江苏省扬州新华中学2021届高三下学期5月模拟试卷(一)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州新华中学2021届高三下学期5月模拟试卷一英语试题 WORD版含解析 江苏省 扬州 新华 中学 2021 届高三 下学 模拟 试卷 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年度下学期阶段测试高三英语试题第一部分 听力(共两节,15题;每题2分,满分 30分)第一部分 听力(共两节)第一节 (共5小题)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标注在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. & 19.15. B. & 9.18. C. & 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the s
2、peakers?A. Roommates.B. Boss and secretary.C. Husband and wife.【答案】B【解析】【原文】W: Your meeting is at 2:00 p.m. this afternoon.M: OK, thanks. Well, did anyone call while I was out?W: Only your wife. She wants you to pick up some wine on your way home.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans problem?A. He n
3、eeds a ride.B. He wants a new job.C. He doesnt have insurance now.【答案】C【解析】【原文】W: If you still cant sleep well, you should go to the hospital. I can give you a ride.M: I just started a new job. My insurance doesnt cover me until next month.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers doing?A. Biking i
4、n the city.B. Hiking in the mountains.C. Driving in the countryside.【答案】C【解析】【原文】W: Where are we? I havent seen any road signs for miles, and there arent any houses, either. I think we took a wrong turn back there.M: Yeah, I think youre right. Pull over to the side of the road, and Ill take a closer
5、 look at the map.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much did the ice cream cost?A. $5.B. $9.C. $10.【答案】B【解析】【原文】M: That was expensive. I only got one dollar change. When I was young, even five dollars would have been a crazy price for an ice cream.W: You gave him ten dollars? Surely, he has made a mistake. Go
6、 back and ask.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does this conversation take place?A. At a laundry.B. At a restaurant.C. At a shopping mall.【答案】A【解析】【原文】M: Good morning, ma am. Can I help you?W: Yes. I need this dress by Friday. It has a small stain on it, but Im hoping you can get it out.第二节 (共15小题)听下面5段对话
7、或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man think of the girls question?A. It isnt important.B. Its difficult to answer.C. It is easy to understand.7. What does the man say abou
8、t the ocean and the sky?A. They are related.B. They look exactly the same.C. They have nothing to do with each other.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Daddy, why is the sky blue?M: Oh, honeyits a little hard to explain. There are things you dont understand about science yet.W: Oh. I thought it was because the
9、 ocean is blue. The sky is always looking at the ocean, so it should be blue, too.M: Thats a very good idea, Ruby! That is very close to the real reason, too. The sky has a lot to do with the ocean. Theyre related, in a way. Did you ever notice that theyre never exactly the same color? Its just like
10、 you and your brother Peter. You look alike because youre related, but you dont look exactly the same.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why is the man at the university?A. Hes taking classes.B. Hes checking it out.C. He just graduated from there.9. What do we know about the man?A. He is good at
11、baseball.B. His grades are very high.C. The college wants him to play on its sports team.10. What happened when the woman went to a game last time?A. She was hit by a ball.B. A player was sent to hospital.C. Her face got scratched by a fan.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】W: Hi, Im Alice. Is this your fir
12、st day of college?M: Im Chris. Im actually just visiting the campus. This is my last year of high school, and Im trying to choose a university. I got an offer from this school. My school fees will be paid if I come hereW: You must be really smart, then! Not a lot of people get full scholarships.M: I
13、m OK in school. The reason why I got the offer is that Im a basketball player.W: I might have guessed that. Youre very tall!M: You should come to one of my games. Our first one is in two weeks.W: Thanks. Ill think about it. The last time I went to a game, I got hit in the face with a ball.M: Was it
14、a basketball game? W: No, it was a baseball game. I had to go to the hospital.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does the man suggest the woman do about her book?A. Call a publisher.B. Advertise it herself.C. Ask their teacher for advice.12. How many pages does the womans book have?A. About
15、 200.B. About 350.C. About 700.13. What will the woman give the man to read?A. A digital copy.B. A printed copy.C. A handwritten copy.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】W: Im trying to get a book published, but I dont know how to begin. Should I call a publisher or try to advertise it myself?M: Maybe you
16、should ask Mr. Wyatt. He knows a lot about the book industry.W: Good idea! I always loved his English classes. Hes the reason that I started writing!M: Id like to read your book sometime though. How long is it? I usually just read books that are less than 200 pages. Remember that book Ulysses which
17、we read in Mr. Wyatts class? That was over 700 pages!W: Oh yeah, that took forever to read. My book is not as thick as that. Its probably about half that long. I wont have an actually printed book to give you, at least for a few more months. The only others I have are computer files and my handwritt
18、en copies.M: Can you just give me a computer file?W: Yes. Ill do that right away. If you are going to read it, I need your honest opinion though. It is the only way I can get better.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How do most people in the United States get their news?A. From TV.B. From the n
19、etwork.C. From the newspaper.15. Which country has the largest group of newspaper readers?A. France.B. Italy.C. Japan.16. How does the man sound?A. A little bored.B. Very interested.C. Quite indifferent.17. What are the speakers mainly talking about?A. Types of news media.B. Types of news reporters.
20、C. Types of news shows.【答案】14. B 15. C 16. B 17. A【解析】【原文】W: I read an interesting article the other day. It had a lot of data on how people get their news. Did you know that in the United States, only 5% of people get their news from the radio?M: That makes sense. I only listen to music on the radi
21、o. Are most people getting their news from the newspaper or television instead? W: Only 1% more people get it from newspapers, but most people get it from the Internet actually.M: Wow, really? I would have thought that people preferred getting news from the television. What about other countries? Ar
22、e they the same?W: Well, the article spoke about a few countries. France, Germany and Italy actually have the highest rates of television news watchers. Of those in the study, Japan had the most newspaper readers.M: That is really interesting. I dont think I know a single person our age who listens
23、to radio news either. My grandparents and their generation are the ones who grew up with that.W: Its amazing how our technology has changed many things about day to day life. I bet in one hundred years, people will get their news from something we cant even dream of.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
24、18. When will the math exams be held this year?A. On Wednesday.B. On Thursday.C. On Friday.19. Who will give an introduction on Tuesday?A. An athlete.B. A headmaster.C. The P.E. teacher.20. Why are parents reminded to arrive early to the concert?A. To find a place to park.B. To get a place to sit.C.
25、 To take pictures.【答案】18. C 19. C 20. A【解析】【原文】W: Good morning, students. These are your morning announcements for Monday, December 10th. The last of our midterm tests will be held this week from the 12th to the 14th. However, there has been a slight change to the dates and the places of the exams.
26、Last year, the English exams were on Wednesday, the math exams on Thursday, and the history exams were held on Friday. This year the teachers have agreed, after listening to students suggestions, to switch the dates of the math and history exams. As for the places, please check the message board in
27、the main hall, or ask your teachers for a schedule. Tomorrow, we will have a special guest coming to visit us just before our Christmas concert. As you know, one of our previous graduates won a gold medal in the last Olympics. He will be here to sign shirts and take pictures with students after an i
28、ntroduction by our P.E. teacher. Finally, the headmaster asks you to remind your parents to get here early for the concert. Although there will be enough seating in the gym, the parking lot gets full very quickly. Thats all for the announcements. Have a good week, everyone!第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共1
29、5小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ANational Museum of China is one of the places I visit the most all year round. Here are some great shows ongoing at the museum. They will last until late March and even longer. So need not to hurry, just take your time. Gold and Jade
30、in the hall the exhibition of antiquities in Qing Court from Shenyang Palace Museum The exhibition until March 21 gathers more than 240 objects from the extensive assemblies of artifacts of Shenyang Palace Museum and National Museum of China. It presents the many aspects of the court life of predece
31、ssors of the Qing Dynasty (1644-1911) when they resided at the Shenyang palace in Shenyang, Liaoning province, and the early period of the dynasty after it was established in Beijing in 1644.Navigating Thousands miles the Grand Canal cultural exhibitionThe exhibition until March 21 navigates the exc
32、avation and development of the Grand Canal, the longest artificial waterway in the world. Paintings, documents, artifacts and models are on show to review how construction of the Grand Canal facilitated technological advancements in water conservancy and transportation management. The waterway helpe
33、d boost the economy in regions it ran through and cultural communications between North and East China, through which viewers can get a glimpse of the creativity and wisdom of ancient Chinese.The sound of Harmony musical instruments in ancient ChinaRanging from the Neolithic Jiahu bone flute to the
34、Tang Dynasty (618-907) Jiu Xiao Huan Pei guqin (zither), ancient Chinas various musical instruments continue to resonate with contemporary people. This exhibition until March 30 traces the development of musicology, folk art and culture. It also examines musics roles in state activities, public educ
35、ation and exchanges between ancient China and other civilizations.The dawn of Chinese Colour the pottery-making in Gansu Neolithic and bronze-age pottery painted with a variety of primitive and creative patterns are visually arresting objects to visitors at an artifact exhibition. But where did thes
36、e mystic patterns come from, what did they mean, and why have they vanished?People may find answers to these questions at this exhibition until May 9. A display of nearly 200 objects reveals the emergence of pottery-making in Gansu province some 8,000 years ago, and celebrates the advanced civilizat
37、ions that produced the pottery and thrived along the Yellow River.21. If the Smiths are free on April 23rd, which exhibition will they go?A. Navigating Thousands miles.B. The dawn of Chinese Colour.C. The sound of Harmony.D. Gold and Jade in the hall.22. Which of the following is the right statement
38、?A. Gold and Jade in the hall exhibits the antiques in the middle period of Qing dynasty.B. The Grand Canal not only contributed to the economic development but also promoted the cultural communication between North and East China.C. The viewers can enjoy a performance in the musical instruments exh
39、ibition.D. The Pottery-making in GanSu Province represents the most advanced technique all over the world.23. Whats the purpose of the article?A. Introduce Chinese ancient culture.B. Tell the history of Chinese antiques.C. Give advice on spending holiday.D. Inform citizens of the coming exhibition.【
40、答案】21. B 22. B 23. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了国家博物馆近期推出的一些展览。【21题详解】细节理解题。根据第五段“People may find answers to these questions at this exhibition until May 9.(人们可以在这个展览上找到这些问题的答案,直到5月9日)”可知,如果史密斯夫妇4月23日有空,他们会去中国色彩的黎明。故选B。【22题详解】细节理解题。根据第三段“The waterway helped boost the economy in regions it ran through and
41、cultural communications between North and East China, through which viewers can get a glimpse of the creativity and wisdom of ancient Chinese.(这条水道促进了其流经地区的经济发展,促进了中国北部和东部的文化交流,通过它,观众可以一睹中国古代的创造力和智慧)”可知,大运河不仅促进了经济的发展,也促进了华北和华东之间的文化交流。故选B。【23题详解】推理判断题。根据第一段“National Museum of China is one of the plac
42、es I visit the most all year round. Here are some great shows ongoing at the museum.(中国国家博物馆是我一年中参观最多的地方之一。这里有一些正在博物馆进行的很棒的展览)”及全文可推断,这篇文章目的是通知市民即将举行的展览。故选D。BLandscapes are not only the setting for history; they are also a major source of our sense of history and identity.Read them right, and histor
43、ical landscapes can be more informative than any other kind of source.This is even more the case with sacred landscapes, which were reflection of our ancestors beliefs about their relation to the cosmos and can still today seem to hold a spiritual influence.Over the years, Ive had the good fortune t
44、o have spent time in many historical landscapes, hoping to picture something of the spirits of the people who shaped them over the centuries.I still remember years ago walking along the Inca sacred lines around Cusco, Peru. In this ancient landscape, old sites that once belonged to Incan royals had
45、become torn Spanish mansions. Or many years ago, before the Gulf Wars, I took a journey through south Iraq, the heart land of civilization, where the desert is still crossed by dried-up riverbeds of the Euphrates and canals that once sustained the worlds first cities.Britain also has its own magical
46、 ancient landscapes. From the Mesolithic to the Bronze and Iron Ages, rich layers of the past are still present in the landscape surrounding Stonehenge, even as traffic rushes down the A303. It is the A303 that is the problem. As the main road to the south west from the home counties, the road runs
47、right past Stonehenge. One of humanitys most famous monuments, Stonehenge is an archaeological landscape without parallel in Europe, and perhaps the world. The first circle at Stonehenge was made 5,000 years ago, and the great stone circle itself in a round 2,500 BCthe age of the pyramids! And the m
48、ysteries of this amazing monument and the complex prehistoric societies that produced it are by no means exhausted, as new discoveries continue to show.All the more worrying to me then, this unique landscape is currently at the centre of a projected plan by Highways England, which aims to relieve co
49、ngestion on the A303 by creating a four-lane road with a 1.8-mile tunnel, and an expressway interchange 1.5 miles to the west. While the National Trust and English Heritage have offered qualified support for the plan, UNESCO has expressed its opposition. Meanwhile, the Stonehenge Alliance, a group o
50、f archaeologists and environmental campaigners, says the plan is based on inadequate and obsolete information. In the end, the argument is about the totality of an ancient landscape, and that includes the ancient astronomical alignment that was purposefully chosen by our ancestors, and that will, in
51、 my view, be wrecked by the expressway interchange. Time perhaps for a rethink in the name of future generations?24. What can historical landscapes offer us?A. Details of ancient lifestyle.B. Sacred writings.C. Rich historical information.D. Breathtaking sights.25. What did the author want to explor
52、e when touring historical landscapes?A. Different architecture.B. His sense of belonging.C. The rise of ancient cities.D. The spirits of ancestors.26. Which of the following is True about Stonehenge ?A. The first stone circle has a longer history than the pyramids.B. New discoveries have solved the
53、mysteries of the monument.C. The ancient monument must have been the heart land of civilization.D. The landscape surrounding has rich layers of the present.27. What is the authors attitude towards the projected plan by Highways England?A. He is for it because it will benefit the future generations.B
54、. He keeps cool but believes a better solution could be adopted.C. It should be stopped because it will destroy the totality of the monument.D. It is rather practical especially with qualified support from the government.【答案】24. C 25. D 26. A 27. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。根据作者常年的观察研究,历史景观不仅是历史的遗留也是我们追朔自己
55、身份的重要资源,它们对人类有重要意义。同时文章指出,为了人类的下一代,我们要尽量保护这些历史景观。24题详解】细节理解题。根据文章第一段“Landscapes are not only the setting for history; they are also a major source of our sense of history and identity. Read them right, and historical landscapes can be more informative than any other kind of source.” 景观不仅仅是历史的背景;它们也是
56、我们历史感和认同感的主要来源。正确地认识它们,历史景观可能比任何其他类型的来源提供更多的信息。由此可知,历史景观可以提供大量的历史信息,故选C。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段“Over the years, Ive had the good fortune to have spent time in many historical landscapes, hoping to picture something of the spirits of the people who shaped them over the centuries.” 多年来,我有幸在许多历史景观中驻足,希望能描
57、绘出几个世纪以来塑造这些景观的人们的精神风貌。由此可知,作者参观历史景观时想要探索的是几个世纪前的工匠们的精神,故选D。【26题详解】细节理解题。根据文章第三段最后两句“The first circle at Stonehenge was made 5,000 years ago, and the great stone circle itself in a round 2,500 BCthe age of the pyramids! And the mysteries of this amazing monument and the complex prehistoric societies
58、 that produced it are by no means exhausted, as new discoveries continue to show. ”巨石阵的第一个圆圈是在5000年前建造的,而巨大的石圈本身是在公元前2500年形成的那就是金字塔时代!这个令人惊叹的遗迹和产生它的复杂的史前社会的神秘之处并没有穷尽,正如新的发现继续表明的那样。由此可知,巨石阵的第一个石圈比金字塔的历史要长,故选A。【27题详解】推理判断题。根据第四段“All the more worrying to me then, this unique landscape is currently at t
59、he centre of a projected plan by Highways England, which aims to relieve congestion on the A303 by creating a four-lane road with a 1.8-mile tunnel, and an expressway interchange 1.5 miles to the west.” 更让我担心的是,这一独特的景观目前正处于英格兰高速公路计划的中心位置,该计划旨在通过修建一条四车道的公路和一条1.8英里长的隧道,以及向西1.5英里的高速公路交汇处来缓解A303公路的拥堵。和“
60、in my view, be wrecked by the expressway interchange. Time perhaps for a rethink in the name of future generations?” 在我看来,这将会被高速公路交汇处破坏。也许是时候以子孙后代的名义重新思考了? 由此可知,作者担心英格兰的高速公路计划会破坏这个历史遗迹并对后代有影响,所以应该是不支持的态度,即:应该停止这一计划,故选C。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的题目居多。推断隐含意义,即要求根据文章的某个句子、段落或全
61、文所提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题4,根据第四段“All the more worrying to me then, this unique landscape is currently at the centre of a projected plan by Hi
62、ghways England, which aims to relieve congestion on the A303 by creating a four-lane road with a 1.8-mile tunnel, and an expressway interchange 1.5 miles to the west.” 更让我担心的是,这一独特的景观目前正处于英格兰高速公路计划的中心位置,该计划旨在通过修建一条四车道的公路和一条1.8英里长的隧道,以及向西1.5英里的高速公路交汇处来缓解A303公路的拥堵。和“in my view, be wrecked by the expre
63、ssway interchange. Time perhaps for a rethink in the name of future generations?” 在我看来,这将会被高速公路交汇处破坏。也许是时候以子孙后代的名义重新思考了? 由此可知,作者担心英格兰的高速公路计划会破坏这个历史遗迹并对后代有影响,所以应该是不支持的态度。故选C。CUp and down the economic ladder, many Americans who workand especially those raising kidsare pressed for time, wishing they ha
64、d more of it to devote to leisure activities (or even just sleeping). At the same time, research has indicated that people who are busy tend to be happier than those who are idle, whether their busyness is purposeful or not.A research paper released late last year investigated this trade-off, attemp
65、ting to pinpoint (精确指出) how much leisure time is best. Its authors examined the relationship between the amount of “discretionary time” people hadbasically, how much time people spend awake and doing what they wantand how pleased they were with their lives.The paper, which analyzed data covering abo
66、ut 35,000 Americans, found that employed peoples ratings of their satisfaction with life peaked when they had in the neighborhood of two and a half hours of free time a day. For people who didnt work, the optimal (最佳) amount was four hours and 45 minutes.The research traced a correlation (关联) betwee
67、n free time and life satisfaction, but didnt provide any definitive (最后的) insight into what underlies that correlation“which is exciting, because this is a work in progress,” says Cassie Mogilner Holmes, a professor at UCLAs Anderson School of Management and a co-author of the paper, which hasnt yet
68、 been peer-reviewed or published in an academic journal.An experiment that the researchers arranged hinted at (暗示) a possible explanation of the correlation they found. They asked participants to picture and describe what it would be like to have a certain amount of daily free time, and then report
69、how theyd feel about that allotment (分配). “What we find is that having too little time makes people feel stressed, and maybe thats obvious,” says Holmes. “But interestingly, that effect goes awaythe role of stress goes awayonce you approach the optimal point.” After that point, Holmes says, the subj
70、ects started to say they felt less productive overall, which could explain why having a lot of free time can feel like having too much free time.Its not clear what an individual is to do with these findings, since the amount of free time people have usually has something to do with a variety of fact
71、ors, such as having children or a degree of control over work schedules. Holmes shared her research with the MBA students in her class on happiness, and some of the most time-crunched among them were comforted by the findings: “I think that two and a half hours creates a nice goal that even if you i
72、ncrease a little bit more of your discretionary time use, you can expect that it will translate into greater life satisfaction.”28. According to the passage, what happens to Americans occupied with their work?A. They allow themselves more leisure time.B. They keep themselves busy on purpose.C. They
73、know how much leisure time is best.D. They experience higher level of satisfaction.29. What can be learned about the correlation between free time and life satisfaction?A. Researchers have cast light on the cause of the correlation.B. Unemployed people need more leisure time to feel content.C. The p
74、aper on the correlation has achieved peer recognition.D. Employed people enjoy more leisure time in the neighborhood.30. Which of the following charts illustrates the change of stress and productivity?A. B. C. D. 31. It can be inferred from the last paragraph that _.A. Holmes is optimistic about the
75、 influence of her findingsB. individuals are encouraged to control their work schedulesC. people with tight schedules cant benefit from the findingsD. the MBA students find no free time to obtain life satisfaction【答案】28. D 29. B 30. D 31. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了研究发现忙碌的人往往比闲着的人生活满意度更高,所需要的休闲时间更少,研究者对这一
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-564519.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
