give no indication意为“不表露出”,故选D。47. A. nervouslyB. casuallyC. shamefullyD. elegantly【答案】A【解析】副词辨析。根据文章.take a deep breath可知,此处表示我当时很紧张,故选A。48. A. paperB. diplomaC. toolD. glass【答案】B【解析】名词辨析。根据文章内容以及毕业典礼可知,此处表示校长颁发毕业文凭。diploma case意为“文凭”,故选B。49. A. assumingB. informingC. confirmingD. identifying【答案】

    91、C【解析】动词辨析。根据文章.I couldnt wait to open it and find my name可知,此处表示我想确”自己是否毕业,故选C。50. A. laughterB. tearsC. angerD. song【答案】A【解析】名词辨析。根据文章.What we saw was a single roll toilet paper inside.可知,此处表示我意识到校长也向我们做恶作剧,所以大笑了起来,故选A。51. A. destroyB. violateC. undergoD. shape【答案】D【解析】动词辨析。根据语境可知,此处表示我们的选择决定了我们的生活

    92、,故选D。52. A. kindnessB. humorC. happinessD. accomplishment【答案】B【解析】名词辨析。根据文章.play a trick back on the boys可知,校长很有幽默感,故选B。53. A. AnyhowB. FurthermoreC. StillD. Therefore【答案】C【解析】副词辨析。根据语境可知,此处构成转折关系,still 意为“但是”,故选C。54. A. became ofB. brought aboutC. got acrossD. brought out【答案】A【解析】动词短语辨析。根据语境可知,此处表示

    93、我经常想知道那些没毕业的人会怎么样。become of 意为“使遭遇,发生”,故选A。55. A. bravestB. simplifiedC. meanestD. surest【答案】D【解析】形容词辨析。根据语境可知,此处表示最可靠的办法远离麻烦就是在第一步就遏止它,故选D。第二节(共10小题;每小题1.5 分, 满分15 分)阅读下面短文, 在空白处填入1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。A swing (秋千) could be important for learning, according to one girls school. At Brighton Girls, a p

    94、rivate school for children 56 (age) 4-18, a swing is to be installed in the sixth-form study center after some of the teenagers asked for one. After some research, the headmistress, Rosie McColl, said she discovered a swing would be 57 (benefit). She said, “I knew 58 student in a previous school who

    95、 used to go out and swing in a park between lessons. 59 (current), what we are doing is bringing the swing into the school 60 (help) build a culture. This leads to better results 61 students in terms of both their wellbeing and academic achievement.” Recent studies show physical activity can improve

    96、 brain function as well as calming the mind and body, at a time when 62 (anxious) among teenagers is at record levels. So far, McColls decision 63 (support) by parents, including Sam Cartwright-Hatton, a psychologist at Sussex University, 64 wrote a letter to the government before schools returned i

    97、n September calling for new, more creative lessons to help children settle back into class.McColl advises students 65 (prepare) for exams over the Christmas holiday to find a swing in a local park between revision classes. “No one is ever too old to go on the swings, to play, to think and to dream,”

    98、 she said.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了秋千对学生们的好处。56. 【答案】aged 【解析】考查非谓语动词。此处修饰名词children,应使用过去分词做后置定语,故填aged。57. 【答案】beneficial 【解析】考查形容词。be动词后面需要形容词作表语,故填beneficial。58. 【答案】a 【解析】考查冠词。此处是说“我认识一个学生”,虽然后面有定语从句,但是应是“泛指”,故填a。59. 【答案】Currently 【解析】考查副词。根据句意,此处需要副词作状语。故填Currently。注意首字母大写。60. 【答案】to help 【解析】考查非

    99、谓语动词。根据语境和句意可知,此处用动词不定式作目的状语,故填to help。61.【答案】for 【解析】考查介词。根据句意,为学生的健康和学业成就带来更好的结果,故填for。62. 【答案】anxiety 【解析】考查名词。此处需要名词作主语,故填anxiety。 63. 【答案】has been supported 【解析】考查动词时态语态。根据前面时间状语so far及后面的by parents,可知应该用现在完成时的被动语态,故填has been supported。 64. 【答案】who 【解析】考查定语从句。此处为非限制性定语从句,指代前面的心理学家,在定语从句作主语,故填wh

    100、o。65. 【答案】preparing 【解析】考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处用现在分词作后置定语,修饰名词students,构成逻辑上的主动关系,故填preparing。第四部分 写作(共两节, 满分 40 分)第一节(满分15分)2020年12月19日上午,学校组织全体同学在电视上观看了嫦娥五号工程月球样本交接仪式,同学们观看后心潮澎湃,倍感自豪,决心认真学习,今后报效祖国,。请你为校报英文专栏写一篇新闻报道,内容包括:1. 观看时间、方式、内容;2. 同学们的感想。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请在答题卡的相应位置作答。Students Watching Change

    101、5 Samples Handover_【参考范文】Students Watching Change-5 Samples HandoverAll the students in our school watched the live broadcast of Change 5 samples being handed over for research on the morning of 19th December 2020, Saturday. Scientists are reported to carry out the storage, analysis and research of

    102、the countrys first samples from the moon.Every boy and every girl is inspired and encouraged, feeling proud of our great country. They are determined to work heart and soul from now on and contribute to our motherland in the future.第二节 读后续写(满分25分) 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。It was January 24th. I

    103、 had finally completed my last radiation treatment. It had been a long journeyeight months in total since my initial diagnosis of breast cancerand I had been looking forward to this day for a very long time. My husband Casey, who was wearing a pink ribbon on his jacket, was waiting for me in the lob

    104、by at Sunnybrook hospital in Toronto. As a symbol to raise peoples awareness of breast cancer, the pink ribbon had become a part of our life. On the way back home, we reflected on the past months and discussed what lay ahead for our family. We arrived home in time to have dinner with our three child

    105、renTyler, elven, Brady, nine, and Eve, six. The kids greeted me with hugs that I think were a little bit tighter and lasted a little bit longer than usual.We were heading to the skating rink (溜冰场) that night. My son Brady had a hockey game and if his Tiger team won, they would move onto the next rou

    106、nd. As a typical Canadian hockey mom, I had always loved going to the rink to watch my kids play. But since my diagnosis, the rink and the Tiger players had come to mean even more to me: it was my happy time in those painful months. When we arrived at the rink, we were greeted with warm hellos. You

    107、could tell it was a big game as there was a large crowd of Tiger parents gathering in the lobby outside the dressing room. About ten minutes before game time, Bradys coach came out to the lobby and invited all the parents to come into the dressing room. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragra

    108、ph1: As I stepped inside, I was struck by how quiet and how pink it was._Paragraph 2: I sensed their determination. _【题源】【参考范文】Para 1: As I stepped inside, I was struck by how quiet and how pink it was. There in front of me quietly stood seventeen nine-year-old players decorated head to toe in pink,

    109、 and breast cancer symbols were painted on their helmets. They looked like fighters, brave and faithful, who were ready for a serious battle. Then my son Brady came over to me, saying, “We are so grateful that you have shown us through your fight what it really means to be a Tiger. Tonight, we are g

    110、oing to win the game just for you.” Inspired by what Brady said, all the players cheered, “Its time Tigers!” (92 words)Para 2: I sensed their determination. They stepped into the field confidently. During the whole game, each and every boy performed so wonderfully, skating swiftly and passing balls

    111、skillfully. They had never been so cooperative. Even when they fell behind by several points, they didnt lose heart. Instead, they kept fighting together. I suppose they knew I was there for them all the time! And I should also tell them how grateful I was that they were there for me. Of course, the Tiger won the game that night. And I won mine, too. (91 words)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省扬州市2021届高三英语上学期期末试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-563733.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1