江苏省苏州市星海中学2021-2022学年高一上学期第一次月考(10月)英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省苏州市星海中学2021-2022学年高一上学期第一次月考10月英语试卷 WORD版含解析 江苏省 苏州市 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 10 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省苏州市星海中学2021-2022学年高一第一次月考(10月)英语试卷第一部分听力(共20小题;每小题15分,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分75分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从題中所给的A、B、C三个项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听完每段对话后,你都有10秒钟的时来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1.How far will the man speaker walk to the lift?A.12 meters B.10 meters C.22 meters2.Whats wrong with the man?A.He ate to
2、o much. B.He dreamed a lot. C.He didnt sleep well.3.How is the woman going to the law school?A.She is going there by herself. B.The man is taking her there. C.She is following a freshman there.4.What does the woman think of the apartment?A.She doesnt like the apartment B.The apartment is too expensi
3、ve C.They should buy the apartment at once.5.What does the man really mean?A.He thinks easy questions are sometimes hard B.He thinks easy questions are always easyC.He thinks there is no easy question for Nick.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话
4、或独白前,你将有时间阅读各个小题每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6.What are the two speakers doing?A.Enjoying the photo B.Meeting the teacher. C.Talking about classes7.What is the most probable relationship between the two speakers?A.Classmates B.Husband and wife. C.Mother and son听第7段材料,回答第8至10题。
5、8.Where does this conversation most probably take place?A.At a hotel B.At a restaurant C.At an airport9.Why do the speakers come here?A.To complain about the conditions. B.To spend their vacation C.To find a pool to have a swim.10.What will they do next?A.Leave the place B.Go swimming C.Meet the man
6、ager听第8段材料,回答第11至13题。11.When is the midterm exam?A.In the ninth week B.In the tenth week C.In the eleventh week12.How many subjects are to be examined?A.Two B.Four C.Six13.What subject does the woman speaker have trouble with?A.Maths B.Chinese C.Politics听第9段材料,回答第14至17题。14.What is the biggest proble
7、m in the mans country?A.Air pollution. B.Water pollution. C.Noise pollution15.Why are washing machines not allowed to be used?AThey consume much electricity. B.They need checking quite often C.They consume too much water16.Where are the speakers now?A.In the mans country. B.In the womans country. C.
8、In other countries.17.Whats the solution to the environmental problems?A.All the countries make joint efforts. B.Each country takes action separately.C Strict laws should be made immediately.听第10段材料,回答第18至20小题。18.What do we know about Tibet?A.Its the largest and highest area in the world. B.It has t
9、he longest mountain-Everest.C.It is below 4,000 meters in height19.How long did it take to build the Qinghai-Tibet Railway?A.48 hours B.2 years. C.5 years.20.How will the speaker go to Tibet again?A By plane B.By train. C.By bus第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)AThe Biggest Stadiums in the
10、WorldPeople have been pouring into stadiums since the days of ancient Greece. In around 80 A.D., the Romans built the Colosseum, which remains the worlds best known stadium and continues to inform contemporary design. Romes Colosseum was 157 feet tall and had 80 entrances, seating 50,000 people. How
11、ever, that was small fry compared with the citys Circus Maximus, which accommodated around 250,000 people.These days, safety regulations-not to mention the modern sports fans desire for a good view and comfortable seattend to keep stadium capacities(容量) slightly lower. Even soccer fans tend to have
12、a seat each; gone are the days of thousands standing to watch the match. For the biggest stadiums in the world, we have used data supplied by the World Atlas list so far, which ranks them by their stated permanent capacity, as well as updated information from official stadium websites. All these sta
13、diums are still funtiona1, still open and still hosting the biggest events in world sport. Rungrado 1st of May Stadium, Pyongyang D.P.R. Korea. Capacity: 150,000. Opened: May 1,1989. Michigan Stadium, Ann Arbor, Michigan, U. S. Capacity: 107,601. Opened: October 1, 1927. Beaver Stadium State College
14、, Pennsylvania, U. S. Capacity: 106,572. Opened: September 17, 1960. Ohio Stadium, Columbus, Ohio, U. S. Capacity: 104,944. Opened: October 7,1922.Kyle Field, College Station, Texas, U. S. Capacity: 102,512. Opened: September 24, 1927.1. How many people could the Circus Maximus hold?A. 104,944.B. 10
15、7,601.C. About 150,000.D. About 250,000.2. Of the following stadiums, which is the oldest?A. Michigan Stadium.B. Beaver Stadium.C. Ohio Stadium.D. Kyle Field.3. What do the listed stadiums have in common?A. They host big games.B. They have become tourist attractions.C. They were built by Americans.D
16、. They are favored by architects.【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了世界上著名的大型竞技场的基本情况。目前这些竞技场仍在运行并且还在承办大型体育赛事。【1题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“However, that was small fry compared with the citys Circus Maximus, which accommodated around 250,000 people.” (然而,与这座城市容纳了25万人的大竞技场相比,这只是小巫见大巫。)可知,Circus Maximus的
17、可以容纳250,000人。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据文章最后部分中的“Ohio Stadium, Columbus, Ohio, U.S. Capacity: 104,944. Opened October 7, 1922.” (美国俄亥俄州哥伦布市俄亥俄体育场,容纳人数:104,944人。1922年10月7日开业。)及其他四个著名竞技场的开放时间介绍可知,Ohio Stadium开放时间最早在1922年,属于年代最久远的。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文中“All these stadiums are still functional, still open and st
18、ill hosting the biggest events in world sport.” (所有这些体育场馆仍在使用,仍在开放,仍在举办世界上最大的体育赛事。)可知,这些体育馆都还在承办大型的体育赛事。故选A项。BThe other day a big,ugly,black bat found its way to the bathroom of my house and hung, upside down, over the toilet bowl. As the man of the house, I was asked to rid the house of the awful c
19、reature. I grabbed a pillow and held the broom.I quickly opened the bathroom door and threw the pillow at the bat. It didnt move. Then that old feeling started to come over me. It was the same feeling I experienced when I was sent down the stairs in the middle of the night to see what made a noise.T
20、he feeling can be summed up in one word-trapped.All men, I think, sometimes have had that feeling of being trapped in some male role. It may be something as simple as having to carve the chicken before it is served,or having to pretend that you know something about car engines when the car wont star
21、t.However,women nowadays seem to have the freedom to be themselves.They can repair cars or be fire fighters.Yet men appear to be more afraid to do something different. Its as if being a man is not what you are,but what you do and the way you do it.As I came towards the fierce and frightening bat, I
22、wondered what would happen if I had simply told my wife that I wont do it-that she could get it out, or else call someone in the morning. But I couldnt do that! I am the man! I slowly opened the window and closed the toilet bowl cover. I then, carefully, lifted the broom over my head and swept the b
23、at out the window. Just like that, it was gone.My wife was so pleased and in the morning,my son thought I was a hero. They asked me how I had got rid of the bat. I started to tell them-but then stopped.A man doesnt talk of such things.4. Why does the author mention the old feeling in Paragraph 1?A.
24、To recall the old days.B. To show his fear of darkness.C. To predict his fight with the bat.D. To highlight the situation of being trapped.5. What does the author mean by mentioning women s freedom in Paragraph 2?A. Men are forced to bear household burdens.B. Men have to live up to social expectatio
25、ns.C. Women are free to choose their jobs.D. Women are equal to men in workplaces.6. The last sentence of the passage implies that the author A. believes silence is goldB. feels proud of himselfC. will do what he has to doD. will be what he wants to be7. How does the author sound in the passage?A. A
26、ngry.B. Humorous.C. Desperate.D. Serious.【答案】4. D 5. B 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章由作者作为家里男人去驱赶飞到厕所里的一只蝙蝠为起因,让作者反思男人有时候会感觉被困住,因为男人必须满足社会的期望,就好像做男人不在于你是什么,而在于你做什么,以及你做人的方式。作者最后驱赶了蝙蝠,妻子非常高兴,儿子把自己当做英雄。【4题详解】推理判断题。根据第一段中The feeling can be summed up in one word-trapped.(这种感觉可以用一个词来概括被困住的)以及第二段中All men,
27、I think, sometimes have had that feeling of being trapped in some male role.(我想,所有的男人,有时都会有被困在某个男性角色中的感觉)由此可推知,作者在第一段提及旧的感觉是为了强调被困住的情景以更好地展开第二段的论述,故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段All men, I think, sometimes have had that feeling of being trapped in some male role. It may be something as simple as having to car
28、ve the chicken before it is served, or having to pretend that you know something about car engines when the car wont start. However, women nowadays seem to have the freedom to be themselves. They can repair cars or be fire fighters. Yet men appear to be more afraid to do something different. Its as
29、if being a man is not what you are, but what you do and the way you do it.可知我想,所有的男人,有时都会有被困在某个男性角色中的感觉。它可能是一些简单的事情,比如必须在鸡肉上桌前切肉,或者在汽车发动不起来的时候,必须假装你对汽车引擎有所了解。然而,现在的女性似乎有做自己的自由。他们可以修理汽车或当消防员。然而,男性似乎更害怕做一些不同的事情。就好像做男人不在于你是什么,而在于你做什么,以及你做人的方式。由此可推知,作者在第2段提到妇女的自由,是为了表明男人必须满足社会的期望。故选B。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一
30、句A man doesnt talk of such things.(一个男人是不会说这样的话的)结合上文作者成功把蝙蝠驱逐出去妻子因此非常高兴,儿子以他为英雄,以及第二段最后一句Its as if being a man is not what you are, but what you do and the way you do it.(就好像做男人不在于你是什么,而在于你做什么,以及你做人的方式)提到的男人必须满足社会的期望,由此可推知,这篇文章的最后一句话暗示作者会做他必须做的事。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第一段中The other day a big, ugly, blac
31、k bat found its way to the bathroom of my house and hung, upside down, over the toilet bowl. As the man of the house, I was asked to rid the house of the awful creature.(前几天,一只又大又丑的黑蝙蝠来到我家的浴室,把它倒挂在马桶上。作为“家里的男人”,我被要求把这个可怕的家伙从家里赶走)以及第三段中As I came towards the fierce and frightening bat, I wondered what
32、 would happen if I had simply told my wife that I wont do it-that she could get it out, or else call someone in the morning. But I couldnt do that! I am the man!( 当我走向那只凶猛而可怕的蝙蝠时,我在想,如果我只是简单地告诉妻子我不这么做她可以把它弄出来,或者早上打电话给别人,会发生什么事情呢?但我不能那样做!我是个男人!)由此可推知,文中作者的语气是幽默的。故选B。CWhen I was 9, we packed up our ho
33、me in Los Angeles and arrived at Heathrow, London on a gray January morning. Everyone in the family settled quickly into the city except me. Without my beloved beaches and endless bluesky days, I felt at a loss and out of place. Until I made a discovery.Southbank, at an eastern bend in the Thames, i
34、s the center of British skateboarding, where the continuous crashing of skateboards left your head ringing .I loved it. I soon made friends with the local skaters. We spoke our own language. And my favorite: Safe. Safe meant cool. It meant hello. It meant dont worry about it. Once, when trying a cer
35、tain trick on the beam(横杆), I fell onto the stones, damaging a nerve in my hand, and Toby came over, helping me up: Safe, man. Safe. A few minutes later, when I landed the trick, my friends beat their boards loud, shouting: “ Safe! Safe! Safe!” And thats what matteredlanding tricks, being a good ska
36、ter.When I was 15, my family moved to Washington. I tried skateboarding there, but the locals were far less welcoming. Within a couple of years, Id given it up.When I returned to London in 2004, I found myself wandering down to Southbank, spending hours there. Ive traveled back several times since,
37、most recently this past spring. The day was cold but clear: tourists and Londoners stopped to watch the skaters. Weaving(穿梭)among the kids who rushed by on their boards, I found my way to the beam. Then a railthin teenager, in a baggy white Tshirt, skidded(滑)up to the beam. He sat next to me. He see
38、med not to notice the man next to him. But soon I caught a few of his glances. “I was a local here 20 years ago,” I told him. Then, slowly, he began to nod his head. “Safe, man. Safe.”“Yeah,” I said. “Safe.”8. What can we learn about the author soon after he moved to London?A. He felt disappointed.B
39、. He gave up his hobby.C. He liked the weather there.D. He had disagreements with his family.9. What do the underlined words “Safe! Safe! Safe!” probably mean?A. Be careful!B. Well done!C. No way!D. Dont worry!10. Why did the author like to spend time in Southbank when he returned to London?A. To jo
40、in the skateboarding.B. To make new friends.C. To learn more tricks.D. To relive his childhood days11. What message does the author seem to convey in the text?A. Children should learn a second language.B. Sport is necessary for childrens health.C. Children need a sense of belongingD. Seeing the worl
41、d is a must for children.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文属于记叙文。本文讲述作者自己的经历,起初搬到伦敦很不适应,但是由于找到了玩滑板的地方,结识了玩滑板的朋友,因此很好的适应了。作者回到伦敦之后,经常去之前玩滑板的地方寻找自己的回忆,在与一个玩滑板的孩子打招呼的时候,终于找到了自己久违的熟悉感。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Everyone in the family settled quickly into the city except me. Without my beloved beaches and endles
42、s blue -sky days, I felt at a loss and out of place.(除了我之外的家里人都很快适应这个城市,没有了我喜爱的沙滩和蓝天,我感到迷茫和无措)”可知,作者刚到伦敦的时候因为没有喜爱的沙滩,不能很好的融入到新的城市,感到很沮丧,故选A。【9题详解】词义猜测题。根据画线词后文“And thats what matteredlanding tricks, being a good skater. (那才是真正重要的滑板的落地技巧掌握了才是一名好的滑板玩家)”可知,作者掌握了滑板落地技巧,因此他的朋友大声欢呼,因此可以推出本句的Safe是赞美的含义,结合选
43、项,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段“I was a local here 20 years ago, I told him. Then, slowly, he began to nod his head. “Safe, man. Safe.”(我告诉他:“我20年前经常在这里玩滑板,”他缓慢地开始向我点头:“嗨,你好!”)”可推知,作者去Southbank这个地方是为了寻找自己玩滑板的回忆,故选D。【11题详解】推理判断题。根据全文可知,作者起初搬到伦敦很不适应,但是由于找到了玩滑板的地方,结识了玩滑板的朋友,因此很好的适应了。但是搬去华盛顿,因为没有遇到很好的玩滑板的朋友,几年
44、之后就不再玩滑板,作者回到伦敦之后,经常去之前玩滑板的地方寻找自己的回忆,在于一个孩子打招呼的时候,终于找到了自己久违的回忆。通过作者的经历,作者要表达的是,归属感对于孩子是很重要的,故选C。DEducation appears to protect older adults especially women, against memory loss, according to a study by investigators at Georgetown University Medical Center.The Study tested declarative memory in 704 o
45、lder adults (58-98 years of age). Declarative memory refers to our ability to remember events facts and words, such as where you put your keys or the name of that new neighbor. The investigators found that their memory performance became progressively worse with aging. However, more years of early-l
46、ife education countered these Tosses, especially in women.For example, the declarative memory abilities of an 80-year-old woman with a bachelors degree would be as good as those of a 60-year-old woman with a high school education. So, four extra years of education make up for the memory losses from
47、20 years of aging.“Simply said, learning brings about learning.” says the studys senior investigator, Michael Unman. “Since learning new information in declarative memory is easier if it is related to knowledge we already have, more knowledge from more education should result in better memory abilit
48、ies, even years later,” adds the studys lead author, Jana Reifegerste.“Evidence suggests that girls often have better declarative memory than boys, so education may lead to greater knowledge gains in girls,” says Ullman. “Education may thus particularly benefit memory abilities in women, even years
49、later in old age.”The study tested individuals in a non-Western population. Participants varied in the number of years of education, from none at all to graduate studies. Future research is needed to test whether the findings generalize to other populations, Ullman says.“These findings may be import
50、ant, especially considering the rapidly aging population globally,” Reifegerste says. “The results argue for further efforts to increase access to education.”“Education has also been found to delay the beginning of Alzheimers disease,” Ullman says. “We believe that our findings may shed light on why
51、 this occurs.”12. The underlined “counter” in Paragraph 2 probably means_.A. cancelB. changeC. replaceD. reduce13. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to?A. New information.B. Declarative memory.C. Former education.D. Better memory ability.14. The research findings may help .A. s
52、low down the process of agingB. promote the development of educationC. advance the study of Alzheimers diseaseD. ensure the equal rights of womens education15. The passage mainly talks about that .A. declarative memory abilities fail with agingB. women should try to obtain a bachelors degreeC. learn
53、ing regularly helps improve old adults memoryD. early-life education helps prevent memory loss in old age【答案】12. D 13. A 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。乔治城大学医学中心的一项研究表明,教育似乎能保护老年人,尤其是女性,防止记忆力减退。文章主要说明了这一研究的过程,以及研究发现教育对于延缓衰老与疾病发生的益处。【12题详解】词义猜测题。根据第三段中For example, the declarative memory abilities of an 8
54、0-year-old woman with a bachelors degree would be as good as those of a 60-vear-old woman with a high school education.可知,例如,一位拥有学士学位的80岁老妇人的陈述性记忆能力与一位受过高中教育的60岁老妇人一样好。由此可知,教育可以减少记忆能力的衰退。故划线词意思是“减少”。A. cancel取消;B. change改变;C. replace取代;D. reduce减少。故选D。【13题详解】词义猜测题。根据上文Since learning new information
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-564758.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
